ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Helsingin kirjamessuilla pilkahdus sateenkaartakin

Sami Mollgren • 28.10.2012 17:20 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Helsingin Messukeskuksessa 25. - 28.10.2012 järjestetyillä "tuhansien tarinoiden" kirjamessuilla myös sateenkaarikansa oli esillä, mutta ei erityisen näkyvästi.

Messuilla esiteltiin uutuuskirjoja ja paikalla oli viikonlopun aikana lukuisa kirjailijoita. Kirjailijoiden lisäksi paikalla oli taiteilijoita, poliitikkoja ja muita vaikuttajia. Kaikkiaan keskusteluja, haastatteluja ja kirjaesittelyjä oli noin 700. Messuilla oli yli 300 näytteilleasettajaa, esimerkiksi kirjakauppoja, kustantamoja, kirjallisuusseuroja.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät kirjat ja lehdet olivat hajallaan useiden eri toimijoiden osastoilla. Kirjakauppa Rosebudin myyntipöydällä oli Osuuskunta Lilithin kustantama Juhani E. lehdon ja Camilla Koveron Homoseksualisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana -kirja. Toisaalta löytyi NHL eli Normihomolehti.

Lauantai-iltapäivänä esiteltiin Valdemar Melangon Puistohomot - Raportti Helsingin 1960-luvun homokulttuurista -kirja. Kirjassa kerrotaan ajasta, jolloin homoseksuaalisuus oli rikollista ja kumppania etsittiin puistojen kätköistä ja pisoaareista yön tunteita. Monet noista suhteista eivät koskaan nähneet päivänvaloa, vaikka poikkeuksiakin oli. Kirjasta aukeaa näkymä vuosikymmenten takaiseen homomaailmaan, jota leimasi salailu, usein myös pelko, ahdistus ja syyllisyydentunto.

Vanhempien kirjojen ja lehtien ystäviä palveli joukko antikvariaatteja ja divareita. Eräällä osastolla oli myytävänä esimerkiksi suomalaisten sanomalehtien numeroita 1960-luvun loppupuolta, jolloin Suomessa käytiin keskustelua homoseksuaalisuuden laillistamisesta. 1960-luvun loppupuolen lehdistä voi löytää aiheeseen liittyviä uutisia.

Helsingin 200-vuotinen taival pääkaupunkina ja maailman design-pääkaupungin titteli olivat yhtenä kantavana teemana. Kirjamessujen teemamaana puolestaan oli Unkari, josta oli kirjailija- ja kääntäjävieraita. Unkarin homokielteisemmäksi 1990-luvun innostuksen jälkeen kääntynyt ilmapiiri on viime vuosina puhuttanut.

Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestettiin Viini, ruoka & hyvä elämä -messut, Helsingin musiikkimessut ja Art Forum Helsinki 2012 -tapahtuma.

Osuuskunta Lilithin kustantamaa Juhani E. lehdon ja Camilla Koveron Homoseksualisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana -kirjaa sai edullisesti.
NHL:ää eli Normihomolehteä oli myös saatavilla.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kirjamessuilla olivat esillä myös Harri Kalhan kirja Tom of Finland - taidetta seksin vuoksi, Sami Hilvon uusin Rouva S. ja Johanna Sinisalon Salattuja voimia. Luulenpa myös että Aarnipuiden teos kondomien historiasta sisältää myös sateenkaaren sävyjä vaikka sitä en ole lukenutkaan.
  Geschwitz • 29.10.2012 09:32
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy