Puola: tyrmistystä oikeuden tuomiosta ja Madonnasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Richard H. (24-v) asuu Szczecinissä Luoteis-Puolassa. Keski-ikäinen naapurin rouva solvasi Richardia ja tämän poikaystävää julkisesti kaupoissa, kotona, kadulla. Poliisikin kutsuttiin usein paikalle mitä erikoisimmin perustein. Muutkin seudun asukkaat alkoivat kiusata. Mm. ikkuna rikottiin kivellä. Viiden kuukauden oikeusprosessin jälkeen oikeus totesi, että Richardista käytetyt ilmaukset loukkasivat hänen arvokkuuttaan ja yksityisyyttään.

Homojärjestöt yrittävät saada rikoslakiin mukaan maininnan ja kiellon vihapuheista. Homojen herjaamiset ovat tavallisia Puolassa.


Poliitikot tyrmistyneitä tuomiosta

Puolan konservatiiviset poliitikot pitävät yli 3 500 euron sakkoja liian suurina. Sakot sai nainen, joka kutsui naapurin homomiestä tyypillisellä puolalaisella homon haukkumasanalla "pedal". Konservatiivipoliitikkojen mielestä oikeus on nyt mennyt liian pitkälle. Oikeus ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) edustaja sanoi, ettei hän käyttäisi tuota sanaa.Se on moukkamaista, mutta ei siitä rangaistusta pitäisi antaa. Parlamentin varapuheenjohtaja hallituksessa olevasta Kansalaisfoorumista (PO) piti sakkoja myös kohtuuttomina.

Demokraattisten vasemmistolaisten liitto antaa tuomiolle kiitosta. Se on askel oikeaan suuntaan. "Pedal" ja "jutsku" ovat tavallisimmat haukkumasanat Puolassa, ja nyt oikeus on julistanut sodan tällaista vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuosina 2005-2007 PiS-puolue oli vallassa ja homot tunsivat olevansa pahasti syrjittyjä. Sen ajan opetusministeri Roman Giertych kansalliskatolisesta puolueesta "Puolalaisten perheiden liiga" halusi siihen aikaan, että kaikki homot voidaan erottaa työpaikoistaan, jos he avoimesti kertovat homoudestaan. Siihen aikaan kaikki homoparaatit yritettiin kieltää.

Nykyisin hallituksessa oleva kansalaisfoorumi PO on homojen suhteen liberaalimpi. Mutta homojärjestöt moittivat, että hallitus ei ole tehnyt mitään vähentääkseen homoihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Kouluissa asia käsitellään katolisen sosiaalietiikan alla.

Puola on vaatinut varauksia EU:n perussopimukseen, koska on pelätty, että sopimus velvoittaa hyväksymään homoliitot.

(DerStandard)


Madonna aiheuttaa pahennusta: "saatanallinen provokaatio"


Monet Puolan katoliset ovat asettuneet vastarintaan pop-diivaa vastaan. Madonna nimittäin pitää konserttinsa Puolassa kansallisena juhlapäivänä: Marian taivaaseenastumisen päivänä. Nobel-palkinnon saaja on katolisten konservatiivien eturivissä.

Madonnan megakonsertti on Varsovassa 15. elokuuta entisellä lentokentällä. Arvioidaan, että 70 000 ihmsitä valitsee madonnakseen Madonna Louise Veronica Cicconen eikä neitsyt mariaa. Nyt on odotettavissa mielenosoituksia ja protestiaktioita. "Tämä on paholaisen hyökkäys puhdasta kansaamme vastaan", sanoo pappi Stanislaw Malkowski. Jo nyt Varsovassa joka päivä pidetään rukoushetkiä Madonna-showta vastaan. Konserttipäivänä konserttia yritetään häiritä suurmielenosoituksella.

Lech Walesa on konservatiivien etunenässä. "Saatanallienn provokaatio", on hänen näkemyksensä.

(Times ja Berliner Morgenpost)

1 kommenttia

Pop-viihteen markkinavoimat vs. elämästä vieraantuneet fundamentalisti kristityt - GEE! - onpa jännittävää nähdä kumpi vie voiton...:-D