Suomi sai presidentiksi näkyvän yhdenvertaisuuden tukijan

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Suomi saa uuden tasavallan presidentin, kun Alexander Stubb astuu virkaan perjantaina 1. maaliskuuta 2024. Stubbilla on ansioita myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman edistäjänä.

Järjestyksessään Suomen 13. tasavallan presidentti on puoluetaustaltaan kokoomuslainen pitkän linjan poliitikko, joka oli kuitenkin viime vuodet syrjässä kotimaisesta politiikasta kansainvälisissä tehtävissä. Useita kieliä puhuvaa filosofian tohtori Alexander Stubbia, 55, kuvaillaan arvoliberaaliksi ja kansainvälisesti suuntautuneeksi, Eurooppa-, EU-, euro- ja Nato-myönteiseksi. Stubbin vaimo on kotoisin Englannista ja pariskunnalla on kaksi lasta.

Näkyvä yhdenvertaisuuden edistäjä

Kun sukupuolineutraalista avioliittolaista äänestettiin eduskunnassa loppuvuodesta 2014, asettui pääministerinä tuolloin (2014-2015) toiminut Alexander Stubb näkyvästi tukemaan lakiuudistusta.

- Toivoisin, että miettisimme asiaa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Toimimmeko sellaisen asian puolesta, joka auttaa jokaista tuntemaan olevansa ymmärretty, hyväksytty ja tasa-arvoinen lain edessä, kirjoitti Stubb Lännen median lehdisssä julkaistussa vetoomuskirjeessään.

- Nykyiset itsestäänselvyydet, kuten esimerkiksi naisten äänioikeus, homouden poistaminen rikoslaista tai vaikkapa oikeus sukunimen valintaan herättivät aikanaan paljon keskustelua ja vastustustakin. Askeleet kohti yhdenvertaisuutta ovat olleet joskus vaikeita, usein hitaitakin, mutta vääjäämättömiä.

Keväällä 2008 ranneliike.net -sivuston taustayhdistys Sateenkaariyhteisöt ry - tuolloin vielä nimeltään Ranneliike ry - nimitti ulkoministerinä toimineen Stubbin homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi, kun 17. toukokuuta vietettiin kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Yhdistys perusteli nimitystä sillä, että Stubbilla on erinomaiset mahdollisuudet oman työnsä kautta vaikuttaa myönteisesti ihmisten asenteisiin ja näin vähentää homofobiaa.
 
Europarlamentaarikkona (2004-2008) ollessaan Stubb toimi seksuaalitasa-arvoverkoston eli GLBT (Gay, Lesbian, Bi and Transsexual) Intergropin varapuheenjohtajana. Tehtävässään hän nosti aktiivisesti esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintään ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä ja teki työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- On tärkeää, että ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ihmisten arjessa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seksuaalivähemmistöjen puolustaminen on ihmisoikeustaistelua. Tavoitteena on taistella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa fyysistä, henkistä ja symbolista väkivaltaa vastaan, sanoi Stubb nimityksen yhteydessä.

- Homofobiasta päästään eroon vain koulutuksella, valistuksella ja rehellisellä keskustelulla. Periaatteessa ja paperilla asiat ovat monessa maassa kunnossa, mutta arkipäivän todellisuus todistaa toisin. Monet syrjinnän muodot elävät enemmän tai vähemmän piilossa yhteiskunnassamme. Ennakkoluuloja ei voiteta päivässä. Näin kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä jokaisen on hyvä katsoa peiliin.

Audio
Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi nimitetty Alexander Stubb kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 2008

Vuonna 2008 lähettilään tehtävänä oli toimia myös "Onko sulla oikeus...?" -kampanjan suojelijana.
 
Vuonna 2010 Stubb oli Helsinki Pride -tapahtuman suojelija.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!