Albania sai syrjintäsuojalain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

5.2.2010 Albaniaan ei tullut homoliittoja vaan syrjintäsuojalaki

Albanian parlamentti hyväksyi eilen syrjintäsuojalain, joka mainitsee myös seksuaaliset vähemmistöt. Syyskesällä pääministerikertoi, että tulossa on homoliittolaki. Näin ei käynyt. Syrjintäsuojalakikin on merkittävä voitto, ksoka maa on pääasiassa muslimivaltainen.

22.8.2009 Albaniaan suunnitellaan homoliittolakia?

Yllättävää Alabanian tilanteessa on ollut, että pääministeri Sali Berisha tiedetään konservatiiviksi. Hän oli aikoinaan kommunistijohtaja Enver Hodsan henkilääkäri. 74-vuotias pääministeri on puhunut perinteisten perhearvojen puolesta, mutta nyt hän toi parlamenttiin lain homoliitoista. Laki hyväksytään todennäköisesti lomien jälkeen.

Homosuhteet olivat kiellettyjä vuoteen 1995 saakka. Balkanilla aiheuttaa tietenkin hämmennystä se, että Tiranasta tulee samaa sukkupuolta olevien esitaistelija. Maassa on 3,1 miljoonaa asukasta, ja vastustus on suurta. Muslimiyhteisön jäsen sanoo, että tämä on häpeällisstä. Myös katolisen kirkon edustaja tiedottaa, että avioliitto kuuluu vain eri sukupuolta oleville pareille.

Ihmisoikeusryhmät kiittelevät pääministerin toimintaa tässä asiassa. Eräs journalisti sanoo, että kyseessä ei ole albanialaisten avoimmuus ja suvaitsevaisuus, vaan kyseessä on kansallinen käytännöllisyys. Tällä lailla lähennetään Albaniaa kohti EU:ta. EU on jo pitkään painostanut alueen maita lopettamaan vähemmistöjen syrjinnän.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Koko Balkanin alueella homojen ja lesbojen tilanne on ollut vaikea. Esim. Kroatiassa, joka odottaa pääsyä EU:hun, kyseltiiin, miten paljon on väkivaltaa homoja vastaan. Puolet homoseksuaalisista ihmisistä on kokenut fyysistä tai verbaalista väkivaltaa. 80% salaa homoseksuaalisuutensa.

Bosnia-Herzegovinassa hyväksyttiin kesäkuussa syrjintäsuojalaki, vaikka uskonnolliset ryhmät raivokkaasti vastustivat. Se kuulemma johtaa myöhemmin homoliittoihin. Myös Serbiassa hyväksyttiin maaliskuussa 2009 syrjintäsuojalaki.

Lehtiteksti (Die Welt)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!