Askel-lehti tapaus Markku Koivistosta: Langenneet Idolit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Kristillinen Askel-lehti tarkastelee tapaus Markku Koivistoa analyyttisesti ja kysyy "Mikä altistaa uskonnolliset johtajat ylittämään terveen toiminnan ja kristillisyyden rajat?"

Toimittaja Janne Vilja pohtii Askel-lehdessä (10/2011) miksi jotkut karismaattiset, uskonnolliset johtajat puhuvat yhtä ja tekevät omassa yksityiselmässään toisin. Amerikoista olemme saaneet lukea useasta merkittävästä saarnaajasta, joille yksityiselmän salaisuuksista on tullut paljastuttuaan oman uran loppu. Medialle ja suurelle yleisölle tällaiset "lankeamiset" ovat suuren kiinnostuksen kohteita. Sitä voisi kuvailla myöskin suoraksi vahingoniloksi. Olihan Koivisto syyllistynyt selvään kaksinaismoraaliin. Hän oli saarnannut voimakkaasti homoseksuaalisuuden harjoittamista vastaan.

Nokia Mission perustaja Markku Koivisto tunnusti 11. syyskuuta 2011 seurakuntansa edessä, että hän oli tehnyt aviorikoksen miespuolisen kanssa. Hän kuvailee aviorikostaan karkeaksi. Hänen seurakuntansa tiedotti aikaisemmin ennen julkitunnustusta, että Koivisto oli jäänyt kiinni "seksuaalisten rajojen rikkomisesta".

Toimittaja Vilja toteaa, että ennen vanhaan aviorikoksesta rangaistiin jalkapuulla kirkonmäellä. Tänä päivänä media on tuo jalkapuu. Hänen mukaansa syntisyytensä tuntevilla kristityillä ei pitäisi olla mitenkään varaa ilkkumiseen toisten lankeemuksen kustannuksella. Tällainen on aina monia koskettava tragedia.

Toimittaja Vilja tarkastelee hurmoshenkistä uskonnollista tilaisuutta seuraavasti:
- Voimakkaan karismaattisen tai autoritaarisen Johtajan seuraamiseen liittyy opetuslasten seksuaalisten viettien ja toiveiden kanavoitumista uskonnolliseen muottiin. Johtajaa ympäröivien fanien hurmoksellinen elekieli näyttää ja ääntelehdintä kuulostaa eroottiselta. Lähellä hekuman huippua ollaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kaikenkarvaisilta kansianvälisiltä huijarisaarnaajilta imetyt vaikutteet näkyvät julistajissa, joiden suggenstiivisissa ja manipulatiivisissa tilaisuuksissa tihkuvat enemmän eroottiset tai emotionaaliset kuin raittiin hengelliset lataukset.

Kirjoituksessa todetaan suoraan, että rajaton valta ja ihailu ei tee ihmiselle hyvää. Se houkuttelee lankeamaan. Moni superstara on hukkunut seksin, päihteiden, mammonan ja vallan syövereihin. Heistä saa pitkän listan vaikkapa googlaamalla: List of Christian evangelists scandals.

- Tunteiden kohtaamista pelätään kristillisissä piireissä. Seksuaalisuuden positiivista voimaa ei hyväksytä. Mutta silloin seksuaalisuuden voimat vasta jylläävätkin, kun ne koetetaan kahlita yhteisössä pinnan alle! Kielletty hedelmä on kaiken aikaa mielessä.

***********

Kuuluisista karismaattisista johtajista lähes kaikki ovat miehiä, kenties kaikki. Kuulijakunta puolestaan pääosin naisia. Heteroeroottinen asetelma on varsin selkeä. Siinä sivussa voidaan kuulijoilta nyhtää "kassikaupalla rahaa", kuten yksi karismaattisia liikkeitä läheltä seurannut totesi. Tähän kirjoittaja myös viittaa:
- Suomessakin nähty, ökyilevää elämää viettävä menestysteologi ja huijarisaarnaaja Benny Hinn saattaa vaatia pokkana televisiossa, että tuhat dollaria on tänään minimisumma, joka kannattajan tulee lahjoittaa, jotta hän paranisi sairauksistaan.

2 kommenttia

Askel näyttää olevan niitä ajastaan jääneitä lehtiä jotka eivät julkaise mitään sisältöä verkossa. Puuttuuko juttu sanallakaan perusongelmaan: täysin kestämättömien ihanteiden ja mallien asettamiseen?
  • 2 / 2
  • Sergei
  • 19.10.2011, 22.04
Kysymyksessä on normaali messiaskompleksi ja suggeroituminen omaan valtaansa...