ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Chicas
Verkkokauppa naisille

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Venäläinen miespari sai Suomesta turvapaikan

Sami Mollgren • 03.07.2015 19:33 UUTISET: YLEISET • KOTIMAA
Suomesta turvapaikkaa hakeneelle miesparille on myönnetty turvapaikka. Syyskuussa 2014 turvapaikkaa hakeneet Vladimir Naumov ja Vasili Kolesnikov saivat alkuviikosta tiedon myönteisestä päätöksestä.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Miehet pakenivat pariskuntaan kohdistuneen vihamielisyyden ja väkivallan vuoksi Venäjältä Ruotsin kautta Suomeen. Turvapaikkahakemuksen jättämisen jälkeen pari oli aluksi Lappeenrannassa Konnunsuon vastaanottokeskuksessa. Sieltä he siirtyivät nykyiseen olinpaikkaansa Rovaniemelle. Parhaillaan miehet opiskelevat suomea ja toivovat pääsevänsä töihin.

Venäjällä ei viranomaisista miesten mukaan ole ollut apua ongelmien selvittelyssä.


» Jutun oma sivu
Setan pääsihteeriksi Kerttu Tarjamo

Sami Mollgren • 03.07.2015 17:03 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Filosofian maisteri Kerttu Tarjamo on valittu Seta ry:n pääsihteeriksi 1.11.2015 alkaen.

Setan mukaan Tarjamolla on laaja kokemus ihmisoikeustyöstä ja toiminnasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöliikkeessä. Hän työskenteli 2013–2015 neuvonantajana Strasbourgissa Euroopan neuvoston seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin yksikössä (sexual orientation and gender identity unit), jossa hän teki yhteistyötä Euroopan neuvoston toimijoiden ja sen jäsenmaiden, muiden kansainvälisten järjestöjen ja eurooppalaisten hlbtiq-kansalaisjärjestöjen kanssa. Aiemmin Tarjamo on muun muassa laatinut ulkoministeriölle selvityksen ministeriön toiminnasta hlbtiq-kysymyksissä sekä toiminut kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan sihteerinä ja tutkijana. Koulutustaustaltaan Tarjamo on historioitsija. Hän on tutkinut Jyväskylän yliopistossa sodan jälkeisten yhteiskuntien haasteita.

Seta kertoo perjantaina julkaistussa tiedotteessaan, että Tarjamolla on pitkäaikainen ja tiivis yhteys hlbtiq-yhteisöön Suomessa. Hän on toiminut Setan jäsenjärjestössä HeSetassa 2000-luvun alkupuolelta lähtien muun muassa puheenjohtajana, varapuheenjohtajana ja puhelinpäivystäjänä sekä Suomen suurimman hlbtiq-tapahtuman, Helsinki Priden, vastuuhenkilönä. Valtakunnallisessa Setassa Tarjamo on toiminut kansainvälisen toimikunnan jäsenenä.

- Setan pääsihteerin ydintehtävä on mahdollistaa sekä Setan ammattilaisille ja vapaaehtoisille että jossain mielessä koko hlbtiq-liikkeelle Suomessa muutoksen edistäminen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi, Tarjamo toteaa.

- Haluan jatkaa Setan näkyvää ja tuloksellista vaikuttamistyötä ja yhteistyötä muiden ihmisoikeustoimijoiden kanssa. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on translakiuudistus, jossa uudelta hallitukselta odotetaan ripeitä toimia. Toivon hallitukselta vahvaa perus- ja ihmisoikeuspolitiikkaa, sanoo Tarjamo.

- Olen todella iloinen, että saimme pääsihteeriksi yhden Suomen vahvimmista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuskysymysten asiantuntijoista, joka tuntee myös jäsenjärjestöjemme vapaaehtoistyön arkea. Ihmisoikeustyötä tekevät ihmiset yhdessä, ja hyvä johtaminen on siinä tärkeää. Kerttu Tarjamolla on erinomaiset edellytykset johtaa ja kehittää Setaa ihmisläheisesti, sanoo Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Pääsihteeri johtaa järjestön vaikuttamistyötä ja muuta toimintaa yhdessä hallituksen kanssa. Hän toimii 10 hengen työyhteisön ylimpänä esimiehenä sekä hallituksen esittelijänä ja sihteerinä. Setan pääsihteeri toimii toukokuusta 2015 alkaen myös eduskunnan vastaperustetun hlbti-verkoston sihteerinä.

Seta ry:n vakituisena pääsihteerinä 1.8.2005 lähtien työskennellyt Aija Salo on nimitetty ylitarkastajaksi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on uusi viranomainen, jonka tehtäviin kuuluu yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjintään puuttuminen liittyen yhdenvertaisuuslain mukaisiin syrjintäperusteisiin, kuten vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ikään, etniseen taustaan, perhesuhteisiin sekä uskontoon ja vakaumukseen.


» Jutun oma sivu
Seksuaalivähemmistöjen oikeuksille yllättävät tuenilmaisut Venäjällä

Sami Mollgren • 01.07.2015 18:40 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Venäjällä tunnettu mediavaikuttaja Dmitri Kiseljov on kommentoinut Rossija 1 -kanavalla esitettävässä televisio-ohjelmassaan, että Venäjän olisi syytä pohtia samaa sukupuolta olevien parien oikeutta rekisteröidä suhteensa.

Asiasta kertoo Suomessa Mahorkka-sivusto.

Kiseljov olisi valmis pohtimaan homoparien siviilivihkimisen sallimista, mutta avioliittoon siviililiittoa ei hänen mukaansa tulisi rinnastaa. Kiseljovin mukaan Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt samaa sukupuolta olevien välisen sopimuksen esimerkiksi huoltajuustapauksissa.

Valtio-omisteinen televisioyhtiö irtaantui kommenteista toteamalla myöhemmin, että kyse oli Kiseljovin henkilökohtaisesta Näkemyksestä.

Kiseljov on myös Venäjän vallanpitäjien äänitorvena maailmalla tunnetun Russia Today -mediakonsernin johtaja.

Kiseljov on aiemmin käsitellyt homoseksuaalisuutta kielteiseen sävyyn. Kesällä 2013 Kiseljov ilmaisi mielipiteenään, ettei Venäjän homopropagandalaki ei mene kyllin pitkälle. Tuolloin hän totesi esimerkiksi, että homojen sydämet "auto-onnettomuustapauksissa, pitäisi haudata maahan tai polttaa kelpaamattomina elämän jatkumiselle".

Aiemmin samana päivänä maan uutistoimisto Interfax julkaisi toisen näkyvän vaikuttajan Konstantin Dobryninin haastattelun, jossa tämä nosti esiin saman tyyppisiä ajatuksia kuin Kiseljov: Venäjällä pitäisi edistää samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskettavan lainsäädännön luomista. Hän arvosteli myös seksuaalivähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaa aggressiota.

Dobrynin sivalsi myös homovastaisista puheenvuoroistaan tunnettua pietarilaispoliitikkoa Vitali Milonovia. Dobrynin sanoi, että homojen asemesta uhka Venäjän turvallisuudelle ovat sellaiset poliitikot, jotka käyttävät hyväkseen homojen vastaista taistelua. Milonovin viimeisin älähdys on vaatimus Facebookin kieltämisestä Venäjällä ns. homopropagandalain vastaisena, koska Facebook toi käyttöön työkalun, jolla oman profiilikuvan saattaa maalata sateenkaaren väreillä. Milonov on ollut vaikuttamassa Venäjän ns. homopropagandalain säätämisessä. Homopropagandalaki kieltää muiden kuin "perinteisten seksuaalisuhteiden" propagointi alaikäisille.

Dobrynin on Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenen, Venäjän parlamentin perustuslaillisen valiokunnan varapuheenjohtaja ja Arkangelin alueen senaattori.

Venäläisten näkyvien henkilöiden lausunnot tulivat pian USA:n korkeimman oikeuden perjantaisen avioliittopäätöksen jälkeen. Oikeus päätti, että samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia jatkossa avioliiton kaikkialla USA:ssa.

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjän hallinnon ydintä lähellä olevien vaikuttajien lähes samanaikaisesti antamat lausunnot samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta voi nähdä vallanpitäjien yritykseksi "pinkkipestä" Venäjän kuvaa: Venäjä yrittää parantaa kuvaansa länsimaissa seksuaalivähemmistöjen asemaa huomioimalla.

Venäjällä kansan keskuudessa asenteet homoseksuaalisuutta ja laajemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat yleisesti kielteiset. Homoutta pidetään yleisesti kielteisenä ilmiönä, ja vain marginaalinen osa väestöstä olisi valmiita antamaan seksuaali- ja sukupuolivähemistöihin kuuluville täysin yhdenvertaisen aseman ns. valtaväestöön verrattuna.


» Jutun oma sivu
Arte-kanavalla dokumentti homojen ja lesbojen näkyvyydestä viihdekulttuurissa

vaeltaja2006 • 30.06.2015 21:13 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Kuva arte-kanavan sivuilta
Sodan jälkeen homojen oikeudet ja homo- ja lesbokulttuuri kulkivat samaa tahtia. Homoelämä oli kiellettyä alakulttuuria. Homoelämä kuitenkin alkoi tulla näkyviin 50-luvulla peitetysti tai avoimemmin. USAssa ja monissa muissakin maissa homoseksuaalisuuden rikollisuusleiman poistaminen vauhdittui Stonewall Innin mellakoinnin ja vastarinnan jälkeen kesällä 1969.

Ennen 1960-luvun loppua homot ja lesbot elivät laittomassa alakulttuurissa. Sensuuri esti kaiken asiallisen informaation. Monet taiteilijat pystyivät kuitenkin enemmän tai vähemmän peitellysti ilmaisemaan homo- ja lesboväestön tuntoja. ”Rivien välissä” pystyttiin kertomaan kiellettyjä asioita.

Arte-kanavalla esitettiin viikonvaihteessa saksan- ja ranskankielinen dokumenttielokuva ”I want to break – homoseksuaalisuus ja pop-kulttuuri”. Elokuva käy läpi 50- ja 60-luvun elokuvia, joita eri tavalla tulkitsemalla näkyy homoelämää. Tällainen oli esim. mammuttielokuva Ben Hur. Tom of Finlandin piirrokset antoivat homomiehille vinkkejä ja uskoa itseensä. Tom loi aidon nahkatyypin, esikuvana oli Marlon Brando. Elokuvan kautta voi myös ymmärtää, miksi suuret tähdet kuten Madonna, Lady Gaga, Dalida, Marianne Rosenberg tai Judy Garland ovat saaneet vahvan aseman homoikoneina.

Dokumentissa kerrotaan, miten 50-luku oli vaikeaa aikaa. Kansakunta tarvitsi jälkikasvua ja niin Amerikassa kuin Euroopassakin perinteisen perheen asemaa korostettiin ja mediassa oli homovastaista pelottelua. Kiinnostavaa on, että samaan aikaan amerikkalainen Bob Mizer julkaisi physique- tai bodybuilding-lehteään Physique Pictorial, joka tarkemmin tutustumalla osoittautuu selkeästi homolehdeksi. Mallit esiintyvät pienissä poseerauspussukoissa tai takaa päin kokonaan alastomina. Jokaisesta mallista on salainen koodimerkintä, josta saa selville mallin seksuaaliset preferenssit. Myös Helsingissä lehteä myytiin.

Tom of Finland aloitti kansainvälisen uransa tämän lehden kuvittajana 1957. Nykyään Los Angelesissa on Tom of Finland -säätiön talo, joka on täynnä eroottista homotaidetta. Dokumentissa Tomin ystävä Durk Dehner esittelee taloa. Tom of Finland vaikutti monin tavoin, mm. Village People sai vaikutteita.

Moissa maissa aktiivisesti estettiin positiivisen kuvan luominen homoista. Hollywoodissa oli käytössä ns. Haysin koodi, jossa kiellettiin mm. seksuaalisten perversioiden esittäminen. Kuitenkin homovinkkejä elokuvista löytyi, esimerkkinä Hitchcockin muutama elokuva. Haysin koodi ei estänyt kuvaamasta lesboja raakoina vampyyreinä. Pahaa homoa ja lesboa sai kuvata, hyvää ei.

Kirjallisuudessa oli jo 50-luvulla homoaiheita. Dokumentissa saksalainen elokuvaohjaaja Rosa von Praunheim esittelee Jean Genetä. Elokuvassa esim. Truman Capoten Aamiainen Tiffanylla muuttui heterorakkaustarinaksi. Kriitikoilla oli pitkään vaikeuksia myöntää homoteemojen läsnäolo. Tennessee Williamsin näytelmissä ei pitäisi olla vaikeaa nähdä, että kyseessä on homotarina.

Drag-kulttuuri on ollut homobaarien arkea jo 50-, 60- ja 70-luvuilla ja sillä on ollut vahva vaikutus homokulttuuriin. RuPaul on ollut varmaan tunnetuin amerikkalainen drag-tähti. Susan Sonntag luokitteli dragin camp-ilmiöksi. Se on keino nauraa itselle ja sillä tavalla voi unohtaa yhteiskunnan syrjinnän.

Dokumentin lopulla puhutaan pitkään homoikoneista. 50-luvulla homoilla ja lesboilla ei ollut ainoatakaan esikuvaa. Nyt on homoikoneja, joihin voi samastua. Tunnetuin varmaan on Elisabeth Taylor. Mustista laulajista löytyi monia, joita ihailtiin heidän äänensä takia. Äänessä oli surumielisyyttä, mutta samalla toivoa paremmasta. Judy Garland kuoli vain muutama päivä ennen Stonewall Innin vastarintaa ja sitä seuranneita levottomuuksia. Luultavasti Judy Garlandin poismeno omalta osaltaan antoi Stonewall Innin trans-ihmisille voimaa käydä taisteluun syrjiviä poliisivoimia vastaan.


Dokumentti on valmistunut viime vuonna, 2014. Se ei tiettävästi ole vielä ollut Areenassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Istanbulissa pride-paraati päättyi kyynelkaasuun ja kumiluoteihin

vaeltaja2006 • 28.06.2015 22:06 • 8 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Turkin poliittinen ilmapiiri on edelleen epävakaa. Kaksi vuotta sitten tukahdutettiin väkivalloin Istanbulin Gezi-puiston protestit. Tänään sunnuntaina poliisi hyökkäsi pride-kulkuetta vastaan. Poliisin hyökkäys alkoi jo ennen varsinaista marssia. Lähtöpaikalle kokoontuneita vastaan käytettiin vesitykkejä, pippurisumuttimia ja kumiluoteja. Poliisit sulkivat kaikki sisäänpääsytiet marssin lähtöpaikalle.

Sosiaaliseen mediaan lähetetyistä kuvista käy ilmi, että kulkueen osanottajat olivat pukeutuneet samalla tavoin värikkäästi kuin muidenkin maiden pride-paraateissa. Kun poliisin hyökkäys alkoi, ihmiset pakenivat liikkeisiin ja liikkeet laskivat rullaverhonsa alas.


Tämä oli Istanbulissa ensimmäinen kerta, kun poliisi käytti väkivaltaa prideä vastaan. Mitään etukäteisvaroitusta ei saatu. Facebookin tietojen mukaan Istanbulin kuvernööri kielsi pride-marssin. Syyksi esitetään, että se osui muslimien pyhän ramadan aikaan. Edellisinä vuosina pride on ollut suunnilleen samaan aikaan.Tarkkaa syytä poliisihyökkäykseen ei vielä tiedetä, mutta on mahdollista, että huutokuoroissa syytettiin presidentti Erdoganina ja hänen hallitustaan fasistisista otteista.

Iltapäivällä pidettiin pienimuotoinen pride-tapahtuma, kun oppositiopoliitikot ja USAn ja Euromaiden edustajat käynnistivät vuoropuhelun viranomaisten kanssa.

Istanbulissa pride-tapahtuma vuonna 2013 veti mukaansa kymmeniä tuhansia Gezi-puiston mielenosoittajia. Gezi-puiston levottomuudet saivat alkunsa kaupungin suunnitelmista muuttaa puisto. Mielenosoitukset laajenivat ympäri maata, ja niissä vaadittiin enemmän demokratiaa ja Erdoganin eroa. Mielenosoittajien joukossa oli paljon myös hlbt-ihmisiä. Kesällä 2013 mielenosoitukset lopetettiin rajulla väkivallalla, 11 kuoli ja tuhannet loukkaantuivat.

EU on moneen otteeseen seurantaraporteissaan kritisoinut hlbti-ihmisten vainoa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsinki Pride 2015 - kulkue ja puistojuhla lauantaina 27.6.

Sami Mollgren • 27.06.2015 12:31 • päivitetty: 27.06.2015 23:31 • 7 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Helsinki Pride 2015 -kulkue oli tähänastisista suurin: lähellä määränpäätä sen ohimarssi kesti yli tunnin.
Helsinki Pride 2015 -viikko huipentui pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan lauantaina 27. kesäkuuta.

Kulkueeseen aikovat alkoivat kokoontua puolenpäivän jälkeen Senaatintorille ja Suurkirkon portaille. Kulkueeseen osallistui erilaisia ryhmiä, kuten puolueita, järjestöjä, muita yhteisöjä, erilaisia intressiryhmiä. Kulkueeseen osallistui myös mihinkään varsinaisiin ryhmiin kuulumattomia. Lisäksi puolenkymmentä ajoneuvoa oli asettunut odottamaan kulkueen lähtöä; näiden kyydissä kulkueeseen osallistuvat hankkiutuivat hyvissä ajoin ennen lähtöä ajoneuvojen lavoille.

Kulkue pääsi lähtemään noin neljännestunnin myöhässä yhden jälkeen etenemään kohti Kaivopuistoa. Kulkue eteni reittiä Unioninkatu - Pohjois-Esplanadi - Mannerhemintie - Etelä-Esplanadi - Kasarmikatu - Neitsytpolku. Kulkueen lähdön viivästymisen ja suuri osallistujamäärä johtivat siihen, että suuri osa kulkueesta oli vielä matkalla, kun ohjelman mukaan kello 14 oli Puistojuhlan käynnistymisen aika. Viimeiset lähtivät Senaatintorilta liikkeelle vasta kun kulkueen kärki oli jo aikaa aiemmin saapunut Kaivopuiston puistojuhlapaikalle. Vuorimiehen puistikon kohdalla kulkueen eteneminen kesti tunnin ja 15 minuuttia.

Kello 13.15 kulkue oli liikkeellä. Runsaan kahden kilometrin mittaisen kulkuereitin Senaatintorilta Kaivopuistoon marssi tuhansia ihmisiä, joilla oli matkassaan esimerkiksi sateenkaarilippuja ja kylttejä. Kulkueväki sai nauttia sateen raikastama ilmasta - ja auringonpaisteesta. Etenkin Esplanadilla, mutta muuallakin reitin varrella oli paljon yleisöä kulkuetta seuraamassa.

Poliisin mukaan kulkue ja puistojuhla ovat sujuneet rauhallisesti. Kulkueen osallistujamääräksi on arvioitu yli 20 000 ihmistä. Puistojuhlaan osallistui arvioiden mukaan jopa 25 000 ihmistä. Osallistujia oli paitsi pääkaupunkiseudulta myös muualta Suomesta, naapurimaista ja etäämmältäkin.

Myös vakavat asiat esillä

Iloisesta tunnelmasta huolimatta pride-tapahtumassa puhuttiin myös vakavista asioista. Pride-kulkueessa marssittiin jälleen heidänkin puolestaan, jota eivät voi itse osallistua pride-tapahtumiin esimerkiksi oman yhteisön painostuksen tai kotimaansa lainsäädännön vuoksi. Lisäksi pride-kulkueen monissa kylteissä vaadittiin korjaamaan translakia.

Ihmisoikeusjärjstö Seta ry palkitsi Asiallisen tiedon omenalla Finlaysonin, Vuoden sateenkaarinuori -tunnustuksella Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijän Mio Kivelän. Kunniarotta-antipalkinnon sai Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka.

Juhlayleisölle esittäytyi myös Suomessa vierailulla oleva, keväällä nimitetty USA:n hlbti-vähemmistöjen ihmisoikeuksia edistävä erikoislähettiläs Randy Berry. Hän kertoi saaneesa tiedon USA:n korkeimman oikeuden perjantaisesta avioliittopäätöksestä laskeuduttuaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle tekstiviestitse mieheltään, joka on pariskunnan kahden lapsen kanssa kotona Washington DC:ssä. Berry toivotti suomalaisten osallistujien lisäksi tervetulleeksi prideen myös venäläiset, virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset vieraat, sekä muista maista saapuneet vieraat. Berry kertoi hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman parantamisen kuuluvan USA:n ulkopolitiikan ytimeen: hlbti-oikeudet nähdään ihmisoikeuksina, ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ihmisille, riippumatta ihmisen rodusta, etnisestä taustasta, sukupuolen ilmaisusta, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai sukupuoli-identiteetistään. USA:n hän lupasi tekevän työtä kaikkialla maailmassa hlbti-vähemmistöjen aseman parantamiseksi.

Pride-viikon suojelija Ville Niinistö käsitteli juhlayleisölle pitämässään puheessa joulukuussa eduskunnassa hyväksytyn tasa-arvoisen avioliittolain merkityksestä: sen lisäksi, että toisiaan rakastavat ihmiset voivat tulevaisuudessa solmia avioliiton keskenään, myös esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluva nuoret voivat kokea olevansa saman arvoisia kuin muutkin.

Niinistö myös muistutti päivää aiemmin USA:sta tulleesta ilouutisesta: siellä korkein oikeus päätti, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on perustuslaillinen oikeus on solmia avioliitto koko liittovaltiossa, kaikissa osavaltioissa. Hän luki juhlayleisölle USA:n korkeimman oikeuden päätöksen loppulauseen: "Mikään liitto ei ole syvällisempi kuin avioliitto, koska siihen symboloituu rakkauden, uskollisuuden, sitoutumisen, uhrautuvaisuuden ja perheen korkeimmat ideaalit. Nämä ihmiset jotka haluavat tätä oikeutta itselleen, eivät tee sitä siksi, että he eivät kunnioittaisi avioliittoa. Heidän toive on juuri kunnioittaa sitä, kunnioittaa sitä niin paljon, että he haluavat saman oikeuden myös itselleen, mikä muilla jo on. Heidän toivonsa on saada tasa-arvoinen kunniallisuus lain edessä ja perustuslaki takaa heille tämän oikeuden."

Myös joukko poliitikkoja oli mukana pride-kulkueessa, jonka käytännössä voi nähdä jo itsessään poliittisena kannanottona. Mukana olivat ainakin Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, jotka olivat kulkueen olivat alkupäässä. Presidentti Tarja Halonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki olivat mukana kulkueen loppupuolella.

» Helsinki Pride 2015 - kulkue ja puistojuhla lauantaina 27.6.
» Helsinki Pride 2015 - kulkue ja puistojuhla, kuvagalleria #1
» Helsinki Pride 2015 - kulkue ja puistojuhla, kuvagalleria #2
» Helsinki Pride 2015 - kulkue ja puistojuhla, kuvagalleria #3

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kangasniemen pride menestys

Toimitus • 27.06.2015 22:10 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pride Kangasniemellä (kuva: Mikko Väisänen)
Etelä-Savossa Kangasniemellä lauantai-iltapäivänä 27.6. järjestettyyn pride-tapahtumaan osallistui odotettuun nähden moninkertainen määrä ihmisiä, sateesta huolimatta. Poliisin arvion mukaan tapahtumaan osallistui noin 290 henkeä.

- Tapahtuma oli menestys, koska yleisöä odotettiin reilua sataa henkeä. Kulkuetta seuranneet osoittivat tukea taputtamalla, toteaa priden toinen pääjärjestäjä Elina Partanen.

- Upea tunnelma. Tapahtuma saa todennäköisesti jatkoa ensi vuonna, toteaa Tarja Pölkki.

Tapahtumaan HeSetan ja Setan tervehdyksen toi Katja Rajaniemi.

Pölkki päätti pride-juhlapuheensa jo käsitteeksi muodostuneeseen kohtaamiseen kylänraitilla:

- Kysyin kyläläiseltä, että tietääkö hän että mitä se "pride" tarkoittaa. "Tiiänpä hyvinnii, suan olla just sellane ku olen", iloitsee Pölkki.

Kangasniemi on 5 700 asukkaan kunta Etelä-Savossa, mutta kesäisin väkiluku kasvaa kesäasukkaiden ansiosta.

Kuva: Mikko Väisänen
Kuva: Mikko Väisänen
Kuva: Mikko Väisänen
Kuva: Mikko Väisänen

» Jutun oma sivu
Ainakin kolme puoluejohtajaa mukana pride-kulkueessa

Pride-kulkue lähti liikkeelle hieman klo 13 jälkeen. Viimeiset pääsivät liikkelle klo 14 jälkeen. Mukana oli ainakin kolme puoluejohtajaa.

Pride-kulkueessa marssivat vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, sosialidemokraattien Antti Rinne ja vihreiden Ville Niinistö. Rinteen seurassa SDP:n ryhmässä marssivat presidentti Halonen ja hänen puolksonsa.

Kaikkiaan kulkueeseen osallistui suunnilleen yhtä paljon väkeä kuin edellisenä vuonna. Silloin mukana oli 20 000 marssijaa. Viimeisin poliisin arvio on: n. 20 000,


» Jutun oma sivu
Setan Asiallisen tiedon omena Finlaysonille

Sami Mollgren • 27.06.2015 14:20 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta palkitsi lauantai-iltapäivänä Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa Asiallisen tiedon omenalla Finlayson Oy:n. Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Samalla Setan nuorisotoimikunta jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijälle Mio Kivelälle.

Kunniarotta-antipalkinnon sai Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka. Kunniarotta-antipalkinnolla Seta nuhtelee julkisesti tahoa, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Finlayson on tuonut esiin hlbti-vähemmistöä myönteisesti

Asiallisen tiedon omenan saanut Finlayson on tuonut markkinoinnissaan positiivisesti esiin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta, kannustanut nuoria elämään rohkeasti omana itsenään sekä osoittanut yritysvastuullisuutta. Finlayson julkaisi viime vuoden marraskuussa Tom of Finland by Finlayson -malliston, joka perustuu Touko Laaksosen (1920–1991) taiteeseen. Toukokuussa Finlayson onnitteli Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa ylioppilaita Tom of Finland -teemaisella kuvalla ja tekstillä ”Olkaa rohkeita, ravistelkaa, kyseenalaistakaa. Uskokaa itseenne, tehkää suuria ja olkaa onnellisia”. Huhtikuussa Finlayson kertoi lopettavansa yhteistyön avoimen hlbti-vastaiseen ja rasistiseen Magneettimedia-julkaisuun yhdistetyn tavaratalo Kärkkäisen kanssa.

- Finlaysonin markkinointi tuo kuvaavasti esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevien asenteiden ja ilmapiirin muuttumisen. Viime vuonna valtava joukko suomalaisia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä asettui tukemaan Tahdon2013-kampanjaa, ja tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin ensimmäisenä kansalaisaloitteena. Tällä hetkellä keskustellaan translain uudistamisesta ja itsemääräämisoikeuteen perustuva menettely juridisen sukupuolen korjaamiseen saa laajaa kannatusta, perustelee Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Puolimatka käyttää tieteellistä auktoriteettiaan oman agendan ajamiseen

Kunniarotta-antipalkinnon saanut Tapio Puolimatka on Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori, joka on julkisuudessa ottanut voimakkaasti kantaa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Puolimatkan tieteellisten lähteiden käyttöä on kyseenalaistettu monilta tahoilta. Puolimatka on henkilökohtaista agendaansa ajaessaan käyttänyt toistuvasti tieteellistä auktoriteettiaan ja asemaansa Jyväskylän yliopiston professorina. Niin sanottujen perinteisten perhearvojen puolesta puhuessaan Puolimatka tuo usein esiin lasten hyvinvoinnin, vaikka hänen näkemyksiään ovat vastustaneet useat kasvatustieteen asiantuntijat.

Kivelä edistää transihmisten asemaa

Tänä vuonna Setan nuorisotoimikunta aloitti uuden perinteen ja jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon. Vuoden 2015 sateenkaarinuoreksi valittiin Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Mio Kivelä, joka on muun muassa tehnyt opinnäytetyönsä transihmisten kokemuksista evankelisluterilaisessa kirkossa sekä tuonut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä esiin kirkossa. Kivelä toimii myös Setan Transtukipisteen vapaaehtoisena.

Setan Asiallisen tiedon omenoita lähes neljännesvuosisadan ajan

Seta ry on vuonna 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Seta on jakanut vuosittaisen Asiallisen tiedon omenan vuodesta 1991 saakka. Kunniarotta-antipalkintoa ei ole jaettu joka vuosi.


» Jutun oma sivu
Perjantai-illan suosituimmat tanssit olivat Kaivohuoneella

vaeltaja2006 • 26.06.2015 23:31 • päivitetty: 27.06.2015 07:05 UUTISET: PRIDE
Perjantai-illan suosituimmat bileet, ns. naisten bileet, pidettiin jälleen Kaivohuoneella. Yleisömenestys oli suuri. Jonoa oli ulkona ajoittain kymmeniä meytrejä. Myös viime vuonna naisten bileiden pääsyliput oli loppuunmyyty. Lähes täydet raitiovaunut kuskasivat väkeä paikalle vielä puoliyön jälkeen.

Samaan aikaan pystyteltiin Kaivohuoneen taakse puistojuhlan esiintymislavaa. Työt olivat alkaneet jo klo 15 perjantaina ja jatkuvat pienten yöunien jälkeen lauantaiaamuna. Esiintymislava on uudessa paikassa lasten leikkikentän vieressä. Maapohja on sillä kohdalla hiekkaa eikä nurmikkoa. Nurmikolle ei lavoja enää kaivopuistossa pystytetä. Esiintymislavalta avautuu näköala laajalle nurmialueelle, jolla kasvaa harvakseltaan puita ja pensaita.Esiintymislavan vieressä kalliopintaan on kaiverrettu tekstejä. Vuonna 1914 alkoi ensimmäinen maailmansota.
Näköala esiintymislavalta. Oikealla näkyy Kaivohuoneen takaseinää.
Vanha kaiverrus kalliopinnassa
Mitä tapahtuikaan vuonna 1893?
Jono muodostui välillä hyvinkin pitkäksi

» Jutun oma sivu
Valkoinen talo juhlistaa verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa korkeimman oikeuden avioliittopäätöstä

Sami Mollgren • 26.06.2015 19:42 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuvakaappaus Valkoisen talon verkkosivuilta
Valkoinen talo on Facebook-sivuillaan kuvannut korkeimman oikeuden perjantaista päätöstä "voitoksi Amerikalle". Valkoisen talon FB-sivujen ja Twitter-tilin profiilikuva vaihdettiin versioon, jossa Valkoinen talo esitetään sateenkaaren väreissä.

USA:n korkein oikeus totesi perjantaina äänin 5 puolesta - 4 vastaan joissain osavaltioissa voimassa olleet samaa sukupuolta olevien avioliittojen kiellot perustuslain vastaistaisiksi.

Myös Valkoisen talon verkkosivuilla on kuvassa sateenkaarilippu ja näkyvästi sosiaalisen median tunniste #LoveWins.

Korkeimman oikeuden ratkaisu käynnisti vilkkaan keskustelun sosiaalisen median palveluissa. Myös hakukone Google juhlistaa päätöstä: haulla gay marriage hakusivulla näkyy aiheeseen liittyvää grafiikkaa.


Videopalvelu YouTube juhlistaa yhdenvertaisuutta #ProudToLove -teemaisella videolla


Kuvakaappaus

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USAssa avioliitto avattiin myös homoille ja lesboille

vaeltaja2006 • 26.06.2015 17:57 • 44 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
USAn Korkein oikeus teki päätöksensä: myös homot ja lesbot saavat oikeuden mennä avioliittoon kaikissa osavaltioissa. Avioliittokielto oli perustuslain vastainen. Tähän saakka 14 osavaltiota on kieltäytynyt antamasta samaa sukupuolta oleville pareille avioliitolupaa.

Päätöstä tekemässä ollut tuomari muistutti, että avioliitto on hyvin perustavanlaatuinen suhde. Siinä toteutuvat rakkaus, uskollisuus, uhrautumisvalmius ja perhe. Asian oikeuteen tuoneet ovat halunneet tasa-arvon lain edessä. Perustuslaki takaa nyt heille tämän tasa-arvon.

Olennainen oli perustuslain 14. lisäartikla (muutospykälä). jossa syrjintä kielletään. Se lisäpykälä tuli perustuslakiin 1868 kansalaissodan jälkeen. Pykälällä haluttiin suojella mustaa väestöä ja turvata heille USAn kansalaisoikeudet. Myöhemmin pykälä on auttanut , kun naiset ovat hakeneet oikeuksiaan. 1973 raskauden keskeyttämistä koskevat kiellot todettiin perustuslain vastaiisiksi. 2003 homojen ja lesbojen seksin harjoittamista koskevat kiellot (sodomy laws) kaatuivat tähän pykälään.

Kansalaismielipide on jo jonkin aikaa ollut avioliiton avaamisen puolella. Enemmistö amerikkalaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot.


Tätä ratkaisua vastustanut tuomari ilmaisi näkemyksenään, että päätös ei perustu perustuslakiin, koska perustuslaki ei sano asiasta mitään. Voittajien kannattaa juhlia uusia oikeuksia, mutta ei pidä juhlia perustuslakia.

Republikaanisissa piireissä on jo ilmoitettu vastarinnasta päätöstä vastaan. Entinen kuvernööri ja republikaanien presidenttikandidaatti Mike Huckabee on ollut eturivissä vastustamassa. Yksi evankelisen oikeiston kannattaja, Rick Scarborou, on ilmoittanut tekevänsä polttoitsemurhan jos homoavioliitot sallitaan.

USAn Korkeimman oikeuden päätös vaikeuttaa luultavasti myös suomalaisen vastarinnan tehokkuutta. Tähän päivään mennessä kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä on saanut 33 376 kannattajaa. joten se melko varmasti pääsee yli 50 000 rajan. Eduskuntakäsittely kuitenkin tulee olemaan kivistä.

www.nytimes.com


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USAn korkein oikeus päätti - kaikilla pareilla on oikeus avioliittoon kaikissa osavaltioissa

vaeltaja2006 • 26.06.2015 17:17 • 60 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Juuri tuli uutissähke: USAn Korkein oikeus on päättänyt sallia avioliitot kaikille pareille kaikissa osavaltioissa. Äänestystulos puolesta 5- vastaan 4


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kangasniemi Pride vetää väkeä ja joutunut uskonnollismielisen paikallispoliitikon häiriköimäksi

jnsto • 26.06.2015 12:28 • 13 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Talvella KD-puolueen jäsenyydestä vapautettu aktivisti on säilyttänyt medianäkyvyytensä Keski-Suomessa. Kuva KSML:n sivulta.
Kangasniemellä, Keski-Suomessa, lauantaina 27.6.15 järjestettävään ihmisoikeustapahtumaan Kangasniemi Prideen on menossa marssijoita Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua myöten.

Tapahtumavastaava Tarja Pölkki on ilmoittanut poliisille, että tapahtumanjärjestäjät varautuvat noin 120 hengen osallistujamäärään. Tulijoita on Kangasniemen ja lähialueiden lisäksi ainakin Helsingistä, Vantaalta, Heinolasta ja Lahdesta, Pölkki kertoi sanomalehti Keskisuomalaiselle.

Kangasniemen tapahtuma on joutunut maakunnassa uskontopohjaisen vastustuksen kohteeksi. Kristillisdemokraateista viime tammikuussa homokommenttiensa takia erotettu Juhani Starczewski kirjoitti Kangasniemi Priden FB-seinälle viime aikojen voimakkaista myrskyistä. KSML-lehden mukaan Starczewski todennäköisesti tarkoittaa, että lauantaina järjestettävällä Pride-tapahtumalla olisi jotain tekemistä näiden luonnonilmiöiden kanssa. Starczewski on myös jakanut tapahtuman seinälle erilaisia linkkejä, muun muassa videoita siitä, mitä vaikutuksia "homoliittolailla" on ollut Amerikassa. Järjestäjät ovat poistaneet kirjoituksia.

Starczewski oli viime tammikuussa laajasti julkisuudessa, kun hän vihjasi nettikeskustelussa eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) vaimon sairastumisen saattaneen johtua "Jumalan vihasta", joka puolestaan johtui Heinäluoman homomyönteisestä kannanotosta.

Kangasniemi Pride -marssi lähtee liikkelle Kangasniemen Keskusparkista lauantaina kello 13 ja etenee pitkin Keskustietä, Asematietä, Joutsantietä ja Otto Mannisen tietä. Kulkueen jälkeen Anni Swanin puistossa ja Pirtin perinnepuistossa pidetään vapaamuotoinen piknik. Se ei ole Kangasniemi Priden järjestämä.

Sanomalehti Keskisuomalainen on verkkosivuillaan seurannut näkyvästi Kangasniemi Pridea. Kuva KSML:n verkkosivulta perjantaina 26.6.15.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy