Havajilla edetään parisuhdelain kanssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Havajin osavaltion edustajainhuone hyväksyi äänin 33 puolesta ja 17 vastaan parisuhdelain. Tämän jälkeen laki menee senaatin käsittelyyn. Sen jälkeen se tarvitsee vielä osavaltion kuvernöörin allekirjoituksen tullakseen lakina voimaan. Samaisen lain kanssa epäonnistuttiin viime vuonna.

Vuonna 1998 Havajin äänestäjät saivat aikaan perustuslakimuutoksen, jonka mukaan avioliitto on varattu vain vastakkaista sukupuolta oleville pareille.

Havajilla yritettiin homoavioliittolakia jo ehkä kymmenisen vuotta sitten. Se ei koskaan edennyt pitkään jatkuneen poliittisen väännönkään seurauksena. Tarkoituksena oli myös "kaapata" USA:n homoavioliitot hyvänä busineksena osavaltiolle. He olivat liikkeellä liian aikaisin. Ajatus homoavioliitoista oli silloin liian utopistinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

USA:ssa homoavioliitot ovat nykyisin laillisia kahdessa osavaltiossa: Massachusetts ja Connecticut. Parisuhdelait, jotka antavat osavaltion sallimat avioliiton oikeudet, ovat voimassa kolmessa osavaltiossa: New Jersey, Vermont ja New Hampshire.

Lähde: PinkNews

2 kommenttia

Havajista on tullut nyt selvästi USA:n parisuhdelakien seuraava taistelukenttä. Tänään lakiehdotus, joka hyväksyttiin aikaisemmin tässä kuussa alemmassa kamarissa, menee äänestykseen senaatissa. Siellä on mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Ennakkoon ei voida veikata lopputulosta. Molemmissa kamareissa on demokraattienemmistö. Kuvernööri Linda Lingle on republikaani. Hän on kieltäytynyt kommentoimasta sitä, että allekirjoittaako hän lain, jos se tulee molemmissa kamareissa hyväksytyksi, vai estääkö vetollaan lain voimaantulon.

Mormonikirkko pitää nyt matalampaa profiilia kuin äskettäin Floridan äänestyksen edellä. Muut uskonnolliset ryhmät ovat aktiivisia, ostaen medioista ilmoitustilaa. Yhdellä homovastaisella sivustolla varoitetaan huonosta vaikutuksesta lapsiin.
Havaijilla käytiin samasta asiasta iso ottelu jo 1990-luvulla, kun osavaltiossa kampanjoitiin avioliitto-oikeuden myöntämisestä kaikille. Se ei mennyt läpi ja sen jälkeen, muistaakseni kansanäänestyksessä, hyväksyttiin laki, jonka mukaan avioliitto kuuluu vain heteroille. Tästä taas seurasi, että tuomioistuimet eivät voi puuttua homojen parisuhdeoikeuksiin, vaan asioista on päätettävä osavaltion kongressissa. Kaliforniassa asiat menivät eri järjestyksessä: ensin tuomioistuin katsoi avioliiton kuuluvan kaikille tasa-arvon nimissä ja sitten järjestettiin äänestys toimivallasta oikeusistuimet vs. kongressi.

Liittovaltion tasolla hyväksyttiin presidentti Bushin aloittesta laki, jonka mukaan liittovaltio ei tunnusta homoparien oikeuksia, esimerkiksi eläkkeisiin ja muihin etuuksiin. Tämä koskee nimen omaan liittovaltiota ja sen työntekijöitä: osavaltion voivat päättää asioista itse. Nämä erilaiset etuudet ovat maassa erityisen tärkeitä usein puutteellisen sosiaaliturvan takia.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä on kaiken kaikkiaan aika sekava. Siellä keskustellaan jatkuvasti mitä asioita voidaan ratkaista kongressissa Washingtonissa ja mitä osavaltioissa; mihin tuomioistuimet voivat puuttua ja mihin tarvitaan liitto- tai osavaltiotason lainsäädäntöä.