ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Miesten joukkuelajien piirissä homous yhä vaikea asia - Homottelu yhä tapa Espanjan jalkapallokentillä

Sami Mollgren • 04.07.2017 22:10 UUTISET: URHEILU
Miesten joukkueurheilussa avoimuus omasta ei-heterosta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ei juuri tule kyseeseen, samalla kun heteroiden kohdalla tyttöystävät, vaimot ja perheet ovat esillä.

Uutistoimisto AFP kertoo Espanjan jalkapallomaailmassa yhä vellovasta homokielteisyydestä, vaikka Espanjan yhteiskunta muuten on edistyksellinen hlbti-vähemmistöjen aseman suhteen. Pääkaupungissa Madridissa järjestettiin viikonloppuna massiivinen World Pride -tapahtuma.

Espanjassa jalkapallo-otteluissa esiintyy muuallakin ns. miehisten joukkuelajien piirissä yleistä ns. "homottelua"; vastustajaa pyritään häpäisemään kutsumalla sen pelaajia nimityksellä "maricon" (homo) siten, että homoseksuaalisuuden esitetään olevan halveksittava ominaisuus. Iltalehti kertoo, että espanjalaisen hlbti-järjestön urheiluasioista vastaava Ruben Lopez puolestaan ihmettelee Iltalehden mukaan sitä, että huuteluun ei usein puututa.

AFP kertoo nuoresta pelaajasta, jonka homouden hänen joukkuetoverinsa saivat selville sosiaalisesta mediasta. Alkuun joukkueen muut jäsenet kieltäytyivät menemästä suihkuun samaan aikaan. Lisäksi oli provosoimista ja muuta kinaa. Lopulta joukkueen toimitusjohtaja päätti potkia pelaajan pois. Hän siirtyi pelaamaan madridilaiseen homoystävälliseen GMadrid Sports -joukkueeseen. Iltalehti kertoo Espanjan ensimmäisen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneen tuomarin Jesús Tomilleron saaneen tappouhkauksiakin. Tomillero sanoo, että jalkapallon maailmassa homofobia on kaikkialla. Hänen mukaansa ihmiset ajattelevat jalkapallon olevan machoille, ja että homot voisivat pilata lajista annetun kuvan.

Espanjan jalkapalloliigan puheenjohtajan Javier Tebasin mukaan asiattomia reaktioita ei hyväksytä, jos joku pelaaja kertoo homoseksuaalisuudestaan. Liigan seurat ovat luvanneet olla tukensa kaapista mahdollisesti tuleville. Homofobiaa vastaan toimivan järjestön puheenjohtaja Paco Ramirez kuitenkin arvioi, että kaapistatulon estää pelko uran vaikeutumisesta. Julien Pontes puolestaan nostaa esiin pelon siitä, että sponsorit hylkäävät.

Suomessa jalkapallo kunnostautunut yhdenvertaisuuden huomioon ottamisessa - jääkiekko ja pesäpallo vaikenevat

Suomessa jalkapallon Veikkausliiga teki vuonna 2014 Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen. Lupauksen periaatteisiin kuuluu se, että urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille. Myös suomalaisen lentopallon piirissä aihepiiri on ollut esillä, kun Rovaniemeläisen Perungan pojat -joukkueen riveihin astui syksyllä 2016 homoseksuaalisuudestaan avoin Chris Voth.

Suomen "kansallislajin" pesäpallon piirissä miesten homoseksuaalisuudesta on vaiettu, mutta naisten kohdalla tilanne on hieman avoimempi - kuten muidenkin lajien osalta. Samoin on laita jääkiekon kohdalla, jonka asemaa Suomessa voi verrata jalkapallon asemaan Espanjassa.Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy