Ihmisoikeustilanne Hondurasissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Hondurasissa kaadettiin vallankaappauksella demokraattisesti valittu presidentti 28.6.2009. Sen jälkeen maassa on ollut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Erityisesti ovat saaneet kärsiä ne, jotka ovat olleet vastarintaryhmissä. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet ihmisoikeusloukkauksista. YK, Amerikan valtioiden järjestö, USAn hallitus ja EU ovat tuominneet kaappauksen. Maassa on ollut laajoja mielenosoituksia kaappausta vastaan.

Vallakaappaajat järjestivät vaalit 29. marraskuuta 2009 ja edelleen oli ihmisoikeusloukkauksia vastarintaliikettä kohtaan. Poliittinen oppositio, erityisesti naiset ja seksuaaliset vähemmistöt ovat päivittäin pahoinpitely- ja murhauhkan alla. Journalistien ja ihmisoikeusjärjestöjen työtä estetään. Poliisi ja miliisi käyttävät kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että tilanne pahenee jatkuvasti. Kesäkuun 2009 jälkeen ainakin 21 opposition jäsentä, mukana homoja ja naisia, on tapettu. Amnesty puhuu jo peitellystä ihmisoikeuskriisistä.

Saksan hallituksen kannanotossa pidetään hyvänä, että 27. tammikuuta 2010 uusi kongressi on päättänyt armahduksesta poliittisille vangeille. Mielenosoituksissa pidätetyt on nyt päästetty vapaiksi muutaman tunnin päästä. Joitakin Hondurasin hallituksen vastustajia on pahoinpidelty. Kiinniotettuja naisia ja tyttöjä on uhkaitu myös seksuaalisella väkivallalla.

Hondurasin oikeus ei tunne seksuaalisten vähemmistöjen syrjintää. Kuitenkin homojen ja transihmisten syrjintä ja väkivalta heitä kohtaan on tuttu ilmiö. Erityisesti transihmiset, jotka työskentelevät prostituutiossa, ovat pidätysten, alistamisen ja pahoinpitelyjen kohteina. Poliittisesti aktiiviset homot ja trnasihmiset ovat joutuneet kostotoimenpiteiden kohteiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

13. joulukuuta 2009 murhattiin Walter Orlando T., joka puolusti seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia ja HIV-positiivisia. Vielä ei Saksan hallituksen lausnnon mukana ole selvää, oliko kyse poliittisesta vai rikollisliigan tekemästä verityöstä.

Monia muitakin murhia on tapahtunut ja niistä ei ole taustatietoja. Esim. avoimesti transihminen Vicky H. C. ammuttiin 29. kesäkuuta 2009, mutta muuta tietoa ei ole.

Saksan hallituksen raportissa on lueteltu parikymmentä murhattua ihmistä. Useimmista tapahtumista ei ole taustatietoja.

Raportti on tässä (siitä löytyvät nimeltä mainittuina viime aikojen murhien uhrit)

http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/17/007/1700729.pdf

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!