ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hiuskeidas
Henkilökuntamme toteuttaa vaativammatkin persoonalliset työt vankalla ammattitaidolla. Saat meiltä myös ihanat käsi- ja jalkahoidot, ripsipermanentit oman kynnen vahvistuksen geelillä ja rakennekynnet. Erikoisosaamisena meikkaukset ja hiustenpidennykset.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

PS-edustajan patsasaloite ärsytti omien piirissä

jnsto • 25.04.2015 23:21 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perussuomalaisten valtuustovaraedustajan aloite Tom of Finland -patsaan pystyttämiseksi Helsingin keskustaan hermostuttaa Helsingin PS:n valtuustoryhmän johtoa. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Kanerva sanoutuu jyrkästi irti puolueen varavaltuutetun Nuutti Hyttisen laatimasta aloitteesta.

Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtajana toimivan Hyttisen ja 35 muun valtuutetun laatimassa aloitteessa ehdotetaan, että taiteilija Touko Laaksosta voitaisiin muistaa patsaalla. Helmikuussa laaditun aloitteen mukaan Laaksosen teoksia mukaileva patsas voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Helsingin tulevan keskuskirjaston edustalle.

Kanervan ja valtuutettu Harri Lindellin mukaan aloite osoittaa täydellistä harkintakyvyn puutetta.

– Vapaamielisyyden tyyssijaksi voisi sopia joku huomaamaton paikka Kalliossa, jos nyt yleensäkään asia on tarpeellinen.

Kaksikon mukaan keskustakirjaston käyttäjiksi tulee paljon lapsia ja nuoria, jotka saisivat patsaan myötä heidän mielestään vääränlaisia vaikutteita. Asiasta aiottiin keskustella vakavasti ryhmäkokouksessa aloitteen tekijän kanssa. Lauantaina pidetyssä kokouksessa Hyttinen ei kuitenkaan ollut läsnä.

- Patsas, jossa miehet ovat kikkelit vastakkain, ei ole sopivaa kulttuuria lapsille, sanoi Kanerva Iltalehdelle.


Nuutti Hyttinen ihmettelee IL:n uutisessa tyrmäystä:

- Outoa, koska ryhmästä kaikki, paitsi yksi, allekirjoittivat tämän aloitteen.

- Siinä on ollut joku harhautus, ettei ole selvästi sanottu, että mihin se tulisi. Tuollainen patsas sopisi Kallioon paremmin, johonkin Karhupuistoon. Siellä nyt on muutenkin vähän semmoista, Kanerva sanoo.


Hyttinen ehdotti patsasta keskeiselle paikalle kulttuurisessa mielessä.


Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon tukema Hyttinen sai eduskuntavaaleissa vajaat 2 200 ääntä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Finlayson lopettaa yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa - Magneettimedia kirjoittaa Finlaysonin "homopropagandasta"

Sami Mollgren • 25.04.2015 10:59 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Magneettimedia liittää Finlaysoniin käsitteen ´homopropaganda´. Finlaysonin valikoimissa on Tom of Finland -teemaisia tekstiilejä.
Esimerkiksi Tom of Finland -tekstiilejä valikoimassaan pitävä Finlayson on ilmoittanut lopettavansa kaiken yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa. Finlayson perustelee ratkaisua eettisillä syillä ja yhtiönsä arvoilla.

Päätöksen taustalla on Tavaratalo Kärkkäisen yhteys Magneettimedia-julkaisuun.

- Tavaratalo Kärkkäisen omistajat ovat Magneettimedia-julkaisun takana. Tämä julkaisu levittää vastenmielistä ja ahdasmielistä propagandaa. Päätös ei ollut helppo taloudellisesti, mutta Finlayson haluaa viestittää yritysvastuunsa käytännön teoilla. Yhteistyö Kärkkäinen Oy:n kanssa on ollut hyvää ja olemme pahoillamme joutuessamme irtisanomaan sen, mutta emme halua tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, joiden arvot poikkeavat näin radikaalisti omistamme, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

- Haluamme, että suomalaisissa kodeissa sallitaan enemmän kuin tuomitaan ja erilaisuus nähdään rikkautena, ei rikoksena. Suurin osa suomalaisista on kanssamme samaa mieltä tässä asiassa. Kannustamme myös muita yrityksiä osoittamaan selvästi vastuunsa myös käytännön teoilla, toteaa Kurttila tiedotteessa.

Magneettimedia-ilmaisjakelulehden uusin numero jaettiin kuluneella viikolla yli neljännesmiljoonaan suomalaiskotiin. Lehdessä tuodaan esiin mm. "valkoisen väestön ylivertaisuutta" ja korostetaan ns. perinteisiä perhearvoja. Lehdessä käsitellään myös laajasti vuonna 2013 lehden saamaa kansankiihotustuomiota. Tuolloin lehteä julkaissut Tavaratalo Kärkkäinen ja sen perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen saivat sakkotuomion kiihottamisesta kansaryhmää vastaan; taustalla oli Magneettimedian juutalaisvastainen kirjoittelu. Kärkkäinen toimi tuolloin lehden päätoimittajana.

Magneettimedian uusimmasta numerosta on tehty Oulun poliisille rikosilmoitus. Rikosilmoituksen taustalla on Magneettimediassa julkaistu holokaustia käsittelevä artikkeli. Yhdenvertaisuusvaltuutettu (entinen vähemmistövaltuutettu) Eva Biaudet puolestaan katsoo Magneettimedian olevan avoimen rasistinen, moraaliton ja epäeettinen julkaisu.

Magneettimedia syyttää tekstiiliyhtiötä "homopropagandasta"

Magneettimedia puolestaan kritisoi Magneettimedian verkkosivuilla perjantaina julkaistussa kirjoituksessa Finlaysonin nykyistä toimintaa ja nostaa esiin "tekstiiliyhtiön homopropagandan".

- Finlayson on alkanut viime vuonna tapahtuneen omistajavaihdoksen jälkeen markkinoida erittäin avoimesti suomalaisvihamielisiä ja kulttuurimarxilaisia arvoja. Viime syksynä yhtiö lanseerasi homopornografiaa sisältävän ”Tom of Finland –malliston”, todetaan Magneettimedian perjantaisessa kirjoituksessa.

- J. Kärkkäinen Oy ei lopettanut yhteistyötä Finlaysonin kanssa tekstiiliyhtiön homopropagandan vuoksi, mutta Finlaysonille Magneettimedian isänmaalliset arvot ja esimerkiksi Israelia sekä maahanmuuttoa kritisoivat artikkelit olivat liikaa, kirjoittaa Magneettimedia.

Magneettimediaa julkaisee nykyään yhdistys

Juha Kärkkäinen sanoo, ettei Kärkkäisen tavaratalon ja Magneettimedian välillä ole ollut yhteyttä vuoden 2013 jälkeen eikä Kärkkäinen voi vaikuttaa Magneettimediassa julkaistavaan sisältöön. Magneettimedia-ilmaislehteä julkaisee nykyään Pohjoisen Perinne ry. Yle kertoo, että Magneettimedian verkkosivujen mukaan Juha Kärkkäinen on kuitenkin avustanut paperilehden tekemisessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjä: Oikeuden mielestä opettajan voi irtisanoa lesbouden vuoksi

Sami Mollgren • 25.04.2015 08:47 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Pietarilaiskoulu irtisanoi opettajan joulukuussa sen jälkeen kun homovastainen aktivisti oli paljastanut opettajan lesbouden. Koulun johto oli saanut nähtäväkseen valokuvan, jossa naisopettaja esiintyy yhdessä naisystävänsä kanssa, ja saanut tietää naisten seurustelevan. Kuva oli ladattu myös sosiaaliseen mediaan.

Koulu perusteli irtisanomista sillä, että opettajan toiminta rikkoi ns. homopropagandalakia ja osoitti moraalittomuutta. Etunimellä Alevtina esiintyvän opettajan mukaan kuvat olivat yksityisiä. Hän ei myöskään ollut itse tuonut lesbouttaan esiin työpaikalla.

Irtisanottu opettaja työskenteli vammaisten lasten musiikinopettajana.

Irtisanottu opettaja katsoi koulun menetelleen syrjivästi ja valitti asiasta oikeuteen. Oikeus kuitenkin hylkäsi valituksen. Oikeuden mukaan koulu menetteli asiallisesti irtisanoessaan opettajan.

Samoihin aikoihin Pietarissa erotettiin useita muitakin opettajia homovastaisen aktivistin "outattua" nämä, eli paljastettua näiden seksuaalisen suuntautuneisuuden. Irtisanotuista muut eivät kääntyneet asiassa oikeuden puoleen.

Opettajia "outannut" Timur Isaev kehuu järjestäneen yli 30 opettajan erottamisen. Hän perustelee toimintaansa sillä, ettei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat opettajat pääse "vaikuttamaan" lapsiin. Isaev pitää homoseksuaalisuutta epänormaalina ja sairautena.

Kesällä 2013 Venäjällä hyväksytty ns. homopropagandalaki ei salli ei-perinteisten seksuaalisuhteiden edistämistä. Se kieltää esittämästä esimerkiksi homosuhteita heterosuhteisiin verrattavina. Venäjällä toimivien hlbti-aktivistien mukaan lain varjolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat on ajettu ahtaalle.» Jutun oma sivu
Chile: Presidentti allekirjoitti parisuhdelain

Sami Mollgren • 24.04.2015 07:58 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Chilen presidentti Michelle Bachelet on allekirjoittanut lain, joka sallii samaa sukupuolta olevien rekisteröidä parisuhteensa. Lain on määrä tulla voimaan 22. lokakuuta 2015.

Presidentinlinnassa Chilen pääkaupungissa Santiagossa järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa presidentti korosti lain merkitystä seksuaalisen moninaisuuden tunnustamisessa.

Paikallisen hlbti-järjestön johtaja Rolando Jiménez puolestaan kuvasi päivää historialliseksi seksuaalisen moninaisuuden suhteen. Järjestön tiedotteessa todetaan valtion ensimmäistä kertaa myöntävän, ettei ole vain yhtä tapaa tehdä perhettä, ja että jatkossa valtio suojelee perheiden monimuotoisuutta.


» Jutun oma sivu
Keskustelu Tom of Finland -muistomerkistä jatkuu

Sami Mollgren • 24.04.2015 07:20 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Keskustakirjaston tuleva paikka vuoden 2007 asussa.
Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokous käsitteli tiistaina kaupunginvaltuuston varavaltuutetun Nuutti Hyttisen (ps) tekemää ja 35 muun valtuutetun tukemaa aloitetta muistomerkistä Tom of Finlandin eli taiteilija Touko Laaksosen elämäntyölle.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Helmikuun 11. päivänä tehdyssä aloitteessa haluttaisiin patsas Helsingin uuden keskustakirjaston edustalle tai vaihtoehtoisesti pysyvä Tom of Finland -näyttely kirjaston aulaan.

Aloitteen perusteluissa nostetaan esiin Laaksosen taiteellisen merkityksen lisäksi myös hänen ansionsa jatkosodassa. Taiteellisesta merkityksestä otetaan esimerkiksi hänen tuotantonsa vaikutus Queen-yhtyeen Freddie Mercuryyn, samoin huomioidaan Laaksosen taiteilijan urastaan saamat tunnustukset. Lisäksi mainitaan lukuisa joukko nimekkäitä taidemuseoita, joissa Laaksosen töitä on ollut näytteillä, sekä tämän töiden viimeaikainen esilläolo postimerkeissä ja tekstiileissä.

Hyttisen aloitteessa tuodaan esiin Helsingin kaupungin käytäntönä oleva "prosenttiperiaate". Periaatteen mukaan julkisen rakennuksen tai alueen suunnittelun kustannuksista noin prosentti käytetään rakennuksen tai ympäristön taiteelliseen parantamiseen.

Helsingin Sanomille Hyttinen kertoo, että aloitteen taustalla on turhautuminen MTV Push -tapahtumaan ja Guggenheim-hankkeeseen. Hyttisen mukaan rahaa käytetään kaikkeen paitsi suomalaiseen taiteeseen. Hyttinen katsoo, että siinä mielessä aloite on yksittäistä taiteilijaa laajempi. Hyttinen haluaisi Helsingin tukevan kotimaisia taiteilijoita paremmin kuin nykyään.

Hyttinen kertoo HS:lle valinneensa Laaksosen aloitteeseen siksi, että Laaksonen on "Suomessa varsin vähän tunnettu verrattuna maineeseen ulkomailla".

Tiistaisessa kokouksessa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan käsiteltävänä oli myös Hyttisen aloitetta koskeva taidemuseon johtokunnan lausunto. Taidemuseo toteaa tuntevansa Laaksosen uran taiteilijana ja myös tunnustavansa tämän ansiot. Museo ei kuitenkaan aio viedä asiaa eteenpäin, koska Helsingin kaupunki ei kustanna henkilömuistomerkkejä ja keskustakirjastoon liittyvä prosenttiperiaatteen mukainen taidehanke on jo käynnistetty.

Helsingin Sanomien mukaan Hyttinen kuitenkin katsoo, että kyse on Touko Laaksosen teoksista, ei henkilöstä itsestään. Hyttinen pitää perusteluja outona, mutta toteaa kuitenkin tyytyväisyytensä valtuustossa kohtaamastaan positiivisesta suhtautumisesta.

Helsingin Sanomat kertoo myös, että kaupunin kirjastotoimen johtajan Tuula Haaviston mukaan patsasta olisi vaikea sovittaa Töölönlahden tulevaan ympäristöön.

Seuraavaksi aloitetta ja kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausuntoa käsitellään Helsingin kaupunginhallituksessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous: itsemääräämisoikeus sukupuoleen

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman, jossa se antoi Euroopan neuvoston jäsenmaille suosituksia transihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja edistämisestä.

Asiasta kertoo Seta.

Yleiskokous vaatii jäsenmaita kunniottamaan ja suojelemaan transihmisten oikeutta syrjimättömyyteen ja luomaan itsemääräämisoikeuteen perustuvan, nopean, läpinäkyvän ja saavutettavan menettelyn juridisen sukupuolen tunnustamiseen.

Juridisen sukupuolen tunnustamisesta vaaditaan poistettavaksi lääketieteelliset vaatimukset, kuten vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sekä mielenterveysdiagnoosi. Myös avioerovaatimusta vaaditaan poistettavaksi.

Transihmiset halutaan huomioitavaksi syrjinnän vastaisessa ja viharikoksia koskevassa lainsäädännössä. Lapsen etu vaaditaan otettavaksi ensisijaisesti huomioon kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Transihmisten terveydenhuolto halutaan saavutettavaksi ja jäsenmaita vaaditaan varmistamaan, etteivät transihmiset (lapset mukaan lukien) tule leimatuksi mielisairaiksi kansallisissa tai kansainvälisissä luokituksissa. Lisäksi jäsenmaiden on tuotettava aktiivisesti tietoa sekä lisäämään tietoisuutta ja koulutusta etenkin ammattilaisten keskuudessa.

Jäsenmaita vaaditaan myös harkitsemaan kolmannen sukupuolivaihtoehdon ottamista käyttöön henkilöllisyystodistuksissa.

Setan tavoitteena transihmisten aseman parantaminen

Suomessa ihmisoikeusjärjestö Setan tavoitteena hallituskaudelle 2015–2019 on sukupuolen vahvistamisen lainsäädännän uudistaminen oikeusperustaisesti niin, että henkilön juridinen sukupuoli perustuu omaan ilmoitukseen.

Tällä hetkellä Suomen translaki vaatii juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä selvitystä siitä, että henkilö "pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa", avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi puolison suostumuksella sekä 18 vuoden ikärajaa.

Seta kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisee huhtikuussa loppuraporttinsa, jossa ehdotetaan harkittavaksi lainsäädännön kehittämistä itsemääräämisoikeuden suuntaan.


» Jutun oma sivu
Järjestöt vaativat hallitukselta uutta ihmisoikeusohjelmaa

Sami Mollgren • 23.04.2015 21:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta ja kuusitoista muuta järjestöä vaatii torstaina julkaistussa kirjelmässään, että uusi hallitus tekee kansallisen perus- ja ihmisoikeuksien toimintaohjelman. Järjestöt muistuttavat, että tätä suositti myös edellinen eduskunta helmikuussa 2015.

Järjestöjen mukaan edellinen hallitus jätti monta ihmisoikeuksien kannalta keskeistä lainsäädäntöprosessia kesken, ja varasi huolestuttavan vähän resursseja perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Samaan aikaan säästötoimet uhkaavat perus- ja ihmisoikeuksia.

- Ihmisoikeudet tarvitsevat tuekseen tavoitteellisen kansallisen perus- ja ihmisoikeuksien toimintaohjelman ja sen toteuttamiseen kunnon resurssit. Ohjelma on kirjattava tulevan hallituksen strategisiin linjauksiin, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila.

Suomen hallitus valmisteli ensimmäisen kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman vuosille 2012-2013. Ohjelman laatiminen oli järjestöjen mukaan tärkeä signaali siitä, että myös Suomessa on merkittäviä ihmisoikeusongelmia, jotka vaativat systemaattisia ja tehokkaita toimenpiteitä. Järjestöt katsovat, että tulevalla hallituksella on erinomainen tilaisuus oppia ensimmäisen ohjelman puutteista ja tehdä kunnianhimoinen ohjelma.

Uuden ohjelman on järjestöjen mukaan otettava lähtökohdaksi Suomen perustuslain lisäksi Suomen ratifioimat kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja Suomen sopimusvalvontaelimiltä saamat huomautukset ja suositukset. Suomi on saanut YK:lta huomautuksia jo vuosien ajan esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn koordinaation puutteesta ja turvakotipaikkojen määrästä, transihmisten asemasta ja ulkomaalaisten säilöönotosta. YK on moittinut Suomea pitkään myös lapsen edun ensisijaisuuden ja lapsen osallisuuden toteutumisesta käytännössä sekä lasten kuntakohtaisesta eriarvoisuudesta. Suomesta puuttuu myös sitova yritysvastuusääntely, jolla voitaisiin puuttua yritysten aiheuttamiin suoriin ja epäsuoriin ihmisoikeusloukkauksiin.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet Suomen Unicef ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Amnesty International Suomen osasto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Trasek ry, Kynnys ry, Pakolaisneuvonta ry, Vammaisfoorumi ry, Ihmisoikeusliitto ry, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry, Naisasialiitto Unioni, Suomen Mielenterveysseura ry, Lastensuojelun Keskusliitto, Seta ry, Ensi- ja Turvakotien Liitto ry, Mielenterveyden keskusliitto ja Finnwatch.


» Jutun oma sivu
Helsingin Gayteatteri: Jeffrey lavalle uudelleen

Sami Mollgren • 23.04.2015 21:20 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Helsingin Gay-teatteri tuo lavalle uudestaan syksyllä 2014 esitetyn Paul Rudnickin näytelmän Jeffrey. Toukokuussa nähdään yhteensä kymmenen näytöstä 6.5. alkaen.

Näytelmä kertoo New Yorkissa elävästä työttämästä näyttelijästä, Jeffreystä. Hän työskentelee monen muun kaltaisensa tavoin tarjoilijana. 1990-luvun alussa seksiä rakastava Jeffrey joutuu monen muun tapaan muuttamaan aiemmin vapaata suhtautumistaan suhtautumistaan seksiin AIDSin vuoksi. Jeffrey päättääkin kieltäytyä lihan iloista kokonaan. Mutta kuinka välttää seksi suurkaupungissa, ja mitä sen tilalle? Onnistuuko selibaatti kun unelmien mies odottaakin kulman takana kuntosalilla? Ja hän on HIV-positiivinen. Kannattaako rakastua, jos se tietää menettämisen tuskaa tulevaisuudessa?

Näytelmän on HGT:lle suomentanut Ari Murto ja sen ohjaa Cris af Enehielm.


Lippuja on saatavissa Tiketistä netistä ja Bear Park Cafesta Helsingin Karhupuistosta.

Vuonna 2006 aloittanut Helsingin Gay-teatteri on 35 jäsenen vahvuinen harrastajateatteri. Se toimii Helsingin Gayteatteri HGT ry - Helsingfors Gayteater HGT rf -yhdistyksen puitteissa. HGT kertoo missiokseen tuoda esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämää koskettavia aiheita ja homotaiteilijoiden teoksia näyttämötaiteen keinoin. Teatteri tuottaa vuosittain kaksi näytelmää ja ohjelmallisia Kultuurikaappi-iltamia.


» Jutun oma sivu
Etelä-Korea: Seksuaalivähemmistöjen hyväksyntä kasvussa

Sami Mollgren • 22.04.2015 08:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Varsinkin eteläkorealaisten nuorten keskuudessa homoseksuaalisuus hyväksytään aiempaa paremmin. Samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon tukevien osuus on myös noussut muutamassa vuodessa selvästi. Yleisesti hlbti-vähemmistöt ovat kuitenkin yhä tabu.

The Asan Institute for Policy Studies -tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan 23,7 prosentilla ei ole varauksia homoseksuaalisuutta kohtaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyy 28,5 prosenttia vastaajista. Vuonna 2010 vastaavat luvut olivat 15,8 ja 16,9.

Muutos on tapahtunut selvityksen mukaan erityisesti nuorissa ikäryhmissä, erityisesti parikymppisten ja myös kolmekymppisten kohdalla. Vanhemmissa ikäryhmissä muutos on vähäisempää. Parikymppisten ikäryhmässä suvaitsevaisuus on kasvanut viidessä vuodessa 26,7:stä 47,4 prosenttiin. Kolmekymppisten ikäryhmässä 20 prosentista 34,7 prosenttiin. Vielä nelikymppistenkin joukossa kasvu on selvää; 13,9 prosentista 20,5 prosenttiin. Sitä vanhemmissa ikäryhmissä muutos on juuri ja juuri havaittavissa.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen tukemisen kohdalla lukujen muutokset ikäryhmien välillä ovat samansuuntaiset.

Nuoremmissa ikäryhmissä seksuaalivähemmistöjen asema myös koetaan vanhempia ikäryhmisä selvemmin ihmisoikeuskysymykseksi. Katolilaisista yli puolet katsoo seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat ihmisoikeuskysymyksiksi, uskonnottimista näin ajattelee kymmenystä vajaat puolet ja buddhalaisista 49,3. Protestanteista näin ajattelee vajaa 40 prosenttia. Kaikissa ryhmissä asia kuitenkin nähtiin ihmisoikeuskysymyksenä useammin kuin ei nähty.

Etelä-Koreassa homoseksuaaliset suhteet ovat laillisia, eikä erityistä homovastaista lainsäädäntöä ole ollut. Perinteisesti homoseksuaalisuus kuitenkin on Etelä-Koreassa vaiettu aihe, eikä esimerkiksi samaa sukupuolta olevia pareja ole nähty julkisuudessa. Kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungissa Soulissa, kolmen miljoonan asukkaan Busanissa ja muissa suurissa kaupungeissa on yöelämää hlbti-ihmisille. Etelä-Koreassa on syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä, mutta se ei ole hlbti-kysymyksissä kattavaa. Juridisen sukupuolen muutos on ollut mahdollista vuodesta 2006 lukien.

Tutkimusraportissa todetaan, että hlbti-aihepiiriä käsitellään "moraalipoliittisena" kysymyksenä, ja se vaikeuttaa asian järkevää käsittelyä. Keskustelussa vastakkain ovat poteroissaan olevat kannat. Hlbti-yhdenvertaisuuden puolestapuhujat joutuvat raportin mukaan "taistelemaan ylämäkeen", sillä konservatiivit näkevät ja viestivät hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta toimimisen "homoseksuaalisuuden edistämisenä".


» Jutun oma sivu
Vaalit: Keskusta ja Vihreät voittivat - eduskuntaan kolme sateenkaariedustajaa

Sami Mollgren • 20.04.2015 00:10 • 16 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Keskusta ja Vihreät kasvattivat paikkamääräänsä eduskunnassa sunnuntaina 19. huhtikuuta 2015 järjestetyissä eduskuntavaaleissa. Uuteen eduskuntaan valittiin kolme avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavaa ehdokasta. Tasa-arvoisen avioliittoliittolain kumoamishaluja ei uudella eduskunnalla ole.

Keskustasta tuli suurin puolue 49 paikallaan, saatuaan 14 lisäpaikkaa. Vihreät lisäsivät paikkamääräänsä viidellä ja saavat uuteen eduskuntaan 15 paikkaa. RKP piti saman paikkamäärän. Muut puolueet menettivät asemiaan.

Keskusta49+14
Perussuomalaiset38-1
Kokoomus37-7
SDP34-8
Vihreät15+5
Vasemmistoliitto12-2
RKP9lisäksi Ahvenanmaan ehdokas
Kristillisdemokraatit5-1
Äänestysprosentti on 70,1.

Ylen vaalikoneen vastausten perusteella edellisen eduskunnan tekemän aviliittolain uudistamista koskevan päätöksen olisi valmis peruuttamaan 41 (20,5%) työnsä aloittavaa kansanedustajista. Tehtyyn päätökseen tyytyy kansanedustajista 140 (70%). Edustajista 19 (9,5%) joko ilmoitti kannakseen tyhjän tai tietoa ei ollut vaalikoneessa.

Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan 59 prosenttia valituista on sitä mieltä, että "homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla", kun taas 38 prosenttia on eri mieltä.

Eduskuntaan valittiin kolme avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavaa ehdosta: Jani Toivola (vihr), Silvia Modig (vas) ja Pekka Haavisto (vihr). Kaikki kolme uusivat paikkansa. Haavisto tuli valituksi Helsingin vaalipiirin kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Edellisen kauden neljäs sateenkaarivähemmistöön kuulunut kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) ei ollut mukana vaaleissa.

Helsingin ääniharava on hlbti-vähemmistöjen ja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänekkäästi esiintynyt Jaana Pelkonen (kok). Pirkanmaalla ääniharava taas on Sanna Marin (sdp), joka kertoo olevansa sateenkaariperheen lapsi. Hän on kasvanut kahden äidin vanhemmoimassa perheessä. Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Annika Saarikko (kesk) taas istuvat HIV-tukikeskuksen hallituksessa.

Läpimenijöihin kuuluu myös Arja Juvonen (ps), joka ainoana puolueestaan äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Päivitys 20.4. klo 7.50. Vaihdettu Ylen vaalikonevastauksista käsin laskettu tulos korvaamaan Ylen vaalitulospalvelun antama luku kansanedustajien kannasta jo hyväksytyn avioliittolain peruuttamiseen. Ylen vaalituslospalvelun tuloksessa 28 haluaisi muuttaa, 54 prosenttia ei ja 18 ei ilmaissut kantaansa. Käsin laskettuna vastaavat prosentit ovat 20,5, 70 ja 9,5.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Applen puheentunnistuksen venäjänkielinen versio väisteli homoutta

Sami Mollgren • 19.04.2015 10:30 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET
Applen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävän Siri-puheentunnistusapuohjelman venäjänkielisen version huomattiin huhtikuun alkupuolella käyttäytyvän "homofobisesti". Kun käyttäjä kysyi homoseksuaalisuutta sivuavia kysymyksiä, ohjelma antoi väisteleviä vastauksia.

Venäjän kielen tuki tuli Siriin iOS käyttöjärjestelmän 8.3 -päivityksen myötä keväällä 2015. Toistaiseksi Sirissä ei ole suomen kielen tukea.

Sirin erikoinen toiminta tuli julkisuuteen, kun Alex-nimiseksi esittäytynyt venäjää puhuva mies kysyi ohjelmalta Lontoossa homoaiheisia esimerkkikysymyksiä ja latasi testistään videon YouTubeen. Alex esitti videolla myös kysymyksen Applelle: "miksi venäläinen Siri on niin homofobinen?"

Kun Siriltä kysyttiin lähellä olevia homoklubeja oli vastauksena "punastuisin, jos voisin" ja "niin, tuota...". Kun kysymys koski avioliiton rekisteröimistä Isossa-Britanniassa, tuli vastaukseksi hiljaisuutta ja "teeskentelin, etten kuullut tuota" ja "Alex, olet niin hävytön". Siri ei sen paremmin suostunut kertomaan homoavioliitoista yleisellä tasolla. Homoavioliiton normaaliutta koskevaan kysymykseen Siri vastasi "niin, tuota..." ja "tätä tunnetta voi pitää kielteisenä". Siri viittasi myös törkeyksien puhumiseen.

Applen on kerrottu korjanneen avustajan toiminnan nopeasti asian tultua julkisuuteen. Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta. Sen tarkemmin yhtiö ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.

Joidenkin arvioiden mukaan venäjän homoa tarkoittava sana ГЕЙ oli määritelty Sirin sanaluettelossa alatyylisten ilmauksien joukkoon, ja siten mahdollisesti yrittää välttää ongelmia Venäjän ns. homopropagandalain suhteen. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksytty laki kieltää esittämästä esimerkiksi homosuhteita heterosuhteisiin verrattavina.

Apple on lukuisia kertoja ilmaissut tukevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa ja myös monissa yhteyksissä toiminut sen mukaan. Applen pääjohtaja Tim Cook tuli virallisesti ulos kaapista syksyllä 2014 kertoessaan julkisesti homoseksuaalisuudestaan.

Muokkaus 19.4.2015 klo 10.53: korjattu venäjän kielen ГЕЙ-sanaan liittynyt merkistökoodausongelma


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot