ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  Barefoot Wine
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
Kulmakahvio
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Vinokino
Lesbo- ja homoelokuvan festivaali

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Syfilis leviää taas - ehkäisevä valistus jäänyt HIV:n varjoon

jnsto • 04.10.2015 19:56 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Kuppatartuntojen määrä homo- ja bi-seksuaalisten miesten keskuudessa pääkaupunkiseudulla on noussut uutiseksi yleismediassa.

Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sukupuolitautien poliklinikalta kertoi Helsingin Sanomille (3.10.15), että poliklinikalla on ollut nyt syksyllä "vähän keskimääräistä enemmän" kuppatartuntoja. Yhteinen nimittäjä on nimenomaan miesten välinen seksi. Lääkäri vakuuttii, ettei epidemia ole karannut käsistä. "Trendi on taas nouseva, mutta kyllä näitä tapauksia on ollut jatkuvasti viimeisten 15 vuoden ajan", Hiltunen-Back sanoo.

MSM-kohderyhmälle suunnatussa tiedottamisessa Suomessa on korostunut HIV-testaus. Sen saatavuutta on tuettu ja testauksia tarjottu mm pride-tapahtumien yhteydessä.

Aikana ennen HIV:tä homo- ja bi-miehille suunnatuissa viestimissä oli esillä syfiliksen torjunta, mutta aihe jäi sittemmin HIV:n varjoon. 70-luvulla ja 80-luvuna alussa historiallisen bakteeritaudin tarttumisesta oli valistusta mm Psyke -lehdessä. Tuolloinen valistus sai potentiaalisen riskiryhmän varuilleen ja myös tarkkailemaan mm mahdollisia iho-oireita.

Tiedossa ei ole, kuinka laajasti terveyspalvelujen tuottajat tarjoavat HIV-testaukseen meneville myös esimerkiksi syfiliskokeita. Yksityispuolella kyse on tietenkin myös potilaan maksuhalukkuudesta. Julkisella puolella kokeet ovat maksuttomia. Kun syfiliksen riskiryhmä on rajautunut homo- ja bi-miehiin, julkisen puolen terveysasemilla tai työterveydessä potilas voi jäädä testausta ilman, jos hetero-olettamusta ei kyseenalaisteta tai potilas itse ota riskiä esille.

Syfilis on ajoittain yltänyt epidemiaksi suurten homopopulaatioiden kaupungeissa. Kattavalla testauksella ja matalalla hoidon kynnyksellä taltutettiin mm tuhansien tapauksien määrään noussut paikallisleviäminen Torontossa vajaa kymmenen vuotta sitten.

Toisin kuin HIV-infektio, syfilis kuuluu Suomessa ns yleisvaarallisiin tartuntatauteihiin. Lain mukaan tartunnasta tehdään viranomaisilmoitus yksilöityine henkilötietoineen. Yksittäiselle potilaalle näistä ilmoituksista aiheutuvia ongelmia ei tätä juttua varten ole selvitetty.

Vielä 50-luvulla suurten työnantajien sosiaalipäälliköt saivat jotain kautta tietoja "firman kuppatautisista". Nykyisin yleisvaarallisuuden antamat viranomaisluonteiset valtuudet ja toisaalta yksilön tietosuoja ovat potilaan kannalta vastakkaisia voimia.

Taudin tarttuvuus on helpompaa kuin esimerkiksi HIV-infektion. Potilas on voinut kiskaista kupan tilanteessa, jossa HIV:n tarttuminen olisi hyvin epätodennäköistä.

Koko Suomessa tulee vuosittain ilmi 150–200 kuppatartuntaa, joista noin sata on Hus:n toimialueella. Joissakin sairaanhoitopiireissä tapauksia on vuosittain vain aivan muutama tai ei lainkaan.

Tartuntojen määrä nousi Hiltunen-Backin mukaan nykyiselle tasolle sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Tuolloin tautia tuli Suomeen idästä heteroseksin välityksellä. Vuosien kuluessa kuppa on kuitenkin siirtynyt leviämään enimmäkseen homomiesten keskuudessa.


» Jutun oma sivu
Eurobarometri: Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan muuttuvat sallivammaksi

Sami Mollgren • 03.10.2015 11:56 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Lokakussa 2015 julkaistu syrjintää Euroopan unionissa selvittävä Eurobarometri osoittaa, että asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan ovat kehittymässä myönteiseen suuntaan.

Yhdenvertaiset oikeudet

Vastaajista 71 prosenttia katsoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla pitäisi olla samat oikeudet kuin heteroilla. Tätä vastaan on 23 prosenttia vastaajista.

Kahden samaa sukupuolta olevan suhdeteessa ei ole mitään väärin 67 prosentin mielestä. Toisin ajattelee 27 prosenttia.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista kaikkialla Euroopassa tukee 61 prosenttia vastaajista. Vastakkaista mieltä on 33 prosenttia vastaajista.

Tuki yhdenvertaisuudelle on erityisen suurta Alankomaissa ja Ruotsissa, yli 90 prosenttia. Myös Irlannissa, Tanskassa ja Espanjassa asenteet ovat erityisen hlbti-myönteisiä.

Heikointa tuki on Latviassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Slovakiassa, joissa on alle 30:n prosenttilukuja.

Suomi on samassa ryhmässä esimerkiksi Saksan kanssa: prosenttiluvut ovat noin 70. Suomalaisvastaajista 74 prosenttia katsoo, että seksuaalivähemmistöillä pitäisi olla yhdenvertaiset oikeudet, 71 prosenttia hyväksyy täysin samaa sukupuolta olevien suhteen ja homoavioliittojen sallimista koko Euroopassa tukee 66 prosenttia vastaajista.

Yleiskuva on, että naiset ovat miehiä sallivampia, ja nuoremmat ikäryhmät vanhempia ikäryhmiä sallivampia.

Asenteet

Uusimmassa selvityksessä kävi ilmi, että vastaajista 47 prosentilla on seksuaalivähemmistöön kuuluvia ystäviä ja tuttavia. Vuonna 2012 vastaava luku on 41 prosenttia. Transvähemmistöön kuuluvien ystävien ja tuttavien määrä on noussut seitsemästä yhdeksään prosenttiin.

Selvityksessä kysyttiin myös kantaa siihen, jos maan korkeimmassa vaalilla valitussa virassa olisi hlbti-vähemmistöön kuuluva henkilö. Kaikkiaan 65 prosenttia vastanneista kokisi olevansa tyytyväinen, jos tällaisessa tehtävässä olisi seksuaalivähemmistöön kuuluva. Sukupuolivähemmistöön kuuluvan johtajan kohdalla vastaava prosentti on 53. Suomalaisista 36 prosenttia ei hyväksyisi seksuaalivähemmistöön tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa tällaiseen tehtävään. Erityisesti vastustus on kolmessa vuodessa vähentynyt.

Työkaverina seksuaalivähemmistöön kuuluva henkilö ei aiheuttaisi nikottelua 63 prosentille vastaajista. Transhenkilön kohdalla vastaava prosentti on 67 prosenttia. Selvityksestä kävi ilmi, että vastaajien mielestä työpaikoilla olisi yhä tehtävää hlbti-moninaisuuden hyväksymisen edistämiseksi. Homoseksuaaliseen työkaveriin suhtautuminen on Suomessa Euroopan keskitasoa, mutta transhenkilöön työkaverina asenteet ovat Suomessa keskitasoa selvästi kielteisemmät.

Oman lapsen suhde samaa sukupuolta olevaan henkilöön ei hetkauttaisi 51 prosenttia vastaajista. Vastaajista 32 prosentin mielestä asia olisi epämukava. Transhenkilön kanssa seurusteleva jälkikasvu sopisi 38 prosentille, mutta 43 prosenttia ei pitäisi ajatuksesta. Suomessa suhtautuminen lapsen homosuhteeseen on selvityksen keskitasoa ja suhtautuminen transhenkilön kanssa seurusteluun hieman keskivertoa myönteisempi.

Samaa sukupuolta olevan parin julkinen kiintymyksen osoittaminen ei häiritse 72 prosenttia vastaajista. Miesparin kiintymyksen osoitus häiritsee useampia (38%) kuin naisparien (34%). Heteroparien kiintymyksen osoitus häiritsee 16 prosenttia vastaajista. Suomessa suhtautuminen on tutkimuksen keskivertoa hieman avarakatseisempaa.

Transsukupuolisten henkilöiden oikeuteen muuttaa juridista sukupuoltaan suhtautuu hyväksyvästi 63 prosenttia vastaajista. Neljännes vastanneista ei antaisi tällaista oikeutta. Suomessa tuki sukupuolen muuttamiselle on 68 prosenttia.

Myönteisiä muutoksia

Tutkimusraportissa todettiin hlbti-vähemmistöihin asenteiden muuttuneen kautta linjan selvästi sallivampaan suuntaan. Esimerkiksi vuoden 2006 Eurobarometerin mukaan homoaviolittoja koskevaan kysymykseen vastatanneista 44 prosenttia tuki homoavoiliittoja kun 49 prosenttia vastusti. Uusimmassa selvityksessä luvut ovat 61 ja 33 prosenttia.

Selvitystä varten haastateltiin 28 Euroopan unionin maassa kussakin tuhatta ihmistä touko-kesäkuun vaihteessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vaihtoehto-nobel-palkinto annettiin ugandalaiselle hlbti-oikeuksien puolustajalle

Tänään jaettiin ensi kertaa Tukholmassa vaihtoehto-nobel-palkintoja. Yksi palkinnon saaneista on ugandalainen homo-oikeuksien puolustaja Kasha Jacqueline Nabagesera. Palkinnot jakaa tukholmalainen säätiö ja palkinnon nimi on Right Livelihood Award.

Syksyllä 2010 ugandalainen ”bulevardilehti” Rolling Stone julkaisi sadan homoksi oletetun henkilön tiedot ja kuvat. Otsikossa vaadittiin: Hirttäkää heidät. Yksi joukosta oli silloin vielä alle kolmikymppinen Kasha Jacqueline Nabagesera. Hän sai kokea kotiseudullaan vihaa ja uhkauksia. Tuskin missään maapallolla on yhtä vaarallista olla homo tai lesbo kuin Ugandassa.

Kaikesta tästä huolimatta Nabagesera jatkaa oikeuksien puolustamista. Hän järjestelee pridejä, julkaisee lehteä seksuaalivähemmistöille ja aloittelee radio-ohjelmaa. Hän onnistui myös torjumaan homovihamielisen lain ja siitä tuli tämä vaihtoehto-nobel.

Palkintoa jakavasta tukhomalaisesta säätiöstä kerrotaan, että he olivat hyvin otettuja kuultuaan Nabageseran toiminnasta. Nabagesera ei ole välittänyt uhkauksista eikä pelästynyt toisen aktivistin kuoleman takia. Aktivisti David Kato surmattiin kotonaan vuonna 2011.

Nabagesera haastoi lehdet oikeuteen ja voitti.Hänen nyt julkaisemansa loistelias lehti on nimeltään Bombastic. Se kertoo Ugandan hlbti-ihmisten elämästä. Lehti on ladattu netistä jo kaksi miljoonaa kertaa. Lehti lähetetään myös johtaville poliitikoille.

Viime vuonna hlbti-ihmisiin kohdistuva kiihotus oli erityisen voimakasta. Siitä huolimatta hän järjesti julkiset sytnymäpäiväjuhlat kahdelle sadalle ihmiselle. Hän kertoo, että tilanne Ugandassa on monin tavoin vaikeutunut. Hlbti-ihmiset ovat näkyvämpiä, mutta jokainen ugandalainen tietää, mikä on ”kuchu”. Se tarkoittaa hinttiä tai transua. Maassa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laittomia ja lain mukaan seuraus olisi ollut elinkautinen, mutta Nabagesera vei asian perustuslakituomioistuimeen ja voitti jälleen, vuonna 2014.

Tänään jaettiin kolme muutakin vaihtoehto-nobelia, aiheina ilmastonsuojelu, ihmisoikeudet ja atomiasevarustelu. Palkinnonsaajat ovat inuiittiaktivisti Sheila Watt-Cloutier, Marshall-saarten ulkoministeri Tony de Brum ja italialainen Gino Strada Emergency-järjestöstä. Kaikissa näissä on kysymys ”pienten ihmisten” ja järjestelmän yhteenotosta -siis eräänlaienn David-Goljat -asetelma

Nabageseraa on palkittu ennenkin. Vuonna 2013 hän sai Nürnbergin ihmisoikeuspalkinnon ja samana vuonna QX:n kunniapalkinnon..

(Lähde: Salzburger Nachrichten ja QX)

Nabagesera oslalistui tänä kesänä Salzburg Glogal Seminaarin hlbti-ryhmään ja hänen haastattelunsa julkaistiin pari päivää sitten» Jutun oma sivu
Galleria Sinnen näyttelyssä Sodoman ”pienoismalli”

vaeltaja2006 • 02.10.2015 14:57 • päivitetty: 02.10.2015 15:15 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Pyhimyspari Bacchus ja Sergius, rakastavaiset
Pasolini hahmotteli viimeisessä elokuvakäsikirjoituksessaan sitä, millainen kaupunki oli Sodoma. Käsikirjoituksen mukaan elokuvan päähenkilöt matkaavat kolmen kaupungin läpi. Sodoma on sjoitettu 50-luvun Roomaan, ja Pasolini teki siitä homokaupungin. Oli jo tehty koekuvauksia, kun Pasolini kesken valmistelutöitä surmattiin.Sodoman kaupunki sijaitsi aikoinaan tasangolla jossain Kuolleenmeren etelärannalla. Arkeologisesti kaupungista lienee hyvin vähän jäljellä. Useimmat homot varmaan tuntevat raamatun kertomuksen, jossa Jumala päättää tuhota paheellisen kaupungin. Kaupungista ei löytynyt edes kymmentä synnitöntä. Sodomalaisten synti oli homous. Loot vaimoineen sai paeta, mutta Lootin vaimo katsoi taakseen ja muuttui suolapatsaaksi. Vielä 1990-luvulla jotkut ”tosiuskovaiset” kävivät Setan tilaisuuksissa lukemassa ääneen raamattua Sodoma-kohdasta.

Koraanikin tuntee tämän tarinan, mutta koraanin mukaan kaupunkilaisten synti oli epäystävällisyys vieraita kohtaan.

Kalle Hamm on luonut Galleria Sinnen näyttelyyn ison frescon, jossa Pasolinin päähenkilöt kiertelevät Sodomassa. Kuvasta löytyy tuttuja Rooman rakennuksia ja patsaita. Päähenkilöiden matka tulee jatkumaan junalla Gomorraan eli nykyiseen Milanoon. Sieltä jatketaan vielä Pariisiin.

Sodoman eräänlaisiksi suojelupyhimyksiksi muodostuvat Sodoma-frescossa pyhimykset Bacchus ja Sergius, molemmat sotilaita, jotka aikoinaan rakastuivat toisiinsa ja saivat kirkon siunauksen, mutta menettivät myöhemmin henkensä Syyriassa. Alkuvuosisatoina kristillisen kirkon asenne homoihin oli luultavasti lempeämpi kuin uudemmalla ajalla, eikä avioliittoon siunaaminenkaan ollut täysin vierasta. Myöhemmin kirkko kiristi otettaan, kun luostareissa vietettiin liian iloisia aikoja. Homoudesta alkoi tulla suuri synti.

Juutalaisilla on pyhä, luvattu maa: Israel. Monella muullakin ryhmällä on omat luvatut maansa. Taiteilija Kalle Hamm kaipasi homoille omaa luvattua maata. Se olisi Sodoma, ellei heterot ja kristillinen kirkko olisi tahrinut Sodoman mainetta.


Galleria Sinne, Iso-Roobertinkatu 16, avoinna ti-su klo 11-17

Taiteilija Kalle Hamm kertoo Sodoma-freskosta. Kesto n. 10 minuuttia

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vinokino-elokuvafestivaali tulee taas

Sami Mollgren • 02.10.2015 07:50 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Vinokino-elokuvafestivaalin järjestää Turun seudun Seta ry.
24. kertaa järjestettävän hlbti-teemaan keskittyvän Vinokino-elokuvafestivaalin päätapahtumat ovat aiempien vuosien tapaan Turussa 23.–25. lokakuuta ja Helsingissä 6.–8. marraskuuta. Vinokino-elokuvia on nähtävissä myös Oulussa 11.–13. joulukuuta.

Festivaalin järjestää Turun seudun Seta ry.

Suomen ainoa seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin ja dokumentteihin keskittyvä elokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991, ja sen ohjelmistossa on elokuvia, joita ei ole mahdollisuus valtavirrassa nähdä.


Syksyn 2015 Vinokino-elokuvat: (esittelytekstit: Vinokino)

Nånting måste gå sönder on kahden nuoren rakkaustarina, androgyynisen Sebastianin ja itsensä heteroseksuaaliksi kokevan Andreaksen. Yhdessä he pakenevat siistiä, ruotsalaista Ikea-yhteiskuntaa intohimoiseen rakkauteen, ainakin hetkeksi. Saga Becker palkittiin Ruotsissa Guldbaggen-naispääosapalkinnolla 2015. Erityisen merkittäväksi asian tekee se, että Saga Becker on ensimmäinen ruotsalainen transsukupuolinen palkinnon voittanut näyttelijä.


Queerpiirejä ihastuttanut feikkitraileri Dyke Hard on vihdoin tehty koko illan elokuvaksi. Vinokino ylpeänä esittää sen ensimmäisenä Suomessa. Arvaamattomat juonenkäänteet ja tekijöiden selvä rakkaus b-elokuviin tekevät kokonaisuudesta erittäin nautittavan. Ruotsalaisen Bitte Anderssonin kreisi musikaalikomedia Dyke Hard on vuoden piristävin elokuvatapaus!


Desiree Akhavanin Appropriate Behavior on syvällisen kevyt elokuva Brooklynissa asuvan nuoren naisen urbaanista elämästä. Ohjaaja, käsikirjoittaja Desiree Akhavan näyttelee itse päähenkilö Shiriniä, jonka osa täydellisen persialaisen perheen tyttärenä ei ole helppo. Shirin tasapainottelee erilaisten vaatimusten edessä; perhe ei tiedä hänen biseksuaalisuudestaan ja hänen ex-tyttöystävänsä ei voi ymmärtää miksi Shirin ei kerro asiasta.

Vinokino tuo Suomen ensi-iltaan Maya Newellin ohjaaman hienon dokumentin Gayby Baby (2015). Dokumentissa seurataan neljän lapsen elämää –Gusin, Ebonyn, Mattin ja Grahamin– joiden kaikkien vanhemmat sattuvat olemaan homoseksuaaleja. Ohjaaja Maya Newell on itse sateenkaariperheen lapsi, joka halusi tuoda poliittiseen keskusteluun uuden tärkeän näkökulman, lasten näkökulman.


Dokumentti Children 404 kertoo yksinkertaisesti ja vahvasti internet-ryhmästä, joka tarjoaa apua marginalisoidulle LGBT-nuorisolle. Elokuva kuvaa Venäjän synkkää ihmisoikeustilannetta nuorten kokeman syrjinnän kautta.

To be Takei, Queens and Cowboys, Hole-bändin rumpalista Patty Schemelistä kertova dokumentti Hit So Hard, S & M Sally, Land of Storms, Out in the Night, Tru Love ja hillitön splatterkomedia You’re Killing Me, kuuluvat myös ohjelmistoomme.

Pitkien elokuvien lisäksi mukana on kolme lyhytelokuvakoostetta.


Myös jokasyksyiset Helsingissä järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali ja Espoossa järjestettävä Espoo Cine ovat esittäneet hlbti-teemaisia elokuvia.

Dyke Hard
Nånting måste gå sönder
Gayby Baby

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Huomioita Pasolinista kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyssä

vaeltaja2006 • 30.09.2015 11:38 • päivitetty: 30.09.2015 16:13 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Galleria Sinnessä Iso Robertinkatu 16:ssa avautuu perjantaina 2.10.2015 kolmen taiteilijan näyttely, jossa innoittajana on ollut Pier Paolo Pasolinin tuotanto. Näyttelyteoksissaan taiteilijat pohtivat, mikä heitä on puhutellut Pasolinin teoksissa.

Norjalainen Tone Gellein, suomalainen Kalle Hamm ja suomalais-iranilainen Dzamil Kamanger asuivat vuonna 2011 yhtaikaa Roomassa taiteilijaresidenssi Circolo Scandinavossa. Jokaista heitä oli omalla tavallaan koskettanut Pasolinin tuotanto. Syntyi ajatus yhteisnäyttelystä, ja ajaksi sovittiin vuosi 2015. Pasolinin kuolemasta on nyt 40 vuotta.

Tone Gelleinia on kiinnostanut mysteerit ja poliittiset aiheet, erityisesti filmeissä Teoreema ja Accattone. Hän on tehnyt videotriptyykin, joka muodostuu uudelleenkuvatusta Teoreeman viimeisestä kohtauksesta ja jossa kotiapulaisen Emilian hahmo on mukana. On myös valokuvatulosteita ja uudelleenkuvattuja kohtauksia Accattonesta, joiden rinnalla on tekstikatkelmia Pasolinin kirjallisesta tuotannosta sekä kommentteja siihen. On myös ääniteos, johon kuuluu äänityksiä paikoista, jotka ovat olleet tärkeitä Pasolinin henkilöhistoriassa.

Kalle Hamm kiinnostui siitä, miten Pasolinin homoseksuaalisuus on vaikuttanut hänen uraansa ja miten se ilmenee nuoruuden kirjoituksissa ja viimeisissä kesken jääneissä teoksissa. Hamm on tehnyt videoteoksen, joka perustuu Pasolinin nuoruuden kirjeisiin. Hän on piirtänyt Sodoman kartan, jonka Pasolini kuvaili viimeisiksi jääneissä teksteissään.

Dzamil Kamanger jakaa Pasolinin kiinnostuksen vähemmistökieliin sekä irrallisuuden ja vieraantuneisuuden kokemuksiin, joihin hän samaistuu vahvasti oman henkilöhistoriansa kautta. Hän itse puhuu äidinkielenään kieltä, jolla ei kotimaassa saa opettaa tai julkaista mitään. Se on vain puhumista varten. Esillä on uusia helmikudontateoksia, jotka pohjautuvat Pasolinin runokirjojen kansiin ja valokuviin Pasolinin elokuvista.

- - - -

Taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger olivat mukana niiden yhdeksän ansioituneen taiteilijan joukossa, jotka saivat joulukuussa 2014 Suomi-palkinnon. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.
ranneliike.net

Pasolinin elokuvakäsikirjoituksessa Porno-Teo-Kolossal oli kolme utopiakuvausta, joista yksi – Sodoma – on eräänlainen gay-utopia. Hänen mukaansa fasismi ei ollut kadonnut minnekään maailmansotien jälkeen, vaan se oli piiloutunut porvarilliseen ydinperheideologiaan ja paras hyökkäys sitä vastaan oli kyseenalaistaa sen harjoittama heteroseksi. Parhaiten tämä onnistui yhdistämällä uskonto ja homous. Pasolini sijoitti Sodomansa 50-luvun Roomaan. Se on itsenäinen homokaupunkivaltio, jolla on omat liberaalit lakinsa. Map of Sodom -teokseen on lisätty myös Raamatun ja Koraanin versiot tapahtumista sekä muita sitaatteja.
Gallery Sinne, Iso-Robertinkatu 16 (Annankadun risteyksessä). Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17. Näyttely on avoinna 2.-25.10.2015

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pasolinin kuolemasta pian 40 vuotta

vaeltaja2006 • 30.09.2015 10:38 • päivitetty: 30.09.2015 16:13 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Seta-lehdessä oli vuonna 1984 laaja artikkeli Pasolinista
Italialainen elokuvaohjaaja Pier Paolo Pasolini surmattiin 40 vuotta sitten, vuoden 1975 pyhäinpäivänä - katolisissa maissa se on Kaikkien pyhien juhla. Elokuvia harrastaneet olivat Suomessakin vuosien ajan saaneet nauttia hänen elokuvistaan, joissa oli runsaasti homoteemoja.


1960-luvun lopulla elokuvaa harrastaville nuorille Pasolinin elokuvissa oli tarjolla moniselitteinen maailma, josta riitti puitavaa myös katsomisen jälkeen. Elokuvassa ”Teorema” milanolaiseen perheeseen saapui nuori hyvännäköinen vieras - muistaakseni kotiopettaja, johon kaikki rakastuivat: isä, äiti, lapset, jopa kotiapulainen Emilia. Tulokas sai kaikki perheenjäsenet valtaansa – ja sänkyynsä. Kaikki muuttui. Kun vieras oli mennyt, jäljelle jäi totaalinen kaaos. Kotiapulainen muutti pois syrjäiseen kylään parantamaan sairaita, tytär joutui mielisairaalaan, pojasta tuli abstraktia taidetta tekevä taiteilija, äiti alkoi harrastaa irtosuhteita ja isä myi omaisuutensa.

Siihen aikaan homoseksuaalisia suhteita esiteltiin elokuvissa pääasiassa peitellysti, mutta Pasolinin joissakin elokuvissa se oli aika suoraa ja vääristelemätöntä. Omat homoseksuaaliset tunteensa hän ymmärsi jo kouluaikanaan.

Pasolini syntyi vuonna 1922 bolognalaiseen upseerin perheeseen. Koko elämänsä ajan hänellä oli huonot suhteet isään, mutta äitiään hän jumaloi.Vuonna 1964 valmistuneessa Matteuksen evankeliumi -elokuvassa Jeesuksen äidillä, Marialla, sanotaan olevan samoja piirteitä kuin Pasolinin äidillä. Matteuksen evankeliumi esitettiin viimeksi joitakin vuosia sitten tv:n pääsiäisohjelmistossa.

Koulun jälkeen Pasolini opiskeli taidehistoriaa ja kansatieteitä. Sota-aikana hän näki rikkaiden maanomistajien ja köyhien talonpoikien sosiaalisen vastakohtaisuuden ja alkoi kiinnostua marxismista. Köyhälistön ongelmat alkoivat kaivertaa mieltä.

Vuonna 1949 hän muutti Roomaan ja sai siellä julkisuutta esseistinä, italialaisten murteiden ja vähemmistökielien harrastajana tai tuntijana, kirjailijana ja runoilijana. 1950-luvun lopulla hän alkoi kirjoittaa elokuvakäsikirjoituksia mm. Fellinille ja Bertoluccille.

Elokuvaohjaajan ura oli yksi puoli Pasolinin monipuolista taiteilijan uraa. Hänen 1960-luvun alun elokuvansa olivat helppoja, ”kansanomaisia”. 1960-luvun loppupuolen elokuvat olivat katsojille hankalia ja vaativia. Suomessakin pohdittiin, mikä oli esim. elokuvan ”Sikolätti” perimmäinen sanoma. Osa vihasi näitä elokuvia, osa rakasti. Jotkut vaikutusvaltaiset elokuvakriitikot suhtautuivat siihen aikaan nuivasti elokuviin, joissa oli homoja. Vuonna 1989 Veli Hyvärinen kritisoi Seta-lehdessä Helsingin Sanomien arvostelijoiden asenteita Pasolinin elokuviin, joissa miehet rakastavat toisiaan. Näin Hyvärinen kirjoittaa: ”...Monessa suhteessa tietävä ja pätevästi kirjoittava Helena Ylänen menettää heti suhteellisuudentajunsa, kun elokuvassa kaksi miestä sattuu ymmärtämään toisiaan tavallista paremmin. Parin vuoden takainen Maurice sai mm. nuivan arvostelun. Saman lehden Petri Avola puolestaan löi lyttyyn Pasolinin kesällä tv:ssä esitetyt muutamat elokuvat tavalla, jota ihmeteltiin maaseutulehdistöä myöten. Pasolini on sentään merkittävä ohjaaja”. Ehkä huonoista arvosteluista johtui, että Pasolinin elokuvat jäivät monille mysteereiksi, vaikeasti ymmärrettäviksi. Ei ollut kunnon arvosteluja eikä internetiä tiedonhakuun.


Pasolinin viimeinen elokuva Sodoman 120 päivästä (1975) oli niin kovaa kamaa, että se kiellettiin Suomessa, mutta monet suomalaishomot kävivät katsomassa sitä Norra Klara Kyrkogatanin Hollywood-elokuvateatterissa Tukholmassa. Suomessa ensiesitys oli vasta vuonna 2001, ja Hesarin arkistosta löytyy laaja elokuva-arvostelu.
nyt.fiIlotytöt ja -pojat olivat Pasolinia kiinnostavia aiheita. Nuoret maksullisten poikien näköiset nuorukaiset kiinnostivat. 1940-luvun lopulla häntä syytettiin alaikäiseen sekaantumisesta. Vuoden 1975 pyhäinpäivän iltana hän nappasi roomalaisen elokuvateatterin aulasta autoonsa 17-vuotiaan Pino Pelosin. Sillä ajelulla Pasolini sai surmansa. Seta-lehdessä oli vuoden 1984 numerossa 2-3 Pelosin tuore haastattelu. Silloin tällä oli takanaan jo kahdeksan vuotta vankeutta. Pelosi on jo kärsinyt kakkunsa ja vapautunut vankilasta. Heti vapauduttuuaan hän kielsi murhanneensa Pasolinin.Jälkihuomautus: Kalle Hamm kertoi, että Matteuksen evankeliumissa Mariaa esitti hänen äitinsä.

Pasolini oli monipuolinen taiteilija. Alkusivu Seta-lehden artikkelista 1989, no 4.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen nimenkeruu päättyi

Sami Mollgren • 29.09.2015 23:59 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Aito avioliitto -yhdistys keräsi nimiä myös Helsingin rautatieaseman katveessa (kuva: JuhaniV)
Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteen maaliskuun lopulla alkanut kannatusilmoitusten keruu on päättynyt. Kaikkiaan aloite keräsi kansalaisaloite.fi -palvelussa kannatusilmoitusten keräämisen ajan päättymishetkellä olevan tiedon mukaan 101 013 nimeä alleen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, puuttuuko luvusta vielä paperisiin lomakkeisiin kerättyjä nimiä.

Vaaditun 50 000 kannatusilmoituksen rajan aloite rikkoi 18. heinäkuuta, joten eduskunta ottaa kansalaisaloitteen käsiteltäväkseen.

- Yli 100 000 nimeä kuudessa kuukaudessa kaikkia tuulimyllyjä ja lähes täydellistä mediahiljaisuutta vastaan. Mitään loppua kasvulle ei ollut edes näköpiirissä. Aikaraja vain tuli vastaan. Kiitos tästä menestyksestä kuuluu jokaiselle vapaaehtoiselle kampanja-aktiiville, sanoo Aito avioliitto -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Rahkonen.

Kannatusilmoituksista vajaa 40 000 annettiin sähköisesti kansalaisaloite.fi -palvelussa ja loput paperilomakkeille.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa 2017

Eduskunta hyväksyi 12.12.2014 tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90. Tuolloin tyhjää äänesti 1 edustaja ja poissa oli 7 edustajaa. Eduskunnan on ennen lain voimaantuloa hyväksyttävä lukuisia muutoksia avioliittoon sidoksissa olevaan lainsäädäntöön. Tasa-arvoinen avioliittolaki on ensimmäinen Suomen lainsäädännön osaksi tullut laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta. Tasa-arvoista avioliittolakia vaativan kansalaisaloitteen allekirjoitti miltei 167 000 suomalaista. Tasavallan presidentti vahvisti 20.2.2015 tasavallan presidentin esittelyssä allekirjoituksellaan lain avioliittolain muuttamisesta. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1.3.2017.

Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö suomalaisista tukee samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Vastustajia on mittausten mukaan noin kolmannes.» Jutun oma sivu
Aito avioliitto -yhdistyksen mainoslakanan levittäminen Helsingin tuomiokirkon portaille pahastutti seurakunnan

Sami Mollgren • 28.09.2015 17:16 • 15 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Aito avioliitto -yhdistys on kerännyt aloitteelleen allekirjoituksia monissa eri paikoissa. Teltan grafiikka oli käytössä myös 30 metriä leveässä mainoslakanassa (kuva: JuhaniV)
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta sanoutuu irti sukupuolineutraalia avioliittolainsädääntöä vastustavan Aito avioliitto -yhdistyksen mainoslakanasta. Yhdistys levitti 30 metriä leveän mainoksen sunnuntaina tuomiokirkon portaille ja Narinkkatorille.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin tuomioseurakunnan kirkkoherra Matti Poutiainen kommentoi kriittisesti lakanan levittämistä Tuomiokirkon portaille. Hän kertoo Helsingin Sanomissa olevansa hyvin pahoillaan siitä, että Tuomiokirkon kuvaa on käytetty hyväksi ja annettu virheellistä tietoa.

- Se antaa sellaisen kuvan, että seurakunta olisi asian takana, vaikka näin ei ole, sanoo Poutiainen.

Hän muistuttaa, että kirkossa on paljon asiasta eri tavalla ajattelevia ihmisiä, ja sanoo ettei tällaiselle tempaukselle olisi annettu lupaa.

Havaintojen mukaan sunnuntaina myös ainakin Helsingin keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Forumissa Aito avioliitto -yhdistyksen aktiivi jakoi ohikulkijoille ilmoituksia ja kehoitti näitä allekirjoittamaan tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen.

Aito avioliitto -yhdistyksen aloitteen kannatusiloitusten keruun viimeinen päivä on 29. syyskuuta. Lähes sadasta tuhannesta kerätystä kannatusilmoituksista suurin osa on kerätty paperisille lomakkeille.

Aito avioliitto -yhdistyksen käyttämä grafiikka on samaa kuin ranskassa samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustaneita mielenosoituksia järjestänyt La Manif pour tous -ryhmä käyttää. Aito avioliitto -yhdistyksellä on myös yhteyksiä yhdysvaltalaiseen Mass Resistance -homovihajärjestöön.


Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 tasa-arvoisen avioliittolain ja presidentti vahvisti sen allekirjoituksellaan helmikuussa 2015. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Nyt voimassa oleva avioliittoinstituutiosta erillinen samaa sukupuolta olevien parisuhteita säätelevä parisuhdelaki hyväksyttiin tasan 14 vuotta sitten, 28. syyskuuta 2001 ja se astui voimaan 1.3.2002. Myös tuolloin samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista vastustettiin äänekkäästi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tutkimus kerää lasten kokemuksia elämästä sateenkaariperheessä

Sateenkaariperheeseen eli perheeseen, jossa ainakin yksi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kohdistuu edelleen ennakkoluuloja. Kielteiset asenteet välittyvät näiden perheiden lapsiin. He saattavat pelätä tai kokea kiusaamista.

Suomessa ei ole tutkittu vielä tieteellisesti sateenkaariperheiden elämää esimerkiksi sitä, ovatko perheiden lapset kokeneet muiden perheiden lapsia enemmän kiusaamista vanhempiensa vuoksi. Yhdysvalloissa ja Hollannissa tehdyissä tutkimuksissa on tullut näyttöjä siitä, että sateenkaariperheiden lapsille on esitetty tungettelevia kysymyksiä. He ovat saaneet kuulla syrjiviä kommentteja, jotka ovat johtuneet perheen vanhempien seksuaalisesta suuntautumisesta.

Tänään (28.9.2015) käynnistyvä tutkimus toteutuu opetus- ja kulttuuriministeriön taloudellisella tuella. Tutkimus kohdistetaan kaikkiin 10–18 -vuotiaisiin sateenkaariperheiden lapsiin ja heidän vanhempiinsa. Tutkimuksen kautta saatava tieto on tärkeää lasten hyvinvoinnin edistämiseksi.

– Tarkoitus on myös selvittää, millaista tukea sateenkaarivanhemmat ovat saaneet vanhemmuudelleen esimerkiksi perheen isovanhemmilta ja palvelujärjestelmistä, kertoo Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.

– Homottelu on erityisen yleistä yläkoulussa, eivätkä kaikki tule ajatelleeksi kiroilunsa yhteyttä jonkun oppilaan tai hänen vanhempiensa seksuaaliseen suuntautumiseen, sanoo tutkija Kia Aarnio Sateenkaariperheet ry:stä.

Tutkimuksessa kysytään mm. sateenkaariperheiden lasten ja nuorten psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista, perhesuhteista, vertaissuhteista, ovatko he joutuneet kiusaamisen kohteiksi ja kuinka avoimia he ovat perheestään esimerkiksi koulussa.

Tutkimuksen tekijät haluavat selvittää myös mitä erityisiä vahvuuksia sateenkaariperheen lapsilla ja nuorilla on. Perheen tukiverkostot saattavat olla vahvoja, ja lapset oppivat ymmärtämään monimuotoisuutta.

Tutkimustuloksia verrataan mahdollisuuksien mukaan valtaväestöstä saatuihin vastaaviin tuloksiin.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan vanhempien seksuaalisella suuntautumisella ja sukupuolella ei ole juuri vaikutusta lasten psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Sateenkaariperheissä lapset voivat vähintään yhtä hyvin kuin muissa perheissä ja heillä on lämpimät suhteet vanhempiinsa ja ystäviinsä. Kaikissa perheissä perhesuhteiden toimivuus vaikuttaa lasten hyvinvointiin.

Kia Aarnio kommentoi: ”Tässä tutkimuksessa kartoitetaan myös transihmisten perheissä elävien lasten ja nuorten hyvinvointia. Siitä ei ole vielä lainkaan tutkimusta edes kansainvälisesti, vaikka tiedetään, että transihmisiin kohdistuu edelleen huomattavan paljon syrjiviä asenteita.”

Tutkimuksen toteuttaja on Sateenkaariperheet ry pääyhteistyökumppaninaan Väestöliitto.


» Jutun oma sivu
Simpsoneiden Mr Smithers tulossa kaapista

Sami Mollgren • 27.09.2015 23:06 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Simpsons-animaatiosarjassa Mr. Burnsin assistentti on sarjan tekijöiden mukaan avaamassa kaappinsa sarjan 27. tuotantokauden aikana. Pomoonsa ihastuneen Smithersin seksuaalinen suuntautuneisuus on kuitenkin ollut Springfieldin huonoiten varjeltu salaisuus.

Sarjan tuottaja Al Jean on sanonut, että Smithersin itsensä hyväksymisen prosessi on merkittävässä roolissa tällä tuotantokaudella. Smithers myös pohtii omia vaihtoehtojaan saatuaan tarpeekseen siitä, että Burns ei arvosta häntä.

- Useimmat Springfieldissä tietävät Smithersin olevan homo, mutta luonnollisestikaan ei Mr. Burns, sanoo Jean TV Line´lle.

Smithersin kiinnostus ilkeää Burnsia kohtaan on ollut esillä monissa kohtauksissa. Kaapissaolostaan huolimatta Smithers on nähty lukuisissa TV:n homohahmojen luetteloissa.

Simpsoneissa Margen sisar Patty tuli kaapista vuonna 2004 ja Duffmanin homoseksuaalisuus paljastui vuonna 2004.

Smithersin jatko sarjassa oli vaakalaudalla, koska hänen äänenään toimiva Harry Shearer suunnitteli 26 tuotantokauden jälkeen lähtöä palkkaneuvotteluiden kariuduttua. Myöhemmin kuitenkin ilmoitettiin, että sopimus syntyi. Shearer toimii Smithersin lisäksi myös Burnsin ja useiden muidenkin Simpsons-hahmojen äänenä. Tietojen mukaan Shearerille maksetaan 300 000 dollaria jaksoa kohden.

Keväällä 2015 kuollut Simpsoneiden alkuperäisiin tuottajiin kuulunut Sam Simon osallistui merkittävällä summalla irlantilaisen Benjy-homosonnin pelastamiseen teuraaksi joutumiselta.

Viisihenkisen yhdysvaltalaisperheen elämästä kertovaa Simpsonit (engl. The Simpsons) -sarjaa on tehty vuodesta 1989 lähtien. Se on Matt Groeningin luoma ja Gracie Films -yhtiön 20th Century Foxille tuottama animaatiosarja. Emmy-palkittu sarja on on Yhdysvalloissa kaikkien aikojen pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut piirrossarja.

Simpsonit-sarjaa on pidetty edelläkävijä seksuaalivähemmistöjen ja samaa sukupuolta olevien avioliittojen käsittelemisessä. Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan, että sarjassa esiintyvät homoseksuaaliset hahmot ja ja homoseksuaalisuuteen viittaavat kohtaukset ovat kumonneet homoseksuaalisuutta kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy