Hillary Clinton osoitti kunnioitusta Ugandan aktivisteille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Yhdysvaltain Ugandan suurlähetystössä Kampalassa viime viikon perjantaina järjestetyssä tilaosuudessa Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton osoitti kunnioitusta Ugandan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta taisteleville aktivisteille. Tilaisuudessa muun muassa Ugandan seksuaalivähemmistöjen toimitusjohtaja Frank Mugisha sai USA:n ulkoministeriön myöntämän vuoden 2011 Ihmisoikeuksien puolustajan palkinnon.

Clinton lausui: ”Olen sanonut aikaisemminkin, että on ensi arvoisen tärkeää kaikille ugandalaisille – sekä kansalaisille että hallitukselle - puhua suoraan syrjintää, häirintää ja simputusta vastaan, oli kyseessä kuka tahansa. Tämä pätee siitä riippumatta, mistä on kotoisin, mihin uskoo tai ketä rakastaa. Kukaan ei ole ollut vahvempi taistelija kuin te kaikki. Te olette järjestäytyneet, kurinalaisia ja ymmärtäväisiä. Te olette ottaneet esille todisteet ja perustelleet kantaanne käyttäen hyväksenne Ugandan perustuslakiin ja kansainväliin sopimuksiin sisältyviä oikeuksia. Ja niin tehdessänne olette mallina muille ja innoituksen lähteenä maailmalle.”

Clinton kertoi keskustelleensa Ugandan presidentin Yoweri Musevenin kanssa niin sanotusta homoseksuaalisuuden vastaisesta laista. Se sisälsi aikoinaan pykälän, jonka nojalla homoseksuaaliseen aktiin toistuvasti ”syyllistynyt” olisi tuomittu kuolemaan. Keskustelussa kosketeltiin myös sateenkaariväestöön jatkuvasti kohdistuvaa väkivaltaa Ugandassa.

Clinton kävi matkallaan myös USA:n rahoittamassa HIV/aids-potilaille tarkoitetussa sairaalassa.

Sekä Clinton että USA:n presidentti Obama ovat kehottaneet Ugandaa suojelemaan maan sateenkaariväestön oikeuksia viitaten homoaktivisti David Katon murhaa tämän kotona Kampalassa viime vuonna. Valkoinen talo ja Englannin pääministeri David Cameron ovat myös ehdottaneet, että valtion suhtautuminen sateenkaariväestön oikeuksiin olisi otettava huomioon harkittaessa ulkomaanavun myöntämistä sille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


”Tiedän teidän tekevän työtänne usein vaikeissa, jopa vaarallisissa oloissa. Tiedän teidän henkeänne uhatun, ystäviänne ja perhettänne häirityn. Mutta tietäkää, että minä ja USA ovat puolellanne. Otin asian esiin presidentti Yoweri Musevenin kanssa, koska kyseessä ei ole erityisoikeuksien hankkiminen jollekin ryhmälle. Tarkoituksena on, että yleismaailmalliset oikeudet suojelevat kaikkia. Kenen tahansa oikeuksien loukkaaminen on kaikkien oikeuksien loukkaamista.” Clinton jatkoi.

Washington Blade (USA)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!