Kuinka Covent Garden löysi sijaisen Brünnhildeksi 24 tunnissa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Jumalainen Anna Russell olisi saattanut sanoa: "Loppujen lopuksi, Brünnhildejä ei kasva puissa."

Kuten tämänpäiväisessa Lontoon Daily Telegraph -lehdessä mainittiin, Royal Opera Housessa tuli varsin hankala tilanne viime viikolla. Toinen tämän syksyn kokonaisesta Ringistä - suurimmaltaosin kriitikkojen hyvin vastaanottama ja pääosin loppuunmyyty - oli juuri saatu alkuun Das Rheingoldilla keskiviikkona (17.10.2007). Seuraavana iltana, päivä ennen perjantain Die Walküreä (19.10.) Ringin Brünnhilde, Lisa Gasteen, sai pahan flunssan ja oli selvää ettei hän voisi laulaa seuraavana iltana.

Kuten fanit ja oopperanjohtajat tietävät, hyvän Brünnhilden löytäminen on hyvin vaikeaa; löytää joku joka on saatavilla 24 tunnin kuluessa, järkevän matkan päässä on vielä vaikeampaa. Mutta oli sentään Susan Bullock joka on laulanut roollin Tokiossa, Lissabonissa ja Torontossa (viime näytäntökauden kanadalaisessa Ringissä Toronton uudessa oopperatalossa).

Bullockin oli määrä laulaa Brünnhilden osa Siegfriedissä samana torstai-iltana Lyonissa - mutta kävi ilmi että kyseinen näytäntö olikin siirretty keskiviikolle koska Ranskassa on kuljetusalan lakko. Covent Gardenin osajaoista vastaava johtaja soitti hänelle 23.30; seuraavana aamuna kello kahdeksaan mennessä hän oli lentokoneessa Englannin Kanaalin yllä. "En edes harkinnut sanovani ei," sopraano kertoi Daily Telegraphille, "kun kuulin keitä Walküressä laulaa [Plácido Domingo Siegmundina ja John Tomlinson Wotanina], ajattelin, 'mene sinne - olet hullu ellet tee sitä!'"

Bullock tunsi roolin, mutta hän ei ollut koskaan nähnyt Keith Warnerin Covent Gardeniin suunnittelemaa lavastusta, joten hän työskenteli ohjaajan sekä kapellimestari Antonio Pappanon kanssa toisen näytöksen kimpussa iltapäivällä ja käveli kolmannen näytöksen läpi illan esityksen väliajalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Susan Bullock suoriutui tehtävästään todella hyvin ja sai valtaisat suosionosoitukset Royal Opera Housen johtaja Justin Way kertoi sanomalehdelle. "Se oli meille kaikille todella adrenaliinintäytteinen päivä. Nähdä jonkun suorastaan hyppäävän Brünnhilden rooliini on hyvänen aika kuin härkätaistelu, siitä ei juurikaan voi vaikeampaa tulla. Ja yleisö tunnistaa kyllä hyvän esiintyjän kun he sellaisen näkevät. Susan tuli toisen näytöksen jälkeen lavalta '[kirosana] [kirosana] [kirosana] lauloin juuri Plácido Domingon kanssa.'"

Sunnuntain Siegfriedin (21.10.) esityksen aikaan Gasteen oli yhä kipeä, mutta Bullock ei voinut jäädä Lontooseen koska hänen piti laulaa kyseisessä oopperassa Lyonissa. Joten Covent Garden kutsui yhden omista valkyyrioistaan, sopraano Iréne Theorinin. Hänellä oli koko lauantai aikaa harjoitella.

Gasteen, joka on nyt parantunut, tuli takaisin lavalle Ringin Götterdämmerungiin kaksi päivää sitten. Royal Operan kolmas ja viimeinen Ring alkaa tänä iltana Das Rheingoldilla ja Gasteenin odotetaan olevan jälleen kunnossa Die Walküreä (28.10.), Siegfriediä (31.10.) ja Götterdämmerungia (02.11.) varten.

(Lähde: PlayBillArts, 25.10.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!