Evl-kirkon asennerintamat vedetty nyt Kuopion hiippakuntaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Rinnan presidentinvaalin julkisen keskustelun kanssa arvokysymykset voivat nousta kovastikin uutisiin Kuopion piispanvaalin kautta. Yksi ehdokkaista, hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen on ottanut etäisyyttä tiukkaan perinnesidonnaisuuteen. Media on nostanut esille etenkin sen, että Häkkinen ei usko Jeesuksen syntymiseen neitseestä. Blogikirjoituksissa Häkkinen kysyy myös miten on mahdollista, että kirkko sallii eriarvoisen kohtelun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Sakari Häkkisen mielestä oppi neitseestäsyntymisestä on Raamattua myöhäisempi, vaikka "sillä on juuret Luukkaan evankeliumissa." Häkkinen arveli, ettei hän ole piispaehdokkaista ainoa, joka neitseestä syntymisestä noin ajattelee, mutta ainoa, joka sanoo sen julkisesti.


-Häkkinen toteaa, että kristinusko on länsimaisessa kulttuurissa menettämässä uskottavuutensa. Uskosta on tullut vanhoista totuuksista kiinni pitämistä.
- Vaikka tuskin kukaan enää uskoo maailman syntyneen kuusituhatta vuotta sitten kuudessa päivässä, eräät teologit pitävät silti kiinni vastaavanlaisista käsityksistä, kuten neitseestäsyntymisestä, tuonelasta ja niin edelleen. Miten tällaisten teologien kanssa voi vakavasti keskustella uskon ja tieteen suhteesta, Häkkinen kysyy.

- Pitäytyminen vanhentuneisiin kielikuviin ja käsityksiin johtaa siihen, että ajattelevalle aikuiselle puhutaan Jumalasta kuin joulupukista lapselle. Vielä ikävämpää on, että näistä uskomuksista tehdään oikean uskon mittareita, joilla ihmisiä voidaan jaotella hyviin ja pahoihin. Ei ole ihme, jos papitkaan eivät uskalla kertoa rehellisesti sitä, mitä ajattelevat ja mitä heille on opetettu.

Häkkinen sanoo kirkossa tarvittavan sekä herätystä että parannusta. - Herätystä tarvitsemme, että huomaamme, mihin kirkko nykymenolla on matkalla. Uskottavuuskriisi johtaa kirkon toiminnan alasajoon, joka on jo alkanut. Parannuksella tarkoitan suunnan- ja asenteenmuutosta. Puhuminen ei enää auta. On ryhdyttävä tekoihin. Kirkon uskottavuus paranee vain rakkauden tekojen kautta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuopion piispan virkaa tavoittelevat hiippakuntadekaani, TT Sakari Häkkinen (49), piispainkokouksen pääsihteeri, TT Jari Jolkkonen (41), tutkija, TT Pauliina Kainulainen (42), lääninrovasti, TM Jaana Marjanen (55), kirkkoherra, TT Tapani Nuutinen (57) ja professori, TT Miikka Ruokanen (58).

Ensimmäinen vaalipäivä on tiistaina 31.1.2012 kello 13. Piispanvaali ei ole mitenkään yleinen kirkon jäsenten äänestysmahdollisuus, vaan äänestysoikeus on hiippakunnan papeilla, lehtoreilla ja maallikkovalitsijoilla. Äänivaltaisia on yhteensä noin 670.

Kuopion hiippakunnalla on nykyisen viranhaltijan kaudelta perinnettä liberaalista ajattelusta. Piispa Wille Riekkinen nimitettiin keväällä 2009 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi: http://ranneliike.net/teema/homofobian-vastaisen-tyon-hyvan-tahdon-lahettilaaksi-piispa-wille-riekkinen?cid=2&aid=2105

Tuomiokapitulin henkilöstöön kuuluu mm notaari Marja-Sisko Aalto. Hän oli aiemmassa tehtävässään kirkkoherrana paljon julkisuudessa eikä sitten jatkanut tehtävässään. Aaltoa ei mitenkään kätketty tuomiokapituliin, vaan hän on ollut näkyvästi mukana piispan seurakuntavierailuilla ja tuomiokapitulin yhteiskuntasuhdetoiminnassa.

Piispanvaalissa ehdolla oleva Häkkinen on Kuopion tuomiokapitulissa hiippakuntadekaanina.


Sakari Häkkisen blogi
Evl-kirkon Kuopion hiippakunnan sivut

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Hannu, Tre
  • 16.12.2011, 17.20
Kuopion tilanne vaikuttaa siltä, että taantumus jyrää. Ehdokas Häkkinen on oikeassa todetessaan, että uskonto on pelkkää vanhoista totuuksista kiinnipitämistä. Sivistynyt kansa ei usko menninkäisiiin eikä joulupukkiin, vaikka kirkonmiehet väittäisivät mitä tahansa. Vielä vähemmän neitseestäsyntymiseen, kuten mielipidekyselyt ovat osoittaneet.

Taantumuksesta todistaa myös se, että Kuopion seurakuntayhtymä myöntää jälleen talousarviomäärärahaa nais- ja homovastaiselle Suomen luterilaiselle evankeliumiyhdistykselle (Sley):

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/6911-kuopio-alkaa-tukea-jalleen-sleyta
  • 2 / 2
  • Hannu, Tre
  • 16.12.2011, 23.08
Ehdokas Miikka Ruokanen kertoo takaperoisten Seurakuntalainen-lehdessä, että neitseestäsyntyminen ei ole vain keskiaikainen oppilause. Siinä hän on varmaan oikeassa, sillä moinen harhakäsitys voi hyvinkin olla vieläkin pimeämmiltä aikakausilta.

Ruokanen kertoo myös, että jos luovutaan uskosta inkarnaatioon, silloin luovutaan kristinuskon ytimestä.

Jos kristinusko on niin vähästä kiinni ja niin huonoissa kantimissa, kannattaa varmaan luopua koko opista. Helpottaa elämää huomattavasti.

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/2052/miikka_ruokanen_usko_neitseestasyntymiseen_ei_ole_vain_keskiaikainen_oppilause