• Aboa

Olinpa typerä

Erään oppilaan äiti soitti. Poika ei ole minun valvontaluokallani vaan opetan häntä vain kolme tuntia viikossa. Kokeet ovat juuri olleet ja lapsen menestys ei ole ollut kovin hyvä. Tukiopetuksiin hän ei saapunut paikalle ja tuntikeskittyminen on ollut todella heikkoa. Jo viiden minuutin istuminen tekee tiukkaa pojalle, mutta mitenkään ilkeä hän ei ole ollut. Mitä nyt kävelee luokassa ja lauleskelee mennessään.

Äiti kysyi hiukan ikävään sävyyn, olinko vaivautunut lukemaan hänen pojastaan tehtyä psykologilausuntoa. Sanoin, että en tiennyt moisesta mitään. En voi tietää kaikkien kahden ja puolen sadan oppilaani terveydentilaa millään. Lupasin kuitenkin pyytää sitä terveydenhoitajalta nähdäkseni. Äiti lupasi soittaa seuraavalla tunnilla uudelleen.

Sain lausunnon nähtäväkseni ja olin pöyristynyt. Poikaa oli testattu mahdollisen adhd-diagnoosin tähden, mutta psykologin mielestä hänellä ei sellaista ollut. Pojalla ei vaan ollut ollut minkäänlaisia rajoja ja siksi hän ei osaa sellaisia noudattaa. Tämä ei vielä minua pöyristyttänyt, vaan psykologin seuraava kohta; Koska pojan on kovin vaikea keskittyä, lääkäri suositteli hankkimaan kouluun luokan perälle sängyn, jossa lapsi saisi käydä köllöttelemässä kymmenisen minuuttia silloin, kun ylikuumeneminen uhkaa.

(Sängyn? Kouluun? Kasiluokkalaiselle?)

Tunnin päästä äiti soitti ja kysyi, joko koulu on hänen lapselleen vuoteen hankkinut. Ja ei siis sohvaa vaan sängyn. Minä ihmettelin, onko koulupsykologi erkaantunut reaalimaailmasta. Vai äiti?

Enhän se ole minä? Enhän?

16 kommenttia

Mahakas

9.12.2009 12:25

Suosittelen pojalle siirtoa erityisluokalle / erityiskouluun. Meiltäkään tosin ei sänkyä löydy mutta säkkituoleja ja patjoja kyllä. :) Toisaalta niin monesta adhd pojasta kokemusta etten kyllä sänkyä suosisi ja jos kyseessä vielä muuten vain rajaton lapsi.. psykologi tutustumaan luennolle aspergerista, äidille tieto että erityiskouluja on ja sinulle voin vain sanoa otan osaa :D

mopsi22

9.12.2009 13:03

Ei, et ole erkaantunut :)

Mitä tulee adhd-lapseen, jolla on vaikeuksia keskittyä opiskelemaan ja pysyä paikallaan, miksi ihmeessä SÄNKYÄ suositellaan?! Suosittelisin kanssa erityisluokkaa, jossa on osaamista ja kokemusta käsitellä tällaisia tapauksia. Ihannetilanteessa tietysti sinulla olisi koulutus ja resurssit opettaa tuota(kin) poikaa, mutta...

On aina vaikeaa perustella muille yhden oppilaan erityisoikeudet...

Sänky, mitä helvettiä?!

stellagrrrl

9.12.2009 13:14

vanhemmille ajokortti lastenkasvatukseen... medikalisaatiolle edes jonkunlaiset rajat... huoh.

Aboa

9.12.2009 16:07

Mopsi, lapsella siis ei ollut adhd:ta, vaan hän oli kykeneväinen normaaliopetukseen, aika rajaton vain. Tohtorisetä oli muuten vain suositellut satunnaista vuodelepoa silloin, kun mopo alkaa keulia.

Mahakas

9.12.2009 18:50

Kaikilla erityiskouluissa opiskelevista oppilaista ei mitään selkeää diagnoosia. Käytöshäiriöiden kirjo kun laaja. Tuntematta tapausta kunnolla heittäisin äidin käytöksen perusteella olisikohan noiden rajojen puuttuminen osittain myös kodin antaman kasvatus mallin syytä? ;)

BearTrap

9.12.2009 18:51

Joku roti pitää olla. Ei se ihminen voi vaatia aikanaan työpaikallekaan sänkyä. Miten mahtaa armeija sujua tältä tapaukselta, jos ei opi yhtään tavoille? Sanoisin, että lähinnä vanhempien saamattomuutta, vastuuttomuutta ja suorastaan kykenemättömyyttä kasvattaa lapsia. Tosin tällaista palautetta lienee aika hankala antaa vanhemmille :)

Kolmoisritti

9.12.2009 22:51

Tykkääkö poika liikunnasta? Vois kokeilla liikuntaa. Sitäpaitsi tuo vaihe voi olla ohimenevää. Kannattais kysyä, mistä poika on kiinnostunut?

letala

9.12.2009 23:56

hmm.. Joku raja pitää olla siinäkin, miten paljon lasta "ymmärretään" Eihän tuo ole mistään kotoisin.. Vaiken periaatteessa lasten hakkaamista kannata ja se on suorastaan kiellettyäkin, niin toisinaan on vain sellainen olo, että tietyt muksut tarvitsisivat vain kunnolla selkäänsä ja niin monta kertaa, että oppivat tavoille, tämän ainaisen paapomisen ja ymmärtämisen sijaan.
Kohtahan on niin, että opettajat kysyvät koulussa, mitä saa tehdä ja mitä ei oppilailta..
Juuri olin tässä sijaistamassa koulussa, jossa syksyn aikana oli viisi oppilasta kuskattu ensiapuun kivien heittelyn takia ja taas paasattiin samasta asiasta.. =o(

mopsi22

10.12.2009 00:44

Aah, katsos vaan. Olen jotenkin käsittämättömän hyvä lukemaan tekstin ja sitten kuitenkin käsittämään sen jotenkin täysin päin honkia :S:S:S

Monta monessa tässäkin on. Liikaa ei tarvitse ymmärtää, mutta silti pitäisi jokaisen lapsen kohdalla pysähtyä miettimään lasta yksilönä ja ihmisenä ja sen pohjalta toimia. Ymmärtämisen ajatus on hyvä, mutta se tuntuu menneen kohti äärilaitaa ja tilanteeseen, jossa todellakin on välillä sellainen olo, että pitää oppilailta kysyä, että olisiko nyt mukavampi tehdä matikkaa vai äidinkieltä vai mennäänkö vain lattialle maaten.

Lapsen kanssa juttelu on hyvä. Välillä tuntuu, etteivät huoltajat juttele lastensa kanssa edes sen vertaa mitä opettaja ehtii jutella, ja sekin on vain minuutteja päivässä jos sitäkään.

Oletko pojalta kysynyt miksi hän vaeltelee? Ihan vain, että hei kerropa miksi teet näin?

Apoptoosi

11.12.2009 10:57

Opettajana minä kyllä hankkisin sille lapselle sen sängyn. Siihen pitäisi kyllä myös kuulua lepositeet, joihin kiristäisin sen pennun automaattisesti aina tunnin alussa ja irrottaisin vasta seuraavalla välitunnilla. Laulelut lopettaisin Jeesus-teipillä.
Voi vitsi minkä pedagogisen neron maailma onkaan minussa mennettänyt.

mopsi22

11.12.2009 18:08

Kabareessa myös hupaisa kohtaus erilaisista huoltajista...aboa arvostaa :D

Mahakas

11.12.2009 23:49

Miksi irrottaa välitunnilla? ;)

mopsi22

12.12.2009 12:45

Apoptoosi puhuu sen, mitä jokainen opettaja jossain vaiheessa ajattelee :)

...hemmetin virkavelvollisuus, ihmisoikeudet ja perustuslaki vain ovat aina estämässä todellisen pedagogian reimukulku.

martin

12.12.2009 14:51

Ette - tietenkään - hanki sänkyä ja ryhdyt, Aboa, asettamaan r a j o j a!

Aboa

14.12.2009 20:37

Äiti oli ottanut yhteyttä rehtoriin ja ihmetellyt, millä oikeudella koulu kävelee lääkärin mielipiteen yli.

martin

18.12.2009 13:33

Huokaus! Minä luulin koulun olevan oppi v e l v o l l i s u u t t a varten ja sen pohjalta ...