Englannin kunniakonsuli on murhattu Jamaikalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

11.9.2009 Kunniakonsulin murha


John Terry (65) on löydetty murhattuna kotoaan. Terry oli Englannin kunniakonsulina Jamaikalla. Vuoteesta on löytynyt viesti: "Batty man" ja se on homon haukkumanimi.

Ruumis löydettiin keskiviikkona iltapäivällä. Ovia ei ole rikottu, joten on mahdollista, että Terry on päästänyt murhaajansa sisään. Terry on eronnut vaimostaan 3 vuotta sitten. Äiti ja lapset asuvat Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa.

Jamaika on yksi maailman homofobisimista maista. Jamaikalaiset reggaelaulajat kiertelevät ympäri maailmaa, ja joissakin maissa heidän esiintymisensä kielletään rajujen vastalauseiden takia. Viimeksi Buju Bantonin esiintymiskiertue USAssa on kärsinyt peruutuksista. Ilosaarirockissa heinäkuussa jamailaislaulajalla ei ollut ongelmia.

(PinkNews)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

13.9.2009 Englannin kunniakonsulin murha nosti Jamaikan homofobian näkyviin

Viimeistään nyt, kun Englannin kunniakonsuli Jamaikalla murhattiin, saarelaisten homofobisuus nousi näkyviin. Kirkko ja reggaelaulajat ovat mukana vihan lietsonnassa. "Tämä tapahtuu kaikille homoille", oli kirjoitettu lappuun, joka löytyi murhatun vuoteelta. Poliisin mukaan Terry luultavasti tunsi murhaajansa.


Monet lehdet ovat käsitelleet kunniakonsulin murhaa. 65-vuotias Terry oli monin tavoin aktiivinen mm. turismin alalla. Nyt nousi esiin jälleen kerran "murder music" ja saaren järjestelmällinen, institutionaalinen homofobia. Amnesty Internationalin mukaan vuodesta 1997 lähtien on tapettu ainakin 35 homoseksuaalia. Vuonna 2004 surmattiin homojärjestön puheenjohtaja. Väkijoukko nähtiin juhlimassa ruhjotun ruumiin äärellä.

Reggae-laulajat kiihottavat väkivaltaan homoja vastaan. Buju Banton on yksi heistä. Toinen on Elephant Man. Englannissa ja Amerikassa on ollut kampanja "Stop murder music", ja sillä on yritetty painostaa konserttien järjestäjiä boikottiin homofobisia laulajia vastaan. Beenie Man ja Sizzla ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jonka mukaan he luopuvat homofobisten laulujen esittämisestä, mutta epävirallisesti sopimukselle lähinnä naureskellaan. Esim. Buju Banton jälkikäteen kielsi allekirjoittaneensa mitään sopimusta.

Mustan musiikin neuvosto, joka on yk-pohjainen ryhmä, syyttää homoaktivisteja sensuurista ja rasismista. Joensuun Ilosaari-rock on jo useampana vuonna kutsunut jamaikalaisia reggaelaulajia esiintymismatkalle Suomeen. Järjestäjät ovat puolustelleet esittelemällä asiakirjan, jossa taiteilijat sitoutuvat vastustamaan homovihamielistä musiikkia. Saksassa, Englannissa, Sveitsissä ja USAssa heidän konserttinsa yleensä peruutetaan kovan painostuksen jälkeen.

Jamaikalla valtio on mukana homovastaisuudessa. Jamaikan työväen puolueen kansanedustaja syytti aikaisemmin tänä vuonna homoja maan turmelemisesta. Human Right Watch kertoo, että myös saarnastuolista levitetään homofobiaa. Reggaemusiikin ystävät puolustelevat: "Onko meillä oikeutta mennä sanomaan jamaikalaisille, mikä on oikein. Se on heidän vanhaa kulttuuriperintöään". Toivottavasti tämän uusimman tapauksen jälkeen tajutaan, että väkivallasta ei pidä vaieta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!