Taistelu hedelmöityshoitolaista jatkuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Eduskunnan lakiasiain valiokunnan esitys hedelmöityshoitolaiksi valmistui torstaina. Esityksessä kielletään hedelmöityshoidot yksinäisiltä naisilta ja naispareilta. Esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi torstaina 12. lokakuuta.

Hedelmöityshoidot naispareilta ja yksinäisiltä naisilta kieltävä esitys syntyi niukalla enemmistöllä.

Yhdeksän edustajaa Keskustan Esko Ahosen luotsaamana katsoo, että tällaista lainsäädäntöä tehtäessä on "kyse sellaisista erityisistä yhteiskunnan tulevaisuuteen ja arvoihin liittyvistä ratkaisuista, joissa avioliiton asettaminen erityisasemaan naisten ja miesten parisuhteessa on lainsäädännössä perusteltua".

Kahdeksalla hengellä vähemmistöön jäänyt joukko niin ikään Keskustaan lukeutuvan Tatja Karvosen johdolla ehdottaa, että hoidot pitäisi sallia naispareille ja yksin eläville naisille. Suvaitsevamman lain puoltajat katsovat mm., ettei kieltäminen estäisi ottamasta hedelmöityshoitoja esimerkiksi ulkomailla.

Jo keväällä valiokunta tyrmäsi hallituksen esityksen, joka olisi sallinut hedelmöityshoidot myös naispareille ja yksinäisille naisille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Perustuslakivaliokunta äänesti kesäkuussa luvuin 13-4, että hoidon rajaaminen ei olisi perustuslain kanssa ristiriidassa. Perustuslakivaliokunta kuitenkin totesi, että hedelmöityshoitojen tasapuolinen salliminen kaikille naisille olisi paremmin perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen.

Eduskunta saa ruodittavakseen sekä enemmistön että vähemmistön kannat. Se äänestää eri kantojen välillä. Useissa eduskuntaryhmissä kannat hajonnevat voimakkaasti. Osa vähemmistöön jääneistä lakivaliokunnan jäsenistä sanoi vastustavansa lopullisessa äänestyksessä koko lakia, mikäli naisparien ja yksin elävien naisten hedelmöityshoidot kieltävä kanta voittaa suuren salin äänestyksessä.

12. lokakuuta klo 17 alkaen eduskuntatalolla järjestetään mielenosoitus, jolla puolustetaan hallituksen alkuperäistä esitystä hedelmöityshoitolaiksi. Mielenosoituksen järjestää joukko yksityishenkilöitä.

- Keskustelua: Hedelmöityshoitolakiäänestys 12.10.
- Aiempi uutinen: Hallitus hyväksyi hedelmöityshoitolain 9.2.2006
- www.toivottulapsi.com
- www.seta.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!