ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt linkit kaikki artikkelit

Internet ja seksuaalivähemmistöt

Internet on mullistanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien keskinäistä yhteydenpitoa enemmän kuin mikään koskaan. Nettifoorumien, chattien ja erilaisten nettiyhteisöjen syntyminen on oikeastaan ensimmäisen kerran tuonut seksuaalivähemmistöille mahdollisuuden löytää oman suuntautumisen mukaisen verkoston ilman valtavaa vaivannäköä.

» Homofobiaa nettiyhteisöissä
Vähemmistöistä juuri homot saavat niskaansa eniten törkyviestejä, ja toisaalta homoihin kohdistuvaan herjanheittoon puututaan selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ihonväriin tai etnisyyteen liittyvään nimittelyyn.

» Nykypäivän tietotekniikka asettaa ihmisten ennakkoluulot uudelleentarkasteltaviksi
Monia vanhempia ihmisiä varmasti mietityttää uuden teknologian avulla solmitut ystävä- ja kaverisuhteet tai jopa kohtalotovereiden löytäminen. Kukapa edes olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että tällainen kehitys olisi oikeasti kaikkien ulottuvilla?

» Keskustelu: Kiinnostava radio-ohjelma gaymedioista
Ohjelmassa todettiin osan ihmisistä addiktoituvan myös internettiin ja tv:n katsomiseen. Toisille ne ovat kiinnostava ja mieltä avaava ikkuna muuhun maailmaan. Puhuttiin myös internetin ja tv:n estävän sosiaalisten taitojen kehittymistä, jos ihminen lukittuu vain näihin vuorovaikutustapoihin.

» Keskustelu: Homoseksi himottaa heteroitakin verkossa
Moni nettiseksiä runsain mitoin harrastavista miehistä haluaa kumppanikseen toisen miehen, joskin vain webissä. Tutkimuksen kohteena olivat ruotsalaismiehet.

» Keskustelu: Miten tapasit kumppanisi?

Historiaa...

1920-luvulla seksuaalivähemmihin kuuluvien mahdollisuudet tavata toisiaan paranivat. Joissain suurissa kaupungeissa oli homobaarejakin. 1930-luvun lama ja myöhemmin toinen maailmansota kumminkin romutti eurooppalaisen myönteisen ilmapiirin kehittymisen. Naisten kohdalla miesten ylivalta hellitti hieman otettaan. Sodan aikana naisten tasa-arvo kasvoi entisestään.

Sodan jälkeen seksuaalivähemmistöjen olo parani hitaasti kaupungistumisen ja elintason kasvun myötä. Pitkään seksuaalivähemmistöihin kuuluvat tapasivat toisiaan ainoastaan salaisesti. Etenkin homomiesten elämään kuului kruisailu (seuran etsintä) puistoissa ja käymälöissä. Usein "homoutta" oli paineiden purku toisen miehen kanssa, ja muuten oltiinkin sitten "heteroa" vaimon ja muun perheen kanssa. Poliittisesti tiedostavat pitivät keskenään yhteyttä, jos olivat onnistuneet kohtaamaan toisia samoin ajattelevia

Naisilla oli ompeluseuransa ja omat yhteisönsä, joiden piirissä joskus saattoi sattumalta kohdata samoin ajattelevan ihmisen - ja poliittisesti tiedostavilla naisilla oli tietysti naisasialiike.

Meikä Jokahomo sen sijaan oli yhä aika yksin tuntemustensa kanssa.

Muutosta ilmassa...

Tilanne alkoi hiljalleen muuttua Suomessakin 1960-luvulla. Homoista ja homoudesta ruvettiin puhumaan julkisesti. Alkuun sävy oli hyvin kielteinen. 1970-luvulla syntyivät homodiskot. AIDS-kriisi 1980-luvun alkupuolella toi homot esiin ryminällä; aluksi hyvin kielteisesti, mutta sen antama tarttumapinta johti asiallisempaan keskusteluun.

Homous alkoi arkipäiväistyä. 1980-luvulla avattiin Helsingissä homobaari tapaamispaikaksi. Yhä vielä homoyhteisön oloon liittyi kuitenkin vahva ulkoilmakruisailun ja toisaalta alkoholipitoisen illanvieton leima. Monet ystävyyssuhteetkin syntyivät "sängyn kautta". Sanomalehtien kontaktipalstoilla etsittiin "päiväkahviseuraa".

Netti ja World Wide Web saapuu...

Modeemeilla käytettävät "purkit" ja 1990 luvun alussa myös akateemisessa maailmassa jo aiemmin käyttöönotetut sähköpostilistat, uutisryhmät ja muut Internetin palvelut alkoivat tulla kaiken kansan saataville.

Webin tulo räjäytti lopulta pankin, ja sen myötä syntyneet palvelut saivat aikaan yksinkertaisen mahdollisuuden saada tietoa vaikkapa ei-heterosta seksuaalisesta suuntautumisesta ja pitää yhteyttä muihin samanlaisiin ihmisiin - oli sitten mielessä panon etsiminen, kaveruus, halu löytää parisuhde, kiinnostus vaihtaa ajatuksia muiden kanssa jne.

Myös "homoliikkeen" toiminta on muuttunut netin myötä. Aiemmin homoudesta käytiin keskustelua lähinnä akateemisilla foorumeilla - akateemisin painotuksin. Tieto liikkui vain niissä piireissä. Joskus rahvas sai jotain luettavakseen sanomalehtien sivuilta, ja erikseen etsimällä vaikkapa kirjastosta. Ja kirjat olivat lähinnä lääketieteellisiä termejä viliseviä teoksia - joiden pohjalta oman identiteetin rakentaminen oli varmasti omanlaisensa prosessi. Elämässä ei juuri ollut samastumiskohteita.

Nyt netin aikana asioista keskustellaan avoimesti ja keskusteluun voi osallistua tasa-arvoisesti kuka tahansa. Netti ei enää kysele oppiarvoja ja akateemisen terminologian hallintaa. Lisäksi tiedon kulku valtioiden rajojen yli on ihan eri luokkaa kuin entisinä aikoina.

Tämän päivän arkea...

Toisinaan on tuotu esiin se, ettei nettikuvioiden vuorovaikutus vedä vertoja tosielämän sosiaalisille suhteille. Toisaalta moniin netissä syntyneisiin ihmissuhteisiin tulee myöhemmin netin ulkopuolisiakin ulottuvuuksia. Internetissä syntyvissä kontakteissa on myös riskinsä; koskaan ei tiedä, kuka siellä toisessa päässä oikeasti on. Toisaalta, psykopaattiin voi törmätä työyhteisössäkin.

Netti on täynnä erilaisia yhteisöllisiä palveluja. Osa palveluista on kaupallisella pohjalla ja osa aatteellisella. Kaiken kaikkiaan netin tarjoama mahdollisuus tasa-arvoiseen ja avoimeen keskusteluun on helpottanut seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämää monin tavoin, sillä seksuaalivähemmistöön kuuluva saa nyt oman äänensä kuuluville, ja voi liki käsinkosketeltavasti tuntea ettei ole yksin tuntoineen.

ARTIKKELEJA AIHEESTA:

Homotkin esillä Finnbay-sivuston uutisoinnissa

Yleistä hämmennystä erikoisella uutisoinnillaan Suomessa herättänyt Finnbay-sivusto nimeää Helsingin "Pohjolan homopääkaupungiksi" tammikuisessa "10 uskomatonta faktaa Helsingistä" -jutussaan. Kohutun sivuston taustoista ei tiedetä oikeastaan mitään.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  KOTIMAA 10.04.2014 07:59 1 kommentti, viimeisin 10.04.2014
 

Mozillan johtaja Brendan Eich päätti erota

Firefox-selaimen taustalla olevan Mozillan toimitusjohtaja Brendan Eich on eronnut tehtävästään. Mozillan hallituksen puheenjohtaja Mitchell Baker kertoo tiedotteessa, että Eich erosi vapaaehtoisesti. Eich luopui myös paikastaan Mozillan hallituksessa.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 04.04.2014 07:14 5 kommenttia, viimeisin 04.04.2014
 

Mozilla-johtajan eroa vaaditaan yhä, deittisivusto kannustaa välttämään FireFox-selainta

Erovaatimukset Mozillan tuoretta johtajaa, Brendan Eichiä kohtaan voimistuvat. Nyt eroa vaaditaan talon sisälläkin. Myös FireFox-selaimeen kohdistuvia boikotteja on havaittu. Eich lahoitti vuonna 2008 rahaa homoavioliittojen vastaiselle kampanjalle.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  02.04.2014 07:30 8 kommenttia, viimeisin 03.04.2014
 

Tuore johtaja vakuuttaa Mozillan kunnioittavan hlbti-yhdenvertaisuutta

Firefox-selaimen taustalla olevan Mozillan johtajaksi valittu homoavioliittoja vastustavalle kampanjalle rahaa lahjoittanut Brendan Eich on blogissaan vakuuttanut, että Mozilla kunnioittaa hlbti-vähemmistöjä. Nimitys on johtanut kritiikkiin.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  29.03.2014 10:04 6 kommenttia, viimeisin 01.04.2014
 

FireFox-selaimen taustalle homoavioliittoja vastustava johtaja

Brendan Eichin palkkaaminen FireFox-nettiselaimen taustalla olevan Mozilla Foundationin johtajaksi on herättänyt kritiikkiä, sillä Eich tiedetysti lahjoitti rahaa Kalifornian homoavioliittokiellon tukemiseen vuonna 2008. Asiasta kertoi Suomessa Digitoday.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  26.03.2014 07:54 2 kommenttia, viimeisin 26.03.2014
 

Saksa: Starbucks estää pääsyn monille homosivustoille

Starbucks-kahvilaketju estää asiakkailleen tarkoitetun langattoman verkon käyttäjien pääsyn monille homosivustoille. Rajoituksia perustellaan lasten suojelemisella. Berliinissä havaituista käyttörajoituksista kertoo homojulkaisu Siegessäule.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  EU 04.03.2014 20:06 3 kommenttia, viimeisin 05.03.2014
 

Online-deittailun jne.

Grindr, Bender, Maleforce, nearox, Gay app, Hornet, Scruff ja Jack'd ovat älypuhelimissa käytettäviä homomiehille suunnattuja sosiaalisen verkottumisen ja pariutumisen apuvälineitä. Suomessa vasta yleistynyt Tinder puolestaan kosiskelee kaikkia.
IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ  04.03.2014 09:32 7 kommenttia, viimeisin
 

Google ottaa kantaa Venäjän sateenkaarivähemmistöjen asemaan

Google huomioi hakupalvelunsa grafiikassa perjantaina Sotšissa vietettävät talviolympialaisten avajaiset ja siihen liittyen ottaa kantaa Venäjällä elävien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaan.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  07.02.2014 13:30 21 kommenttia, viimeisin 13.02.2014
 

Pakistanissa maan ensimmäinen homosivusto joutui sensuurin kynsiin

Pakistanissa viranomaiset ovat estäneet kansalaisilta pääsyn maan ensimmäiselle seksuaalivähemmistöille suunnatulle nettisivustolle.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 26.09.2013 21:13
 

Someasiantuntija sanoo nettialkuisten suhteiden kestävän paremmin

Sosiaalimedian yrittäjä sanoo menestyneimpien ihmissuhteiden syntyvän usein netissä tavattujen kanssa. - Nettideittailussa yhteensopivuus selvitetään jo ennen tapaamista, sanoo Matti Kari HS:ssa. Erityisempää HLBT-näkökulmaa jutussa ei ole.
VAPAALLA  14.09.2013 08:37 1 kommentti, viimeisin 14.09.2013
 

Päivi Räsänen harmistunut eilisestä identiteettivarkaudesta

Twitterissä kommentoitiin eilen pride-paraatia Päivi Räsäsen nimissä. Joku muu esiintyi Räsäsenä. Juuri nyt hallituksessa pohditaan tietoverkkorikollisuuden ja identiteettivarkauksien torjuntaa, kertoo Helsingin Sanomat.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  30.06.2013 18:31 2 kommenttia, viimeisin 10.07.2013
 

Googlen gay-hakuihin sateenkaarilipun värit

Internetin Google-hakukone koristelee hakusivua sateenkaarilipun väreillä, kun tietoa haetaan eräillä englanninkielisillä sateenkaarikäsitteillä.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  27.06.2013 17:25 1 kommentti, viimeisin 27.06.2013
 

Online-peli: Georgian ortodoksipapit väkivaltaisina

Georgiassa leviää nettipeli, jossa ortodoksipappi tuolin kanssa hyökkää homojen ja lesbojen mielenilmausta vastaan. Mallina on ollut homofobian vastaisen päivän mellakka Tbilisissä.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 29.05.2013 14:34 1 kommentti, viimeisin 29.05.2013
 

Video: Milloin valitsit heteroseksuaalisuuden?

Neljä ja puoli vuotta sitten YouTube-palveluun ladattu video lähti leviämään netissä sen jälkeen kun se jaettiin Wipe Out Homophobia -Facebook-sivulla. Videossa kysytään kadullakulkijoilta sitä, milloin nämä päättivät olla heteroita.
VIIHDE JA KULTTUURI  11.05.2013 10:38 26 kommenttia, viimeisin 14.05.2013
 

Rocky tarjoaa sateenkaariasiaa susirajalta

Toukokuussa 2013 avattiin lappilainen sateenkaariblogi "Rocky", joka kertoo teemakseen "sateenkaariasiaa susirajalta". Toukokuun 6. päivä avatun blogin taustalla on halu parantaa lappilaisen sateenkaariväen asemaa.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  KOTIMAA 10.05.2013 08:49
 

USA:n homoavioliittokeskustelu tullut Facebookiin

USA:n homoavioliittokeskustelu on ollut kiivasta. Facebook arvioi 2,7 miljoonan käyttäjän vaihtaneen maaliskuun lopussa profiilikuvakseen tasa-arvoista avioliitto-oikeutta tukevan symbolin. Toisenlaista mielipidettä on tuotu esiin sinisellä ristillä.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 06.04.2013 11:34 1 kommentti, viimeisin 06.04.2013
 

USA:n homoavioliitto-asian oikeuskäsittely synnytti sosiaalisen median ilmiön

Monet Facebookin käyttäjät etenkin USA:ssa ovat vaihtaneet profiilikuvakseen punaisen neliön, jonka sisällä on vaaleanpunainen yhtäsuuruusmerkki. Ilmiö levisi nopeasti näyttelijä-ohjaaja George Takein vaihdettua kuvan.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  27.03.2013 20:09 7 kommenttia, viimeisin 04.04.2013
 

Seksuaalinen suuntautuminen tunnistettavissa Facebook-tykkäyksistä

Brittitutkimuksen mukaan analysoimalla automaattisesti käyttäjän Facebook-tykkäyksiä, on mahdollista muodostaa varsin tarkka kuva henkilön ominaisuuksista ja mielipiteistä.
UUTISET: YLEISET  ULKOMAAT 12.03.2013 10:48 12 kommenttia, viimeisin 13.03.2013
 

Palvelunestohyökkäys jumitti PlanetRomeo-verkkopalvelua

Yleistyvät internetin palvelunestohyökkäykset kohdistuvat myös sateenkaarikansan verkkopalveluihin. Suomessakin tunnettu saksalainen PlanetRomeo/GayRomeo-palvelu on ilmoittaunut joutuneensa tiistaina 19. helmikuuta palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.
UUTISET: YLEISET  EU 20.02.2013 22:01 4 kommenttia, viimeisin 27.02.2013
 

Pentagon estää yhä koneiltaan pääsyn monille lgbt-verkkosivustoille

USA:n puolustusministeriön tietokoneilta estetään yhä pääsy useille sivustoille, joilla on teemana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat. Erään sivuston käynnistämä keskustelu on johtanut siihen, että asia otetaan vakavasti Pentagonissa.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 05.01.2013 13:27
 
Keskustelua, deittailua ja nettiyhteisöjä

» keskustelu.seta.fi (Setan keskustelufoorumi)

» City - deitti, match, chat yms. pariutumistyökaluja
» poika.net - ja lisää...
» quntele - ja vielä lisää...
» qruiser.com (suomeksi)
» iskuri.net
» koodi.net
» guys.fi - ja lisää...
» ix - ja ja lisää...
» Gaydar

» www.gayromeo.com - deittipalvelu
» www.gaydar.nl - deittipalvelu + muuta

» www.gearfun.com - suomalainen fetissisivusto
» www.gearfetish.com - kansainvälinen fetissisivusto

Irc-kanavia

IRC on maailmanlaajuinen keskustelujärjestelmä Internetissä. Keskustelu tapahtuu "kanavilla" erikoisten irc-ohjelmien avulla. Yleisesti käytössä olevia ohjelmia ovat Windowsille mIRC, Unix/Linux-ympäristöille Irssi ja ircII ja Maceille Ircle. Lisää tietoa ircistä saat irc-oppaasta.

» #gay.fi
Yli sadan vakikäyttäjän irkkikanava, jossa keskustelua käydään laidasta laitaan. Vilkkaaseen ajatustenvaihtoon voi osallistua miltei ympäri vuorokauden.

» #fingay
Suomen vanhin homoirkkikanava, jossa keskustelua käydään laidasta laitaan. Välillä vilkkaampaa ja välillä vähän hiljaisempaa...

» #sateenkaari
Melko tuore ja toistaiseksi vielä unelias irkkikanava kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville, paikka koko "sateenkaarikansalle".

» #closet
Kanavan porukka koostuu pääasiassa nuoremman sukupolven HLBT- irkkaajista (ikähaarukka n. 14-22-vuotiaat).

» #gay.se
Ruotsalainen irc-kanava homoille

» Irc-galleria - tuttuja ja tuntemattomia irkkaajia eri kanavilta
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy