Tunnelmia länsinaapurista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Huhtikuun QX-lehti on taas ilmestynyt. Lehti ilmestyy Tukholmassa ja kieli on ruotsi. Lehteä jaetaan ilmaisjakeluna 19 000 kappaletta ja netistä se käydään imuroimassa yli 30 000 kertaa. Arvoidaan, että lehteä lukee hieman yli 100 000 ihmistä. Lehti on tyypillinen elämäntapalehti. Kuvat ovat suuria ja kauniita. Elämäntyyliasiat ovat pinnalla päällimmäisinä. Poliitttinen keskustelu jää taka-alalle.


Huhtikuu numeron pääkirjoituksessa kerrotaan näyttelystä, joka on Kulturhusetissa Sergelin torin vierellä. Näyttelyn nimi on Dear Friends, ja siinä on amerikkalaisia valokuvia vuosilta 1840-1918. Kuvissa on miehiä käsi kädessä. Valokuvausperinteeseen kuului, että miehet osoittivat ystävyyttään tällaisella läheisyydellä. Katsotaan silmiin, kiedotaan käsi kaulalle. Kuvat osoittavat suurta ennakkoluulottomuutta.

QX:n pääkirjoituksessa päätoimittaja Anders Öhman kysyy: Milloin kaikki muuttui? Mistä lähtien läheisyydestä tuli kielletty, tabu. Näyttelyn kuvat ovat tulleet julkisiksi vasta 50 vuotta näiden ihmisten kuoleman jälkeen. Kuvat joutuivat kirpputoreille, valokuvausmessuille ja antikvariaatteihin. Etupäässä homokeräilijät ovat pelastaneet nämä kuvat.

Pääkirjoitus käsittelee myös Victoriaa ja Danielia. Kirjoittaja sanoo vihaavansa ajatusta, että joku perii viran. Se on kuin Hollywood-satua ilman todellisuutta. Mutta toisaalta hän myöntää rakastavansa kuningasperinnettä. Sielun sopukoista löytyy aimo annos nationalistia. Kuningattaresta on sanottu, että hän on spontaani ihminen. Mutta näyttikö hän spontaanilta, kun koko perhe oli koossa ilmoittamassa nuorten kihlauksesta? Ei. Ehkä se tilanne vain nauratti. Mutta naurattaako se, että maksamme 10 kruunua per lärvi kuningashuoneen ylläpidosta. Ei se ole paljon, jos vertaa siihen, mitä tuli maksamaan Alcazarin äänestäminen euroviisukarsinnassa? Jokainen äänestyskerta puhelimella maksoi 10 kruunua. Päätoimittaja paljastaa äänestäneensä monta kertaa.

Mutta paavi ärsyttää. Hänellä on yksinoikeus sanoa mitä haluaa katolisille. Hän vain vilkuttaa ja maailman mahtimiehet polvistuvat eteen. Paavin lausunnot vaikuttavat ihmisten arkielämään. Viime talvena paavi sanoi, että homot ovat yhtä suuri vaara kuin ilmastonmuutos. Nyt Afrikassa hän opetti, että kondomit eivät auta HIVin ehkäisyssä. Paavin mukaan tarvitaan ihmisten havahtumista. QX:n päätoimittaja kysyy: Kenen tässä pitäisi havahtua: paavin, vain meidän, jotka elämme tässä todellisuudessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Näyttely Dear Friends on Kulturhusetin 3. kerroksen gallreriassa. Vapaa pääsy. Se jatkuu 20.5.2009 saakka.

1 kommenttia