Ugandan homovastaisen lain jatko edelleen epäselvä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Klo 19.30

PinkNewsin raportissa sanotaan, että nyt on epäselvä tilanne. Onko lakiehdotus vedetty kokonaan pois vai onko käsittelyä vain siirretty. AP kertoo, että lakia käsitellään erityisistunnossa perjantaina.

http://www.pinknews.co.uk/2011/05/11/confusion-over-ugandas-anti-homosexuality-bill/

Saksasta kerrotaan, että Ugandan lähettiläs Berlinissä on kertonut ulkoministeriölle, että lain käsittely jatkuu. Lähettiläs oli kutsuttu ulkoministeriöön, koska Ugandan hallitus toimii massiivisesti oppositiota vastaan. Mm. opposition johtajalta on estetty pääsy maahan.


Klo 17.59

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Iltapäivällä kerrottiin näin:

Kansainväliset protestit johtivat siihen, että homovastainen laki Ugandassa on siirretty pois parlamentin käsittelystä, kertoo yksi parlamentaarikko, John Alimadi. Useat maat ovat varoitelleet, että Ugandalle menevät ulkomaanapu tulee supistumaan, jos laki hyväksytään. Jo nyt on keskeytetty esim. saksalaisten kehitysapurahojen maksaminen. Kyse on useista miljoonista euroista. Myös Europarlamentti on jyrkin sanoin kritisoinut uutta lakia.


Homojen vastainen laki sai alkunsa 2009, kun hallituspuolueen NRM:n kansanedustaja David Bahati toi lain käsittelyyn. Laissa olisi määrätty kuolemanrangaistus "vaikeasta homoseksuaalisuudesta". Myös homoseksuaalisuuden mainonta olisi ollut rangaistavaa usean vuoden vankilatuomioin. Bahati oli jo viime kuussa kuulemma pyyhkinyt lakiesityksestä kuolemanrangaistuksen, mutta muuten ehdotetut rangaistukset olivat mittavia.

Ugandassa on vahva homovastainen mieliala. Kiihotustyössä ovat olleet mukana amerikkalaiset fundamentalistiset uskonmiehet. Homoseksuaalisuutta ugandalaiset pitävät tuontitavarana lännestä.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, esim. Amnesty, käynnistivät parin päivän sisällä mittavan vastalausekampanjan. Esim. Facebookin kautta on laajasti levitetty protestikirjelmää, jonka voi lähettää Ugandaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!