USA: DADT - Älä Kysy, Älä Kerro - laki on todettu perustuslain vastaiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Vuodesta 1993 voimassa ollut laki DADT, joka on kieltänyt homojen avointa palvelemista USA:n armeijassa, on liittovaltion tuomioistuimessa todettu perustuslain vastaiseksi. Laki mm. rajoittaa sanavapautta. Lain perusteellahan armeijasta on erotettu tuhansia henkilöitä. Perusteena on ollut heidän tavalla taikka toisella julki tullut homoseksuaalisuutensa.

Nyt liittovaltion tuomari on vastannut Log Cabin Republicans -järjestön kanteeseen ja todennut ettei laki toimi armeijan valmiuksien ja yhtenäisyyden lisääjänä. Homojen avoimen palvelun väitetään haittaavan juuri noita asioita siitäkin huolimatta, että missään muussa Yhdysvaltain liittolaisvaltion armeijassa sellaista haittaa ei ole havaittu.

Tuomari määräsi ettei lakia saa enää soveltaa. Hän antoi Yhdysvaltain oikeusministeriölle (DOJ) aikaa 23. syyskuuta asti valittaa oikeuden päätöksestä.

Reutersin uutinen DADT:stä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Mielenkiintoista tässä on, että lakia on kumottu republikaanien aloitteesta, ja vastapuolena on Obaman hallinto.

Obamahan puhui mukavia (kuten poliitikot yleensä) ennen vaaleja yhdestä sun toisesta asiasta, mutta sitten toteuttamisella ei ollutkaan niin kova kiire vaalien jälkeen. Republikaanit voittavat seuraavat vaalit, joten Obamalla ei sitten enää ole molempien kamarien tukea ja tekemättömyydestä voi näppärästi syyttää republikaaneja.