Kaupunki tiukkauskoisille katolisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Amerikassa pizza-yrittäjä (huom. ei suomalainen pizzakeisari!) on ryhtynyt taistelemaan asuntolainakriisiä vastaan. Hän aikoo perustaa katolisille oman kaupungin. Kuten uutisista on kuultu, on asuntobisnes kovissa ongelmissa. Asuntoja on tyhjinä ja pakkohuutokauppoja on enemmän kuin ehditään hoitaa. Miamissa asuntojen hinnat ovat tulleet alas kuukauden aikana 15%. Eilen viimeksi YLEn tv-uutisissa kerrottiin, miten epätoivoiset ihmiset hyppivät alas pilvenpiirtäjistä.

Lounais-Floridassa ei asunto-ongelma häiritse. Siellä rakennetaan Naplesin kaupungin lähelle uutta asuntoaluetta "Ave Maria". Sinne muuttavat tarkkauskoiset katoliset ja vuoteen 2011 mennessä siellä on 11 000 asuntoa. Ensimmäiset 200 on jo valmiina. Sinne tulee myös supersuuri kirkko, uima-altaat, fitness-keskus, golfrata. Mutta alueelle toivotaan vain tiukkauskoisia. Syntyvyydensäännöstelyä ei suosita, kaapelitv:stä ei tule pornoa ja homopareille ei asuntoja myydä.

Viime viikkoina on ollut jo mainoksia, joilla firmat kertovat perustavansa Ave Marian pääkadulle, La Piazzalle toimipisteitään. Tulossa on vakuutusfirma, ravintoloita, supermarketteja, bensa-asema, apteekki. Apteekki ei tule myymään kondomeja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Projektin takana on amerikkalaisen menestyksekkään Domino’s Pizza -ketjun omistaja Tom Monaghan. Yrittäjä kasvoi 70-luvulla nunnien lastenkodissa ja liittyi myöhemmin laivaston eliitti-sotajoukkoihin. Hän oppi tiukan moraalin ja kurin. Hän myi pizza-ketjunsa 10 vuotta sitten ja pani miljoonat uskonnollisiin projekteihin. Hän jopa rahoitti katolisen kirkon rakentamisen Nicaraguan pääkaupunkiin. Hän oli aktiivinen myös kristillisellä radioasemalla ja hoiteli uskovaisten parinvälitystä.

(Weltin New Yorkin talouskirjeenvaihtajan mukaan)

5 kommenttia

Tässä jälleen yksi oiva esimerkki virheellisestä ajatuksesta, että eristäytyminen ja gettoutuminen ratkaisevat ongelmat. Onhan näitä "onneloita" perusteltu milloin minkäkin ajatussuunnan kannattajille. Traagisia esimerkkejä niiden epäonnistumisesta löytyy kosolti. Joskus yhteisön perustaja kerää komean taloudellisen hyödyn ja jättää mukaan höynähtäneet nuolemaan näppejään. On niitä esimerkkejä myös yhteisön täydellisestä tuhoutumisesta. Viimeistään henkinen sisäsiittoisuus tulee romuttamaan tuonkin yhteisön.
Tämä ei ole mikään aivan uusi ilmiö. Disney-yhtiö rakensi oman unelmakaupungin Floridaan muutama vuosi sitten. Varsinainen Ankkalinna. Kaikki oli annettu asukkaille ylhäältä päin pihanurmikon pituudesta alkaen ja kunnallisdemokratiaa ei tarvittu, sillä olihan "kaupungilla" toimitusjohtaja - vai miten se nyt oli? Ja kaikki olivat niiiiiiiiiiiiiiiin onnellisia... että osa asukkaista muutti muualle.

Taustalla tässä on ajatus jonkinlaisesta ihanneyhteisöstä, joita "viisaat" miehet ovat kehitelleet vuosisatoja <ironiaa> hyvin tuloksin </ironiaa>