ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kanada alkaa myöntää sukupuolineutraaleja passeja

Sami Mollgren • 25.08.2017 08:10 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kanadassa tulee mahdolliseksi saaada passi, jossa sukupuoli määritellään merkinnällä "X". Uudesta käytännöstä kertoi torstaina hallituksen maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Ahmed Hussen.

Uudistuksen on määrä tulla voimaan elokuun viimeisenä päivänä. Samalla asiaan liittyvistä käytännöistä on määrä saada tarkempaa tietoa.

Perinteisesti passiin on merkitty tunniste "M" tai "F" henkilön sukupuolen mukaan.

Passin lisäksi muutkin henkilöllisyyden todistavat dokumentit on mahdollista saada sukupuolineutraalilla merkinnällä.

Kanadassa transsukupuolisten asemaa edistävien toimijoiden toiveissa on jo pitkään ollut mahdollisuus sukupuolineutraaliin passiin. Syksyllä 2016 hallitus näytti toiveille alustavasti vihreää valoa ja toukokuussa 2017 oikeusministeri Jody Wilson-Raybould lupasi muutoksen olevan tulossa.

- Kaikkien kanadalaisten pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi omina itsenään, voida elää sukupuolensa mukaisesti ja ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla, sanoi Hussen lehdistötilaisuudessa.

Sukupuolineutraaleja passeja on myönnetty jo pitkään Intiassa ja Nepalissa. Australia päätti vastaavanlaisesta käytännöstä sukupuolen merkitsemisessä vuonna 2011 ja Uusi-Seelati vuonna 2012. Pakistan rupesi myöntämään sukupuolineutraaleja passeja kesällä 2017. Saksassa syntymätodistukseen voidaan merkitä sukupuoleksi määrittelemätön, mutta ei passeihin ja muihin henkilöpapereihin. Aihepiiristä käydään keskusteluja monissa maissa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Aika yllättävää Intian, Nepalin ja Pakistanin kuuluminen sukupuolineutraaleja passeja myöntäviin valtioihin. He ovat kaikki hyvin negatiivisesti homoihin suhtautuvia maita, osin uskonnon mutta erityisesti perinteen takia. IGLA:n raportin mukaan homostelusta Pakistanissa voidaan tuomita kuolemaan, mutta kuolemantuomioita ei ole pantu käytäntöön, ja Intiassa voidaan tuomita jopa elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Ranneliikkeen jutussakin tällä viikolla kerrottiin, että "vuonna 2015 homosuhteet kieltävän lain perusteella Intiassa pidätettiin 1 491 henkilöä." Nepalissa rangaistuksia ei tosin ole.

Intiassa jotenkin ymmärrän sukupuolineutraalin passin hijra-henkilöiden takia, mutta erityisesti Pakistan hämmästyttää.

"Hijra on intialaisessa ja muissa eteläaasialaisissa kulttuureissa esiintyvä käsite, jolla viitataan kolmannen sukupuolen edustajiin, jotka eivät ole miehiä tai naisia. Länsimaissa hijrat luokiteltaisiin yleensä esimerkiksi eunukeiksi, transvestiiteiksi, intersukupuoliksi tai naismaisiksi miehiksi. Useimmat hijrat on alun perin kasvatettu poikina, mutta myös naiseksi syntymässä oletettuja hijroja on olemassa. Hijrat muodostavat alakastin, johon arvioidaan Intiassa kuuluvan 50 000 ihmistä, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksi miljoonaa." fi.wikipedia.org
  pekka.punavuori • 26.08.2017 12:59
Eipä homoasia mitenkään liitykään sukupuolen moninaisuuteen.

Tietääkö kukaan tapausta jossa selkeästi mieheltä näyttävältä juridisesti mieheltä tai selkeästi naiselta näyttävältä juridisesti naiselta olisi tarkistettu että vastaako sukupuoli varmasti passiin merkittyä? En minäkään, juuri niin hyödytön koko sukupuolimerkintä passissa tai muussa henkilötodistuksessa on. Aiheuttaa pelkästään ongelmia niille joiden ulkonäkö ei vastaa juridista sukupuolta. Parempiakin, yli 50% tarkkuuteen määritteleviä, tuntomerkkejä passiin voitaisiin kirjoittaa jos halutaan.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 26.08.2017 15:40
Ymmärrän toki, että seksuaalinen käyttäytyminen ja sukupuoli ovat kaksi eri asiaa. Käytännössä ne kuitenkin ovat ihmisten arvomaailmassa kovin lähellä toisiaan. Minä en ainakaan tunne ketään, joka peukuttaisi transsukupuolisten puolesta, mutta marssisi homojen oikeuksia vastaan. Kyllä suurin osa kansasta ja päättäjistä suhtautuvat aiheeseen hyvin samankaltaisesti tai ensisijaisesti homojen oikeuksien puolesta, ei päinvastoin. Transsukupuoliset ovat monelle isompi pähkinä purtavaksi.

Suomessakin homot saivat avio-oikeuden, mutta translaki vaan ei mene eteenpäin. Niinpä tuntuisi hiukan oudolta, jos Suomessa olisi trans- ja muunsukupuoliset/puolettomat saaneet ensin asioitansa eteenpäin ja vasta sitten homostelu poistettu rikoslaista (avio-oikeudesta ei siis vielä edes uneksittaisi).

Varsinaisessa pointissasi olen kanssasi täysin samaa mieltä: Sukupuolen merkitseminen passiin tai mihinkään muuhunkaan asiakasrekisteriin "aiheuttaa pelkästään ongelmia niille joiden ulkonäkö ei vastaa juridista sukupuolta." Joko se tulisi poistaa rekisteristä kokonaan tai ainakin olla aina mahdollisuus rastittaa mies/nais-ruutujen lisäksi jokin muu vaihtoehto. Rastin paikan myös pitäisi aina olla henkilön itse määrättävissä, ei kenenkään viranomaisen tai lääkärin päätöksen alainen.
  pekka.punavuori • 27.08.2017 12:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy