Kanada alkaa myöntää sukupuolineutraaleja passeja (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • pekka.punavuori
  • 26.8.2017 12:59
Aika yllättävää Intian, Nepalin ja Pakistanin kuuluminen sukupuolineutraaleja passeja myöntäviin valtioihin. He ovat kaikki hyvin negatiivisesti homoihin suhtautuvia maita, osin uskonnon mutta erityisesti perinteen takia. IGLA:n raportin mukaan homostelusta Pakistanissa voidaan tuomita kuolemaan, mutta kuolemantuomioita ei ole pantu käytäntöön, ja Intiassa voidaan tuomita jopa elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Ranneliikkeen jutussakin tällä viikolla kerrottiin, että "vuonna 2015 homosuhteet kieltävän lain perusteella Intiassa pidätettiin 1 491 henkilöä." Nepalissa rangaistuksia ei tosin ole.

Intiassa jotenkin ymmärrän sukupuolineutraalin passin hijra-henkilöiden takia, mutta erityisesti Pakistan hämmästyttää.

"Hijra on intialaisessa ja muissa eteläaasialaisissa kulttuureissa esiintyvä käsite, jolla viitataan kolmannen sukupuolen edustajiin, jotka eivät ole miehiä tai naisia. Länsimaissa hijrat luokiteltaisiin yleensä esimerkiksi eunukeiksi, transvestiiteiksi, intersukupuoliksi tai naismaisiksi miehiksi. Useimmat hijrat on alun perin kasvatettu poikina, mutta myös naiseksi syntymässä oletettuja hijroja on olemassa. Hijrat muodostavat alakastin, johon arvioidaan Intiassa kuuluvan 50 000 ihmistä, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksi miljoonaa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Hijra_(Etel%C3%A4-Aasia)
  • 2 / 3
  • irednoW
  • 26.8.2017 15:40
Eipä homoasia mitenkään liitykään sukupuolen moninaisuuteen.

Tietääkö kukaan tapausta jossa selkeästi mieheltä näyttävältä juridisesti mieheltä tai selkeästi naiselta näyttävältä juridisesti naiselta olisi tarkistettu että vastaako sukupuoli varmasti passiin merkittyä? En minäkään, juuri niin hyödytön koko sukupuolimerkintä passissa tai muussa henkilötodistuksessa on. Aiheuttaa pelkästään ongelmia niille joiden ulkonäkö ei vastaa juridista sukupuolta. Parempiakin, yli 50% tarkkuuteen määritteleviä, tuntomerkkejä passiin voitaisiin kirjoittaa jos halutaan.
  • 3 / 3
  • pekka.punavuori
  • 27.8.2017 12:14
Ymmärrän toki, että seksuaalinen käyttäytyminen ja sukupuoli ovat kaksi eri asiaa. Käytännössä ne kuitenkin ovat ihmisten arvomaailmassa kovin lähellä toisiaan. Minä en ainakaan tunne ketään, joka peukuttaisi transsukupuolisten puolesta, mutta marssisi homojen oikeuksia vastaan. Kyllä suurin osa kansasta ja päättäjistä suhtautuvat aiheeseen hyvin samankaltaisesti tai ensisijaisesti homojen oikeuksien puolesta, ei päinvastoin. Transsukupuoliset ovat monelle isompi pähkinä purtavaksi.

Suomessakin homot saivat avio-oikeuden, mutta translaki vaan ei mene eteenpäin. Niinpä tuntuisi hiukan oudolta, jos Suomessa olisi trans- ja muunsukupuoliset/puolettomat saaneet ensin asioitansa eteenpäin ja vasta sitten homostelu poistettu rikoslaista (avio-oikeudesta ei siis vielä edes uneksittaisi).

Varsinaisessa pointissasi olen kanssasi täysin samaa mieltä: Sukupuolen merkitseminen passiin tai mihinkään muuhunkaan asiakasrekisteriin "aiheuttaa pelkästään ongelmia niille joiden ulkonäkö ei vastaa juridista sukupuolta." Joko se tulisi poistaa rekisteristä kokonaan tai ainakin olla aina mahdollisuus rastittaa mies/nais-ruutujen lisäksi jokin muu vaihtoehto. Rastin paikan myös pitäisi aina olla henkilön itse määrättävissä, ei kenenkään viranomaisen tai lääkärin päätöksen alainen.