ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

USA: Ulos kaapista Facebookissa?

JuhaniV • 10.10.2011 21:28 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Amerikassa vietetään tiistaina 11.10. kansallista Coming Out -päivää. Advocate pohtii modernia tapaa leväyttää kaapin ovet levälleen: Facebook.

USA:ssa ihmisiä kannustetaan tulemaan kaapista ulos erityisenä päivänä. Nykytekniikalla kaapin ovet voi siis leväyttää auki helposti laajallekin joukolle ihmisiä, tarvitsematta nähdä saman asian toistamisen vaivaa. Joku ehti jo todeta, ettei sellainen ole hyvän coming out -etiketin mukaista.

Advocaten kirjoitukseen on haastateltu psykologian asiantuntijaa. Hänen mielestään kasvoista kasvoihin tapahtuva kaapista ulostulo kaikkein läheisimpien kesken on tärkeää. Pelkkä Facebook-päivitys: "Olen muuten homppeli", ei ole läheisiä kohtaan oikein. Useimmiten he haluavat ilmaista omia tunteitaan välittömästi. Joskun homohenkilön pitää olla jopa valmis antamaan henkistä tukea tuollaisessa tilanteessa. Esimerkiksi "Isä/äiti, minä olen edelleen sinun sama oma tyttäresi/poikasi/lapsesi. Mikään ei ole muuttunut. Haluan vain sinun tietävä ison ja tärkeän asian minun elämästäni."

Kaapista ulostulijalle jokainen tuollainen keskustelu on myös harjoitusta olla mitä on oikeasti ja pystyä se perustelemaan myös kriittiselle kuulijalle.

Kun läheiset ovat kuulleet asian naamakkain, sen jälkeen voi pistää omalle Facebook-sivulleen itselleen luonteenomaisen päivityksen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Pelkkä Facebook-päivitys: "Olen muuten homppeli", ei ole läheisiä kohtaan oikein."

Homouden tunnustaminen on tarpeeksi vaikeaa muutenkin ilman mitään tuollaista ajattelua. Jokainen tulkoot kaapista tai olkoot tulematta miten haluaa ja itse parhaaksi näkee, muille se ei kuulu paskan vertaa.
  Is • 10.10.2011 23:40
Olen samaa mieltä. Kaapistatulijan ei voi ajatella olevan velvollinen mihinkään ylimääräiseen. Vuodesta 1988 järjestetyn Coming Out Dayn yhtenä ideana on ollut myös se, että ulostulon on voinut tehdä myös massoille, vaikka sopivalla tekstillä varustetulla T-paidalla.

Kommenttia muokattu: 11.10.2011 klo 09:56
  smo • 11.10.2011 03:31
Kovin kilttiä. Älä ärsytä konservatiivia äläkä tahraa hänen sädekehäänsä. Vitut! Ulos tulo Facebookiin ja sit voi dumpata ne jotka ei pysty sitä käsittelemään! Mieluummin kunnon suutelukuvan kanssa. Mikä helvetin ulos tulo etiketti?
  Tero Kankaanperä • 11.10.2011 08:50
Niin tai näin. Tuo edellä oleva Tero Kankaanperän kommentti minua ihastuttaa ja saa ilonsykettä sydämeen. Kiitokset Terolle!
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 11.10.2011 11:19
Hyvä Tero! Ja todellakin, kaapista tulo on henkisesti jo sen verran rankkaa, että on todella tietämätöntä vielä alkaa asettaa ulostulijalle jotain vaatimuksia, että pitää ymmärtää ja paapoa jotain, joka tuossa tilantessa saattaa sanoa jotain todella loukkaavaa ja törkeää. Ja mitä ihmettä, oma ulostulo pitäisi pystyä perustelemaan kriittiselle kuulijalle?? Kriittinen kuulija pitäköön tunkkinsa!!
  Asmo (ei rekisteröitynyt) • 11.10.2011 15:37
Homohenkilö voi toimia myös viisaasti ja ajatella millaisia vaikutuksia hänen tavallaan tulla ulos kaapista on hänen omalle elämälleen tulevaisuudessa. Huolella punnittu ja mietitty ulostulo on parempi vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen, kuin yllättäen ja päin pläsiä heitetty ilmoitus. Tukiverkotkin on hyvä tarkistaa ennen kaapin oveen tarttumista.
  JuhaniV • 12.10.2011 23:22
Onhan se hienoa jos jaksaa joka kerta keskustella ja kuunnella ne samat jutut. Mutta sanon kyllä kokemuksesta, massaulostulokin tuntuu helvetin hyvältä, ei oo mitään etiketteljä!
  boy84 • 13.10.2011 22:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy