dtm winter pride 2015
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
IT-Palvelu Taitava
Kotisivut ja IT-tuki taitavasti. Kotisivuihin kuuluu suunnittelu, toteutus ja hostaus. IT-tukeen kuuluu mm. opastus uusien laitteiden hankinnassa, nykyisten laitteiden huollot ja korjaukset, ohjelmistojen asennukset sekä käytön neuvonta. Myös kotikäynnit.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Venäjän verkkopropagandasta saavat osansa myös homot

Sami Mollgren • 31.01.2015 11:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Ilta-Sanomat kertoo Sobaka.ru -verkkojulkaisun tekemästä haastattelusta, jossa pietarilaisessa propagandakeskuksessa sisällöntuottajana työskennellyt kertoo kokemuksistaan.

Hän kertoo, että kohtuullisesti palkatussa työssä Pietarin keskustan lähellä tehdään esimerkiksi sisältöä sivustoille, joiden valheellisesti annetaan ymmärtää olevan ukrainalaisia. Niiden sisältö on uudelleenkirjoitettua kansainvälistä uutismateriaalia, mutta Venäjä-myönteiseksi sävytettyä. Keinoina saatetaan käyttää alkuperäisten sanavalintojen muuttamista otollisemmaksi. Työntekijöitä ohjeistetaan esimerkiksi välttämään Putinista kielteisesti kirjoittamista.

Hlbti-aihepiiriä käsitellään kielteiseen sävyyn

Haastateltu kertoo, että tarjonnan monipuolisuutta lisätään kirjoittamalla erilaisista kiinnostusta herättävistä aiheista, kuten julkkiksista ja rikollisuudesta.

Yksi tällainen täydentävä aihepiiri on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat uutiset. Ne ovat haastatellun mukaan suosittuja, mutta aiheesta kirjoitetaan linjan mukaan kielteiseen sävyyn.

Venäjän valtion virallinen suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on torjuva. Myös asenneilmapiiri kansan keskuudessa on yleisesti homokielteinen. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksyttiin ns. homopropagandalaki. Laki esimerkiksi estää levittämästä nuorille asiallista tietoa homoseksuaalisuudesta. Uutistietojen mukaan monet kynnelle kykenevät hlbti-vähemmistöihin kuuluvat ovat hankkiutuneet pois Venäjältä ja toisinaan he ovat hakeneet muista maista turvapaikkoja kohtaamansa vainon vuoksi.

Venäjällä tiedonvälitys on pääosin valtion suorassa valvonnassa.

Tavallisia ihmisiä töissä

Haastateltu arvioi, että kuka tahansa Venäjää kelvollisesti kirjoittava voi päästä töihin keskukseen, eikä poliittisia kantoja kysellä. Hän arvioi, että motivaattorina useimmille on vain raha, vaikka pieni osa työntekijöistä tekee työtään kutsumuksesta. Oman työnsä haastateltava kertoo lopettaneensa, koska hän koki sen henkisesti liian raskaaksi.

Haastatellun mukaan samassa rakennuksessa toimii myös mielipiteitä ja kommentteja sosiaalisen median sivustoille kirjoittava "trolliosasto". Se tuottaa erilaisilla nimimerkeillä Venäjä-myönteisiä vastineita Venäjää sivuaviin huomioihin.

Haastateltu esiintyy nimettömänä. Ilta-Sanomien mukaan Sobaka.ru -sivuston jutun uskottavuutta lisää se, että aiheesta on muitakin yhtäpitäviä kirjoituksia.


» Jutun oma sivu
Googlen kääntäjäpalvelun hlbti-sanastoa siivotaan

Sami Mollgren • 31.01.2015 09:50 UUTISET: YLEISET
Googlen Kääntäjä-palvelussa on ollut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän sanaston kanssa ongelmia; toisinaan aiheeseen liittyvät neutraalit termit ovat kääntyneet halventavina pidettyihin muotoihin, ilman erityistä mainintaa ilmaisun sävystä.

DailyTechin uutisesta kirjoittaa Suomessa IT-viikko.

Puolen miljardin ihmisen viikoittain käyttämän konekäännöksiä tekevän Googlen Kääntäjä-palvelun toiminta ja kielten "ymmärrys" pohjautuu esimerkiksi verkossa jo olevien erilaisten käännösten automaattiseen analysointiin. Käännösohjelmistoa on mahdollista säätää myös käsityönä. Google kertookin tehneensä työtä ongelmien poistamiseksi.

Google on myös pahoittellut tapahtunutta.

Googlen Kääntäjän toiminnan nosti valokeilaan yhdenvertaisuuden puolesta toimiva All Out -järjestö. All Out korosti sitä, että laajalti käytössä olevan palvelun käyttäminen kielen oppimiseen on kyseenalaista, kun se tarjoaa neutraalien ilmausten asemesta solvaavia vaihtoehtoja. All Outin tekemän vetoomuksen Googlelle allekirjoitti yli 50 000 ihmistä.

Yhtiönä Google on ottanut kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden puolesta. Esimerkiksi keväällä 2014 Googlen hakukone huomioi hakupalvelunsa grafiikassa Sotšissa vietettävät talviolympialaisten avajaiset ja siihen liittyen ottivat sateenkaarivärityksellä kantaa Venäjällä elävien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaan.

Googlen kääntäjää pidetään yleisesti käyttökelpoisena, mutta se on saanut osakseen myös kritiikkiä: toisinaan käännös on niin epätarkka, ettei lopputulos ole järkevä. Pahimmillaan käännös voi olla täysin virheellinen.


» Jutun oma sivu
Jyväskylä siirsi homokommenteilla kohauttaneen poliitikon pois nuorisotyöstä

Sami Mollgren • 31.01.2015 08:29 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Juhani Starczewski on siirretty Jyväskylässä pois nuorisonohjaajan tehtävistä.

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan päätöksen tehnyt Jyväskylän nuorisojohtaja Antti Kolu kertoo syyksi Starczewskin esittämät näkemykset ja lausunnot sukupuolisten vähemmistöjen asemasta Suomessa.

Kolu kertoo lehdelle, että nuorisotyössä ihmisiin suhtaudutaan tasa-arvoisesti sosiaalisesta, uskonnollisesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Hänen mukaansa Starczewskin "toimenkuvaa Jyväskylän kaupungilla ollaan päivittämässä".

Myös Jyväskylän kaupunginvaltuustossa istuva Starczewski kasoo homoseksuaalisuuden olevan syntiä. Tammikuussa hän kertoi pitävänsä mahdollisena, että eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman homomyönteinen toiminta on voinut johtaa hänen vaimonsa sairastumiseen ja kuolemaan "Jumalan kostona".

Kristillisdemokraatit päätyivät nopeasti erottamaan Starczewskin jäsenyydestään. Sen jälkeen Starczewski perusti uuden puolueen.

Keskisuomalainen kertoo Starczewskin olleen Jyväskylän kaupungin palveluksessa pitkään, aiemmin lastentarhanopettajana ja viimeksi nuorisonohjaajana.


» Jutun oma sivu
Oma hylly hlbti-teemaiselle kirjallisuudelle Kallion kirjastossa

Sami Mollgren • 29.01.2015 07:40 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Helsingin Karhupuiston kupeessa sijaitseva Kallion kirjasto on saanut hlbti-teemaiselle materiaalille oman sateenkaarihyllyn.
Helsingin Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavalle kirjallisuudelle ja muulle materiaalille on tehty oma sateenkaarihylly.

Uusi järjestely otettiin käyttöön vuoden 2015 alussa. Aiemmin peruskokoelman seassa ollut hlbti-aihepiiriin liittyvä kauno- ja tietokirjallisuus, sarjakuvat ja elokuvat on nyt omana kokonaisuutenaan. Mukana on myös hlbti-järjestöjen esitteitä. Kirjaston käyttäjät saivat päättää hyllyn nimen.

Kirjastonjohtaja Kirsti Tuominen kertoo hyllyn jo saaneen osakseen myönteistä palautetta. Tuominen katsoo, että kirjasto on oikea paikka tasa-arvoin, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustamiselle. Hän kertoo uuden järjestelyn tavoitteeksi halutun aineiston löydettävyyden parantamisen, avoimuuden edistämisen ja kirjaston roolin vahvistamisen syrjintää vastustavana paikkana.

- Kallio on suvaitsevana ja moni-ilmeisenä kaupunginosana juuri oikea paikka käynnistää Suomen ensimmäinen queer-hylly. Sateenkaaritoiminnan kuuluisi olla osa jokaisen kirjaston arkea. Kirjaston tehtävä on olla tasa-arvon, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustaja yhteiskunnassa, sanoo Tuominen.

Myönteisten huomioiden lisäksi Helsingin Sanomien aiheesta tekemää uutista kommentoineet lukijat esittävät sateenkaarihyllylle kritiikkiäkin: joidenkin mielestä hylly on koteloiva. Nähdään myös huoli, että julkinen taho pääsisi määrittelemään tällaisen kautta toivottavia elämäntyylejä itsensä toteuttamiseen. Hyllyä verrataan esimerkiksi siihen, että nuortenosaston kirjat jaettaisiin "poikakirjoihin" ja "tyttökirjoihin". Tai "naistenhyllyyn" tulisi ruoanlaittoon ja kauneudenhoitoon liittyvät kirjat sekä Harlekiini-romaanit.

Kirjastossa kuitenkin katsotaan, että oma hylly auttaa löydettävyyttä.

Kallion kirjaston sateenkaarihyllyn kohderyhmistä keskeinen on omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan pohtivat nuoret. Lisäksi sateenkaariperheistä kertovien lastenkirjojen katsotaan olevan hyvä väline opettaa lasta ymmärtämään moninaisuutta.

Sateenkaarihyllyä kehitetään kirjaston mukaan parhaillaan aktiivisesti. Sen aineistoa kartutetaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja uusista kirjoista tilataan tuplakappaleet, jotta teos on löydettävissä Sateenkaarihyllystä ja peruskokoelmasta, hyllytyksen mukaiselta paikaltaan. Lisäksi Sateenkaarihyllyn ympärille on tulossa tapahtumia ja luentoja.

Niin Kalliossa kuin monissa muissakin kirjastoissa on ollut esimerkiksi pride-tapahtumien aikaan tilapäisiä aihepiiriin keskittyneitä esillepanoja, mutta pysyvänä ratkaisuna sateenkaarihylly lienee lajissaan ensimmäinen. Kirjakaupoista ainakin Helsingin Akateeminen kirjakauppa on koonnut hlbti-aiheisen kaunokirjallisuuden omaan hyllyynsä.

Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä materiaali löytyy jatkossa sateenkaarihyllystä (Kuva: Kallion kirjasto)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vapaat suunnat asettavat homovastaisuuden ehdoksi yhteistyölle evl-seurakuntien kanssa

jnsto • 28.01.2015 13:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Toivakan kirkko on vuodelta 1882. Pohjois-Päijänteen itärannan alueille on ollut tyypillistä kilpailevien vapaiden suuntien melko suuri kannatus. Kuva: Toivakan seurakunta.
Suhtautuminen seurakuntatasolla HLBT-suomalaisiin määrittää evankelisluterilaisen kirkon kanssakäymistä vapaiden suuntien kanssa tilanteissa, jolloin evl.fi on paikallisesti vähemmän jyrkkä. Käytännössä evl-seurakuntia näin jaetaan ulkopuolelta oikeansuuntaisiin ja vääriin.

Toisaalta vapaat suunnat voivat jopa suosittaa evl-kirkon jumalanpalveluksiin menoa, jos julistus siellä on heille mieluisaa.

Keskisuomalaisen Toivakan seurakunnan yhteistyösuhde paikallisiin helluntailaisiin on katkennut kirkkoherra Panu Partasen toivotettua homoseksuaaliset pariskunnat ja yksittäiset ihmiset tervetulleiksi seurakunnan toimintaan. Aiheesta kertoi mm Keskisuomalainen.

Partanen sanoo maakuntalehden mukaan, että sek­suaalinen suuntautuminen on ihmisten oma asia. "Me hyväksymme homot joukkoomme samalla tavalla kuin kaikki muutkin".
"Ihmiset vastaavat asioistaan ilman meidän ohjaustamme. En näe yksioikoisesti synniksi sitä, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä haluaa elää yhdessä", sanoo kirkkoherra.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Toivakan seurakunnassa toimitaan joka tapauksessa kirkon opetuksen mukaan. Tässä hän viittaa mm siihen, että evl-kirkko ei hyväksy tasa-arvoista avioliittokäsitystä.

Seurakuntien yhteisessä tiedotteessa yhteistyön päättymisestä kerrotaan, että taustalla ovat erilaiset näkemykset Raamatun tulkinnasta, erityisesti puhuttaessa sukupuolineutraalista avioliitolaista.

"Kyseessä ovat niin isot näkemyserot Raamatun ymmärtämisestä ja tulkitsemisesta, että yhteistyössä kannattaa ottaa aikalisä ja miettiä, mitä tämä oikein tarkoittaa", sanoo helluntaiseurankunnan pastori Miika Huotari.
Huotarin mukaan on valitettavaa, että hyvä ja hedelmällinen yhteistyö on nyt päättynyt ainakin väliaikaisesti.
"Kyseessä on kipeä ratkaisu, mutta kaikissa asioissa ei pysty tekemään kompromissia", Huotari sanoo.

Toisaalta, jos julistus evl-kirkossa on otaksuttavasti heille sopivaa, vapaat suunnat ovat valmiita myös suosittamaan valtakirkkoon menoa.

Kun nykyisin Pitäjämäen kirkkoherrana Helsingissä toimiva Arto Antturi muutama vuosi sitten sijaisti Toronton suomalaisessa Agricolan evl-seurakunnassa, paikallinen helluntaiseurakunta Saalem jätti väliin oman jumalanpalveluksen järjestämisen ja päätti menosta joukolla Agricolaan Antturia kuuntelemaan. Antturi on saanut Suomessa äskettäin julkisuutta allekirjoittamalla Aito avioliitto -kannanoton internetissä. Aihe on ollut esillä ranneliike.netin keskustelupalstalla.

Keskisuomalaisen uutinen (19.1.15). Kuvassa kirkkoherra Panu Partanen. Kuvatekstissä hän uskoo yhteistyön paikallisen helluntaiseurakunnan suuntaan myöhemmin palaavan.

» Jutun oma sivu
Rovaniemen Arctic Pride -tapahtuman yhteydessä mahdollisuus hiv-pikatestaukseen

Sami Mollgren • 27.01.2015 11:50 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Hiv-tukikeskus on vuonna 2015 Rovaniemellä järjestettävän Arctic Pride -tapahtuman yhteistyökumppani. Tukikeskus toimittaa tapahtumaan turvaseksipakkauksia ja muuta turvaseksimateriaalia sekä saapuu Rovaniemelle tekemään hiv-pikatestejä.

CHECKPOINT 2.0 -testaus järjestetään lauantaina 21.2. kello 14-18, City Hotellin Saga-kabinetissa (Pekankatu 9). Testaus on ensisijaisesti tarkoitettu homo-, bi ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Pride-tapahtumaa kunnioittaen myös muut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat tervetulleita. Käytössä on pikatesti, josta luotettavan tuloksen saa 60 sekunnissa. Testi on anonyymi ja maksuton.

- Hiv-testiin kannattaa hakeutua, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä. Suurin riski saada hiv-tartunta miesten välisessä seksissä on suojaamaton anaaliyhdyntä. Suomessa miesten hiv-tartunnoista 2/3 todetaan miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, kerrotaan Hiv-tukikeskuksesta.

Hiv-tukikeskuksesta arvioidaan, että jopa 1000 henkilöä ei tiedä omasta tartunnastaan. Tukikeskuksen mukaan suurin osa tartunnoista tulee henkilöltä, joka ei itsekään tiedä omasta tartunnastaan.

- Nykyisin hiv on krooninen sairaus, johon on olemassa tehokas lääkitys. Hiv-tartunta on yleensä oireeton useita vuosia. Ainoa tapa selvittää onko saanut hiv-tartunnan, on käydä testissä, muistutetaan Hiv-tukikeskuksesta.

CHECKPOINT 2.0 palvelun kohderyhmänä on kaikki miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Palvelun tarkoituksena on madaltaa kynnystä ja helpottaa hiv testiin pääsyä. Lisätietoja CHECKPOINT 2.0 -palvelusta, hiv-testauksesta ja miesten välisestä seksistä annetaan osoitteessa miestenkesken.fi.

Arctic Pride järjestetään Rovaniemellä 20. - 22. helmikuuta 2015.


» Jutun oma sivu
Asiantuntijataso yksimielisesti irti eheytysterapioista Britanniassa

jnsto • 26.01.2015 00:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Asiakirjan allekirjoitussivulla 14 tahoa ottaa etäisyyttä eheytysterapioihin.
Englannissa on saavutettu laaja yksimielisyys ns eheytysterapian tehottomuudesta. Julkilausumaan asiasta on liittynyt 14 eri tavoin psykiatrisiin hoitoihin liittyvää organisaatiota, mukaan lukien kristillisten terapeuttien yhteistyöelin. Allekirjoittajat toteavat, että seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävien hoitojen tehokkuudesta ei ole näyttöä, mutta niihin sisältyvästä potilaan vahingoittamisen mahdollisuudesta on. Osapuolet yhtyvät siihen käsitykseen, että seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävä terapia on epäeettistä ja potentiaalisesti vahingollista. Muutokset kunkin allekirjoittajatahon eettisiin ohjeisiin jäävät heidän vastuulleen.

Asiakirjassa muistutetaan, että Britanniassa kuitenkin vielä vuonna 2009 tehdyssä selvityksessä noin kuudesosa terapeuteista on yrittänyt muuttaa asiakkaansa seksuaalista suuntautumista. Britannian julkisen terveydenhoidon rahoitusorganisaatio NHS ei tue tai suosita eheytyshoitoja.

Allekirjoittajat tähdentävät, että kannanotolla ei ole tarkoitus lannistaa avun tarvitsijoita kääntymästä terapeuttien puoleen. Terapeuttisia vaihtoehtoja on tarjolla ihmisille, jotka eivät ole sovussa seksuaalisen suuntautumisensa kanssa - oli kyseessä homo-, hetero- tai biseksualisuus.

Britanniassa saavutettua yksimielisyyttä nettisivuillaan käsitellyt suomalainen asiantuntija Olli Stålström kertoi, että vuonna 1974 hän oli Setan varapuheenjohtajan ominaisuudessa ryhtynyt keräämään virallisia lausuntoja juuri aloittaen brittiläisistä ammatillisista organisaatioista. - Kirjelmässä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Työläjärvelle oli liitteenä oli 15 lausuntoa eri maiden ammatillisilta organisaatioilta, kertoi Stålström.


» Jutun oma sivu
Arctic Pride 2015 käynnistää 20. helmikuuta Suomen pride-vuoden

Sami Mollgren • 24.01.2015 08:38 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Kolmatta kertaa Rovaniemellä järjestettävä Arctic Pride edistää sateenkaarikulttuuria 20. - 22. helmikuuta 2015.
Arctic Pride järjestetään Rovaniemellä viikonloppuna 20. - 22.2.2015. Kolmatta kertaa järjestettävän Arctic Priden teemana on tänä vuonna "Sateenkaarikulttuuria Pohjolassa".

Tapahtuman järjestäjät kuvaavat tapahtumaa rennoksi ja hyväntahtoiseksi tasa-arvon ja moninaisuuden juhlaksi.

- Arctic Pride tarjoaa kohtaamispaikan ja tuo esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämää arktisilla leveyksillä. Ennen kaikkea Arctic Pride rohkaisee jokaista olemaan oma itsensä ja kunnioittamaan erilaisuutta muissa.

Arctic Pride -viikonlopun ohjelman kerrotaan olevan jo alustavasti kasassa. Tapahtuman lähestymisen myötä tarkentuva ohjelma esitellään Arctic Priden verkkosivuilla.

- Viikonlopun aikana nautitaan Pride-kulttuurista teatterin, näyttelyiden, seminaarien ja keskustelutilaisuuksien sekä klubitapahtumien muodossa. Tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia erilaisissa kohteissa. Lauantain pääklubi järjestetään Café Tivolissa ja pääesiintyjäksi on varmistunut ruotsalainen dj-duo Emma Jennie ja Charlotte. Perjantain klubi juhlitaan Kauppayhtiöllä ja siellä esiintyy mm. Rosa Rechardt sekä Kattikopla.

Tapahtuman sivustolla kerrotaan myös Helsingistä Tampereen, Jyväskylän ja Oulun kautta Rovaniemelle järjestettävästä edestakaisesta bussikuljetuksesta.

Arctic Pride -tapahtuman järjestää Rovaniemen seksuaalinen tasavertaisuus - SETA ry.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa helmikuussa 2013, jolloin 200 ihmisen pride-kulkueeseen osallistui tiettävästi ensimmäisen kerran Suomessa myös poro. Vuonna 2014 tapahtuman teemana oli "Ilmaise itseäsi".


» Jutun oma sivu
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot