VII Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun uutuuksina varjoraati ja Singers? Studio

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu käynnistyy Helsingissä 4. elokuuta ja huipentuu loppukilpailuun 13. elokuuta. Korkeasta tasostaan ja vaativasta ohjelmistostaan tunnetussa kilpailussa on ensimmäistä kertaa mukana myös varjoraati, joka arvioi blogissaan kilpailijoiden suorituksia. Nuorten musiikkiammattilaisten vertaisarviointi antaa suurelle yleisölle uusia näkökulmia kilpailun seuraamiseen ja laulamisen maailmaan.

Toinen uutuus on 6.8. Sibelius-Akatemiassa järjestettävä Singers? Studio -tilaisuus, jossa tuomariston jäsen, tähtisopraano Deborah Voigt kertoo urastaan laulajana ja vastaa kilpailijoiden kysymyksiin. Haastattelijana on professori Gustav Djupsjöbacka.

Yleisö pääsee seuraamaan kansainvälisten huipputason laulupedagogien työskentelyä 11.?12.8., kun tuomariston jäsenet Ben Heppner, Andrea Rost, Robert Holl, Nathalie Stutzmann ja Franz Grundheber pitävät mestarikursseja kilpailijoille.

Varjoraatilaiset bloggaavat päivittäin
Kilpailun tuomaristo ei ohjesääntönsä mukaisesti kommentoi julkisesti eikä keskustele keskenään kilpailijoiden suorituksista arvioidessaan heitä. Varjoraatilaisilla sen sijaan sana on vapaa ja he voivat kommentoida blogissaan esimerkiksi laulajien ääntä, tekniikkaa, tulkintaa ja esiintymistä ja siten avata suurelle yleisölle uusia näkökulmia kilpailusuorituksista ja laulamisesta.

Varjoraadissa työskentelee neljä laulajaa ja yksi pianisti: baritoni Joonas Asikainen, tenori Petri Bäckström, mezzosopraano Ann-Marie Heino, sopraano Jenni Lättilä (puheenjohtaja) ja lied-pianistina palkittu Juho Alakärppä.
Lontoolainen oopperakriitikko Yehuda Shapiro liittyy joukkoon kirjoittajavieraana väli- ja loppukilpailussa, kun hän saapuu Helsinkiin seuraamaan kilpailua.

Raatilaiset bloggaavat osoitteessa www.mirjamhelin.wordpress.com
He arvioivat kilpailijoiden suorituksia yksityishenkilöinä.


53 laulajaa tulossa kilpailuun
Tänä vuonna kilpailuun haki eri puolilta maailmaa 326 laulajaa, joista esikarsintaraati valitsi mukaan 63 laulajaa. Kilpailuun on heistä osallistumassa 53. Suomalaislaulajia hakijoissa oli 38, joista kilpailuun pääsi viisi: mezzosopraano Katariina Heikkilä, sopraanot Olga Heikkilä, Heli Huuki ja Hannakaisa Nyrönen sekä baritoni Waltteri Torikka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osallistujien lopullinen lukumäärä vahvistuu 2.8., kun kilpailijat ilmoittautuvat kilpailutoimistossa. Samana iltana klo 18.00 arvotaan kilpailujärjestys.

Ponnahduslauta laulumaailman huipulle
Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu tunnetaan yhtenä maailman merkittävimmistä ja vaativimmista laulukilpailuista. Ohjelmisto on laaja-alainen ja vaativa, sillä laulajan pitää hallita niin oratorio, lied kuin ooppera. Naisten sarjassa yläikäraja on 30 vuotta ja miesten sarjan 32 vuotta.

Moni aiemmista voittajista on myöhemmin noussut laulumaailman huipulle, mm. Olaf Bär, El?na Garan?a, René Pape, Andrea Rost ja Julia Lezhneva.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Palkintojen yhteissumma on 133 000 euroa. Naisten ja miesten sarjan voittaja saa 30 000 euroa. Lisäksi palkituille tarjotaan esiintymistilaisuuksia Suomessa ja ulkomailla.


Kilpailua voi seurata suorina lähetyksinä
Kilpailua voi seurata yle.fi/klassinen-sivujen kautta suorina lähetyksinä maailmanlaajuisesti. Yle Teema lähettää suorina väli- ja loppukilpailun, ja Yle Areenassa julkaistaan jokaisen kilpailijan esitykset videoklippeinä. Yleisradio taltioi ja välittää kilpailun yhteistyössä kilpailun järjestäjän Suomen Kulttuurirahaston kanssa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!