ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

HS: Arkkipiispa otti kantaa homoparien vihkimisen puolesta

Sami Mollgren • 13.07.2016 19:43 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Arkkipiispa Kari Mäkinen (kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio)
Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä selkeimpänä ratkaisuna sitä, että luterilaisessa kirkossa voitaisiin vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Arkkipiispa otti kantaa homoparien vihkimisen puolesta Helsingin Sanomien haastattelussa keskiviikkona.

- Vihitään sekä samaa sukupuolta olevia että eri sukupuolta olevia. Se on selkein ratkaisu siihen, mikä on minusta se olennainen asia: että kaikkia avioliittoja ja kaikkia avioliiton solmivia kohdellaan yhtäläisesti ja kaikkia avioliittoja tuetaan, sanoi arkkipiispa Helsingin Sanomien HSTV:n Junkkari & Lyytinen-ohjelmassa.

Mäkinen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, milloin homoparien kirkollinen vihkimen voisi olla mahdollista. Hänen mukaansa kirkko elää traditionsa pohjalta. Kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa 2017, ei Mäkisen mukaan silloin muutu sen paremmin kirkon säädökset kuin kirkon käsikirjakaan. Mäkisen mielestä nyt on tärkeää selvittää, mitä tämä tarkoittaa niitten normien pohjalta, jotka nyt ovat voimassa.

Mäkisen mukaan paras ratkaisu pitkällä aikavälillä olisi Ruotsin malli. Ruotsissa papit vihkivät pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista.

Mäkinen toppuutteli keväällä 2016 pappeja, jotka haluaisivat vihkiä myös homopareja. Hän sanoi tuolloin, että on vaikutettava kirkon käytäntöihin, ja että kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta. Hän suositteli tukemaan avioliiton solmivia pareja muilla tavoin. Kirkolliskokouksessa päätös vaatii laajan yksimielisyyden: sen takana on oltava 3/4-enemmistö.

Jo keväällä 2013 Mäkisen tulkittiin puoltaneen homoparien (siviili)avioliitto-oikeutta, mutta sittemmin hän kielsi ottaneensa lausunnoissaan kantaa avioliittolakiin, vaan yleisemmin tasa-arvoon. Syksyllä 2014 Mäkinen kumminkin iloitsi julkisesti kommenteissaan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä. Tuolloin tuomiokapituli antoi arkkipiispalle nuhteita, koska tämä ei tuonut kommenteissaan vahvemmin esiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitystä. Tuomiokapituli kuitenkin katsoi, ettei arkkipiispa ylittänyt toimivaltaansa.

Mäkinen valittiin arkkipiispaksi täpärästi keväällä 2010. Mäkinen oli ennen valintaansa kertonut myönteisestä suhtautumisestaan samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamiseen, mutta ei tuolloin pitänyt homoparien kirkollista vihmimistä mahdollisena.

Arkkipiispan kommentit samaa sukupuolta olevien parisuhteista ovat toistuvasti johtaneet kirkosta eroamisen hetkelliseen lisääntymiseen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Mäkisen mukaan paras ratkaisu pitkällä aikavälillä olisi Ruotsin malli. Ruotsissa papit vihkivät pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista."

Onko tuo tosiaan Ruotsissa noin? Vaiko näin:

"Ruotsissa papit voivat vihkiä pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista - tai olla vinkimättä, jos eivät halua vihkiä."

- - -

Ihan kaikista paras, ihan kaikille paras olisi sama käytäntö avioliittojen virallistamisessa, kuin mikä Ranskassakin on, eli kaikki avioliitot virallisetaan valtiovallan toimesta ja sitten millä vaan uskomuksella tms harrastuspoppoolla on mahdollisuus järjestää vaikka mitä omia juttujaan, jotka eivät mitkään mitään virallisia yhteiskuntamielessä ole.

Suomessahan uskomuksiinsa sortuneet helluntailaiset ja ortodoksit tuskin tulevat aviopareja yhdenvertaisesti vihkimään. Samoin pääosa islam-seurakunnista; joskin Suomeen voi syntyä vapaamielinen islam-seurakunta, joka muutamien muiden maiden tapaan voi vihkiä miesparejakin ja naisparejakin, sillä islamhan ei ole samaan tapaan keskusjohdon kahleissa, kuin esim. ortodoksiuskomus tai katolilaisuus ovat.

Kommenttia muokattu: 13.07.2016 klo 21:26
  human • 13.07.2016 21:19
Human, minusta ei ole ongelma, jos uskonnollisilla yhteisöillä on oikeus avioliittoon vihkimiseen. Yhtä hyvä minusta toki on, jos instituutio on valtiovallan hallussa. Jos nykytila jatkuu, niin on ihan kirkon asia, ovatko vihkimättä, vihkiikö osa papeista vai vihkivätkö kaikki.
  smo • 13.07.2016 22:12
Miksi Humania tämä asia kiinnostaa? Menisitkö naimisiin kirkossa?
  Ateisti (ei rekisteröitynyt) • 14.07.2016 21:26
Hienosti punnittu aika antaa tämä lausunto. Kun porukka on kesälomalla, niin kirkosta eroamisen eropiikki jäänee tällä kertaa matalaksi...
  Yesman • 15.07.2016 16:29
Tässä lomalaisille:

eroakirkosta.fi
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 16.07.2016 21:21
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy