ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukanaOlemme piha- ja puutarharakentamiseen erikoistunut yritys. Suunnittelemme ja rakennamme toimivan pihan juuri omalle asumistavallesi ja tarvittaville toiminnoille räätälöitynä. -Viihtyvyyttä ja ulkonäköä unohtamatta. Tutustu myös kotisivuihimme tai soita!

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Toivola ei aio ehdolle

jnsto • 31.10.2014 17:52 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kertoo Facebook-sivullaan, ettei enää asetu ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleissa. Toivola toivoo voivansa poistua eduskunnasta, joka on antanut äänensä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Uudenmaan vaalipiiristä 2011 valittu Arkadianmäelle valittu näyttelijä-juontaja perustelee päätöstään pienellä tyttärellään. Hän katsoo, ettei tällä hetkellä pysty yhdistämään pienen lapsen yksinhuoltajan arkea ja vaativaa työtä eduskunnassa.

Toivola sanoo päätöksen olleen vaikea, koska hän on todella nauttinut kansanedustajan tehtävästä. Hän on nyt ensimmäistä kauttaan kansanedustajana. Eduskuntatyössä hän istunut laki- sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnissa.

Toivola kertoi 31.10.14 julkaistussa päivityksessä haluavansa jatkaa ehdottomasti tavalla tai toisella jatkaa yhteiskunnallista työtä, ja ehkä tehdä vielä myös taidetta.


» Jutun oma sivu
Helsinki: Poliisi kehotti lapsia piilottamaan sateenkaarilipun näköiset liput

vaeltaja2006 • 31.10.2014 06:45 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Syyskuun lopulla helsinkiläinen kouluryhmä palasi jalkapallo-ottelusta. Mukana oli sateenkaarilipun värinen rauhan lippu. Se oli saatu ottelun tukijalta, Suomen rauhanpuolustajilta. Paikalle osunut moottoripyöräpoliisi kehotti piilottamaan lipun turvallisuussyistä. Mukana ollut opettaja kertoi poliisin pyynnön olleen ystävällinen. Poliisin mukaan mielenosoituksissa, joissa sateenkaarenvärisiä lippuja on käytetty, on käytetty myös pippurisumutetta.

Metro-lehti kertoi asiasta pari päivää sitten, mutta lehden uutisesta ei käy ilmi, tarkoittiko poliisi pippurihyökkäyksellä pride-hyökkäystä vuonna 2010 vai ovatko sen jälkeenkin äärioikeistolaisten näkemysten kannattajat hyökkäilleet lippua kantavien mielenosoittajien kimppuun. Lehti- ja nettitietojen mukaan ainakin Suomen vastarintaliike -niminen joukko on hieman järjestäytynyt ja "partioinut" Helsingissä muutaman hengen voimalla. Aatteeseen kuuluu vahvan tunnesiteen luominen omaan maaperään ("meidän kotikonnut"), josta vieraat ainekset on karkotettava.

Liput ovat muutenkin olleet puheenaiheina. Viime vappuna poliisi katkoi vasemmistonuorten lipuista tangot, koska "niitä voi käyttää aseina". Vasemmistoliitto protestoi, koska vappuparaateissa lippuja on käytetty jo yli 100 vuotta. Eilen poliisihallitus muistutti, että poliisin on oltava tarkka, kun se ottaa haltuun mielenosoitusesineistöä. Joidenkin ryhmien lipputankojen takavarikointi oli kuitenkin perusteltua. Ns. anarkistit ovat nykyään mielenosoituksissa poliisin erityisessä valvonnassa.Ns. rauhanlippu näyttää sateenkaarilipulta, mutta siinä on teksti PACE. Se syntyi vuonna 1961 Italiassa. Homoliikkeen symboli, sateenkaarilippu, syntyi parikymmentä vuotta myöhemmin. Venäjällä viranomaisten erityinen suuttumus viime aikoina on kohdistunut sateenkaarilippuihin, ja ne on ensimmäisinä revitty mielenosoittajien käsistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Applen toimitusjohtaja Tim Cook avasi kaappinsa ovet virallisesti


Tim Cook (kuva: Valery Marchive (LeMagIT))
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on julkisesti kertonut homoseksuaalisuudestaan.

Elokuusta 2011 Applea johtanut Cook tuo Bloomberg Businessweek -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa esiin homoseksuaalisuutensa.

Applen nykyisen johtajan homoseksuaalisuus on ollut tähän asti “julkinen salaisuus”. Cookin seksuaalinen suuntautuneisuus tuli esiin näkyvästi jo silloin, kun Cook nimitettiin tehtäväänsä. Asia on kuitenkin pääsääntöisesti väistetty julkisuudessa. Loppuvuodesta 2013 Cook ihmisoikeuksista puhuessaan sivusi "enemmistöstä poikkeavien" kohtaamaa syrjintää ja liitti itsensä tähän joukkoon, ja sen tulkittiin viittaavan hänen seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa.

Toisaalta, esimerkiksi keväällä 2013 Cook nimettiin Out-lehden äänestyksessä viihdemaailman vaikutusvaltaisimmaksi seksuaalivähemmistöön kuuluvaksi henkilöksi.

Cook kertoo, että vaikka hän ei ole koskaan kieltänyt seksuaalista suuntautumistaan, ei hän ole asiaa julkisesti myöskään aiemmin ilmaissut. Nyt hän ilmoittaa tekevänsä asian selväksi. Kirjoituksessa hän kertoo olevansa ylpeä homoseksuaalisuudestaan ja pitävänsä homoseksuaalisuuttaan yhtenä suurimmista Jumalan hänelle antamista lahjoista.

- Olen ollut seksuaalisesta suuntautumisestani avoin monille ihmisille jo vuosien ajan. Useat kollegat Applella tietävät, että olen homo, eikä asia näytä vaikuttavan siihen, miten he suhtautuvat minuun. Luonnollisesti olen onnekas työskennellessäni luovuutta ja innovaatioita rakastavassa yhtiössä, joka tietää sen voivan kukoistaa vain ihmisten erilaisuutta syleiltäessä. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, kirjoittaa Cook.

Cook perustelee virallista “kaapistatuloaan” sillä, että hän haluaa auttaa sellaisia ihmisiä, jotka kamppailevat seksuaalisen suuntautumisensa kanssa ja turvaa tarvitseville asian kanssa yksin oleville. Cook samalla myöntää, ettei kaapin ovien avaaminen ollut helppo valinta. Hän toteaa yksityisyyden olevan hänelle yhä tärkeää.

Cook katsoo, että homona olemisen myötä hänelle on kehittynyt syvempi ymmärrys siitä, millaista on kuulua vähemmistöön ja millaisia haasteita erilaiset vähemmistöryhmät joutuvat päivittäin kohtaamaan. Cook myös ottaa kantaa syrjintää vastaan ja peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta. Hän lupaa johtamansa yhtiön vievän yhdenvertaisuuden asiaa eteenpäin.

Teknologiayhtiö Apple on ilmoittanut antavansa Cookin ilmoitukselle täyden tuen.


» Jutun oma sivu
Kiovassa elokuvateatterissa tuhopoltto, sisällä valkokankaalla drag queen -filmi

vaeltaja2006 • 30.10.2014 14:35 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kiovan tilanne on vaikea, ja homofobinen ilmapiiri kouriintuntuva. Keskiviikkoiltana sytytettiin kaupungin vanhin elokuvateatteri tulee, kun sisällä esitettiin drag queen -elokuvaa. Katsojat pelastuivat, talo tuhoutui pahasti. Elokuvateatterin johtaja arveli, että kyseessä oli homofobinen isku.

Teatterissa esitettiin ranskalaisen ohjaajan Mario Fanfanin filmiä Summer Nights. Se kuvaa useiden drag queenien elämää 1950-luvulla. Parhaillaan oli menossa Molofist-elokuvafestivaali. Riippumattoman filmifestivaalin ohjelmistossa on myös hlbti-filmejä.

Yöllä Kiovan pormestari Vitali Klitschko kävi palopaikalla. Hän lupasi, että tapaus selvitetään ja että elokuvateatteri tulee jatkamaan. Se tunnetaan "älyllisestä elokuvatarjonnastaan". Vuonna 2013 elokuvateatteri yritettiin sulkea, jotta paikalle voitaisiin rakentaa ostoskeskus. Se riita voi myös olla tuhopolton syynä. Todennäköisempi on kuitenkin homofobinen motiivi, sillä viime aikoina on sattunut useita homofobisia hyökkäyksiä. Heinäkuussa Pride peruutettiin ja homoklubiin tehtiin peräkkäisinä päivinä kaksi väkivaltaista iskua.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Yle todensi näkemyksen, etteivät hallitukset keväällä 2015 avioliittolain uudistukseen ryhtyisi

jnsto • 29.10.2014 17:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yleisradion selvityksessä vaalien jälkeisten mahdollisten hallitusten ohjelmista ei avioliittolain korjaamiselle juuri ole sijaa. Kokonaiskuva on hankkeen kannattajille aika lohduton, jos ajatellaan kansalaisaloitteen jääneen johtamatta tulokseen.

Kovin halu sukupuolineutraalin lain synnyttämiseen löytyy SDP:stä, vasemmistoliitosta ja vihreistä. SDP:lle hallitusoven kuitenkin avaisi vain suuri vaalivoitto.

Useimpien hallitusvaihtoehtojen kohdalla koko asiaa ei Ylen nettikoosteessa mainita. ”Stubbin toisen hallituksen” (kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset sekä RKP) yhteydessä kuitenkin kerrotaan RKP:n hyväksyneen avioliittolain muutoksen poisjättämisen, koska on hallituspaikastaan niin kiitollinen.

Yleisradion katsauksen mukaan kolmen suurimman porvaripuolueen hallitus on todennäköisin. Selvityksen mukaan kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta eivät todennäköisesti kirjaisi tasa-arvoisen avioliittolain toteuttamista hallitusohjelmaansa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kalle Hammin näyttely Keravalla avoinna sunnuntaihin saakka

vaeltaja2006 • 29.10.2014 16:23 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Keravan taidemuseossa on esillä sunnuntaihin 2.11.2014 saakka Kalle Hammin laaja yksityisnäyttely "Vieraalla maalla", Siinä on teoksia taiteilijan 20-vuotisen uran varrelta. Näyttely siirtyy tämän jälkeen Mikkelin taidemuseoon. Siellä näyttely aukeaa 21.11.2014.


Hamm työskentelee paljon yhteistyössä pitäaikaisen kumppaninsa Dzamil Kamangerin kanssa. Myös Vieraalla maalla -näyttelyssä nähdään taiteilijoiden yhteisteoksia. Tänään YLE-uutiset kertoi, että Mäntän kuvataideviikot on kutsunut ensi vuoden kuraattoreiksi Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin. Ensimmäistä kertaa näyttelyn kokoaa taiteilijapari.

Kalle Hamm käsittelee teoksissaan toisenlaisuutta ja vierautta. Hän käsittelee töissään myös valtarakenteita, joissa toiset ihmiset ja ihmisryhmät asetetaan heikompaan asemaan.

Kall Hamm oli toteuttamassa Keravalla myös yhteisötaideteosta Kuuleeko Kerava?. Keravalaisille merkityksellisiin paikkoihin pääsee tutustumaan projektissa toteutetun julkaisun sekä paikkoihin kiinnitettyjen kylttien avulla.

Keravan taidemuseon osoite on Kultasepänkatu 2. Se on n. 250 metriä rautatieasemalta kaupungin itäpuolelle.


Kalle Hammin töitä oli pride-viikolla 2010 Bar Fenixissä, ja hän itse kertoi tuolloin töistään ranneliikkeen haastattelussa.


» Jutun oma sivu
Seurakuntavaaleissa useita sateenkaarimyönteisiä ehdokkaita

JuhaniV • 29.10.2014 09:30 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Juuri käynnissä olevassa seurakuntavaalissa on tarjolla useita ehdokkaita, jotka liputtavat sateenkaarimyönteisesti.

Nyt on suorastaan paljon sateenkaari-ihmisiä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajavia ehdolla tässä vaalissa.

Malliksi vaikkapa

Veronica Saarela Malmilta toimii monella tapaa sateenkaariteemojen puolesta:
tulkaakaikki.net

Rovaniemen ehdokkaasta Miikka Keräsestä on seuraavassa juttua:
nyt.fi

Elli Latva-Hakuni on Lahden Setan varapuheenjohtaja
tulkaakaikki.net

Kallion seurakunnan kohdalla esimerkiksi Jukka Vesa
tulkaakaikki.net

***

Ranneliike.netin toimitus haastatteli yhtä ehdokasta, Juha-Pekka Hippiä, joka on toiminut valtakunnallisen Setan hallituksen puheenjohtajana.

Hipille ehdokkuus seurakuntavaaleissa ei ole hetkessä syntynyt ajatus, vaan hän kertoo ranneliike.netille, että ehdokkuus on kytenyt mielessä pitkään.

- Ehdokkaaksi lähteminen oli mielessä jo neljä vuotta sitten. Seurakunnissa ja kirkon sisällä tarvitaan näkemystä, että eletään tässä päivässä, mikä ei aina vielä tapahdu. Näin kirkko tavoittaa paremmin myös hlbti-ihmisiä. Tähän keskusteluun eri näkemyksiä edustavien välillä tarvitaan vuorovaikutusta, mihin tarjoan liberaalia mutta maltillista näkemystäni.

Hippi näkee, että kirkolla on nyky-yhteiskunnassa selkeä tehtävä, mutta sitä häiritsee esimerkiksi joidenkin instituution piirissä vaikuttavien kielteinen suhtautuminen ihmisten erilaisuuteen.

- Kirkon pitää osata keskittää voimavaransa ihmisten elämän haasteiden kohtaamiseen, kuten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin tunnistamiseen. Voimavaroja syö edelleen esimerkiksi se, miten kirkon sisällä osa suhtautuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Kun konservatiivisemmat pääsevät tästä yli, voidaan alkaa keskustella aidoista ongelmista.

Hipin mielestä kirkkoa ei pidä päästää vanhoillisten käsiin, vaan pitäisi aktiivisesti toimia instituution pitämiseksi kiinni ajassa.

- Seurakuntavaalit on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kirkon sisällä tapahtuu. Niiden, jotka ovat olleet tyytymättömiä, kannattaisi ottaa kantaa äänellään eikä jaloillaan.

Juha-Pekka Hippi on ehdolla Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa
tulkaakaikki.net


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Seurakuntavaalit alkoivat

JuhaniV • 27.10.2014 09:19 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ma 27.10.2014. Se jatkuu perjantaihin. Varsinainen äänestyspäivä on su 9.11.2014. Päivi Räsänen aiheutti eilen mielipiteineen poliittista kuohuntaa ja mahdollisesti myös kirkosta eroamisia.

Näissä vaaleissa äänestää voi jokainen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, joka täyttää 16 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä.

YLE:n Aamu-tv:ssä haastateltiin tänään pastoreita Teemu Laajasalo ja Mika Ebeling. He pohtivat vaaleja yleisesti. Toimittaja tiedusteli, että ovatko nämäkin vaalit "homovaalit". Kumpikin haastatelluista oli sitä mieltä, että homokysymys ei nouse näissä seurakuntavaaleissa johtavaksi teemaksi.

Sunnuntaina kirkosta eroamisiin tuli piikki. Keskustelijat arvelivat siihen vaikuttaneen usean syyn. Yksi oli mahdollisesti Päivi Räsäsen ulostulo saman päivän Turun Sanomissa, jossa hän uhkasi hallituksesta lähdöllä, jos tasavertainen avioliittolaki tulee voimaan. Sen jälkeen hän saman päivän aikana paikkaili lausuntoaan vielä pariin otteeseen ja väitti ettei tarkoittanut oikeasti hallituksesta lähtemistä.

Toisena syynä sunnuntai eroamisiin keskustelijat pitivät sitä, että kaksi seurakuntaa aikoo osallistua erotiikkamessuille 31.10.2014 Helsingin Kaapelitehtaalla.

***
TV-haastattelussa mainittiin äänestysprosentin jääneen vuoden 2010 vaaleissa 17 prosenttiin. Pienikin äänimäärän lisäys voi muuttaa asetelmia.

Tulkaa kaikki -liike on ollut kannustamassa siihen, että ihmiset aktivoituisivat äänestämään seurakuntavaaleissa ja vaikuttamaan. Tulkaa kaikki -liikeen puolelta todettiin ranneliike.netille:

- Yleisesti voi todeta, että TK-liikkeen tavoitteisiin kuuluu, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat toivotetaan tervetulleiksi ehdoitta kaikissa seurakunnissa, ja kauttamme sateenkaari-ihmiset ovat päässeet seurakuntien ja koko kirkon luottamuselimiin kirkolliskokousta myöten. Nytkin vaalisivuillamme esittäytyy sateenkaari-ihmisiä, jotka tarvitsevat ääniä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Päivi Räsänen oikoo: KD ei lähdössä hallituksesta, vaikka eduskunta hyväksyisikin tasa-arvoisen avioliittolain

Sami Mollgren • 26.10.2014 19:23 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on tarkentanut Turun Sanomissa julkaistua haastatteluaan. Räsänen kirjoittaa, että hänen avioliittoa käsittelevä kommenttinsa liittyy ainoastaan hallituksen mahdollisiin esityksiin, ja että haastattelussa häntä oli tulkittu väärin.

- Turun sanomien tämän päivän haastattelussa oli yhdistetty hallitusyhteistyötä koskeva kysymys virheellisesti kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa, kirjoittaa Räsänen blogissaan sunnuntaina.

Haastattelun perusteella RKP:n puheenjohtaja Haglund hämmästeli sitä, että KD olisi valmis kyseenalaistamaan hallituksen toimintakykyä sen takia, että periaatteesta vastustetaan kansalaisten tekemää aloitetta.

- Kataisen hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittiin, että hallitus ei tuo esitystä, jolla avioliittolain perusteet muutettaisiin. Tästä edelleen pidämme kiinni ja luonnollisesti luotamme, että myös muut hallituskumppanit pysyvät sopimuksessamme. Emme ole siis hallituksessa, joka tekisi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Tämä periaate koskee koko hallituksen toimintakautta, tulipa kansalaisaloitteiden tai eduskunnan kautta millaisia tahansa vaatimuksia, kirjoittaa Räsänen.

Räsäsen mukaan haastattelussa ei ollut puhetta kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa, mutta KD:n eduskuntaryhmä tekee kuitenkin työtä sen eteen, ettei yhdenvertainen avioliittolaki toteutuisi.

- Avioliittolain tulevaisuus on nyt eduskunnan, ei hallituksen käsissä. Eduskunnan ratkaisujen jälkeen arvioimme tilanteen uudestaan, kirjoittaa Räsänen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Räsänen käyttää hallituksen horjuvuutta avioliittolakia vastaan

jnsto • 26.10.2014 15:18 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen yrittää vaikuttaa hallituspuolueiden kansanedustajien äänestyskäyttäytymiseen avioliittolakiasiassa. Räsänen sanoo Turun Sanomissa, että puolue lähtisi hallituksesta, jos avioliittolakialoite menee läpi.

RKP:n puheenjohtaja ehti sunnuntaina kommentoimaan asiaa ja toivomaan "selvennystä" Räsäseltä.

Käytännössä KD:n veto merkitsee sitä, että hallitusryhmissä on vaivihkaa varmistettava, ettei aloite mene "vahingossa" läpi.


Räsänen olisi voinut hoitaa uhkauksensa valtaeliitin sisäisenäkin, mutta julkisuudella asettaa lakia kannattaneen Stubbin yhä vaikeampaan asemaan ja toisaalta näyttää kannattajilleen ja puolueensa sisäiselle oppositiolle, että ajaa lujasti konservatiivis-kristillisiä arvoja hallituksessa.

Suomen avioliittolain muuttamismahdollisuudet kariutuivat hallitusohjelmatasolla 2011, kun pääministeriksi tuolloin nousemassa ollut Jyrki Katainen hyväksyi uudistuksesta pidättäytymisen kristillisdemokraattien kynnyskysymykseksi.

Kannatuksen puutteen varmistaminen on käänteistä sille menettelylle, johon kokoomuksen sisarpuolueisiin kuuluva Kanadan konservatiivit turvautui 2011, kun heidän vaalilupauksena antamansa avioliittolain uudelleenkäsittely piti tehdä. Konservatiivit siellä suosittivat tyhjän (eli poistumisen) käyttämistä sopivassa laajuudessa - ja niin avioliittolaki pysyi tasa-arvoisena.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Guldankan 2014 -palkinnon sai Jeanette Östman

vaeltaja2006 • 25.10.2014 22:08 • päivitetty: 25.10.2014 22:34 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Fotograf: Ulf Bjolin
Guldankan2014-palkinnon sai pietarsaarelainen toimittaja Jeanette Östman. Hän on rohkeasti astunut julkisuuteen moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta, ennakkoluuloja vastaan. Käytännön toiminnallaan hän on kyseenalaistanut normeja. Palkinnon luovutti hänelle Regnbågsankan-järjestön puheenjohtaja Oscar Ohlis iltajuhlassa Helsingissä lauantaina 25.10.2014.

Jeanette Öhman toimii journalistina. Hän on ollut kirjoittamassa antologiaa "Klar text" vuodelta 2014 ja hän oli järjestämässä Jeppis Prideä syyskesällä 2014. Palkintoperusteluissa mainitaan: Lämpö, yhteistyökyky ja määrätietoisuus säteilevät kaikesta mihin hän ryhtyy. Yksi hänen palkitsemistaan ehdottanut henkilö kuvaa häntä näin: "Hän on hieno esikuva ja hän osoittaa, että on mahdollista elää avoimesti myös sellaisessa ympäristössä, jossa arvostukset ovat hyvin konservatiivisia".

Guldankan-palkinto jaetaan merkittävästä työstä moninaisuuden, ihmisoikeuksien, ennakkoluulojen vähentämisen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta erityisesti ruotsinkielisessä Suomessa.Jeanette Östman tilldelas Guldankan 2014

För ett modigt engagemang i offentligheten för mångfald, mänskliga rättigheter, fördomsfrihet och för att genom konkret handling ha satt normer i gungning belönas Jeanette Östman av föreningen Regnbågsankan rf med priset "Guldankan 2014." Priset delades ut av föreningens ordförande Oscar Ohlis under Regnbågshelgens fest på Adams i Helsingfors på lördag kväll 25.10.

Vinnaren valdes av föreningens styrelse på basen av allmänhetens nomineringar.

Genom priset vill vi lyfta fram Jeanettes journalistiska karriär, antologin Klartext, engagemanget i Jeppis Pride 2014 samt den värme, samarbetsförmåga och målmedvetenhet Jeanette utstrålar i allt hon gör. Hon har förutom engagemanget inom hbtiq-rörelsen jobbat för jämlikhet genom feministiskt självförsvar och delat med sig av personliga erfarenheter av utanförsskap och orättvisa i samhället.

En av dem som nominerade Jeanette Östman skrev följande: "Hon är en fin förebild och visar att det går att leva öppet även i landskap med betydligt konservativare värderingar."


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Ikääntyneiden kerrostalo Tukholmassa

Tukholmaan perustettiin ikääntyneille hlbti-ihmisille oma yhteinen asumismahdollisuus. Kerrostalon kolmessa ylimmässä kerroksessa on asuntoja iäkkäille hlbti-ihmisille. Lars Mononen tuli Tukholmasta kertomaan kokemuksia.


Kaikki alkoi viisi vuotta sitten seminaarissa, jossa kysyttiin, mitä homolle tapahtuu, kun hän tulee vanhaksi. Monellakaan ei ole lapsia. Voiko järjestää sellaista kotia, jossa saa myös hoitoa? Asioita selvitettäessä tuli ajatus, että voisi yrittää järjestää senioriasuntoja samaan kerrostaloon. Tärkeää olisi olla lähellä keskustaa. Monen vuoden keskustelut poliitikkojen kanssa alkoivat tuottaa tulosta. Tukholmasta haluttiin gay-ystävällinen kaupunki. Löytyi suuri kerrostalo, jonka kolme ylintä kerrosta voitaisiin vuokrata hlbti-ihmisille. Perustettiin taloudellinen yhdistys vuokraamaan näitä huoneistoja. Niitä on nyt 28, ja yhdistys hoitaa vuokrasopimukset. Se oli keino ratkaista yhden erityisryhmän asumisasia (kategoriboende).

Aluksi ei ollut riittävästi kiinnostuneita vuokraajia. Monet esittivät epäilyjään projektia kohtaan. Nyt kun toiminta on jo käynnissä, on 100 ihmisen jono. Kiinnostus on suuri.

Asuminen on lähtenyt käyntiin hyvin. Kullakin on oma asunto. Kyse ei ole kommuuniasumisesta. Vaikka tullaan eri suunnilta, tunnetaan yhteenkuuluvuutta. Lars Mononen itse asuu myös talossa. Hän kertoo, että vaikka asumme omissa asunnoissamme, muodostamme jonkinlaisen "perheen". Toisia tavataan käytävillä ja se antaa turvaa. Voidaan vaihtaa elämän kokemuksia. Ne ovat kuitenkin jossain määrin smaantyyppisiä. Täällä koemme olevamme kotonamme. Keski-ikä on 66 vuotta. Nuorin on 55, vanhin 76. Monet ovat aika nuorekkaita eivätkä tarvitse mitään erityistä apua arjessaan.

Yhteenkuuluvuutta yritetään edistää esim. yhteisellä ruuanlaitolla; paraikaa on ruokakurssi. Talossa on yksi yhteinen tila, jossa esim. tehdään yhdessä ruokaa. Yhteinen tv:n katselu on vähäisempää. Monet vetäytyvät mieluummiin omiin tiloihin tv-katseluun. Lauantaisin kuunnellaan yhdessä Melodikrysset -ohjelmaa ja täytetään veikkauslomake. Viimeksi kymmenkunta oli mukana. Sunnuntai-iltapäivisin on yhteinen kahvihetki. Osa tulee, osa ei. Neljäsosalla asukkaista on koiria. Jos olo on huono, voi pyytää naapuria koiran ulkoiluttamiseen. Käydään myös yhdessä ulkoiluttamassa.

Normaalissa kerrostalossa eletään usein suljetuin ovin eikä tunneta naapureita. Täällä on toisin.

Yhdistykseen eli vuokrajonoon pyrkivältä edellytetään hlbti-profiilia. Sitä ei kuitenkaan tarkkaan määritelllä. Ei ole pääsykoetta. Jotain kuitenkin edellytetään: minimi-ikä 55 vuotta. Monilla on aiemmin ollut avioliitto ja on lapsia. Heitä ei ole käännytetty pois.

Kyse on vuokra-asunnoista, joista huolen pitää yhdistys. Vuokrat ovat samaa luokka kuin vuokrat muuallakin. Yhdistys ei vedä välistä minkäänlaista voittoa. 56 neliön kaksio maksaa 8 000 Ruotsin kruunua eli lähes 800 euroa kuussa. Paikka on Gärdetin kaupunginosassa. Lähellä ovat Östermalmstorg ja Karlaplan.

Poliitikot tekivät tämän mahdolliseksi. Yhdistys käynnistyi ilman ainoatakaan kruunua. Vaihtoehtona olisi ollut ostaa kivitalo miljoonilla. Myös omistusoikeusasunnot olisivat vaatineet miljoonien alkupääomaa. Nyt asukas joutuu maksamaan 3 kuukauden takuuvuokran.

Asuminen on täysin tavallista asumista. Mitään erityistä sairaspäivystystä tai vartiointia ei ole. Sairastuneista huolehtii yhteiskunta samalla tavalla kuin muussakin asumisessa. Pitkän tähtäimen tavoitteena kuitnekin on, että Tukhomaan saataisiin myös hoitokoti, jossa asukkaista huolehdittaisiin, kun voimat loppuvat. Mutta se on eri hanke.

Siitä ollaan tietoisia, että merkittävä osa hoitohenkilökunnasta ja ensiavusta on maahanmuuttajia, ja heillä voi syntyä väärinkäsityksiä hlbti-ihmisten suhteen.

Talon alemmissa kerroksissa asuu muuta väkeä. Heillä on oma talon "asukasneuvosto", mutta se ei koske ylempien kerrosten hlbti-asukkaita. On alettu miettiä, miten integroitaisiin alemmat ja ylimmät kerrokset. Koko talossa on yhteensä 150 huoneistoa. Asukasneuvosto järjestää kaikenlaista aktiviteettia: retkiä, grillausiltoja, jne jne. Kun mukana ei ole ylimpien kerrosten väkeä, on jonkinlaista skismaa. Asukasneuvostossa on 80-vuotiaita herroja ja heillä omat näkemyksensä asioista. Näiltä osin koko suuren talon yhteinen, saumaton elämä ei ole onnistunut. Ratkaisua yritetään löytää keskusteluin.

Yksi ongelma on se, että monelle ammattiuran lopettaminen ja siirtyminen eläkkeelle on suuri mullistus. Työuran aikana moni eli vapaana omaa yksityiselämäänsä, vaikka olisi ollut kaapissa työaikana. Työuran jälkeen osa umpioituu kokonaan ja menee kaappiin. Pelätään kovasti esim. hoitohenkilökunnan asenteita.


Keskustelu jatkuu lähipäivinä

Audio på svenska

Lars Mononen från äldreboendet Regnbågen i Sverige presenterar deras verksamhet.

» Jutun oma sivu
Makedoniassa naamioitunut joukkio hyökkäsi hlbti-tilaisuuteen

vaeltaja2006 • 25.10.2014 20:13 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Torstaina illalla yli 20 hengen naamiojoukko hyökkäsi Skopjessa paikallisen hlbti-järjestön syntymäpäivätilaisuuteen. Paikalla Bar Damarissa oli n. 60 juhlavierasta. Hyökkäys kesti kymmenisen minuuttia. Aseina käytettiin mm. kiviä ja pulloja. Useat paikalla olevat loukkaantuivat. Yksi päähän loukkaantunut nainen jouduttiin viemään sairaalaan. Hyökkääjät huusivat homofobisia iskulauseita.

Kaksivuotisen olemassaolonsa aikana homojärjestö on kokenut jo kuusi hyökkäystä. Avajaisisssa ikkunat rikottiin ja viime vuonna talo yritettiin polttaa.

Makedoniaa johtaa ehdottomalla enemmistöllä kristillis-nationalistinen puolue. Heinäkuussa avioliitto määrättiin miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Vuonna 2010 syrjintäsuojalaista poistettiin seksuaalisten vähemmistöjen suoja.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Jeppis-pride, vuoden suurmenestys

vaeltaja2006 • 25.10.2014 17:10 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Jeanette Östman Regnbågshelgen-tapahtumassa. Hän on toimittanut kirjaa Klar text, suomeksi Kaikella rakkaudella (ilmestyneet helmikuussa 2014)
Menneen kesän erityispiirre oli se, että useilla paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa järjestettiin paikallisia pride-tapahtumia. Kulkueissa ja katujen varsilla oli runsaasti ihmisiä. Erityisen suuri menestys oli Pietarsaaren Jeppis-pridellä. Järjestäjä Jeanette Östman kertoi Jeppis-priden vaiheista.

Jeanette on nykyisin freelance-journalisti ja asuu Pietarsaaressa. Puoli vuotta sitten hän oli toimittajana kirjassa Klar Text, suomeksi Kaikella rakkaudella.

Pietarsaaressa on jo useita vuosia ollut ilmassa ajatus omasta pride-tapahtumasta. Parin ihmisen voimin ajatusta testattiin facebookissa, ja vastaanotto oli myönteinen. Kun paikallislehteen ilmaantui edellisenä vuonna pieni uutinen pridestä, asia räjähti ihmisten tietoisuuteen, ja suhtautuminen oli pääasiassa myönteistä.

Mediassa kiinnostus asiaan laajeni sen vuoksi, että oli myös laajaa vastustusta. Vastustuksesta alkoi tulla varsinainen uutinen. Eniten negatiivista palautetta tuli netin kautta, ja sitä tuli jo ennen kuin oli sekuntiakaan suunniteltu priden ohjelmaa. Pelkkä ajatus herätti vastustusta ja nettiin ja lehtien yleisönosastoihin alkoi tulla raamatun lauseita. Henkilökohtaisia uhkauksia ei ollut.

Seurakuntaneuvosto ei äänestyksessä puoltanut sateenkaarimessua. Se oli ainoa negatiivinen virallinen kannanotto. Kuitenkin keskustelu sinne päin oli rakentavaa. Kaupungin johto ja johtavat poliitikot tukivat prideä. Myös media antoi tukensa. Sateenkaariliputuksesta käytiin kirjeenvaihtoa ja kaupungin päätös oli, että sateenkaariliput voivat liehua raatihuoneella, mutta ei kaupungintalolla.

Kaiken kaikkiaan koko prosessi oli hengeltään positiivinen. Netin ja yleisönosastojen myönteiseen tai kielteiseen kirjoitteluun priden järjestäjät eivät osallistuneet. Tuntui siltä, että monet ihmiset tarvitsivat rajua tuuletusta, kun näistä asioista ei oikein pääse muuten sanomaan omaa "poliittisesti epäkorrektia" mielipidettään. Ja mielikuvitus lensi. Kuviteltiin alastomia ihmisiä puistoissa ja muuta merkillistä.

Jeppis Priden teema oli Usko, toivo ja rakkaus – Pietarsaaren perinteikkäät symbolit. Ohjelma noudatti monien muiden pride-tapahtumien kaavaa: jumalanpalvelus, keskusteluja, näyttelyitä, paraati, juhla.

Kohokohta oli paraati, vaikka oli paljon muutakin kiinnostavaa, esim, ahvenanmaalainen queer-ooppera. Mukana paraatissa oli 2000 ihmistä, ja monet tunsivat toisensa ja muut kaupunkilaiset tunsivat heidät. Suuret paraatit, esim. Helsingin pride, on tuntemattomien paraati. Pienemmällä paikkakunnalla monet tuntevat toisensa. Oli paljon myös muualta tulleita pride-vieraita. Osa katsojista seurasi mukana. Ihmiset taputtivat ja tunnelma oli korkealla. Oli karnevaalitunnelma. Kärjessä oli bändi, joka soitti musiikkia. Oli paljon positiivista energiaa. Negatiivista ei näkynyt, vaikka ennakkoon vähän kuiskuteltiin häiriköistä. Poliisi tiesi myös riskeistä, mutta edes raamattubussia ei näkynyt kaupungilla.

Pietarsaaressa ei ole ollut mitään hlbti-toimintaa, ja voi vain kuvitella niitä hlbti-nuoria, jotka eivät voineet kertoa vanhemmilleen menevänsä pride-paraatiin. Jeppis-priden jälkeen hiljaisuus jatkui, mutta nyt ilmeisesti jotain nuorten toimintaa on käynnistymässä.


Haastattelu (på svenska) 24 minuuttia
Jeanette Östman, en av arrangörerna. Jeanette intervjuas av Nadja Weckström.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Eva Biaudet'n kanssa aamukahvilla

vaeltaja2006 • 24.10.2014 14:57 UUTISET: PRIDE

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pistäytyi Regnbågshelgen-aamukahveilla. Tapaaminen oli sen takia erityisen ajankohtainen, että keskiviikkona eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa valmistelussa olevasta yhdenvertaisuuslaista.

Perustuslakivaliokunta haluaa lakiesitykseen merkittäviä muutoksia. Yhdenvertaisuuslainsäädäntö vaikuttaa viranomaistoimintaan ja yksityisten ihmisten keskinäisiin asioihin. Valiokunnan lausunto saa kiitettävän arvosanan niiltä tahoilta, jotka pitävät perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia olennaisen tärkeinä.

Nyt Eva Biaudet kertoo mielipiteensä. Hän haluaa avata kuohuviinipullon tapahtuman kunniaksi. Keskustelua johdatteli Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis.

Keskiviikkona perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää lausuntoa kunniakkaana, koska perustuslain yhdenvertaisuuspykäliä noudatettiin. Mm.: yhdenvertaisuuslaki ei voi olla toissijainen laki, jonka "yli ajaa" tarvittaessa jokin muu laki. Lain valmistelussa on törmätty eturustiriitoihin mm. työmarkkinajärjestöjen suunnalta. (suomeksi)
(på svenska) Tässä vastauksessaan Eva Biaudet käsittelee laajemmin perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja yhdenvertaisuuslakiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Nimike "vähemmistövaltuutettu" on häviämässä ja tilalle tulee "yhdenvertaisuusvaltuutettu". Syrjintä harvoin kohdistuu vain yhteen ryhmään vaan moneen vähemmistöön samaan aikaan. Uuden lain tullessa voimaan kansalaiset voivat valittaa yksittäisistä syrjintätapauksista. Ongelmaksi muodostuu se, voiko syrjintävaltuutettu puuttua työelämän syrjintäkysymyksiin, vaikka ihmiset viettävät työssä suuren osan elämäänsä. Julkiset ja yksityiset palvelut kuuluvat syrjintävaltuutetun alaan. Myös koulut saadaan mukaan.
(på svenska) Työelämän syrjintätutkimukset osoittavat, että koulutuksella ei ratkaista asioita, vaan sillä, että organisaation johto sitoutuu syrjimättömyyteen. Syrjintätilanteista selvitään useimmiten organisoimalla asioita. Mutta mitä sitten, kun syrjintää esiintyy hlbti-ihmisten ja muiden vähemmistöjen sisällä ja keskellä.
(på svenska) Miksi erilaisuus aiheuttaa torjumista tai syrjintää? Yhteiskunnassa kirjoittamattomat normit säätelevät asioita. Esimerkki tulee tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa nähtiin normien vaikutus esim. puhetapoihin. On tavallista, että syntyy vastakkainasettelu: me - nuo toiset.

» Jutun oma sivu
Vihreiden Niinistö ottaa etäisyyttä tasa-arvoon

jnsto • 24.10.2014 11:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Haastattelun kylkeen taitettu tiivistelaatikko. Vain erimielisyydet ympäristöasioissa voivat kaataa yhteistyön Sipilän keskustan kanssa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei lue tasa-arvoaihepiiriä tai ihmisoikeuksia kynnyskysymykseksi poliittisessa yhteistyössä keskustan Juha Sipilän kanssa. Suomen Kuvalehden haastattelussa (43/2014, 19-21) Niinistö sanoo tavoitteena vaalien jälkeen olevan "arvoliberaali" hallitus. Lainausmerkit ovat SK:n tekstissä.

Ville Niinistö sanoo pitävänsä keskustan Juha Sipilän tyylistä. Niinistö sanoo keskustalla olevan "meitä lähellä olevia tavoitteita". Jännitteitä on kuitenkin ympäristönsuojelussa. "Jos ne ratkaistaan, keskusta on kiinnostava kumppani". Keskustan ja etenkin sen puheenjohtajan asenne HLBT-suomalaisten tasa-arvoon ei nouse esille. Ville Niinistö sanoo paljon riippuvan siitä, miten Sipilä asennoituu vasemmisto-oikeistoakselilla. Sipilän ihmisoikeusasenteet eivät ole kynnyskysymys.

Yhteistyön perussuomalaisten kanssa Niinistö rajaa kuntatasolle. "He ovat ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymyksissä kaukana meistä".

Vaalien jälkeen vihreiden tavoitteena on hallitus, joka ajaa "oikeudenmukaista tulonjakoa, panostaa koulutukseen, työllistymiseen, uusiutuvaan energiaan ja puhtaaseen teknologiaan sekä edistää yrittäjyyttä". Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ei listalle ole nostettu.

Haastattelun on toimittanut Matti Simula.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot