ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
City-Klinikka
Plastiikkakirurginen klinikka keskellä Helsinkiä.Täyteaine ja muut pistoshoidot, kasvojen alueen operaatiot, rasvaimu BodyTite menetelmällä ja intiimikirurgiaa sekä miehille että naisille.Turvallisesti ja luotettavasti.Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon!

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Gibraltarin parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain yksimielisesti

Sami Mollgren • 28.10.2016 00:23 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Gibraltarin parlamentti hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon. Uusi laki odottaa vielä kuningatar Elisabet II:n allekirjoitusta.

Hallitus toi lakiesityksen parlamentille elokuussa.

Yksittäisellä henkikirjoittajalla on oikeus omantunnon syistä kieltäytyä avioliittotoimituksen suorittamisesta.

Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluva runsaan 30 000 asukkaan Gibraltar sijaitsee Espanjan rannikolla Gibraltarinsalmessa.

Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat olleet laillisia Gibraltarilla vuodesta 1993 lähtien. Seksuaalisuhteiden ikäraja yhtenäistettiin 16-ikävuoteen vuonna 2012. Keväällä 2013 korkein oikeus määräsi, että samaa sukupuolta olevilla pareilla on oikeus adoptioon. Keväästä 2014 lähtien Gibraltarilla on ollut voimassa parisuhdelaki sekä samaa että eri sukupuolta oleville pareille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Eduskunnan lakivaliokunta kuuli Aito avioliitto -kansalaisaloitteen edustajia

Sami Mollgren • 27.10.2016 17:40 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta kuuli torstaina aamupäivällä sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativan Aito avioliitto -kansalaisaloitteen edustajia.

Kello kymmeneltä alkaneessa tilaisuudessa kuultavina olivat aloitteen molemmat vireillepanijat Jukka-Pekka Rahkonen ja Pasi Turunen, heidän avustajansa varatuomari Jyrki Anttinen sekä professori Tapio Puolimatka.

Puolimatka kritisoi lapsijärjestöjen antamia lakiuudistusta puoltavia lausuntoja tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä. Puolimatkan mukaan lausunnot olivat lyhyitä, eikä niillä hänen mukaansa ole tutkimuksellista arvoa.

Puolimatkan mukaan sukupuolineutraalissa avioliittolaissa asetetaan aikuisten oikeudet lasten oikeuksien edelle. Hänen mukaansa sukupuolineutraali avioliittolaki viestittää, ettei lapsi välttämättä tarvitse isää ja äitiä. Hän myös YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen vedoten sanoi, että lapsella on oikeus tuntea biologinen alkuperänsä eli isänsä ja äitinsä. Lisäksi Puolimatkan mukaan lapsella on oikeus olla biologisten vanhempiensa kasvatettavana ja oikeus molempia sukupuolia olevaan vanhempiin.

Anttinen puolestaan katsoi, että lapsivaikutusten arviota ei sukupuolineutraalia avioliittolakia säädettäessä tehty. Myös Turunen jo kuulemisen aluessa katsoi näin.

Kuuleminen nähtiin suorana verkkolähetyksenä eduskunnan verkkosivuilla. Lähetyksen tallenne on myöhemmin katsottavana eduskunnan sivustolla.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vastustavan Aito avioliitto ry:n edistämän runsaan sadantuhannen ihmisen allekirjoittaman kansalaisaloitteen luovutus eduskunnalle tapahtui 22. kesäkuuta. Eduskunnan puhemies Maria Lohelalle (ps) aloitteen luovuttivat tuolloin sen vireillepanijat, Patmos Lähetyssäätiön piirissä toimiva Aito avioliitto ry:n entinen tiedotussihteeri Pasi Turunen ja aiemmin Aito avioliitto ry:n puheenjohtajana toiminut Jukka-Pekka Rahkonen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Aito avioliitto -aloitteen edustajien julkinen kuuleminen torstaina

Sami Mollgren • 27.10.2016 09:40 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan Aito avioliitto -aloitteen edustajien julkinen kuuleminen järjestetään torstaina. Kuuleminen nähdään suorana verkkolähetyksenä.

​Eduskunnan lakivaliokunta järjestää julkisen kuulemisen torstaina 27. lokakuuta. Kuulemisen aiheena on kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Tilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 10.00-11.30.

Valiokunnan kuultavina ovat aloitteen tekijöiden edustajat Jukka-Pekka Rahkonen ja Pasi Turunen, heidän avustajansa varatuomari Jyrki Anttinen sekä professori Tapio Puolimatka.

Lakivaliokunnan julkinen kuuleminen nähdään suorana verkkolähetyksenä 27.10. kello 10 alkaen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Espoo United erotti Aleksi Valavuoren homoaiheisten viestien vuoksi

Sami Mollgren • 26.10.2016 20:34 • päivitetty: 26.10.2016 21:55 • 13 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA

Aleksi Valavuori urheiluseura Espoo Unitedin mediatilaisuudessa Espoossa 22. kesäkuuta 2016 (kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)
Espoo United -urheiluseura kertoo verkkosivuillaan, että se on purkanut Aleksi Valavuoren työsopimuksen. Valavuoren työvelvoitteet päättyvät seuran mukaan välittömästi.

Erottamisen taustalla on Valavuoren tiistai-iltaiset kirjoitukset Twitterissä. Valavuori julkaisi tiistai-iltana alatyylisiä Lidl-kauppaketjun maitokampanjaan liittyviä homoteemaisia kommentteja. Keskiviikkona Valavuori pyysi vitsiksi tarkoittamiaan viestejään anteeksi.

Espoo United ilmoittaa jatkavansa työtä nuoriso-ja huippu-urheilun parissa, luodakseen parhaat mahdolliset olosuhteet nuorille urheilijoille kehittyä aina ammattiurheilijoiksi asti.

- Näihin olosuhteisiin kuuluu myös turvallinen yhteisö, jossa nuori urheilija saa olla oma itsensä. Myös seuran työntekijät ovat osa tätä yhteisöä, todetaan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Seura kertoo aloitteneensa uuden urheilutoimenjohtajan rekrytoinnin, jonka vastuu alueena tulee olemaan Espoo Unitedin koripallojoukkueet.

Valavuori avautuu Facebookissa

Valavuori kirjoittaa Facebook-sivullaan, ettei syytä tästä syntyneestä tilanteesta ketään muuta kuin itseään.

- Minä tein virheen, minä kannan vastuun. Homovihaajaa minusta ette silti saa. Olen muistaakseni hyvin usein puolustanut vähemmistöjen asiaa ja yhdenvertaisuutta, ajanut tasa-arvoista avioliittolakia ja montaa muuta asiaa. Nyt kaikki hyvä hautautui yhden typerän twiitin alle, kirjoittaa Valavuori.

- Tekoni ei korjaannu pelkillä puheilla tai twiiteillä. Haluan tehdä jotain konkreettista, jolla voin aidosti osoittaa arvomaailmani. Toivottavasti pääsen jollain tapaa vaikuttamaan yhdenvertaisuuteen ihan käytännön teoilla. Haluan oikeasti ymmärtää paljon enemmän sitä maailmaa, jonka typeryyttäni ja hassunhauskaa leikkiessäni menin tuomitsemaan. Luulin oikeasti olevani hauska, en ymmärtänyt tekeväni niin monelle todella pahan mielen ja satuttavani aivan turhaan. Olen tästä todella pahoillani, kirjoittaa Valavuori.

Valavuori viestittää samalla medialle, ettei anna hän asiasta tällä hetkellä lausuntoja, kaikki tarvittava lukee hänen kirjoittamassaan tekstissä.

Suomen Koripalloliitto asetti Valavuoren väliaikaiseen toimintakieltoon

Suomen Koripalloliitto on asettanut Espoo United –nimellä pelaavan joukkueen General Managerin Aleksi Valavuoren väliaikaiseen toimintakieltoon siihen asti, kunnes Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on käsitellyt tapauksen. Toimintakiellon aikana henkilö ei voi mm. toimia seuran edustajana koripalloyhteisön muiden jäsenien suuntaan, eikä toimia työtehtävissä seuran ottelutapahtumissa. Toimintakielto sisältää aina myös kilpailukiellon sekä kiellon osallistua liiton tai sen alueiden toimintaan.

Liiton mukaan taustalla ovat Valavuoren Twitter-palvelussa esittämät lausunnot, joiden epäillään rikkovan Suomen Koripalloliiton kurinpitosääntöjä. Liiton kurinpitosääntöjen mukaan henkilöä voidaan rankaista, mikäli hän ”käyttää loukkaavaa tai halveksivaa kieltä tai eleitä, jotka saattavat loukata muita toimintaan osallistuvia henkilöitä tai yleisöä”.

- Yhteisöllisyys, tasavertaisuus ja suvaitsevaisuus ovat koripalloa ohjaavia arvoja. Tällaiset twiitit eivät edusta tätä arvomaailmaa, sanoo Koripalloliiton toimitusjohtaja Jari Tourunen.


Päivitys klo 21.08: lisätty osuus Valavuoren Facebook-kommentista.
Päivitys klo 21.55: lisätty tieto Koripalloliiton asettamasta väliaikaisesta toimintakiellosta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Valavuori heitti löylyä Lidl-maitokeskustelun jälkilämmössä - pyysi anteeksi ylilyöntiään

Sami Mollgren • 26.10.2016 12:55 • päivitetty: 26.10.2016 14:41 • 28 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Espoo Unitedin koripalloseurassa toimiva Aleksi Valavuori on pyytänyt anteeksi tiistai-iltana Twitterissä julkaisemiaan viestejä. Keskiviikkoaamuna hänen edustamansa urheiluseura irtisanoutui viesteistä. Valavuori kertoo, että hän oli pyrkinyt viemään eteenpäin avointa keskustelua. Valavuori on ottanut aiemmin selkeästi kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Valavuoren tiistaiset kommentit nosti esiin Yle.

Valavuori julkaisi tiistai-iltana Twitterissä alatyylisiä Lidl-kauppaketjun maitokampanjaan liittyviä homoteemaisia kommentteja, joissa todettiin esimerkiksi "Nyt on taas joku puuterikuorrutettu glitteri-rimppakinttuhintti vetänyt maidot väärään reikään. Enkä tarkoita nenää.". Tätä ihmettelevissä kommenteissa kysyttiin, onko viesti Espoo United -seuran linjan mukainen. Valavuoren vastauksen mukaan "Kyllä. Meille ei homoja palkata".

Urheiluseura Espoo United julkaisi keskiviikkoaamuna toimitusjohtajansa Olli Aron allekirjoittaman tiedotteen, jossa todetaan, että Espoo United pyrkii olemaan kaikille avoin yhteisö, joka edistää tasa-arvoa kaikin tavoin.United EI syrji ketään esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

- Yksityishenkilön kommentit sosiaalisessa mediassa eivät edusta Espoo Unitedin, sen kasvattajaseurojen,sidosryhmien tai sponsorien arvomaailmaa millään tavalla, todetaan tiedotteessa.

- Kaikkien eri vähemmistöjen edustajat ovat enemmän kuin tervetulleita Espoo Unitedin yhteisöön pelaajana, työntekijänä tai fanina, viestitetään Espoo United -urheiluseurasta.

Espoo United -urheiluseuran Facebook-sivuilla vaaditaan monissa viesteissä päävalmentaja Valavuoren erottamista.

Valavuori pyytää anteeksi

Valavuori kertoo, että ensin julkaistu "maidon väärään reikään" vetämistä koskeva viesti oli lainaus hänen ystävänsä päivityksestä, ja että mainittu henkilö on itse homo. Myöhemmässä viestissä Valavuori antoi ymmärtää, ettei urheiluseuraan palkattaisi homoja.

- Vastaukseni oli vitsi, huono sellainen. Kuvittelin, että vitsini paistaisi läpi ja ettei kukaan oikeasti luulisi, että voisin olla noin typerä, toteaa Valavuori.

Hän toteaa mainittujen twiittien olevan hänen omia heittojaan, eivät Espoo Unitedin kantaa edustavia. Valavuori pyytää tiistaisia viestejään anteeksi ja lupaa ottaa opikseen.

- Pyydän mitä nöyremmin anteeksi kaikilta, joita olen loukannut. Minä olen tehnyt virheen, ei kukaan muu, kirjoittaa Valavuori.

Iltapäivän mittaan Espoo Unitedin omistaja Jussi Salonoja on todennut, ettei Valavuoren tiistai-iltaista viestittelyä hyväksytä. Jopa Valavuoren erottaminen voi tulla kyseeseen. Myös Espoon kaupunki on ilmoittanut irtisanoutuvansa Valavuoren kommenteista.


Syksyllä 2010 Valavuori kirjoitti kolumnin, jossa hän esimerkiksi kysyi Päivi Räsäseltä: "mitä jos oma lapsesi olisi homo? Veisitkö häneltäkin ihmisoikeudet?"

Päivitys klo 14.41: lisätty maininta Espoo Unitedin omistajan kommenteista ja Espoon kaupungin kannanotosta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjois-Irlannin homokakkutapaus: leipomo ei voi kieltäytyä palvelemasta uskonnollisiin syihin vedoten

Sami Mollgren • 25.10.2016 13:21 • 17 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Muutoksenhakutuomioistuin katsoo, että leipomoyrittäjän kieltäytyminen kristilliseen vakaumukseen vedoten homomyönteisen viestin sisältävän kakun leipomisesta oli syrjintää.

Keväällä 2015 oikeus tuomitsi Pohjois-Irlannin Belfastissa toimivan leipomon seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Ashers Bakery -niminen leipomo oli vuonna 2014 kieltäytynyt tekemästä kakkua, johon olisi tullut homoavioliittomyönteinen teksti Support Gay Marriage ja koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Kakku oli tarkoitus saada tilaisuuteen, jossa olisi juhlistettu Andrew Muirin valintaa pormestariksi. Hän on Pohjois-Irlannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pormestari.

Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla.

Kakun Queer Space järjestön järjestämään tilaisuuteen tilannut Gareth Lee valitti asiasta tasa-arvoviranomaiselle, ja lopulta oikeus määräsi Leipomon maksettavaksi 500 punnan (vajaan 700 euron) vahingonkorvauksen.

Leipomo korostaa, että kyse oli kakkuun halutusta viestistä, ei kakun tilaajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Leipomon mukaan henkilökunta ei ollut edes tietoinen Leen homoseksuaalisuudesta.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, että leipomo ei ole uskonnollinen yhteisö, vaan kaupallinen yritys. Yritys ei voi oikeuden mukaan rajata tarjoamiaan palveluja vain ihmisille, jonka näkemykset vastaavat yrityksen omistajien uskonnollista katsomusta.

Lee lahjoitti saamansa korvaussumman hyväntekeväisyyteen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tšekki: Sisäinen adoptio tulossa rekisteröityyn parisuhteeseen

Sami Mollgren • 25.10.2016 13:17 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Praha, Tšekki
Tšekissä rekisteröidyssä parisuhteessa eläville on tulossa oikeus adoptoida puolisonsa lapset. Perustuslakituomioistuimen kesällä tekemän päätöksen mukaan sisäisen adoption kielto on perustuslain vastainen.

Asiasta kertoo Suomessa Yle.

Maan hallitus on hyväksynyt asiaa koskevan lakiesityksen. Seuraavaksi asia siirtyy parlamentin käsiteltäväksi, jossa molempien kamarien on hyväksyttävä hallituksen esitys. Esityksen arvioidaan menevän läpi.

Kansan selvä enemmistö hyväksyy mielipidetiedustelujen mukaan sisäisen adoption sallimisen.

Tšekissä samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa heinäkuusta 2006 lukien. Maan tuolloinen presidentti Vaclav Klaus kieltäytyi hyväksymästä parisuhdelakia, mutta maan parlamentti jyräsi presidentin veton.

Asenneilmasto Tšekissä on mielipidekyselyjen antaman tuloksen valossa muuttunut seksuaalivähemmistöjen kannalta myönteisempään suuntaan. Samaa sukupuolta olevien oikeutta rekisteröityyn parisuhteeseen tukee noin kolme neljästä, ja sen kohdalla asenteet paranivat merkittävästi parisuhdelain voimaantulon aikoihin.

Aivan viime aikoina kansan enemmistön suhtautuminen avioliiton avaamiseen myös homopareille on kallistunut myönteisen puolelle. Samaa sukupuolta olevien parien oikeudella ulkoiseen adoptioon on nykyään suunnilleen yhtä paljon tukijoita kuin vastustajia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Professori kirkkohallituksen avioliittoselvityksestä: "keittiöjuridiikkaa"

Sami Mollgren • 24.10.2016 12:20 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kirkon piirissä toimivan Tulkaa kaikki -liikkeen Helsingissä lauantaina 22. lokakuuta järjestetyssä tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa erilaisten laintulkintojen synnyttämästä tilanteesta sukupuolineutraalin avioliittolain suhteen, kerrotaan maanantaina julkaistussa tiedotteessa.

Piispainkokous ja kirkkohallitus ovat uuden avioliittolain vaikutuksista antamissaan kannanotoissaan katsoneet, että papeilla ei olisi oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja jatkossakaan. Helsingin hiippakuntavaltuuston mielestä vihkimisille taas ei ole estettä.

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas pitää kirkkohallituksen tiistaina julkaisemaa avioliittolakiin liittyvää oikeudellista selvitystä juridisesti heiveröisenä.

- Selvitys ei ole juridisesti korkeatasoinen, Kangas sanoi alustaessaan asiasta lauantaina Helsingissä.

Kirkkohallituksen selvityksessä esitetty tulkinta on muutenkin jakanut näkemyksiä. Selvityksen hyväksyneen kirkkohallituksen täysistunnon kaksi jäsentä, kirkkoherra Kalervo Salo ja kv-asiantuntija Tarja Kantola jättivät päätökseen eriävän mielipiteen, jossa kiinnitettiin huomiota kirkon jäsenten tasa-arvoisen kohtelun näkökulman sivuuttamiseen.

Helsinkiin kokoontuneet papit ja maallikot pitivät tärkeänä, että avioliittolain vaikutuksista käydään tosiasioihin perustuvaan keskustelua eikä ristiriitoja lakaista maton alle erilaisin puutteellisin selvityksin, ja keskiöön tulee nostaa kirkon jäsenten oikeudet ja yhdenvertainen kohtelu.

Professori Kangas pitää kirkkohallituksen selvitystä "keittiöjuridiikkana"

Kankaan mukaan kirkkohallituksen käsitys juridisesta hierarkiasta on virheellinen. Hän katsoo, että kirkkohallitus nostaa kirkkokäsikirjan juridisessa hierarkiassa perustuslain yläpuolelle väittäessään, että käsikirjan sukupuoliin viittaavat sanat riittäisivät oikeuttamaan perustuslain ja avioliittolain määräysten sivuuttamisen. Perustuslaissa säädetään ihmisten yhdenvertaisuudesta. Avioliittolaki ei 1.3.2017 lähtien erittele avioliittoon aikovien henkilöiden sukupuolia. Kangas totesi, että oikeudellisesta näkökulmasta käsikirja on eräänlainen opas, jonka mukaan kirkolliset toimitukset suoritetaan.

Kangas kiinnitti huomiota kirkkohallituksen käsitykseen, jonka mukaan "papilla ei ole yleistä vihkimisoikeutta".

- Tämä on merkillistä, koska laissa nimenomaan todetaan, että on. Kirkkohallitus soveltaa tässä keittiöjuridiikkaa. Ei voi olla virassa olevaa pappia, jolla ei olisi oikeutta vihkiä, sanoi Kangas.

Kangas tähdensi myös, että koska papin vihkioikeuden antaja ei ole kirkko vaan valtio, kirkolla ei edes periaatteessa ole oikeutta rajoittaa papin oikeutta ja velvollisuutta vihkiä. Rajoitus olisi mahdollinen vain, jos kirkolla itsellään olisi asiasta laintasoinen määräys. Tällaista määräystä ei ole. Virkavelvollisuudesta kieltäytyminen taas voi hänen mukaansa johtaa jopa syytteeseen syrjintärikoksesta.

Kankaan mielestä kirkon olisi viisaampaa ratkaista suhteensa avioliittolakiin itse kuin jättää se syyttäjien ja tuomarien varaan. Ratkaisu olisi hänen mukaansa se, että kirkko alkaisi noudattaa avioliittolakia normaaliin tapaan eli vihkisi sitä pyytävät parit, mutta jättäisi viranhaltijoille myös mahdollisuuden kieltäytyä vihkitoimituksesta.

Kankaan mukaan kirkon olisi syytä "ojentautua ja ymmärtää, että avioliittolaki on Suomen voimassa olevaa oikeutta ja sitä on syytä noudattaa". Avioliittolaki ei tule palaamaan vanhaan malliinsa, Kangas sanoi.

Ennen kuin kirkko ryhtyy minkäänlaisiin rankaisutoimiin avioliittolakia noudattavien pappien rankaisemiseksi, sen tulisi Kankaan mukaan miettiä, onko se valmis kantamaan myös seuraukset.

- Lähteekö kirkosta silloin tuhansia vai kymmeniä tuhansia, Kangas kysyi.

Lauantaina Alppilan kirkossa Helsingissä pidetyn seminaarin järjestäjä oli Tulkaa kaikki -liike. Se kertoo verkkosivuillaan olevansa vuonna 2005 perustettu kirkon uudistusmielisten jäsenten ja ystävien yhdysside. Tulkaa kaikki -liike kertoo haluavansa herättää rehellistä keskustelua kirkon perustehtävästä, lisätä kirkollisen päätöksenteon avoimuutta ja luoda siltoja eri tavoin ajattelevien välille.


» Jutun oma sivu
Kauppaketju Lidl keskeytti hlbti-aihepiiriä sivuavan mainoskampanjan kohun vuoksi

Sami Mollgren • 23.10.2016 23:58 • 37 kommenttia. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA
Kauppaketju Lidl on keskeyttänyt some-kohun vuoksi perjantaina käynnistämänsä maitotuotteitaan koskevan mainoskampanjan, jossa viitattiin hlbti-vähemmistöön liittyvään terminologiaan, esimerkiksi kaapista tulemiseen.

Kampanjalla mainostettiin maitojen uutta tuotemerkkiä; aiempi Milbona muuttui Pohjolan meijeriksi. Mainoskampanjan viesteissä viitattiin omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta kertomiseen, kaapistatuloon: "Vihdoin uskalsin tulla ulos maitokaapista" sekä transsukupuolisuuteen viitaten "Tunsin olevani oikea maito väärässä tölkissä".

Lauantaina asia nousi esiin Tämän kylän homopoika -blogissa. Sosiaalisessa mediassa syntyneessä keskustelussa jotkut ovat ilmaisseet pitävänsä mainoksia homo- ja transfobisina. Mainoksia kohtaan kriittisiä mielipiteitä esittäviin kuuluu esimerkiksi Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää, jonka Twitter-kommentissa todetaan kampanjan olevan "Julmaa, asiatonta pilaa". Osa kommentoijista taas kertoo kokeneensa mainokset myönteisenä huomiona hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Osa puolestaan on harmistunut mainoksia kohtaan esitetystä kritiikistä.

Kohun saattelemana Lidl poisti kampanjan kuvamateriaalin Facebook-sivutaan. Uudessa mainoksessa viestinä on vain "Milbona on nyt Pohjolan meijeri".

Alkuvuodesta 2016 uimari Ari-Pekka Liukkonen esiintyi Lidlin tv-mainoksissa. Kesällä 2016 kerrottiin kauppaketjun ja uimarin välisestä Sportyfeel-urheiluravinteita koskevasta kaksivuotisesta yhteistyöstä. Helmikuussa 2014 Liukkonen "tuli ulos kaapista" kertomalla Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa homoseksuaalisuudestaan.

Saksalaislähtöinen päivittäistavarakauppaketju Lidl toimii 26 maassa Euroopassa. Suomessa toiminta alkoi vuonna 2002.

Päivitys 24.10. klo 09.10: Lisätty kuva ja maininta kauppaketjun ja Liukkosen yhteistyöstä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Saksassa esiteltiin lakiehdotus vankeustuomioiden hyvittämiseksi


Homomuistomerkki Frankfurtissa, historiallisen kävelyn yksi kohde.
Saksassa pahamainen lakipykälä 175 vei kymmenet tuhannet homomiehet vankilaan ennen vuotta 1969. Syynä oli intiimi kanssakäyminen samaa sukupuolta olevan kanssa. Oikeusministeriössä valmisteltu lakiesitys toisi vahingon kärsineille usean tuhannen euron hyvityksen.

Kertakorvaus olisi 3 000 euroa ja sen päälle tulisi 1 500 euroa jokaisesta alkavasta vankilavuodesta. Kansainväliset uutistoimistot AFP ja dpa kertovat lain sisällöstä. Ministeriö arvioi, että korvauksensaajia on vielä elossa n. 5 000.

Tarkoituksena on purkaa tuomiot, joita annettiin sodanjälkeisessä Liittotasavallassa ja DDR:ssä. Seuraavana asiaa käsittelee Saksan hallitus. Sen jälkeen seuraa käsittely parlamentissa. Takavuosina säädetty homoseksuaalisten kontaktien kielto nähdään nykykäsityksen mukaan ”merkittävässä määrin perustusoikeuksien vastaisena”.

Saksassa on erityisesti kritisoitu sitä, että sodan jälkeen jäi voimaan natsien tasan 70 vuotta sitten säätämä kovennettu laki homosuhteiden kriminalisoinnista. DDR kumosi kovennetun lain 1968 ja Liittotasavalta lievensi sitä 1969. Kuitenkin se säilyi lakikirjassa vuoteen 1994 saakka. Natsiajan homorangaistukset kumottiin vuonna 2002, mutta vuoden 1945 jälkeen annetut rangaistukset säilyivät voimassa.

Saksalainen kansanedustaja Volker Beck pitää suunniteltuja hyvityksiä liian pieninä. Jo se, että poliisi aloitti tutkinnan, merkitsi useille työpaikan ja kunnian menetystä. Tällaisetkin asiat pitäisi huomioida hyvityksiä pohdittaessa. Lakipykälä 175 oli rankka sen ajan nuorille sukupolville. Monilta 50- ja 60-luvun nuorilta homoilta ryöstettiin osa nuoruutta. Lakiesityksestä puuttuu kollektiivinen hyvitys.

CDU:n kansanedustaja Jan-Marco Luczak toivoi, että asia päätetään nopeasti, koska tuon ajan eläneiden rivit harvenevat nopeasti.

(uutinen perustuu eilen 21.10.2016 berliiniläisessä Tagesspiegel-lehdessä olleeseen artikkeliin)Ensin jahtasivat natsit, sitten Liittotasavallan viranomaiset

Toukokuun 16. päivänä 2016 Tagesspiegel-lehdessä kerrottiin Wolfgang Lauingerista, jota 1940-luvulla vainosivat natsit ja sodan jälkeen Liittotasavallan viranomaiset. Sama tuomari, joka natsiaikana jahtasi homoja, jatkoi virassaan sodan jälkeen.

Wolfgang Lauinger oli 27 vuotias, kun hän sodan loppuessa huoahti ja toivoi kaiken olevan ohi. Hänet oli sodan alkuvaiheessa 1940 erotettu Wehrmachtista. Hän oli puolijuutalainen. Hän oli liittynyt Frankfurtissa salaiseen ”Swing-Jugend” -ryhmään. Kuunneltiin jazzia ja pidettiin pitkää tukkaa. Gestapo oli nopeasti paikalla. Vaara oli kaksinkertainen, koska Lauinger oli myös homo.

Natsi-Saksassa oli vuonna 1936 perustettu valtakunnallinen keskus homoseksuaalisuuden ja aborttien kitkemiseksi. Asian pani toimeen SS:n johtaja Heinrich Himmler, joka vuosien ajan puuhaili arjalaisen rodun alkuperän selvittämisessä. (Himmlerin toiminnasta kertoo vuonna 2012 ilmestynyt kirja: Himmlerin suuri suunnitelma, kirjoittaja Heather Pringle). Toimintaan kuului mm. homojen, mielisairaiden ja kehitysvammaisten hävittäminen.

Koko swing-ryhmä joutui vankilaan, mutta kuulusteluissa yksikään ryhmän jäsenistä ei paljastanut, että Lauinger on homo. Häntä syytettiin vain ulkomaan asemien kuuntelusta ja mahdollisesta (seksuaalisesta) irstailusta. Kun hänet oli pidätetty toisen kerran, hän katosi maan alle ja säilyi hengissä yli sodan.


Sodan jälkeen hän työskenteli Frankfurtin lentoasemalla liittoutuneiden palveluksessa, mutta viisi vuotta sodan jälkeen 1950 hänet pidätettiin yhdessä sadan muun nuoren miehen kanssa. Ilmianto oli johtanut pidätykseen. Pidätyksen syy: homoseksuaalisuus. Lauinger joutui samaan pidätyskeskukseen Hammelsgassella, jota jo natsit olivat käyttäneet. Syyttäjänä oli sama valtionsyyttäjä, Thiede, joka oli syyttäjänä jo natsivallan aikana. Jo silloin 1930-luvulla tämä syyttäjä oli keskittynyt homotapauksiin.

Frankfurter Rundschau -lehti teki tästä pidätysaallosta ison skandaalijutun.

Wolfgang Lauinger uskoo, että syyttäjä käytti samoja henkilökortistoja, joita natsit olivat koonneet. Hän joutui istumaan kahdekan kuukautta pidätettynä ja häntä kuulusteltiin yhä uudestaan ja uudestaan. Lauinger pyysi apua liittopresidentti Theodor Heussilta, mutta presidentti ei voinut auttaa. Kun tuli oikeudenkäynti, Lauinger vapautettiin. Nöyryytys oli valtava, samoin häpeä, joka tästä tapauksesta jäi.

www.tagesspiegel.de


Frankfurtin prosessi

Frankfurtin homoprosesseista on kerrottu useissa historiakirjoissa. Jo sodan alla 1938-39 oli ainakin 400 homoa pidätetty. Vuonna 1950 tutkinta aloitettiin 240 homoksi oletetun nuoren miehen osalta, mutta vain 100 päätyi oikeuteen. Syytteissä puhuttiin ”turmelluksesta” (”entartete”) ja julkisen moraalin häpäisemisestä sekä valtion perustan tuhoamisesta. Frankfurtin homot olivat paniikissa. Useimmat syytetyt menettivät työpaikkansa. On kerrottu ainakin viidestä itsemurhasta. Kohu laantui vasta oikeusprosessin aikana, kun Frankfurter Rundschau ja Spiegel asettivat ilmiantajan, erään ”rattopojan” todistelut kyseenalaisiksi.


» Jutun oma sivu
Indonesia: Presidentti vaatii poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöjä väkivallalta

Sami Mollgren • 22.10.2016 12:50 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Indonesian presidentti Jokowi Widodo vaatii poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöihin kuuluvia lisääntyneeltä väkivallalta.

Ihmisoikeustoimijat ovat olleet pitkään huolissaan asenteiden kehityksestä Indonesiassa ja vaatineet presidentiltä kannanottoa. Human Rights Watch -järjestössä toimiva Kyle Knight pitää presidentin kannanilmaisua raikkaan ilman henkäyksenä.

Viime kuukausina väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt. Myös viranomaiset ovat puuttuneet vähemmistön vapauksiin; esimerkiksi hiljattain miespari pidätettiin siksi, että Facebookissa oli kuva parista suutelemassa.

Opetuksesta vastaava ministeri Muhammad Nasir puolestaan sanoi tammikuussa, että avoimesti homot opiskelijat olisi suljettava pois yliopistojen kampuksilta.

Maassa on estetty kymmenien hlbti-teemaisten verkkosivujen ja vähemmistöjen suosimien deittisovellusten käyttö, esimerkkeinä Grindr, Blued ja BoyAhoy. Joidenkin tietojen mukaan jopa 80 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattun verkkosivuston ja sovelluksen käyttö on estetty. Rajoituksia perustellaan "poikkeavuuden propagoimisen" kitkemisellä.

Alkuvuodesta maassa toimivat verkkopalvelut joutuivat poistamaan homoteemaiset emojit. Viestintäministeriön edustaja Ismail Cawidu vaati tuolloin, että "sosiaalisen median on kunnioitettava niiden maiden kulttuuria ja tapoja, joissa niillä on suuri määrä käyttäjiä".

Homoseksuaaliset suhteet eivät ole Acehin itsehallintoaluetta lukuunottamatta Indonesiassa laittomia, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat pääosin maltillista islamintulkintaa noudattavan kansan keskuudessa vaikea kysymys. Esimerkiksi televisiokanavien sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä on suvaittu.

Saarivaltio Indonesia on asukasluvultaan (234 miljoonaa) maailman neljänneksi suurin valtio ja suurin muslimienemmistöinen maa.» Jutun oma sivu
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy