ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Tuure Boelius avautuu Vuoden homo -nimityksensä synnyttämästä kohusta Helsingin Sanomissa

Sami Mollgren • 14.02.2017 07:30 • 3 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA

Tuure Boelius palkittiin Vuoden homo -tunnustuksella (kuva: Oskari Sarjakoski)
16-vuotias videobloggaaja Tuure Boelius sai Vuoden homo -tunnustuksen homogaalassa. Kun perussuomalaiskansanedustaja Jari Ronkainen peräänkuulutti lastensuojelulta puuttumista, syntyi kohu.

- Olen sitä mieltä, että tilaisuudessa olisi sen luonteen vuoksi pitänyt olla 18-vuoden ikäraja ehdokkaissa. Viikonlopun jälkeen tulen olemaan lapsiasiavaltuutettuun yhteydessä selvittääkseni, onko tässä asiassa toimittu lain ja hyvän maun puitteissa, Ronkainen kirjoitti blogissan.

Nyt Boelius kertoo tuntemuksiaan Helsingin Sanomille.

Sosiaalisessa mediassa aiemminkin aktiivisena ollut Boelius julkaisi 14-vuotiaana heinäkuussa 2015 ensimmäisen Youtube-videonsa, jossa hän kysyi "Olenko homo?" - ja kertoi, ettei koe olevansa homo - mutta sanoi myös, ettei 14-vuotiaana tiedä, mitä aikuisena tulee olemaan. Boelius päätti ensimmäisen videonsa kehotukseen olla oma itsensä, välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat.

- En silloin ollut myöntänyt sitä itselleni tai kenellekään. Siksi sanoin ekalla videolla, etten koe olevani homo, vaikka tiesin jo silloin sen olevan minussa jotenkin läsnä, kertoo Boelius Helsingin Sanomille nyt.

Marraskuussa 2016 Boelius tulikin 15-vuotiaana julkisesti kaapista otsikolla "Olen homo." julkaisemallaan Youtube-videollaan. Vaikka Boelius kertoo olevansa välittämättä törkypalautteesta, jännitti homoudesta kertominen kuitenkin. Hän kertoo eniten jännittäneensä sukulaisten ja muiden reaktioita - jotka ottivat asian kuitenkin hyvin vastaan. Tuntemattomilta tullut palaute on ollut pääsääntöisesti hyvää - mutta ilkeitä nimettömiä kommentteja on esimerkiksi Youtube-kommenteissa runsaasti.


Tuure Boeliuksen kaapistatulovideo

Helsingin Sanomille hän kertoo seksuaalisen suuntautuneisuutensa selvinneen lopullisesti noiden videoiden välillä, ja sitä ennen asiasta olleen vain "99 prosentin" varmuuden. Hän kertoo asian käyneen selväksi ihastuttuaan toiseen poikaan.

Syksyllä Boelius oli valittu myös nuoren Touko Laaksosen rooliin Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -näytelmään. Näytelmä sai ensi-iltansa tammikuussa.

Vuoden homo -tunnustus myönnettiin Boeliukselle helmikuun alussa. Sen jälkeen alkoi kohu, jonka Boelius kertoo ihmetyttäneen häntä.

Seksuaalivähemmistöt ja seksi liitetään sokeasti yhteen

Yksi kohua lietsoneista asioista oli se, että iltapäivälehti uutisoi asiaa tarkistamatta Boeliuksen iäksi 15, vaikka tämä oli jo ehtinyt jo täyttää 16. Esimerkiksi perussuomalaisten Ronkainen tarttui nimenomaan seksuaalisen kanssakäymisen 16 vuoden suojaikärajaan - kritiikin mukaan liittäen samalla seksin harrastamiseen asioita, joita siihen ei sinänsä liity.

- Eihän mun seksuaalisella suuntautumisella ei ole mitään tekemistä seksuaalisen kanssakäymisen kanssa, kommentoi Boelius asiaan.

Boelius ottaa lehdessä esiin sen, että suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on Suomessa yhä sokeaa.

- Ja on puhuttu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun on "kilpailu jossa aikuiset äänestävät 16-vuotiasta vuoden homoksi." Mutta kun olen saanut palkinnon siksi, että olen omalla toiminnallani edistänyt suomalaista homokulttuuria, tarjonnut niin sanottua vertaistukea. Eikä niin, että olen joku "herkkupala" jonkun aikuisen mielestä, hän jatkaa.

Monilla muillakin homoudestaan puhuneilla homoilla on samanlaisia kokemuksia; jotkut kokevat homoseksuaalisuudesta kertomisen seksimieltymystensä julistamiseksi.

Boelius kertoo lehdelle halunneensa mukaan heti kun tätä pyydettiin gaalaan. Hän korostaa, että hän halusi itse, eikä häntä pakotettu - kuten jotkut ovat spekuloineet. Boelius myös mainitsee yhdeksi Youtube-kanavansa tavoitteeksi muiden auttamisen. Boelius kertookin Helsingin Sanomien haastattelussa erityisen hyvältä tuntuvan, kun joku kertoo saaneensa apua ja rohkeutta tämän videosta.

Sen sijaan Boelius ei halua kritisoida Ronkaista mielipiteistään. Ennemminkin lehdistölle hän antaa pyyhkeitä siitä, ettei hänen ikäänsä viitsitty tarkistaa.

Kohuun otti myöhemmin kantaa myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: ”Lapsen yksityisyyttä täytyy aina kunnioittaa – tässä lasta on suojeltava. Mutta lapsella on myös täysi oikeus ilmaista itseään – tähän lasta on kannustettava. Mitä enemmän lapsille puhutaan avoimesti seksuaalisuudesta ja annetaan tähän liittyvää kasvatusta, on jokaisen helpompi hengittää. Ja aikuinen – kohtaa omat pelkosi ennen kuin kohtaat lapsen.

Vanhemmat tukena

Boelius antaa haastattelussa kehuja vanhemmilleen, joiden hän kertoo tukeneen häntä aina kaikessa, mihin tämä on ryhtynyt.

Tulevaisuuden suunnitelmikseen Boelius maitsee videoblogin pitämisen - tubettamisen. Hän pohtiin näyttelijän tai muusikon uraa. Hän on kertonut levytyssopimukesta.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Huvittavan lapsellinen mielipide, että se väärin ilmoitettu ikä olisi tässä jutussa ollut suurin ongelma.

Toki luonnollisesti täysin ymmärrettävää ja kuuluu tuohon ikään.
  Is • 14.02.2017 07:43
En tiedä kuinka isona asiana Boelius oli alkuaan tuota ikäasiaa (ja sen tarkistamatta jättämistä) pitänyt. Hesarin jutussa asia oli nostettu isoksi jutuksi; saihan siitä mahdollisuuden kilpailijan (Iltalehden) tökkimiseen...
  smo • 14.02.2017 07:52
Jatkan vielä... en voi toisten ajatuksia lukea, mutta voihan olla niinkin, että Boelius on ajatelleut, että "ei kannettu vesi kaivossa pysy" ja että "kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia" - ja siksi kokenut Ronkaisen sättimisen omasta puolestaan turhaksi.
  smo • 14.02.2017 08:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy