ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Vinokino
Lesbo- ja homoelokuvan festivaali

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Vatikaani: Irlannin avioliittopäätös "tappio ihmiskunnalle"

Sami Mollgren • 28.05.2015 13:37 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Vatikaani paavinistuimineen on katolisen maailman pääpaikka.
Vatikaanin valtiosihteeri kardinaali Pietro Parolin toteaa olevansa "syvästi pettynyt" Irlannin homoavioliitot sallivaan äänestystulokseen. Paavi Franciscus ei itse ole ottanut Irlannin avioliittoäänestyksen tulokseen julkisesti kantaa.

Irlannissa katolinen kirkko on ollut perinteisesti hyvin vahva, ja kirkko on pystynyt vaikuttamaan maassa poliittiseen päätöksentekoon. Viime vuosikymmenien mittaan Irlannissa on kuitenkin tapahtunut laajoja yhteiskunnallisia muutoksia ja kirkon valta on vähentynyt.

Irlannissa hyväksyttiin perjantaina 22.5. järjestetyssä äänestyksissä samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus murskaluvuin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Grönlanti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Sami Mollgren • 27.05.2015 11:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Grönlannin parlamentti hyväksyi tiistaina yksimielisesti tasa-arvoisen avioliittolain, 27 äänestäessä kyllä ja kahden kansanedustajan ollessa poissa.

Grönlannissa tulee voimaan Tanskassa vuonna 2012 voimaan tullut avioliittoa koskeva lainsäädäntö. Se sallii myös adoptiot samaa sukupuolta oleville pareille. Laki astuu voimaan lokakuun 2015 alussa.

Kun Tanska hyväksyi rekisteröidyn parisuhteen vuonna 1996, tuli laki voimaan myös Grönlannissa. Sen sijaan Tanskan hyväksyttyä vuonna 2012 sukupuolineutraalin avioliittolain, ei Tanskaan itsehallinnollisena alueena kuuluva 57 000 asukkaan Grönlanti ottanut sitä käyttöön.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin tulos ei liennytä Saksan oikeiston asennetta

jnsto • 27.05.2015 09:47 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannin kansanäänestyksen tulos on saanut Saksassa aikaan poliittista liikettä avioliittolain korjaamiseksi. Hallitsevat kristillisdemokraatit ovat kuitenkin torjuneet ajatuksen. Tasa-arvoisen avioliittolain voitettua Irlannin äänestyksessä Saksan SPD:n perhepoliittinen edustaja Sönke Rix, vasemmistopuolue Linken ryhmänjohtaja Gregor Gysi ja vihreiden varapuheenjohtoja Simone Peter vaativat avioliiton avaamista myös Saksassa. Unionin (kristillisdemokraatit ja heidön baijerilainen siarpuolueensa) perhepoliittinen edustaja Marcus Weinberg kuitenkin ilmoitti vastustavansa ajatusta. CDU/CSU:n mielestä ei ole perusteltua, että keskeisiin poliiittisiin kysymyksiin kuuluva kokonaisuus asemoitaisiin uudelleen kesken vaalikauden. Liberaalisen FDP:n varapuheenjohtaja Katja Suding tervehti Irlannin päätöstä nykyaikaisena ja liberaalina.

Aiheesta uutisoi Der Tagesspiegel.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjoismaat menestyivät homovähemmistön tyytyväisyysvertailussa


Planet Romeon kartan mukaan homomiehet kokevat olevansa tyytyväisiä elämäänsä erityisesti Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa. (kuvakaappaus verkkosivulta)
Homomiesten tyytyväisyyttä elämäänsä kuvaavan vertailun kärkipaikkaa pitää Islanti ja sen jälkeen seuraavina ovat Norja, Tanska, Ruotsi. Suomi on sijalla 12. Suomen ja muiden Pohjoismaiden välille kiilasivat järjestyksessä Uruguay, Kanada, Israel, Alankomaat, Sveitsi, Luxembourg ja Uusi-Seelanti.

Suomen jälkeen vertailussa ovat Espanja, Saksa, Argentiina, Thaimaa, Belgia, Tsekki, Itävalta, Australia, Ranska, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Andorra, Irlanti ja USA. Suomen lähimaista Viro on sijalla 42, Latvia sijalla 70, Liettua sijalla 72 ja Venäjä sijalla 87.

Perää vertailussa pitää sijalla 127 Uganda. Sen vanavedessä ovat Sudan, Etiopia, Kirgistan, Irak, Nigeria ja Iran.

Gay Happiness Index (GHI) perustuu 115 000 Planet Romeo -palvelun käyttäjän vastauksiin. Vastaajista 80 prosenttia määrittelee itsensä homoksi ja 18 prosenttia biseksuaaliksi.

Indeksi perustuu kolmeen asiaan: miten vastaaja kokee yhteiskunnan suhtautumisen homoseksuaalisuuteen, miten kokee tulevansa kanssaihmisten kohtelemaksi sekä miten tyytyväisiä vastaajat ovat elämäänsä ja hyväksyvätkö he itsensä.

Suomalaisia vertailun vastaajista on 664. Vastaustiheys on suurin keskisessä Euroopassa.

Yhteenvedossa esitetään myös kuvaaja siitä, miten asiat ovat kehittyneet vuoden kuluessa. Yleiskuva on, että vertailun kärkipäässä tilanne on kehittynyt entistä suotuisampaan suuntaan - ja ongelmamaissa tilanne on kehittynyt yhä huonompaan suuntaan. Kärjen tuntumassa olevien maiden osalta herättää huomiota Alankomaiden tilanteen heikkeneminen. Myös Slovakiassa ja Unkarissa tyytyväisyys on laskenut.

Planet Romeon kommentissa arvioidaan homojen asemaa peri puolilla maailmaa: Amerikoissa ja Kaakkois-Aasiassa asiat kehittyvät hyvään suuntaan. Euroopassa tilanne vaihtelee Skandinavian "homotaivaasta" Balkanin "homodraamaan". Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä tilanne on vähemmän yllättävästi ahdistava.

Planet Romeo esittelee vertailun yhteenvetosivulla erilaisia muitakin kyselyn löydöksiä.

Lisäksi sivusto julkaisee myös arvionsa siitä, kuinka moni maailman homoista on joutunut seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi kokemaan erilaisia kielteisia asioita. Sivuston arvion mukaan 13 miljoonaa homoa on ajettu kotoaan, neljä miljoonaa kärsii vakavasta väkivallasta, 22 miljoonaa menetti työnsä tai ei saanut työtä, 7 miljoonaa on heteroavioliitossa, 66 miljoonaa on kaapissa vanhemmiltaan ja 41 miljoonaa haluaisi jättää maansa. Sivusto on tehnyt arvionsa sen perusteella, että maailmassa olisi 175 miljoonaa homomiestä.


» Jutun oma sivu
Pohjois-Irlannissa kampanjoidaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

Sami Mollgren • 26.05.2015 08:06 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Belfastissa on määrä järjestää mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön puolesta 13. kesäkuuta. Useat yhdenvertaisuutta ajavat ryhmittymät järjestävät mielenilmaisun yhteisvoimin.

Irlannin tasavallassa viikonloppuna murskaluvuin kansanäänestyksessä hyväksytty samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus on voimistanut Pohjois-Irlannissa vaatimuksia säätää alueelle tasa-arvoinen avioliittolaki.

Ison-Britannian Englannissa ja Walesissa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2014 ja Skotlannissa vuoden 2014 viimeisenä päivänä.

Pohjois-Irlannin puolueista Sinn Féin olisi valmis edistämään homoavioliittoja, mutta Demokraattinen unionistipuolue ei.

Huhtikuussa ohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden äänin 47 puolesta ja 49 vastaan. Demokraattinen unionistipuolue olisi ollut valmis käyttämään tarvittaessa "petition of concern" -menettelyä, jolloin käsiteltävän asian olisi saatava vähintään 60 prosentin kannatus tullakseen hyväksytyksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Marokko: Kolme miestä vankilaan homoseksuaalisuudesta tuomittuina

Sami Mollgren • 26.05.2015 07:36 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Homoseksuaalisuus johti kolmen miehen kolmen vuoden mittaiseen vankilatuomioon Marokossa. Tuomiot annettiin maan koillisoassa sijaitsevassa Taourirtissa.

Kaksi miehistä jäi kiinni harrastettuaan seksiä mekaanikon työpajassa. Poliisi pääsi nelikymppisen mekaanikon ja parikymppisen miehen jäljille vihjeen perusteella. Kolmas tuomittu mies oli nämä yhteen saattanut molempien yhteinen tuttava.

Marokossa "poikkeavat teot samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa" sekä avioliiton ulkopuolinen seksi ovat rangaistavia tekoja.

Ihmisoikeusjärjestöt katsovat homoseksuaalisuuden kieltävän lain olevan vastoin oikeuden yksityiselämään turvaavan maan perustuslakia. Kansan keskuudessa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on yleisesti kielteistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pirkanmaan pride kesäkuun alussa - ohjelma julkaistu

Sami Mollgren • 25.05.2015 07:51 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pirkanmaan pride 2015 järjestetään Tampereella kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Pride-viikko käynnistyy maanantaina 1.6. englanninkielisellä sateenkaari-illalla. Tiistaina on vuorossa trans-aiheita: Sukupuolen moninaisuus, itsemäärittelyn oikeus ja sensitiivinen kohtaaminen sekä Transkahvila. Keskiviikkona kokoontuu nuorten ryhmä ja järjestetään runotilaisuus.

Torstaina on määrä järjstää ennakkoilmoittautumisen vaativa "Ihan syvältä" -otsikon alla iloinen anaaliseksityöpaja, jossa perehdytään mm. anaalin anatomiaan ja seikkoihin, jotka tekevät anaaliyhdynnästä sekä nautinnollisempaa että turvallisempaa. Samana iltana järjestetään Malkuksen ja Sinuiksi -hankkeen voimin Raamatulla päähän -paneeli, jossa aiheena on vastakkainasettelu.

Perjantaina järjestetään CHECKPOINT 2.0 Hiv-pikatestaus, avoin pulinatori ja ennakkoilmoittautumisen vaativa sinkkutapaaminen.

Lauantaina on luvassa myös normikriittinen näyttelykierros Werstaalla, sateenkaariperhetapaaminen, sateenkaarimessu ja sateenkaariteatteria.

Tapahtuma huipentuu lauantai-iltapäivänä 6.6. järjestettävään Tullikamarinaukiolta käynnistyvään ja Laikunlavalle suuntaavaan pride-kulkueeseen, Laikunlavalla järjestettävään päätapahtumaan. Päätapahtumassa on virallisten tervehdyksien ja Pirkanmaan Setan draamaryhmän näytelmäpalan lisäksi myös yhteisöllisiä ja osallistavia osioita, kuten kimppajumppa ja sateenkaariyhteislauluja.

Pride-viikon ohjelmaan kuuluu myös kahdet leimarit YO-talolla: perjantain retroLeimarit yläkerrassa Vintillä sekä lauantain PrideLeimarit koko talossa. Myös Tampereen homobaarin Mixein luvataan olevan perjantaina ja lauantaina mukana pride-humussa.

Tapahtuman järjestää Pirkanmaan Seta ja sen kanssa ovat yhteistyössä esimerkiksi Amnesty, Annikki-OFF, Hiv-tukikeskus, Kehitysvammaisten tukiliiton Mahti-hanke, SPR:n Hämeen piiri, Malkus ry, Tampereen Rasmus, Tamy, Tampereen Sateenkaariperheet, Mixei ja Werstas. Näiden lisäksi mukana on myös Sinuiksi-hanke, joka kiertää kesän aikana useimmissa pride-tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Pirkanmaan priden teemana on "Yhdessä olemme enemmän - leimaudu yhdenvertaiseksi".

***

Heinäkuussa 16.7. - 19.7. Tampereella järjestetään myös pride-henkinen "Tamepere Pride -Kulttuuritapahtuma ja Sateenkaarifestivaali". Sen järjestää Tampere Pride ry.

Pääjuhlassa luvataan nähtäväksi katkelmia tulevan syksyn näytelmästä Romeot ja Juliat - Tähtien merkitsemät lapset, kun Pirkanmaan Setan Draamaryhmä tulkitsee kokemuksia vihasta ja rakkaudesta.
Päätapahtuman juontajina ovat Minna Kivelä (kuvassa) ja Gekko (kuva: Pirkanmaan Seta)

» Jutun oma sivu
IS: Conchitan esiintyminen euroviisulähetyksessä sensuurin kohteena Venäjällä

Sami Mollgren • 24.05.2015 10:42 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Ilta-Sanomat kertoo heränneistä epäilyksistä, joiden mukaan Venäjällä lauantai-iltana lähetettyä suoraa euroviisulähetystä näyttänyt televisiokanava olisi esittänyt katsojilleen muuta sisältöä aina kuin yhtenä lähetyksen juontajista toiminut, viime vuonna kilpailun voittanut Tom Neuwirthin luoma drag-hahmo Conchita oli isossa roolissa show´ssa.

Moskovassa journalistina työskentelevä Bernd Grossheim ja Yleisradiollekin työskentelevä toimittaja Erkka Mikkonen kertovat huomioistaan Twitterissä. Muualtakin tulleiden huomioiden mukaan Conchitan esiintymisen aikana Venäjän ykköskanava esitti esimerkiksi mainoksia, paikallisen toimittajan show´n ja kuvaa yleisöstä.
Ilta-Sanomien mukaan toimien taustalla uskotaan olevan Venäjän homovastaisuuden ja heikentyneen ihmisoikeuspolitiikan. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksyttiin ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kuvaamisen heteroseksuaalisiin suhteisiin verrattavana sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon levittämisen.

Venäjällä tiedetään harjoitetun historiassa ei-toivottujen henkilöiden mustamaalaamista ja näiden olemassaolosta vaikenemista, etenkin neuvostovallan aikana. Tunnetaan myös tapauksia, joissa ei-toivottuja henkilöitä on retusoitu pois valokuvista.

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Itävaltaa edustanut drag-taiteilija Conchita Wurst, oikealta nimeltään Tom Neuwirth, voitti keväällä 2014 Kööpenhaminassa järjestetyn Eurovision laulukilpailun säveltämällään kappaleella Rise Like a Phoenix. Conchitan voiton myötä kevään 2015 Euroviisut järjestettiin Itävallan pääkaupungissa Wienissä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Unkarin pääministeri: Homoja siedetään, kunhan eivät keikuta venettä

vaeltaja2006 • 24.05.2015 08:42 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Virallisen Unkarin arvomaailmaa leimaa ikivanha kristillisyys
Toisin kuin Irlanti Unkari ei aio perääntyä valitsemaltaan perinteiseltä, ei-liberaalilta linjalta. Pääministeri Viktor Orbán antoi Index-nettilehdelle lyhyen lausunnon homojen asemasta heti homo- ja transfobian päivän jälkeen viime maanantaina.

Euroalueeseen kuuluvan maan pääministerin näkemykset melkein hätkähdyttävät. Orbán oli hieman ärtynyt, kun hän joutui Debrecenin kaupungissa vieraillessaan yllättävään haastatteluun homoasioista. Haastattelija kysyi Orbanilta, millainen viesti hänellä olisi homofobeille. Monissa läntisissä maissahan poliitikot ovat vaatineet homojen kunnioittamista (“Respect to the Gays”). Ensin Orbánia huvitti kysymys ja mieleen tuli, että homoista voisi vääntää vitsiä. Hän kuitenkin hieman vakavoitui ja muistutti, että Unkari pitää kiinni perinteisistä arvoista. Vaikka Unkari on suvaitsevainen, se ei tarkoita, että erilaisia ajattelutapoja kohdeltaisiin tasa-arvoisina. Suvaitsevaisuus merkitsee Orbanille kärsivällisyyttä: yritetään elää yhdessä. Se henki löytyy uudesta perustuslaista. Perustuslaissa miehen ja naisen avioliittoa pidetään parempana kuin muita yhdessäasumisen muotoja.

Nykytilanteessa elämäntyyliltään erilaiset ihmiset ovat pystyneet elämään sovinnossa. Pääministeri Orbán sanoi olevansa kiitollinen Unkarin ”homoyhteisölle” siitä, että se on pidättäytynyt provokatiivisuudesta, sellaisesta, jota nähdään monissa muissa Euroopan maissa. Jos homoyhteisö ryhtyy provokatiivisemmaksi, rauha voi järkkyä.


Unkarin nykyisessä hallituksessa on vuodesta 2010 alkaen ollut kaksi puoluetta: Fidesz ja sen ”takiainen” kristillisdemokraatit. Asenne homoihin ja transihmisiin on ollut pääosin kielteinen. Maassa on edellisen hallituksen sorvaama rekisteröity parisuhde, mutta samaa sukupuolta olevien avioliitot on nyt kielletty uudessa perustuslaissa. Pride-marssit ovat kohdanneet rajua vastarintaa, ja kulkueet on erotettu muusta maailmasta poliisin erityistoimin. Hallituspuolueissa yleinen näkemys ilmeisesti on, että homoja saa kohdella laeissa ja säädöksissä eri tavalla kuin heteroja. Kun muualla vaaditaan homojen kunnioittamista, virallisessa Unkarissa koko kysymys on pelkkä vitsi.


Vastalauseita

Budapestin Priden nettisivulla kommentoidaan Orbanin näkemyksiä. Jos Orban väittää, että nyt eletään rauhanomaisesti rinta rinnan, hän unohtaa satojen tuhansien hlbti-ihmisten todellisen tilanteen: on syrjintää, painostusta, ahdistelua, piilossa elämistä ja näkymättömyyttä. Pääministeri ei halunnut lausua edes puolta sanaa homofobisista viharikoksista.

Koska Unkari on suvaitsematon maa, homo- ja lesbopoliitikot eivät uskalla ulos kaapista. Entinen liberaali poliitikko ja avoimesti lesbo Klára Ungár teki sen heidän puolestaan. Hän kertoi kahdesta Fidesz-puolueen poliitikosta, joita hän pitää homoina. Hän puolusti paljastustaan niin, että demokratioissa on ”outattu” poliitikkoja (paljastettu homoseksuaaleiksi) silloin, kun nämä toimivat homofobisissa puolueissa homoväestön etujen vastaisesti. Hän outtasi Fidesz-puolueen eturivin poliitikot Jozsef Szájerin ja Mátét Kocsisin. (molemmat kristillisdemokraatteja, Jozsef Szájer on nykyisin EU-meppi, naimisissa, yksi tytär, Mátét Kocsis avioliitossa, yksi poika). Paljastuksen tekijä ei kertonut, miten luotettava tieto on ja mistä peräisin. Toinen paljastetuista kertoi menevänsä oikeuteen. Homoksi kutsuminen ei ole rangaistavaa, mutta valheen levittäminen on, kertoi homojärjestön nettisivu.


Kiihkokirjoittelu homoja vastaan

Äärioikeistolaiseen mediaan ilmestyi viikon kuluessa avoimesti homofobista tekstiä. Magyar Hirlap on äärioikeistolaisin ja sen vakiokirjoittaja Zolt Bayer äärimmäisen ärhäkkä. Hän kirjoitti hävyttömästi Luxemburgin pääministerin avioliitosta miehen kanssa ja kertoi, miten tulee suhtautua homofobian vastaiseen päivään: se jätetään kokonaan noteeraamatta. ”Se päivä edustaa idioottien maailmaa. Meillä on oikeus olla homofobeja”.
Yksi englanninkielinen bloggaaja käänsi pääministeri Orbánin haastattelun englanniksi

Haastattelijan kysymys:
As today is the International Day Against Homophobia, politicians worldwide, including conservatives declared: “Respect to the Gays” and the Government did not make a statement concerning this subject, therefore my question would be that as Prime Minister, what message would you have for the homophobes, and what actions will the Government take to ensure that in Hungary, non-heterosexual couples could hold hands publicly without fear

Pääministerin vastaus:
– (Orbán, visibly annoyed) This is a question which makes one want to joke around, but I would spare us from anything of the sort. So… I would suggest that anyone, who makes public statements about this matter… to do this with reasonable care. Hungary is a serious country. It is fundamentally based on traditional values. Hungary is a tolerant nation. Tolerance does not mean that we would legislate slants of life different from our own as equal. We differentiate between them. Tolerance means patience, tolerance means an ability to coexist, this is the basis of the Hungarian Constitution, it clearly differentiates between a marital relationship between a man and a woman and other, different forms of cohabitation. We are going to keep this. By the way, I am grateful for the Hungarian community of homosexuals that they are not exhibiting the provocative behaviour against which numerous European nations are struggling, and which only results in the exact opposite outcome that they want to achieve. I believe that in Hungary, even though the Constitution clearly differentiates between marriage and other forms of cohabitation, the people with lifestyles different from our own outlook on life are safe, they are given the respect of basic human dignity that they deserve, and I believe that, if I am seeing the commuters of Budapest correctly, foreigners don’t feel that in this respect, Budapest would be a dangerous city. This means that this is good, this is how we can live together. If we steer this system towards any direction, even if we make more stringent regulations or the community of homosexuals start being more provocative, I think that the current peaceful, calm equilibrium will be no more. No-one would benefit from this. Everyone benefits from being able to coexist. I believe that as we are now, we can live together.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mediakommentteja euroviisujen kärkipaikoista

vaeltaja2006 • 24.05.2015 06:33 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Englantilaisen GayStarNewsin hätkähdyttävä otsikointi
Ruotsin Måns Zelmerlöw voitti ja Venäjän Polina Gagarina tuli Wienin euroviisukisoissa kakkoseksi. Englantilainen hlbti-nettilehti PinkNews kertoo, että venäläinen sai pisteiden jaon aikana vastaansa buuausmyrskyn, jota teknisesti yritettiin peittää. Juontaja muistutti kilpailun aikana, että nyt kilpaillaan musiikilla, ei politiikalla. Esitystä ei häiritty vihellyksillä. Kun voittoa ei tullut, Gagarina lehtitietojen mukaan kyynelehti.

Englantilaisen GayStarNewsin otsikointi voittajasta, Ruotsin Zelmerlöwistä, oli rajuin: ”Anti-gay -laulaja otti voittosijan Eurovisiossa 2015”. Otsikon takana on tietenkin vuoden 2014 haastattelu, jossa Zelmerlöw keittiöohjelmassa kuvaili heteroavioliittoa luonnolliseksi ja homosuhteita poikkeaviksi. Haastattelu levisi laajasti eurooppalaiseen gaymediaan ja oltiin tyrmistyneitä. Ruotsalainen lehti QX on yrittänyt pehmentää ja korjata tilannetta erikoishaastatteluin, mutta kantaa ottavan yleisön muisti on pitkä. Ei ole auttanut, vaikka Metro-lehdessä ja QX:n haastattelussa Zelmerlöw spekuloikin, että hän voisi rakastua myös mieheen, jos sopiva tunneside syntyisi. Ei ole vielä syntynyt. Ruotsissa Zelmerlöwin naissuhteet ja avioero ovat olleet otsikoissa viime aikoina.

QX haastatteli pikaisesti Zelmerlöwiä eilen. Suhtautuminen homoihin tuli taas puheeksi. Vaikka vielä miehet eivät olekaan aiheuttaneet hänessä tunnemyrskyä, pitää vain odottaa, sillä kaikkea voi sattua. Edelleen hän on pahoillaan siitä, mitä tuli sanottua Pluran keittiössä (tv-ohjelmassa). QX käyttää termiä: Plura-gate.

Kun viime vuonna julkisuusmyrsky syntyi, iltapäivälehdet kertoivat, että hän yritti saada homorakkautta halventavaa osuuttaan pois ohjelmasta, mutta ei onnistunut. Kaikki tuli ulos leikkaamattomana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin kansa on puhunut: vahva "kyllä" homoavioliitoille

Sami Mollgren • 23.05.2015 16:10 • päivitetty: 23.05.2015 20:59 • 18 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlantilaiset ovat äänestäneet perjantaina samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden puolesta. Ratkaisun myötä Irlanti on ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksellä.

Paikallista aikaa ilta seitsemän aikaan (Suomen aikaa klo 21) valmistuneen laskennan mukaan perustuslakimuutosta tuki 62,07 prosenttia äänestäneistä ja vastusti 37,93 prosenttia. Äänestysprosentti on 60,52.

Perjantaisen äänestyksen laskenta alkoi lauantaiaamuna yhdeksältä paikallista aikaa. Iltapäivällä laskennan vielä ollessa kesken, näyttää homoavioliittojen kannatuksen osuus olevan noin kahden kolmanneksen suuruinen. Lähes kaikkialla maassa yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatuksen suuruus on yli 50 prosentin. Dublinissa monilla alueilla kyllä-äänten osuus on selvästi yli 70 prosenttia.

Kansanäänestyksessä päätettiin lisäyksestä perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan. Jatkossa avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaa siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuta.

Yhdenvertaista avioliitto-oikeutta vastustaneen kampanjoineet ovat myöntäneet tappionsa ja todenneet olevansa ylpeitä siitä, että ovat antaneet "äänen" sadoille tuhansille ihmisille.

Irlanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden 22 vuotta sen jälkeen, kun homoseksuaaliset suhteet lakkasivat vuonna 1993 olemasta rikos. Vuodesta 2010 homoparit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.

Äänetystuloksesta on iloittu laajasti sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty kannatuslukemat kello 20.59 laskennan valmistuttua.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlanti äänesti perjantaina vilkkaasti

Sami Mollgren • 23.05.2015 08:50 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannissa äänestettiin perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Perjantai-iltana äänestyspaikat sulkeutuivat kymmeneltä paikallista aikaa, ja ääniä aletaan laskea lauantaiaamuna. Äänestystuloksia odotetaan lauantai-iltapäiväksi.

Irlantilaiset äänestivät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitettiin lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Lehtien arvioissa ounastellaan korkean - monlla alueilla yli 60 prosentin - äänestysaktiivisuuden viittaavan yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden voittoon. Myös perjantaina tehdyt ovensuukyselyt sekä aiemmat mielipidemittaukset viestittävät samaa. Uudistuksen menestys on arvioissa liitetty vahvasti siihen, miten muutoshaluiset nuoret innostuvat äänestämään.

Kampanjointi sekä uudistuksen puolesta että vastaan on ollut voimakasta. Kampanjan mittaan vastustajat näyttivät jonkin verran kuroneen kiinni kannattajien selvää etumatkaa. Noin kaksi kolmesta kuitenkin on kannattanut uudistusta. Irlannin merkittävät puolueet ovat samoin olleet uudistuksen kannalla. Tukijoina on myös yrityksiä ja tunnettuja henkilöitä.

Äänestys on synnytti myös sosiaaliseen mediaan ilmiön, jossa ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä". Some-postaukset merkittiin tunnisteella #hometovote.

Irlannissa kirkko on vastustanut avioliitto-oikeuden antamista samaa sukupuolta oleville pareille. Myös joukko konservatiivisia EU-parlamentin jäseniä vaatinut Euroopan unionia puuttumaan äänestykseen; Euroopan parlamentille lähetetyssä avoimessa kirjeessä tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden puolesta kampanjoineita syytetään pelottelusta. Kirjeen taustalla olleiden tiedetään kampanjoineen hlbti-vähemmistöihin kuuluvien oikeuksia vastaan EU-parlamentissa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Moskova: Pride-tapahtuma kiellettiin

Sami Mollgren • 22.05.2015 21:10 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Moskovan Punainen tori on vallan keskipiste. Hlbti-vähemmistöjen mielenilmauksia ei sallita täällä, eikä muuallakaan Moskovassa tai koko Venäjälläkään.
Venäjän pääkaupungin Moskovan viranomaiset ovat kieltäneet 30. toukokuuta järjestettäväksi aiotun pride-tapahtuman. Kielto ei tullut yllätyksenä, sillä kaupunki on säännöllisesti vuosittain kieltänyt priden järjestämisen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Priden järjestäjät aikovat valittaa kiellosta, kuten aiemminkin. Kielloista huolimatta vuosittain priden järjestäjät ovat kokoontuneet ja järjestäneet tempauksia suunniteltuna pride-päivänä. Viranomaiset ovat kuitenkin nopeasti hajottaneet kokoontumiset ja ottaneet kiinni osallistujia.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää homoseksuaalisten suhteiden esittämisen yhdenvertaisena heterosuhteiden kanssa.

Venäjällä seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat entistä useammin syrjinnän, häirinnän ja väkivallantekojen kohteeksi. Human Rights Watch -järjestön mukaan homopropagandalaki laillistaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjinnän.


» Jutun oma sivu
Irlannin avioliittoäänestys synnytti some-ilmiön #hometovote

Sami Mollgren • 22.05.2015 20:10 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Irlannin homoparien avioliitto-oikeutta koskeva äänestys on synnyttänyt massiivisen sosiaalisen median ilmiön: #hometovote. Ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä".


Kuvakaappaus Twitteristä


#hometovote -tunnisteen lisäksi postauksissa käytetään esimerkiksi tunnisteita #IrelandVoteYes #LoveMustWin #NOH8 #VoteYes #MarriageEquaility ja #MarRef

Monissa viesteissä nostatetaan tunnelmaa muistuttamalla, että äänestämällä on mahdollista olla mukana tekemässä historiaa.
» Jutun oma sivu
Irlanti äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitoista

Sami Mollgren • 22.05.2015 08:05 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannissa äänestetään perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Äänestyspaikat ovat auki aamu seitsemästä ilta kymmeneen.

Irlantilaiset äänestävät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitetään lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta.

Alemmanasteisessa lainsäädännössä avioliitto on määritelty nykyään yhden miehen ja yhden naisen väliseksi. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö kannattaa homoparien avioliitto-oikeutta. Kampanjoinnin aikana yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden vastustajat ovat jonkin verran keränneet lisää kannatusta.

Voimakkaan katolista Irlantia on ylesesti ns. moraalikysymyksissä pidetty vanhoillisena. Esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kielto poistettiin rikoslaista vuonna 1993.

Etenkin Irlannin katolinen kirkko vastustaa lakiuudistusta. Muutama yksittäinen näkyvä kirkon piirissä toimiva vaikuttaja on kuitenkin ilmaissut kannattavansa homoparien avioliitto-oikeutta.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Irlannissa rekisteröidä parisuhteensa vuodeata 2011 lähtien.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Avioliittokysymyksen lisäksi irlantilaiset äänestävät samalla siitä, voiko presidentinvaalissa olla ehdolla 21-vuotiaana. Nykyisin alaraja on 35 vuotta.

Äänestystuloksia odotetaan julkaistavaksi lauantai-iltapäivänä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: avoimesti homojen oikeus toimia partiojohtajana puhuttaa

Sami Mollgren • 22.05.2015 00:02 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yhdysvaltojen partiopoikajärjestön johtaja Robert Gates haluaisi eroon säännöstä, joka kieltää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina. Gates ilmaisi kantansa järjestön vuosikokouksessa Atlantassa torstaina.

Avoimesti homojen sallittiin liittyä partiojärjestön jäseniksi vuoden 2014 alusta lukien, pitkällisen kädenväännön jälkeen. Sääntöihin jätettiin kuitenkin pykälä, joka estää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina.

Gates katsoo, että partiojärjestön pitäisi hyväksyä yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja toimia sen mukaisesti. Hän ei kuiteknaan ole aikeissa ehdottaa muutoksia järjestön asiaa koskettaviin säännöksiin, vaan ehdottaa, että yksittäiset lippukunnat voisivat ratkaista asian kohdallaan itsenäisesti.

Suomessa partiolaiset allekirjoittavat tasa-arvon

Suomen partioliike kertoo linjakseen jokaisen tasa-arvoisen kohtelun henkilön taustasta riippumatta. Kesällä 2011 Suomen Partiolaisten johto totesi haluavansa, että Suomessa kaikki lapset ja nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai alkuperästään riippumatta.

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n piirineuvosto puolestaan hyväksyi saman vuoden kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Vuonna 2013 partiolaiset nähtiin Helsinkin Priden kulkueessa.

Oliko partiopoikaliikkeen perustaja homo?

Partioliikkeen isä, brittiläinen Robert Baden-Powell, on ollut homospekulaatioiden kohteena.» Jutun oma sivu
Kansanedustajat perustivat verkoston hlbti-vähemmistöjen oikeuksien tukemiseksi

Sami Mollgren • 21.05.2015 20:15 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kansanedustajat perustivat torstaina 21.5.2015 verkoston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämiseksi. Verkoston on tarkoitus levittää ajankohtaista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointiin vaikuttavista asioista ja edistää tarvittavia uudistuksia.

Verkoston perustamisesta kertoo ihmisoikeusjärjestö Seta, joka on myös verkoston sihteeri. Verkoston puheenjohtajana toimii kansanedustaja Jani Toivola (vihr) ja varapuheenjohtajina kansanedustajat Jaana Pelkonen (kok) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Kaikkien kansanedustajien kerrotaan olevan tervetulleita verkostoon.

Verkoston ajankohtaisksi lainsäädäntöasioiksi mainitaan translain uudistaminen, äitiyslain säätäminen ja moninaisten perheiden huomioiminen perhevapaajärjestelmässä. Lisäksi verkosto pitää tärkeinä teemoina esimerkiksi sateenkaarinuorten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta vanhuuspalveluissa ja intersukupuolisten henkilöiden kohtelua.

On tärkeää, että niin sukupuoltaan pohtiva nuori, paikkaansa työelämässä etsivä sateenkaariperheen isä kuin kotipalvelua käyttävä tai palvelukodissa asuva transsukupuolinen ikäihminen tulevat kohdatuiksi asiantuntevasti ja kokonaisena omana itsenään, sanoo Jani Toivola.

Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää arvioi verkoston perustamista historialliseksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Wienissä torstai-iltana sateenkaarimarssi

vaeltaja2006 • 21.05.2015 09:18 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Useat itävaltalaiset hlbti-järjestöt kutsuvat kansainväliset vieraat mukaan sateenkaarimarssille, joka torstai-iltana kulkee läpi Wienin keskustan. Lähtö on klo 18 paikallista aikaa Siegmund Freud -aukiolta. Berliinistä odotetaan marssin kärkeen suurta lippua, jossa on kaikkien niiden maiden liput, jotka edelleen lainsäädännössään jahtaavat homoja.

Tiistai-illan alkukarsinnassa ei voitu välttää politiikkaa, vaikka perinteisesti tv- ja radioyhtiöt ovat korostaneet ESC:n epäpoliittisuutta. Kun Venäjän esiintyjät olivat lavalla, sadat sateenkaariliput liehuivat salissa ja tv-kamerat ikuistivat tämän hiljaisen protestin. Viheltelystä tällä kertaa pidättäydyttiin.(sateenkaariliput vilahtavat mm. kohdassa 0:45 alusta)

Venäjän tähti, Polina Gagarina, on luonut hyvät suhteet Conchita Wurstiin, ja heidän pusuvideonsa ja halauksensa on levinnyt sosiaaliseen mediaan. Venäläistähti puhui tiistai-illan karsinnan jälkeen pressitilaisuudessa rakkauden – kaikenlaisen rakkauden – puolesta.

Tänään torstaina toisessa karsintaerässä lavalle astuu ruotsalainen Måns Zelmerlöw. Mies on esiintynyt vuosien mittaan monissa hlbti-tilaisuuksissa, mm. QX-gaalan isäntänä. Hän on ollut ruotsalaisen hlbti-yleisön suosikki. Kuitenkin vuosi sitten hän TV3:n Pluras kök -ohjelmassa paljasti ”todelliset karvansa” ja osoittutui varsin homofobiseksi: homoseksuaalisuus on epäluonnollista eikä homoliitto vastaa miehen ja naisen avioliittoa. Myöhemmin hän pyyteli anteeksi lausuntoaan.

Maaliskuussa 2014 QX julkaisi haastattelusta ko. kohdan:

Måns: ”Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans.” (suomeksi: mies tuntee automaattisesti vetovoimaa naiseen)
Miriam Bryant: "Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?”. (onko homous siis poikkeama)
Måns: ”Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas”. (kyllä, mutta eihän siinä mitään pahaa, mutta on luonnollista että nainen ja mies tekevät lapsia, niin ihmissuku säilyy)
www.qx.se

Sosiaalinen media oli revetä. Månsia pidettiin superhomofobina tai sitten hänelle annettiin anteeksi. Jonas Gardell ja RFSL paheksuivat.

Nyt lehdistön haastatteluissa Zelmerlöw on viisaasti yrittänyt kuvata, miten hän voisi olla miehen kanssa, jos syntyisi tunneside. Ruotsalainen hlbti-julkaisu QX uskoo, että Måns Zelmerlöw nousee finaaliin kappaleellaan Heroes.

Torstai-illan marssireitti kulkee läpi Wienin ydinkeskustan.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot