ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Ruotsi ja Britannia Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi paransi sijoitustaan

Sami Mollgren • 27.02.2015 23:15 UUTISET: VAPAALLA

Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.
Spartacus julkaisi helmikuun lopussa vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2015 -vertailun kärkipaikalle on Ruotsin rinnalle noussut Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Aiempina vuosina vertailussa olivat mukana vain itsenäiset valtiot. Vuonna 2014 niitä oli 138. Nyt vertailussa on mukana myös erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös parinkymmenen sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat kahdeksan pistettä saaneet Alankomaat, Belgia, Kanada, Tanska, Ranska ja sille kuuluva Réunion. Yhdeksännellä sijalla ovat seitsemän pistettä saaneet Islanti, Norja, Espanja, Suomi ja Luxemburg. Kuuden pisteen maita ovat Uruguay, Saksa, Ranskan Polynesia ja samoin Ranskalle kuuluva Uusi Kaledonia. Viiden pisteen maita ovat Sveitsi, Brasilia sekä Ranskalle kuuluvat Guadeloupe ja Martinique. Kaikkiaan 17 maata tai aluetta sai neljä pistettä: esimerkiksi Australia, Itävalta, Uusi-Seelanti, Portugal, Tsekki, Viro, Irlanti, Slovenia, Etelä-Afrikka ja Israel.

Peränpitäjinä vertailussa ovat 14 miinuspistettä saanut Somalia ja sen kannoilla Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaica, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Algeria.

Yhdysvallat sai kokonaisuutena yhden pisteen, ollen jaetulla 43. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä kahdeksalla pisteellä ja häntäpäässä oli Alabama, joka sai kolme miinuspistettä.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

Suomi matkalla listalla ylöspäin

Suomen sijoituksen nousun taustalla ovat syrjintäsuojan paraneminen ja sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön hyväksyminen - vaikka avioliittolain uudistus astuukin voimaan vasta vuonna 2017. Toisaalta avioliittolain uudistuksen myötä tulevaa yhdenvertaista oikeutta hakea adoptiota pariskuntana ei ole huomioitu pisteytyksessä. Suomen sijoitusta heikentää adoptiokysymyksen lisäksi se, että Suomessa ns. "pinkin rahan" markkinat ovat vähäiset.

Vertailusta paljastuu muitakin yksittäisiä epätarkkuuksia: esimerkiksi Uusi-Seelanti on saanut vain parisuhdelain arvosta pisteitä, vaikka maassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot jo vuonna 2013. Samoin maan nykyinen adoptiokäytäntö on jäänyt päivittämättä.


» Jutun oma sivu
Kesän 2015 Helsinki Priden valmistelu käynnissä

Sami Mollgren • 27.02.2015 21:50 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Helsinki Pride 2014:n puistojuhla järjestettiin Koffin puistossa. Tunnelma oli tiivis - monien mielestä liiankin. Vuoden 2015 puistojuhla on määrä järjestää väljemmässä Kaivopuistossa.
Helsingissä juhannuksen jälkeisellä viikolla 22.-28.6. järjestettävän Helsinki Pride 2015 -tapahtuman suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tapahtuman järjestävän HeSeta ry:n pride-organisaation suunnitelmien mukaan tapahtumasta on tulossa aiempaa monipuolisempi.

Helsinki Pride on viime vuosina kasvanut voimakkaasti: kun vuosituhannen alussa osallistujamäärää laskettiin sadoissa, osallistui kesän 2014 tapahtuman pride-kulkueeseen 20 000 ihmistä ja koko pride-viikon tapahtumiin 40 000 ihmistä. Erityisesti avioliittolakikeskustelun on arvioitu houkuttaneen ihmisiä liikkeelle, ottamaan kantaa yhdenvertaisuuden puolesta. Priden järjestäjät kuvaavatkin Helsinki Pridea Suomen värikkäimmäksi ja suurimmaksi ihmisoikeustapahtumaviikoksi.

Helsinki Priden teema vuonna 2015 on hyvinvointi.

- Sitä käsitellään Pride-viikolla laajalti sekä yhteiskunnan että yksilön tasolla. Paneudumime niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiin. Paneeleja ja luentosarjoja keventävät tänä vuonna liikuntatuokiot. Nuorten Pride pohtii vastikään tutkittua, huolestuttavaa yhteiskunnallista epäkohtaa: "Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa?" -tutkimuksen mukaan lhbtiq-nuorten keskuudessa kannetaan edelleen enemmän huolta omasta hyvinvoinnista kuin muiden nuorten keskuudessa. Ongelmia aiheuttavat yhteiskunnan sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista koskevat normatiiviset käsitykset, kertoi Helsinki Priden tuottaja Aleksi Saikkonen joulukuussa julkaistussa blogissa.

Helmikuun lopussa HeSetan pride-työryhmä avasi tarkemmin tulevan kesän pride-teemoja. Esimerkiksi transsukupuolisuuteen liittyvät aiheet on määrä nostaa esiin. Aihepiiri on ollut läsnä joka vuosi, mutta erityisesti translain etenemisen hitauden vuoksi trans-teeman erityinen korostaminen on järjestäjien mukaan tarpeen. Huolta herättää esimerkiksi Suomessa edelleen voimassaoleva sterilisaatiopakko juridisen sukupuolen vaihtamisen edellytyksenä, kuten myös sukupuolen itsemäärittelyoikeuden puute.

Pride-viikko huipentuu lauantaina 27.6. järjestettävään perinteiseen kulkueeseen. Kulkue käynnistyy aiempien vuosien tapaan Senaatintorilta, ja sen määränpäänä on Kaivopuisto, jossa järjestetään myös pride-tapahtuman puistojuhla.

Jo ennen kesän pride-viikkoa on luvassa pride-ennakkobileitä.


» Jutun oma sivu
USA: Erikoislähettiläs hlbti-vähemmistöjen tueksi

Sami Mollgren • 25.02.2015 21:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvallat on nimennyt maailmanlaajuisesti toimivan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeusia edistävän erikoislähettilään.

Diplomaatti Randy Berryn tehtävään nimennyt ulkoministeri John Kerry sanoi nimeämistilaisuudessa, että hlbti-vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustaminen ja edistäminen ovat Yhdysvaltain diplomatian ydintä.

Avoimesti homo Randy Berry on toiminut Yhdysvaltojen pääkonsulina Amsterdamissa. Hän on myös toiminut Bangladeshissa, Egyptissä, Ugandassa, Etelä-Afrikassa ja Washington DC:ssä.

Barack Obaman presidenttikaudella USA on ottanut hlbti-vähemmistöjen aseman kohentamisen yhdeksi ulkopolitiikkansa keskeiseksi tavoitteeksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sateenkaaripelipaidat liigajäillä

Ossi Halme • 25.02.2015 14:40 UUTISET: URHEILU • EU

Örebron sateenkaaripelipaita
Örebro HK on pelannut ”Pride-otteluksi” nimetyn ottelun Frölunda Indians –joukkuetta vastaan Ruotsin jääkiekon pääsarjassa. Teemaan sopivasti joukkueen pelipaidat olivat saaneet sateenkaaren värit. Vaikka pari pykälää alemmalla sarjatasolla pelaava Kiruna IF otti sateenkaaripaidat koko kaudeksi käyttöön, on Örebro ensimmäinen pääsarjatason joukkue, joka pelaa kyseisessä väriyhdistelmässä.

Jo etukäteen oli kerrottu, että kyseessä ei ole mikään julkisuustemppu. Seura oli tiedotteessaan mm. viitannut kaikkien ihmisten tasavertaisiin oikeuksiin sekä siihen, että Örebro HK haluaa omalta osaltaan olla niitä toteuttamassa, ja tämä on sille hyvä lähtökohta. Teemaottelulla oli myös kaupallista menestystä: rajattuna eränä tehtyjä pelipaitojen fanipainoksia ja huiveja on mennyt kaupaksi hyvin.

Ainakaan paidat eivät menoa haitanneet, sillä Örebro voitti ottelun lopulta maalein 4-2.


Tämä ei jää tähän – Pelaajat marssimaan Prideen

Pride-ottelussa seksuaalivähemmistöjen oikeudet olivat muutenkin esillä, kuin pelipaitojen muodossa. Hallilla mm. jaettiin tietoa ihmisten yhdenvertaisuudesta. Seuran edustajan mukaan tätä pidetään kulmakivenä tai lähtölaukauksena tulevalle toiminnalle. Myös lupauksia kiekkotähtien osallistumisesta Pride-marssille on saatu.
Liigapelaajien svengaus Village Peoplen tahtiin

Ottelun jälkeen joukkueen jäseniä luisteli jäälle huudattamaan yleisöä. Ensin saapui maalivahti Július Hudáček, ja pienen tauon jälkeen vielä viisi kenttäpelaajaa saapui riemuitsevan yleisön eteen. Enteen tulevasta antoi mm. se, että eräällä pelaajalla oli päässään intiaanipäähine, toisella taas cowboyhattu. Eikä aikaakaan, kun hallin äänentoisto alkoi soittaa Village People –yhtyeen klassikkoa ”YMCA”, jonka tahdissa pelaajat jammailivat ennen poistumistaan pukukoppiin.Trivia 1
Örebron suomalainen Marko Anttila on ensimmäinen suomalainen pääsarjatason jääkiekkoilija, joka luistelee jäälle sateenkaaripaidassa.Trivia 2
Örebron vastustajajoukkue Frölunda Indiansin kapteeni on New York Rangersin ykkösmaalivahti, gay-ikoni Henrik Lundqvistin kaksoisveli Joel Lundqvist.Toimittajan kommentti

Liigaottelussa asiatietoa, yhteiskunnallista vastuunkantoa, karnevaalitunnelmaa ja huipputason urheilua? Only in Sweden, voisi joku sanoa, vaikka hieman hillitympänä versiona vastaava on nähty myös Pohjois-Amerikassa. Erityisen ruotsalaista tästä tekee kuitenkin se, että koko halli on menossa täysillä mukana, kaikilla on kivaa, kukaan ei mökötä, eikä ketään suljeta yhteisön ulkopuolelle. Tämä on yksi pieni esimerkki siitä, miten vahva ruotsalainen urheilu on. Jos asiaa haluaisi ajatella kyynisesti, niin sekin onnistuu. Nimittäin sponsoroinnissa ns. eettinen sponsorointi on Ruotsissa jo melko vakiintunutta. Epäeettinen toiminta vie rahaa, eettinen ja vastuullinen taas tuo rahaa. Niin yksinkertaista se on.

Ruotsalainen joukkueurheilu, myös jääkiekko, on dynaaminen rakennelma. Hulluimpaankin ulkopuolisen esittämään ideaan annetaan vähintään kohtelias vastaus, että asiaa selvitetään. Toteuttamiskelpoisia ideoita taas toteutetaan, vaikka niillä ei kassakone kilisisikään.

Ruotsalaisjoukkueiden hurmoksellisen hyvähenkistä, leppoisaa ja iloista kohtaamista seuratessa tuntuu käsittämättömältä, että vain jokunen sata kilometriä idempänä vastaava pääsarjataso sekoilee valokuvaajille langetettujen porttikieltojen kanssa (koska kuvaja ei jakanut työnsä tuloksia ilmaiseksi), vältellään yhteiskuntavastuun kantamista ja tilataan lähestulkoon keskiaikaisia blogitekstejä, joita vielä jälkikäteen puolustellaan.

Heja Sverige!Kuvalähde: Örebro HK


» Jutun oma sivu
Alan Turingista kertovan elokuvan käsikirjoittaja sai Oscarin

Matemaatikko Alan Turingista kertova The Imitation Game -elokuva palkttiin parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarilla. Elokuvan käsikirjoituksen on tehnyt Graham Moore ja se perustuu Andrew Hodgesin elämäkertaan Alan Turing: The Enigma.

Elokuvan on ohjannut Morten Tyldum ja siinä Turingia näyttelee Benedict Cumberbatch.

Turing-elokuvan käsikirjoittanut Moore kertoi kiitospuheessaan yrittäneensä teini-iässä tappaa itsensä, koska hän tunsi "nörttipoikana" olevansa erilainen ja outo. Hän rohkaisi teinejä jaksaman ja kehotti heitä pysymään outoina ja erilaisina. Grahamin puhe sai yleisön puhkeamaan myrksyisiin suosionosoituksiin.

The Imitation Game oli ehdolla myös parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan miespääosan, parhaan naissivuosan, parhaan musiikin, parhaan lavastuksen ja parhaan leikkauksen sarjoissa.

Vuoden 2015 Oscar-gaala järjestettiin sunnuntai-iltana 22. helmikuuta. Dolby-teatterissa Los Angelesin Hollywoodissa järjestetty gaala oli järjestyksessään 87:s, ja sen juonsi näyttelijä Neil Patrick Harris.


» Jutun oma sivu
Alan Turingin perhe vaatii armahdusta homoseksuaalisuudesta tuomituille miehille

Sami Mollgren • 23.02.2015 13:40 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Britanniassa on käyty keskusteltua siitä, että 49 000 homoseksuaalisuudesta tuomittun miehen maine pitäisi puhdistaa armahduksella. Keskustelu on sai uutta vauhtia, kun huippumatemaatikko Alan Turing armahdettiin vuonna 2013. Hänet oli tuomittu 1950-luvulla homoseksuaalisuudesta.

Tammikuussa 2015 The Guardian -lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä Stephen Fry, homoaktivisti Peter Tatchell, Turingista kertovan Imitation Game -elokuvan ohjaaja Morten Tyldum ja Turingia elokuvassa esittävä näyttelijä Benedict Cumberbatch sekä Alan Turingin sukulainen vaativat brittihallitusta armahtamaan tuhannet "törkeästä siveettömyydestä" tuomitut miehet. Armahduksen puolesta tehdyn vetoomuksen allekirjoitti puoli miljoonaa ihmistä.

Britanniassa homoseksuaaliset suhteet olivat laittomia vuoteen 1967 asti.

Vetoomus luovutettiin maanantaina Britannian pääministerille. Hänen luonaan vierailleet matemaatikon omaiset katsovat, että kaikille 49 000 homoseksuaalisuuden vuoksi Britanniassa tuomittua kuuluu vastaavanlainen armahdus. Omaisten mukana on myös Attitude-lehden päätoimittaja. Hänen mukaansa on sen aika, että historian vääryyteen tartutaan.

Logiikan tutkija ja matemaatikko Turing tunnetaan modernin tietotekniikan uranuurtajana ja erityisesti työstään natsien Enigma-salakirjoituskoodin purkamiseksi Toisessa maailmansodassa. Kiitosten sijaan Turing sai elinaikanaan osakseen vainon homoseksuaalisuutensa vuoksi. Turing pakotettiin kemialliseen kastraatioon "törkeästä siveettömyydestä" - sukupuolisuhteesta toisen miehen kanssa - saadun tuomion jälkeen.

Yleisen käsityksen mukaan Turingin kuolema 41-vuotiaana, vuonna 1954 oli itsemurha. Asia on kuitenkin kiistanalainen.

Sittemmin Turingin työn merkitys on tunnustettu ja tiedemiehen kunniaa on pyritty palauttamaan. Vuonna 2009 pääministeri Gordon Brown pahoitteli Turingin kohtaloa, vuonna 2012 julkaistiin Turingin työn kunniaksi postimerkki ja vuonna 2013 kuningatar Elisabet II armahti Turingin. Armahdusta kritisoitiin, koska kymmeniä tuhansia saman kohtalon kokeneita miehiä ei armahdettu samalla.

Alan Turingin elämästä kertova elokuva Imitation Game voitti sovitetun käsikirjoituksen Oscarin. Elokuvalla oli myös seitsemän muuta Oscar-ehdokkuutta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Milonov: Suomen avioliittolain uudistus Brysselin painostuksen tulosta

Sami Mollgren • 21.02.2015 17:40 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Venäjän ns. homopropagandalakien isänä tunnettu pietarilaispoliitikko Vitali Milonov on sanonut, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön perjantaina vahvistama avioliittolain uudistus on tulosta murtumisesta Brysselin painostuksen alla.

Milovin kommenteista Metro-lehdelle kertoo Ilta-Sanomat.

Lehdelle antamissaan kommenteissa Milonov väittää, että useimmat suomalaiset ovat vastaan uudistusta, ja että päätös on tehty Brysselin kovan painostuksen alla. Milonov viittaa Euroopan unionin elinten vaikutukseen suomalaiseen päätöksentekoon.

Milonov sanoo, että lain hyväksymisen ei pidä vaikuttaa suomalaisten ja venäläisten ystävällisiin suhteisiin.

Milonovin mukaan Suomessa avioituneet samaa sukupuolta olevat parit tullessaan Venäjälle, eivät tule kohdelluksi puolisoina. Milovin mukaan heidän avioliittoa ei tunnustetta Venäjällä.

Milonov otti kantaa Suomen avioliittolain uudistukseen myös marraskuun 2014 lopussa Suomen eduskunnan hyväksyttyä kansalaisaloitteen. Milonov kommentoi tuolloin päätöstä häpeälliseksi ja kauheaksi, ja että Suomessa on avattu tie helvettiin. Milonovin mukaan Mannerheim on kääntynyt haudassaan. Hän myös ilmaisi aikovansa tukea "perinteisiä arvoja" levittäviä Suomessa toimivia venäjänkielisiä järjestöjä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rovaniemen pride-kulkue järjestettiin lauantai-iltapäivänä

Sami Mollgren • 21.02.2015 14:17 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Kolmatta kertaa Rovaniemellä järjestettävä Arctic Pride edistää sateenkaarikulttuuria 20. - 22. helmikuuta 2015.
Rovaniemen Arctic Pride -tapahtumaan liittyvä pride-kulkue on järjestetty lauantai-iltapäivänä.

Rovaniemeltä saatujen tietojen mukaan kaupungin keskustassa pääkirjaston edustalta puolen päivän jälkeen Lordin aukiolle edennyt pride-kulkue keräsi mukaan useamman sata marssijaa.

Arctic Pride järjestetään kolmatta kertaa Rovaniemellä viikonloppuna 20.-22.2.2015.

Arctic Pride -tapahtuman järjestää Rovaniemen seksuaalinen tasavertaisuus - SETA ry.


Arctic Pride -kulkue/parade 21.2.2015 #Rovaniemi #ArcticPride #parade

Kuva, jonka Rovaniemi tapahtumat (@rovaniemitapahtumat) julkaisi
» Jutun oma sivu
Irlanti äänestää avioliitoista 22. toukokuuta

Sami Mollgren • 21.02.2015 14:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Kansanäänestys samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta järjestetään Irlannissa perjantaina 22. toukokuuta.

Irlannissa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta kannattaa mielipidekyselyn mukaan 71 prosenttia kansalaisista. Irlantilaisista 85 prosenttia tunnustaa roomalaiskatolista uskoa. Maan katolisen kirkon piispat ovat ilmaisseet vastustavansa avioliitto-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleville pareille.

Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet laillistettiin Irlannissa vuonna 1993. Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodeata 2011 lähtien.

Tammikuussa Irlannin terveysministeri Leo Varadkar kertoi radiohaastattelussa olevasa homo.


» Jutun oma sivu
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot