Lissabonin sopimuksen ratifiointi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

EU:n perussopimuksessa eli Lissabonin sopimuksessa määritellään EU-kansalisten perusoikeudet. Ensimmäistä kertaa syrjintäsuoja määritellään niin, että homot ja lesbot mainitaan nimeltä.

=====

Puolan parlamentti Sejm hyväksyi Lissabonin sopimuksen tiistaina. Nyt myös Puolan senaatti hyväksyi EU-sopimuksen. Mutta homojen suojasta on presidentti jo aikaisemmin neuvotellut poikkeusjärjestelyt. Presidentti Kaczynski yritti kieltäytyä allekirjoittamasta sopimusta.

Jo aikaisemmin parlamentin keskusteluissa Kaczynski kävi kampanjaa perusoikeussopimusta vastaan. Uhkana Puolalle olivat homot (= homoliitot) ja Saksan pakolaiset (= pelätään, että sodan aikana Puolasta paenneet saksalaiset alkavat vaatia omaisuuksiaan takaisin).

Huolimatta Puolan erityisjärjestelyistä ja poikkeuksista Lissabonin sopimuksen suhteen Kaczynski varoitteli, että ennen pitkää homoliitot tulevat myös Puolaan. Kauhistuttavana esimerkkinä hänen puheessaan näytettiin hääkuvat amerikkalaisesta gay-pariskunnasta. Amerikassa paheksuttiin kuvien liittämistä Kaczynskin puheen kuvitukseksi. Yksityinen puolalainen tv-yhtiö maksoi gay-pariskunnan Varsovaan. Siellä he pitivät lehdistötilaisuuksia ja kävivät neuvotteluissa parlamentissa. Heistä tuli Puolassa tunnetuin homopariskunta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

=====

Myös Englanti on livennyt Lissabonin sopimuksen tarkasta sanamuodosta. Englannissa ei pelätty homoja, vaan he halusivat pitää oman työoikeutensa ja pelättiin, että Lissabonin sopimus aiheuttaa lisää lakkoja. Lakot melkein raunoittivat Englannin talouden 1980-luvulla.

=====

Saksassa Lissabonin sopimus on hyväksytty sellaisenaan suurella parlamentin enemmistöllä. Vain vasemmisto vastusti.

=====

Englanti ja Puola käyttivät EU:ssa harvinaista OPT-OUT -menettelyä. Yksittäisissä kysymyksissä voidaan poiketa sopimuksesta maakohtaisesti, jos maa katsoo mahdottomaksi jonkin sopimuskohdan toteuttamisen. Englanti ja Irlanti ovat poikenneet Shengen-sopimuksesta (vapaa liikkuvuus ilman rajatarkistuksia) OUT-OUT-menetelmällä. Maastrichtissa luotiin vuonna 1992 valuuttaunioni. Siitä poikkesivat Englanti, Tanska ja myöhemmin Ruotsi.

Puolalaisten on odotettava vuoteen 2010, ennen kuin on ensimmäinen mahdollisuus saada EU:n perussopimuksen suojaa. Tuolloin ovat seuraavat presidentinvaalit.

(Queer)

6 kommenttia

Eduskunta hyväksyi Lissabonin sopimuksen

Eduskunta on hyväksynyt Euroopan unionin uuden perussopimuksen eli niin sanotun Lissabonin sopimuksen äänin 151 - 27. Lissabonin sopimus tulee voimaan vain, jos kaikki jäsenmaat hyväksyvät sen. Irlannin tilanne on hankalin, koska siellä sopimuksesta suoritetaan kansanäänesstys.