ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Arkkipiispa Mäkinen tv:n Ykkösaamussa: nyt ei ole viisasta, että papit alkaisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

vaeltaja2006 • 09.04.2016 11:46 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Arkkipiispa Kari Mäkinen oli tv:ssä Ykkösaamun vieraana. Puhuttiin kirkon vaikeista asioista, mm. pakolaisuudesta, naispappeudesta ja samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Vuosi sitten ajateltiin, että kirkko vihkisi samaa sukupuolta olevia pareja vuosikymmenien päästä, mutta viimeksi tänä aamuna Ylen Ykkösaamulle on vahvistettu, että Helsingin seudulla osa papeista aikoo vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, kun lain muutos tulee voimaan. He eivät aio odottaa kirkon ohjeita.

Arkkipiispa Mäkinen huokaisi syvään ja totesi, että tässä asiassa yhteiskunta haastaa kirkkoa - myös eettisesti. Kirkon tulee ottaa tämä haaste vakavasti. Mäkinen toivoo, että vihkimiseen valmiit papit eivät kiirehtisi. "Ei ole viisasta", sanoo arkkipiispa. On vaikutettava kirkon käytäntöihin ja kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta. Kannattaisi tukea avioliiton solmivia pareja muilla tavoin.

Helsingin Sanomissa tänä aamuna Helsingin hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen kirjoittaa, että tämä asia halutaan hoitaa vaikenemalla. Halutaan olla hiljaa. Arkkipiispan mukaan asiasta nyt jo voidaan keskustella ja hän toivoo rehellistä keskustelua, jossa kenenkään näkemyksiä ei väheksytä.

Kirkolla on useita vaihtoehtoja. Kirkolla ja yhteiskunnalla voi olla erilainen käsitys avioliitosta. Näin on monissa maissa. Sellainen tilanne haastaa kirkon ja pitkällä tähtäimellä joudutaan pohtimaan, miten näitä ihmisiä tuettaisiin parhaiten. Toinen vaihtoehto on, että kirkko tukeutuu siihen pitkään perinteeseen, että avioliitto on yhteiskunnallinen instituutio. Silloin kirkko luopuu vihkioikeudestaan. Se ei poista ongelmaa. Siunaammeko näitä pareja? Kolmas vaihtoehto on, että kirkon käsitys avioliitosta muuttuu ja samaa sukupuolta olevia pareja vihitään. Esim. Norjassa samaa asiaa juuri pohditaan.


Myös samaa sukupuolta olevien avioliiton tulee olla "aito avioliitto"

Mäkinen itse toivoo sellaista ratkaisua - oli lopputulos mikä tahansa , että samaa sukupuolta olevat parit kokisivat tulevansa täysin hyväksytyiksi. Pääasia on, että se olisi "aito avioliitto". Se sanavalinta oli arkkipiispan lipsahdus ja hän hämmentyneenä jatkoi: "Olipas tämä nyt sopiva termi tähän".


Kirkolliskokous hidas päättäjä

Kirkolliskokouksessa tarvitaan asiasta päättäämään 3/4-enemmistö. Kirkossa tarvitaan siis suuri yksimielisyys. Siihen voi kulua aikaa. Kirkossa on kankeutta. Haastattelija kysyi, voiko kirkko olla uudistuksellinen voima, kun se on näin kankea. Arkkipiispan mukaan kirkolla on yhteiskunnassa kaksi isoa roolia. Kirkko on yhtaikaa uudistajana ja vanhan säilyttäjänä. Arkkipiispa itse haluaa olla uudistaja, mutta samalla hän koulutukseltaan on historioitsija, joka arvostaa traditioita. Erityisesti hän toivoo, että kirkko kehittyy avoimempaan suuntaan, eikä tarvitse pelätä, jos asettuu joissain asioissa poikkiteloin virallisen kanssa.


Piispainkokous valmistelee yhteistä näkemystä ensi vuodelle

Mitä tapahtuu papeille, jotka ensi vuonna mahdollisesti vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja? Se on piispojen yhteinen asia, mutta kukin piispa päättää hiippakunnassaan. Parhaillaan piispainkokouksessa valmistellaan yhteisiä linjoja siitä, mitä ohjeita papisto saa, kun lain muutos astuu voimaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Erittäin totta voi olla se, että miesparienkin ja nasparienkin liittojen virallistaminen, uskonnollisessakin mielessä, ei ole vasta alkamassa, vaan niitä on voinut hyvinkin olla täällä meilläkin pitkät pitkät ajat silloin, kun täällä eivät abrahamiset luonnottomat uskomukset vielä maahanmuutto-hömppänä vaikuttaneet.
Eli Suomen aviohistoriahan ei suinkaan ala siitä 1100-luvusta jaa, jolloin kristinuskomus miekkapakkokäännytyksenä tännekin vasta tuotiin. Täällä on oltu ihmisiksi paljon sitä kauemmin.

Todella syvältä luonnoton kristinuskomus, kuten siihen pohjaava islamkin, sepustettiin aikoinaan Aasiassa Lähi-idässä, paikallisuskomuksina, muuttaen sitä aiempia sikäläisiä uskomuksia ... mutta sitten luonnoton parivaljakko, kristinuskomus ja islam juuttuivatkin täinä omaan traditio-tervaansa, vaikka valuivatkin yltympäriinsä.

"On vaikutettava kirkon käytäntöihin ja kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta."

Niin, uskonnolliselta parituhatvuotiselta dementikolta se kulkeminen ja järjestys ei oikein tunnu luonnistuvan.
Ei, vaikka sillä on ollut kyllä aikaa vaikka kuinka tervehenkistyä - mutta se rypee edelleen aavikkopölyssään ja muutaman hlbt-, nais- yms. foobikon turinoissaan.

kirkonkaan avioliittohistoria täälläkään päin ei ole kovin pitkä, sillä sehän alkoi vasta varsin myöhään. Euroopan kristilliset avioliitothan solmittiin, joitain paikallisia poikkeuksia lukuun ottamatta vuoteen 1545 asti 1. molemminpuolisesta suostumuksesta, 2. julistamalla aie naida, ja 3. suorittamalla tämän jälkeen keskinäinen yhdyntä; pappia ei tarvittu, eikä avioliittoja pääsääntöisesti rekisteröity sen kummemmin kirkon kuin valtioidenkaan toimesta. Vasta uskon"puhdistuksen" ja vastauskonpuhdistuksen myötä, 1500-luvun puolen välin jälkeen alkoivat kirkkotahot velvoittaa avioliitot kirkollisvihittäviksi ja rekisteröitäviksi, mitä alettiin tehdä Suomessa vasta tuotakin paljon myöhemmin, vasta 1700-luvulla.

Suomessa oli vanhastaan käsitys, että vihkimisakti oli vain solmitun avioliiton vahvistamista. Alttarille astuminen ei ollut avioliiton solmimista, vaan jo solmitun liiton vahvistamista siunauksin ja rukouksin - tuolloin Suomessa oli siis itse asiassa käytäntö, että avioliitto virallistettiin "maallisesti" ja sitten kirkko vain antoi siunauksen jälkikäteen. Avioliiton solmiminen tapahtui tuolloin aiemmin siis jo kihlauksen yhteydessä. Kihlaus oli siis sitova sopimus. Tämä ajattelutapa murtui vasta 1700-luvulla, kun vallalle tuli nykyinen tapakäsitys.
kirkollis- tai kristinuskomustahojen yleensäkin, on siis täysin turhaa puhua mistään "pitkästä avioliittoperinteestä".

Tänään 9.4. vietetään suomen wanhatyylisen kirjakielen luojaksi uskotellun agricolan syntymäpäivää, vaikka suomea oli kirjoitettu jo häntä aiemminkin ja vaikka hän ei kyennyt luomaan kirjakielestä sivistyksen välinettä, vaan koko juttu 1500-luvulla kurtistui ja lerpahti vain luonnottoman uskonnon muutamien kirjasten (ja viranomaismääräysten) jutuksi 300 vuoden pitkänpitkäksi ajaksi ... kunnes vasta 1800-luvulla luotiin todella suomen kirjakieli sivistymistä ja kulttuuriamme varten. agricolan riippakivi oli se, että hän oli luku- ja kirjoitustaidottoman profeetan uskomuksen sokaisema. jesse-tarinoissahan ei missään kehoiteta kirjoittamaan, lukemaan ja sivistymään - joten noihin ei panostanut yhtään agricolakaan.

Muistaa sopii myös se, etttä agricola teki käytännön pahan työn meitä hlbt-ihmisiä kohtaan, suomentamalla mm. paavalin homovihatekstit wanhasuomeksi ja siten yllyttämällä uskovaisia herätysliikkeitä yms. kimppuumme raamatun suomennetulla vihasanalla - luomalla pohjan sille, että raamattu-uskovaiset julistavat luonnotonta raamattua "luonnonlakina" ja herjaavat luonnollisuutta muka luonnottomuutena.

agricolalla oli myös 3 siskoa, joten totta helvetissä olisi ollut parasta lähettää tuo hyvä kolminaissuus silloin kouluihin opiskelemaan ja kehittämään naisten fiksuudella jo tuolloin suomen kirjakieli hyväksi kulttuurin ja tietotaidon kieleksi, etenkin julkaisemalla parempaa luottavaa, kuin aikuisten satu-uskomusfantasiakirjoja, joihin Suomessakin upottiin kuin suohon useiksi vuosisadoiksi. Ai niin mutta uskonlikaaja lutherhan oli tuolloin kieltänyt naisilta koulunkäynnin ... saatanan tunari tuokin; lutherilla olisi ollut tilaisuus tehdä uskonpuhdistus, saattaa naiset yhdenvertaisiksi ja jättää homovihat yms uskomusroina pois, mutta hänellä ei siihen älyä eikä sydäntä riittänyt.

juutalaisuus muuttui aikoinaan alle parissa tuhannessa vuodessa monijumalaisuudesta yksijumalaisuuteen, mutta siihen on sitten jääty nalkkiin noissa abrahamisissa uskomuksissa, vaikka yksijumalaisuus on jo varsin lähellä jumalista kokonaan vapaaksi pääsyä.

Ja nyt sitten muutkin simpanssilajit puskevat jo niskaan - tai ainakin jotkut uskottelevat niin

www.independent.co.uk

www.dailymail.co.uk

Kommenttia muokattu: 09.04.2016 klo 17:06
  human • 09.04.2016 16:04
Olipa taas sekava vuodatus hercun iki-sinkulta humanilta :D
  Ateisti (ei rekisteröitynyt) • 09.04.2016 20:56
Kirkossa ei villejä vihkiorgioita organisoida.
  Siunaton Syntipukki (ei rekisteröitynyt) • 11.04.2016 14:17
Minusta tässä on tällaista katolista vaikutusta avioliiton "sakramentaalisuudesta", pyhänä pitämisenä, mikä ei ole edes alkukirkollista.

Avioliitto on ollut täysin maallinen toimitus.

Tässä on taustalla jonkilainen käsitys avioliiton pyhyydestä ainakin minusta. Miksi siitä muuten sitten tulee tällainen vuosikausien vääntö?

Avioliitto on verotuksellinen juttu.

Kirkko on jo instituutiona sekava ja riitaisa: pilvin pimein eri kirkkokuntia ja jokainen väittää olevansa se oikein kirkko ja toiset harhassa. Jo siinä on sen uskottavuus kadonnut ja nimenomaan tässä homokysymyksessä he eivät tiedä mitään eivätkä kykene meitä millään tavoin kohtamaan. Tämä on tullut selväksi. Sormi meni suuhun. Moni kirkko painiskelee talousongelmien kanssa ja papit ovat burn out työn kuormasta. Se on sitten siinä.

Kommenttia muokattu: 22.04.2016 klo 15:16
  Kolmoisritti • 13.04.2016 22:21
"Mäkinen itse toivoo sellaista ratkaisua - oli lopputulos mikä tahansa , että samaa sukupuolta olevat parit kokisivat tulevansa täysin hyväksytyiksi."

Niinku miten? Jos hän itse asettaa järjestelmällisesti ihmiset eriarvoiseen asemaan? Arkkipiispa on poliitikko. Pakko kuunnella kenttää.

ranneliike.net
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 13.04.2016 22:57
"Kirkossa ei villejä vihkiorgioita organisoida."

- Koska nämä siunaukset hoidetaan Las Vegasissa?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 14.04.2016 12:00
MTV3: Uusi avioliittolaki jakaa papistoa – papit toivovat selviä ohjeita

m.mtv.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 18.04.2016 02:36
Tässä on nyt 1 hyvä esimerkki, MITÄ nää hullut lahkolaiset tekee. Kirotut!

www.smobserved.com
  Kolmoisritti • 22.04.2016 15:15
Piispa Askolan toive: Siunaus samaa sukupuolta olevien avioliitolle

www.valomerkki.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 28.04.2016 16:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy