Kansainvälisiä reaktioita Moskovan poliisiväkivallasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Moskovan pride hajotettiin turvallisuuteen ja lasten suojeluun vetoamalla. US State Department antoi jo lauantaina lausunnon, jossa muistutettiin kokoontumisvapaudesta yhtenä perusoikeutena. Venäjä kuuluu Euroopan neuvostoon ja on allekirjoittanut asiaa koskevat kansainväliset sopimukset. Amerikkalaislausunnossa vaaditaan Venäjää paremmin huolehtimaan kokoontumisoikeuksista

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjorn Jagland pahoitteli, että oli syntynyt yhteenotto homo- ja lesbomielenosoittajien ja kansallismielisten välillä. Poliisi on tällaisissa tilanteissa velvollinen suojaamaan kokoontumisvapauden.

Kummassakaan ylläolevassa lausunnossa ei mainita poliisin väkivaltaa. Näin ollen hyväksytään Venäjän viranomaisten kuvaus siitä, että pride-kielto ja kokoontumisen hajottaminen oli homojen ja lesbojen "suojelua". Poliisi siis suojeli HLBTI-aktivisteja uusnatsien hyökkäykseltä. Lauantain videot kertovat toisenlaisesta todellisuudesta.

Ranskan ulkoministeri kritisoi Moskovan viranomaisia epäsuorasti. Muistutettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavasta tuomiosta viime syksynä. Tuomioistuimen päätöksessä tuomittiin kaikki kokoontumisvapauden loukkaukset, jotka kohdistuivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Päätös koskee kaikkia maita eikä ainostaan Venäjää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä media kertoi lauantain mielenosoituksesta, ja jotkut lehdet selvästi asettuivat HLBTI-aktivistien puolelle. Venäläinen tv-asema TVRAIN haastatteli Novaja Gazetan toimittajaa, joka pidätyksen yhteydessä loukkaantui ja on sairaalahoidossa. Toimittaja outtasi itsensä lesboksi vain muutama päivä ennen Moskovan tapahtumia.

Queer.de on luvannut huomiseksi laajemman katsauksen Venäjän lehtien raportoinnista.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!