ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Sukupuolivähemmistöjen järjestöt: Nimilakiesitys vahvistaa normeja niiden purkamisen sijaan

Sami Mollgren • 18.10.2017 15:14 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta, Trasek, Dreamwear Club ja Translasten ja -nuorten perheet ovat huolissaan hallituksen 19.9. antaman nimilakiesityksen vaikutuksista sukupuolivähemmistöihin. Esityksessä etunimeä koskevien säädösten kohdalla transsukupuolisten, muunsukupuolisten, intersukupuolisten ja transvestiittien tarpeita ei ole otettu huomioon voimassa olevan tasa-arvolain mukaisesti.

Järjestöjen julkaiseman tiedotteen mukaan lakiesitykseen sisältyvä etunimen tiukka sukupuolittaminen on selvässä ristiriidassa muun yhteiskunnassa tapahtuneen kehityksen kanssa. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet ja tasa-arvoinen kohtelu huomioidaan muussa lainsäädäntövalmistelussa ja viranomaistyössä pääsääntöisesti koko ajan entistä paremmin, mutta esitys nimilaiksi on valitettava poikkeus. Järjestöt lähestyivät keskiviikkona lakivaliokuntaa, jonka käsittelyyn lakiesitys on siirtynyt.

Hallituksen esityksen mukaan etunimeksi voidaan hyväksyä etunimi, joka on vakiintunut samalle juridiselle sukupuolelle. Nimen vakiintuneisuutta arvioidaan sillä perusteella, onko nimi jo käytössä nimensaajan kanssa viidellä samaa juridista sukupuolta olevalla elossa olevalla henkilöllä. Sukupuolisäännöstä poikkeaminen olisi mahdollista hakijan sukupuoli-identiteetin perusteella, jos hakija esittää siitä luotettavan selvityksen.

- Poikkeustapaus perustuisi siis aina viranomaisharkintaan eikä olisi henkilön itsensä päätettävissä oleva asia. Nimestä päättävät viranomaiset pannaan arvioimaan sukupuoli-identiteetin aitoutta, mikä ei pitäisi olla heidän tehtävänsä, kritisoi transsukupuolisten potilasjärjestö Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Erikssonin mukaan on suuri riski sille, että päätökset vaihtelisivat siten, että syntyisi tasa-arvolaissa kiellettyä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää syrjintää.

- Jos esitetty harkinta jää lakiin, olisi tärkeää, että laista laaditaan riittävän selkeät soveltamisohjeet, joilla varmistetaan yhdenmukainen viranomaiskäytäntö, toteaa Eriksson.

Järjestöt katsovat, että aikuisten ja lasten tarpeet jätetään huomiotta

Transvestiittien ja transfeminiinien etujärjestön Dreamwear Club ry:n puheenjohtaja Tuija von Konow nostaa esiin lain rajoitukset sekä naiselle että miehelle sukupuolitettujen nimien yhtäaikaisen käytön kiellon.

- Suomessa on suuri joukko transvestiitteja ja muunsukupuolisia, joiden sukupuoli-identiteetti on sekä miehen että naisen. Ruotsin nimilaissa tämä on ollut mahdollista jo vuosia eikä käytäntö ole aiheuttanut ongelmia, von Konow sanoo.

Translasten ja -nuorten perheet ry:n puheenjohtaja Riikka Aapalahti puolestaan toteaa, että laki on ongelmallinen myös translasten kohdalla. Tutkimuksissa on osoitettu, että alle kouluikäinen voi pysyvästi ilmaista kuuluvansa eri sukupuoleen kuin mihin hänet on syntymässä määritelty.

- Tällaiselle lapselle omaa sukupuoli-identiteettiä vastaava etunimi tukee kehitystä ja on tärkeää, että tuo nimen muutos tapahtuu riittävän varhain, käytännössä ennen koulun aloittamista, sanoo Aapalahti

Järjestöt: ollaanko purkamassa vai lisäämässä normeja?

Etunimien sukupuolisidonnaisuutta perustellaan henkilön tunnistamisella ja kansallisella nimiperinteellä. Suomen kielen apulaisprofessori Unni Leino toteaa nimilain perustelujen olevan kaikuja menneisyydestä.

- 1960-luvun lopulla käyttöön otettua henkilötunnuksen sukupuolimerkintää harkitaan poistettavaksi henkilötunnuksesta, mikä vähentää myös nimen ja henkilötunnistuksen ja kaksinapaisen sukupuolijärjestelmän yhteyttä toisiinsa. Toisaalta nykyinen nimilaki säädettiin vuonna 1945 ja sitä ennen laissa ei säädetty nimen sukupuolen mukaisuudesta mitään, Leino sanoo.

Valtakunnallisen ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo muistuttaa myös lainsäädännössä edellytettävistä yksilön oikeuksia koskevista reunaehdoista.

- Sukupuoli-identiteetillä ja sukupuolen ilmaisulla on lain takaama oikeutus. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet ja tasa-arvoinen kohtelu on huomioitu muussa lainsäädäntövalmistelussa ja viranomaistyössä pääsääntöisesti koko ajan entistä paremmin. Nimilakiesitykseen sisältyvä etunimen tiukka sukupuolittaminen on selvässä ristiriidassa kaiken tämän kanssa, Tarjamo sanoo.

Järjestöjen mukaan hallituksen esityksen mukainen järjestely ei vähennä tai pura normeja.

- Paras tapa purkaa turhia normeja olisi säätää nimilaki, joka vahvistaisi ihmisten itsemäärittelyoikeutta ja mahdollistaisi etunimen muuttamisen pääsääntöisesti yksinkertaisella ilmoitusmenettelyllä, Tarjamo jatkaa.

Järjestöt toivovat, että maininta samalle sukupuolelle vakiintuneesta nimestä poistetaan, tai ainakaan nimen sukupuolisidonnaisuutta ei tulisi määritellä esityksen kaltaisella mekaanisella tavalla, vaan poikkeamisperusteena olisi yksilön oma ilmoitus.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Hallituksen esityksen mukaan etunimeksi voidaan hyväksyä etunimi, joka on vakiintunut samalle juridiselle sukupuolelle. Nimen vakiintuneisuutta arvioidaan sillä perusteella, onko nimi jo käytössä nimensaajan kanssa viidellä samaa juridista sukupuolta olevalla elossa olevalla henkilöllä."

Eli uhkaako hallitushölmöily päättää suomalaisen perinteen, eli kokonaan uusien nimien luomisen? Uusia nimiähän ei voi olla vielä ennestään vähintään viidellä.

Lisäksi Suomessa on elossakin olevia ihmisiä, joilla on etunimenä nimi, joka on vakiintunut toisen sukupuolen nimeksi. Tuo juontaa siihen että 1800-luvun kansallisuusaatteen aikaan keksittiin runsaasti uusia suomalaisia uusia etunimiä ja siloin niitä annettiin sekä naisille että miehille - ja vasta myöhemmin ne vakiintuivat enemmän tietyn sukupuolen nimiksi.

Yksi tuollainen keskeinen nimi on Sulo, jota annettiin runsaasti naistenkin nimeksi, etenkin kun se nimenä soveltuu suloisesti naisen nimeksi varsin hyvin ... kunnes sitten ajan myötä Sulo vakiintui miesten nimeksi.

1800-luvulla oli kuitenkin monia Reijo-nimisiä naisiakin. Ja yhä on elossa Janne-, Erkki-, Pentti- tai Mika-nimisiä naisia, koska 1900-luvun alussakaan nuokaan eivät olleet vakiintuneet yksinomaan miesten nimiksi. Mika on myös kansainvälisesti myös naisen nimenä käytössä, kuten myös esim. Kim-nimi on yleisesit maailmassamme sekä naisten että miesten nimenä.

Samat nimet voivat olla perinteisesti eri sukupuolten nimiä ihan naapurimaissakin.
Kari ja Janne:han ovat Norjassa ja Tanskassa perinteisesti naisten nimiä.

Tuollaisia kansallisuusaatteen peruja tai muuten sukupuolineutraaleja nimiä on tai on ollut runsaasti, etenkin ljonnosta ammennettuina niminä, myös mm. Airut, Ariel, Alvi, Anis, Armi, Auni, Aurinko, Eeli, Ensi, Hanne, Hille, Ilo, Kaino, Kuu, Kuura, Lahja, Liekki, Lumi, Lumo, Ly, Misa, Muisto, Myrsky Nikita, Oiva, Oma, Puro, Ru, Runo, Ruska, Ruu, Salama, Soini, Sointu, Soma, Sävel, Tuisku, Tuovi, Utu, Varma, Venni, Vieno jne.

Silti sukupuolineutraalit nimet eivät ole nykyajan keksintöä, eikä edes buumia, vaan niitä oli tosiaan 1800-luvulta 1900-luvun alkuun jopa enemmänkin - Tuolloin sukupuolinautraali nimi annettiin vuosittain jopa 4000 suomalaiselle, kun nykyisin reiilusti alle 1000:lle.
Juuri uusilla nimillä on historiassa tyypillistä se, että niitä käytetään sekä naisten että miesten niminä ja sitten ne vakiintuvat ajan saatossa enempi tietylle sukupuolelle.

Yhdistelmänimien osalta, keneltä se nyt muka olisi mitenkään millään lailla oikeasti pois, jos joku kokee omaksi nimekseen esim. Sauli-Silvia tai Siivi-Sami tai Maria-Kristian ?

Kommenttia muokattu: 18.10.2017 klo 22:19
  human • 18.10.2017 21:53
Jos tulkitsen esitystä oikein, ei uusien nimien luomiseen olla rakentamassa esteitä. Kuten tuossa lainatussa tekstissäkin todetaan, arvioitaisiin nimen sukupuolittumisen vakiintuneisuutta tietyn esiintymismäärän kautta - ja se sitten "lukitsisi" nimen sukupuolisuuden. Ainakin noin mekaanisena tällainen on mielestäni turhaa sääntelyä.

Nimien sukupuolittumisesta ja yhdistelmänimien muodon rajoittamisesta kiinnipitäminen lainsäädännössä on ehkä yritys rajoittaa vanhempien toimintaa, lapsen edun nimissä. Minusta on hyvinkin perusteltua, että vastasyntyneelle ei voida antaa vaikkapa nimeä Keijo-Annikki, mutta aikuisen (ja nuoremmankin) kohdalla nimen vapaa valinta pitäisi sallia oma halu riittävänä perusteena.
  smo • 19.10.2017 06:37
En ymmärrä SETAn ja muiden etujärjestöjen vinkumista tässä asiassa.

Minkä takia nimi ei pitäisi heijastaa sukupuolta? Kenen oikeuksia se loukkaa?

Kysehän on siitä, että ympäristö ymmärtää ihmisen sukupuolen nimen perusteella. Olisi absurdia, jos nimi heijastaisi täysin eri sukupuolta kun mitä henkilö on. Siitä syntyisi mieletön määrä sotkuja ihan käytännön elämässä.

Jos transsukupuolinen vaihtaa sukupuolta hän voi siinä samalla vaihtaa nimeä. Hän siis pystyy hankkimaan sellaisen nimen kun haluaa. Mutta ei voi olla niin, että nimi vaihdetaan noin vaan ja ympäristön pitää sitten arvailla mitä sukupuolta henkilö on kun Liisa onkin mies ja Kimmo onkin nainen.

Transvestiitit käyttävät jo nyt tekaistuja taiteilijanimiä eikä sitä kukaan estä tulevaisuudessakaan. Mutta virallisissa papereissa heillä pitää olla joku järkevä nimi, josta ympäristökin saa selvää.

Näiden etujärjestöjen pöyristymiset alkavat jo samaan naurettavia mittasuhteita. He tekevät vähemmistöt valittaviksi idiooteiksi, jotka vaativat 99% väestöstä muuttamaan tapojaan ja koko maan kulttuuria marginaalisten ilmiöiden takia.

Ottakaa nyt herran tähden jo järki käteen!
  Psykka (ei rekisteröitynyt) • 19.10.2017 12:52
smo: "Nimien sukupuolittumisesta ja yhdistelmänimien muodon rajoittamisesta kiinnipitäminen lainsäädännössä on ehkä yritys rajoittaa vanhempien toimintaa, lapsen edun nimissä."

Tuo on kyllä hyvä periaate. Välillä näkee nimiä, jotka ovat lähinnä hävettäviä sen kantajalle ja nolostuttaa muita ihmisiä, jotka niitä joutuvat käyttämään.

Monesti kyse on siitä, että vanhemmat ovat napanneet jonkun oman aikansa populaarikulttuurin nimen ja antaneet sen lapselleen.

Jossain vaiheessa meillä esiintyi esimerkiksi Ridge ja Brooke -nimisiä suomalaisia lapsia. Tarzaneitakin on olemassa. Toinen ilmiö oli antaa näitä lapsellisia yhdistelmänimiä: Sulo-Petteri, Sirkka-Jenni jne.

Tällaiset nimet ovat ehkä hauskoja vauvalle, mutta aikuinen Brooke Virtanen tai Tarzan Järvinen on kyllä aivan tavattoman korni ja herättää lähinnä myötähäpeää.

Ne kertovat myös jotain perheen, tai ainakin vanhempien arvomaailmasta ja harkintakyvystä, eikä välttämättä positiivisessa mielessä.

On siis ihan perusteltua rajoittaa nimien käyttöä niin, ettei ihminen joudu kärsimään ja olla pilkan kohde vanhempien sekoilujen takia.
  Psykka (ei rekisteröitynyt) • 19.10.2017 13:05
Ei kai Seta ym. ole vaatinut kieltoa sille, etteivätkö nimet voisi ns. luonnollisen kehityksen myötä sukupuolittua.

En näe, että ulkopuolisen kokema (sukupuolisuuteen liittyvä) ristiriita nimen ja henkilön välillä aiheuttaisi mitään sotkuja. Ei ole ulkopuoliselle merkitsevää, kuka on Kimmo ja kuka Liisa. Järkevä nimi on lähtökohtaisesti se, jonka yksilö kokee omakseen. Virallisissa yhteyksissä tämä ei vaikeuta yksilön tunnistamista tai tunnistautumista, johon on kehittyneempiä mekanismeja kuin tarrata siihen, mitä fiiliksiä yksilön nimi herättää.

Em. järjestöt eivät ole kieltämässä sitä, että vanhemmat jatkossakin saavat antaa lapselleen nimen, jonka kulttuuri on sitonut tiettyyn sukupuoleen. Jos kyse olisi kiellon vaatimisesta, niin sitten olisikin syytä toppuutella. Nyt näin ei ole.
  smo • 19.10.2017 13:16
PersKeKo, painukaa jo vittuun ja vähän äkkiä. Suomen kansa ei halua teitä ja teidän perseilyänne vitun sisäsiittoiset juntit.
  ._. • 20.10.2017 20:20
Nimeänsä voi vaihtaa jo nyt. Mies ei ole (yleensä) mikään korvessa asuva erakkoyksilö, kuten nämä yksilönpalvojat näköjään kuuluvat, vaan osa erilaisia yhteisöjä ja ryhmiä joihin samaistuu tai koettaa samaistua. Jos pojalle annetaan tytön nimi jo lapsena, tai jokin sekanimi joka ei ole selvästi kumpaakaan sukupuolta, niin se jos mikä häiritsee ja herättää vrmasti katkeruuttaa vanhempia kohtaan. Jos nimeään haluaa vaihtaa, senhän voi vaihtaa, se teitenkin voisi olla helpompaa kuin nyt.(maksaa 300n- ja vaatii selvityksiä jne)
  Kake 2 (ei rekisteröitynyt) • 23.10.2017 14:48
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy