Marjaiset jälkiruoat ja raparperisoppa

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Kosti Heiskanen

Kesän paras jälkiruoka on herkullisen marjainen ja helppo tehdä. Tässä on teille kaksi marjaista jälkiruokareseptiä, jotka sopivat täydellisesti Suomen kesään!

Kesäinen jälkiruoka valmistuu helposti, maistuu taivaalliselta ja sisältää paljon marjoja ja vitamiineja. 

Mansikkakeitto

Ihana mansikkakeitto kuuluu kesään. Tarjoile mansikkakeitto maidon, kerman tai jäätelön kanssa. Kokeile nopeaa reseptiä!

500 g mansikoita  

1½ dl vettä

5 rkl sokeria 

3 rkl maissitärkkelystä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 dl vispikermaa (valmis kermavaahto sopii myös)

Pese ja puhdista mansikat, seuraavaksi poista varovasti kannat. Lado mansikat kattilan ja keitä mansikoita 3-5 minuuttia. Lisää sokeri.

Sekoita kaksi ruokalusakallista maissitärkkelystä kylmään veteen ja sekoita. Lisää maissitärkkeilys mansikkakeittoon samalla sekoittaen.

Keitä mansikkakeittoa parisen minuuttia. Ota pois liedeltä ja anna keiton jäähtyä rauhassa. Tarjoile mansikkakeitto kylmänä kermavaahdon kanssa. Haluessasi voit  tehdä keitton mansikat ja raparperin sekoittaen.  

Marjainen jäädyke krunaa jokaisen kesäpöydän

Suomen luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet metsämarjojen poimintaan. Sitä paitsi marjastaminen on mainiota ajanvietettä sulan maan aikaan. Marjojen kerääminen on rentouttavaa puuhaa ja itse kerätyt marjat ovat vitamiinipommi.

Tähän reseptiin sopivat niin puolukka kuin mustikka.

Kuudesta kananmunasta otetaan kuusi keltuaista. 

1,5 dl sokeria

200 g (noin 3 dl) puolukoita, mustikoita  

4 dl kermaa

Soseuta puolukat esimerkiksi sauvasekoittimella. Halutessasi voit myös paseerata marjat. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vesihauteessa vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jäykähköä, nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt. Voit edistää jäähtymistä laittamalla kulhon jäihin. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää kulhoon puolukkasoseen. Kaada seos kelmulla vuorattuun kakku-, leipä- tai jäädykevuokaan.

Seos on parasta jättää yön yli pakastimeen. Nosta jäädyke pois pakastimesta 10 minuuttia ennen tarjoamista. Leikkaa palat ja asettele lautaselle.

Raparperikeitto

Raparperi on monille suomalaisille lapsuudesta tuttu kasvi. Tämän kirpakan kasviksen käyttö jälkiruissa todella kannattaa, koska sillä on paljon erilaisia terveysvaikutuksia. Raparperi sopii niin piirakkaan kun hilllon tekoon.

n. 600 g pilkottua raparperia

1,5 dl sokeria

4 dl vettä

Leikkaa raparperitangot pieniksi palaiseksi. Tee siirappi keittämällä vesi sokerin kanssa kattilassa. Lisää raparperi ja keitä noin 5-7 minuuttia riippuen varsien paksuudesta.

Siivilöi raparperipalat pois kattilasta ja kiehauta keitto uudelleen. Suurusta raparperikeitto pieneen vesimäärään sekoitetuilla perunajauhoilla. Kiehauta keitto. Nosta kattilan pois liedeltä.

Tarjoile raparperikeitto kylmänä vaniljajäätelön kanssa. Halutessasi voit tehdä päälle kermavaahtoa. Vatkaamalla 1,5 dl kuohukermaa paksuksi vaahdoksi. 

Berliinissä asuva suomalainen toimittaja ja itse opiskellut kokki Kosti Heiskanen tekee ruokajuttujen ja -ohjeiden sarjaa. Heiskanen on kerännyt ruokaohjeita eri puolilta maailmaa ja nyt ranneliike.netin lukijat pääsevät itse toteuttamaan eri kulttuurien ruoanlaittoa.

Siperian ihmeitä: käpyhillo

Kostin lehtitaikinapiirakat

Kostin jauhelihapihvit ja uunissa paistetut vihannekset

Marjaiset jälkiruoat ja raparperisoppa

Herkullisia grillivartaita eli Šašlik

Ruokaohjeita maailmalta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!