ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukanaShiatsuhierontaa, akupunktiota ja reikihoitoa. Vastaanotto Hakaniemen metron läheisyydessä. Myös ilta- ja viikonloppuaikoja.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Viron parlamentille annettiin esitys parisuhdelaista

Sami Mollgren • 17.04.2014 19:25 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Neljänkymmentä kansanedustajaa on antanut torstaina riigikogun käsiteltäväksi esityksen parisuhdelaista.

Kaikkieen 40 kansanedustajaa Keskustapuolueesta ja hallituksessa istuvista Reformipuolueesta ja Sosiaalidemokraateista on aloitteen takana. Vain oppositioon maaliskuussa päätyneestä Isänmaan ja Res Publican liitosta ei ollut esitykselle tukijoita.

Sukupuolineutraali parisuhdelaki säätelisi parin omaisuuteen liittyviä asioita, perimisoikeutta, keskinäistä elatusvelvollisuutta ja muitakin yhteiselämään liittyviä asioita. Lain myötä liittonsa rekisteröineet olisivat toistensa lähimpiä omaisia.

Perustuslakivaliokunnan puhjeenjohtaja Rait Maruste (reformipuolue) sanoi riigikogulle pitämässään puheessa, ettei voi pitää perusteltuna sitä, että nykyaikaisessa ja yksilönvapauksia kunnioittavassa yhteiskunnassa joidenkin arki jää vähemmän turvatuksi kuin joillakin muilla. Hän sanoi, että perustuslaissa sanotaan selkeästi, että jokaisella on oikeus valtion ja lain turvaan ja kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia.

Perinteisen avioliiton ja perhearvojen puolustajille Maruste sanoi, ettei uusi lainsäädäntö vaikuta perinteisen avioliiton asemaan tai perhekäsitykseen, ja että avioliitto pysyy miehen ja naisen välisenä. Hän sanoi, etteivät nämä jää paitsi mistään, eikä mitään oteta pois. Lisäksi hän totesi, että parisuhdelakiesitys pyrkii ratkomaan muidenkin parien ongelmia kuin homo- ja lesboparien.

Maruste myös muistutti, ettei homoja ja lesboja ole lähetetty tänne jostain avaruudesta, vaan nämä ovat heterovanhempien lapsia.

Lakiesityksen ympärillä jo käynnistyneestä yhteiskunnallisesta keskustelusta odotetaan pitkää ja värikästä. Toiveikkaimpien arvioiden mukaan laki olisi mahdollista hyväksyä vielä ennen kesälomia.

Tasa-arvovaltuutettu Mari-Liis Sepper sanoi Viron astuneen tänään ensimmäisen askeleen seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perhe-elämän epätasa-arvoisen kohtelun lopettamisessa.
» Jutun oma sivu
Olympiastadionin vanhaan käymälään avataan vappuna homobaari

Sami Mollgren • 17.04.2014 17:48 • 1 kommentti. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA
Helsingin Töölö saa vappuna uuden "vapaamielisiä ihmisiä" - sateenkaarikansaa asiakkaikseen tavoittelevan ravintolan ja kesäterassin. Kisahallin parkkipaikan laidalla sijaitsevaan vanhaan käymälärakennukseen avattavasta Freedom-baarista kertoi qx.fi-blogi.

Virvokkeiden lisäksi Freedomissa myydään toasteja ja muuta pikkupurtavaa. Sisätiloissa kerrotaan asiakaspaikkoja olevan 35. Loput 200 asiakaspaikasta sijaitsevat terassilla, jota vuodesta 2008 paikassa toiminut Olympix-baari mainosti terassiaan kaupungin aurinkoisimmaksi.

Freedomin taustalla on ravintoloita LeBonk, Storyville ja Rymy-Eetu pyörittävä Happy Hour Restaurants. Toimitusjohtaja Tarja Palomäki kertoo qx.fi:lle paikan historian olleen innoituksen lähteenä, sillä homomiehet kohtasivat vuosikymmenten aikana viereisillä Mäntymäen kallioilla.

- Kun paikkaa tarjottiin meille, päätimme suunnitella toiminnan tästä lähtökohdasta. Nyt avaamme paikalle ihanan kesäkeitaan. Helsingissä ei myöskään ollut oikein aurinkoterassia homoille, kertoo Palomäki qx.fi-blogille.

Freedom-baarin osoite on Mäntymäki 2. Aukioloajat ovat vappuaatosta lähtien 16-02 ja kesäkuusta lukien hanat avataan jo puoliltapäivin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vuonna 2013 rekisteröitiin 373 parisuhdetta

Sami Mollgren • 17.04.2014 16:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2013 Suomessa rekisteröitiin 373 parisuhdetta. Miespareja näistä oli 126 ja naispareja 247.

Rekisteröityjen parien eroja oli 101. Näistä 29 oli miesparien ja 72 naisparien eroja.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Suomessa rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2002 lähtien. Ensimmäisenä vuonna rekisteröitymisiä oli 446. Sen jälkeen parisuhteita rekisteröitiin vuosittain noin 200. Vuonna 2008 määrä nousi noin 250:een ja vuodesta 2010 lukien uusien rekisteröityjen parisuhteiden määrä on ollut runsas 300. Vuonna 2012 parisuhteita rekisteröitiin 329 ja eroja oli 103. Tällä hetkellä rekisteröityjä pareja on Suomessa yhteensä runsas 2 000.

Parisuhteiden rekisteröimisten lisäksi myös erojen määrä on pitkään kasvanut vuosittain. Tänä vuonna homoparien eroja oli kuitenkin edellisvuotta vähemmän.

Tilastokeskus julkaisi siviilisäädyn muutoksia käsittelevän tilastonsa 17. huhtikuuta.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 heteroparit solmivat avioliittoja selvästi aiempia vuosia vähemmän, kun taas avioeroja oli hieman aiempaa enemmän.

Avioliitto ja rekisteröity parisuhde eroavat toisistaan käytännössä siten, että rekisteröidyn parisuhteen solmivat eivät saa automaattista oikeutta yhteiseen sukunimeen tai yhdysnimeen, eivätkä täyttä adoptio-oikeutta. Lisäksi monien lomakkeiden siviilisäätyä käsittelevä kohta kielii ulkopuoliselle tarpeettomasti seksuaalisen suuntautumisen. Tällä hetkellä Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa homopari ei voi solmia avioliittoa. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnassa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Etiopia: homoseksuaalisuus ei sittenkään ei-armahdettavaksi rikokseksi

Sami Mollgren • 17.04.2014 07:25 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Etiopian hallitus on hylännyt suunnitelmat määritellä homoseksuaalisuus sellaiseksi rikokseksi, josta presidentti ei voi antaa armahdusta.

- Se ei ole vakava rikos. Plus, se ei ole niin laajalle levinnyttä kuin jotkut arvelevat. Se on jo rikos ja siitä on säädetty tietyn mittainen rangaistus. Hallitus uskoo nykyisen vankilatuomion olevan riittävän, sanoo hallituksen tiedottaja Redwan Hussein uutistoimisto AP:lle.

Etiopiassa samaa sukupuolta olevien välinen seksi voi johtaa 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Mikäli levittää samalla hi-virusta, voi tuomion pituus olla 25 vuotta.


Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan huhtikuun 26. päiväksi suunniteltu uskonnollisten ryhmien järjestämä homovastainen mielenosoitus on paikallisten viranomaisten mukaan myös peruttu.

Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Dereje Negash sanoo, että homoyhteisö on uhkaillut häntä mielenosoituksen järjestämisen vuoksi. Hän kertoo aikovansa uhkasta huolimatta jatkaa taistelua homoyhteisöä vastaan.

- Uskon että olen saanut Jumalalta tämän tehtäväkseni. Aion tehdä tätä, tarkoittipa se sitten elämää tai kuolemaa, sanoo Negash.

Uskonnollistaustaiset homovastaiset ryhmät ovat väittäneet homoseksuaalisuuden olevan "vaarallista" ja homojen "raiskaavan lapsia". Homoseksuaalisuutta vastustavat sanovat homouden olevan terveyttä, lakia, uskontoa ja paikallista kulttuuria vastaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turkki: Hlbti-vangeille omat vankilat?

Sami Mollgren • 15.04.2014 22:08 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Ihmisoikeusaktivistit ovat huolestuneet Turkin hallituksen hankkeista omien vankiloiden rakentamisesta hlbti-vähemmistöihin kuuluville vangeille. Turkin oikeusministerin Bekir Bozdag sanoo, että eristämisen tarkoituksena on suojella vähemmistöihin kuuluvia vankeja muilta vangeilta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt arvostelevat suunnitelmia. Ongelmaksi nostetaan esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvien vankien profilointi, jossa osallisena ovat myös näiden perheet. Myös kaapissa olevien vankien asemaan on kiinnitetty huomiota.

Monien näkemysten mukaan hallituksen viesti hlbti-vankien eristämisestä käytännössä oikeuttaa homo- ja transvihamieliset asenteet.

Nykyään Turkissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vangit sijoitetaan usein eristysselliin. Syynä on yleensä se, ettei vankilan henkilökunta tiedä, miten suhtautua vähemmistöihin kuuluviin vankeihin. Lisäksi henkilökunnan keskuudessa esiintyy myös avoimen kielteisiä asenteita hlbti-vähemmistöjä kohtaan.

Homoseksuaalisuus ei ole monista muista islamilaisista maista poiketen Turkissa laitonta, vaikkakin se on vaiettu asia, ja suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on usein kielteistä. Turkissa ei ole lainsäädäntöä, joka suojelisi seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvältä syrjinnältä.


Uutistoimisto Reuters kertoo, ettei vastaavanlainen erottelu ole yleistä kansainvälisesti, vaikka vuonna 2010 Italia avasi erityisesti transsukupuolisille tarkoitetun vankilan.
» Jutun oma sivu
USA: Harvey Milk saa oman postimerkin

Sami Mollgren • 15.04.2014 20:53 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Murhattu kansalaisoikeustaistelija ja homoaktivisti Harvey Milk saa kunniakseen julkaistun postimerkin 22. toukokuuta, syntymäpäivänään.

Merkin julkaisusta kerrottiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2013.

Merkissä on Milkin mustavalkoinen kuva sekä sateenkaarilipun värit. Merkki on niin sanottu ikimerkki: se käy tulevaisuudessakin sellaisenaan ilman lisämerkkejä tietyntyyppisen postilähetyksen maksuksi, vaikka postimaksuja korotettaisiinkin.

Hanke postimerkin saamiseksi Milkin kunniaksi on kestänyt vuosia. Postimerkkiprojektin taustalla on ollut esimerkiksi Milkin muistoa vaaliva säätiö.

22. toukokuuta 1930 syntynyt Harvey Milk valittiin San Franciscon kaupunginvaltuustoon vuonna 1977. Hän oli Kalifornian ensimmäinen julkiseen virkaan valittu avoimesti homo. Milk ehti olla virassa 11 kuukatta, kun entinen kollega Dan White ampui Milkin sekä kaupunginjohtaja George Mosconen kuoliaaksi 27. marraskuuta 1978.
» Jutun oma sivu
Virossa valmistellaan myös samaa sukupuolta olevat parit kattavaa parisuhdelakia

Sami Mollgren • 15.04.2014 07:53 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Virossa valmistellaan parisuhdelainsäädäntöä, joka mahdollistaisi sekä samaa että eri sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisen.

Lakiesitys on määrä esitellä kuluvalla viikolla parlamentille.

Useita vuosia työstettyä esitystä on valmisteltu työryhmässä, johon on kuulunut parlamentin kaikkien poliittisten ryhmien edustajia.

Laki antaisi ensimmäistä kertaa Viron historiassa samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden rekisteröidä suhteensa virallisesti, jakaa esimerkiksi lainasitoumukset ja adoptoida kumppanin lapsi.

Esimerkisi lapsen adoptoimista koskevissa kysymyksissä on ollut vaikea saavuttaa yhteisymmärrystä. Oppositiossa oleva Isänmaan ja ResPublican liitto (IRL) on ilmoittanut, ettei se tue parisuhdelakia sen paremmin samaa kuin eri sukupuolta oleville pareille.

Vuonna 2011 oikeuskansleri huomautti, ettei samaa sukupuolta olevien parien oikeuksista huolehtimatta jättäminen ole Viron perustuslain mukaista. Lakiesityksen valmistelua on kuitenkin pitkitetty, esimerkiksi perustelemalla sillä, ettei yhteiskunta ole siihen vielä valmis.

Toteutuessaan uusi laki ei korvaisi avioliittolainsäädäntöä tai rinnastuisi avioliittoinstituutioon. Rekisteröity parisuhde olisi avioliittoa löyhempi tapa sopia yhteiselämästä. Avioliiton solmiminen olisi jatkossakin mahdollinen vain vastakkaista sukupuolta olevien henkilöiden välillä.

***

Baltian maat järjestävät pride-tapahtuman kukin vuorollaan. Vuonna 2014 tapahtuma on Virossa, Tallinnassa. Tapahtuman ajankohta on 2. - 8. kesäkuuta. Tämänhetkisen tiedon mukaan tapahtumaan ei kuulu pride-kulkuetta. Sen sijaan ohjelmaan kuuluu muita tilaisuuksia ja erilaisia seminaareja.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Maltalle parisuhdelaki

Sami Mollgren • 15.04.2014 07:06 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Maltalla samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Uuteen lakiin kuuluu myös adoptio-oikeus.

Parlamentti päätti parisuhdelain hyväksymisestä maanantaina äänin 37-0. Poissaolijoita oli 30, koska oppositio jättäytyi äänestämästä. Oppositio on kannattanut homoparien liittojen hyväksymistä, mutta ei adoptio-oikeutta.

Adoptio-oikeus on aiheuttanut närää etenkin uskonnollis-konservatiivisilla tahoilla.

Lain hyväkyminen sai ihmiset kokoontumaan Maltan pääkaupungin Vallettan keskustaan.

Välimerellä sijaitseva vajaan puolen miljoonan asukkaan Euroopan unioniin kuuluva saarivaltio Malta on järjestyksessään 22. samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteet virallisesti tunnustava maa. Adoptio-oikeuden homopareille sallineista se on kymmenes.

Malta on tunnettu varsin vanhoillisena katolisena maana. Esimerkiksi avioerot tulivat laillisiksi vasta vuonna 2011 järjestetyn kansanäänestyksen myötä.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finlandin kunniaksi postimerkkisarja

Sami Mollgren • 13.04.2014 11:08 • 46 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original image: Tom of Finland Foundation / USA
Kuvataiteilija Touko Laaksonen (1920-1991) eli Tom of Finland saa syksyllä 2014 kunniakseen kolmen postimerkin sarjan, kertoo Itella. Laaksosen kirjeenvaihtoa on puolestaan esillä postimuseossa 6.9. avautuvassa Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland -näyttelyssä.

Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. "Arkissa kuvataan aistillista elämisen voimaa ja ylpeyttä itsestä. Sitä tässä pohjoisessa maassa ei ole koskaan liikaa", Timo Berry kuvailee. 8. syyskuuta julkaistavassa pienoisarkissa on kolme 1. luokan tarrapostimerkkiä.

Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria. Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

Itella Postilta tulee syys-lokakuussa 2014 myyntiin kaikkiaan seitsemän postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 33 erillistä postimerkkiä.Tom of Finlandin kunniaksi 8.9. julkaistava postimerkkiarkki kokonaisuudessaan. Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original images: Tom of Finland foundation / USA

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"Alastomuuden vastustaminen ei ole homo-ongelmaisuutta"

jnsto • 13.04.2014 01:18 • 20 kommenttia. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Toronto Pridessa on nähty marssijoita myös täysin vaatteitta. Tässä kuvassa hyvin tyypillinen osallistujajoukko. Kuva: jnsto.
Toronton koululautakunnan jäsen vastustaa alastomuuden sallimista Toronto Priden paraatissa, mutta korostaa,. ettei ole homovastainen. Aihe liittyy koululautakuntaan sikäli, että lautakunnalla on paraatissa vuosittain ajoneuvo. Koululautakuntaan kuuluva Sam Sotiropoulos joutui tilaamaan tuhansia automatisoituja puheluita vaalipiirinsa asukkaille selittääkseen, mitä oli tekemässä ja vakuuttaakseen, ettei ole homovastainen. Toronto Pridessa on perinteisesti nähty alastomuutta. Sotiropoulos vaatii kuitenkin kaupungin järjestyssäännön alastomuuspykälien noudattamista.

Toronton koulutoimenjohtaja Donna Quan on todennut, että paraatissa on perinteisesti nähty hieman alastomuutta, koska paraati alkoi vapautumisprotestina, joka torjuu häpeän ja puolueellisuuden. Quan tiesi kertoa, että viimeksi on alastomuus johtanut pidätyksiin vuonna 2000, mutta syytteistä luovuttiin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Selvitys: Medioiden päätoimittajat avioliittolain uudistamisen takana

Sami Mollgren • 12.04.2014 21:58 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Journalisti-lehden selvityksen mukaan suomalaiset merkittävät tiedotusvälineet ja niiden päätoimittajat kannattavat aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sähköpostikyselyyn vastanneista 20 mediasta 14 ilmoittaa kannattavansa käsiteltävä olevaa lakiuudistusta.

Helsingin Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen, Ilkka, Etelä-Suomen Sanomat, Lapin Kansa, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat ovat selvityksen mukaan asettuneet lakiuudistuksen taakse.

Medioista kuusi ei ota kantaa asiaan. Ylen, MTV:n, Seuran ja Avun päätoimittajat kertovat, etteivät heidän mediansa ota kantaa yksittäisiin lakiesityksiin. MTV:n, Seuran ja Avun päätoimittajat ilmaisevat kuitenkin kysyttäessä myönteisen kantansa avioliittolain uudistamiseen. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen katsoo, ettei ole kokenut tarvetta muodostaa asiaan henkilökohtaista kantaa, koska ei ole asiassa päättäjä eikä pääkirjoittaja.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen kertoo Journalisti-lehdessä, ettei toistaiseksi ole ottanut kantaa asiaan omasta tai lehtensä puolesta. Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Lauri Kontro kertoo Journalisti-lehdelle kannattavansa "tasa-arvoista parisuhdelakia", mutta ei lehden pyynnöstä huolimatta tarkenna, viittaako hän sukupuolineutraaliin avioliittolakiin vai nykyiseen mahdollisuuteen rekisteröityyn parisuhteeseen.

Uudistusta kannatetaan esimerkiksi kansalaisten yhdenvertaisuuteen vetoamalla.

Ilta-Sanomat, Satakunnan Kansa ja Hufvudstadsbladet eivät vastanneet kyselyyn.

Kotimaa24 -verkkosivusto kertoo omassa aihetta käsittelevässä jutussaan, että myös Kotimaa-lehden päätoimittaja on ottanut pääkirjoituksessa kantaa lain uudistamisen puolesta.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot