ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukanaShiatsuhierontaa, akupunktiota ja reikihoitoa. Vastaanotto Hakaniemen metron läheisyydessä. Myös ilta- ja viikonloppuaikoja.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

NHL-kapteeni purki raivoaan homokielteisin solvauksin - sai sakkoa

Sami Mollgren • 22.05.2017 11:25 UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Ryan Getzlaf Anaheim Ducks vs. Nashville Predators -ottelussa. (kuva: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva)
NHL-kiekkojoukkue Anaheim Ducksin kapteeni Ryan Getzlaf purki kiukkuaan torstai-iltaisessa ottelussa tuomarille osoittaminsa homokielteisin sanankääntein ja sai teostaan 10 000 euron sakon. Tuomari ei purkausta kuullut, mutta tapaus näkyi tv-kameroille.

Suomeksi asiaa käsitteli ensin SuomiKiekko.

Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n varapresidentti Colin Campbell totesi, että Getzlafin lausumat kommentit ovat jäällä toimivalle henkilölle sopimattomia, alentavia ja epäkunnioittavia, eikä niitä voida hyväksyä.

NHL määräsi Getzlafin maksamaan 10 000 sakon, joka on liigan ja pelaajayhdistyksen välisen työehtosopimuksen mukainen maksimisumma. Vastaavanlaisista tapauksista on aiemmin langetettu myös lyhyitä pelikieltoja, mutta arvioiden mukaan tähän ei nyt ryhdytty, koska meneillään ovat joukkueen kannalta ratkaisevat pudotuspelit. Silti, Montreal Canadiensissa pelaava Andrew Shaw sai vuoden 2016 pudotuspeleissä 5000 dollarin sakon ja yhden ottelun mittaisen pelikiellon vastaavantyyppisestä huutelusta.

Rangaistuksen vähäisyys on herättänyt keskustelua, sillä sakon suuruus ei ole kovin suuri NHL-pelaajan tuloihin nähden. Getzlaf ansaitsee päivää kohden useamman kymmenen tuhatta dollaria - vuodessa yli kahdeksan miljoonaa dollaria. Tapaus on herättänyt keskustelua siksikin, että Getzlaf on myös ehdolla Mark Messier Leadership -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään pelaajalle, jonka katsotaan johtaneen toimintaa kiekkokaukalossa myönteisenä esimerkkinä ja sillä tavoin motivoineen joukkuetovereitaan.

Sittemmin Getzlaf on pahoitellut sanomisiaan ja todennut olevansa vastuussa kielenkäytöstään. Hän totesi, ettei ollut osoittanut sanojaan suoranaisesti kenellekään. Sanomistensa sisällöstä hän ei sen sijaan ole kuitenkaan tarkemmin julkisesti avautunut.

Getzlafin kommentteihin on ottanut kantaa uransa jälkeen kaapista tullut nyt 33-vuotias puoliammattilaisena Ontario Hockey League -joukkueessa pelannut jääkiekkoilija Brock McGillis.

- Minua ei kiinnosta miten sanasi tarkoitit, mutta kyse oli homofobisesta möläyksestä, sanoi McGillis The Canadian Pressille.

- Hän ei minusta kuulosta olevan kovinkaan pahoillaan. Hän vertaa sanomisiaan kiroilemiseen, eikä osoita anteeksipyyntöään hlbti-yhteisölle tai ota vastuuta teostaan. Se on melko iso pettymys, totesi McGillis.

McGillis toteaa Getzlafin olevan tähtipelaajana sosiaalinen vaikuttaja, ja että hänellä olisi mahdollisuus tehdä hyviä asioita. Hän myös hämmästelee sakkojen pienuutta. McGillis on marraskuussa 2016 tapahtuneen kaapistatulonsa jälkeen tehnyt hlbti-vähemmistöön liittyvää asennekasvatusta Ontarion alueen kouluissa.

Philadelphia Flyersin valmentajan Patrick Burken ja hänen isänsä Calgary Flamesin presidentti Brian Burken perustama urheilun homokielteisyyttä vastaan toimiva järjestö toteaa, että homokielteisellä kielenkäytöllä ei ole tilaa urheilussa.Anaheim Ducks voitti Nashville Predatorsia vastaan käydyn kyseisen ottelun.


» Jutun oma sivu
Romaniassa pridessa vastustettiin kaavailuja määritellä avioliitto vain naisen ja miehen väliseksi

Sami Mollgren • 22.05.2017 07:07 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • EU

Bukarestin priden kulkue järjestettiin lauantaina 20.5.2017.
Bukarestin järjestyksessä 13. pridessa lauantaina vastustettiin EU-maa Romanian hallituksen kaavailua määritellä avioliitto perustuslaissa vain naisen ja miehen väliseksi. Kulkue huomioi myös Tšetšenian homovainon.

Bukarestin pridesta raportoivat useat paikalliset tiedotusvälineet sekä kansainväliset uutistoimistot.

Kulkueessa oli sateesta huolimatta noin 1 000 osallistujaa. Marssijoiden joukossa oli noin 30 eri maan suurlähettilästä.

Romanian perustuslaissa määritellään avioliitto "puolisoiden väliseksi liitoksi", mutta hallituksella on halua määritellä se "naisen ja miehen väliseksi liitoksi". Samaa sukupuolta olevien avioliitot on estetty perustuslailla EU:n alueella Bulgariassa, Kroatiassa, Unkarissa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Slovakiassa.

Romaniassa ei tällä hetkellä tunnusteta mitenkään samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Pride-kulkueen viestissä vaadittiin myös samaa sukupuolta olevien liittoja koskevan parisuhdelain säätämistä maahan. Romanian lisäksi EU-maista Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola ja Slovakia eivät tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Homoseksuaaliset suhteet dekriminalisoitiin Romaniassa vuonna 2001. Mielipidemittausten mukaan Romaniassa asenneilmapiiri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on yksi EU-maiden kielteisimmistä.

Bukarestin Pride-kulkue huomioi lisäksi Tšetšeniassa meneillään olevan homovainon pysähtymällä Venäjän lähetystön edessä ja pitämällä paikalla minuutin hiljaisen hetken.

Viikonloppuna Pride-kulkueita järjestettiin myös esimerkiksi Belgian Brysselissä, Moldovan Chisinaussa ja Suomen Joensuussa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Useampi sata ihmistä osallistui lauantain pride-kulkueeseen Joensuussa

Sami Mollgren • 20.05.2017 14:38 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pohjois-Karjala Pride 2017 -tapahtuman kulkue lauantai-iltapäivänä 20.5. Kuva: Mikko Kivinen
Joensuussa lauantai-iltapäivänä järjestetty pride-kulkue keräsi kaupungin kadulle useamman sata osallistujaa. Kulkue lähti liikkeelle rautatieasemalta noin kello 14 ja suuntasi keskustan kautta kohti Taidemuseon puistoa, jossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla.

Puistojuhlassa esitettiin toistakymmentä tervehdystä, joita esittivät esimerkiksi tapahtuman järjestäneen Pohjois-Karjalan Setan lisäksi esimerkiksi valtakunnallinen Seta, ISY, Joensuun nuorisovaltuusto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, SDP, Vasemmistonuoret sekä Keskustanuoret. Tervehdyksissä korostettiin translakiuudistuksen tärkeyttä, yhdenvertaisuuden ja rakkauden merkitystä ihmisoikeutena, sekä sitä, että voimaan astuneesta avioliittolain uudistuksesta huolimatta asenteiden muuttamisessa on vielä tehtävää.

Puistojuhlassa esiintyivät myös paikalliset yhtyeet Kettublaster, Luontokerho ja (proto)Torvinen.

Pohjois-Karjala Priden viralliset päätösbileet pidettiin Kerubissa, Siltakatu 1. Discobileissä musiikista vastasi DJ Teppo-Johannes.

Kulkueen lähtötunnelmissa Pohjois-Karjalan Setan puheenjohtaja Jussi Hermaja kertoi ranneliike.netille pride-viikon järjestelyjen sujuneen jouhevasti. Hän kertoi, että ilman noin kahtakymmentä talkoolaista ei tapahtuman järjestäminen olisi ollut mahdollista. Edellisvuonna tapahtuma nimettiin prideksi ja tänä vuonna uutuutena on nelituntinen puistojuhla.

Hermaja kertoi myös, että kuluneen viikon aikana tapahtumissa on riittänyt yleisöä, ja tänä vuonna on ensimmäistä kertaa myös päällekkäisiä tapahtumia. Pride-kulkueosallistujien määrä on kasvanut merkittävästi vuosittain ja kaupungissa yleinen asenneilmapiiri on parantunut.

Hermajan mukaan Pohjois-Karjalan paikallinen Seta on pyrkinyt laajentamaan toimintaa alueen pienemmillekin paikkakunnille, Joensuun ulkopuolelle.

Hlbti-yhdenvertaisuuden edistämisen haasteiksi Pohjois-Karjalassa hän mainitsi samat asiat kuin muuallakin maassa; kuinka hyvin kuntapäättäjät toiminnassaan toteuttavat lainsäädännössä edellytettyä yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi kaikkiin kouluihin ei edelleenkään toivoteta tervetulleeksi kertomaan yhdenvertaisuudesta.

Pride-tapahtumaviikkoa on vietetty Joensuussa 16.–21. toukokuuta. Pohjois-Karjala Pride jatkaa Hohto-sateenkaariviikon yli kymmenvuotista perinnettä. Aiemmin Hohto-nimellä tunnettua sateenkaaritapahtumaa on järjestetty vuodesta 2005.


Pohjois-Karjala Pride 2017 -tapahtuman kulkue järjestäytymässä lauantai-iltapäivänä 20.5.(Kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu
Wikileaks-vuotaja Chelsea Manning vapautui vankilasta

Sami Mollgren • 19.05.2017 13:35 UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
Sotilasvankilassa seitsemän vuotta viettänyt Chelsea Manning julkaisi vapautumistaan seuraavana päivänä, torstaina itsestään kuvan Instagramissa. Kuvan yhteydessä oli teksti "Here I am everyone!!" ja postaus oli merkitty #helloworld-tunnisteella.

Okay, so here I am everyone!! 😜 . CC BY-SA! . #HelloWorld

Henkilön Chelsea E. Manning (@xychelsea87) jakama julkaisu


Virkakautensa lopulla presidentti Barack Obama lyhensi Manningin alunperin 35 vuoden vankeustuomiota. Vankeuden oli vuonna 2013 annetun tuomion mukaan määrä kestää vuoteen 2045 asti. Manning oli kirjoittanut Obamalle marraskuussa 2016 armonanomuksen, ja presidentin myöntämä osittainen armahdus astui voimaan kansainvälisenä homofobian, bifobian ja transfobian vastaisena päivänä 17.5.2017. Yhteensä väistyvä presidentti armahti tuolloin 64 vankia.

USA:n armeijan sotilaana toiminut Manning otettiin kiinni vuonna 2010, kun hän oli kopioinut luvatta kopioinut suuren määrän sisältöä armeijan huonosti suojatusta tietoverkosta. Tiedot hän toimitti paljastussivusto Wikileaksille, joka puolestaan julkaisi tiedot. Manningin tuomion perusteena oli asiakirjavarkaus ja vakoilu.

Aiemmin etunimellä Bradley tunnettu Manning kertoi transsukupuolisuudestaan elokuussa 2013, vankeustuomion julistamista seuraavana päivänä. Tuolloin hän kirjoitti NBC:lle antamassaan lausunnossa olevansa nyt Chelsea Manning. Manning on syntynyt joulukuussa 1987.


» Jutun oma sivu
Euroopan parlamentti: Tšetšenian homovainosta tultava loppu

Sami Mollgren • 18.05.2017 15:35 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

EU-parlamenttirakennus Brysselissä
EU-parlamentti vaatii päätöslauselmassaan Tšetšenian viranomaisia lopettamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vainot ja aloittamaan asiasta kiireellisen tutkinnan. Parlamentti keskusteli tiistaina - kansainvälisen homofobian, transfobian ja bifobian vastaisen päivän (17.5.) aattona - hlbti-vähemmistöistä ja tarkasteli erityisesti tilannetta Tšetšeniassa.

Kevään mittaan tulleiden tietojen mukaan Tšetšeniassa on käynnissä suoranainen homoseksuaaleihin kohdistuva vaino ja homoseksuaaleiksi epäiltyjä on vangittu epävirallisiin vankiloihin. Venäjän kansalliset viranomaiset eivät ole puuttuneet raportoituihin ongelmiin.

EU-parlamentti ilmaisee tiedotteessaan syvän huolensa homoiksi epäiltyjen miesten mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta. Parlamentti myös tuomitsee Tšetšenian viranomaisten antamat lausunnot, joissa kiistetään homoseksuaalien olemassaolo alueella ja yllytetään väkivaltaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Viranomaisten vaaditaan myös vapauttavan välittömästi laittomasti pidätetyt henkilöt.

Vastuu Tšetšeniassa tapahtuvasta on EU-parlamentin päätöslauselman mukaan Venäjällä ja sen hallituksella. EU-parlamentaarikot vaativat “välitöntä, riippumatonta, puolueetonta ja perinpohjaista tutkintaa” ja pyytävät komissiota, jäsenmaita ja Euroopan neuvostoa tukemaan Venäjää tutkinnassa. Kansainvälisen painostuksen myötä Venäjän presidentti antoi toukokuun alkupuolella lupauksia siitä, että Tšetšenian tilanne otetaan tutkittavaksi.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvien miesten ahdinko Tšetšeniassa tuli julkisuuteen, kun Novaja Gazeta -lehti huhtikuun alussa kertoi, että homoiksi epäiltyjä on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä Tšetšeniassa. Suomalaisjärjestö Seta on kuvannut tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista.

Euroopan parlamentin hlbti-oikeuksia ajavan laajennetun työryhmän jäsenenä toimiva europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) sanoo Verkkouutiset-julkaisun mukaan, että Tšetšeniassa kyse on perustavanlaatuisesta ihmisoikeuksien rikkomisesta. Sarvamaa toteaa, että on väärin laittaa ihmisiä vankilaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella, eikä kidutukselle tai epäinhimilliselle kohtalulle ole koskaan hyväksyttäviä perusteluja.

- EU:n pitää vaikuttaa myös näissä asioissa varsinkin naapuruuspolitiikan avulla lähialueilla. Kyse on ihmisoikeuksista. Ihmisarvo ja syrjimättömyys ovat EU:n perustavanlaatuisia arvoja, sanoo Sarvamaa Verkkouutisten mukaan.

Päivitys 19.5. klo 12.10: korjattu kirjoitusvirhe.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kanadan hallitus aikoo esittää anteeksipyynnön seksuaalisen suuntautuneisuutensa takia syrjityiltä

Sami Mollgren • 18.05.2017 15:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Kanadan parlamentti kokoontuu Ontariossa.
Kanadan hallitus aikoo esittää anteeksipyyntönsä tämän vuoden aikana niille kansalaisilleen, jotka ovat joutuneet kokemaan epätasa-arvoista kohtelua seksuaalisen suuntautuneisuutensa takia.

Kanadan puolustusvoimista ja muista julkishallinnon tehtävistä erotettiin 1950-luvulta 1990-luvulle tuhansia työntekijöitä "kansallisen turvallisuuden" nimissä.

Anteeksipyyntöaikeista ilmoitti pääministeri Justin Trudeaun hlbti-asioiden erikoisneuvoantaja, jonka mukaan hallituksen on määrä myöntää lainsäädännön ja politiikan vaikuttaneen aiemmin yleiseen syrjintään.


CBC: Ottawa to formally apologize to LGBT community for past wrongs
www.cbc.ca


» Jutun oma sivu
Liettua antoi turvapaikan kahdelle Tšetšenian homovainoja paenneelle miehelle

Sami Mollgren • 18.05.2017 12:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kaksi Tšetšenian homovainoja paennutta miestä on saanut turvapaikan Liettuasta. Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius vahvisti hallituksen myöntäneen turvapaikan heille.

Linkevičiusin mukaan Liettua on yksi ensimmäisistä EU-maista, jotka ovat antaneet turvapaikan homovainoa paenneille tšetšeenimiehille. Hän kehotti muitakin EU-maita toimimaan samoin. Linkevičius sanoi myös maan ottaneen asian esille EU:n elimissä ja Euroopan neuvostossa. Hän lupasi Liettuan olevan käytettävissä asiaan liittyvässä koordinoinnissa.

Homomiesten ahdinko tuli julkisuuteen, kun Novaja Gazeta -lehti huhtikuun alussa kertoi, että homoiksi epäiltyjä on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä Tšetšeniassa. Suomalaisjärjestö Seta on kuvannut tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista.

Tšetšenian ja Venäjän viranomaiset ovat johdonmukaisesti kieltäneet tapahtumat eivätkä ole puuttuneet tilanteeseen. Paikalliset viranomaiset ovat myös paljastaneet asenteensa kerrottuaan medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi. Venäjältä on myös esitetty syytöksiä, että länsimaat käyttäisivät Tšetšenia-aihetta Venäjän vastaisessa kampanjoinnissaan propaganda-aseena.

Kansainvälisen painostuksen myötä Venäjän presidentti antoi kuitenkin toukokuun alkupuolella lupauksia siitä, että Tšetšenian tilanne otetaan tutkittavaksi.

Erilaisista lähteistä saatujen tietojen mukaan kymmeniä Tšetšeniasta vainoa paenneita on Venäjällä, lähinnä suurissa kaupungeissa. Joitakin tiedetään paenneen Venäjältä ilman tarvittavia maastapoistumisasiakirjoja.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Aceh: Ruoskaniskuja homoparille vastoin ihmisoikeuksia

vaeltaja2006 • 10.04.2017 19:07 • päivitetty: 18.05.2017 07:15 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Acehissa ruoskimistilaisuudet ovat yleisötilaisuuksia. Kuva yhdestä youtube-videosta vuodelta 2015 www.youtube.com/watch?v=9Y-RkT_MFas
Indonesian Acehin maakunnassa on tiukka sharia-kuri. Homopari pidätettiin ilmiannon ja videon perusteella. Nyt he saavat 100 ruokokepin iskua. Martti Ahtisaari sai 2005 Nobelin rauhanpalkinnon rauhanvälittäjänä, yhtenä osoituksena Acehin rauhansopimus.

Acehilainen miespari tunnusti painostuksen alla, että heillä on ollut suhde ja he ovat harjoittaneet kolme kertaa seksiä keskenään. Rangaistus, 100 ruokokepin iskua, on julkinen tapahtuma. Nyt ensimmäistsä kertaa konservatiivinen aluehallinto toteuttaa sharia-sääntöjä homoihin.

Ihmisoikeusaktiivit ovat protestoineet ja vaativat presidentti Joko Vidodoa puuttumaan tähän asiaan. Presidentti on 55-vuotias, demokraattisen puolueen jäsen ja pari kuukautta sitten hän tuomitsi homojen vastaisen väkivallan ja sanoi, ettei maassa ole minkään ihmisryhmän syrjintää. Human Right Watch vaatii nyt, että presidentti toimii sanojensa mukaisesti.

Human Right Watchin Aasian toimistosta sanotaan, että miesten pidätys ja internointi on selvä ilmaus Acehin hlbtiq-vastaisista säännöksistä. Presidentin on nyt toimittava ja lopetettava homoihin kohdistuva syrjintä. Syrjivät säännökset on poistettava lainsäädännöstä.

Pidätettyjen miesten yksityisyyttä loukattiin rumalla tavalla. Pidätys tapahtui 28. maaliskuuta 2017. Islamistinen aluepoliisi, jonka tehtävänä on sharia-lakien valvonta, tunkeutui miesten asuntoon. Viikkoa myöhemmin vuoteessa olleita miehiä voi katsella youtube-videolta. Yksi tuntematon henkilö oli kuvannut koko pidätystilanteen ja 21- ja 23-vuotiaat miehet ovat kuvissa alastomina. Youtube on poistanut videon, koska se oli vastoin youtuben vihapuhe-säädöksiä.

Sharia on ollut Acehissa vuodesta 2003. Poliisi ei toimi Indonesian valtion nimissä vaan oman maakunnan nimissä. Rikollisia ovat alkoholia nauttivat, uhkapeliä harrastavat ja ei-traditionaalisia seksijuttuja harrastavat. Mm. naiset, jotka eivät pukeudu hibabiin, ovat syyllisiä. Vuonna 2014 tuli voimaan erityinen sodomialaki, joka huolestuttaa maakunnan homoyhteisöä.

Martti Ahtisaari kävi vuonna 2005 rauhanneuvotteluja Acehin kapinallisten ja Indonesian hallituksen välillä. Vuonna 2015, elokuun 15. päivänä, Smolnassa vietettiin rauhansopimuksen 10-vuotispäiviä. Läsnä oli Vapaan Acehin ja Indonesian hallituksen edustajia. Rauhanneuvottelut olivat vuonna 2005 kestäneet kahdeksan kuuukautta. Kolme vuosikymmentä kestänyt aseellinen konflikti Indonesiassa loppui, mutta jäljelle jäivät tiukat asenteet joitakin ihmisryhmiä kohtaan. Kymmenvuotisjuhlan juhlapuheissa sanottiin, että rauha ei ole kertaluontoinen, nopea tapahtuma, vaan pitkäjänteinen prosessi johon tulee saada sitoutetuksi koko yhteiskunta.

Vieläkin on matkaa jäljellä ainakin näiden ikävien uutisten mukaan.


Päivitys 18.5.2017:

Lehtitietojen mukaan tuomio miesparille luettiin eilen, homo- ja transfobian päivänä. Rangaistuksena oli 85 ruokokepin iskua. Rangaistus oli kovempi kuin mitä valtionsyyttäjä vaati.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansanedustaja Outi Ojala on kuollut

vaeltaja2006 • 17.05.2017 12:00 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Outi Ojala on kuollut Terhokodissa tiistai-iltana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Ojala on sairastanut syöpää yli neljä vuotta. Outi Ojala oli ensimmäinen kansanedustaja, joka ajoi homo- ja lesbopareille rekisteröityä parisuhdetta.

Outi Ojala oli niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän oli erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä

Sami Mollgren • 17.05.2017 09:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

ILGA-Europen kuudes maavertailu julkaistiin 17.5.2017.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi keskiviikkona vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2017 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa, samoin kuin vuotta aiemmin. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 68 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 67.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, että ei-biologisen äidin vanhemmuutta ei tunnusteta automaattisesti.

ILGA-Europen kolme suositusta Suomelle

ILGA-Europe kehottaa Suomea mahdollistamaan synnyttäneen äidin puolisolle mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuutensa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa Äitiyslaki-kansalaisaloitteen muodossa.

Järjestö kehottaa myös uudistamaan nykyistä sukupuolen vahvistamista koskevaa lainsäädäntöä. Suomi on saanut translainsäädännön nykytilasta aiemminkin huomautuksia. Jo laadittu lakiesitys uudesta translainsäädännöstä ei ole toistaiseksi edennyt.

ILGA-Europe katsoo myös, että Suomen olisi laadittava hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvä toimintasuunnitelma.

Malta kirkkaasti kärjessä - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Norjan 78 ja Ison-Britannian 75. Suomen edellä ovat myös Belgia, Ranska ja Portugal. Suomen tuntumassa ovat Tanska, Espanja, Alankomaat, Kroatia ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 33 prosenttia, Puolan 18, Liettuan ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Turkki (9%), Armenia (7%), Venäjä (6%) ja Azerbaidzhan (5%).

Kuudes vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu eri vuosien välillä, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vertailu perustuu kymmeniin yksittäisiin eri tavoin painotettuihin kriteereihin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Huhtikuussa 2017 yhteensä 135 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa

Sami Mollgren • 16.05.2017 12:46 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Huhtikuun 2017 aikana muutettiin 98 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 37 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Tieto käy ilmi väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä.

Väestörekisterikeskuksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi huhtikuussa eniten Uudenmaan ja Hämeen alueella, yhteensä 53 prosenttia kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Vähiten samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla, yhteensä 14 prosenttia kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Huhtikuu oli toinen kuukausi, jolloin samaa sukupuolta olevat ovat voineet solmia Suomessa avioliiton. Väestörekisterikeskuksen mukaan maaliskuussa, ensimmäisen kuukauden aikana, samaa sukupuolta olevia aviopareja tuli 857, heistä 87 solmi avioliiton maaliskuussa ja 770 muutti rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.

Myös samaa sukupuolta olevien avioliitot sallinut lakiuudistus astui voimaan 1.3.2017.


» Jutun oma sivu
Münchenin homoelämä näivettyy

vaeltaja2006 • 16.05.2017 11:58 • 9 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA • EU

Vanha diakuva 70-luvulta, värit katoamassa. Edessä turistien suosima Marienplatz, taustalla häämöttävät taivaalle sojottavat Frauenkirchenin tornit
Münchenissä homoelämä on muuttunut. Glockenbachviertelin ”homokaupunginosassa" Müllerstrasse on ollut paikka, jossa homot ovat viikonloppuina parveilleet. Viime aikoina homojen baarit ovat alkaneet kadota. Homojen info- ja kulttuurikeskuksesta Subista kerrotaan, että vuonna 2000 Münchenissä oli kuusi homodiskoa, kuusi saunaa, ja 60 baaria, kahvilaa, ravintolaa ja pubia, useimmat Glockenbachviertelin alueella. Nyt paikat voi laskea kahden käden sormin.

Homoskene on kriisissä, kerrotaan Sub-keskuksesta. Monet kaupalliset paikat ovat sulkeneet ovensa ja lähes ainoa, joka kukoistaa, on tämän info- ja kulttuurikeskuksen, Subin, kahvila ja baari. Kaupalliset yrittäjät moittivat, että Sub edullisilla hinnoillaan tuhoaa kaupallisen skenen. Mutta Sub tarjoaa halvoilla hinnoillaan myös köyhemmille mahdollisuuden osallistua iltaelämään.

Toinen tekijä homopaikkojen katoamiseen on netti. Kun ennen baareista etsittiin seuraa, nyt seuranhaku tapahtuu verkossa eikä ole tarvetta lähteä kaupungille. Vain yhdessä kapakassa on enää ns. pimeä huone ja jäljellä on vain yksi homosauna. Mutta saunakin on jouduttu uudelleen miettimään. Se tarjoaa laajan wellness-osaston, hierontaa, hyvän keittiön ja juomista. Sellaisiin hämypaikkoihin, joissa on ovikello ja tirkistysluukku, harva enää haluaa mennä.

Se, että homojen ”olohuoneet” ovat kadonneet, häiritsee vain vanhempaa väestöä. Nuoret menevät mielellään paikkoihin, jotka ovat mixed ja gay-friendly. Müllerstrassen Bau-kapakka oli ennen vain ”miehekkäille” miehille. Nyt se on poistanut ikkunoiden teipit ja muuttunut ”gay-friendlyksi”, homoystävälliseksi. Suuri ajattelun muutos.

Nyt menestyvät vain sellaiset paikat, joissa on sosiaalista tapahtumaa ja joissa on hauska olla (Prosecco Bar, Nil, Rendezvous). Pelkkä kohtaamispaikka tai seksipaikka ei enää riitä. Pitää olla tunnelmaa.

Lesboille on hyvin vähän kapakoita. Heille on neuvontakeskus LeTra ja joitakin tapahtumia kuten She-la party.

Deutsche Eiche on laadukas hotelli ja ravintola. Sen omistaja Dietmar Holzapfel on ollut aktiivinen homopolitiikassa. Hän sanoo, että aikaisemmin homopaikat olivat turvapaikkoja homoille. Ulkoa ei nähnyt sisälle ja ovessa oli kello. Niin ei onneksi enää ole ja homo- ja heteroyleisö sulautuu yhteen. Turisteilta kuulee, että homoskenessä tapahtuu vuosi vuodelta vähemmän – muuallakin kuin Münchenissä. Osasyynä on internet. Toinen syy voi olla,että esim. kaupunkioppaissa on yhä vähemmän tietoa homo- ja lesbopaikoista. Ja kolmas ongelma on, että kaupunki subventoi info- ja kulttuurikeskus Subia ja sen hinnat ovat halvemmat kuin muilla. Ihmiset menevät sinne, missä olut on halvinta. Hintadumppauksen takia monet yksityiset baarit ovat joutuneet lopettamaan.


Myös Ochsengartenissa, ”tosimiesten” paikassa tiedetään, että homoskene on katoamassa. Ochsengarten alkaa olla ainoa, jossa miehet saavat olla keskenään ja sellaisessa asussa kuin haluavat – tai asutta. Juhlailtoina monet ovat yläruumis paljaana. Torstaisin sinne pääsevät myös naiset, vaikka miehet ovatkin asiaa paheksuneet. Ochsengartenissa kokoontuu mm. SM-kantapöytä, joukko sadomaso-harrastajia. Välillä kuulee huhuja, että vanha, maineikas Ochsengarten olisi lopettamassa. Siellä huomataan selvästi, miten ulkonakäynti-kulttuuri on muuttunut, mutta vielä ei ole tarvinnut sulkea ovia lopullisesti.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Berliinissä homoihin kohdistuva väkivalta lisääntynyt

vaeltaja2006 • 16.05.2017 11:49 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Berliinissä julkisen liikenteen yövuorot ovat riski homoille
Viime aikoina on usein ollut uutisia homoihin kohdistuneista väkivallanteoista ja uhkailuista Berliinissä. Viikonloppuna yksi mies puukotettiin kuoliaaksi suositussa Friedrichshainin kuljeskelupuistossa.

Friedricshainin puisto sijaitsee noin kilometrin päässä Alexanderplatzilta itään. Varhain sunnuntaiaamuna sieltä löytyi vakavasti loukkaantunut 34-vuotias mies, joka alunperin on kotoisin Etelä-Tirolista. Mies kuoli samana aamuna. Tarkemmin: mies löytyi läheltä puiston kukkulaa, joka on suosittua cruising-aluetta. Kukkula syntyi, kun sota-aikana sinne kärrättiin tuhoutuneen keskustan rakennusjätettä.

Nyt poliisi kyselee, onko kukaan nähnyt mitään asiaan liittyvää. Takseja pyydetään kertomaan, ovatko ne kuljettaneet paikalta pois jotain tai joitakin. Lisäksi selvitellään kuolleen tuttavapiiriä.

Väkivaltauutisia on Berliinistä saatu lähes viikottain. Perjantain jälkeisenä yönä Nollendorfstrassella kolme heteromiestä oli matkalla, kun vastaantulleet neljä miestä syyttivät näitä homoiksi ja yrittivät iskeä pulloilla päähän. Pahoja vammoja ei tullut.

Toukokuun 4. päivänä yöllä kolmen hengen ryhmä hyökkäsi raitiovaunussa miesparin kimppuun. Poliisi julkaisi valvontakamerakuvia ja hyökkääjät tunnistettiin puolalaisiksi.

www.ggg.at

Huhtikuun puolivälissä perjantain ja lauantain välisenä yönä nuorisoryhmä hyökkäsi kolmen miehen kimppuun kaupunkijunassa, S-junassa, ja väkivalta ja ryöstäminen jatkui asemalaiturilla.

Viralliset rikostilastot kertovat, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat väkivallanteot ovat merkittävästi lisääntyneet Berliinissä. Nollendorfin alue Schönebergin kaupunginosassa ei enää ole mikään turvapaikka homoille ja lesboille. Todellisuudessa väkivaltaa on enemmän kuin poliisin tilastot kertovat.

Toukokuun puolivälistä on myös uutinen suutelevasta lesboparista. Ohiajava pyöräilijä pysähtyi huutelemaan heille herjauksia. Oli lauantain alkuilta ja tapahtumapaikka Prenzlauer Berg. Runsasta viikkoa myöhemmin 22-vuotiasta homomiestä herjattiin kahteen otteeseen Neuköllnin kaupunginosassa. Kolmas herjaaja iski häntä nyrkillä kasvoihin.


Myös Münchenissä on rauhatonta

Viime viikonvaihteessa 30-vuotias mies oli yöllä palaamassa syntymäpäiväjuhlistaan. Glockenbachviertelin alueella, siis Münchenin ”homokaupunginosassa” hänet pahoinpideltiin sairaalakuntoon. Hän oli kahden ystävänsä kanssa siirtymässä schlagerbaariin ”Proseccoon“, kun kolme vastaantullutta nuorta miestä haukkui heitä ”homopaskiaisiksi”. Yksi vastaantulleista löi 30-vuotiasta voimakkaasti kasvoihin. Vammat ovat pahat, mm. luunmurtuma kasvoissa. Bild-lehdessä on hurjannäköisiä kuvia.
www.bild.de

Pari päivää myöhemmin Münchenissä pidettiin mielenilmaus homokielteistä väkivaltaa vastaan. Hlbtiq-infokeskuksesta Subista, kerrotaan ,että jokainen homo on viime vuosina jollain tavoin joutunut tekemisiin homojen syrjinnän kanssa. Homot ovat myös mielessään kehittäneet toimintatapoja, joilla voisi ehkäistä omalle kohdalle osuvaa väkivaltaa: mitä reittiä kuljen, missä voi kävellä kumppanin kanssa käsi kädessä, jne. Väkivallan tekijöistä ei suoralta kädeltä voi sanoa mitään varmaa. Tässäkin tapauksessa hakkaaja oli moitteetonta saksaa puhuva vaaleatukkainen kaksikymppinen nuori mies.www.abendzeitung-muenchen.de


» Jutun oma sivu
Pohjois-Karjala Pride 2017 käynnistyy tiistaina

Sami Mollgren • 16.05.2017 06:28 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pohjois-Karjala Pride 2017 järjestetään 16.-21.5.
Joensuussa käynnistyy tiistaina 16.5. pride-tapahtuma. Pohjois-Karjala Pride jatkuu sunnuntaihin 21.5. asti.

Pride-kulkue järjestetään lauantaina 20.5.2017 kello 14 alkaen ja sen jälkeen kello 15 alkaen vietetään puistojuhlaa. Kulkue järjestäytyy Joensuun rautatieaseman edustalla ja kulkuereitin toinen päätepiste on puistojuhlapaikka Taidemuseon puistossa.

- Pohjois-Karjala Pride tarjoaa susirajan sateenkaarikansalle ja heidän ystävilleen mahdollisuuden olla ylpeästi oma itsensä, luvataan tapahtuman verkkosivuilla.

- Perinteiseen tapaan viikkoon kuuluu myös mahdollisuuksia viettää aikaa syrjinnästä vapaassa ympäristössä muun muassa elokuvailloissa, sateenkaarimessussa, karaokessa, sateenkaarivaelluksella ja Houmous -iltaravintolassa.

Aiemmin Hohto-nimellä tunnettua sateenkaaritapahtumaa on järjestetty vuodesta 2005.

Vuonna 2017 ennätysmäärä pride-tapahtumia

Pride-vuosi 2017 käynnistyi Suomessa jo maaliskuussa, jolloin järjestettiin Rovaniemellä Arctic Pride -tapahtuma. Huhtikuussa Kuusamossa hiihtokeskuksessa järjestettiin Ruka Pride.

Joensuun tapahtuman aikana on myös kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä 17. toukokuuta.

Kesäkuussa järjestetään pride-tapahtuma Tampereella ja kesä-heinäkuun vaihteessa Helsingissä. Heinäkuussa järjestetään tapahtumat myös Kajaanissa ja Kustavissa. Elokuussa pride-tapahtumat järjestetään Lahdessa, Inarissa, Uudessakaarlepyyssä, Hangossa, Maarianhaminassa, Sipoossa, Turussa ja Torniossa. Syyskuun alussa on vuorossa Raaseporin Karjaa.

Syksyllä Helsingissä järjestetään vielä TransHelsinki-tapahtuma.

Lähialueiden pride-tapahtumiin kuuluvat esimerkiksi heinäkuun alun Baltic Pride / Tallinn Pride ja elokuun alun Stockholm Pride.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Asianajaja sai varoituksen Asianajajaliitolta

vaeltaja2006 • 16.05.2017 03:19 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Asianajaja Juha-Pekka Hippi on saanut STT:n uutisen mukaan varoituksen Asianajajaliitolta. Tapahtumat liittyvät Aarnion oikeudenkäyntiin. Hippi oli ns. Malmin naisen asianajajana.

Hippi on vapaa-ajallaan kärynnyt huumeista ja mm. juonut olutta oikeudenkäynnissä. Hänet oli hälytetty kuulusteluun kesken lomansa ja hän myönsi, että hänen olisi pitänyt kuulusteluihin menon sijasta levätä. Asianajajaliiton valvontalautakunta arvioi, että toiminta oli omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa tai vähentämään luottamusta asianajajakuntaan.

Hippi on Ilta-Sanomissa olleen uutisen mukaan saanut ennenkin varoituksen. Muutama vuosi sitten Hippi soitteli humalassa oikeustalolle ja yritti keskeyttää istunnon, jonka päätyttyä hän itse ilmaantui paikalle vahvasti humalassa. Parhaillaan on vireillä salakatselujuttu. Asia tulee käräjille kesäkuussa.

Hippi oli Setan puheenjohtajana vuosina 2013-2014.

Hippi on tehnyt jonkin verran hlbtiq-ihmisten testamentteja. Testamentit säilyvät voimassa, kun ne on tehty laissa esitettyjen vaatimusten mukaisina.

Uutinen on tiistaiaamuna 16.5.2017 myös ainakin Helsingin Sanomissa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Homosuhteet laillisia 124 maassa, mutta rangaistavia yhä 72 maassa


ILGA:n raporttiin kuuluu myös kartta seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemasta. Tarkempi kartta löytyy ILGA:n verkkosivuilta, jonne linkki uutisen alta.
Täysi-ikäisten samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset vapaaehtoisuuteen perustuvat suhteet ovat laillisia 124 maassa. Homoseksuaaliset suhteet sallivien maiden määrä on lisääntynyt. Silti 72 valtiossa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat yhä rangaistavia, osassa elinkautisella vankeudella. Kahdeksassa YK-maassa samaa sukupuolta olevien välisestä suhteesta voidaan langettaa kuolemantuomio, joiden lisäksi viidessä se olisi mahdollista, mutta ei koskaan sovellettu.

Asia käy ilmi ILGA-järjestön maanantaina julkaisemasta State-Sponsored Homophobia – A World Survey of Sexual Orientation Laws: Criminalisation, Protection and Recognition -raportista, joka julkaistiin nyt 12. kerran.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan virallisesti 51 valtiossa. Oikeus avioliittoon on 23 maassa, minkä lisäksi 28 maassa parisuhde on mahdollista virallistaa jollain muulla tavalla. Yhteisadoptio on mahdollista 26 maassa ja perheen sisäinen adoptio 27 maassa.

Maailman maista alle neljäsosa tunnustaa seksuaalivähemmistöjen olemassaolon ja useissa maissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien itseilmaisua ja kokoontumisvapautta rajoitetaan. Myös seksuaalivähemmistöjä koskettavan asiallisen tiedon välittämistä suitsitaan.

Seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajat ovat 108 maassa yhteneväiset, kun 16 samaa sukupuolta olevien välisillä suhteella suojaikäraja on korkeampi.

Yhdeksässä valtiossa seksuaalivähemmistöjen suoja on määritelty perustuslaissa. Kaikkiaan 72 valtiossa on erityistä lainsäädäntöä työsyrjintää vastaan ja 63 valtiossa muuta syrjintäsuojalainsäädäntöä. Erityistä viharikoslainsäädäntöä on 43 valtiossa ja lainsäädäntöä vihanlietsontaa vastaan 39 valtiossa. Kolmessa valtiossa on kiellot ns. eheytystoimintaa vastaan.

Kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää vietetään 17. toukokuuta. Teemapäivää vietetään nyt 13. kerran.


» Jutun oma sivu
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy