ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Schatz ja vieraat: Kuva saksalaisaseveljien ja suomalaisten homotoimista on paljolti fantasiaa

jnsto • 04.02.2013 15:01 • 11 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • EU

Wehrmachtin paraativaatetusta. Kuva on 40-luvulta Virosta.
Suomalaissotilaiden seksisuhteet saksalaisten aseveljien kanssa tulivat puheeksi sotavuosien muun elämänmenon ohella Yle Radio 1:n Roman Schatzin Maamme-kirja lähetyksessä 4.2.13. Aihetta ovat leimanneet jo vuosikymmeniä Tom of Finlandin piirrosten hahmot, joista ei ole pitkä matka Wehrmachtin vaatetukseen. Tom of Finland on myös muistelmissaan kertonut kokemuksistaan Helsingissä ensin saksalaisten ja sittemmin Liittoutuneiden valvontakomission venäläisten sotilaiden kanssa.

- Hänen muistelmiaan on lainattu ikäänkuin objektiivisena aikalaiskokemuksena, vaikka ne ovat mielestäni paljolti fantasiaa, totesi Suomen historian dosentti Teemu Keskisarja. - On kuitenkin hyvin vähän todisteita siitä, että Suomen armeijassa olisi ollut homokulttuuria, Keskisarja lisäsi.

Roman Schatz arveli Tomille ehkä sopivankin se, että häntä arvioidaan enemmän fantasiana. - Siihen hän ehkä tähtäsikin, sanoi Schatz. Toimittaja luonnehti Tom of Finlandin innostuneen näistä "Hugo Bossin tekemistä uniformuista". Ilmaisu oli tarkasti oikein, koska Boss ei vaatetusta suunnitellut, vaan oli saanut yritykselleen valmistustehtäviä.

Ohjelman toisena vieraana ollut sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla totesi sotaan usein liittyvän seksuaalista lyhytjännitteisyyttä. Hän ihmetteli myös Suomessa sotaan liitettyjä siveysihanteita. - Jossain Amerikassa on kirjoitettu viihteellisesti hauskanpidosta upseerien vaimojen kanssa kotirintamalla, mutta Suomessa jokin Sissiluutnantti-kirja on loukannut tavattomasti.

Sodanaikaiset saksalaisuniformut saivat jatkoaikaa vielä vuosikymmeniksi DDR:ssä. Itä-Saksan Kansanarmeijasta tuli entisen vaatetusperinteen jatkaja siitä yksinkertaisesta syystä, että armeijan muodostamisen aikoihin oli neuvostovyöhykkeeltä löydetty suuri Wehrmachtin vaatevarasto.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuolta maailmamme sotien ajaltahan on läjäpäin muittenkin piirroksia, esim. nämä sota-ajan julisteet - ekassa kannustetaan rautasulaton töissä, aseteollisuuden tarpeiksi:

www.uproxx.com

natseilla, puna-armeijalla, jenkeillä ja japanillakin oli sotapropagandassa esillä maskuliinisuus eroottisen korostuneestikiin:

cdn.ebaumsworld.com
tuohon em. lisättiin sitten myös nainenkin kulmalle:
thedisorderofthings.files.wordpress.com
4.bp.blogspot.com
www.postersplease.com
andrikyrychok.files.wordpress.com
25.media.tumblr.com
photos1.blogger.com
farm1.staticflickr.com
scienceblogs.com
24.media.tumblr.com
1.bp.blogspot.com
celticrebel.files.wordpress.com
www.collectorsweekly.com
1.bp.blogspot.com

Osassa noitten takana on McClelland Barclay (1891–1943; hän kuoli itse sodassa japanilaisten torpedon osumasta).

pro-Vietnami sota -juliste 1971: www.docspopuli.org

Tässä realismia tältäkin osin sodista
homoclimbtastic.files.wordpress.com
homoclimbtastic.files.wordpress.com
ecx.images-amazon.com

Näitäkin ristiriitoja pyrittiin tuolloin lieventämään: digital.library.northwestern.edu

Kommenttia muokattu: 04.02.2013 klo 18:25
  human • 04.02.2013 16:26
On kyllä väärinkäsitys, jos Schatz ja hänen vieraansa puhuvat sotilaiden homoalakulttuurista sodan aikana. Tom of Finland ei sellaista kertonut. Hän kertoi vain yksittäisistä kohtaamisista pimennetyillä kaduilla ja puistoissa. Kohdattiin kerran eikä sen jälkeen enää koskaan. Helsingissä liikkui lomilla olevia sotilaita, ja joukossa oli niitä, jotka etsivät miesseuraa. Kyse ei ollut mistään laajasta ilmiöstä sotilaiden keskuudessa. Puistoissa voi kohdata suomalaisen tai saksalaisen sotilaan, ja välirauhan aikana myös neuvostoliittolaisia sotilaita.

Tässä Tomppa kertoo traagisen tarinan saksalaissotilaasta. Ei se mitään fantasiaa ollut, vaan täyttä totta. Fantasiat alkoivat sitten, kun hän pääsi piirustuspöydän ääreen.

ranneliike.net

Kommenttia muokattu: 04.02.2013 klo 17:42
  vaeltaja2006 • 04.02.2013 17:41
Niinpä. Sodan aikanakin, kuten muulloinkin, miehistä se 2% oli homoja ja sitten ehkä10% bisset lisänä, niin siitähän se menee luonnostaan, sodankin aikana.

Roman Schatz, joka ei ollut aikoinaan paikalla, väittää tietävänsä paremmin, kuin ne, jotka olivat paikalla ...

Viime sunnuntaina oli muuten mielenkiintoinen kirjoitus natsiajasta, kommentteineen
www.hs.fi

Kommenttia muokattu: 04.02.2013 klo 18:29
  human • 04.02.2013 17:54
Mietin, tekeekö se, että Roman Schatz on saksalaissyntyinen hänestä jollakin tapaa tämän alan asiantuntijan.
  Aboa • 04.02.2013 18:09
Kuuntelin ohjelman. Minusta Roman Schatz oli osin kovin kevein argumentein liikkeellä. Sama koskee hänen edellistä ohjelmaansa, jossa hän keskusteli Kari Mäkisen kanssa uskonnollisuudesta. Ja kaiken lisäksi mies hörähtelee tuon tuostakin ja kohdissa, joissa ei ole mitään hörähdeltävää - ja vetää mattoa ohjelmansa alta.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 04.02.2013 18:55
Tom of Finlandiin & Veljeen liittyen (tai Toveen & Railiin) fi.wikipedia.org kun HS:ssä oli tänään tälläinen www.hs.fi

Laitoin ehdotuksena lisättäväksi, vuoteen 1971 liittyen, jolloin Helsingissä lesbojen, homojen, biseksuaalien, trans-ihmisten elämä muuttui merkittävästi, kun emme olleet enään rikollisia - vaikka Helsinki muuta maata vapaamielisempi ehkä on ollutkin, näitä esineitä:

joko Muumi-Rakkaus -mukin www.finnishdesignshop.fi

tai ToF-kirjan (mm. Kiasma) kirjat.finlit.fi

Muutkin voivat tietenkin ehdottaa jotain asiaan sopivia esineitä tuonne. En oikein nähnyt tarpeelliseksi niitä puistopömpeleitä ehdottaa.

Kommenttia muokattu: 04.02.2013 klo 22:27
  human • 04.02.2013 22:14
Englaninkielinen Wikipedia kertoo hieman toiselaisen tarinan Hugo Bossin ja natsien yhteistöstä.
Boss yrityksinen oli vararikon partaalla, vuonna 1924 aloittanut tehdas oli kutistunut vuoteen 1931 kuuteen ompelukoneesen, kunnes hän liittyi Nazi puolueesen ja oli oikeutettu puolueen rahallisen tukee. Myöhemmin Boss littyi German Labour Front (1936) ja State Air Protection Corps (1939). Puolueeseen liittymisen jälkeen hänen tulonsa kohenivat huomattavasti ja tehdas. Tehtaalla työskenteli niin sotavankeja kuin pakkotyöläisiä. Historoitsija Henning Kober mukaan sekä Hugo Boss että hänen alaisensa tehtaalla olivat vakaumuksellisia natseja ja ihailivan Hitleriä. Sodan jälkeen Hugo Boss tuomittiin "denazification" puolueaktiivina ja "supporter and beneficiary of National Socialism" mittaviin sakkoihin, poistettiin oikeus toimia yritylksensä johdossa ja häneltä riistetiin äänioikeus. Boss kuoli 1948, yritys selvisi.

Boss merkin on kerrottu muuten olevan uusnatsien suosiossa sen logon sisältämien kahden s- kirjaimen takia. "Piilosymboli".
Toisaalta perinteinen skinhead univormu (Fred Perry, Sherman, Lonsdale, sekä henkselit, Doccarit & bleachers) on kokenut täyskäännöksen, homojen omisessa tyylin fetisseihinsä. Kukaan "oikea-skini" ei kuulemma enää tiettyihin merkkeihin pukeudu, jottei luultaisi homoksi. Tiedä tuota sitten, ainakin joskus (- ja vielä toisinaan) "oikeat" skinit ja niitä fetisoivat erotti joskus lävistyksistä ja tatuoinneista. Toisaalta skinikulttuuri pitää sisällään ideologialtaan hyvin erilaisia tahoja, kaikki skinheadeksi itsensä määrittelevät eivät ole uusnatseja, tai millään tavalla poliittisia.
  SaintJudy • 05.02.2013 07:07
Minä en myöskään pistäisi paljon painoa Keskisarjan näkemyksille. Luin juuri hänen Kyynelten kallionsa. Kirjan rivien välistä henkii patavanhoillinen historian luentatapa ja ajoittain jopa juutalais-kristillinen moralismi. Ei todellakaan oikea henkilö tarinoimaan uskonnollis-moralistisin perustein syrjittyjen historiasta.
  Tero Kankaanperä • 05.02.2013 08:24
Aiheesta löytyy esimerkiksi Kati Mustolan kirjoittama artikkeli ”Homoseksuaalisuus ja sota”:
Mustola, K. 2006 In: Ihminen sodassa: suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodasta. . T. K. . V. K. (ed.). Helsinki , Jyväskylä: Minerva, p. 171-189. 19 p.
  Irokeesi • 05.02.2013 12:16
On kyllä melkoista liioittelua kuvata vuotta 1971, jolloin rikoslain muutos astui voimaan 1.2., merkittäväksi muutokseksi meidän elämässämme. Eihän sillä ollut jokapäiväiseen arkeen asiallisesti mitään vaikutusta.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 05.02.2013 13:37
Teemu Keskisarjan jonkun verran huomiotakin saanut "Kyynelten kallio" ja sen osana parin sivun verran Taivassalolaisten kahden Heikin tarinaa "Suomen ensimmäisinä homoina" ansaitsee vielä lisähuomiota. Asialle ollaan tekemässä jotakin, lähitulevaisuudessa.
  Tom Linkinen • 05.02.2013 18:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy