ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Vinokino
Lesbo- ja homoelokuvan festivaali
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
olympialaiset 2014 linkit kaikki artikkelit

Olympiapäiväkirja - Sotši 2014

Vuoden 2014 talviolympialaisten ympärillä on poikkeuksellisen paljon ristiriitoja, mielenilmauksia, lausuntoja puolesta ja vastaan ja jopa muutama urheilijan ulostulo. Kansalaisjärjestöt ja erilaiset ryhmät ovat aktivoituneet. Myös sateenkaaren värit ovat tulleet kaikille tutuiksi.

Ranneliike.net seuraa Sotšissa järjestettävien olympialaisten herättämiä reaktioita meillä ja muualla.

Lotuksen twitter-tilillä olympialaisten homourheilijoita kannustanut brandijohtaja sai potkut

Sami Mollgren • 16.06.2014 00:01 UUTISET: URHEILU
Formula 1 -talli Lotuksen sosiaalisen median managerina ja brandijohtajana toiminut Stephane Samson kertoo joutuneensa erotutetuksi työstään, koska hän lähetti Lotus-tallin Twitter-tilille @Lotus_F1Team homourheilijoita tukevan viestin juuri ennen Sotšissa järjestettyjen olympialaisten avajaisseremoniaa.

Asiasta kirjoittaa SuomiF1.

Maaliskuun 2014 alussa kerrottiin, että Samsong on jättänyt tiimin. Sunnuntaina 15. kesäkuuta Samson kertoo Twitterissä syyn.

- Minulle on juuri kerrottu, että olen saanut potkut homourheilijoita tukevan tweetin vuoksi. Lotus=Putin. Retweetatkaa, olkaa ystävällisiä. Ihmisten on saatava tietää, kirjoittaa Samson.

7. helmikuuta julkaistussa twitter-viestissä toivotettiin kaikille talviolympialaisiin osallistuville urheilijoille menestystä. Viestissä oli mukana hashtag #Sochi2014. Viestiin oli myös liitetty kuva, jossa kaksi yläkropaltaan vaatteetonta miestä suutelee intohimoisesti toisiaan.

Sittemmin viesti poistettiin ja tilille twiitattiin pahoittelut:

- Haluamme kunnioittavasti pyytää anteeksi luvattomasti Twitter-tilillemme lähetettyä viestiä ja aiomme varmistaa, ettei tapaus toistu, kirjoitti talli.

Lotus-tallin ylimmän johdon ja tallin omistavan Genii Capital -investointiyhtiön arveltiin suuttuneen twiitistä. Genii Capitalilla on myös Venäjällä runsaasti liiketoimintaa ja homopropagandalain osoittelu voi aiheuttaa yhtiölle hankaluuksia. Alkuvuodesta Lotus-tallille vahvistettiin uusi venäläissponsori Yota Phone. Venäjä on F1:lle merkittävä kasvumarkkina ja Sotšissa myös aletaan ajaa GP-kisoja lokakuussa 2014.


» Jutun oma sivu

Moralistit yrittivät kampittaa Arhinmäkeä

vaeltaja2006 • 23.02.2014 21:09 • 10 kommenttia. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Ylen nettisivulla kerrotaan, että Arhinmäki oli kiekkoleijonien mitallijuhlassa niin päihtynyt, että "hänen käytöksensä herätti huomiota". Sitä ei kerrota, että luultavasti koko mitallijoukkue oli yhtä päihtynyttä. Olisi ollut kummallista, jos yksi eli ministeri olisi nauttinut vain venäläistä lähdevettä.

Ministeri Arhinmäkeä syytetään siitä, että hän virkamatkallaan nauttii alkoholia. Eikö virkamatkalla ole lainkaan omaa aikaa, siis vapaa-aikaa? Ja alkoholin nauttiminen on täysin hyväksyttyä esim. presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Boolista kerrotaan joka vuosi jo etukäteen. Alkoholi kuuluu moneen muuhunkin "virkatilaisuuteen".

Arhinmäki sanoi tänään kommenttinsa moralisteille ja aika napakasti. Juhlittiin kunnolla ja oli tunteikas ilta. Oliko jotenkin sopimatonta juhlia, kun Selänne, Timonen ja Salo varmaan viimeisen kerran olivat Leijona-paidoissa. Arhinmäki ihmettelee, mikä hänen virkatehtävänsä on kiekkojuhlissa.

Eikö se olisi vähän erikoista, jos urheiluministeri ei juhlisi mitalia, kysyy Paavo Arhinmäki.

Arhinmäen toiminnasta yritetään tämän tästä löytää rikkeitä, koska hänen puolueensa on vasemmistoliitto ja koska hän tarkastelee monia urheiluun liittyviä asioita uudesta näkökulmasta. Hän mm. oli antamassa tukensa uimari Liukkosen ulostulolle.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Superhetkiä pronssiottelun jälkeen

vaeltaja2006 • 22.02.2014 19:46 • 2 kommenttia. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Varmaan sadat tuhannet talviolympialaisia seuranneet tv-katsojat itkivät yhdessä uraansa lopettavien suomalaisten jääkiekkomestareiden ja selostaja Kaj Kunnaksen kanssa. Pronssiottelun jälkeen pelaajakäytävän haastattelupisteessä kävi useampikin urheilija, mm. Teemu Selänne, joka ei enää koskaan pelaa olympialaisissa. Nämä "raavaat" miehet muistelivat urheilijauraansa ja poistuivat taustalle itkien.

Kaj Kunnas on saanut tv-urheilulähetykset uudelle tasolle, jossa saavat olla mukana myös aidot inhimilliset tunteet. Kaj Kunnas myös haastatteli uimari A-P. Liukkosta, kun tämä tuli kaapista ja kertoi olevansa homo. Toivottavasti tämä uusi ote rohkaisee nuoria urheilijoita mukaan. Raja-aidat on saatava murtumaan. Toivottavasti tämä rohkaisee myös urheilutoimittajia olemaan inhimillisiä.

Tv:n urheilulähetyksessä nähtiin näiden olympialaisten aikana jotain uutta ja mullistavaa. Tosin "vanhasta urheilukulttuurista" kiinnipitävät loukkaantuivat ja vaativat adressilla Kaj Kunnasta pois selostamosta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Arvokisat.com: Ylen TV-selostuksessa esitetty kommentti oudoksuttaa

Sami Mollgren • 19.02.2014 14:31 • 6 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Arvokisat.com -verkkosivusto on kiinnittänyt huomiota Yle:n jääkiekkoselostuksen kommentaattorina toimineen Antti Törmäsen huomautukseen keskiviikkoisessa suorassa lähetyksessä Ruotsin ja Slovenian välisestä puolivälieräottelusta.

Kun ruotsalaispelaaja sai rangaistuksen kiinnipitämisestä, kommentoi Törmänen tapausta viittaamalla naureskellen "ruotsalaisiin tapoihin".

- Otti siinä kädestä kiinni. Ja niinhän ne ruotsalaiset miehet tykkää usein tehdä, sanoi Törmänen suorassa lähetyksessä arvokisat.com -sivuston mukaan.

Arvokisat.com -sivuston kommentin mukaan tällaiset kommentit eivät ole omiaan edesauttamaan sitä, että homoseksuaalit urheilijat kokisivat olonsa turvalliseksi urheilun ympäristössä ja voisivat olla avoimesti sitä, mitä ovat. Sivusto mainitsee, että homoseksuaalisten henkilöiden asemasta urheilussa on viime aikoina puhuttu paljon.

Törmänen on 43-vuotias jääkiekkovalmentaja ja jo uransa päättänyt jääkiekkoilija.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kaksi Pussy Riotin jäsentä jälleen pidätetty

vaeltaja2006 • 18.02.2014 13:25 • päivitetty: 18.02.2014 16:33 • 1 kommentti. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014

Twitterin kautta tullut kuva
Punkbändi Pussy Riotin kaksi jäsentä on ilmeisesti jälleen pidätetty, tällä kertaa Sotšissa . Heidät vapautettiin työleiriltä äskettäin. Nadezda Tolokonnikova kertoi Twitterissä, että hänet ja Maria Aljohina on otettu kiinni. Syynä ”varkaus”? He olivat liikkeellä ilmeisesti useamman aktivistin kanssa. Tieto on tullut vajaa tunti sitten.

www.heute.at

He kertoivat puhelussa uutistoimistolle: „Istumme poloiisiautossa. He vievät meitä poliisilaitokselle Adlerin kaupunginosaan.“,

Bild.de tarkensi: syytteenä on varkaus eräässä kaupungin hotellissa. Tytöt kertoivat, että heillä ei ollut meneillään mitään mielenilmausta. He vain kävelivät keskustassa, kun poliisi tuli pidättämään isolla joukolla ja hyvin kovakouraisesti. He itse eivät mitenkään vastustaneet.

- - - - -

Klo 13.30 Pussy Riot-aktivistit on viety poliisiasemalle. Helsingin Sanomille Amnestylta tulleiden tietojen mukaan pidätettyjä on yhteensä 7.

Joukko oli matkalla keskustassa kohti uutta protestitapahtumaa, kun poliisi iski. Oli tarkoitus tehdä video aiheesta: Miten Putin opastaa rakastamaan isänmaata.

Ilmeisesti ei olla ensimmäistä kertaa Sotšissa poliisin tiloissa. He ovat olleet jo muutaman päivän kaupungissa ja sinä aikana on jo vietetty poliisilaitoksella ja FSB:n tiloissa 20 tuntia.

Kansainvälisen olympiakomitean tiedottaja on viime päivinä toistellut Venäjän viranomaisten operaatioita tukevia lausuntoja. Luxurian osalta tiedottaja Mark Adams ilmoitti, että jäähalli ei ole mielenilmausten paikka. Nyt sama tiedottaja sanoo, että odotellaan virallisia tietoja, mutta tuntuu siltä, että tämä asia kuuluu paikallispoliisin toimialaan.

- - - - -

Klo 16.30
Neljän tunnin pidätyksen jälkeen Pussy Riot -jäsenet ovat jälleen vapaat. Siitä tuli iso mediatapahtuma, koska länsimaista lehtiväkeä Sotšissa on pilvin pimein. Ryhmää syytetään tiettävästi 200 euron varastamisesta hotellista. Miten ja milloin, yksityiskohdista ei ole tietoa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

"Put it in Putin" -videolla viesti Putinille

Sotshi Boys -nimellä esiintyvä kokoonpano on tehnyt kappaleen ja videon, jossa esillä on Venäjän presidentti Putin, ja sanaleikin kautta nimestä löytyvä merkitys "sisään laittamisesta". Videolla on rekvisiittana esimerkiksi kumihanska ja sateenkaarilippu.


Sochi Boys - Put It In Putin

Videon tarinassa kerrotaan, mitä tekijä haluaisi presidentti Putinille tehdä, jos mies olisi valmis kokeilemaan seksuaalisuutensa rajoja. Samalla kritisoidaan Venäjän nykyistä lainsäädäntöä.

Kappaleen historia juontaa juurensa usean vuoden taakse, jolloin samalla asialla oli Dildorado.


Dildorado - Put it in Putin


» Jutun oma sivu

Maanantai-iltana protestoitiin Venäjän Rooman suurlähtystön edessä

Maanantai-iltana klo 22 aikaan kokoontui joukko mielenosoittajia Rooman Venäjän suurlähetystön eteen. Aluksi poliisi yritti hajottaa mielenosoituksen, mutta se sai sitten jatkua tunnin verran.

La Repubblicassa oli jo illalla kuvagalleria tapahtumista

roma.repubblica.it

Tässä vielä lähikuvaa Luxuriasta lipuntarkastuksessa Sotšissa.» Jutun oma sivu

Vladimir Luxuria jälleen poliisin huostassa - tuntemattomassa paikassa

vaeltaja2006 • 17.02.2014 21:07 • päivitetty: 17.02.2014 21:53 OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Illalla klo 19 jälkeen kerrottiin, että italialainen transaktivisti Vladimir Luxuria on jälleen pidätetty. Hän ilmaantui olympikylään sateenkaariasussa ja sanoi medialle: Gay is ok.

Luxuria halusi naisten jääkiekko-otteluun Kanada-Sveitsi, mutta poliisi ja turvamiehet estivät sisäänpääsyn halliin, vaikka lippu oli hankittu. Vladimir Luxuria ja hänen tv-ohjelmansa kaksi työntekijuää oli viety autolla pois jonnekin. Ilmeisesti Putin on stadionilla.

Klo 20 gazetta.it otaksuu, että Luxuria on nyt poliisin valvonnassa. Hän oli sateenkaariasussaan liikkunut olympiakylässä vapaasti ja antanut haastatteluja, mutta jääkiekkohallin ovella hänen lippunsa on todettu kelpaamattomaksi. Hän oli siirtynyt lippuhalliin hakemaan uutta lippuaja siellä neljä venäläistä agenttia pidätti hänet seuralaisineen.

Luxurian olinpaikka on tuntematon ja Italian ulkoministeri on jälleen pannut kriisiryhmän liikkeelle, ja konsuli Sotsissa on saanut tekemistä. Gazettassa on video pidätyksestä

video.gazzetta.itseuranta jatkuu, vähän ajan kuluttua lisää

Ennen klo 21 kerrottiin Luxurian toisen seuralaisen twiitanneen, että he ovat jälleen vapaat. Mahdollisesti heidät vain kärrättiin pois pelipaikan läheltä.

Klo 21 jälkeen tuli toinen, epäselvä video kiinniotostaArvellaan, että nopeaa vapauttamista edisti Italian suurlähettilään asiaan puuttuminen.


Noin klo 21.30: Italialaislehdet kertovat, että Luxuria miehistöineen päästettiin autosta kadulle, ja he ovat jo hotellissa. Kisapassit olympiakylään otettiin heiltä pois. Tiistaina he ovat matkustamassa takaisin Italiaan suunnitelman mukaisesti.

L'Unita-lehden mukaan Venäjä on julistanut Luxurian "persona non grataksi", epätoivotuksi henkilöksi. Ulkoministeriön virkailijat vievät heidät klo 11.30 lentokentälle. Tätä uutista ei ole vahvistettu muulta taholta. Queer.de on koonnut illan aikana nämä luxuria-uutiset.


» Jutun oma sivu

Vladimir Luxuria aikoo sateenkaarimekossa jääkiekko-otteluun

Vladimir Luxuria ei peräänny. Italian Venäjän suurlähettilään mukaan Luxuria aikoo tänään maanantaina seurata jääkiekon välieriä sateenkaarimekossa. Samalla kuvausryhmä tekee filmauksia hänen tv-ohjelmaansa varten.

Diplomaattilähteistä on tullut tietoa, jonka mukaan Luxurian pidätys jatkui pitkään kieliongelmien takia. Tiettävästi mitään väkivaltaa tai uhkailua ei ollut. "Virallista" syytä pidätykseen ei vieläkään tiedetä. Italialaiset lehdet puhuvat "tapaus Luxuriasta" ("L'affaire Luxuria") tai "diplomaattisesta välikohtauksesta.".

Tässä kisaohjelmaa:

14.30 TV2 N Jääkiekko välieräottelu
19.00 Fem N Jääkiekko, välierä
19.50 Fem N Jääkiekko, välierä


» Jutun oma sivu

Vladimir Luxuria pidätettiin Sotšissa

vaeltaja2006 • 17.02.2014 06:31 • 11 kommenttia. UUTISET: YLEISET

Luxuria lähetti twitterissä tämän kuvan
Venäjän poliisi pidätti italialaisen transaktivistin Vladimir Luxurian eilen illalla. Entisellä Italian parla,mentin jäsenellä oli mukanaan pieni sateenkaarilippu ja siinä venäjäksi teksti: "It's ok to be gay". Luxurialla on kokemusta Venäjästä, koska hän vuonna 2007 osallistui Moskovan Prideen.

Italian ulkoministeri aktivoitui heti, kun uutinen tuli. Pidätyksestä kertoi ensimmäisenä eilen illalla klo 22 jälkeen italialainen homojärjestö Arcigay, joka oli ollut puhelimitse yhteydessä Luxuriaan. Luxuria kertoi olevansa sellissä neonvalojen alla. Hän oli aluksi käsiraudoissa ja hän kertoi, että venäläinen poliisi oli aggressivinen ja brutaali. Kukaan ei ymmärtänyt englantia italiasta puhumattakaan.

Italialaisten lehtitietojen mukaan Sotšin Italian konsuli ei ollut saanut tietoa pidätyksestä, mutta siihen on viranomaisilla aikaa lain mukaan 24 tuntia.

Italian ulkoministeriöön pystytettiin "kriisimiehitys", kertoi ulkominsiteri Emma Bonino illalla twitterissä. Puolen yön aikaan tiedettiin, että Luxuria on yhä sellissä ja uutinen on alkanut levitä maailmalle. Samaan aikaan eri homojärjestöt ovat ilmoittaneet istumamielenosoituksista Venäjän Rooman lähetystön edessä. New York Times kertoi tapahtumasta jo yöllä.
www.nytimes.com

Vladimir Putin on vakuuttanut kansainväliselle olympiakomitealle, että homopropagandalakia ei sovelleta Sotšin urheilijoihin tai vieraisiin, ja sen takia on kiinnotava, miten pidätystä perustellaan. Voihan olla kyseessä esim. rikkomus kokoontumismääräyksiä vastaan.


Yöllä klo 1 kerrottiin Luxurian vapauttamisesta. Tieto tuli Italiasta aktivisti Imma Battaglialta. Myös italialainen media kertoi vapautuksesta heti puolen yön jälkeen.

- - - - -

Vladimir Luxuria on syntynyt vuonna 1965 Foggiassa Italiassa. Hän on drad-tähti, kirjailija, näyttelijä, tv-esiintyjä ja aikaisemmin myös poliitikko. Hän oli vuosina 2006-2008 Italian parlamentissa kansanedustajana. Vuonna 2008 hän putosi parlamentista, kun hänen valitsemansa puolue ei ylittänyt äänikynnystä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kiekkoselostaja Sotšin homobaarin siivoojaksi?

Ilta-Sanomat esittelee Ylen jääkiekkoselostaja Kaj Kunnaksen. Kunnaksen selostustyyli on tuonut runsaasti katsojapalautetta puolesta ja vastaan.

Ilta-Sanomien mukaan palautteissa on kehotettu Kunnasta kysymään töitä vaikka Sotšin homobaarin siivoojana.

Kunnaksella on pitkä työkokemus urheilutoimittajana. Ilta-Sanomissa kerrotaan, että Kunnaksella on työpöydällään kyltti muistuttamassa siitä, ettei voi koskaan tehdä lähetystä, josta kaikki pitävät, muttei myöskään lähetystä, josta kukaan ei pidä.

- Olen hyväksynyt sen, että selostustyylini ja persoonani jakaa mielipiteet. En ole suurin ja kaunein, mutta en myöskään kaikkein rumin, sanoo Kunnas Ilta-Sanomissa.

Kunnas on suomenkielisen isän ja ruotsinkielisen äidin lapsi. Varhaislapsuuden hän vietti suomenkielisessä Karkkilassa, jossa hän oli "hurri", ja kymmenvuotiaana kieltään vaalimaan tätinsä luokse Karjaalle muutettuaan hän oli "finnjävel". Kunnas kertoo Ilta-Sanomissa, ettei varsinaista kiusaamista ollut, mutta oli ulkopuolisuuden tunne. Kunnas sanoo tuolloin sisäistäneensä, että erilaisuus on rikkaus.

Kunnas on tehnyt työtään aiemmin lähinnä ruotsinkielisellä puolella, ja Sotšin olympialaisten myötä tie on vienyt suomankieliseten selostusten pariin. Suomenkielisissä selostuksissa joutuu Ilta-Sanomien mukaan suurennuslasin alle ja lehti mainitsee Kunnaksen tekemät kommentaattorivalinnat: Suomen naisten ensimmäiseen kiekko-otteluun hän pyysi pikaluistelija Mika Poutalan ja toiseen näyttelijä Ville Haapasalon. Kunnas kuvaa itseään "rempseäksi hörhöksi" ja sanoo, ettei urheilu ole hänelle kuolemanvakavaa. Hän sanoo, ettei pysty muuttamaan itseään ja arvelee toisinaan mopon karkaavan.

Ilta-Sanomissa Kunnas kommentoi myös saamaansa "homobaarin siivoja" -palautetta, ja pohdiskelee sitä suomalaisen yhteiskunnan peilinä.

- Mutta kyllä tuollaiset homobaarin siivooja -palautteet saavat minut surulliseksi yhteiskuntamme puolesta. Että jos halutaan halveerata minua, ”homo” on edelleen pahin sana, joka keksitään. Eihän silloin halveerata minua, vaan kokonaista ihmisryhmää. Ja oikeastaan myös siivoojia. Mutta onneksi saan myös mukavaa palautetta, sanoo Kaj Kunnas Ilta-Sanomissa.


» Jutun oma sivu

Kansainvälinen verkosto korvaa Sotšista puuttuvan Pride Housen

Sami Mollgren • 15.02.2014 13:20 UUTISET: PRIDE

Kansainvälinen Pride House -toiminta pyrkii toimimaan hlbti-ihmisten hyväksi urheilun piirissä.
Pride Housen toiminta Venäjän Sotšissa on estetty. Sen sijalle syntyi kansainvälinen Pride House -verkosto. Samalla verkosto antaa tukensa Venäjän hlbti-ihmiselle ja pyrkii vaikuttamaan heidän tasa-arvoiseen mukaanottamiseen urheilussa.

Pride House Helsinki

Helsingissä Pride House -toimintaa vie eteenpäin hlbti-liikunta- ja urheiluseura HOT ry. Pride House -verkoston osa on talviolympialaisten kisakatsomo ravintola Herculeksessa, jossa sunnuntaina 16. helmikuuta katsotaan jääkiekkoa. Sunnuntaina kiekkokaukalossa vastakkain ovat kello 18.30 alkaen Suomi ja Kanada.


Pride House järjestettiin ensimmäisen kerran Vancouverin talviolympialaisissa vuonna 2010. Tarkoituksena on esimerkiksi jakaa tietoa hlbti-urheilusta ja urheilun piirissä esiintyvästä homofobiasta. Pride House tarjoaa samalla paikan, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat urheilijat, urheilufanit ja muu yleisö voivat seurata kisoja ja luoda yhteyksiä.

Vancouverin talviolympialaisten jälkeen Pride House on järjestetty mös jalkapallon EM-kisoissa Varsovassa ja kesäolympialaisissa Lontoossa 2012. Pride House on määrä toteuttaa myös Brasiliassa jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2014 ja kesäolympialaisissa 2016.


» Jutun oma sivu

Onko Putin demokraatti?

Vladimir Putin on viime aikoina ollut suuren huomion kohteena. Hän isännöi mitallijuhlia ja tuntuu tukevan homojen vastaisia lakeja. Vähemmistöjen ilmaisema vastenmiellisyys ainakin ulkomailla kohdistuu erityisesti Putiniin.

Saksan edellinen kansleri Gerhard Shröder on myös esillä. Tänään perjantaina Berliinissä julkaistaan hänestä tehty haastattelukirja Klare Worte. Lehtitietojen mukaan siinä hän kuvailee Putinia. He ovat olleet hyviä tuttuja. Putin puhuu sujuvaa saksaa ja on muumorintajuinen ja jopa itseironinen. Mutta onko hän demokraatti vai yrittääkö hän luoda jonkinlaista itsevaltiutta tai harvainvaltaa?

Schröder uskoo, että Putinin tavoitteena ovat toimiva demokratia ja vakaa valtiokoneisto. Mutta vuosikymmenien totalitaarinen hallinto on jättänyt jälkensä, eikä kulku kohti demokratiaa ole kovin helppo. Näyttää siltä, että länsi ei luota Putiniin aikä Putin länteen. Schröder kuitenkin vakuuttaa, että Saksan pitäisi tukea Venäjää kehittämään demokratiaa ja oikeusjärjestelmäänsä. Putin ei ole sellainen, jollainen kuva hänestä nykyisin on.

Homopropagandalaista Schröder sanoo, että se on väärä ratkaisu. Mutta viime vuosina Schröderiä on moitittu siitä, että hän "liehakoi" Putinin Venäjän kanssa, kuten ilmeisesti nyt tässä uudessa kirjassakin. Ollaan hyvä keskustelupari. Merkelin uskottiin ottavan tiukemman asenteen, mutta sellaista ei ole näkynyt, vaikka opposition ja homojen mielenosoitukset tylysti on lopetettu poliisivoimin.

Schröder täyttää huhtikuussa 70 vuotta. Hän oli sosialidemokraattisena kanslerina vuosina 1999-2005. Luultavasti tänään ulkomaan raporteissa kirja saa huomiota.


» Jutun oma sivu

Homojen mukilointi uusi olympialaji

Lassijuhani • 13.02.2014 19:32 OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014 • ULKOMAAT
Russian Freedom Fund and Athlete Ally-järjestön tuottamalla videolla kuvataan homopariin kohdistuva väkivalta uusimpana olympialajina. Fair Games Projectin (Reilu peli) julkaisemalla kahden minuutin pituisella videolla nimeltään ”Venäjä julistaa syrjinnän uusimmaksi olympialajiksi” kaksi onnellista homomiestä halailee toisiaan ennen kuin joukko univormuihin pukeutuneita urheilijoita pahoinpitelee heitä täysilukuisen stadionyleisön hurratessa.

Russian Freedom Fund käynnistettiin vuoden 2013 loppupuolella yhteistyössä Kansainvälisen homo- ja lesbojärjestön Euroopan osaston (ILGA-Europe) ja venäläisten sateenkaariaktivisitien kanssa. Se pyrkii vetämään huomiota Venäjän sateenkaarikansan kokemiin ongelmiin nimenomaan Sotšin talviolympialaisten takia.


Kisavideo


» Jutun oma sivu

Kaksi kansallishymniä

vaeltaja2006 • 13.02.2014 13:46 • 1 kommentti. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Youtubissa on nyt kaksi erilaista Venäjän kansallishymniä. Toinen on tehty Ruotisissa, ja se on saanut hyvän vastaanoton myös Venäläisillä nettisisvuilla. Toinen video, "vastavideo" venäläisen perheen puolesta, on tehty Krasnodarissa Venäjällä. Katsokaa ja vertailkaa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Englantilaisen Channel 4:n dokumentti poistettiin Youtubesta venäläisten vaatimuksesta

vaeltaja2006 • 13.02.2014 05:54 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Youtubessa oli muutaman päivän Channel 4:n dokumentti "Hunted". Se kuvasi homojen vainoa Venäjällä. Filmi on poistettu Youtubesta ja Venäjän Lontoon lähetystön mukaan se oli Venäjän vastaista vihapropagandaa.


Venäläiset syyttävät, että filmi oli ajoitettu niin, että se häiritsisi Sotšin kisoja. "Hunted" kuvasi venäläistä jengiä, joka ryösti ja kidutti homoja. Venäjän Lontoon suurlähetystön mukaan se oli panettelua, joka on ajoitettu juuri näihin päiviin.

Maaílman johtajat ovat laajasti syyttäneet Putinia homolaeista, joilla estetään homojen ihmisoikeuskampanjat. Erityisesti ortodoksinen kirkko tukee vahvasti homolakeja. Laki on antanut virikkeen monille homoihin kohdistuville hyökkäyksille. Homoaktivistien mukaan poliisi on jättänyt puuttumatta tapahtumien kulkuun. Venäjän suurläjhetystön mukaan Venäjän valtio ei siedä hyökkäksiä homojen kimppuun. Lähetystö kritisoi myös ohjelmaa "tutkivan journalismin" näkökulmasta. Vastaavaa ihmisten hakkaamista löytyy kyllä Englannistakin eri perustein. Ja homoja hakataan muuallakin Euroopassa. Lähetystön mukaan filmin kuvaamat tapahtumat eivät ole Venäjän hallinnon hyväksymiä eikä filmi kuvaa oikein Venäjän kansan tunnelmia.

"Hunted" kuvasi vapaaehtoista järjestyksenvalvontajoukkiota "Occupy Pedofiliaa". Yksi homo huijattiin ryhmän asuntoon, ja tapahtui erilaista nöyryyttämistä. Mies joutui "tunnustamaan" homoutensa videolla. Tällaiset videot aiheuttavat ihmisille suuria ongelmia, kun he esim. menettävät työpaikkansa ja perheyhteydet katkeavat.

Lähetystö kertoo, että Occupy-liikkeen johtaja on pidätetty ja häntä odottaa syyte extremismistä (mitä mahtaa tarkoittaa arkikielellä, jotain äärimmäistä?). Liikkeen johtaja tuli kuitenkin julkisuuteeen ja kertoi, että occupy-liike etsii pedofiilejä - homoja ja heteroita.

Myös Putin on vihjannut homoista pedofiileina, kun hän toivotti homot tervetulleiksi, mutta vaati, että lapset on jätettävä rauhaan.

www.telegraph.co.uk

Venäjän lähetystö ei kuitenkaan ota kantaa siihen, että esim. Pietarin Occupy-ryhmää vastaan ei ole nostettu mitään oikeusprosesseja. Lähetystö yrittää myös mitätöidä asian merkitystä mainitsemalla, että tällaiset tapaukset Venäjällä ovat harvinaisia.Amerikkalaissivusto kertoo lisää pietarilaisesta Occupy-ryhmästä ja kuvina on ilmeisesti myös "Hunted" -dokumentin kuvia. Tekstissä mainitaan, että noin 1500 ihmistä on tähän mennessä otettu käsittelyyn eri puolilla valtakuntaa toimivien occupy-ryhmien toimesta.

americablog.com


Tarkennus 14.2.2014

Channel 4:n ohjelma Hunted poistettiin Youtubesta suunnilleen samaan aikaan kuin Venäjän suurlähetystö julkaisi omalla nettisivullaan moittivan uutisen englantilaisesta dokumentista. Missään ei kuitenkaan mainita, että näillä kahdella tapahtumalla olisi jokin yhteys. Otaksutaan, että video poistettiin Youtubesta tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Putin halasi hollantilaista kultamitalistia, lesboa

vaeltaja2006 • 11.02.2014 15:51 • 1 kommentti. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Putin nähtiin eilen voitonbileissä, kun Venäjä sai kultaa jäätanssissa. Mutta hän tapasi myös hollantilaisen Ireen Wustin, lesbon, joka voitti kultaa pikaluistelussa. Mm. englantilainen Daily Mail oli paikalla kuvaamassa juhlintaa. Videossa näkyy iloinen tunnelma.

Sotšissa on ainakin kuusi avoimesti lesboa tai homoa urheilijaa. Ireen Wust on yksi iheistä.

DailyMailin uutinen

www.dailymail.co.uk


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Venäjä: Myös alaikäisiä rangaistaan homopropagandasta, nuorisoprojekti uhattuna

Venäjän oikeusjärjestelmä on armoton homoja ja lesboja kohtaan. Länsivenäläisellä Brhanskin alueella alaikäistä on rangaistu homopropagandalain rikkomisesta. Asiasta on kerrottu jo aikaisemmin ranneliike.netissä. Yhdeksäsluokkalainen sai syytteen siitä, että hän "avoimesti toimi ei-traditionaalisen seksuaalisen suuntatumisen edustajana". Lisäksi tyttöä syytettiin siitä, että hän systemaattisesti levitti tietoa, jossa traditionaalinen ja ei-traditionaalinen seksuaalinen suuntautuminen oli tasa-arvoista.

ranneliike.net

RIA Novosti kertoi, että alaikäisyyden vuoksi tytölle ei määrätty sakkoja, mutta hän sai varoituksen ja hänestä tiedotettiin nuorisoviranomaisille potentiaalisena rikoksentekijänä.


Netin nuorisoprojekti uhattuna

Nisni Tagilin kaupungissa on myös nostettu syyte homopropagandasta. Kaupunki on Keski-Uralilla Jekaterinburgista pohjoiseen. Syytteen sai HLBTI-nuorisoprojektin "Lapset 404" (Children 404) vetäjä Elena Klimova. Pietarilainen paikallispoliitikko ja homopropagandalain "isä" Vitali Milonov teki ilmiannon joitakin viikkoja sitten. Nuorisoprojektin johtajaa syytetään siitä, että hän on Facebookiin perustanut kaksi HLBTI-nuoria tukevaa ryhmää ja rekisteröinyt projektilleen sivun myös facebookin venäläisversioon Vkontakteen. Hän journalistina perusti 2013 tukiryhmän sen jälkeen, kun hän oli kirjoittanut HLBTI-nuorten tilanteesta ja sai nuorilta suuren määrän kirjeitä, joissa pyydettiin apua. On-line -ryhmässä nuoret saavat kertoa positiivisista ja negatiivisista kokemuksistaan. Netin kautta saa myös ammatillista prykologista tukea. Projektin perustaja sanoo, että jos tämä on-line-ryhmä suljetaam, jäljelle ei jää mitään ja se olisi katastrofi.

Lapset 404 -ryhmän perustaja kertoi, että hän sai 17. tammikuuta puhelun rikospoliisista. Häntä pýydettiin saapumaan poliisin päämajaan. Siellä kerrottiin, että Pietarista on tullut eri viranomaisille kirjelmä, jossa on seitsemän syytöstä tämän projektin vetäjää vastaan. Projektin nettisivuja vaadittiin suljettaviksi ja vetäjälle sakkoja homopropagandasta. Milonovin kirjelmää projektin vetäjä ei saanut nähdäkseen. Kun hän tutkijalle kertoi lisää projektin tavoittteista, tutkija myönsi, ettei hän näe siinä mitään propagandaa.

Projektin vetäjä kutsuttiin kuitenkin toistamiseen poliisin päämajaan 31. tammikuuta. Sama tutkija kertoi, että syyte nostetaan homopropagandan levittämisestä. Projektin vetäjä ihmetteli tilanteen muuttumista, jolloin tutkija kuin anteeksi pyydellen kertoi, että määräys on tullut ylemmältä taholta. Asia meni oikeuteen, mutta käsittelypäivä on auki.


Nyt ainakin Saksassa Amnesty on käynnistänyt Urgent Action -vetoomuskampanjan nuorisoprojektin puolesta. Vetoomussivulla on lyhyt teksti myös englanniksi.

esty.de/aktionen/artikel/jahr/2014/view/russische-foederation-urgent-action-wegen-lgbti-engagement-unter-anklage.html


» Jutun oma sivu

Roman Schatzin keskusteluohjelmassa puhuttiin lähes tunti homoista

Roman Schatzin keskusteluohjelmassa puhuttiin tänään aamupäivällä lähes tunti homoista. Ohjelman esittelyssä luvattiin mm. tällaisia näkökulmia: "Homot vaarantavat talviolympialaiset sekä muita yhteiskuntamme peruspilareita. Taidehomo on hyvä homo, urheiluhomo on huono homo, poliitikkohomo on siinä ja sinä".

Keskustelu oli asiallista ja mielestäni kiinnostavaa, vaikka homolle siinä ei paljon uutta ollutkaan. Mutta ehkä keskustelun parasta antia oli se, kun mietittiin, miksi joissakin urheilulajeissa homot ovat "kauhistus". Mm. jääkiekossa karskit jätkät joutuvat lähikontaktiin. Entä kun se toinen onkin homo. Samaa teemaa käsiteltiin sunnuntaina saksalaisen Saarlandwellen kolmosohjelmassa. Siinä urheilusosiologi ja tutkija pohti samaa asiaa.

Roman Schatzin keskusteluohjelma on tässä

areena.yle.fi

Saarlandwellen saksankielinen ohjelma, tätä voidaan varmaan lähipäivinä referoida:

sr-mediathek.sr-online.de


» Jutun oma sivu

Lentokenttärakkautta

Oheistekstissä sanotaan, että tämä uusi mainosfilmi on tarkoitettu norjalaisille, ruotsalaisille ja suomalaisille. Sanomana on, että urheilu kuuluu kaikille. Mukana esiintyjinä on ainakin norjalaisia urheilijoita.

Filmin ensiesitys oli samaan aikaan kuin olympialaisten avajaiset. XXL on urheiluvaate- ja varusteketju.» Jutun oma sivu

Berliinin urheiluasioista vastaava delegaatio otti mukaansa Sotšiin sateenkaarishaalit

Berliinin sisä- ja urheiluasioista vastaava senaattori Frank Henkel ja urheilun valtiosihteeri Andreas Statzkowski ottivat mukaansa Sotšiin sateenkaarishaalit. He aikovat käyttää shaaleja, kun virallisesti tavataan Sotšin pormestari. Torstaina 13. helmikuuta saksalaiset järjestävät vastaanoton Krasnaja Poljanassa. Siellä shaalit ovat käytössä.

Kuva
berlin.lsvd.de


» Jutun oma sivu

Venäjän homolakeja voidaan vastustaa eri tavoin

Kaduilla on osoitettu mieltä Venäjän homolakeja vastaan, mutta kanadalainen Institute of Diversity and Inclusion (CIDI) käyttää muita keinoja. Youtuben videopätkä yrittää osoittaa, että aina kisoissa on ollut "sellaistakin" henkeä. Videon taustamusiikkina on syntikka-pop-klassikko „Don’t You Want Me Baby“ (Human League vuodelta 1981).Pian kaksi miljoonaa ihmistä on käynyt katsomassa tämän videon, vaikka se on ollut youtubessa vasta neljä päivää.. CIDIn viesti on: olympiakisat ovat aina olleet hieman "gay". Nyt on toimittava sen puolesta, että ne ovat sitä jatkossakin.

Samaan aikaan instituutilla on facebook-kampanja.


www.facebook.com

Tämä uutinen on saksalais-turkkilaisella uutissivulla. Siinä samalla muistutetaan, että Sotšissa on 20 000 muslimia, mutta ei ainoatakaan moskeijaa. Sitä paitsi esim. Turkki osallistuu talvikisoihin.


» Jutun oma sivu

Kansainvälinen olympiakomitea puolustaa homoaktivistien mukilointia

Lassijuhani • 09.02.2014 19:26 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) mukaan Venäjä toimi lakiensa mukaisesti poliisin pidättäessä ainakin 61 mielenosoittajaa Sotšin talviolympialaisten avajaispäivänä. Raporttien mukaan pidätettyjä mukiloitiin ja uhattiin seksuaalisella väkivallalla.

Buzzfeedin mukaan KOK:n tiedotusvälinesuhteista vastaava Emmanuelle Moreau oli lähettänyt sähköpostiviestin, jossa hän puolusteli Venäjän toimia sateenkaarimielenosoittajia vastaan.

Hän sanoi: ”Ymmärtääksemme mielenosoittajat vapautettiin pikaisesti. Venäjällä kuten useissa maailman maissa tarvitaan lupa mielenosoituksen järjestämiseksi. Ymmärtääksemme juuri tästä syystä heidät pidätettiin tilapäisesti.”

Venäjän sateenkaariverkosto kertoi aluksi neljän aktivisti pidätyksestä, heidän joukossaan raskaana oleva nainen. Tätä seurasivat raportit 61 pidätetystä kautta Venäjän; heistä 24 oli sateenkaariaktivisteja.

Pidätetyt ovat kertoneet viranomaisten harjoittamasta mukiloinnista sekä seksuaalisella väkivallalla uhkaamisesta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Suuri mielenilmaus Venäjän homolakeja vastaan Sydneyssä Australiassa

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Sydneyn Camperdowniin kick-off-tapahtumaan osoittamaan mieltään Venäjän homolakeja vastaan. Mielenosoituksesssa luotiin pitkiä ihmisketjuja ottamalla kiinni toinen toisensa kädestä. "Equal love, equal rights" kuului kun ihmiset nostivat kätensä ylös.

Tilaisuudessa muistettiin myös lesbo-lumilautailijaa Belle Brockhoffia, joka on ilmoittanut esittävänsä vastalauseensa Putinille voittamalla oman lajinsa kultaa.

Lyhyt SvD:n video kertoo tunnelmasta.

www.svd.se


» Jutun oma sivu

Sotšissa homovastainen mielenosoitus

vaeltaja2006 • 09.02.2014 12:21 • 1 kommentti. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Kaikkia mielenosoituksia Sotšissa ei hajoteta. Perjantaina rautatieaseman edessä osoitettiin mieltä homoja vastaan.

Wall Street Journal kertoo, että mielenosoittajien joukossa oli kolme amerikkalaista evankelikaalia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Lotuksen Formula 1 -talli pyysi anteeksi "homotwiittiään"

Sami Mollgren • 09.02.2014 12:09 UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT
Lotus-talli on pyytänyt anteeksi twitter-tilillään @Lotus_F1Team perjantaina julkaistua viestiä, johon oli oheistettu kuva suutelevasta miesparista.

Ennen olympialaisten avajaisseremoniaa julkaistussa viestissä toivotettiin kaikille talviolympialaisiin osallistuville urheilijoille menestystä. Viestissä oli mukana hashtag #Sochi2014. Viestiin oli myös liitetty kuva, jossa kaksi yläkropaltaan vaatteetonta miestä suutelee intohimoisesti toisiaan.

Suutelevien miesten kuvan on katsottu viittaavan Sotšin olympialaisten ympärillä käytävään keskusteluun Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja ns. homopropagandalainsäädännöstä.

Sittemmin viesti poistettiin ja tilille twiitattiin pahoittelut:

- Haluamme kunnioittavasti pyytää anteeksi luvattomasti Twitter-tilillemme lähetettyä viestiä ja aiomme varmistaa, ettei tapaus toistu, kirjoitti talli.

Lotus-tallin ylimmän johdon ja tallin omistavan Genii Capital -investointiyhtiön on arveltu suuttuneen twiitistä. Genii Capitalilla on myös Venäjällä runsaasti liiketoimintaa ja homopropagandalain osoittelu voi aiheuttaa yhtiölle hankaluuksia. Alkuvuodesta Lotus-tallille vahvistettiin uusi venäläissponsori Yota Phone. Venäjä on F1:lle merkittävä kasvumarkkina ja Sotšissa myös aletaan ajaa GP-kisoja lokakuussa 2014.


» Jutun oma sivu

Sateenvarjot kiellettyjä Moskovan keskustassa?

Aikaisemmin viranomaiset ovat iskeneet sateenkaarilippuihin ja niiden kantajiin, nyt myös sateenvarjokansa on viranomaisten puhdistusten kohteena. Eilen sateenvarjoja avanneet kannettiin poliisin autoihin.

Mielenosoituksessa tuettiin riippumatonta tv-kanavaa, nimeltä Dosd (suomeksi 'sade'). Sen lähetykset on poistettu kaapeliverkoista ja maanantaista lähtien myös satelliittivälityksestä. Nyt kanavan tavoittaa vain internetissä, ja se merkitsee kanavalle taloudellista tuhoa. Flashmob-mielenilmauksen osanottajat availivat sateenvarjoja.» Jutun oma sivu

Radio Vegan "Fritt och fram" kehitti "Kummola-jutun"

jnsto • 08.02.2014 20:03 • 3 kommenttia. RADIO

Ohjelmantekijät Stefan ja Staffan Yleisradion pr-kuvassa.
Sotshin kisoihin liittyvä homo-ongelmaisuusuutisointi on siirtynyt jo fiktionkin kenttään. Radio Vegan Fritt och fram -ohjelma (med Stefan och Staffan) kertoi lauantaina 8.2.14, että muuan Kalervo Kummola oli pidätetty jo heti maahan tullessaan. Viranomaiset olivat kysyneet, oliko Kummola homo vai hetero. Kummolan vastaus oli ollut vaikeasti tulkittavissa ja niin viranomaiset olivat päätyneet pidättämiseen. Suomen delegaatio vaati pian asian selvittämistä. Kummolan vastaus oli ollut "Olen höperö".

Jo runsaat kaksikymmentäviisi vuotta jatkunut Fritt och fram lähetetään lauantaisin klo 15. Ohjelma kommentoi viikon todellisia politiikan ja yhteiskuntavaikuttamisen tapahtumia, usein erityisesti suomenruotsalaisen yhteisön piirissä, mutta jatkaa todellisuutta myös fiktiolla. Ohjelmaa tehdään vain ruotsiksi, vastaavaa suomenkielistä sarjaa Yleisradion ääniradiossa ei ole. Fritt och fram oli alunperin yksityisen Radio Ykkösen - Radio Ettanin tuotantoa ja siirtyi sittemmin Yleisradioon.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Lauloivatko pidätetyt aktivistit kansallishymniä vääristellyin sanoin?


Elena Kostjusenko sanoi, että kansallishymni laulettiin täysin oikein.
Eilen Punaisella torilla pidätettyjä HLBTI-aktivisteja syytetään syytekirjelmän mukaan Venäjän kansallishymnin laulamisesta väärin sanoin. Laulaminen tapahtui Punaisella torilla, ja siinä heidät pidätettiin kesken hymnin. Aktivisit torjuvat syytteen.Elena Kostjusenko sanoo: "Syyte ei pidä paikkaansa". Gleb Latnik sanoo, että laulu laulettiin tarkasti niin kuin pitää. Hän sanoo tunteneensa laulun sanat jo lapsuudesta asti.

Kahta aktivistia, Reyda Linniä ja Nix Nemeniä potkittiin, kertovat muut pidätetyt. Heidät myös kiinnitettiin käsiraudoilla sellin kaltereihin. Nix pääsi omin avuin irti. Elena Kostjusenkoa kehotettiin "imemään" poliisia. Samalla tuli muitakin loukkauksia. Nämä virkamiehet, joilta puuttuivat poliisin henkilötunnukset, katselivat pidätettyjen puhelimista kuvia ja lähetettyjä viestejä, ja poliiseilla oli hauskaa. Asianajajaa ei päästetty pidätettyjen luo.

Tiedot perustuvat pidätettyjen lähettämiin selostuksiin tapahtumista.


» Jutun oma sivu

Kreikkalaisten sateenkaarisormikkaat?

Avajaisten tv-kuvissa kreikkalaisilla urheilijoilla oli nähty sateenkaarisormikkaat. Todellisuudessa ne olivat viralliset kisasormikkaat. Sormissa oli olympiarenkaiden värit.

Helsingin olympiastadionilla voi katsoa olympiarenkaiden värejä. Mutta Ylen olympiarenkaat ovat valkoiset. Mistä se mahtaa johtua?

Olympialaistsen sormikkaat
Helsingin olympiastadionin renkaat
Ylen olympiarenkaat. Ei ainakaan voi syyttää sateenkaaripropagandasta.

» Jutun oma sivu

Sotšin toiletti-gate

Spiegel-lehti teki yhteenvedon Sotšin toiletti-ongelmasta. Ensin löytyi yksi kahden pytyn wc-koppi, sitten lisää…


BBC:n toimittaja raportoi ensimmäisenä oudosta joukko-wc:stä. Kaksi wc-pyttyä oli sijoitettu samaan koppiin. Syntyi häly ja pienimuotoinen englantilais-venäläinen kriisi. Läntinen kulttuuri törmäsi itäiseen kulttuuriin. Tosin jo antiikin aikana joukko-huussit olivat arkipäivää. Myös roomalaiset ilman häpeää istuivat rivissä huussin rei´íllä.

Venäjän patriootit olivat vihaisia englantilaisille tästä paljastuksesta. Kuvan oli ottanut Steve Rosenberg, joka on työskennellyt Moskovassa jo vuodesta 1991 alkaen. Vladimir Sirinovski ehdotti, että räjäytetään atomipommi keskellä Atlanttia. Sillä saataisiin hyökyaalto pyyhkimään yli Brittein saarien. Kunnon huuhtelu!

Kun Rosenberg oli ottanut Krasnaja Poljanassa, hiihtokisojen tapahtumapaikalla, kuvan kahden pytyn vessasta, hän twiittasi sen 8000 seuraajalleen, jotka edelleen levittivät kuvaa. Kuva levisi kuin virus. Sitä pidettiin symbolina Venäjän olympiakisoille: väärää suunnittelua, järjetöntä rahan tuhlaamista.
USA Today kirjoitti: Venäjällä ongelmia ihmisten yksityisyyteen liittyvissä kysymyksissä. Pian nettiin tuli kuvaväärennöksiä: Putin ja Medvejev istumassa kahdestaan vessassa. Yksi bloggaaja keksi: toinen pytty on urheilijalle, toinen häntä valvovalle KGB:n miehelle.

Isänmaalliset hyökkäsivät BBC:tä vastaan. Bloggaaja Sergei Nikitinski syytti BBC:tä sensaation tavoittelusta. Sitä paitsi Rosenbergin kuvassa oli jälkiä aikaisemmasta väliseinästä. Alkoi vastainformaation levitys: Venäjällä ei ole kaksoisvessoja. Tuli julkisuuteen samanlaisia kuvia, mutta niissä ei ollut lainkaan pyttyjä. Ne olivat varastotiloina. Rosenbergin kuvaama vessakin oli tarkoitus muuttaa varastoksi. Suunnittelijoiden kunnia oli palautettu.

Ulkoministeriö antoi oman teoriansa. Alun perin oli tarkoitus rakentaa vessaan bidee-allas, mutta kun niitä ei ajoissa saatu, rakentajat panivat tilalle toisen pytyn.

Valitettavasti ryhmä-vessoja on löytynyt lisää. Niitä on ainakin olympiapuiston journalistitiloissa. Jokin vessa on niin ahdas, että istunnossa ollaan polvet ristikkäin.

Suomalaisessa kulttuurissa monen istuttavat puuceet olivat tuttu näky esim. tanssilavoilla 1970-luvulle saakka. Kansallismuseossa on tällainen kaksinistuttava keinustuoli. Se on aivan suomalainen erikoisuus.

» Jutun oma sivu

Münchenissä eilen: Marienplatzilla "sateenkaarikylä"

Münchenissä 300 ihmistä oli olympialaisten avajaisten käynnistyessä Marienplatzilla osoittamassa mieltä Venäjän vihaa ja väkivaltaa vastaan. Tapahtuman viestinä oli: "Münchenin Rainbowvillage Sotšin homofobian sijaan". Julisteissa kysyttiin: "Missä on olympian perusaate". Tapahtumassa kritisoitiin kansainvälistä olympiakomiteaa, joka ei ole uskaltanut lausua mitään Venäjän ihmisoikeuspolitiikasta. Tilaisuuden päätteeksi vapautettiin eriväriset ilmapallot ja ne lähtivät matkaan - kohti itää, Sotšia.


» Jutun oma sivu

Sauli Niinistö PAM-lehdessä: Kun pilli soi, keskitytään otteluun

vaeltaja2006 • 08.02.2014 09:42 • 1 kommentti. OLYMPIAPÄIVÄKIRJA - SOTšI 2014
Uusimmassa PAM-lehdessä haastatellaan tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä. Toimitus esitti hänelle väitteitä muun muassa urheilun ja ihmisoikeuksien yhteydestä ja Niinistö vastasi. Niinistöllä on urheilutaustaa. Hän on liikuntatieteiden kunniatohtori ja Palloliiton entinen puheenjohtaja.

Ensimmäisessä väitteessä sanotaan, että urheilu edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Niinistö vastaa: "Mikään ei ole yksioikoista. Urheilun nimissä voidaan myös pönkittää autoritaarisia hallintoja. Kansainvälisten kisojen järjestäjämaan olot pääsevät kuitenkin median huomion keskipisteeseen. Etelä-Korea järjesti olympialaiset vuonna 1988, ja kisojen myöntäminen osaltaan siivitti tietä demokratisoitumiselle. Omassakin elämässä olen huomannut, että urheilun kautta saa vieraisiin hetkessä kontaktin. Eikö se ole niin, että jalkapallo on universaali kieli? Kerran katsoin joltain taivaskanavalta jalkapallo-ottelua, jossa pelasi iranilainen naisjoukkue. Silloin, joitakin vuosia sitten, Iranilla ei ollut juuri mitään kansainvälisiä yhteyksiä......"

Toinen väite: Venäjän ihmisoikeuspolitiikka on täynnä epäkohtia. Suomi on väärässä joukossa, jos sen presidentti matkustaa seuraamaan Sotšin olympialaisia.

Niinistö vastaa: "Minä keskustelen ongelmista aina suoraan, en osoittamalla mieltäni. Olympiakisoihin osallistuminen on urheilijan uran kohokohta, vuosien työn tulos. Mielestäni on syytä olla mukana kannustamassa heidän suorituksiaan. Viimeksi muuten Suomen tasavallan presidentti on ollut menemättä olympiakisoihin vuonna 1996."

Kolmannessa väitteessä vaaditaan politiikka pois urheilukentiltä. Stadionien rakentajien, kisapalvelujen tai kisatuotteita hikipajoissa tekevien työntekijöiden ongelmia ratkottakoon muualla.

Niinistö vastaa: "En usko, että kukaan allekirjoittaa tätä väitettä sellaisenaan. Tietysti kisojen järjestämiseen liittyvistä ongelmista on keskusteltava ja median on niistä raportoiva. Mutta kun pilli soi vaikkapa jääkiekkofinaalin alussa, silloin keskitytään otteluun ja raportoidaan sen tuloksista. Eivät nämä asiat sulje toisiaan pois."

Haastattelun PAM-lehteen tekivät Sini Saaritsa, Auli Kivenmaa, Janne Hulkkonen. PAM-lehti on Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäsenlehti.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Putinin "lähipiiri"?

Olympialaisten suomalaisessa avajaisselostuksessa mainittiin useita urheilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä, jotka "kuuluvat Putinin lähipiiriin". Lippua oli kantamassa mm. kapellimestari Gergijev. Gergijev on saanut viime syksynä vastaansa homoaktivistien mielenilmauksia, koska hän on ilmaissut tukensa Venäjän homolaille.


Avajaisissa oli myös epämääräisiä kannanottoja ihmisoikeustilanteeseen. Toisiaan suuteleva tyttöduo t.A.T.u ja The Queen-yhtyeen musiikki ymmärrettiin viittauksina ihmisoikeuksiin. Monet pitävät t.A.T.u:n tyttöjä pseudolesboina.

t.A.T.u:n esitys nähtiin ilmeisesti vain Venäjän sisäisessä tv-lähetyksessä ennen kisojen virallista alkua. Tässä tyttöduo videona


» Jutun oma sivu

Putin syyttii HLBTI-aktivisteja

Myöhään illalla Venäjän valtiollinen kanava Venäjä1 lähetti Putinin haastattelun. Siinä Putin toisteli: Homoaktivistien ei pitäisi olla niin aggressiivisia. Silloin yhteiskunnassa ei olisi näin paljon elämöintiä, hälyä ja tarpeetonta skandaalia. Homojen tukijoiden ja perinteisten perheiden tukijoiden ei pitäisi asettua toisiaan vataan tällä tavoin vihamielisesti. Putin jatkoi: "Minusta tuntuu, että jotkut haluavat tälla tavoin huomiota".


» Jutun oma sivu

Mielenilmauksia Kreikassa

Venäjän homofobista politiikkaa vastaan on protestoitu perjantaina eri puolilla maailmaa. Kreikassa oli kuudella paikkakunnalla mielenilmauksia. Yksi niistä oli Ateenassa Panathinaikon-stadionilla, josta taannoin olympiatuli lähti maailmankierrokselle kohti Sotsia.

Video Ateenasta
www.thetoc.gr

Tessalonikissa yritettiin nostaa suuri juliste Valkoiseen torniin, mutta poliisi tuli väliin.

Tessaloniki

» Jutun oma sivu

Sotšin avajaispäivä: Mielenosoituksia Moskovassa ja Pietarissa

vaeltaja2006 • 07.02.2014 20:44 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Moskovan pidätys, etummainen henkilö näyttää RFSL:n puheenjohtajalta. Ulrika Westerlundilta.
Kymmenen aktivistia, joista kaksi oli ruotsalaisesta homojärjestöstä RFSL:stä yritti osoittaa mieltä Punaisen torin lähellä Manegen-aukiolla. Siellä oli kuitenkin edessä kolminkertainen poliisiketju. Sen takia muutettiin suunnitelmaa ja mielenilmaus järjestettiin Punaisella torilla. Mielenillmaus kesti vain muutaman sekunnin ennen poliisin toimia.

Aikaisemmin päivällä Moskovan keskustassa pidätettiin 13 mielenosoittajaa. Milenosoitus oli Putinin vastainen. Pidätettyjen joukkoon osui yksi ohikulkija ja yksi valokuvaaja. Hetken päästä otettiin metrossa kiinni pari muuta mielenosoitukseen osallistunutta.

Aikaisemmin päivällä Pietarissa pidätettiin neljä mielenosoittajaa, kaikki HLBTI-aktivisteja. Heidät on jo vapautettu, mutta he joutuvat oikeuden eteen lauantaina. Luvassa on sakkoja luvattomasta mielenosoituksesta.

- - - - -

Äsken tuli tieto (klo 20.46), että moskovalaisia aktivisteja on pahoinpidelty poliisin tiloissa. Ketään vierailijoita ei ole päästetty pidätettyjen luo. Yksi aktivisti on tiettävästi lukittu käsiraudoilla selliin.

- - - - -

Ulrika Westerholm on kertonut QX:lle, että molemmat ruotsalaiset voivat hyvin. Karkotusta ei tullut. He ovat jo päässeet poliisiasemalta, mutta lähtiessä he näkivät, että venäläiset pidätetyt oli lukittu pieneen koppiin. Ulrika Westerlund kertoi, että ruotsalaiset tulivat Moskovaan eilen. Punaisella torilla poliisi ei ollut väkivaltainen, mutta heidän vihansa kohdistui sateenkaarilippuun, jonka poliisi tuhosi. Westerlund kertoo, että he palaavat Ruotsiin lauantaina.

- - - - -

Illalla klo 22 jälkeen venäläinen ihmisoikeusmediapalvelu OVD kertoi, että venäläiset vapautettiin puoli toista tuntia ruotsalaisten jälkeen. Kaksi aktivistia oli käsiraudoissa ja toisella, naispuolisella, käsi on murtunut. Kaksi muuta naispuolista aktivistia oli viety toiseen tilaan, jossa kaksi tuntematonta siviilipukuista miestä oli esittänyt heille seksuaalisia vihjailuja. BBC:n mukaan kolmea aktivistia oli myös lyöty poliisiasemalla.

- - - - -

Svenska Dagbladetissa Ulrika Westerholm ihmettelee venäläisen poliisin aggressivisuutta. Edes Olympiakisojen aika ei vähennä heidän äärimmäistä tukahduttamistyyliään. Ruotsin EU-ministeri Birgitta Ohlsson tuomitsee lausunnossaan aktivistien kiinnioton. Erityisesti hän on huolestunut venäläisaktivistien kohtelusta.

- - - - -

Punaisen torin tapahtumat Youtubessa» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tv1:n A-studio perjantai-iltana: Sateenkaari Sotshin yllä

Tv1:n A-studiossa kysytään perjantai-iltana klo 21: Voiko arvokisoja antaa ihmisoikeuksia polkeville maille?

Studiossa vieraana yleisurheilija Noora Toivo, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) sekä Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen. Millaisena näemme Venäjän vähemmistöjen tilanteen kaiken hälinän keskellä?


» Jutun oma sivu

Tv-dokumentti Venäjän homojahdista

Englannissa valtiollinen Channel 4-kanava lähetti toissa päivän dokumentin "Hunted". Se kertoo HLBTI-ihmisiin kohdistuvasta vainosta ja väkivallasta. Esim pietarilainen Dima menetti toisen silmänsä HIV-keskus LaSkyyn tehdyn iskun yhteydessä. Dokumentti on osittain hyvin järkyttävä.» Jutun oma sivu

Berliinissä palaa sateenkaariliekki


Kuva queer.de-sivulta
Berliinissä Potsdamer Platzilla alkoi klo 18.14 kaksi viikkoa jatkuva hiljainen mielenilmaus. Alkuhetkellä sytytettiin liekki, ns. Rainbow Flamme, sateenkaariliekki, joka palaa siellä kahden viikon ajan.

Berliinin rainbow-liekin sytyttäminen on jo Youtubessa

Berliinin sateenkaariliekki
Olympialaisten avajaisten alkaessa oli mielenosoitus myös Berliinin Brandenburgin portin lähellä, Venäjän suurlähetystön edessä.

» Jutun oma sivu

Google ottaa kantaa Venäjän sateenkaarivähemmistöjen asemaan

Sami Mollgren • 07.02.2014 13:30 • 21 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Google huomioi hakupalvelunsa grafiikassa perjantaina Sotšissa vietettävät talviolympialaisten avajaiset ja siihen liittyen ottaa kantaa Venäjällä elävien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaan.

Urheilugrafiikkaa on Googlen hakusivun logossa yhdistetty sateenkaaren väreihin. Sateenkaari tunnetaan hlbti-ihmisten tunnuksena.

Hakusivulla lainataan myös olympialaisten peruskirjaa, jossa todetaan urheilun harrastamisen kuuluvan ihmisten perusoikeuksiin. Googlen kannanotto on nähtävissä myös venäjänkielisessä Googlessa.

Google on aimminkin tukenut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien pyrkimyksiä yhdenvertaisuuteen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Ban Ki-moon vei homoasian KOK:n kokoukseen

jnsto • 06.02.2014 10:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on esittänyt Kansainvälisen olympiakomitean kokouksessa Sotshissa vetoomuksen seksuaalivähemmistöjen vainoamista vastaan.
– Kaikkien on vastustettava lesboihin, homoihin, biseksuaaleihin, transsukupuolisiin ja interseksuaaleihin kohdistuvia hyökkäyksiä, sanoi Ban ja vaati syrjinnän ja pidätysten lopettamista.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun YK:n pääsihteeri on osallistunut KOK:n kokouksiin. Kansainvälisellä olympiakomitealla on tarkkailijan asema YK:ssa.

YK oli uutisissa seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta myös päivää aikaisemmin. YK:n lasten oikeuksien komitea vaati keskiviikkona 5.2.14 Venäjää kumoamaan lain, joka kieltää homoseksualisuudesta kertomisen alle 18-vuotiaille.


» Jutun oma sivu

Norjalaisministeri Sotšiin samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa

Sami Mollgren • 05.02.2014 04:10 UUTISET: URHEILU
Norjan terveysministeri Bent Høie matkustaa Sotšin paraolympialaisiin samaa sukupuolta olevan puolisonsa Dag Terje Solvangin kanssa. Høie pitää normaalina sitä, että ministeri ottaa puolisonsa mukaan vierailulle ollessaan virallisena edustajana.

- Kaikki kyllä varmasti ymmärtävät, mitä kaksi naimisissa olevaa miestä ajattelee homojen oikeuksista, sanoi Høie Stavanger Aftenblad -lehdelle.

Seksuaalivähemmistöjen asema Venäjällä on herättänyt laajaa keskustelua Sotšin kisojen alla. Kesällä 2013 hyväksytty ns. homopropagandalaki on synnyttänyt monissa maissa vaatimuksia boikotoida kilpailuja. Venäläisviranomaiset ja itse presidentti Putin ovat vakuutelleet, että hlbti-vähemmistöihin kuuluvat ovat tervetulleita kisoihin.

- En malta odottaa, että pääsen seuraamaan ja kannustamaan norjalaisurheilijoita, Høie sanoi.

Ministerin ja hänen puolisonsa on määrä vierailla Sotšissa 14. - 16. maaliskuuta. Paraolympialaiset järjestetään 7. - 15. maaliskuuta 2014.


» Jutun oma sivu

Pormestari: Sotšissa ei ole homoja

Sami Mollgren • 27.01.2014 19:38 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Olympialaisiin valmistautuvan Sotšin pormestari Anatoli Pahomov on kertonut Englannin yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, ettei hänen kaupungissaan ole homoja. Pormestari kuitenkin toivotti seksuaalivähemmistöjen edustajat tervetulleiksi Sotšiin olympialaisiin, kunhan he "kunnioittavat Venäjän lakeja, eivätkä tyrkytä tapojaan muille".

Presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen kuuluvalta Pahomovilta kysyttiin, pitääkö homojen peitellä suuntautumistaan Sotšissa.

- Ei, se on oma asianne, omaa elämänne. Mutta se ei ole hyväksyttyä Kaukasiassa, missä elämme. Kaupungissamme ei heitä ole, sanoi pormestari.

Lopulta pormestari kuitenkin myönsi, ettei hän ollut varma onko kaupungissa homoja:

- En ole varma, mutta en piru vie tunne sellaisia.

Pormestarin näkemys kaupungin homottomuudesta on kuitenkin aiheuttanut huvittuneisuutta. Esimerkiksi oppositiopoliitikko Boris Nemtsov - Putinin hallinnon yksi näkyvimmistä kriitikoista - muistuttaa, että Sotshissa on useita homobaareja. Hän ihmettelee, että miten ne voivat tulla toimeen.

- Tietääkseni Sotšissa on useita homobaareja. Kuinka ne selviävät? Miksi ne eivät ole konkurssissa, pohti Nemtsov.

Ennen pormestarin haastattelua BBC:n toimittaja kävi sotšilaisessa homobaarissa.

Kuvattavaksi suostuneet ihmiset olivat kuitenkin hyvin varovaisia lausunnoissaaan.

- Moskovassa on monia klubeja homoille ja meillä Sotšissakin on kaksi. Joissain paikoissa on todella rajuja ennakkoluuloja homoja kohtaan. Toisissa paikoissa on helpompaa, sanoi drag queen Madame Zhu-Zha BBC:lle.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. "homopropagandalaki", jolla käytännössä estetään kaikki asiallinen tiedottaminen homoseksuaalisuudesta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Sotšin talviolympialaiset muistetaan homojen vastaisina kisoina

Lassijuhani • 26.01.2014 22:23 • 6 kommenttia. UUTISET: URHEILU • EU

Peter Tatchell protestoimassa Tiibetin ihmisoikeusloukkauksia vastaan Peking olympialaisten soihtukulkueessa vuonna 2008 (kuva: Getty Images)
Talviolympialaiset alkavat Venäjän Sotšissa ensi kuussa. Brittiläinen ihmisoikeuksien puolustaja Peter Tatchell väittää kisojen jäävän historiaan homojen vastaisina olympialaisina.

"Venäjän hallinnon synnyttämä jyrkkä homojen vastainen ilmapiiri merkitsee sitä, että avoimesti homoseksuaalia urheilijaa ei mitä todennäköisimmin valita Venäjän olympiajoukkueeseen. Kreml on kieltänyt Pride-talon, homourheilijoille ja -katselijoille tarkoitetun tapaamispaikan, jollainen oli Lontoon vuoden 2012 olympialaisissa. Useiden Sotšiin urheilijoita lähettävien maiden lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset seksisuhteet ovat lainvastaisia tai niissä syrjitään homoja aktiivisesti. Mikään niistä ei valitsisi homoa kisajoukkueeseensa.

Nämä rikkovat selvästi olympialiikkeen periaatteiden 6. kohtaa, (Mikään maahan tai henkilön rotuun, uskontoon, politiikkaan, sukupuoleen tai muuhun perustuva syrjintä ei ole sopusoinnussa olympialiikkeen kanssa.) Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ei ole kuitenkaan sanonut saati tehnyt mitään. Se sallii Venäjän hallituksen kieltää Pride-talon ja syrjiä homoseksuaalisia, biseksuaalisia ja transsukupuolisia urheilijoita ja katsojia. KOK on myös uhannut, että kuka tahansa urheilija, joka kisojen aikana osoittaa tukensa sateenkaariväen tasa-arvolle, joutuu kurinpidollisten toimien kohteeksi, mm.kisoista sulkeminen ja voitettujen mitalien riistäminen.

KOK:n tärkein tavoite eivät ole olympia-arvot tai ihmisoikeudet. Sitä ajavat kaupalliset edut. Olympialaiset ovat suurta liiketoimintaa. Isäntäkansa ja yhtiöiden sponsorit ovat kuningas. Minkään ei saa antaa viedä huomiota taloudellisesta menestyksestä ja ”hyviä uutisia”-mainonnasta – eivätkä varsinkaan Venäjän vainottujen sateenkaari-ihmisten kärsimykset.

Vuoden 1936 Berliinin olympialaiset järjestettiin natsihallituksen synnyttämän juutalaisvastaisen vihan luomassa ilmapiirissä. Vuoden 2014 Sotšin olympialaiset heijastavat tuota vihaa, tällä kertaa paholaisleiman uhreja ovat sateenkaari-ihmiset.

Miten normaaleja urheilusuhteita voidaan ylläpitää Putinin Venäjän kaltaisten epänormaalien hallitusten kanssa?

Venäjä on säätänyt ankaran homojen vastaisen lain, joka tekee rikolliseksi jokaisen, joka kuvaa homoseksuaalisuutta ”mielenkiintoiseksi” tai ”puoleensavetäväksi” - tai joka vihjaa homoseksuaalisuuden ja heteroseksuaalisuuden olevan ”samanarvoisia” - tilanteissa, joissa alle 18-vuotias voisi olla silminnäkijänä.

Sateenkaarimarssit, -juhlat, -julisteet, -lehdet, -elokuvat, -kirjat ja -hyvinvointiohjeet ovat alttiina rikossyytteelle samoin kuin henkilöt, jotka julkisesti ilmoittavat olevansa homoja. Mikä tahansa väite homoseksuaalisuuden normaaliudesta ja luonnollisuudesta on rikollista, kuten sateenkaarinuorille suunnattu homomyönteinen neuvonta tai turvaseksiohjeet. Se voi johtaa sateenkaari-ihmisiä ja sateenkaarijuttuja sisältävien kirjojen, elokuvien ja näytelmien, myös klassillisten kirjojen ja taideteosten hävittämiseen kirjastoista, taidegallerioista, teattereista ja elokuvateattereista.

Venäläisten kansanedustajien ja tiedotusvälineiden tapana on kuvata sateenkaari-ihmisiä sisäisinä vihollisina; rinnastaa homoseksuaalisuutta lapsiin sekaantumiseen, eläimellisyyteen ja länsimaisiin ”rappioarvoihin”. Tämä on aiheuttanut sateenkaariväestöön kohdistuvan väkivallan räjähdysmäisen kasvun. Homonuoria houkutellaan treffeille ja sen jälkeen heiltä revitään vaatteet päältä ja heitä kidutetaan; tapahtumasta tehty video ladataan nettiin. Venäjän poliisi ei yleensä tee mitään, paitsi että uhkaa uhria joka tekee rikosilmoituksen.

Tämä on tulevien olympialaisten tausta. Yhtäläisyydet natsiolympialaisiin ovat ilmeiset. Ei keskitysleirejä mutta..

Siksi on raivostuttavaa, että brittiläisiä ministereitä lähtee Sotšiin. Heidän pitäisi presidentti Obaman tavoin boikotoida kisoja ja lähettää sen sijaan sateenkaarivaltuuskunta. Itse asiassa kaikkien maapallon johtajien pitäisi jättäytyä avajais- ja päättäjäisseremonioista. Tyhjät VIP-tuolit lähettäisivät voimakkaan sanoman Putinille.

Toivon joidenkin urheilijoiden ja katsojien ottavan kantaa kantamalla sateenkaarinauhoja, -huiveja, -hattuja ja -sormikkaita ja soittamalla periaate 6-merkin – viisi sormea ja peukalo. Jokainen kaikkialla voi osoittaa solidaarisuuttaan lähettämällä saman merkin. Sateenkaariväen oikeuksia puolustava allout.org suunnittelee suurta puhetilaisuutta periaatteen 6 puolesta juuri ennen Sotšia."


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tuplavessat herrain asuntoloissa Sotšissa – homopropagandaako?

Lassijuhani • 22.01.2014 15:35 • 8 kommenttia. UUTISET: SATTUMAT • ULKOMAAT
Ihan kuin terrorismin uhka, korruptiosyytökset ja kansainvälinen suuttumus homofobisista laeista ei riittäisi, Venäjällä on nyt yksi ongelma lisää. Sotšin olympiakylän yhden käymälän katsotaan rikkovan niin sanottua homopropagandalakia.

Englannin yleisradioyhtiön kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg tviittasi valokuvan tuplavessasta sinkkumiesten olympia-asuntolassa ja kertoi ”näkevänsä tuplasti” olympialaisten ampumahiihtokeskuksessa. Kuva kiersi pian ympäri Venäjänmaata ja maapalloa.

Joku heitti: ”Näin he ymmärtävät seksuaalivähemmistöjen tarpeet.” ja toinen ihmetteli: ”Onko tämä venäläisten ansa homourheilijoiden nappaamiseksi?”
Toiset syyttivät järjestäjiä kehnosta rakentamisesta ja sen olevan taas yksi osoitus siitä, että Venäjä on muuttumassa kansainväliseksi häpeätahraksi.

Ampumahiihtokeskus valmistui melkein kaksi vuotta sitten, ja muun muassa valtiollinen energiayhtiö Gazprom sijoitti siihen rahaa. Kokonaiskustannukset olivat 32,6 miljoonaa euroa. Yhtiön edustaja kertoi silloin venäläiselle Interfax-uutistoimistolle rakennuksen kuuluvan lajissaan maailman suurimpien ja mukavimpien joukkoon.

Joku bloggari kirjoitti: ”Kaksi vessaa – 28,000 ruplaa; olympialaisten tiedotuskeskus – 1,5 miljardia ruplaa; maailmanlaajuinen häpeä – suunnaton.”


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Olli Rehn heitti tasa-arvopallon Timo Soinin suuntaan

jnsto • 18.01.2014 00:08 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Komissaari Olli Rehn toivoi jalkapalloseura Millwallin "kaikkien kannattajien" olevan valmiita moniarvoisuuden edistämiseen. Rehniltä kysyttiin Yle Puheessa 17.1.14 kommenttia Timo Soinin suosiman jalkapalloseuran äskettäiseen esiintymiseen sateenkaarisukissa. Rehn luonnehti tapahtumaa mielenkiintoiseksi, koska "Millwallia eikä varsinkaan sen kannattajia" ei ole pidetty "kaikkein edistyksellisimpinä". Rehn kuvasi tapahtumaa myönteiseksi ja rohkeaksi vedoksi joukkueelta ja toivoi "kaikkien kannattajien olevan valmiita tällaiseen suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden edistämiseen".

Yle Puheen ohjelmassa Leikola ja Lähde vierailleelta Rehniltä kysyttiin myös kantaa suomalaispoliitikkojen osallistumiseen Sotshin talvikisoihin. Rehn sanoi jättävänsä asian suomalaisille poliitikoille. Hän kertoi, ettei itse ole aikeissa mennä sinne eikä siten ole asiaa juurikaan miettinyt.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Sotshi - Arhinmäki pitää tasa-arvo-ongelmia esillä, muita ei juuri tyrkyllä

jnsto • 16.01.2014 12:12 • 9 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Maailmalla Sotshin jättäminen väliin on sopinut keinoksi protestoida Venäjän ihmisoikeustilannetta, sekä HLBT-syrjintää että laajempaa demokratiavajetta. Suomessa tilannetta leimaa varovaisuus. Poliittisessa eliitissä arvostelijan osan on säilyttänyt kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas). Hän kertoi Ylen haastattelussa (A Studio 15.1.14), että aikoo katsoa avajaiset kotona. Ehkä kuitenkin menee myöhemmin kisoja seuraamaan. Siihen, heiluuko sateenkaarilippu Sotshissa, Arhinmäki ei osannut vielä vastata. Julkisuuden tietojen mukaan pääministeri Katainen osallistuu avajaisiin, presidentin ratkaisusta ei Ylen mukaan ole tietoa, mutta Arhinmäki arveli presidentin menevän paikalle.

Oleellinen ero neuvostoaikaiseen naapurin olojen arvosteluun on nyt se, että Venäjän ihmisoikeuksien esilläpito ei eristäisi poliitikkoa kotimaassa. Mutta silti kynnys lienee korkea. Neuvostoaikana muutama oikeistopoliitikko ja aiemmin jokunen demari hyväksyi hyljeksityn roolin seurauksena puheistaan. Aiheesta "väärin" kirjoittaneita toimittajia pidettiin lähinnä tyhminä, ellei heidän mielenterveyttään tohdittu kyseenalaistaa. Nykyisin Moskova ei edellytä yhtenäistä ystävällisyyttä Suomesta eikä kritiikitön asenne ole etenemisen edellytys Suomen politiikassa. Neuvostoaikana vaikenemisen välttämättömyys oli yleisesti ymmärrettävää. Nyt vaikeneminen voi kertoa enemmän todellisista asenteista etenkin HLBT-tasa-arvon aihepiirissä ja aiheen kotimaisesta painoarvosta.

Suhteessa talvikisoihin Suomi on erottumassa monista muista. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ei osallistu. Lisäksi sikäläinen urheiluministeri Lena Adelsohn-Liljeroth on ilmoittanut, että hän ei halua tukea Putinia, mutta haluaa tukea urheilua ja jättää siksi vain avajaiset väliin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Mitä silmät paljastavat Putinista?

vaeltaja2006 • 16.01.2014 11:04 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI
Näkyykö silmistä läpi sielun syvyyteen? Paljastavatko silmät, millainen keskustelukumppani on? Eilen muisteltiin, miten George W. Bush arvioi Putinin silmistä, että hän on suora ja uskottava. Myöhemmin ulkoministeri Kerry näki Putinin silmissä kolme kirjainta, KGB:n. EU:n entinen kansainvälisten asioiden komissaari Chris Patten näki 2000-luvun alkupuolella Putinilla ”tappajan silmät” aina, kun puhe kääntyi Tsetseniaan tai islamisteihin. Uusin kokemus kerrottiin eilen. Unkarin pääministeri Viktor Orban kävi alkuviikosta salaiset neuvottelut Moskovassa, tuloksena atomivoimalan laajentamissopimus. Kerrottiin, että Orban näki jo pari vuotta sitten Putinin veikeistä silmistä, että tämä atomiyhteistyö venäläisten kanssa on Unkarille suuri voitto.

Putinin silmissä nähdään usein jäätävä ja pistävä katse tai teräksiset silmät (Putin's icy gaze, piercing gaze, steely eyes). Kaksi vuotta sitten Putinin silmäkulmassa nähtiin kyynel, kun hän oli juhlimassa presidentinvaalien voittoa. Toisten mukaan kyse oli vain kylmästä viimasta. Viime marraskuussa nähtiin taas kyynel, mutta silloin epäiltiin, että hänelle on annettu pistoksina botoxia ulkonäön parantamiseksi. Netissä on kuvia siitä, miten jollakin koiralla on aivan Putinin silmät.
news.uk.msn.com

Putinin ilme, katse ja silmät puhuttavat tämän tästä. Joku aika sitten Putinilla oli musta silmä. Varsinainen syy ei tainnut koskaan paljastua.

Venäjällä poliisilla silmissä on pimeä kohta (blind eye), kun on kysymys homojen oikeuksista ja suojelemisesta kansallismielisiltä vastamielenosoittajilta. Kun Moskovassa saksalaisen kansanedustajan Volker Beckin nenän verille hakannut kaveri esiintyi omalla nimellään Venäjän tv:ssä, poliisi ilmoitti, että hyökkääjää ei ole koskaan pystytty selvittämään. Monessa muussakin tilanteessa poliisilla on ollut pimeä aukko, kun homoja on hakattu.

Kesällä 2012 amerikkalaistutkimus paljasti, että silmistä voidaan päätellä henkilön seksuaalinen suuntautuminen. Kun näytettiin homoille, lesboille ja heteroille kuvia miehistä ja naisista, pupillit suurenivat, kun kuvassa oli kiinnostusta herättävä henkilö. Homoiksi tunnustautuvien pupillit laajenivat miesten kuville, mutta osa heteroistakin ilmaisi tällä tavoin kiinnostuksensa miehiin. Ilmeisesti kyseessä oli ”piilo-bi-henkilöitä”.
www.bild.de

Asioita voi tarkastella homon tai lesbon silmin. Saksassa on ilmestynyt vuosikirjoja: Schwule Auge, Lesbische Auge, Heimliche Auge (homon, lesbon, salaisin silmin). Kirjoissa on ollut kuvaotoksia, joita ei juuri muualla ole julkaistu.


’Katse’ on enemmän kuin silmät. Feministisestä teorista tuttu käsite on miehinen katse, ‘male gaze’. Erityisesti naisurheilusta on tullut hyvin ulkonäkökeskeistä. Sotshissakin nais-taitoluistelijan on oltava hoikka ja lihaksikas, jotta pystyy suoriutumaan kolmoissluzzista. Mutta sattumalta esim. Kira Korpi on valittu maailman 30 kauneimman ihmisen joukkoon. Wikipedia täydentää:

”…katsojat ovat pakotettuja ottamaan heteroseksuaalisen miehen näkökulman, jossa kamera etsii kurveja naisen vartalosta … katse evää naisilta tasaveroisen aseman tehden heistä miehisen katseen kohteita. Naiskatsoja pakotetaan ottamaan miehisen katseen antama miehinen näkökulma sen sijaan, että heille annettaisiin tilaisuus ottaa naisnäkökulma.”


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Coca-Colan mainoksen homoparia ei näy Suomen versiossa

Sami Mollgren • 30.12.2013 10:40 • päivitetty: 30.12.2013 17:50 • 33 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Coca-Cola -virvoitusjuoman tv-mainoksesta esitetään erilaisia versioita eri maissa. Esimerkiksi Norjassa ja Hollannissa mainoksessa nähdään naimisiin mennyt homopari, mutta Suomen ja Irlannin versiossa mainittu kohtaus on korvattu muulla sisällöllä.

Asiasta kertoi voice.fi.

Mainoskampanjan ideana on kertoa viestiä, että jokaista kielteistä hetkeä kohden on olemassa monta myönteistä asiaa. Sosiaalisesta mediasta hashtagilla #ReasonsToBelieve vauhtia ottamaan pyrkivä kampanja on Euroopan laajuinen.

Päivitys klo 17.50: Business ETC kertoo virvoitusjuomamerkin perustelevan Irlannin osalta eri maiden eri mainosversioita sillä, miten paikallinen lainsäädäntö suhtautuu samaa sukupuolta olevien välisiin avioliittoihin. Virvoitusjuomayhtiöstä kerrotaan, että mainonnan halutaan olevan kohdealueen paikallista yleisöä koskettavaa kullakin markkina-alueella.

Tapaus on herättänyt vilkasta mielipiteenvaihtoa sosiaalisessa mediassa.


Alkuperäinen versioSuomessa nähtävä versioIrlannissa nähtävä versio


Coca-Cola on yksi Sotšin talviolympialaisten merkittävimmistä sponsoreista. Monikansallinen yritys on saanut osakseen kritiikkiä kisojen sponsoroinnista, koska toiminnan on katsottu edustavan hiljaista hyväksyntää Venäjän homokielteiselle politiikalle.


Coca-Colan mainoskampanjajulisteita näkyy Helsingissä esimerkiksi metroasemilla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Venäläinen laulajatar ja kansanedustaja valitti homopropagandalain vahingollisuudesta

Lassijuhani • 27.12.2013 18:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Pietarin Marinski-teatterin solistikuntaan kuuluva mezzosopraano Maria Maksakova on niitä harvoja Venäjän hallinnon sisäpiiriin kuuluvia, jotka ovat uskaltaneet arvostella julkisesti kansainvälisiä vastalauseita synnyttänyttä, homosuhteista puhumisen alaikäisten läsnä ollessa kieltävää lakia.

Vladimir Putinin oman puolueen, Yhteinen Venäjä, vapaamielisen siiven kokouksesta tallennetulla videolla Maksakova pani pöydälle ”tämän lain aiheuttamat äärimmäisen kielteiset seuraukset kuten viharikosten lisääntymisen”.

Lisäksi tällä erään moskovalaisen sanomalehden jakamalla ja useissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä toistetulla videolla Maksakova arvosteli sitä, että ”kansainvälinen kuva maastamme on kärsinyt valtavasti”. Sekä Maksakovan edustaja että Wall Street Journal ovat vahvistaneet videon autenttisuuden ja siinä käydyn keskustelun käännöksen oikeellisuuden.

Diiva ja poliitikko viittasi myös kielteisiin seurauksiin nouseville tähdille, jotka hänen mukaansa menettävät tilaisuuksia esiintyä ulkomailla vastatoimina Venäjän homofobisille laeille.

Sotšin ensi helmikuun talviolympialaisista puhuessaan Maksakova valitti, sitä että ”sen jälkeen kun kisoja on valmisteltu näin huolellisesti ja antaumuksella, ne viedään läpi vähemmän juhlallisesti ja ilman intohimoa” seurauksena lakien soveltamisen aiheuttamasta kansainvälisestä reaktiosta.» Jutun oma sivu

Sotšin homoelämä katoamassa

Lassijuhani • 21.12.2013 20:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Sen jälkeen, kun paljastui, että seuraavat talviolympialaiset pidetään helmikuussa 2014 Venäjän Sotšissa, homoyökerhojen määrä on kaupungissa pudonnut huomattavasti.

Toimittaja Thomas Grove muisteli Reutersille Sotšin kylmien öiden silloisesta vilkkaasta homoelämästä ja totesi sen kuihtuneen. Maiak Cabaret on olympiakaupungin harvoja enää pystyssä olevia homobaareja, vaikka sen drag queen-esityksissä on paljon enemmän heteropareja uusia elämyksiä etsimässä kuin homoja.

Monet homoista, lesboista, biseksuaaleista ja transsukupuolisista ovat jättäneet maan Putinin hallinnon hyväksyttyä surullisen kuuluisan ”homopropagandan” kieltävän lain. Ennen urheilijoiden, toimittajien ja yleisön saapumista kaikkien katseet ovat kääntyneet Sotšiin, ja ilmassa kiertää arvailuja siitä, miten tätä syrjivää lakia aiotaan soveltaa käytännössä.

Neuvostaikaan Sotši sai kuuluisuutta suvaitsevana lomakaupunkina ja kesäisten ulkoaviollisten seikkailujen viettokohteena. Kommunistihallinnon kaaduttua kaupungin uimarannat olivat 1990-luvulla homojen tunnettu kohtauspaikka.

Maiak Cabaretin toinen omistaja Roman Kokhagov vahvisti: ”Täällä ei ole homoyhteisöä. Se on myytti. Homojen lukumäärä on pudonnut vuosien myötä. Joka vuosi heitä on yhä vähemmän.. Nyt he ovat melkein kadonneet.” Hän lisäsi harkitsevansa itsekin maasta muuttoa hallinnon yhä vanhoillisempien pyrkimysten takia.


» Jutun oma sivu

Gauck jättämässä Sotšin väliin - Ihmisoikeustilanne

jnsto • 09.12.2013 06:52 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Saksan liittopresidentti Joachim Gauck ilmoittaa boikotoivansa Venäjän talviolympialaisia.

Päätös on vastalause ihmisoikeusloukkauksille Venäjällä ja maan oppositiojohtajien häirinnälle. Monet Venäjän oppositioliikkeen johtajat ovat oikeudenkäyttötoimien kohteina. Lisäksi ulkomailla vastalauseita on herättänyt uusi laki, joka tekee nuorille suunnatusta homoseksuaalisesta tiedotuksesta rangaistavaa.

DDR-taustainen Gauck on tunnettu Venäjän ihmisoikeusolojen kriitikko. Hän otti liittopresidentin tehtävät vastaan viime vuoden maaliskuussa, mutta ei ole vielä vieraillut Venäjällä tai tavannut Venäjän presidenttiä. Tapaamista suunniteltiin viime vuoden kesäkuulle, mutta se peruuntui ilmeisesti aikataulusyistä. Gauckin ratkaisusta kertoi suomeksi ensimmäisenä YLE.

Venäjän hallitus on saanut tiedon tiedon Gauckin päätöksestä viime viikolla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ole toistaiseksi päättänyt, matkustaako hän kisoihin. Kanslerinvirasto vahvisti tilanteen sunnuntaina. Merkel on itse sanonut vastustavansa Sotšin kisojen boikotoimista. Merkelin mukaan kisojen järjestäminen Venäjällä kiinnittää joka tapauksessa huomion näihin kysymyksiin, mutta boikotit haittaisivat vain urheilijoita.

Saksan ihmisoikeusvaltuutettu Markus Löning ylisti päätöstä. FDP-taustainen Löning sanoi, että talvikisoista oli suunniteltu "tsaarijuhlia", mutta nämä laskelmat eivät enää voi toteutua.


» Jutun oma sivu

Putin toivottaa homot tervetulleiksi Sotšin olympialaisiin

Sami Mollgren • 28.10.2013 18:39 • 5 kommenttia. UUTISET: URHEILU
Venäjän presidentti Vladimir Putin on vakuuttanut, että kaikki - homoseksuaalit mukaan lukien - ovat lämpimästi tervetulleita Sotšissa järjestettäviin talviolympialaisiin helmikuussa 2014.

- Olympialaisten järjestäjät, urheilijat ja yleisö tekevät kaikkensa sen puolesta, että osallistujat ja vierailijat tuntevat olonsa mukavaksi Sotsissa riippumatta heidän kansalaisuudestaan, ihonväristään tai seksuaalisesta suuntautumisestaan, sanoi Putin Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bachille maanantaina.

Joidenkin arvioiden mukaan Putin yrittää rauhoitella kansainvälistä boikottivaatimuksia. Boikottikeskustelua on käyty niin yleisön, urheilijoiden kuin sponsoreidenkin suhteen. Putinin hallintoa on kritisoitu vähemmistöjen syrjinnästä.

Erityistä huolta on herättänyt Venäjällä kesäkuussa hyväksytty uusi ns. homopropagandalaki, joka kieltää ei-perinteisistä perhesuhteista - kuten homoseksuaalisuudesta - kertomisen alaikäsille. Käytännössä väljästi määritelty laki estää esimerkiksi homoseksuaalisuus-ilmiön julkisen käsittelemisen.

Aiemmin Venäjän sisäministeriö on vakuutellut, ettei seksuaalivähemmistöihin kuuluvia urheilijoita tai yleisöä syrjitä. Ministeriö on kuitenkin varoitellut siitä, ettei provokaatioita ja lainrikkomuksia katsota läpi sormien.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Venäläiset sateenkaarijärjestöt vastustavat talviolympialaisten boikotointia

Sami Mollgren • 30.07.2013 15:40 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU

Coming Out -järjestö vetoaa, ettei Sotšissa järjestettäviä talviolympialaisia boikotoitaisi, vaan pyrittäisiin painostamaan Venäjän vallanpitäjiä muilla keinoin.
Venäläiset lgbt-järjestöt ovat ilmaisseet toiveensa, ettei Sotšissa järjestettäviä vuoden 2014 talviolympialaisia boikotoitaisi.

Venäjän ulkopuolella on yritetty etsiä keinoja auttaa Venäjällä eläviä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ja näitä edustavia järjestöjä. Esimerkiksi boikottisuunnitelmilla on pyritty kiinnittämään huomiota Venäjällä tapahtuvaan ja luomaan Venäjän valtiota kohtaan paineita.

Venäjän sateenkaarijärjestöistä esitetään kuitenkin toive kaikkien ovien pitämisestä auki, Venäjän vallanpitäjien haastamista muilla keinoin ja ihmisoikeusloukkausten esilläpitoa. Olympialaisista toivotaan areenaa, jossa urheilijat, sponsorit, vierailijat ja muut tukijat voivat näkyvästi käyttää ääntään yhdenvertaisuuden puolesta niin tapahtuman aikana kuin sitä ennenkin.

Valtaapitävien kansalaisyhteiskunnan suitsimisprojektissa yhtenä maalitauluna ovat olleet erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt. Niiden toimintamahdollisuuksia on monin tavoin heikennetty. Presidentti Vladimir Putin hyväksyi myös kesäkuun lopussa lain, jolla kielletään "ei perinteisten perhesuhteiden propagandan", levittäminen alaikäsille. Laki käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisuutta koskevan asiallisen tiedon levittämisen tiedotusvälineissä tai muuten julkisesti. Lain rikkomisesta voidaan langettaa 4 000 - 1 000 000 ruplan (100 - 30 000 euron) suuruinen sakko.

Sotšin talvikisojen boikotointisuunnitelmien ohella on lännessä kohdistettu boikottitoimenpiteitä venäläiseen vodkaan. Myös se on aiheuttanut kritiikkiä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy