Eduskunnassa keskustellaan tasa-arvoisesta avioliittolaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 13

Tämän illan lähetekeskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista alkaa myöhemmin illalla. Areenassa on ennakoitu istunnon kestävän jopa klo 22 saakka. Istuntoa voi seurata joko Eduskunnan parvella tai Areenasta.

Lähetekeskustelussa luultavasti kuullaan samoja perusteluita, joita on kuultu jo aikaisempien lakiuuudistusten yhteydessä. Luultavasti kuullaan myös muutama tuomion sana raamattua lainaillen.


Tasa-arvon taustaa Euroopasta ja maailmalta


Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous totesi jo vuonna 1981, että samaa sukupuolta rakastavat ihmiset ovat olleet vuosisatoja jatkuneiden ennakkoluulojen uhreja. Euroopan neuvostoon maa pääsee mukaan vasta, kun syrjivä lainsäädäntö korjataan.

Nykyäään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EGMR:n mukaan seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu keskeisesti Euroopan ihmisoikeussopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 1989. Siinä syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ei ole hyväksyttävää. Jos on erilaisia säännöksiä homoille ja heteroille niille pitää olla laillinen ja välttämätön syy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisoikeustuomioistuin on jo monesti todennut, että ennakkoluulot homovähemmistöä kohtaan eivät oikeuta eriarvoiseen kohteluun, kuten ei myöskään ihmisten erilainen ihonväri, rotu tai syntyperä. Euroopassa homosuhteiden kiellot on jouduttu kumoamaan, samoin erilaiset suojaikärajat homoille ja heteroille. EGMR:ssä on kumottu homojen ja lesbojen palvelukiellot armeijassa. Monissa maissa yritettiin kieltää gayparaatit, mutta EGMR on pitänyt kieltoja ihmisoikeussopimuksen loukkauksina. On paljon päätöksiä, joissa EMGR on verrannut seksuaaliseen vähemistöön kuuluvan ihmisen oikeuksia heteroihmisten oikeuksiin. Esim. homoparin toisen puolison kuolema ei katkaise jäljelle jääneen vuokrasuhdetta.


Itävallan hallitus perusteli heteroparien parempaa kohtelua sillä, että perinteistä avioliittoa on suojeltava. Ihmisoikeustuomioistuin ei hyväksynyt perustelua. Vuonna 2010 päätöstä tarkennettiin niin, että traditionaalisen perheen suojelu ei saa johtaa siihen, että heteroliitosta tulisi ainoa hyväksyttävä perhemuoto tai elämisen tapa. Vuonna 2008 oikeus myönsi, että homojen adoptiokielto on ihmisoikeuksien rikkomus.

Jo vuonna 2002 on tullut päätös transihmisen avioliitosta. Kun toisen puolison sukupuoli korjataan, se ei saa johtaa avioliittokieltoon entisen puolison kanssa, vaikka virallisesti ollaan samaa sukupuolta. Ihmisoikeustuomioistuin päätti myös, että kyky hankkia lasta ei saa olla avioliiton edellytyksenä.

Euroopan neuvoston ministerikomitea totesi vuosituhannen vaihteessa , että seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuva syrjintä on yhtä vakava ihmisoikeusloukkaus kuin syrjintä rodun, ihonvärin, yms. syiden perusteella.

Euroopan unioni korostaa monessa kohdassa tasa-arvoa seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Jo vuonna 1994 Euroopan parlamentti resoluutiossaan tuki homomiesten ja lesbojen tasa-arvoa. Tasa-arvon ohessa vaditaan myös homopareille joko avioliittoa tai vastaavaa tasa-arvoisiin oikeuksiin perustuvaa liittoa. EU ei kuitenkaan vaadi homoperheille avioliittoa. Nyt vasta seurataan, miten tilanne kehittyy Euroopassa. Tulevaisuudessa avioliitto saattaa olla eurooppalainen standardi.

Euroopan oikeusistuin EuGH (EU:n tuomioistuin) antoi vielä 1990-luvulla horjuvia päätöksiä syrjintäasioissa, mutta päätökset johtivat sääntöjen tarkentamiseen EU-alueella. Esim. vuonna 2008 sai päätöksen oikeusriita, jossa homomiehen miespuolisolle myönnettiin samanlainen leskeneläke kuin heteropareille

Myös kansainvälisellä tasolla on tapahtunut asenteiden muutosta. HLBTI-ihmisten tasa-arvoinen kohtelu on yhä vahvemmin tunnustettu. YK:n ihmisoikeuskomitea Genevessä on todennut, että homokiellot ovat loukkaus yksityiselämän suojaa vastaan. Monet YK:n alaiset komiteat ja työryhmät ovat tuominneet ihmisoikeusloukkaukset seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

YK:n 60-vuotispäivän johdosta 67 jäsenvaltiota julkaisi päätöslauselman HLBTI-ihmisten kriminalisointia ja syrjintää vastaan. Islamilaisten maiden vastaehdotukseen liittyi 60 jäsenvaltiota. Amerikkalaisten valtioiden järjestö QAS antoi vuonna 2008 julkilausuman ihmisoikeuksista, seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä. Siinä 34 valtiota sitoutuu Yogyakartan periaattesiin.


Tasa-arvoista avioliittoa on torjuttu monin tavoin. Presidentti Niinistön oudon kannan mukaan se loukkaa niiden arvomaailmaa, jotka ovat eri mieltä asiassa. Eniten tämän illan eduskuntakeskustelussa luultavasti kuullaan perhearvoista ja niiden suojelusta. Ihmisoikeustuomioistuin on aikoinaan todennut, että perhearvojen suojelukaan ei oikeuta eriarvoiseen kohteluun. Pari päivää sitten Montenegron ensimmäisessä seksuaalista suuntautumista koskevassa ihmisoikeuskonferenssissa asianajaja ja ihmisoikeusaktiivi Helmut Graupner Itävallasta selvitteli syrjintää oikeudellisesta näkökulmasta. Ihmisen yhteiselämässä syrjintää on se, että kaksi ihmistä asetetaan eriarvoiseen asemaan vastaavanlaisessa tilanteessa. Kun tilannetta tarkastellaan, tulee tarkastella näiden ihmisten tilannetta eikä instituutioiden tilannetta. Se miten yksilöitä kohdellaan, on ensiarvoista syrjintä-näkökulmasta. Instituutiot syntyvät lakipykälistä.

Eduskunnan istunto netissä
Päivän käsittelyjärjestys
Lähetys Areenassa

13 kommenttia

  • 1 / 13
  • Onnellinen mies
  • 21.3.2012, 14.24
..." loukkaa niiden arvomaailmaa, jotka ovat erimieltä asiassa "...!!! Jopahan nyt jotain!
Meidän oikeuksiemme vastustajat eivät lopeta. Jo vuosia on kristillisissä lehdissä ollut mitä kummallisimpia juttuja, blogeja ja kommentteja. Ne kaikki perustuvat tahalliseen väärinymmärtämiseen ja suoranaisiin valheisiin.

Koska materiaalia on valtavasti, otetaan vain pari melko tuoretta juttua. Ne eivät ole pahimmasta päästä, ja meidän oikeuksiemme kannattajia löytyy runsaasti.

Englannissa asuva suomalainen vastustaa sekä Britannian että Suomen tulevaa avioliittolakia tämänpäiväisessä blogissaan:

http://www.kotimaa24.fi/blogit/article/?bid=393&id=32813

Seuraava kiihkouskovainen elää vainoharhoissa:

http://www.kotimaa24.fi/blogit/article/?bid=250&id=32585

Kotimaa24-lehden tämänpäiväinen uutinen tasa-arvoisen avioliittolain käsittelystä:

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/7791-tasa-arvoinen-avioliittolaki-lahetekeskusteluun