ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Kun molemmilla on sama etunimi

Sami Mollgren • 05.10.2017 19:50 • 1 kommentti. YLEISET • KOTIMAA
Samaa sukupuolta olevia pareja lienee ollut ainakin niin kauan kuin ihmislajin yksilöt ovat kantaneet nimeä - ja koska nimien määrä on rajallinen, käy aina joskus niin, että toisensa löytäneillä on molemmilla sama nimi.

Etunimet ovat perinteisesti varsin vahvasti sukupuolittuneita; naisten nimet ja miesten nimet. Sukupuolettomat esimerkiksi luontoon liittyvät nimet ovat hiljakseen yleistyneet ja muunsukupuolisiksi itsensä määrittelevät ovat varsinkin viime vuosina keksineet itselleen sellaisia uudisnimiä, joista on vartavasten pyritty häivyttämään sidos nimien sukupuolistereotypioihin. Ns. "sukupuolineutraaleja" nimiä on Suomessa kuitenkin yhä hyvin vähän, ja kehitys on yleensä kulkenut sukupuolittuneempaan suuntaan. Toisinaan eri maissa jokin nimi saattaa olla vakiintunut eri sukupuolta edustavan nimeksi ja "unisex"-nimiä on enemmän. Periaatteessa on mahdollista, että heteroparinkin molemmilla osapuolilla on sama nimi, mutta kyse lienee äärimmäisestä harvinaisuudesta.

Parisuhdelaki toi Suomeen uuden tilanteen

Suomessa samaa sukupuolta olevien parien kohdalla kaimojen väliset viralliset suhteet konkretisoituivat keväällä 2002, kun laki rekisteröidystä parisuhteesta astui voimaan. Tuon jälkeen väestörekisterissäkin saattoivat samaa sukupuolta olevat saman nimiset henkilöt olla parisuhteessa. Nimenmuutosprosessin kautta pariskunta saattoi myös ottaa yhteisen sukunimen, jolloin hammasharjansa samaan mukiin laittaneista saattoi tulla kokonimikaimoja. Yleisimpien sukunimien kohdalla tällainen tuli tietysti mahdolliseksi muutenkin - toki pienellä todennäköisyydellä. Avioliittolain kevään 2017 uudistuksen myötä yhteisen sukunimen ottamisen mahdollisuus muuttui automaattiseksi.

Toisinaan sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua saman nimisistä kumppaneista.

Ulkopuolisesta asia voi tuntua hämmentävältä. Saman nimisen kanssa yhdessä olevat kertovat suurimman hämmennyksen yleensä syntyvän silloin kun esittäydytään uusille ihmisille; asia herättää uteliaisuutta ja kysymyksiä - ja joskus sekaannuksia siitä, että kumpaa osapuolta tarkoitetaan.

Usein saman nimisen kanssa seurustelevat tai seurustelleet kertovat asian tuntuneen aluksi hassulta, mutta tottuneensa siihen pian. Samannimisyyden erityisyys tulee esiin useimmiten juuri ulkopuolisten hämmästelyn yhteydessä. Jotkut kertovat myös muistavansa asian, kun lemmenhetkien aikana mainitsee kumppaninsa nimen - joka on myös oma nimi.

Uusi nimilaki suunnitteilla

Suomeen on suunnitteilla uusi nimilaki. Keväällä oikeusministeriön asettama nimilain uudistamistyöryhmä ehdotti lainsäädännön väljentämistä ja nimimahdollisuuksien laajentamista. Etunimien vahva sukupuolittuneisuus oltaisiin säilyttämässä jatkossakin. Vuodelta 1985 peräisin olevan nykyisen nimilain uudistuksesta käydään yhä keskustelua. Esitys uudesta nimilaista annettiin 19. syyskuuta.

Nimilain uudistamisella toteutetaan lakiesityksen johdantotekstin mukaan osaltaan pääministeri Juha Sipilän hallituksen sääntelyn sujuvoittamista koskevaa kärkihanketta.

Rekisteröityyn parisuhteeseen sovellettaisiin jatkossa puolison sukunimeä koskevia säännöksiä

Uudesta nimilaista annetun esityksen yhteydessä annettiin esitys myös muutoksesta rekisteröidystä parisuhteesta annettuun lakiin, josta poistettaisiin parisuhdelakiin tarkoituksella säädetty rajoitus, jonka perusteella rekisteröidyn parisuhteen osapuoliin ei sovelleta puolison sukunimeä koskevia säännöksiä. Se on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuoden 2018 alusta.

Suomessa loppui mahdollisuus rekisteröidä parisuhteita vanhan lain mukaisesti, kun maaliskuun 2017 alussa samaa sukupuolta olevat parit saivat oikeuden solmia avioliiton. Ennen lakiuudistusta rekisteröidyt parisuhteet pysyvät voimassa sellaisenaan, mutta pariskunta voi yhdessä ilmoittaa maistraatille haluavansa muuttaa parisuhteensa muodoksi avioliiton.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Entäs posti, jos molemmille tulee samalla nimellä? Täytyykö joka kerta arvailla, kummalle se on vai onko sovittu, että molemmat saavat avata kaiken postin ja mahdollisen eron ja poismuuton yhteydessä, voiko esiintyä väärinkäyttöä? Ehkä ei mikään suuri asia kuitenkaan, mutta itselleni tuli mieleen juuri nuo huomiot.
  Anton (ei rekisteröitynyt) • 06.10.2017 15:26
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy