ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Barefoot Wine
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Pieni Taivas ADP
ATK-palveluita, kotisivutilaa, tietokoneiden korjaukset ja asennukset.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

YK:ta painostetaan olemaan tukematta samaa sukupuolta olevia pareja ja näiden perheitä


Hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista vastustavat järjestöt voivat liittyä hankeeseen ilmoittautumislomakkeella. (kuvakaappaus verkkosivusta)
Kansainvälinen hanke pyrkii yhdistämään eri maiden hlbti-vastaisia toimijoita torjumaan Yhdistyneiden kansakuntien antamaa tukea samaa sukupuolta olevien suhteille.

Asiasta kertoo GayStarNews.

Nimellä Civil Society for the Family toimiva hanke väittää, että YK aiheuttaa haittaa perheille tukemalla hlbti-vähemmistöjä. Se kuvaa itseään "ensimmäiseksi perheiden puolesta toimivaksi liittoumaksi, joka selkeästi vastustaa YK:n järjestöjen yritystä määritellä perhe uudestaan siten, että se sisältää samaa sukupuolta olevien suhteet".

Taustalla on katolinen ns. perhejärjestö Center for Family and Human Rights, lyhyemmin C-Fam. Hanketta luotsaavassa roolissa ovat myös Family Research Council, National Organization for Marriage ja TransAtlantic Christian Council. Järjestöt mistä päin maailmaa hyvänsä voivat liittyä hankkeeseen ilmoittautumalla verkkolomakkeella.

C-Fam -järjestön johtaja Austin Ruse odottaa satojen toimijoiden liittyvän mukaan. Illalla 4. toukokuuta mukana ilmoitetaan olevan 129 jäsentä.

Hankkeen taustalla on ajatus, että samaa sukupuolta olevat parit ja näiden perheet eivät ansaitsisi samoja oikeuksia, suojaa ja tunnustusta kuin eri sukupuolta olevien parit ja näiden perheet. Avioliitossa olevien naisen ja miehen muodostamaan perheeseen rinnastuvat myös yksinhuoltajaperheet ja useamman sukupolven perheet.

Sen sijaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset suhteet tai muut sosiaaliset tai oikeudelliset järjestelyt eivät hankkeen mukaan olisi verrattavissa perheeseen, eikä niillä sen myötä olisi oikeutta perheille tarkoitettuun suojaan. Hankkeen mukaan YK:n antama kansainvälinen asema ja tunnustus samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisille sosiaalisille ja juridisille järjestelyille johtaa hämmennykseen ja erimielisyyksiin perheisiin liittyvissä neuvotteluissa.

C-Fam -järjestön Ruse katsoo pienen samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukevan maiden vähemmistön pitävän muuta maailmaa panttivankinaan ja estävän keskustelun perheistä.


Myös Euroopan unionin piirissä on käynnissä sateenkaariperheiden asemaa heikentämään pyrkivä projekti. Sen tavoitteena on viedä samaa sukupuolta olevien parisuhteilta ja samaa sukupuolta olevien vanhempien perheiltä EU:n tunnustus. Parhaillaan sateenkaariperheitä vastustavaan EU-kansalaisaloitteeseen kerätään kannatusilmoituksia.


» Jutun oma sivu
Euroviisut nähdään USA:ssa hlbti-vähemmistöjen TV-kanavalla

Sami Mollgren • 02.05.2016 20:26 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Eurovision 61. laulukilpailu järjestetään Tukholmassa. Kilpailun semifinaalit järjestetään 10. sekä 12. toukokuuta ja finaali 14. toukokuuta 2016. (kuva: Eurovision)
Yhdysvalloissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistölle suunnattu televisiokanava Logo näyttää lauantain 14. toukokuuta Tukholmassa järjestettävän Euroviisujen finaalin.

Eurovision laulukilpailu nähdään ensimmäistä kertaa USA:ssa suorana lähetyksenä. Euroopan yleisradiounioni EBU on allekirjoittanut Viacom-mediayhtiöön kuuluvan televisiokanavan kanssa lähetystä koskevan sopimuksen.

Logo-televisiokanava on saatavilla lähes 50 miljoonassa taloudessa. Suomen aikaa kello 22 alkavan lähetyksen hetkellä kello on USA:n itärannikolla 15.

- Olemme innoissamme, että maailman suurin viihdeohjelma lähetätään yhdelle suurimmista television markkina-alueille ensimmäistä kertaa, sanoo EBU:n euroviisujohtaja Jon Ola Sand.

- Euroviisut ovat nyt oikeasti kansainvälinen ilmiö, ja olemme erittäin iloisia siitä, että USA:n katsojat voivat kokea yhdessä eurooppalaisten, australialaisten ja aasialaisten kanssa maailman pitkäikäisimmän television musiikkikilpailun.

Viacomin omistuksessa ovat Logo-kanavan lisäksi muun muassa Paramount Pictures, DreamWorks, Nickelodeon, Music Television, VH1 ja Comedy Central. Logo aloitti toimintansa vuonna 2005.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Nautelankosken säätiö ei häpeä Lauri Nautelan homoseksuaalisuutta tai vankeusrangaistusta

vaeltaja2006 • 01.05.2016 19:00 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Lauri Nautelan yksityiselämä nousi uutisaiheeksi menneellä viikolla. Somessa ja Turun Sanomissa moitittiin kovin sanoin, että museo häpeää mesenaattinsa yhtä ominaisuutta. Nyt museon blogissa kuvataan, miten museo on ollut avomielinen Lauri Nautelan menneisyyden suhteen.

Lauri Nautela ei tuonut homoseksuaalisuuttaan esiin eikä ollut aktiivi homo. Mitään lehtileikkeitä ei ole, joissa hän olisi kertonut homoudestaan. Hän eli melko erakoitunutta, yksinäistä elämää eikä juurikaan poistunut kotoaan tai lähiympäristöstä.

Nautelankosken museo on antanut aineistojaan käyttöön mm. Vantaan museon Sateenkaari-Suomi -näyttelyyn ja Sateenkaari-Suomi -kirjan Nautelaa koskevan luvun tekoon. Nautelaa koskevaa materiaalia ei oli pimitetty.

Museon blogissa todetaan, että Nautela tuomittiin ja suoritti rangaistuksensa. Yhteiskunnan edessä asia on loppuunkäsitelty. Blogin kirjoittaja arvelee, että Nautela tuskin olisi halunnut, että hänen seksualainen suuntautumisensa ja vankeusrangaistus nostetaan tällä tavoin esiin.

Blogissa on joitakin kuvia Lauri Nautelasta eri elämänvaiheissa.

Blogi: www.nautelankoski.blogspot.fi


Ranneliike.netin tietojen mukaan Lauri Nautela ilmeisesti oli ensimmäisen homojärjestön, Psyke ry:n toiminnassa mukana jäsenenä. Psyke aloitti toimintansa 1969. Täysin homopiirien ulkopuolella hän ilmeisesti ei ollut. Psykellä oli alaosastoja ja yhdellä niistä oli toimintaa mm. Turussa.


Nautelankoski-Säätiön vastine Turun Sanomissa perjantaina 29.4.2016 julkaistuun uutiseen "Nautelankoski-säätiö kielsi gaykätkön"


Nautelankosken museon gaykätkö - monien väärinkäsitysten summa


Taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger olivat yhteydessä Liedon museoon ja kysyivät mahdollisuutta laittaa ympäristötaideteokseensa liittyvä gaykätkö Nautelankosken museon alueelle. Tällöin oli puhe, että kätköön tulisi aiheeseen liittyvä yleinen mietelause. Gaykätköön suunniteltu teksti kiinnitti kuitenkin Liedon museon toiminnasta vastaavan Nautelankoski-säätiön hallituksen huomiota. Siinä nostettiin yksipuolisesti ja ehkä hieman huomiota tavoitellen esiin Lauri Nautela yksittäisenä henkilönä ja hänen kärsimänsä vankeusrangaistus, vaikka Lauri Nautela oli kiinnostava ja merkittävä henkilö aivan eri syistä. Hänen seksuaalisuutensa ei ole ollut museolle mikään erityinen juttu, vaan se on vain yksi hänen ominaisuutensa.

Lauri Nautela keräsi eläessään mittavat kulttuurihistorialliset kokoelmat, joihin sisältyy muun muassa laaja arkeologinen, raha-, posliini-, lasi-, valokuva-, kirja- ja seksologinen kokoelma. Aineistojen luettelointi on vielä kesken. Osia kokoelmista on luetteloitu, mutta yksikään osakokoelma ei ole luetteloitu ja analysoitu kokonaan. Seksologista kokoelmaa on kuitenkin mahdollisuuksien mukaan esitelty tutkijoille. Muun muassa Turun vuoden 2005 Queer-seminaarin yhteydessä tehtiin erityisvierailu Nautelankosken museoon ja Lauri Nautelan entiseen kotiin. Tällöin sovittiin yhteistyöstä Turun yliopiston tutkija Lasse Kekin kanssa. Työ jäi valitettavasti kesken Lasse Kekin kuoleman vuoksi.

Sitaatti Ranneliike.net –sivulta 29.4.2016:
”"Sateenkaari-Suomi – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa" -kirjaan Nautelan elämää kuvaavan tekstin kirjoittaja Lasse Majuri sanoo, että hän kävi ensi kertaa Nautelan museossa Turussa pidetyn queer-seminaarin yhteydessä. Häneen teki hyvän vaikutuksen se tapa, jolla kaikkea Nautelan jäämistöä käsiteltiin, ammattimaisen museaalisesti. Ryhmälle jopa rekonstruoitiin hänen kotitalonsa työpöydän tavaroita käynnin ajaksi. Jäi käsitys, että museon henkilökunnalla ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja mihinkään materiaaliin tai ylipäänsä Laurin elämänkulkuun ja -tapoihin. Ilmapiiri oli avoin ja ehkä hieman myötäelävä, koska kävi kyllä ilmi, että homoseksuaalisuus oli tuottanut myös vaikeuksia Laurille. Museo tarjosi apua, kun Lasse Majuri tutki Nautelan jäämistöä Sateenkaari-Suomi -kirjaa varten. Paikalle oli myös kutsuttu Nautelan hyvin tuntenut ystävä, joka tiesi kertoa lisää Nautelan elämästä.”

Nautelankosken museo ei ole Lauri Nautelan henkilömuseo, vaan osa paikkakunnan arkeologis-kulttuurihistoriallista Liedon museota. Museon tarkoituksena ei ole mitenkään peitellä tai hävetä Lauri Nautelan homoseksuaalisuutta ja siihen liittyviä asioita, mutta ei myöskään nostaa sitä erityisesti esille. Lauri Nautelan oma tahto oli, että sitten kun aikaa on riittävästi kulunut, myös hänen seksologista kokoelmaansa voidaan käyttää tutkimuksessa ja näyttelyissä apuna. Lauri toivoi, että hänen omaa henkilöhistoriaansa ei nostettaisi esille, vaan että kokoelmien kautta voitaisiin homoseksuaalisuuden historiaa yleisesti tuoda esille ja mahdollisesti sitä kautta lisätä avarakatseisuutta, ymmärtämystä ja suvaitsevaisuutta seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Tätä toivomusta kunnioitetaan Liedon museossa.

Nautelankoski-säätiön hallitus
Pekka Jokila, puheenjohtaja
Jarkko Saari, varapuheenjohtaja, Lauri Nautelan edustaja
Matti Metsistö
Juha Vuorela
Heikki Knuutila

Liedon museo
Leena Viskari, johtaja
Terhi Ykspetäjä-Remes, amanuenssi


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lippukiistoja Euroviisuissa - myös sateenkaarilipun osalta

Sami Mollgren • 01.05.2016 00:40 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Sateenkaarilipun "poliittista" liehuttamista rajoitetaan Venäjän esityksen aikana Euroviisuissa, kertoo PinkNews. Laulukilpailun lippupolitiikasta on noussut laajempikin keskustelu, kun kiellettyjen lippujen esimerkkilista päätyi julkisuuteen.

Sateenkaarilipun liehuttaminen Venäjän esittämisen aikana on viime vuosien aikana tullut protestikeinoksi, jolla halutaan kiinnittää huomiota hlbti-vähemmistöjä kaltoin kohtelevan Venäjän toimintaan.

Nyt laulukilpailun järjestäjät vaativat "kunnioittamaan ja arvostamaan Eurovision laulukilpailun epäpoliittista luonnetta". Aiempina vuosina laulukilpailun järjestäjät ovat pyrkineet rajoittamaan Venäjän esityksen aikana yltyvän "buuauskonsertin" kuulumista euroviisulähetyksessä.


Laulukilpailun lippupolitiikasta on noussut laajempikin keskustelu. Kilpailupaikan yleisöllä on lupa liehuttaa osallistujamaiden ja muiden YK:n jäsenmaiden lippuja. Lisäksi sallittuihin lippuihin kuuluu EU-lippu sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sateenkaarilippu. Esimerkiksi erilaisten itsehallintoalueiden liput sen sijaan ovat kiellettyjä.

Julkisuuteen päätyi todennäköisesti vahingossa kiellettyjen lippujen esimerkkilista. Euroopan yleisradiounioni EBU kertoi Facebookissa perjantaina, että kilpailupaikka Globen Arenan ja lipunmyyjä AXS:n sivuilla julkaistu esimerkkilista kielletyistä lipuista ei ollut tarkoitettu julkaistavaksi.

Laulukilpailun järjestäjät pyytävät anteeksi ihmisiltä, jotka ovat loukkaantuneet erilaisten lippujen esittämisestä yhdessä nipussa. Esimerkiksi Baskimaan itsehallintoalueen lippua Ikurriñaa seuraa listassa terroristijärjestö Isisin lippu.

EBU ei ole sinänsä kiistänyt ohjeistuksensa pätevyyttä ja paikkansapitävyyttä. Lippu- ja kylttisäännöillä yritetään estää poliittiset kannanotot.


Eurovision 61. laulukilpailu järjestetään Tukholmassa. Kilpailun semifinaalit järjestetään 10. sekä 12. toukokuuta ja finaali 14. toukokuuta 2016.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Färsaaret: samaa sukupuolta olevien siviilivihkiminen hyväksyttiin

Sami Mollgren • 30.04.2016 23:40 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Färsaarten pääkaupunki Torshavn
Samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden siviilivihkimiseen, mutta eivät kirkolliseen vihkimiseen. Färsaarten parlamentti päätti asiasta perjantaina äänin 19-14.

Tanskan sukupuolineutraalin avioliittolain Färsaarille tuova päätös hyväksyttiin sillä ehdolla, että lakiin tehdään poikkeus, jonka mukaan Färsaarilla kirkko ole sidottu toimittamaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Tästä poikkeuksesta äänestettiin juuri ennen avioliittolain lopullista äänestystä. Poikkeuksesta päätettiin äänin 17-16.

Vielä on epäselvää, koska ensimmäiset färsaarelaiset homoparit voivat solmia avioliiton. Tanskan parlamentin on ensin vahvistettava päätös.

Homoparien avioliitto-oikeudesta pohdittiin myös kansanäänestystä, mutta tällainen esitys hylättiin.

Samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon on käsitelty Färsaarilla jo pitkään. Färsaarten parlamentti torjui homoavioliitot keväällä 2014.

Homoseksuaalisuus yleensäkin on ollut vaikea aihe Färsaarilla, jossa uskonto on vahvassa asemassa. Seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän kieltämisestä tehtiin päätös saarilla vasta vuonna 2006.

Färsaaret on noin 48 000 asukkaan Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä, Skotlannin ja Islannin välillä. Saarten asukkaat päättävät itsenäisesti sisäpoliittisista kysymyksistä, mutta emämaa vastaa ulko-, turvallisuus-, puolustus-, valuutta- ja rahapolitiikasta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kolumbian perustuslakituomioistuimen päätös vahvisti samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 30.04.2016 23:23 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kolumbian perustuslakituomioistuimen torstaina tekemän päätöksen myötä 20.6.2013 tai sitä myöhemmin virallistetut samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan avioliitoiksi. Tuomioistuimen päätös astuu voimaan kuukauden sisällä, kun päätös tulee virallisesti kirjatuksi.

Kuusi yhdeksästä oikeuden tuomarista katsoi, että "kaikilla ihmisillä on vapaus päättää perheen perustamisesta oman seksuaalisen suuntautuneisuutensa mukaisesti -- siten että perustuslaki ja muu lainsäädäntö takaavat yhdenvertaisen kohtelun".

Vuonna 2011 perustuslakituomioistuin määräsi kansalliskongressin säätämään tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kesäkuuhun 2013 mennessä. Lainsäätäjät eivät kuitenkaan saaneet tarvittavaa lainsäädäntöä luotua määräaikaan mennessä. Tämän jälkeen homoavioliittokysymys jäi lainsäädännön "harmaaksi alueeksi", ja monet homoparit tulivat käännytetyiksi tuomarien ja notaarien pakeilta.

Huhtikuun alussa maan perustustuomioistuin päätti hylätä äänin 6-3 tuomari Jorge Ignacio Preteltin esittämän päätösluonnoksen. Sen mukaan avioliitto olisi ollut vain miehen ja naisen välinen, ja samaa sukupuolta olevien avioliitoista päättäminen olisi ollut kongressin asia. Käytännössä perustuslakituomioistuimen 7. huhtikuuta 2016 tekemän ratkaisun myötä samaa sukupuolta olevien oikeus avioliittoon vahvistui, eikä jatkossa kieltäytymiseen homoparien vihkimisestä ole laillisia perusteita.

Tuomari Alberto Rojas Ríon valmistelemassa esityksessä todettaan, ettei samaa sukupuolta olevien avioliitto ole vastoin perustuslakia. Esitys hyväksyttiin 28. huhtikuuta 2016 samoin äänin 6-3. Käytännössä päätös johtaa siihen, että samaa sukupuolta olevat liittonsa 20. kesäkuuta 2013 jälkeen virallistaneet parit tunnustetaan aviopareiksi. Sitä ennen parisuhteensa virallistaneet joutuvat solmimaan erikseen avioliiton.

Aiemmin samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa. Päätöksen myötä homoparit saavat heteroparien kanssa virallisesti yhdenvertaisen aseman.


Katolisessa Latinalaisessa Amerikassa aiemmin samaa sukupuolta olevien avioliitot on sallittu Argentiinassa, Brasiliassa ja Uruguayssa sekä eräissä Meksikon osavaltioissa.


» Jutun oma sivu
Gaykätköt: Nautelankosken museo ei halua, että gaykätkön teksteissä käytetään Nautelan nimeä

vaeltaja2006 • 29.04.2016 11:11 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Geokätköjen rinnalle on tullut toukokuun 2016 ajaksi gaykätköt. Turussa ja sen ympäristössä on 17 kätköä, jotka jollain tavoin liittyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaan. Yhtä kätköä suunniteltiin Lietoon, Nautelan museon eteen.


Taiteilijaryhmä muutti suunnitelmaa, kun museota hallinnoiva säätiö ei halunnut kätkön esittelyteksteihin mainintaa Lauri Nautelasta. Kätkö sijoitettiin Turkuun, Lietoon ajavan bussin lähtöpysäkin lähelle. Turusta Lietoon on 16 kilometriä, Hämeenlinnan suuntaan. Kunta sijaitsee vanhan Hämeen Härkätien varrella. Turun Sanomien mukaan Nautelankosken säätiön puheenjohtaja Pekka Jokila on sanonut, että he eivät halua, että Lauri Nautelan taustoja kauheasti mainostettaisiin. He haluavat, että taustat jäävät hiljaisuuteen.

Gaykätköt kuuluvat yhteisölliseen ympäristötaideteokseen, jonka on ideoinut taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Gaykätköt toimivat samalla tavoin kuin ns. geokätköt: piilopaikasta annetaan Facebookissa koordinaatit ja puhelimen satelliittipaikannuksen avulla kätkön etsijät pääsevät kätkölle. Kätköstä löytyy jotain siihen kohteeseen liittyvää. ( www.facebook.com ).

Nautelankosken museo sai 1900-luvun lopulla merkittävän lahjoituksen Lauri Nautelalta, ja lahjoitusvaroilla pystyttiin rakentamaan uusi, moderni museorakennus. Lauri Nautela oli arvostettu kotiseutuaktiivi ja harrastelija-arkeologi. Hän oli kartanoon adoptoitu poika, ja sieltä oli peräisin hänen varallisuutensa. Kartanon alueella on Nautelankoski ja sen rantamailla on ikivanhoja, kivikautisia asuinpaikkoja. Liedossa tehtiin arkeologisia kaivauksia ja Lauri innostui niistä.

Lauri Nautela oli yksineläjä ja hänen ystävänsä tiesivät, että hän oli kiinnostunut omasta sukupuolestaan. Hän kokosi laajan kirjaston, joka nyt on Nautelan museossa. Hänellä oli myös valokuvia ja alaan liittyviä ulkomaisia lehtiä. Siihen aikaan, kun homoseksuaalisuus oli rangaistavaa, hän joutui kärsimään useamman vuoden vankeusrangaistuksen. Lauri Nautelasta kerrottiin Sateenkaari-Suomi -kirjassa vuonna 2007 (Sateenkaari-Suomi - seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historia).


Museonjohtaja Leena Viskari kertoi tiistaina, että gaykätkön oheistekstit kiinnittivät säätiön huomiota. Niissä nostettiin yksipuolisesti ja ehkä hieman huomiota tavoitellen esiin Lauri Nautela ja hänen kärsimänsä vankeusrangaistus, vaikka Lauri Nautela oli kiinnostava ja merkittävä henkilö aivan eri syistä. Hänen seksuaalisuutensa ei ole ollut museolle mikään erityinen juttu, vaan se oli vain yksi ominaisuus.

Museossa on käynyt queertutkijoita. Mm. Turun vuoden 2005 queer-seminaarin yhteydessä tehtiin erityisvierailu Nautelankosken museoon ja Lauri Nautelan kotimökkiin. Tutkija Kati Mustola muistaa hyvin museossa käynnin. Lauri Nautelan yksityiselämä ei tule esiin museon näyttelyssä. Vain asiantuntija voi löytää vinkkejä kirjahyllystä. Museo ei ole Nautelan henkilömuseo, vaan hänen elämäntyönsä ja paikkakunnan esihistorian museo.

Leena Viskarin mukaan Nautelan jäämistön luettelointi on yhä kesken, ja tutkijat voivat kokoelmaan tutustua. Hoitokodissa 1990-luvulla Nautela oli ilmaissut, että hänen henkilökohtainen arkistonsa voisi olla tarjolla tutkimuskäyttöön. Lasse Kekki Turun yliopistosta oli 2000-luvun alussa kiinnostunut Nautelan jättämistä materiaaleista, mutta työ jäi Kekin kuoleman vuoksi kesken.Vähemmistöjen historia


Suomessa ja maailmalla on monia pieniä vähemmistöjä, jotka ovat tähän saakka olleet vaiettuja, eikä niistä ole jäänyt mitään konkreettisia historiallisia dokumentteja. Suomessa esim. vammaisten historiaa on vain vähän selvitetty. Oma historia on vähemmistön identiteetin kannalta tärkeä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta historiakiinnostus on varsin tuoretta. Tietoa voi löytyä kirjallisuudesta, elämänkerroista, henkilökohtaisista arkistoista, potilaskertomuksista tai kuulustelupöytäkirjoista. Usein materiaalin tulkinta on vaikeaa. Säilynyttä materiaalia on tarkasteltava "herkistynein silmin". Kun Uuno Kailasta kutsutaan "kauneuden erakoksi", se saattaa herättää tutkijan mielenkiinnon. Samoin tutkijan mielenkiinto herää, jos jollain on "onneton nuoruuden rakkaus" tai jollain on "helleenisiä tapoja". Arkistot ja museot ovat olleet heteronormatiivisen paineen alla, ja joissakin maissa arkaluonteiset tiedot on sijoitettu omiin mappeihin, joita ei näytetä edes tutkijoille. Myös edesmenneen omaiset ovat asettaneet rajoja jäljelle jääneiden materiaalien tutkintaan. ( ranneliike.net )

Gaykätkö-projekti haluaa omalta osaltaan nostaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian esiin.


Yksityisyyden suoja - kuka saa loukkaantua

Henkilötietolaki puhuu henkilöön liittyvistä arkaluonteisista tiedoista, joita ei pidä julkaista. Seksuaalinen suuntautuminen on yksi niistä. Henkilötietolaki ei kuitenkaan anna suojaa kuolleelle henkilölle, mutta jos kuolleen omaiset loukkaantuvat vainajan yksityisyyden paljastamisesta, he voivat nostaa kunnianloukkaussyytteen. Akatemiatutkija Tuula Juvonen kertoi, että kun hän kirjoitti Tampereen gayelämän historiaa vuonna 2002, lähes kaikista nimeltä mainituista henkilöistä oli jo aikaisemmin jossain muualla julkaistu tieto homoudesta tai lesboudesta. Joidenkin osalta hän kysyi omaisilta lupaa tiedon kertomiseen. Juvonen arvioi Nautelan tapausta niin, että luultavasti "kylillä" tiedettiin Lauri Nautelan yksityisyydestä, koska hänen harrastuksensa olivat "omalaatuisia": aurinkokylpyjä alastomana, alastomien miesten valokuvaamista, jne. Ehkä jotkut kylän miehetkin olivat joskus malleina.

"Sateenkaari-Suomi – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa" -kirjaan Nautelan elämää kuvaavan tekstin kirjoittaja Lasse Majuri sanoo, että hän kävi ensi kertaa Nautelan museossa Turussa pidetyn queer-seminaarin yhteydessä. Häneen teki hyvän vaikutuksen se tapa, jolla kaikkea Nautelan jäämistöä käsiteltiin, ammattimaisen museaalisesti. Ryhmälle jopa rekonstruoitiin hänen kotitalonsa työpöydän tavaroita käynnin ajaksi. Jäi käsitys, että museon henkilökunnalla ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja mihinkään materiaaliin tai ylipäänsä Laurin elämänkulkuun ja -tapoihin. Ilmapiiri oli avoin ja ehkä hieman myötäelävä, koska kävi kyllä ilmi, että homoseksuaalisuus oli tuottanut myös vaikeuksia Laurille. Museo tarjosi apua, kun Lasse Majuri tutki Nautelan jäämistöä Sateenkaari-Suomi -kirjaa varten. Paikalle oli myös kutsuttu Nautelan hyvin tuntenut ystävä, joka tiesi kertoa lisää Nautelan elämästä.


Homomiehen testamentti

Suomen perintöjä koskeva lainsäädäntö on hyvin heteronormatiivinen. Perimysjärjestyksessä etusijalla ovat lähisukulaiset: lapset ja puoliso, vanhemmat ja sisarukset. Sukuun kuulumattomalle testamentatusta perinnöstä "sakotetaan" korotettuina perintöveroina.

Tutkija Antu Sorainen parhaillaan tutkii queer-ihmisten (siis seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien) perintökysymyksiä. Hän haluaisi perintöasioihin uudenlaisen näkökulman, joka heijastaisi paremmin viime vuosikymenien yhteiskunnallista kehitystä. Monet queer-ihmiset suoraan tai epäsuoraan torjutaan biologisessa suvussa tai he ovat "näkymättömiä". Ystäväverkostoista queer-ihmisille syntyy uudenlainen "perhe", joka ei perustu biologisiin sukulaisuussuhteisiin. Toisinaan testamentilla halutaan varmistaa, että kuoleman jälkeen jäämistö ei mene nuivasti suhtautuvalle suvulle vaan elämänaikana merkityksellisille ystäville. Rekisteröidyn parisuhteen tai avioliiton solmiminen automaattisesti varmistaa, että jäämistö menee puolisolle ja yhteisille lapsille. Jos eletään avoliitossa eikä ole testamenttia, biologiset sukulaiset ohittavat vainajan avopuolison ja mahdolliset avopuolison lapset.

Antu Soraisen tutkimuksesta käy ilmi, että homomiehet laiskanlaisesti tekevät testamentteja. Soraisen tutkimusryhmässä vain 23% oli tehnyt testamentin. Se merkitsee, että valtaosalla omaisuus menee kuoleman jälkeen lakimääräisesti suvulle, vaikka sukuun ei vuosiin olisi ollut mitään yhteyksiä. Kun testamenttia ei ole, sukulaiset ovat oikeutettuja tutkimaan kuolinpesän jäämistön ja riitelemään, mikä maljakko kuuluu kenellekin. Samalla jäämistöstä saattaa paljastua odottamattomia yksityiskohtia kuolleen elämästä.

Pieni määrä homojen ja lesbojen tekemistä testamenteista tehdään yhdistyksille ja säätiöille, Soraisen tutkimuksen mukaan homoista 25% ja lesboista 13% on valinnut edunsaajaksi yhdistyksen tai säätiön..


Lauri Nautela teki testamenttinsa varsin myöhään 1990-luvulla. Nautelan jäämistön varoilla rakennettiin Liedon uusi museorakennus. Hänen valintansa oli ymmärrettävä, kun muistaa hänen arkeologia- ja keräilyharrastuksensa: suvun sijasta paikalliseen museotoimintaan

Omaisuuden lahjoittaminen tai testamenttaaminen säätiöille voi joskus tuottaa pettymyksiä. Ruotsissa herätti 1990-luvulla melkoisen skandaalin Torsten Amundsonin säätiö, joka ei noudattanut lahjoittajan määräystä varojen käytöstä. Lääkäri Torsten Amundson oli työskennellyt yhdessä saksalaisen seksuaalisuuden tutkijan Magnus Hirschfeldin kanssa. Amundson kuoli vuonna 1940. Hän oli testamentannut osan omaisuudestaan säätiölle, jonka piti edistää homoseksuaalisuutta koskevaa tutkimusta ja valistustyötä ennakkoluulojen vähentämiseksi. Kuninkaallinen tiedeakatemia sai varat haltuunsa, mutta kirjoitti säätiön säännöt uudellleen, lainvastaisesti. Säätiö alkoi jakaa rahaa aivan eri tavoin: mm. hormonitutkimukseen. Säädekirjaa tarkistettiiin 1993, mutta sen jälkeenkään tutkimusvarat eivät päätyneet Admundsonin määräämiin tarkoituksiin vaan mm. hyvin vanhanaikaiseen tutkimukseen banaanikärpästen homoseksuaalisuudesta. Vielä 2010-luvullakaan ei ole ollut helppo selvittää, millaista tutkimus- ja valistustoimintaa rahoilla on tuettu.

Suomessa on viime vuosina puhuttu paljon Bensowin säätiön varojen käytöstä. Säätiön perustamiskirjan määräyksiä ei noudatettu. Ylen MOT-ohjelma on käsitellyt tätä asiaa kaksi kertaa.

- - - - -

Taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat viime vuosina järjestäneet monia näyttelyitä. Viimeksi syksyllä he osallistuivat Galleria Sinnessä Helsingissä kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyyn, innoittajana Pier Paolo Pasolinin tuotanto. Kesällä 2015 he olivat Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoreina. Joulukuussa 2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi heille Suomi-palkinnon tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista.

Turun Sanomissa 29.4.2016 säätiön puheenjohtaja perusteli.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Berndt Arell on loppukesän Raasepori Priden suojelija

Sami Mollgren • 29.04.2016 08:04 UUTISET: PRIDE
Berndt Arell on valittu syyskuun alussa järjestettävän Raasepori Pride -tapahtuman suojelijaksi.

- Olen iloinen mahdollisuudesta tukea festivaalia ja odotan innokkaana Raasepori Pridea. Arvostan erityisesti, että nuoriso teki aloitteen. Yhteiskunnassa on vielä vanhentuneilla asenteilla olevia yksilöitä, jotka eivät hyväksy toisia ihmisiä sellaisina kuin on. On olemassa tarve ottaa vähemmistökysymyksiä esiin ja keskustella avoimesti. Tasa-arvoinen yhteiskunta on kaikkien etujen mukaista, toteaa Berndt Arell.

Tammisaaressa syntynyt ja Tukholmassa asuva Arell, on Ruotsin kansallismuseon ja Prinssi Eugenin Waldemarsudden johtaja. Hän toimi vuonna 2009 Taiteen keskustoimikunnan (osana Opetus- ja kurttuuriministeriötä) johtajana. Vuosina 2001-2007 hän oli Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja ja vuosina 2007-2009 Helsingissä sijaitseva Kiasman johtaja. Vuosina 2010-2011 Arell oli Svenska Kulturfondenin johtaja.

- On tärkeää, että vakiintunut profiili kuten Berndt Arell on mukana Pridessa ja työskentelyssä tasa-arvon puolesta Raaseporissa. Tiedämme, että nuoret jotka ovat epävarmoja seksuaalisuudestaan voivat huonommit kuin nuoret yleisesti. Se ei voi olla tabuna, tarvitsemme avoimman yhteiskunnan. Silloin voimme kaikki myös paremmin, sanoo nuorisosihteeri Fredrika Åkerö.

Raasepori Pride järjestetään Tammisaaren keskustassa lauantaina 3.9.2016. Aamu kymmeneltä alkavaan tapahtumaan kuuluu paraati, piknik, puheita ja musiikkia. Tapahtumapaikka on Stallörenin puisto Tammisaaren vierasvenesataman kupeessa. Lisäksi on määrä järjestää ajankohtainen seminaari Luonokeskuksessa iltapäivällä.


» Jutun oma sivu
Thaimaa: Miespari voitti oikeudessa sijaissynnytyskiistan

Sami Mollgren • 27.04.2016 11:13 • 37 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Miespari voitti Thaimaassa kiistan sijaissynnytystapauksessa, jossa nainen ei olisi halunnut luovuttaa synnyttämäänsä tyttöä espanjalais-amerikkalaiselle miesparille.

Espanjalainen Manuel Santos ja tämän amerikkalainen puoliso Gordon Lake olivat sopineet thaimaalaisen naisen kanssa kohdunvuokrauksesta ja nainen synnytti tammikuussa 2015 tytön, joka sai nimekseen Carmen. 41-vuotiaalla miesparilla on jo yksi poika, 2-vuotias Álvaro.

Lapsen synnyttänyt Patidta Kusonsrang ei kuitenkaan lopulta halunnut antaa tyttöä pois. Kymmenen päivää synnytyksen jälkeen tämä kieltäytyi allekirjoittamasta tarvittavia asiakirjoja. Miesten mukaan nainen ei halunnut luovuttaa lasta homoparille. Sijaissynnyttäjä kertoi paikalliselle medialle, että miesten homoseksuaalisuus ei ollut päätöksen taustalla. Joidenkin tietojen mukaan tämä olisi kuitenkin ilmaissut, ettei pidä miesparia lapselle hyvänä perheenä.

Laken mukaan sijaissynnytykseen liittyvästä prosessista huolehtiva toimisto ei ollut kertonut sijaissynnyttäjälle kyseessä olevan homoparin, mutta toimiston mukaan asia oli tehty jo alussa sijaissynnyttäjälle selväksi.

Thaimaassa on käyty oikeutta muistakin vastaavanlaisista tapauksista. Lisäksi mediassa on ollut esillä sijaissynnytykseen liittyviä epäselvyyksiä ja skandaaleita. Thaimaa kiristi vuonna 2015 sijaissynnytykseen liittyvää aiemmin löysää lainsäädäntöään. Ennen lakimuutosta ulkomaalaiset parit saattoivat vuokrata kohdun sijaissynnyttäjältä suhteellisen helposti. Ulkomaalaisilta pareilta sijaissynnyttäjän käyttäminen kiellettiin lakiuudistuksen yhteydessä kokonaan.

Bangkokilainen oikeusistuin perusteli miesparin hyväksi tehtyä ratkaisuaan sillä, että miespari piti lapsesta hyvää huolta oikeuskäsittelyn ajan. Oikeus ei myöskään nähnyt homoseksuaalisuuden olevan esteenä lapsen kasvattamiselle. Munasolu ei ollut sijaissynnyttäjän, vaan peräisin nimettömältä lahjoittajalta. Biologinen isä on Lake. Asetelma vaikutti osaltaan oikeuden päätökseen. Lainsäädäntöä sijaissynnytyksistä kiristettiin vasta kiistan keskellä olleen lapsen syntymän jälkeen.

Thaimaan lainsäädäntö ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Lakimuutosten myötä moni sijaissynnytysprosesseista huolehtiva toimisto on joutunut lopettamaan toimintansa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mansaari hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 27.04.2016 08:16 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallitaan jatkossa myös Britannian kruunun hallitsemassa alusmaassa, Mansaarella. Paikallisen lakia säätävän elimen Tynwaldin ylähuoneessa viimeisessä kolmannessa käsittelyssä päätös syntyi tiistaina äänin kuusi puolesta ja kolme vastaan.

Lakiuudistuksen jälkeen sekä samaa että eri sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton tai virallistaa parisuhteensa.

Mansaaren pääministeri Alan Bell kertoi syksyllä 2015 julkisesti seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan ja 21 vuoden mittaisesta parisuhteestaan. Hän kertoi olevansa avoin homoseksuaalisuudestaan, mutta kukaan ei ollut kysynyt häneltä asiasta. Bell myös kuvaili homofobisesta poliittisesta keskustelusta 80- ja 90-luvulla, jolloin jotkut vaativat homoseksuaalisuuden pitämistä kriminalisoituna.

Irlannin homoavioliittoja koskeneen kansanäänestyksen tuloksen suhteen hän kertoi pitävänsä rohkaisevana, ettei kuullut asiasta kielteisiä kommentteja.

- Jokaiselle samaa tai eri sukupuolta olevaa kumppaniaan rakastavalle on annettava oikeus yhteiseen elämään, sanoo Bell.

Vuonna 1992 Mansaari oli viimeinen Brittein saarten osa, jossa homoseksuaalisuus laillistettiin. PinkNews kirjoittaa, että tiistaisen äänestyksen myötä vahvistui, että se ei ole samaa sukupuolta olevien suhteen viimeinen. Brittein saarilla vain Pohjois-Irlannissa homoavioliitot eivät toistaiseksi ole mahdollisia. Myös itsehallinnolliset saaret Jersey ja Guernsey ovat näyttäneet vihreää valoa samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Mansaaren asukasluku on noin 75 000.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy