Albania: 20 naista elää yhä miehinä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Albaniassa elää yhä 20 naista, jotka ovat vanhan lain mukaan julistaneet ja vannoneet itsensä miehiksi. Syynä on ollut, että verikoston vuoksi kaikki perheen miehet ovat kuolleet. Kamillasta tuli Kamill, ja nyt hän on 88-vuotias. Hän asuu pienessä Bargenesin kylässä 50 kilometriä Tiranasta itään. Hänellä oli kahdeksan sisarta. Kamilla otti vapaasta tahdostaan miehuuden. Hän joutui vannomaan, ettei mene naimisiin vaan jää neitsyeeksi. Hän leikkasi tukan ja pukeutui väljään miehen pukuun. Hän pani päälle valkoisen paidan ja liivit ja päähän valkoisen lakin. Vyölle tuli pistooli, ja siten hän varautui yllättäviin tilanteisiin.

Kamilla muistelee nostalgisesti miesten välisiä keskusteluja, viinanjuontia, perjantain rukouksia. Näitä hänellä ei olisi ollut, jos hän olisi jäänyt tavanomaiseksi aviovaimoksi. Miehet suhtautuivat häneen miehenä, mutta kuukautisvaivojen aikaan oli vaikeampaa. Hän ei pitänyt rintaliivejä, vaan sitoi rinnat palttinakankaalla. Kamilla hieman kritisoi nykymiehiä, joille miehuus on annettu ja joille aviovaimot antavat kaiken anteeksi.

Nämä nuoret naiset maalasivat itselleen hiilellä parran, opettelivat tupakanpolton ja menivät miesten keskelle kilistelemään. 12 miehen edessä tehtiin vala. Nämä 12 miestä valvoivat myös neitseellisyyslupausta. Jos joku mies yritti sekaantua sellaiseen naiseen, mies sai kuolemantuomion. Tällainen nainen voi joutua myös verikoston uhriksi. Maalla elämää säädeltiin 1400-luvun lakikirjalla. 1920-luvulla säädökset kerättiin yhteen ja 1933 ne julkaistiin englannin ja ranskan kielillä. Mutta maalla eri puolilla oli omat lakikirjat. Jossain oli muslimien lait, toisaalla katoliset lait. Perimätieto oli elävää todellisuutta. Vanhat lait olivat voimassa 1990 saakka. Edelleenkin joissain paikoissa maalla eletään vanhojen lakien mukaan.

Näistä nais-miehistä eli Virdzinoista, valmistui 1991 jugoslavialais-ranskalainen näytelmäelokuva.
(MTI)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Aika harvinaista on miehenä eläminen ollut, jos lait kumottiin vasta 19 vuotta sitten ja vain 20 on enää elossa.