ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
IT-Palvelu Taitava
Kotisivut ja IT-tuki taitavasti. Kotisivuihin kuuluu suunnittelu, toteutus ja hostaus. IT-tukeen kuuluu mm. opastus uusien laitteiden hankinnassa, nykyisten laitteiden huollot ja korjaukset, ohjelmistojen asennukset sekä käytön neuvonta. Myös kotikäynnit.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Madridissa on pidätetty kolme jihadistia juuri ennen World Prideä

Madridissa on massiivisesti lisätty turvatoimia juuri ennen viikonloppuna alkavaa World Prideä. Espanjan sisäministeriö kertoi keskiviikona, että kolme jihadistiksi epäiltyä on pidätetty.

Pidätetyistä yksi on marokkolainen 32-vuotias mies. Hänen kerrotaan olevan vaarallinen ja voimakkaasti radikalisoitunut. Miehellä kerrotaan olevan ISIS-yhteyksiä. Häneltä on löytynyt suuri määrä asiaan liittyvää materiaalia, mm. ohjeita terrori-iskujen tekoon ja itsemurhaiskuihin. Espanjan kansallinen poliisi tutkii materiaaleja,

Kaikilla kolmella miehellä oli yhteinen asunto. Radikalisoitunut joukon johtaja on kouluttanut näitä kahta muuta marokkolaista, jotka ovat 33- ja 38-vuotiaita. Poliisi on arvioinut joukon johtajan profiililtaan samanlaiseksi kuin äskettäiset Ranskan ja Lontoon iskijät.

World pride alkaa kesäkuun 23. päivänä ja jatkuu heinäkuun 2. päivää saakka. Kohokohta on Pride-paraati läpi Madridin. Siihen odotellaan kaksi miljoonaa katsojaa ja osanottajaa, jonkin verran myös Suomesta.
Madridissa on nostettu valmiustilaa. Nyt ollaan jo valmiustasolla neljä (maksimi viisi). Aseistetut poliist valvovat viikon aikana rautatie-, bussi- ja lentoasemilla. Raskaalta liikenteeltä on tiettyihin aikoihin pääsy kielletty kaupungin keskustaan.

Pride-paraatin aikana heinäkuun 1. päivänä poliisilla, pelastuslaitoksella ja ensiavulla on tuhat ihmistä valmiudessa. Madridin 600 hengen erityispoliisiosastoja tukevat muualta maasta tuodut kolleegat. Kaduilla liikkuu myös ratsupoliisiryhmiä ja poliisikoiraryhmiä. Ilmasta tarkkaillaan paraatipäivän tilannetta.

El Pais kirjoittaa, että tämä on kriitinen hetki Madridille. Tämä on kriittinen hetki myös terroristeille. Maahantuljioita EUsta ja USAsta valvotaan tavallista tarkemmin.


Helsingissäkin turvallisuuten kiinnitetään erityistä huomiota

Helsinki Priden blogissa kerrotaan, että priden järjestäjät ovat saaneet huolestuneita kyselyitä kulkueen turvallisuudesta. Yleisölle ei välttämättä näy vapaaehtoisten, turvallisuusalan ammattilaisten, poliisin ja muiden viranomaisten yhteistyö. Yhteiskunnan homo- ja transfobisten asenteiden vuoksi turvallisuusuhkia on ollut aikaisemminkin.

Vuoden 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun jälkeen kulkueen turvatoimia on kiristetty entisestään. Poliisin kanssa käydään neuvotteluja ajankohtaisista riski- ja uhkatekijöistä, ja niiden pohjalta päivitetään turvallisuussuunnitelmat. Helsinki Prideen kohdistuvasta vihapuheesta tiedotetaan poliisille hyvin matalalla kynnyksellä.

Viime vuonna kulkueeseen osallistui 35 000 ihmistä. Kulkueen turvallinen marssi edellyttää yhteistyötä myös osanottajilta. Kulkueen marssi- ja lähetysjärjestys on suunniteltu tarkasti turvallisuusasiat huomioiden, ja esimerkiksi järjestyksenvalvojat on sijoiteltu kulkueeseen tietyin välein.

Kansainvälisestä terrorismista Helsinki Priden blogissa ei spekuloida.

helsinkipride.fi

Ensimmäiset suomalaisvieraat ovat jo Madridissa ja iloitsevat hyvistä ilmoista. Kuvakaappaus Facebookista.

» Jutun oma sivu
Taas uusi pride-paikkakunta: Lohja - kaupunkiin puuhataan myös hlbti-yhdistystä

Sami Mollgren • 22.06.2017 07:39 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Ensimmäinen Lohja Pride piknik järjestetään lauantaina 15. heinäkuuta 2017.
Läntisellä Uudellamaalla sijaitseva Lohja viettää kesällä pridea, piknikin muodossa. Lohja Pride piknik järjestetään lauantaina 15. heinäkuuta kello 14-20 Aurlahden rannassa.

Asiasta kertoo paikallisjulkaisu Ykköslohja.

Tapahtuman taustalla oleva Nea Weckström kertoo julkaisulle, että osa Lohjan keskustan kahviloista, ravintoloista ja liikkeistäkin on mukana. Ohjelmaa on tarkoitus olla koko perheelle. Hän kertoo myös ruotsinkielisen väestön tulevan tapahtumassa huomioiduksi. Iltapäivän ja alkuillan piknik-tapahtuman jälkeen on jatkobileet määrä järjestää Exit Nightclubissa.

- Tänä kesänä järjestetään ihka ensimmäinen Lohja Pride piknik. Tervetuloa juhlistamaan moninaisuutta, tapaamaan uusia ihmisiä ja viettämään mukavaa päivää. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, toivotetaan tapahtuman Facebook-sivulla.

Paikallinen hlbti-yhdistys Lohjalle?

Weckström kertoo Ykköslohjalle, että hän haluaisi perustaa yhdistyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, koska sellaista ei vielä ole Lohjan alueella. Hän toivoo asian edistyvän syksyllä.

Suunnitelmissa on priden järjestäminen myös tulevana vuonna.

Suomen pride-tapahtumia vuonna 2017

Alkuvuoden aikana pride-tapahtumat on jo järjestetty Rovaniemellä, Kuusamon Rukalla, Joensuussa ja Tampereella.

Pride-tapahtumat ovat Lohjan (15.7.) lisäksi vielä edessä Helsingissä (26.6.-2.7.), Kajaanissa (7.-9.7.), Tamperella (13.-16.7.), Kustavissa (15.7.), Lahdessa (7.-13.8.), Uudessakaarlepyyssä (12.8.), Hangossa (18.-20.8.), Ahvenanmaan Maarianhaminassa (16.-20.8.), Inarissa (11.-13.8.), Turussa (21.-27.8.), Sipoossa (25.8.), Torniossa (26.8.) ja Raaseborin Karjaalla (2.9.2017).


» Jutun oma sivu
Norjan television nuortensarja SKAM nähdään Suomessa kesällä Yle Fem -kanavalla

Sami Mollgren • 21.06.2017 16:29 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Norjan television tuottama nuortensarja SKAM esitetään Yle Fem -kanavalla kesällä sunnuntai- ja maanantai-iltaisin. SKAM-sarjan esitykset television Yle Fem -kanavalla käynnistyivät 5. kesäkuuta. Yle Teema ja ruotsinkielinen Yle Fem ovat keväästä lähtien jakaneet saman kanavan.

Suosittu nuorille suunnattu draamasarja tuli jo vuodenvaihteen tienoilla katsottavaksi Ylen verkkopalvelu Areenaan. Ylestä kerrotaan, että sarjan jaksoja on käynnistetty jo yli 11 miljoonaa kertaa. Sarjaa on sekä Suomessa että muissa pohjoismaissa seurannut varsinaisen kohderyhmän lisäksi myös muut. Kansainvälisesti se on kehittynyt netti-ilmiöksi.

SKAM-sarjassa seurataan oslolaisten lukiolaisnuorten elämää; bileitä, ystävyyttä ja suhteita.

Sarjaa tuotettiin yhteensä neljä tuotantokautta. Kullakin kaudella yksi sarjan hahmoista on päähenkilönä ja tapahtumia seurataan tämän näkökulmasta. Ensimmäisellä kaudella päähenkilönä oli Eva, toisella Noora, kolmannella homouteensa heräävä Isak ja neljännellä muslimityttö Sana. Päätöskauden viimeisen viikon jaksojen päähenkilöinä ovat ne sarjassa merkittävässä roolissa olleet hahmot, joilla ei ole ollut omaa kautta.

Sarjan tarinoissa on nostettu esiin erilaisia nuoria koskettavia teemoja, mutta ei suoranaisesti opettavaan sävyyn. Tällaisia aiheita ovat erilaiset vähemmistöt, mielenterveyteen liittyvät teemat sekä ystävyyden ja hyväksynnän merkitys.

Kolmas kausi - Isak ja Even - 17. heinäkuuta lähtien

Kolmannella tuotantokaudella päähenkilönä olevan Isakin (Tarjei Sandvik Moe) seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä kysymysmerkkejä oli ilmassa jo aiemmilla tuotantokausilla. Kolmannella tuotantokaudella Isak kohtasi Evenin (Henrik Holm), pari vuotta vanhemman pojan, ja tuotantokauden kantava tarina on Isakin kamppailu homoutensa kanssa sekä parin suhteen kehittyminen. Kolmannen tuotantokauden näyttäminen Yle Fem -kanavalla alkaa 17. heinäkuuta.

Paitsi koko sarja, myös nimenomaan Isakin ja Evenin tarina ja näyttelijät ovat saaneet palkintoja.

No filter

Käyttäjän @isakyaki jakama julkaisu
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Työmarkkinajärjestöt mukana Helsinki Pridessa

Sami Mollgren • 21.06.2017 11:57 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Sekä työntekijöiden että työnantajien järjestöjä nähdään Helsinki Priden kulkueessa lauantaina 1. heinäkuuta. Työntekijäjärjestöjä kulkueessa on nähty aiempinakin vuosina, mutta työnantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK on mukana ensimmäistä kertaa. Työntekijäjärjestöistä mukana ovat esimerkiksi SAK, STTK ja Akava.

Järjestöt huolehtivat myös kulkueen musiikista.

Lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK järjestävät "Tällainen on yhdenvertainen työpaikka" -seminaarin tiistaina 27. kesäkuuta kello 16.30–18.00 Helsingissä Kiseleffin talossa, Café Köketissä (Aleksanterinkatu 28). Paikalla on yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja paneeliin osallistuvat Akavan johtaja Maria Löfgren, EK:n johtaja Ilkka Oksala, Etelä-Suomen AVI:n ylitarkastaja Eerik Tarnaala ja ERTO:n asiantuntija Jarmo Lahti. Lisäksi esitellään "yhdenvertainen Finnair", josta paikalla ovat henkilöstöjohtaja Eija Hakakari ja työsuojeluvaltuutettu Keijo Lyhykäinen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Juha Hietanen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Itsemurhaakin suunnitellut entinen NFL-pelaaja kaapista – auttaa nyt muita homoutensa kanssa kipuilevia

Sami Mollgren • 21.06.2017 10:36 • 6 kommenttia. UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Ryan O’Callaghan (kuva: Jeffrey Beall, CC BY-SA 3.0)
Amerikkalaista jalkapalloa NFL-tasolla pelannut nyt 33-vuotias Ryan O’Callaghan kertoi homoseksuaalisuudestaan. Itsemurhaakin suunnitellut pelaaja hyväksyi lopulta seksuaalisen suuntautuneisuutensa - ja pyrkii nyt auttamaan itsetorjunnasta kärsiviä.

Nyt O’Callaghan kertoo tarinansa Outsports-lehdessä, osallistuttuaan juuri Los Angelesin pride-tapahtumaan, ensimmäisen kerran elämässään. Hän kertoi asian olleen merkittävän. Haastattelun otti esille Ilta-Sanomat.

O’Callaghan on kotoisin yleisesti varsin suvaitsevan Kalifornian konservatiiviselta alueelta, Reddingistä, runsaan 300 kilometrin päästä San Franciscosta ja 800 kilometrin päästä Los Angelesista. Hän ymmärsi itsensä homoksi samoihin aikoihin kun hän rupesi pelaamaan lukiossa amerikkalaista jalkapalloa, mutta piti asian piilossa. Lukioaikana hän kuuli paljon homokielteisiä kommentteja niin kavereilta kuin perhepiirissä, eivätkä televisionkaan homot tarjonneet samastumiskohdetta.

- Kun homona lapsena kuulet rakastamiesi ihmisten sanovan "hintti", alat ajatella, että häidän silmissään olet hintti.

Kaikki tämä johti ajatuksiin siitä, ettei häntä hyväksyttäisi homona, eikä hän voisi elää avoimesti homona, eikä kukaan koskaan saisi tietää hänen homoudestaan. O’Callaghan päätti kätkeä seksuaalisen suuntautuneisuutensa harrastuksensa taakse, ja samalla kaikin tavoin asettaa itseään sterotyyppisen heteromiehen muottiin - mahdollisimman erilaiseen kuin hän koki stereotyyppisen homomiehen muotin. Hän mietti suunnitelmaa, miten toimisi, jos joku epäilisi häntä homoksi. Hän myös todisti heterouttaan lähtemällä näkyvästi saatille kauniin naisen kanssa.

- Kukaan ei kuvittele ison jenkkifutarin olevan homo. Siksi jalkapallojoukkue on varsin hyvä paikka kätkeytyä.

O’Callaghan on kaksi metriä pitkä ja painaa noin 150 kiloa.

O’Callaghan menestyi pelaajan urallaan. Hän pelasi Kalifornian yliopiston joukkueessa ja nousi myöhemmin Pohjois-Amerikan jalkapalloliiga NFL:ään, jossa pelasi New England Patriotsissa ja Kansas City Chiefsissä kaikkiaan kuuden vuoden ajan.

Hän kuitenkin suunnitteli jatkuvasti tekevänsä itsemurhan, kun ura päättyisi.

Aktiiviura oli ohi vuonna 2011 lukuisten loukkaantumisten myötä. Lisääntynyt vapaa-aika antoi tilaa omaan kätkettyyn seksuaalisuutteen liittyville ajatuksille ja itsetuhoiset ajatukset lisääntyivät. Mukaan tuli kipulääkkeiden väärinkäyttö - lääkkeet helpottivat loukkaantumisista johtuvia fyysisiä kipuja ja helpottivat myös homouteen liittyvää ahdistusta. Lopulta hän katkaisi yhteydet perheeseen ja vanhoihin ystäviin.

Kansas City Chiefsin päävalmetaja kuitenkin havaitsi O’Callaghanin oudon käyttäytymisen ja ohjasi tämän lääkkeiden väärinkäytön ehkäisyn parissa NFL:ssä toimivan Susan Wilsonin pakeille. Wilsonille O’Callaghan pitkän ajan päästä avautui ensimmäisenä homoseksuaalisuudestaan. Wilsonille vastaavanlaiset tarinat olivat jo aiemmin tuttuja. Vaikka kertominen olikin helpotus, eivät itsetuhoiset suunnitelmat heti kaikonneet.

Lopulta O’Callaghan kuitenkin päätyi ajattelemaan, että ennen mahdollisia ratkaisuja hän kuitenkin katsoo, mihin homoseksuaalisuudesta läheisille avautuminen johtaa.

Ensimmäisiä, jolle hän 27-vuotiaana kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, oli Kansas City Chiefsissä ja New England Patriotsissa johtohenkilönä toimiva Scott Pioli, jolta hän sai tukea. Sen jälkeen hän avautui myös perheelleen ja sukulaisilleen, ja heidän tuellaan hän sai myös lääkkeiden käytön hallintaan. Nyt hän on muuttanut sukulaistensa lähelle Reddingiin.


Myös pelaajan äiti, Evelyn O’Callaghan kommentoi tarinaa Outsports-julkaisulle puhelinhaastattelussa.

- Olisinpa tiennyt, olisinpa ollut enemmän selviällä asiasta. Mutta hän ei ollut erilainen kuin muut tienoon tenavat. Hän keskittyi opiskeluun ja kouluun. Hän urheili aktiivisesti. Hän pelasi jalkapalloa high schoolissa.

O’Callaghan päätti kaapista tultuaan ryhtyä auttamaan vastaavaa kokeneita jakamalla tarinansa.

- Niin pitkään, kun on homoutensa vuoksi elämänsä päättäviä ihmisiä, on kaltaisillani syy jakaa tarinansa ja yrittää auttaa heitä, toteaa O’Callaghan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tsetsenia: Amerikkalainen journalisti vieraili ensi kertaa Argunin vankilassa


Tässä Vice-lehden kuvassa toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hasan autossa Tsetseniassa. Kuva Youtube-videosta
Vice-lehti on yhdessä tv-kanava HBO:n kanssa julkaissut maanantaina videoreportaasin homojen vainosta Tsetseniassa. Toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hassan vieraili vankilassa, jossa homoja on kuulusteltu ja pidetty vankeina.

Hind Hassan kiersi viranomaisten ohjaamana vankilassa, joka nyt on tyhjänä. Hän sai haastatella paikallista aluepoliisin johtajaa Ajub Kataevia. Kameran edessä poliisi kokonaan kielsi puheet homojen vainosta ja piti itseään syyttömänä. Hän myös kysyi alaisiltaan, oliko epävirallista määräystä pahoinpidellä homoja. Kaikki kielsivät: ei ollut. Miehet eivät olisi edes halunneet koskea homoihin, puhumattakaan pahoinpitelyistä.

Vicen toimittaja tapasi myös yhden homon, joka tunnisti kuvista Kataevin ja vankilan. Aikaisemmin on jo kerrottu Novaja Gazetan artikkelista, jossa paikallinen viranomainen sattui olemaan sairaana sinä päivänä, kun Venäjän valtionsyyttäjän viraston edustaja tuli häntä jututtamaan homojen kohtelusta ja kuolemantapauksista. Myös Tsetsenian ihmisoikeusneuvoston johtaja sattui olemaan sairaana, kun häntä tultiiin haastattelemaan. Näille viranomisille oli järkytys, että Venäjän valtionsyyttäjillä oli vangittujen ja pahoinpideltyjen sekä kuoliaaksi hakattujen nimilistat. Vice-dokumentissa ihmisoikeusneuvoston johtaja edelleen kiistää homojen olemassaolon maassaan. Hän oli jo huhtikuussa sanonut: Olen vakuuttunut, että jokainen tsetseeni, joka kunnioittaa traditiota ja itseään, tekee kaikkensa, ettei täällä olisi sellaisia ihmisiä.

Viime aikoina kansainvälinen painostus on vaikuttanut siihen, että Kreml on ottanut etäisyyttä Tsetsenian presidentin Kadyrovin hallintoon. Viime vuosina sieltä on tullut tietoja monista muista ihmisoikeusloukkauksista. Nyt homojen pidätykset ovat loppuneet ja syynä on selvästi kansainvälinen protestiaalto.

Venäläinen järjestö LGBT Network on auttanut ainakin 50 Tsetseniasta paennutta homomiestä. Joillekin on neuvoteltu turvapaikkoja länsimaissa. Saksa on ottanut yhden paenneen, samoin ainakin Liettua ja Ranska. LGBT Networkin sivulla kerrotaan ainakin kahdestatoista eri maihin päässeestä tsetseenihomosta. Maita ei turvallisuussyiden takia mainita. Noin kolme viikkoa sitten julkaistussa artikkelissa puhutaan myös naisten ja transihmisten tilanteesta Tsetseniassa.

lgbtnet.orgTämä Vicen ja HBO:n video on julkaistu eilen 19.6.2017.Hind Hasanin artikkeli Vice-lehdessä

news.vice.com

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja sai muutama viikko sitten Putinin tiedottajalta kehotuksen mennä Tsetseniaan katsomaan tilannetta. Yle ei kuitenkaan lähetä toimittajaa järjestetylle matkalle, koska sellaisella matkalla ei ole mahdollisuutta vapaasti selvittää tilannetta.


» Jutun oma sivu
EIT: Venäjän ns. "homopropagandalaki" rikkoo sananvapautta ja syrjii seksuaalivähemmistöjä

Sami Mollgren • 20.06.2017 12:36 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo tiistaina julkistamassaan päätöksessä, että Venäjän ns. "homopropagandalaki" on sananvapautta rikkova ja seksuaalivähemmistöjä syrjivä.

Tuomioistuimen mukaan lakien ei voi nähdä palvelevan yleistä etua. Päätöksen perusteluissa todetaan, että lait vahvistavat seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa leimaa ja ennakkoluuloja sekä kannustavat homofobiaan. Lisäksi lakien katsotaan rikkovan sananvapautta. Oikeuden mielestä lait ovat ristiriidassa demokraattisen yhteiskunnan arvoihin nähden.

Nyt tehty päätös liittyy venäläisten hlbti-aktivistin nostamiin kanteisiin. He olivat valittaneet saamistaan sakoista, jotka oli annettu esimerkiksi sillä perusteella, että heidän mielenosoituskylteissään oli ilmaistu homoseksuaalisuuden olevan normaalia.

Oikeus määräsi Venäjän maksamaan kolmelle aktivistille noin 50 000 euron korvaukset.

Venäjän oikeusministeriö on ilmoittanut aikovansa valittaa päätöksestä.

Venäjän vuonna 2013 hyväksytty laki kieltää "ei-perinteisiä seksuaalisuhteita koskevan propagandan" levittämisen alaikäisten saataville. Tällaiseksi propagandaksi katsotaan esimerkiksi homosuhteiden esittämisen yhdenveroisina heterosuhteiden kanssa. Ns. "homopropagandalain" laatijoiden mukaan laki on tarpeen lasten suojelemiseksi haitalliselta tiedolta ja näiden kehityksen varjelemiseksi.

EU:n alueella Liettuassa on voimassa vastaavan tyyppistä lainsäädäntöä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
OAJ: Opettajat prideen

Sami Mollgren • 20.06.2017 12:06 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannustaa opettajia osallistumaan Helsinki Prideen. Järjestö perustelee suositustaan opettajien keskeisellä roolilla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arjessa.

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kannustaa kaikkia järjestön jäseniä osallistumaan tasa-arvon juhlaan.

Ilman muuta opettajat näyttävät suuntaa. Jo opetussuunnitelmissa korostetaan opettajan roolia yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden edistäjänä, sanoo Misukka.

OAJ:n strategiaan kuuluu oikeudenmukaisuuden edistäminen. Se tarkoittaa jokaisen yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua.

Monissa muissa maissa, kuten Ruotsissa, opettajat ovat osallistuneet Pride-kulkueisiin vuosia.

Sekin on tärkeää, että eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat opettajat voivat rohkeasti olla omia itsejään. Opettaja tekee töitä omalla persoonallaan, Misukka korostaa.

Nykyinen opetussuunnitelma tuo esiin moninaisuuden aiempaa laajemman esiintuomisen opetuksessa.

Helsinki Pride 2017 -viikkoa vietetään 26.6.-2.7.. Pride-viikko huipentuu lauantaina järjestettävään kulkueeseen ja sen jälkeiseen puistojuhlaan. Suomessa järjestetään kesän aikana eri paikkakunnilla kaikkiaan toistakymmentä pride-tapahtumaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Poliisi mukana Helsinki Priden paraatissa virka-asussa

Sami Mollgren • 19.06.2017 19:45 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Poliisiauto Helsingissä Vaasanaukiolla.
Poliisi on yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsumana mukana Helsinki Pride 2017 -tapahtuman 1. heinäkuuta järjestettävässä paraatissa viranomaisten ajoneuvossa, kertoo Yle. Kulkueen jälkeen poliisi on tavattavissa viranomaisten yhteisessä neuvontapisteessä tapahtuman puistojuhlapaikalla.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist perustelee Ylelle kulkueeseen osallistumista huolella myös seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista viharikoksista. Viharikosten määrä on ollut lisääntymään päin. Hänen mukaansa viharikosten tunnistamiseen ja torjumiseen on panostettu entistä enemmän.

Ylelle Enqvist sanoo, että kulkueeseen virka-asussa osallistuvat poliisit ovat työtehtävissä, osa yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä ajoneuvossa varsinaisessa kulkueessa ja osa muuten aiempien vuosien tapaan kulkuetta turvaamassa.

Vapaa-ajallaan kulkueessa marssivat poliisit eivät saa esiintyä virka-asussa, vaan silloin on oltava siviilivaatteeissa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsinki Priden suojelija Nasima Razmyar kutsuu Sipilän, Orpon ja Soinin pride-kulkueeseen

Sami Mollgren • 19.06.2017 10:20 • 4 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Nasina Razmyar keväällä 2011 eduskuntavaalien alla (kuva: Vaeltaja2006)
Helsinki Pride 2017 -tapahtuman virallinen suojelija Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sdp) kutsuu hallitusryhmien näkyvimmät vaikuttajat - pääministeri Juha Sipilän (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja ulkoministeri Timo Soinin (uv) - mukaan 1. heinäkuuta järjestettävään Pride-kulkueeseen.

Razmyarin esittämä pyyntö on aiheuttanut keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monien mielestä pyyntö on tarpeen ja hyvä asia, kun taas joidenkin mielestä ei.

Helsinki Pride 2017 -tapahtumaan liittyvä pride-paraati järjestetään lauantaina 1. heinäkuuta. Viime vuosina tapahtumaan on osallistunut useampi kymmenen tuhatta ihmistä.

Kriittisissä kommenteissa mainitaan, ettei kyseinen ministerikolmikko ole edistänyt hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta, vaan osa heistä on toiminut suoranaisesti yhdenvertaisuutta vastaan. Ministerien mahdollisen osallistumisen jotkut näkevät ns. pinkkipesuna.

Eräs Twitterissä asiaa kommentoinut kuitenkin toteaa, ettei prideen pidä jaella porttikieltoja, sillä pride on ilon ja yhdenvertaisuuden juhla, ei vihan ja torjunnan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin pride-viikko lähestyy – Teemalla vähemmän pride-ohjelmaa kuin viime vuosina

vaeltaja2006 • 18.06.2017 19:13 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Juhannuksen jälkeen alkaa Suomen suurin pride-tapahtuma, Helsinki Pride. Muutamana viime vuonna tv on lähettänyt runsaasti viikkoon sopivaa ohjelmaa. Tänä vuonna valikoima on niukempi. Tarjolla on kolme elokuvaa, joissa priden teema tulee jollain tavoin esiin.

Varaslähdön prideen voi ottaa ranskalais-saksalaisella ARTE-kanavalla, jossa viime viikolla esitettiin kaksiosainen ranskalaisdokumentti homojen, lesbojen ja transihmisten tulosta kulttuuriin – undergroundista valtavirralle näkyviin.

Jo silloin, kun homous oli laissa rangastavaa, monet taiteilijat, esim. elokuvaohjaajat piilottivat teoksiinsa homoteeman. Asiaan vihkiytyneet ymmärsivät, valtavirran katsojat usein ymmärsivät väärin. Sarjan ensimmäisessä osassa esitellään suuri määrä elokuvia, joissa on joko piilotettuna tai avoimestsi homo- tai lesboteema. Monista näyttelijöistä ja musita taiteilijoista tuli vähemmistsöille ”homoikoneja” tai ”lesboikoneja”. Sarjan alussa Tom of Finland on kuvineen esillä, samoin Los Angelesissa sijaitseva Tom of Finland -säätiö ja sen johtaja Durk Dehner.

Sarjan toisessa osassa käydään läpi homoliikkeen historiaa ja priden kehitystä ja merkitystä.

Dokumentit ovat juhannukseen saakka katsottavissa ARTEn arkistosivulla. Kieleksi voi valita saksan tai ranskan. Valitettavasti englanninkielisiä tekstityksiä ei ole tarjolla, mutta dokumenttien kuva-aineisto on paljonpuhuvaa. Kielen voi valita kuvaruudulta asetukset-painonapista.

www.arte.tv

www.arte.tv


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Liettuan parlamentti ei hyväksynyt sukupuolineutraalia parisuhdelakia

Sami Mollgren • 18.06.2017 13:42 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ja muuallakin maassa katolinen kirkko on vahvasti läsnä.
Liettuassa parlamentti äänesti torstaina kumoon lakiesityksen sukupuolineutraalista parisuhdelaista.

Toukokuussa esitellyssä aloitteessa esitettiin, että parit sukupuolesta riippumatta olisivat voineet solmia parisuhdesopimuksen notaarin luona. Aloitteen takana on shakin pelaajana tunnetuksi tullut parlamenttiedustaja Viktorija Čmilytė-Nielsen ja hallituksessa istuva Liettuan tasavallan liberaalien liike (LRLS), jolla on 141-jäsenisessä parlamentissa 11 paikkaa.

Aloitetta tuki 29 kansanedustajaa ja vastusti 59 edustajaa. Poissa oli 20 edustajaa.

Liettualainen hlbti-järjestö Lithuanian Gay League (LGL) pitää äänestystulosta ja yleensäkin lakihanketta merkkinä myönteisestä kehityksestä, vaikka aloite ei edennytkään. LGL-järjestöä johtava Vladimir Simonko toteaa, että tuki samaa sukupuolta olevien perheille kasvaa paramentissa.

Baltiassa vain Viro tunnustaa samaa sukupuolta olevat parit

Liettuassa ja Latviassa avioliitto on perustuslaissa määritelty vain naisen ja miehen väliseksi. Myöskään hankkeet avioliittolainsäädännöstä irrallisen samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelainsäädännön laatimiseksi eivät toistaiseksi ole johtaneet konkreettisiin tuloksiin.

Sekä Liettuassa että Latviassa on myös voimassa lainsäädäntö, joka rajoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvien aiheiden esittämistä julkisuudessa.

Liettuassa katolisen kirkon asema on vahva. Latviassa uskonnon merkitys on Viron tavoin Liettuaa vähäisempi, ja maa on selvemmin uskonnoltaan evankelis-luterilainen ja venäläisvähemmistön osalta ortodoksinen.

Virossa tuli vuoden 2016 alussa voimaan niukalla enemmistöllä säädetty sukupuolineutraali parisuhdelaki, mutta käytännössä lainsäädäntö on yhä vaillinainen. Esimerkiksi perimiseen liittyvää ja parisuhteen käytännön rekisteröimistä säätelevää lainsäädäntöä ei ole saatu säädettyä, sillä parlamentissa ei ole riittävää enemmistöä tarvittavien pykälien hyväksymiseksi.

Ensimmäisen vuoden aikana parisuhdesopimuksia solmittiin Virossa noin neljäkymmentä. Tietoa ei ole siitä, kuinka suuri osa sopimuksista on samaa ja kuinka suuri osa eri sukupuolta olevien välisiä.

Tammikuussa 2017 Tallinnalainen oikeusistuin päätti, että ulkomailla solmittu avioliitto on tunnustettava Virossa riippumatta siitä, ovatko puolisot keskenään samaa tai eri sukupuolta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ontarion Kathleen Wynne tervehti Suomea ja ulkosuomalaisparlamenttia

jnsto • 16.06.2017 23:31 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kathleen Wynne on ollut usein suomalaisten tapahtumissa Ontariossa. Kuva on suomalaisen seniorikeskuksen juhlasta vuonna 2012.
Ontarion pääministeri Kathleen Wynne lähetti tervehdyksen vuoden 2017 ulkosuomalaisparlamentille Helsinkiin.

Wynne kuvasi tervehdyksessään suomalaisten muuttajien pitkäaikaista panosta Ontariossa. Suomelle 2017 on satavuotisjuhla, Kanada täyttää maana 150 vuotta.

2011 ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina kanadalaisen provinssin johtoon nousseella Wynnellä kiinteät suhteet Ontarion suomalaisiin. Don Valley Westin edustajana Queens Parkin parlamenttiin valitun Wynnen vaalipiiritoimisto on sijainnut jo pitkään Toronton suomalaisen seniorikeskuksen kiinteistön katutasossa, osoitteessa 795 Eglinton Avenue East.

Wynne on esiintynyt usein Toronton suomalaisten juhlissa.

Wynnen tervehdyksen esitti Niilo Saari Sudburystä. 1997 perustettu ulkosuomalaisparlamentti edustaa maailmalle muuttaneita suomalaisia.

Osa vuoden 2017 ulkosuomalaisparlamentti-istunnon valtuutetuista Helsingissä Yliopiston juhlasalissa 16.6.17.

» Jutun oma sivu
Villit Pippelit teki paluun Hulahula Suomi -tanssiohjelmassa

vaeltaja2006 • 16.06.2017 21:53 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Villien Pippeleiden show, kuva youtube-videosta
Hulahula Suomi -ohjelman kuudennessa osassa kerättiin tanssijoita pääkaupunkiseudulta. Mukaan tanssiin lupautui Villit Pippelit -ryhmä, joka esiintyi 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Villit Pippelit otti vaikutteita amerikkalaiselta Village People -ryhmältä.

Hulahula Suomi -ohjelmassa ryhmää vetänyt Pekka Saukkonen kertoi hauskasti Villeistä Pippeleistä ja heidän esiintymisistään. Esiintymisasuja oli paljon ja omasta takaa oli monenlaista puku- ja lavaosaajaa.

Villit Pippelit oli avoimesti homohenkinen discoyhtye, jossa pääosana ei ollut huippuosaaminen vaan hyvä fiilis. Hulahula Suomi -tanssisohjelmassa harjoiteltiin yksi esitys Marco Bjurströmin johdolla. Mukaan haalittiin erilaisia tanssija- ja maallikkoryhmiä, mm. pappien ryhmä. Harjoittelupaikkana oli Oopperan amfiteatterissa oopperatalon eteläsivustalla - avoimen taivaan alla.

Hulahula Suomi -ohjelman lopullisena tavoitteena on, että eri puolilla Suomea juhannuksena järjestetään suuri yhteinen tanssiesitys. ”Koko Suomi” tanssii.


Villit Pippelit, Jyrki Hit Challenge 1999, Youtubessa» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
MTV: Poliisi sai varoituksen haukuttuaan kansanedustaja Toivolaa rasistisin ja homovihamielisin ilmauksin

Sami Mollgren • 16.06.2017 07:04 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Pohjanmaalla työskentelevä vanhempi konstaapeli on saanut varoituksen julkaistuaan omalla Facebook-sivullaan linkin kansanedustaja Jani Toivolaan liittyvään uutiseen ja kommentoituaan tämän ihonväriä ja homoseksuaalisuutta halventavasti.

Tapauksesta kertoo MTV.

MTV:n mukaan poliisi vetosi selityksessään teon aikaiseen humalaansa ja puolustautui sillä, että keskustelu oli julkaistu vain hänen rajatulle kaveripiirilleen. Poliisi myös poisti postauksen sivultaan nopeasti.

Poliisilaitoksen johto pitää kirjoituksia täysin tuomittavina, ja se katsoo kirjoituksen lähestyvän rikoslaissa mainitun kansanryhmää vastaan kiihoittamisen tunnusmerkistöä. Samainen vanhempi konstaapeli oli myös lähetellyt uhkailevia tekstiviestejä toiselle osapuolelle, ja asia huomioitiin varoituksessa.

Myös toinen vanhempi konstaapeli sai varoituksen rasistisesta kirjoittelusta. Pohjanmaan poliisilaitos antoi molemmat varoitukset alkuvuodesta. MTV:n mukaan määräaikainen virasta erottaminenkin olisi voinut tulla kyseeseen, mutta varoitus katsottiin riittäväksi ojennukseksi.

MTV kirjoittaa päätöksissä korostettavan sitä, että perustuslain mukainen sananvapaus koskee poliisejakin, mutta heidän on toimittava myös yksityiselämässään kaikkien perusoikeuksia kunnioittaen ja puolueettomasti. Yksityiselämässä kirjoitetut syrjivät ja epäasialliset kommentit voivat herättää epäilyksiä siitä, miten poliisi kunnioittaa perustuslakia virkaa hoitaessaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Serbia saanee avoimesti lesbon pääministerin

Sami Mollgren • 15.06.2017 23:20 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Ana Brnabic (kuva: Oliver Bunic / AFP / Lehtikuva)
Avoimesti lesbo Ana Brnabic on ehdolla Serbian tulevaksi pääministeriksi. Serbian presidentti Aleksandar Vucic nimitti 41-vuotiaan Brnabicin pääministeriehdokkaaksi keskiviikkona.

Mikäli parlamentti lähiviikkoina vahvistaa valinnan, Brnabicista tulee Serbian ensimmäinen naispääministeri ja ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva pääministeri. Brnabic on maan ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva ministeri.

Puolueisiin kuulumaton, EU-myönteinen, vasta hiljattain politiikkaan tullut Brnabic toimii tällä hetkellä julkishallinnon ja paikallishallinnon ministerinä. Vielä pääministerinä ollessaan elokuussa 2016 Vucic nimitti hänet nykyiseen tehtävään. Vucic tuli valituksi presidentiksi huhtikuussa 2017.

Vucic on vahvistanut Brnabicin kuuluvaan seksuaalivähemmistöön. Elokuussa nimityksestä kertoessaan hän myös lisäsi, ettei häntä kiinnosta henkilön yksityiselämä tällaisten asioiden suhteen.

Serbiassa vahva ortodoksikirkko on pyrkinyt estämään Brnabicin nimittämistä pääministeriksi.

Irlannin parlamentti vahvisti keskiviikkona 38-vuotiaan avoimesti homon Leo Varadkarin nimityksen pääministeriksi. Luxemburgin pääministerinä puolestaan on toiminut vuodesta 2013 avoimesti homo Xavier Bettel.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Arja Juvonen jättäytyy perussuomalaisten ja "loikkareiden" ulkopuolelle

vaeltaja2006 • 15.06.2017 12:22 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kansanedustaja Arja Juvonen ei jää perussuomalaisiin eikä liity loikkareihin. Juvonen oli ainoa perussuomalainen, joka tasa-arvoisen avioliiton äänestyksessä marraskuussa 2014 äänesti Timo Soinin torjuvaa linjaa vastaan. Juvonen äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, ja eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Jari Lindström lupasi, että Juvosta ei rangaista.

Mm. Helsingin Uutiset kirjoitti 28.11.2014: "Juvonen ei totellut Soinia". Sosiaalisessa mediassa Juvosta kiiteltiin yli puoluerajojen.

Toisen kerran Juvonen äänesti Soinin linjaa vastaan helmikuun 17. päivänä 2017. Silloin äänestettiin Aito Avioliitto -kansalaisaloitteesta. Kolme perususuomalaista äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta: Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio. Muutamaa päivää myöhemmin heille tuli puolueesta huomautus. Soini perusteli Ylelle: – "Kun kuulutaan puolueeseen, noudatetaan puolueen ryhmäpäätöksiä. Jos niin ei tehdä, siitä rangaistaan".

Näistä kolmesta rangaistusta Tiina Elovaara erosi perussuomalaisista ja on mukana irtautuneiden ryhmässä. Hän valitti tv-haastattelussa menettäneensä poliittisen kotinsa ja edustavansa liberaaleja näkemyksiä. Vuonna 2014 hän ei ollut vielä kansanedustajana, joten hän ei ollut silloin äänestämässä avioliittolaista.

Ville Tavio ei eroa perussuomalaisista, koska hän lakimiehenä pitää Perussuomalaisten puoluekokouksen toimintaa täysin laillisena. Tavio valittiin eduskuntaan ensi kerran 2015.

Espoolainen Arja Juvonen on toiminut 24 vuotta Espoossa perushoitajana ja vanhustenhuollossa. Helsingin Sanomat arvioi, että Juvonen on nähnyt työssään, kuinka moni vanhus on elänyt sukupuolisen suuntautuneisuutensa takia piilossa. Juvonen sanoo HS:lle, että hän ajattelee myös kolmea lastaan. Hänen mielestään heidänkin pitää elää suvaitsevaisemmassa maailmassa.

Nyt voidaan näiden kolmen perussuomalaisen ja myös Soinin kohdalla pohtia arvoja: Soinilla katolisena ihmisenä ihmisarvo alkaa hedelmöittymisestä ja eikä pääty lainkaan (keskustakonkari Risto Volasen blogin mukaan, Soinin omassa plokissa sanaa 'arvo' ei viime päivinä ole mainittu)). Siihen liittyy jako kahdenlaisiin ihmisiin: on miehet ja naiset ja on heteroseksuaalinen avioliitto. Muunlaiset arvot johtavat puolueen julistamiin rangaistuksiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy