Seksuaalivähemmistöjen asema Ukrainassa pahenee

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Ukrainan homoväestöön kohdistuva homofobia ja väkivalta on lisääntymään päin huolimatta voimistuneista pyrkimyksistä suvaitsevaisuuteen tässä vanhoillisessa entisessä kommunistisessa valtiossa.

Sateenkaariväki joutui peruuttamaan historiansa ensimmäisen gay pride-paraatin maan pääkaupungissa Kiovassa viime toukokuussa, koska radikaalien ryhmien pelättiin hyökkäävän marssijoiden kimppuun. Peruutuksen jälkeen kaksi homoaktivistia pahoinpideltiin vakavasti.

Our World-nimisen homojen oikeuksia ajavan ryhmän johtaja Oleksandr Zinkhenkov kertoi keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ukrainalaisten muuttuneen viime kuukausina entistä vihamielisemmiksi homoja ja lesboja kohtaan. Homofobia on Ukrainassa tänä vuonna noussut fyysisen väkivallan tasolle.

Ukrainan parlamentti aloitti kesäkuussa lähetekeskustelun laista, joka kieltäisi ”homopropagandan” alaikäisten keskuudessa. Homoista myönteistä tietoa tarkoituksellisesti levittäville määrättäisiin sakot ja he joutuisivat oikeudelliseen vastuuseen. Lakiehdotus aiheutti raivoa länsimaisten ihmisoikeusryhmien ja poliitikkojen keskuudessa. Laki tekisi avoimesti homona elämisestä laitonta, mikä olisi askel taaksepäin neuvostoaikaan, jollin homoseksuaalisuutta pidettiin monen vuoden aikana rikoksena. Päivämäärää laista äänestämiseksi ei ole määrätty.

Elton John keskeytti hyväntekeväisyyskonsertin Kiovan keskustassa viime kussa pyytäen ukrainalaisa lopettamaan väkivaltaisuudet homoja kohtaan tuhansien katselijoiden hurratessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ukrainan Gay Forum-järjestön johtaja Svjatoslav Sheremet kertoi yhteisön päättäneen järjestää maan ensimmäisen pride-tapahtuman siinä uskossa, että yhteiskunta viimein olisi valmis hyväksymään homoja ja lesbot. Jokaista kaapista ulos tullutta homoa kohtaan Ukrainassa on 80, joiden on pakko salata seksuaalisuutensa. Huolimatta Yhdysvaltain Kiovan suurlähetystön ja muiden länsimaiden tuesta toukokuun 20 päivän tapahtuma oli pakko perua, koska Kiovaan oli saapunut satoja homojen vastaisia aktivisteja haastamaan riitaa.

Pian marssin peruuttamisen jälkeen joukko kirurgin naamariin pukeutuneita nuoria ruiskutti Sheremetin päälle ensin pippuria ja potki sen jälkeen häntä päähän, sääriin ja käsiin. Sitten hänen selälleen tallattiin. Kuukautta myöhemmin toinen homomarssin järjestäjä Taras Karasijhuk kärsi kallo- ja leukamurtuman, kun homofobisia loukkauksia hänen kotinsa ulkopuolella kiljuneet miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Sanoma oli selvä: ”Älkää tulko kadulle homo-oikeuksinenne, pysykää kotona tai klubeissanne.”

Sheremet toivoi keskiviikkona väkivallan ja vihanpidon lopulta väistyvän suvaitsevaisuuden ja hyväksynnän tieltä. Hänen mielestään nyt on kyseessä ”tarpeellinen kriisikausi”, jota seuraa yhteiskunnallinen integraatio. ”Lopulta yhteiskunta toteaa, että jokainen voi elää rauhassa kun on suvaitsevainen.” Muutama minuutti lehdistötilaisuuden jälkeen homojen vastainen aktivisti kaatoi hänen päälleen piimää.

Washington Post
Aikaisemmin Ranneliikkeessä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!