Unkari tarvitsisi jälleen ´Lännen ääniä´ tasa-arvon tueksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 5

Unkarin median muututtua laajalti epädemokraattisia tavoitteita ajavaksi ja oikeistohenkiseksi tarvetta olisi jälleen läntisten demokratioiden radio- ja nettipalveluille unkariksi. Tätä esitti äskettäin Itävallan ulkomaanlähetysten entinen johtaja, unkarilaistaustainen Paul Lendvei. Häntä haastatteli Népszabadság –lehti.

Aikanaan tärkeät lännen unkarinkieliset osastot on lopetettu. Ennen Lendveita amerikkalainen mediatarkkailija Kim Andrew Elliott esitti jo viime vuoden lopulla, että BBC:n, Voice of American tai Radio Vapaan Euroopan Unkariin suunnattu palvelu olisi nyt taas tarpeen.

Länsi-Eurooppa ja USA aloittivat laajan radiotoiminnan unkariksi kommunistien noustua valtaan 40-luvulla, mutta 90-luvulla palvelut ajettiin tehtävänsä hoitaneina alas.

Lännen demokratiatioiden ulkomaanmediat kohdealuekielillä ovat kuitenkin olleet jo pitkään taloudellisessa ahdingossa. Itse asiassa löysää rahaa lännestä löytyy kyllä homo-ongelmaiseen viestintään esimerkiksi äärikristillisten ajatusten hengessä, mutta demokratian tukemiseen ei ole vielä oikein herätty.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joskus 90-luvulla keksittiin Euroopassa myös ajatus, ettei toisen EU-maan väestöön vaikuttaminen julkisin varoin ole oikein sopivaa. Mutta ehkä pian jo on poliittisesti korrektia harrastaa taas sitäkin. Ennen unkarinkielistä palvelua voivat palata muista syistä lähetykset vaikkapa kreikaksi ja italiaksi.

Kim Andrew Elliottin juttu sivustollaan

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • mediavaikkua
  • 5.12.2011, 2.00
Tosin, pelättävää on myös se, että etenkin itäisessä Euroopassa aloitetaan yltiöuskonnolliskansallismieliset radiolähetykset esim. meille Suomeen päin ja niissä voidaan julistaa ihan suomeksikin sitten tuomioita meille seksuaalivähemmistöille.

Amerikassahan tuollaiset ovatkin tosiaan pyörineet koko ajan, sikäläisten omien ääriuskonnollisten liikkeiden toimesta.
Referoija viittaa Voice of Americaan ja Vapaaseen Eurooppaan "lännen demokratioiden ulkomaanmedioina" antaen vaikutelman että nämä radiokanavat olisivat rinnasteisia edes osittaiseen tasapuolisuuteen pyrkiviin eurooppalaisiin yleisradioyhtiöihin kuten mainittuun BBC:hen tai vaikkapa Yleen.

Radio Free Europe ja Voice of America luotiin levittämään Kylmän sodan aikaista propagandaa ja niiden tehtävänä ei missään vaiheessa ollut puolueeton tiedonvälitys. Ne olivat osa suurvaltapolitiikkaa aivan samoin kuin vastapuolen omat yhtä vähän tasapuolisuuteen pyrkivät ulkomaanlähetykset.

On totta että vähemmistöjen asema näyttää heikolta monissa entisen Varsovan liiton maissa. Se että tätä yleistä "oikeistohenkisyyttä" torjuttaisiin (ilmeisesti vähemmän oikeistohenkisellä) suurvaltapropagandalla ei tunnu oikein hyvältä ajatukselta.