Mr. Bean vastustaa ´vihapuhe-lakeja´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9

Englanti sai ensimmäisen lain vihapuheita vastaan jo vuonna 1986. Silloin päätettiin, että eri rotuja vastaan kiihottaminen on rangaistavaa. Vuonna 2006 laki laajeni niin, että nyt myös uskonto saa lainsuojan vihapuheita vastaan. Tällä hetkellä on käsittelyssä lain muutos, jossa myös seksuaalinen suuntautuminen suojattaisiin niin, että vihapuheet tätä vähemmistöä vastaan tulevat rangaistaviksi. Samalla kielletään vihakirjallisuus ja viha-CD-levyt ja -musiikki. Myös vihaa julistavan kirjallisuuden tai muun materiaalin omistaminen on kiellettyä.

Ylähuoneessa oli kuultavana koomikko Rowan Atkinson. Hänen mielestään nyt mennään liian pitkälle. Nyt on alkamassa eräänlainen "nuhtelemiskulttuuri". Se rajoittaa vapaata mielipiteenvaihtoa. 54-vuotias näyttelijä ei usko, että hän joutuisi ristiriitaan lain kanssa omissa rooleissaan, mutta häntä mietityttävät jatkuvasti lisääntyvät rajoitukset. On aika rankkaa, kun väärin sanomisesta voi saada 7 vuotta vankeutta. Erityisesti kristilliset ryhmät ovat huolissaan, koska lakia voidaan käyttää heitä vastaan ja usuttaa kimppuun suuret poliisivoimat.

Poliiseja on jo tarvittu. Pohjois-irlantilainen kansanedustaja Iris Robinson joutui jo vaikeuksiin, kun hän vertasi homoja murhaajiin. Huomattavia ongelmia jatkossa tulee jamaikalaisille reggae-laulajille.

Atkinson on ennenkin kritisoinut rajoittavia lakeja. Kun uskonto otettiin vihalakilistalle, hän ihmetteli, että nyt aletaan oikeussaleissa punnita puheita ja kirjoituksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9 kommenttia

Olen samaa mieltä Atkinsonin kanssa, uskonto pitää jättää vihapuhelistan ulkopuolelle.
Tuota... miksi Rowan Atkinsonia kuullaan tämän asian yhteydessä? Toki kaikilla saa tietenkin olla mielipiteensä, mutta en nyt vain oikein ymmärtänyt, mitä tekemistä hänellä on asian kanssa.