Turkki vastaan muu Eurooppa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Jalkapallokisoissa Turkilla meni huonosti. Portugal löi Turkin 2-0. Muuallakin Turkin yhteiskunnassa on pahoja törmäyksiä Euroopan kanssa. Edellisen viikon keskiviikkona Istanbulissa siviilioikeus kielsi HLBTI-järjestö LAMBDA Istanbulin toiminnan. Syynä oli epäisänmaallisuus (Lambda on kreikankieltä) ja moraalittomuus (homoseksuaalisuus on moraalittomuutta). Euroopalla riittää tässä asiassa ihmettelemistä. Miten tästä eteenpäin?
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=6495

Lambda Istanbul on monia vuosia joutunut taistelemaan olemassaolostaan. Nyt järjestö sai sulkemispäätöksen alimmassa oikeusasteessa. Syyttäjän kanta lain ja moraalin vastaisuudesta voitti. Moraalittomuus liittyy perhemoraaliin. Lambda Istanbul oli oikeuden mukaan perhemoraalin vastainen.

Istanbul on Turkin läntisimmässä osassa, lähinnä Eurooppaa. Turkin homojen ja lesbojen asema on parantunut sinä aikana, kun Turkilla on ollut haku päällä EU:hun. Homot ja lesbot ovat tulleet näkyvämmiksi, mutta on myös tullut esiin enemmän väkivaltaa heitä kohtaan.

Saksassa oli juuri ennen viime viikon päätöstä keskiviikkona homo- ja ihmisoikeusjärjestöjen tapaaminen, jossa keskusteltiiin Turkin tilanteesta. Turkkilaiset homot korostivat, että ihmisoikeusjärjestöjen tulisi yrittää tukea ja vauhdittaa Turkin EU-jäsenyyttä. Muuten käy niin, että konservatiivit pääsevät Turkissa yhä enemmän valtaan. Tällä hetkellä HLBTI-järjestöissä on hyvin ambivalentti asenne Turkin jäsenyyteen: toisaalta ollaan puolesta, toisaalta vastaan.

Jos Turkki päätyy EU:hun, hallitus joutuu käymään entistä enemmän läpi lainsäädäntöään ja mm. rakentamaan syrjintäsuojaa. Tässä asiassahan ongelmia on myös EU-maissa, kuten viime kuukausina on kuultu. Turkissa on monia siviilioikeuden lakeja, jotka ovat ristiriidassa eurooppalaisten normien kanssa. Tällaisia ovat mm. perheen suoja ja julkinen moraali, joilla voidaan estää hlbti-ihmisten toimintaa. Turkissa ei voi nostaa ääntä homojen ja lesbojen puolesta kuten Euroopassa, eli homoilla ja lesboilla ei ole poliittisia oikeuksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mitä eurooppalainen hlbti-liike voi tehdä Turkin homojen ja lesbojen hyväksi? Human Right Watch julkaisi runsas viikko sitten raportin HLBTI-ihmisoikeuksista Turkissa. Lambda Istanbul on viestittänyt, että he tarvitsevat tällä hetkellä oikeudellista, poliittista ja taloudellista tukea. On selvää, että rahaa tarvitaan, kun käydään jatkuvaa oikeustaistelua. Keski-Euroopassa on jo käynnistetty varojenkeruukampanjoita, joita toteutetaan Pride-tapahtumien yhteydessä. On myös kirjekampanja. Turkin suurlähetystöihin lähetetään vetoomuskirjeitä. Lisäksi käynnistetään kirjekampanja Turkin viranomaisille.

Oikeuden päätökseen haetaan muutosta. Se on pitkä prosessi, ja joudutaan ehkä kääntymään myös eurooppalaisen ihmisoikeustuomioistuimen puoleen. Kyseessähän on selkeä ihmisoikeusloukkaus. Turkki on allekirjoittanut ihmisoikeussopimuksen. Nyt on rikottu artiklaa 5 ja 11. Se prosessi vie vähintään vuoden tai kaksi. Sinä aikana on tärkeää, että Istanbulissa huomataan Euroopan kiinnostus tätä asiaa kohtaan. Ja se on tärkeää myös Istanbulin homoille ja lesboille. Heillä täytyy olla mielikuva siitä, että heitä ei ole jätetty yksin.

3 kommenttia

Mielialat Istanbulissa homojen ja lesbojen keskuudessa ovat ihan tyynet, kertoo Saksassa asuva turkkilainen, joka eilen soitti Istanbuliin. Oikeusprosessi on jatkunut jo pitkään ja tämä päätös tulee aktivoimaan ihmisiä entisestään.

Tarkkaan ottaen Lambda on ollut vuodesta 1993 ryhmä, jossa ihmiset toimivat yhdessä ("rekisteröimätön yhdistys"). Nyt yritettiin perustaa rekisteröity yhdistys ja oikeus kielsi yhdistyksen perustamisen. Toiminta voi kuitenkin jatkua entiseen tapaan. Heillä on kulttuurikeskus, erilaisia ryhmiä ja neuvontaa, ja ne kaikki jatkuvat. Se, mihin tämä päätös voi vaikuttaa, on Istanbulin Pride.

Istanbul on Turkin läntisin ja suurin kaupunki. HLBTI-ryhmiä on 10-12 maakunnassa, Ankarassa jopa kaksi. Kurdialueellekin ollaan perustamassa omaa ryhmää. Näillä ryhmillä ei ole ollut sellaisia ongelmia kuin Istanbulin LAMBDAlla.

Auttaisiko Turkin EU-jäsenyys ja uhkaako konservatiivisuuden lisääntyminen ilman EU:ta? Pink Channelin eilen haastattelema turkkilaissyntyinen mies sanoo, että asia on hieman kaksijakoinen. Lait uudistuisivat, mutta EU-jäsenyys tuskin paljon auttaisi HLBTI-väkeä arkielämässä, koska ennakkoluulot ja katuväkivalta ovat vanhaa perua.

Istanbulin Priden pitäisi olla heinäkuussa, mutta siitä on jonkin verran epätietoisuutta. Tämä oikeuden päätöskin on hieman lamaannuttanut järjestäjiä. Viime vuonna pride-marssiin osallistui 1500 ihmistä. Nyt uskotaan, että jos pride-marssi tulee, siihen osallistuu vielä enemmän väkeä.
Minusta Puola (ja miksei Latvia ja Liettuakin) on osoittanut, että EU-jäsenyys ei sinänsä auta. Pitäisi osata vaatia tarpeeksi ennen EU-jäsenyyttä, koska jäsenenä maa voikin vaatia kaiken maailman poikkeuksia itselleen (ja jarruttaa yleistäkin kehitystä, ainakin nykysysteemissä, missä kaikkiin tärkeisiin päätöksiin tarvitaan yksimielinen päätös). Pelkäänpä vain, että Turkinkaan kanssa ei ole tarpeeksi aikaa saada kyseistä maata tarpeeksi hyvään kuntoon ennen mahdollista jäsenyyttä. Ja kun neuvotteluissa tulee tiukat paikat, tuskinpa EU:n puolelta juuri homojen oikeudet ovat niin tärkeitä, että niitä vaaditaan viimeisen päälle kuntoon. Sitäpaitsi onko edes reilua vaatia Turkilta kaikkea, kun jäseninä on jo varsin kehittymättömiä maita kuten Romania ja Bulgaria?

Kaipa se on niin, että EU on enemmän kauppaunioni kuin yhteisten arvojen varaan rakentuva liitto.