ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Bear Park Cafe - Karhupuiston kioski/kahvila
Kesäkahvila on avoinna huhti-syyskuussa joka päivä. Säävaraus. Björnparkens sommarkafe är öppet varje dag från april till September. Bärenpark-Café ist von Aprill bis September geöffnet jeden Tag. Karupargi kohvik on avatud aprillist septembrini iga päev.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Venäjän homojen vastainen laki estää hiv:n vastaisen taistelun

Lassijuhani • 16.09.2014 20:11 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • ULKOMAAT
Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut Venäjän tukahduttavien huume- ja homolakien estävän taistelun hiv:n etenemistä vastaan. Hiv-epidemia leviää maassa nopeammin kuin melkein missä muusa maailman valtiossa.

Kymmenen vuotta sitten 170,000 ihmisellä Venäjän federaatiossa oli hiv-tartunta. Nyt määrä on 1,2 miljoonaa, ja Venäjän osuus Euroopan alueen uusista tartunnoista on 55 %.

WHO:n hiv-ja aids-ohjelman johtaja Martin Donoghue kertoi INTimesille, että hiv-palvelujen esteiden poistaminen on ensiarvoisen tärkeää epidemian suitsemiseksi. Hänen mukaansa maissa, joissa on tukahduttavat huume- ja homolait, on myös korkeat hiv-tartuntamäärät.

”Venäjän huumelait ovat rajoittavia. Se on harvoja maita Euroopassa, jotka kieltävät metadonin käytön, ja sitä on arvosteltu miesten välistä seksiä koskevista laeista, politiikasta ja käytännöstä.

Lakeja ja käytäntöjä pitäisi muuttaa tarpeen mukaan, ja valtioiden pitäisi dekriminalisoida huumeiden käyttö, seksityö, samaa sukupuolta olevien henkilöiden välinen seksi ja sukupuolelle epätavallinen käyttäytyminen.”

Venäjällä voimassa oleva ”homopropagandan” kieltävä laki on johtanut homofobisen ja transseksuaalien vastaisen väkivallan lisääntymiseen ja seksuaaliterveyttä koskevan tiedonvälityksen tukahduttamiseen sateenkaariväestön keskuudessa.

Hiv-hyväntekeväisyysjärjestön Avert kampanjapäällikkö Caitlin Mahon kertoi, että vaikka hiv-tartuntojen määrä Venäjän homojen ja biseksuaalien keskuudessa vaikuttaa pieneltä – vain 1718 tartuntaa koko Venäjällä – leimautuminen ja syrjintä on johtanut siihen, ettei läheskään kaikkia tapauksia tilastoida.

Ms Mahonin mukaan ”tämä saattaa olla salattu epidemia”. On mitä todennäköisintä, ettei julkaistu luku kuvasta todellisuutta. Täten hiv-taakka Venäjän homoyhteisössä on tuntematon.

Venäjän sateenkaariyhteisöt kokevat usein vihamielisyyttä ja syrjintää, ja väkivallasta ja julkisesta nöyryyttämisestäkin on kerrottu. Kaikki tämä edesauttaa sellaista käyttäytymistä, joka lisää hiv-tartuntariskiä ja estää hiv-palvelujen saatavuutta.”
» Jutun oma sivu
Turun pride-viikko käynnistyy rakkauslukon kiinnittämisellä

Sami Mollgren • 15.09.2014 08:02 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku pride -pinssejä (kuva: Turku Pride)
Turku Pride -viikon virallinen avaus ja tiedotustilaisuus järjestetään maanantaina 15. syyskuuta kello 10 Teatterisillalla, jossa siltaan kiinnitetään ns. rakkauslukko.

- Tulemme lukitsemaan Turku Priden pysyvästi Turkuun - rakkauslukkona teatterisillassa, kuvaillaan tapahtuman tiedotteessa.

Turku Priden teema on vapaus valita – oikeus olla.

Turku Priden Pride-kummeiksi ovat lupautuneet esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen, ministeri Ville Niinistö, professori Esko Valtaoja, PMMP:n Mira Luoti, kansanedustaja Heli Paasio, mediapersoona Yazka, kirjailija Pirkko Saisio ja koomikko Lotta Backlund. Turun kaupunki juhlistaa Pride-päivää - lauantaita 20.9. sateenkaariliputuksella.

Tapahtuman järjestää "aktiivisten kansalaisten yhteenliittymä", jossa mukana on Turku Priden verkkosivujen mukaan "järjestötoimijoita, vanhempia, poliitikkoja, turkulaisia, stadilaisia, uussuomalaisia, opiskelijoita, työttömiä, sairaslomalaisia, taiteilijoita, homoja, heteroja, cis-sukupuolisia, muunsukupuolisia, transihmisiä.... Tapahtuman koordinaattoreita ovat Laura Pohjola ja Roosa Laaksonen.

Lauantaina 20.9. kulkue ja puistojuhla

Ennen kulkuetta ohjelmassa on Priden Gender bending -pukeutumistyöpaja ja Pridekinon aamupäivänäytös. Pridekinolla on lauantaina myös iltanäytös.

Lauantaina kello 14 pride-kulkueeseen kokoonnutaan Puolalanmäellä, Taidemuseon edessä, Aurakadun päässä. Kulkue lähtee liikkeelle kello 15. Puistojuhla alkaa kello 16 Kupittaanpuistossa. Puistojuhlassa esiintyvät Iida Umpikuja, Red Crickets ja Samuli Putro. Puistotaoahtumassa on myös lastenohjelmaa ja eri toimijoiden kojuja. Puhujina puistotapahtumassa ovat Erkki Lietzen ja Tiina Lindfors.

Lauantaina Henrikinkirkossa järjestetään sateenkaarimessu. Kulttuurinälkään on illan aikana taideohjelmaa: Queer Elegioita ja Julia & Julia -baletin näytös. Lauantai-illan ohjelmaan kuuluu myös Fetish Clubin kokoontuminen.

Lauantai-iltana järjestetään kolmet eri bileet Dynamossa, Suxesissa ja Show Timessa.

Ohjelmaa myös viikon varrella

Lauantaista päätapahtumaa edeltävän viikon aikana Turussa on mahdollisuus osallistua muuhunkin sateenkaariteemaiseen ohjelmaan.

Jo 2.9. on Turun pääkirjaston musiikkiosastolla käynnistynyt näyttely Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pioneerit musiikin historiassa -näyttely. Näyttely on avoinna lokakuun loppuun asti.
Maanantaina 14.9. ohjelmassa on Pervopiirtelypaja.
Tiistaista eteenpäin koko viikon ajan 15.9. - 21.9.2014 ovat Queer Havenin ja TuSetan From Finland with Love –tukipostikortit kirjoitettavana kuuteen itäeurooppalaiseen maahan Kirjatorilla, Vanhan Suurtorin kupeessa.
Keskiviikkona 17.9. Kirjakahvilassa järjestetään Tove Jansson -lukupiiri.
Torstaina 18.9. Suxesissa on Sateenkaarikaraoke otsikolla “Sing if you’re glad to be gay”.
Perjantaina valmistaudutaan lauantaiseen kulkueeseen kylttejä tekemällä Vapaus valita, oikeus olla! Pride-kulkueeseen Kylttiworkshopissa. Pride-etkot järjestetään perjantaina Suxesissa.
Sunnuntaina on vielä vuorossa perhetapahtuma ja Suxesin Turku Pride dagen efter -karaoke.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Muumit Berliinin homomuseossa


Toimituksen kahvihetki muumien ja muiden satuhahmojen seurassa
Lauantaina avautui Berliinin homomuseon uusin näyttely: "Muumien lumoava maailma - peikkoseikkailu homomuseossa". Näyttely on suunnattu erityisesti lapsille, ja sen vuoksi avajaiset järjestettiin lauantaina jo klo 15. Näyttely jatkuu maraskuun 10. päivään saakka.

Näyttely poikkeaa perinteisistä näyttelyistä niin, että mitään Tove Janssonin alkuperäisiä töitä ei ole näytteillä, vaan museossa kävijät askartelevat omat muumikuvansa ja ne asetetaan esille. Koko näyttely perustuu itsetekemiseen, askarteluun ja leikkiin.

Lützowstraße 73, 10785 Berliini. Avoinna: Ma, Ke-Pe, Su 14-18, La 14-19, Ti suljettu.


» Jutun oma sivu
Belgradin ihmisoikeuskonferenssissa saksalainen osallistuja hakattiin henkihievieriin

Begradin ihmisoikeuskonferenssi keskeytettiin, kun saksalainen hlbti-aktivisti hakattiin pahasti. Tuntemattomat hyökkääjät iskivät lauantain vastaisena yönä 27-vuotiaan saksalaismiehen tajuttomaksi kaupungin keskusta-alueella. Tällä hetkellä hän on tehohoidossa. Häntä iskettiin lasisella esineellä ja samalla kaikui huuto: "Emme halua vierasmaalaisia Belgradiin".

Konferenssin nimenä oli: "The Future belongs to us: LGBT Rights on the Road to the European Union". Järjestäjinä olivat paikallinen järjestö Labris ja saksalainen Magnus Hirschfeld-säätiö. Konferenssi keskeytettiin ja lauantaina oli lehdistötilaisuus. Paikalla oli Saksan suurlähettiläs ja serbialainen ministeri. Ministeri sanoi uskovansa, että tapaus selvitetään. Tiedotustilaisuuden jälkeen sadat konferenssin osanottajat marssivat Belgradin kaupungintalolle. Poliisi suojasi marssin.

Konferenssia jatkettiin sunnuntaina kapeammalla ohjelmalla.

Tänään poliisi on kertonut, että kolme mahdollista tekijää on kiinni. Apuna on käytetty valvontakamerakuvia. Uhri on tajuissaan ja pystyy jo puhumaan ja liikuttamaan käsiään ja jalkojaan.

(lähde: queer.de)

balkanist.net» Jutun oma sivu
Berliini: kansa vaeltelee Fuggerstrassella, homomuseo kärsii kävijäpuutteesta

vaeltaja2006 • 13.09.2014 11:32 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Berliinissä vietetään tässä viikonvaihteessa vuotuista Folsom-Europe -tapahtumaa. Tuhannet fetisseistä kiinnnostuneet hyörivät Fuggerstrassen katujuhlassa. Berliinin homomuseo kertoo kävijäpulasta ja talousongelmista.

Folsom Europe -tapahtumaa pidetään nyt 11. kerran. Tänään lauantaina Folsom-kaupunkijuhla levittäytyy Schönebergin Fuggerstrasselle ja sen lähikaduille. Perinteisesti Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit on tervehtinyt tapahtumaan saapuvia vieraita, mutta tänä vuonna ohjelmalehtisessä ei ole hänen tervehdystään. Wowereit lopettaa pormestarin hommat joulukuussa.

Folsom-tapahtumassa käy tuhansia fetissien ystäviä. Berliinin homomuseo sen sijaan valittaa kävijäpulaa. Museon talous on rapakunnossa, vaikka juuri on saatu uudet, isommat ja hienommat tilat kävelymatkan päästä Nollendorfplatzilta.

Berliinin homomuseo on maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuinen. Se avattiin vuonna 1985 ja viime vuonna se muutti uusiin tiloihin: Lützowstraße 73. Museolla on muihin vastaaviin museoihin verrattuna suuri kokoelma ja kirjasto. Museon väki miettii, että jos joka kymmenes berliiniläishomo kävisi museossa vuoden aikana, museon talous olisi pelastettu. Näyttelytilassa on kahvila, ja kirjasto on käyttäjäystävällinen.

Talousongelmien syinä pidetään korkeita ylläpitokuluja. Arkisto on ainutlaatuisen suuri ja sen järjestely nykyvaatimusten mukaiseksi vaatii varoja. Suurin osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin, mutta museo ja arkisto eivät selviä ilman muutaman hengen palkattua henkilökuntaa.

Homomuseota on aikaisemmin moitittu liian saksalaiseksi. Kielenä esim. näyttelyjen esittelykierroksilla on ollut pääasiassa saksa, vaikka kansainväliset turistit yhä enemmän käyvät museossa. Asiasta ollaan museossa tietoisia, ja jotain asian hyväksi on jo tehty.

Pahimmassa tapauksessa talousongelmat voivat johtaa museon lopettamiseen.

Suomalainen "homomuseo" on Tampereella, jossa Työväenmuseon tiloissa on hlbti-kokoelma. Kirjastorintamalla tapahtuu, kun Seta lopettaa homo- ja lesbokirjallisuuden käsikirjastonsa ja panee kirjat ja lehdet kiertoon.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kilpailutuksen vuoksi huoli Karhupuiston kahvilan jatkosta

Sami Mollgren • 11.09.2014 07:25 • 3 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

Bear Park Cafe sijaitsee Helsingin Kalliossa, Karhupuistossa, Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa.
Helsingissä on joukko "lippakioskeja", ja ne on vuokrattu kioskiyrittäjille määräaikaisilla vuokrasopimuksilla. Kioskit omistaa Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston tilakeskus, ja vuokraamisesta vastaa Rakennusvirasto. Nyt kaupunki aikoo kilpailuttaa lippakioskien yrittäjät.

Yksi lippakioskeista on Kallion Karhupuistossa Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa toimiva Bear Park Cafe, jota pyörittää monessa muussakin hlbti-henkisessä aktiviteetissa vaikuttava Mikko Autio. Kesäkahvilana keväästä syksyyn joka kesä nyt runsaat kymmenen vuotta toiminut lippakioski herätettiin henkiin 2003 keväällä. Sitä ennen se kunnostettiin sisältä.

Lippakioskin seinustalla liehuu myös sateenkaarilippu: kahvilalla on merkitys osana kalliolaista sateenkaarikulttuuria. Lippakioskin kupeessa on Bear Park Cafen olemassaolon aikana järjestetty erilaisia tapahtumia: on ollut musiikkiesitystä, runonlausuntaa ja "karhujen korkkarijuoksua".

Kaupunki haluaa yrittäjät kiertoon

Lippakioskien tilanne nousi esiin syyskuun alussa, kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen, jossa kerrottiin, että Helsingin Käpylässä pelätään lippakioskin "hyvän meiningin" menettämistä, kun kaupunki kilpailuttaa yrittäjät kesällä 2015 alkavalle uudelle vuokrakaudelle. Esimerkiksi Käpylässä paikalliset asiakkaat kuitenkin pitäisivät nykyiset kioskiyrittäjät.

Aiemmin hiljainen kioskin viereinen puisto on erään asiakkaan mukaan herännyt elämään. Myös paikallinen kaupunginosaseura on jättänyt vetoomuksen siitä, että kilpailuttamisessa huomioidaan myös sosiaalinen puoli ja syntyneet yhteisöt.

Helsingin Sanomien mukaan kilpailutuksen järjestämistä ohjaa Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan toukokuussa hyväksymä kioskiohje. Sitä tarkempia sääntöjä kilpailutukselle ei toistaiseksi ole.

- Valitettavasti tässä vaiheessa kaikki on auki kilpailutuksen suhteen. Kun alamme tiedottaa, vuokralaisia informoidaan mahdollisimman pian, sanoo tarkastaja Hannele Virta rakennusviraston alueiden käyttö -osastolta Helsingin Sanomille.

Yleisten töiden lautakunnasta annetaan ymmärtää, että lippakioskin ympärille syntyneen yhteisöllisyyden huomioiminen kilpailutusperusteena on vaikeaa, koska lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Niemisen (kok) mukaan yhteisöllisyyden raja pitäisi ensin määritellä.

- Nämä eivät ole yksiselitteisiä asioita. Kenelläkään ei ole periaatteessa elinikäistä oikeutta Helsingin rakenteisiin ja kauppapaikkoihin, oikeus pitää lunastaa tavalla tai toisella. Kun mennään oikeasti yhdenvertaiseen ja läpinäkyvään yhteiskuntaan, tullaan siihen, että asioiden pitää olla yhdenvertaisia ja kilpailutettavissa, sanoo Nieminen Helsingin Sanomille.

Niemisen mukaan vuokrayrittäjille pitää olla selvät pelisäännöt. Hänen mukaansa seuraavat vuokrasopimukset tehdään kymmeneksi vuodeksi, koska yrittäjät joutuvat ylläpitämään kioskirakennusten kuntoa ja tekemään erilaisia investointeja. Hän sanoo, että viidessä vuodessa investointeja ei kuoleteta.

Myös Helsingin Sanomien haastattelema elämäntapoja, kuluttamista ja kulttuurisia teemoja Helsingin kaupungin tietokeskuksessa tutkiva Pekka Mustonen katsoo, että aluetta elävöittävien arvojen lisääminen kilpailutuksiin on erittäin vaikeaa.

Adressi Karhupuiston nykyisen yrittäjän puolesta

Karhupuiston lippakioskin aktiiviset käyttäjät katsovat voivansa vaikuttaa kaupungin viranomaisten ratkaisuihin, kun vuokrasopimuksia uusitaan. Adressit.com -palvelussa etsitään "Karhupuiston lippakioskin puolesta" -nimettyyn adressiin allekirjoituksia. Myös Käpylän kioskin puolesta on käynnissä vastaavanlainen nimenkeruu.

Adressissa vaaditaan Karhupuiston lippakioskin toiminnan ja luonteen pitämistä ennallaan. Adressissa todetaan, että karhupuiston lippakioskin ympärille on muodostunut tärkeä, moniarvoisuutta huokuva yhteisö, ja että kioski on tapahtumineen Kallion "kulttuurikeidas".

Torstaiaamuna 11.9. sen on allekirjoittanut runsas 700 henkilöä.

- Kallion hengessä kioskista on tullut myös tärkeä osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisöllisyyttä ja identiteettiä, kaupunki markkinoi itsekin sitä jopa maamme rajojen ulkopuolella, kirjoitetaan adressin tekstissä.

Kaupungin aikoman kilpailutuksen vuoksi monen yrittäjän työ on adressin mukaan romuttumassa, samoin kuin toiminnan ympärille syntyneet yhteisöt.

- Kaupungin kilpailuttamisinnon ei pidä rikkoa kaupunkilaisten keskuuteen syntyneitä yhteisöjä ja alakulttuureja, kirjoitetaan adressissa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin LGBT-genre sisältää kymmenen elokuvaa

Sami Mollgren • 11.09.2014 00:08 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

27th Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 18. - 28. syyskuuta 2014.
Syyskuun loppupuolella Helsingissä järjestettävä elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on tänäkin vuonna ottanut ohjelmistoonsa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia elokuvia.

Otsikon "LGBT-genre" alla on kymmenen filmiä.

27th Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 18. - 28. syyskuuta. Vuodesta 1988 vuosittain järjestetty elokuvafestivaali on Suomen suurin. Elokuvafestivaalia järjestää Helsinki International Film Festival ry, ja se toteutetaan Helsingin kaupungin ja Suomen elokuvasäätiön tuella.

Lipunmyynti käynnistyy torstaina 11. syyskuuta.


LGBT-genren elokuvat:

Jeffrey Schwarzin ohjaamassa yhdysvaltalaisdokumentissa I am Divine (2013) nähdään tarina siitä, miten Harris Glenn Milsteadista tuli Divine - filmi-ikoni, näyttämötähti ja diskolaulaja.Ilppo Pohjolan dokumentti Daddy And the Muscle Academy Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta valmistui vuonna 1991 hieman ennen Laaksosen kuolemaa. Dokumentissa käsitellään esimerkiksi taiteilijan merkittävää vaikutusta kuvataiteeseen ja pop-kulttuuriin.


Ádám Császin ohjaamassa saksalais-unkarilaisessa elokuvassa Land of Storms tositapahtumiin perustuvaan tarinaan kuuluu jalkapalloura, paluu kotiseudulle Unkarin maaseudulle, miesten välinen kolmiodraama ja päälle paikallisen maalaisväestön homoviha.New Yorkiin sijoittuvassa Ira Sachsin ohjaamassa elokuvassa Love Is Strange pitkään yhdessä olleet miehet pääsevät vihille, mutta rahahuolten vuoksi pariskunta joutuu etsimään yösijansa ystävien ja sukulaisten nurkista.Me, Myself And Mum on Guillaume Galliennen kirjoittama, ohjaama ja tähdittämä palkittu komedia vuodelta 2013.Karim Aïnouzin ohjaama Praia do Futuro sijoittuu Brasilian FOrtalezaan ja Saksan Berliiniin.David Lambertin ohjaamassa belgialais-kanadalaisessa elokuvassa All Yours vuodelta 2014 aiheena on kolmiodraama: keski-ikäinen belgialaisleipuri auttaa argentiinalaisen miehen pois kotimaastaan, joka puolestaan päätyy suhteeseen leipomossa työskentelevän yksinhuoltajaäidin kanssa.


Ester Martin Bergsmarkin ohjaamassa Tukholmaan sijoittuvassa elokuvassa Something Must Break on aiheena seksuaalisuus, sukupuoli, oma identiteetti ja suhde omaan identiteettiin.Sini Andersonin ohjaama dokumenttifilmi The Punk Singer kertoo laulaja, lauluntekijä, kirjoittaja ja feministiaktivisti Kathleen Hannasta.Panos H. Koutrasin ohjaaman elokuvan Xenia tarina sijoittuu Ateenaan. Päähenkilöt ovat albaniankreikkalaiset veljekset.

Pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 7. - 9. marraskuuta. Turun seudun Setan järjestämä Vinokino järjestetään myös Turussa 24. - 26.10., Jyväskylässä 24. - 25.10., Oulussa 25.10. - 26.10 ja Tampereella 30.10. - 2.11..
» Jutun oma sivu
Unkarin kansalaisjärjestöjä painostettiin ratsialla

vaeltaja2006 • 10.09.2014 09:17 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Budapestin mellakkapoliisi teki maanantaina ratsian kahteen kansalaisjärjestöön, joiden kautta jaetaan norjalaisesta koheesiorahastosta varoja muille unkarilaisille kansalaisjärjestöille. Unkarin hallitus on jo aiemmin antanut ymmärtää, ettei se siedä kansalaisjärjestöjä, joita rahoitetaan ulkomailta.

Oppositiopoliitikot vertaavat Unkarin tapahtumia Venäjään ja Putinin hallintoon. Venäjällä kansalaisjärjestöt joutuvat rekisteröitymään "ulkomaisiksi agenteiksi", jos ne ottavat vastaan rahaa liberaaleista länsimaista.


Maanantain ratsia tehtiin kahteen kansalaisjärjestöön. Kaikki tietokoneet takavarikoitiin ja Ökotars-säätiön ("ekokumppanuus-säätiö") johtaja vietiin poliisin tiloihin. Jo yli kuukausi sitten Ökotars-säätiöstä oli tehty ilmianto, perusteena laiton toiminta. Ilmiannon teki hallitsevan Fidesz-puolueen poliitikko, ja ilmiantoa pidetään tekaistuna. Siitä saatiin syy ratsioille.

budapestbeacon.com

www.eu-norway.org


Ökotars-säätiö jakaa rahaa unkarilaisille kansalaisjärjestöille. Raha tulee pääasiassa Norjasta. Kun Norja teki vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, se sitoutui samalla rahoittamaan EU:n koheesiorahastoa, jolla halutaan edistää Unkarin taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Rahastosta menee valtaosa rahoista mm. tiehankkeisiin, mutta pieni osa menee demokratiaa edistäville kansalaisjärjestöille. Kansalaisjärjestöille menevää osuuttta hallinnoi Ökotars-säätiö, jonka tiloihin siis maanantaina tehtiin ratsia.

Ökotars-säätiö on täysin Unkarin hallituksesta riippumaton järjestö. Se jakaa avustuksia mm. tutkivaa journalismia edistävälle järjestölle, romanien tiedotustoimintaa harjoittavalle keskukselle ja Transparency Internationalille. Rahaa annetaan myös homo- ja lesbojärjestöille. Kesäkuun 2014 alussa Unkarin hallitus vuoti ulos mustan listan sellaisista kansalaisjärjestöistä, joille ei pitäisi antaa tukea. Mukana 17 järjestön mustalla listalla olivat homo- ja lesbojärjestöt.

ranneliike.net


Unkarin hallitus haluaisi itse määrätä, mitkä järjestöt saavat ulkopuolista tukea. Norja on esittänyt vastalauseensa Unkarin hallituksen toimille. Norja on ilmoittanut, että se ei halua antaa tukea Unkarin hallituksen talutusnuorassa oleville järjestöille. Pääministeri Orban kuukausi sitten ilmoitti, että Unkarin tavoitteena on ei-liberaali demokratia (ill-liberal democracy), Venäjän ja Kiinan malliin. Sellaista epädemokraattista kehitystä Norja ei halua tukea. Norja vaatii, että Unkarin hallituksen on lopetettava kansalaisjärjestöjen ahdistelu.

Kansalaisjärjestöjä on ahdisteltu eri tavoin. Juuri ennen Budapestin prideä heinäkuun 2014 alussa myös tapahtumaa järjestävä sateenkaari-järjestö sai vaatimuksen, että yhdistyksen kaikki asiakirjat on toimitettava valtion tarkastusvirastolle. Sateenkaarijärjestö kieltäytyi. Koska se ei ole saanut Unkarin valtiolta penniäkään tukea, valtiolla ei ole oikeutta tarkastaa sen tilinpitoa.

Tilanne on niin tulehtunut, että Norja on keskeyttänyt kokonaan rahan jakamisen koheesiorahastosta. Ökotars-säätiön puheenjohtaja vapautettiin maanantai-iltana, ja mitään laitonta ei ainakaan vielä löydetty. Illalla Ökotars-säätiön toimiston edessä oli 500 ihmisen tukimielenosoitus.

Eilen tiistaina Unkarin hallitus pyysi EU-komissiota sovittelemaan riitaa Norjan ja Unkarin välillä. On hyvin todennäköistä, että Unkarin hallitus kärsii taistelussaa tappion.


Liberaalit valtion vihollisia?

Eilen tuli yksi tappio Unkarin yksinvaltaiselle Fidesz-puolueelle ja maan hallitukselle, kun Strassbourgissa ihmisoikeustuomioistuin vahvisti tuomionsa Unkarin kirkkolaista. Kirkkolaissa säädetään, että maan parlamentti saa päättää, mitkä uskonnolliset yhdyskunnat hyväksytään kirkoiksi. Vain pieni osa hakemuksista hyväksyttiin parlamentissa. Yhdeksän hylättyä kirkkoa valitti Strassbourgiin ja ne voittivat oikeusprosessin. Tuomion mukaan kirkkolaki rikkoo ihmisten kokoontumis- ja yhdistymisvapautta. Moni kriitikko onkin kysynyt, mistä parlamentti saa jumalalliset valtuutensa päättää "oikeista" tai "vääristä" kirkoista.

Yksi hylätty kirkkokunta on Gábor Iványin perustama Hungarian Evangelical Fellowship/Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Se on lähtöisin metodistikirkosta. Tutkivat toimittajat ja bloggaajat tietävät kertoa, että kirkon päämies Gábor Iványi on yksi pääministeri Orbanin eniten vihaamista henkilöistä. Mistä moinen viha on syntynyt? Nuorempana he olivat ystäviä ja Gábor Iványi kastoi Orbanin perheen kaksi lasta. Sitten tuulen suunta muuttui.. Nuorena Gábor Iványi oli vahva antikommunisti, mutta 1990-luvulla hänestä tuli liberaali. Hän oli kahteen otteeseen liberaalin puolueen kansanedustajana. Ja pääministeri Orban vihaa liberaaleja. Sen takia ilmeisesti parlamentti ei hyväksynyt Gábor Iványin seurakuntaa kirkoksi, vaikka kirkko tekee laajaa sosiaalista työtä. Sillä on mm. lastentarhoja, kouluja, vanhainkoteja ja asunnottomien yömajoja.

Unkarilaisessa päivälehdessä (Nepszabadsag) tänään iso uutinen hallituksen häviöstä kirkkokiistassa, kuvassa Gabor Ivanyi:
nol.hu


» Jutun oma sivu
Sápmi Pride 16. - 19. lokakuuta Kiirunassa

Sami Mollgren • 10.09.2014 07:36 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE

Sápmi Pride -lipussa on yhdistetty Saamenmaan lippu ja sateenkaarilippu (kuva: Sápmi Pride)
Ruotsin Kiirunassa järjestetään Sápmi Pride -tapahtuma 16. - 19. lokakuuta. Tapahtuman järjestää Ruotsin saamelaisnuorten järjestö Sámi Nuorra ja rahoittaa Queering Sápmi -projekti.

Asiasta kertoo Yle verkkosivuillaan.

Lajissaan ensimmäisen alkuperäiskansojen tapahtuman on tarkoitus saada jatkoa siten, että tulevaisuudessa tapahtuma järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla, eri tahojen toteuttamana.

Sápmi Pride -festivaaliin kuuluu yhdessäolon, työpajojen ja luentojen lisäksi myös teatteri-, taide- ja musiikkitapahtumista.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot