Ihmisoikeustuomioistuin puolustaa oikeutta pride-kulkueisiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on hylännyt Venäjän valituksen. Venäjä valitti, kun se viime vuoden lopulla tuomittiin rahakorvauksiin Moskovan pride-paraatien estämisestä. Venäjällä mielenosoituskielto oli ihmisoikeuksien vastaista. Nyt ihmisoikeustuomioistuimen päätös on lainvoimainen.

Ihmisoikeustuomioistuimen maanantain päätöksestä kertoi tänään venäläinen aktivisti Nikolai Aleksejev. Aleksejev itse on pidätetty useamman kerran Moskovan pride-tapahtumien yhteydessä.

Viime lokakuussa ihmisoikeustuomioistuin päätti yksimielisesti, että Moskovan pride-kiellot rikkovat yleisesti hyväksyttyä kooontumisvapautta, ja seksuaalivähemmistöjä syrjittiin. Uskonnolliset tai yhteiskunnalliset perustelut kielloille eivät olleet päteviä. Myöskään turvallisuuteen ei voi vedota, kun mielenosoitukset kielletään. Moskovan entinen pormestari Lushkov oli erityisen kielteinen pride-marsseja kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pride-aktivisti Aleksejeville määrättiin maksettavaksi 30 000 euroa kipurahaa. Nikolai Aleksejev jätti tiistaina hakemuksen tämän kesän Moskovan prideä varten.Se pidetään 28. toukokuuta 2011.

Homoryhmän voitto ihmisoikeutuomioistuimessa on voitto muillekin ryhmille, joiden mielenosoitusoikeutta rajoitetaan. Ihmisoikeustuomioistuimen päätökset ovat jäsenmaita sitovia. Tämä päätös vaikuttaa myös muiden erurooppalaisten maiden pride-kieltoihin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!