ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hiuskeidas
Henkilökuntamme toteuttaa vaativammatkin persoonalliset työt vankalla ammattitaidolla. Saat meiltä myös ihanat käsi- ja jalkahoidot, ripsipermanentit oman kynnen vahvistuksen geelillä ja rakennekynnet. Erikoisosaamisena meikkaukset ja hiustenpidennykset.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Indiana: "uskonnonvapauden palauttamisen lain" katsotaan voivan johtaa hlbti-vähemmistöjen syrjintään


Indianan parlamenttirakennus osavaltion pääkaupunki Indianapolisissa.
Yhdysvalloissa Indianan osavaltiossa hyväksytty "uskonnonvapauden palauttamisen laki" on herättänyt vilkasta keskustelua.

Torstaina Indianan kuvarnööri Mike Pence hyväksyi lainsäätäjien äänin 40-10 hyväksymän lain, jonka arvioidaan mahdollistavan esimerkiksi hltbi-vähemmistöihin kuuluvien syrjintää. Uusi laki estää osavaltiota rajoittamasta ihmisten oikeutta uskonnon harjoittamiseen, mutta sen varjolla liikkeenharjoittaja voi myös kieltäytyä palvelemasta asiakkaita omaan uskonnolliseen vakaumukseen vedoten.

Pence kuitenkin kiistää, että laki olisi syrjivä.

Indianassa monet liikkeenharjoittajat ovat ottaneet kantaa lakia vastaan laittamalla yrityksensä ikkunaan tarran, jossa luvataan palveltavan kaikkia. Lain vastustajiin on liittynyt esimerkiksi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Vastaavanlaisia lakihankkeita on käynnissä muissakin Yhdysvaltain osavaltioissa, arvioiden mukaan vastalauseena tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön menestymiselle.


» Jutun oma sivu
Pride-euroviisubileissä Helsingissä 23.5. Loreen ja Satin Circus

Sami Mollgren • 30.03.2015 18:09 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Helsinki Priden ja Nytin Euroviisubileet järjestetään 23.5. Helsingin Circuksessa. Lavalla nähdään Loreen sekä Satin Circus. Kello 22 alkava euroviisufinaali nähdään Circucsen valkokankaalta.

- Ensimmäistä kertaa historiassa Helsinki Pride, Nyt ja Euroviisuklubi ry yhdistävät Euroviisustudion, konsertit ja massiiviset bileet! Lähtölaskenta Helsinki Prideen alkaa näistä bileistä 23.5.2015. Tänä vuonna tehdään kaikki isommin, intohimoisemmin ja tyylikkäämmin, lupaavat tapahtuman järjestäjät.

Tapahtuma toimii samalla myös Euroviisuklubi OGAE Finland ry:n virallisena Euroviisukatsomona.

Satin Circus raivasi tien Suomen Uuden Musiikin Kilpailun 2015 finaaliin. Loreen puolestaan vei euroviisuvoiton Ruotsiin vuonna 2012 kappaleella Euphoria. Artistien ja euroviisukatsomon lisäksi iltaa luvataan viihdyttävän euroviisuhenkiset DJ:t ja juontajat.

Liput tapahtumaan tulevat myyntiin Lippupalveluun ke 1.4.2015


Helsinki Pride 2015 järjestetään 22.-28. kesäkuuta.


» Jutun oma sivu
Hugo´s Room Helsingin Punavuoressa sulkee ovensa vappuna

Sami Mollgren • 29.03.2015 22:26 • 3 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA
Helsingin Punavuoressa, Isolla Roobertinkadulla toimiva Hugo´s Room sulkee ovensa vappuna ja lopettaa toimintansa. Hugo´s Roomista vahvistetaan, että liiketoiminta on myyty. Uuden yrittäjän käsissä ravintolatoiminnan kerrotaan jatkuvan rockbaarina, ja paikan toiminnan gaybaarina päättyvän.

Samalla päättyy Punavuoren pitkä perinne yhtenä Helsingin sateenkaariväen yöelämän alueista.

Hugo´s Room avasi ovensa keväällä 2009. Kesäisin ravintolan edustalla on ollut iso ja suosittu terassi. Ennen Hugo´s Roomin avautumista saman omistajan Room Albert toimi Albertinkadulla. Alkuperäinen Room oli Erottajalla, lähellä Iso Roobertinkadun alkupäätä ja samalla nykyisen Hugo´s Roomin sijaintia.

Punavuoressa toimi vielä 2000-luvun alkuvuosina useita sateenkaarivähemmistöille suunnattuja baareja. Jo 1980-luvulla Isolla Roobertinkadulla aloitti toimintansa Gay Gambrini. Se sulki ovensa Don’t Tell Mama -yökerhon avattua ovensa Annankadun Kampin päässä 1990-luvun alkupuolella. DTM muutti 2000-luvun alussa takaisin juurilleen Isolle Roobertinkadulle, jossa se toimi vuoden 2011 loppuun asti. Lähistöllä Annankadulla toimi myös vuonna 1996 avannut ja 2012 ovensa sulkenut Lost & Found. Pursimiehenkadulla puolestaan toimi jonkin aikaa 1990-luvulla Olotila, ja Isolla Roobertinkadulla toiminut Imaamin keinutuoli oli sekin sateenkaariväen suosiossa. 2000-luvulla Annankadulla toimi myös Birdie, mutta sen lento jäi lyhyeksi.

Viime vuosina Helsingin sateenkaareva yöelämä on keskittynyt aivan kaupungin ydinkeskustaan: yhdessä ryppäässä toimivat karaokestaan tunnettu Mann´s Street, nuoremman hlbti-väen sekä näiden avarakatseisten ystävien suosima dtm ja hieman vanhempien miesten suosima Hercules. Keskustassa Kampissa on myös kahvila Cavalier sekä erotiikka- ja videoliikkeenä tunnettu Keltainen ruusu. Helsingin toinen "homoalue" on Kallio, jossa on pari nimenomaan sateenkaarikansalle suunnattua korttelikapakkaa: Fairytale ja Terassibaari, lisänä runsas joukko "sateenkaarimyönteisiä" paikkoja sekä sateenkaaren värejä tunnustava kahvila Kulma ja kesäisin toimiva Bear Park Cafe. Kallion yöelämää rajoittaa se, että alueelle ei juuri anneta lupia pitää ravintoloita auki yli kahden, koska yömetelin aiheuttamat häiriöt ovat suuret tiheään asutulla alueella.

Kesällä 2014 Töölön kisahallin parkkipaikan reunalla Olympiastadionin vanhassa käymälärakennuksessa toimi isolla terassilla varustettu Freedom, ja vappuna sen on määrä aloittaa kesäkausi 2015.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Yhdenvertaisen avioliittolain vastustajien kansalaisaloitteen nimenkeruu käynnistyi

Sami Mollgren • 29.03.2015 16:26 • 23 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Nimenkeruun ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina kello 16 ´Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain muutossäännösten kumoamisesta´ oli saanut 666 sähköistä kannatusilmoitusta. (kuva: ruutukaappaus)
Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruu on alkanut kansalaisaloite.fi -palvelussa. Nimenkeruu käynnistyi vuorokauden vaihduttua sunnuntaihin, 29. maaliskuuta 2015, ja aikaa vaaditun 50 000 nimen keräämiseen on puoli vuotta, eli syyskuun loppuun asti.

Aito avioliitto ry:n ajama "Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain muutossäännösten kumoamisesta" esiteltiin lauantaina Vantaalla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa vieraana oli esimerkiksi Ranskan La Manif Pour Tous -järjestön presidentti Ludovine de La Rochère. Järjestön aloitteesta käynnistyneet yli miljoona tasa-arvoisen avioliittolain vastustajaa kaduille keränneet mielenosoitukset saivat myös väkivaltaisia piirteitä.

- Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Sukupuolineutraali avioliitto riistää adoptiolapselta mahdollisuuden korvaavaan kokemukseen eri sukupuolta olevista vanhemmista, isästä ja äidistä. Lapsen oikeus olla isän ja äidin hoidettavana ei voi toteutua samaa sukupuolta olevien avioliitossa. Samaa sukupuolta olevien parien oikeudet on huomioitu riittävällä tavalla parisuhdelaissa, todetaan aloitteen alustustekstissä.

Aloitteen kriitikot ovat todenneet, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei kuitenkaan aiheuta muutosta siihen, miten lapsen oikeus olla isän ja äidin hoidettavana toteutuu nykyään. Lisäksi jokainen adoptioprosessi on yksilöllinen, perusteellinen ja lapsen parhaaseen perustuva. Lakiuudistus ei vaikuta siihen, että avioparilla ei ole subjektiivista adoptio-oikeutta, vaan oikeus hakea adoptiota.


Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain lopullisessa äänestyksessä 12. joulukuuta 2014. Tasavallan presidentti vahvisti sen allekirjoituksellaan 20. helmikuuta 2015 osaksi Suomen lainsäädäntöä. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista oli ensimmäinen laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjanmaalla kohu aids-aiheisesta sarjakuvastripistä

Sami Mollgren • 28.03.2015 23:40 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Ilkka-lehden toimitalo Seinäjoella
Pohjanmaalla ilmestyvässä Ilkka-lehdessä perjantaina julkaistu sarjakuvastrippi on herättänyt närkästyneitä puheenvuoroja sosiaalisessa mediassa. Lehden päätoimittaja on pahoitellut stripin julkaisua. “Suomen rehellisin automyyjä” -sarjakuva vaihdetaan tapauksen vuoksi suunniteltua aiemmin toiseen.

Asiasta kertoo MTV3.

Stripissä lääkäri kertoo vastaanotolla olevalle epätoivoiselle miehelle tällä olevan aidsin. Lääkäri kertoo kirjoittavansa reseptiin hernerokkaa, kirnupiimää ja hapankaalia, reiluina annoksia neljästi päivässä seuraavan kahden viikon ajan. Mies kysyy lääkäriltä, että auttaako reseptissä määrätty varmasti aidsiin. Siihen lääkäri toteaa, ettei luultavasti auta, mutta sen jälkeen mies ainakin tietäisi, mitä varten takapuoli on olemassa.

Ilkan päätoimittaja Satu Takala sanoo MTV Uutisille lehden saaneen muutaman palautteen. Hän myös pahoittelee sarjakuvan pääsemistä lehteen. Hän toteaa, ettei iltavuorossa huomattu sarjakuvan sisältöä. Päätoimittaja sanoo, ettei piirtäjän kanssa ole keskusteltu asiasta. Ilkassa alkaa kyseisen sarjakuvan sijalla ilmestyä kuun vaihteen jälkeen toinen sarjakuva.

Sosiaalisen median kommenteissa on yleisesti katsottu stripin vitsi mauttomaksi ja leimaavaksi. Keskustelussa on kuitenkin kritisoitu myös "vähästä hermostumista" ja pohdittu sitä, että irvaillaanko stripissä mahdollisesti aidsin ja anaaliyhdynnän välisen yhteyden asemesta vanhoille käsityksille hiv:n tartuntatavoista.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Amerikkalaispainija kaapista

Sami Mollgren • 28.03.2015 23:10 • 9 kommenttia. UUTISET: URHEILU

Mike Pucillo (kuvakaappaus Youtube-videolta)
Amerikkalaispainija Mike Pucillo, 26, on kertonut homoseksuaalisuudestaan haastattelussa The Open Mat -sivustolle.

Pucillo avautui lehdelle esimerkiksi raskaista kouluvuosistaan, jolloin hän kulutti vuosia toivoen, ettei olisi homo, koska hän koki ympärillään olevien suhtautumisen homoseksuaalisuuteen kielteiseksi. Hän kuvailee, että painin luonne fyysisenä ja maskuliinisena lajina vaikeutti kaapistatuloa. Nyt hän toivoo, että olisi voinut jo vuosia sitten olla oma itsensä.

- Olet koko elämäsi ajan saanut kuulla, että homoseksuaalisuus on huono asia. Olet kuullut sen opettajiltasi, olet kuullut sen ystäviltäsi, olet kuullut sen valmentajiltasi, olet kuullut sen vanhemmiltasi, sanoi Pucillo.

Runsas vuosi sitten hän kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan vanhemmilleen ja lähimmille ystävilleen.

Nyt hän toivoo tarinansa auttavan muita vastaavassa tilanteessa olevia.

- Haluan ihmisten ymmärtävän etteivät ole asian kanssa yksin. Jos voin auttaa yhtäkin henkilöä selviytymään, niin olen tyytyväinen. Jos onnistun yhden ihmisen kohdalla, on tarinani kertominen kaikille sen arvoista. Tiedän, että on ihmisiä, jotka eivät pidä tästä. Heille kerron, että olen viettänyt 26 epämukavaa vuotta. Se ei ole enää minun ongelmani, sanoi Pucillo.

Pucillo kertoo ainoaksi syykseen avautua julkisesti asiasta sen, että hän tietää urheilun parissa olevan oman seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa painiskelevia ja omaa ulostuloa pohtivia.

- Mitä enemmän he kuulevat siitä, sitä helpompaa se heille on.


Mike Pucillo teaches the Front Headlock Series (2010)Mike Pucillo (Ohio State) after semifinal win at 2009 NCAA Wrestling Championships


Urheilijan uransa jälkeen Pucillo siirtyi valmentajaksi. Hän on kolminkertainen All-American ja vuoden 2008 NCAA Division I mestari Ohio Staten yliopistosta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Nelinkertainen salkov vei voittoon taitoluistelun MM-kisoissa

vaeltaja2006 • 28.03.2015 20:22 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU

Kuva youtube-videosta
Shanghaissa taitoluistelun MM-kisoissa torstaina parien vapaaohjelmassa kultaa voittivat kanadalaiset Mea­gan Du­ha­mel ja E­ric Rad­ford. Heidän voittonsa johtui täsmällisyydetä ja osittain myös onnistuneesta nelinkertaisesta heittosalkovista, joka vaatii huomattavan määrän akrobatiaa.

Radford on 30-vuotias. Hän tuli kaapista joulukuussa 2014. Hän ei kuitenkaan uskaltanut ulos kaapista ennen Sotshin oylmpialaisia, vaikka oli niin suunnitellut. Parina viime vuonna hän on jo saanut kaksi pronssimitallia.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavat kokoustavat ja käynnistävät kansalaisaloitteen

Sami Mollgren • 28.03.2015 13:02 • 17 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä vastustava Aito avioliitto ry järjestää lauantai-iltapäivänä kokouksen Vantaalla. Tilaisuudessa esitellään yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustava kansalaisaloite, jonka kannatusilmoitusten kerääminen alkaa sunnuntaina.

Tilaisuudessa luennoi Jyväskylän yliopistossa kasvatustieteen professorina toimiva Tapio Puolimatka "tieteen näkökulmasta" siitä, "miten sukupuolineutraali avioliittolaki murentaa yhteiskuntaelämän perustaa".

Vieraina ovat myös Ranskassa järjestettyjen samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastaisten väkivaltaisiksikin yltyneiden mielenosoitusten järjestäneen La Manif Pour Tous -järjestön presidentti Ludovine de La Rochère sekä Virossa äänekkäästi samaa sukupuolta olevien parisuhteiden yhteiskunnallista tunnustamista ja yleisesti hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta edistäviä hankkeita vastustava Varro Vooglaid.

Tilaisuudessa ilmoitetaan olevan mukana myös Seppo Särkiniemi (kesk), Stig Kankkonen (rkp), Peter Östman (kd), Mika Niikko (ps) sekä Aito avioliitto ry:n puheenjohtaja Jukka Rahkonen. Tilaisuuden juontaa Pasi Turunen.

Tapahtumassa julkaistaan myös kansalaisaloite, jonka tavoitteena on kumota eduskunnan joulukuussa hyväksymä vuonna 2017 voimaan astuva tasa-arvoinen avioliittolaki. Aloitteen kannatusilmoituksia aletaan kerätä sunnuntaina.

Ennakkoilmoittautumisen vaatineeseen kokoukseen osallistuville luvataan kahvitarjoilu.

Kritiikkiä pelottelusta ja vääristelystä

Aito Avioliitto ry:n yhdenvertaisen avioliittolain vastainen hanke on ehtinyt jo saada kritiikkiä lapsien ottamisesta keppihevoseksi ja pelottelusta tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksilla: viestinnässään yhdistys on esimerkiksi esittänyt, että lakiuudistus muuttaisi lasten asema suhteessa biologisiin vanhempiinsa - että se "riistää lapsen oikeuden omaan isään ja äitiin", vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki ei asiaan vaikuta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sinuiksi -palvelu kaipaa palautetta siihen vuonna 2014 yhteyttä ottaneilta

Sami Mollgren • 28.03.2015 12:05 UUTISET: YLEISET • KOTIMAA
Pian vuoden ranneliike.net -sivuston yhteydessä toiminut Pirkanmaan Setan hallinnoima Sinuiksi - valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu toivoo saavansa palautetta palvelua käyttäneiltä.

- Palveluumme tuli vuonna 2014 yli 700 yhteydenottoa. Tällaiselle matalan kynnyksen asiakaspalvelulle on tarvetta. Saamme paljon kiitosta tehdystä työstä, koetusta hyödystä kuin myös tärkeää kritiikkiä mm. vastausaikojen venymisestä. Ajoittain palvelussa oli ruuhkaa ja vastaamiseen meni enemmän aikaa kuin luvattu viikko, kertoo palvelun toiminnanjohtaja Mikko Väisänen.

Väisänen kertoo, että tyypillisiä yhteydenoton syitä ovat hallittu ulostulo, itsemäärittely eli seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuoli-identiteetin miettiminen omakohtaisesti, perheenjäsenen tai läheisen kohtaaminen, sosiaaliset paineet, vähemmistöstressi, itsesyrjintä, seksi, seksuaalisuus, seurustelun aloittaminen, yksinäisuus, vihapuhe, kiusaaminen, eheyttäminen tai muu syrjintäkokemus, homo- ja transfobian käsittely ja vertaisten tavoittaminen.

Palvelua vuonna 2014 käyttäneiltä toivotaan palautetta

Väisänen kiittää jo tulleista palautteista, mutta toteaa, että vielä lisää tietoa käyttäjäkokemuksista tarvitaan, jotta palvelua voidaan kehittää ja samalla osoittaa riippumattomasti palvelua rahoittavalle RAY:lle palvelusta mahdollisesti saatua vastetta.

- Lähetämme aina lyhyen palautekyselyn vastatessamme verkon kautta tuleviin kysymyksiin, mutta esimerkiksi puhelimessa palautteen keruu ei ymmärrettävästi ole yhtä sujuvaa. Palautelinkkiä ei esimerkiksi voi lähettää tekstiviestinä tuntemattomista numeroista tulleisiin soittoihin. Usealle yhteydenottajalle oman yksityisyyden suojaaminen on tärkeää, kertoo Väisänen.

Väisänen toivoo, että vuonna 2014 yhteydessä tuki- ja neuvontapalveluun puhelimitse, anonyymin vastauslomakkeen tai sähköpostin kautta olleet vastaisivat huhtikuun 2015 loppuun mennessä lyhyeen palautekyselyyn, johon vastaaminen vie vain hetken.


» Jutun oma sivu
Tom of Finland sammutuspeitteessä

Sami Mollgren • 28.03.2015 10:43 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Tom of Finlandin työllä varustettu sammutuspeite Jalo Helsingin verkkokaupassa (kuvakaappaus verkkokaupan tuotesivulta)
Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Sammutuspeitteen suojapussi on kuvitettu Tom of Finlandin työllä.

Englanninkielinen markkinointisivu on otsikoitu Kohtaa uusi hengenpelastajasi. Turvallisuusvinkkinä muistutetaan, että "älä pidä sitä kaapissa". Varsinaisen verkkokaupan sivulla todetaan, että paloturvallisuusviranomaiset suosittelevat sammutuspeitettä jokaiseen kotiin, ja että sammutuspeitettä on syytä pitää esillä näkyvässä paikassa. Käyttöohjeet on painettu pussin kääntöpuolelle.

Sammutuspeitteestä on kahdella eri kuvalla varustetut versiot: The Aviator ja The Dog.

Jalo Helsingin tuotteista tunnetaan erityisesti Paola Suhosen suunnittelema kärpäsen muotoinen Lento-palohälytin. Valikoimaan kuuluu myös Harri Koskisen suunnittelema tavallista palohälytintä pehmeämmin muotoiltu Kupu-hälytin. Palovarottimet on suunniteltu helposti käytettäviksi ja samalla sisustuselementiksi, otsikolla "Turvallisuus voi olla kaunista".

Good News from Finland -sivuston mukaan palohälyttimien kauppa käy parhaiten Saksassa ja Ranskassa. Sivuston haastattelema Jalo Helsingin Mikko Järvenpää kertoo, että Saksassa myynti on Suomeen verrattuna moninkertaista. Venäjään erona on se, että Keski-Euroopassa palovarotin on tuttu tuote.

Tom of Finland -teemaisten tuotteiden innoittajaksi Järvenpää tunnustaa Tom of Finlandin -postimerkkien saaman julkisuuden.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kalifornian oikeusministeri yrittää keskeyttää aloitteen homojen teloittamisesta

Sami Mollgren • 27.03.2015 21:07 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kalifornian oikeusministeri Kamala Harris on ilmoittanut pyytävänsä osavaltion korkeimmalta oikeudelta lupaa aloitteen pysäyttämiseksi. Hän perustelee pyyntöään sillä, että asianajajana työskentelevän Matt McLaughlinin tekemän lakialoitteen tavoite on maan perustuslain vastainen. Hän myös katsoo sen uhkaavan yleistä turvallisuutta.

Oikeusministerin mahdollisuuksia pysäyttää lain eteneminen rajoittaa vuonna 1978 osavaltion korkeimmassa oikeudessa tehty päätös sen jälkeen, kun oikeusministeri oli yrittänyt pysäyttää kansanäänestyshankkeen.

Oikeusministeri Harrisin tehtäviin kuuluu kansalaisaloiteiden valmistelu nimenkeräystä varten. Harris on ilmaissut toivovansa, ettei joudu valmistetelemaan McLaughlinin aloitetta. Kansan vaatimukset aloitteen välittömästä kaatamisesta ovat voimistuneet, vaikka tiedossa on, ettei aloitteella ole käytännössä mahdollisuuksia tulla laiksi.

Mikäli korkein oikeus epää luvan aloitteen pysäyttämiseksi, etenee aloite allekirjoitusten keräämisvaiheeseen. Aloite tarvitsee 365 000 allekirjoitusta, jotta se etenisi vuoden 2016 vaalien yhteydessä järjestettävään kansanäänestykseen.

Matt McLaughlinin lakialoitteessa vaaditaan homojen tappamista "luodilla päähän tai muulla soveliaalla menetelmällä". Aloitteessa esitetään myös hlbti-oikeuksien tukemisen määrittelemistä rangaistavaksi.


» Jutun oma sivu
Itävallassa heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, ihmisoikeustuomioistuin käsittelee tapauksen

vaeltaja2006 • 27.03.2015 17:40 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Itävaltalainen kylämaisema
Itävaltalainen Linzistä kotoisin oleva heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, mutta osavaltio ja oikeusistuimet eivät sitä salli heteroparille. Viimeksi perustuslakituomioistuin hylkäsi heidän valituksensa. Perustuslakituomioistuimen mukaan heterot eivät ole historiallisesti syrjitty ryhmä, ja sen vuoksi viranomaiset voivat estää heiltä rekisteröidyn parisuhteen, kun on tarjolla avioliitto.

Heteropari on perustellut haluaan rekisteröityn parisuhteeseen niin, että se sopii heidän tilanteeseensa paremmin. He eivät halua solmia perinteistä siviiliavioliittoa. Rekisteröidyssä parisuhteessa eroamisaika on lyhyempi, elatusmaksut ovat pienemmät ja suhteen vaatimuksena on vain huolenpito, mutta ei uskollisuus, kuten itävaltalaisessa avioliitossa. Heidän mielestään on syrjintää, etteivät he voi solmia rekisteröityä parisuhdetta.

Nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt ottaa heidän valituksensa käsittelyyn. Itävallan hallitus joutuu perustelemaan lainsäädäntöään kesäkuun 25. päivään mennessä.

Vuonna 2013 ihmisoikeustuomioistuin käsitteli samantapaisen tapauksen, mutta siinä Kreikka kieltäytyi hyväksymästä homopareille rekisteröityä parisuhdetta. Se oli tarkoitettu vain heteropareille. Ihmisoikeustuomioistuimessa homoparien tekemä valitus voitti.

Itävaltalainen ihmisoikeusjärjestö Rechtskomitee Lambda on löytänyt Itävallan ongelmaan helpon ratkaisun: hyväksytään Itävallassakin avioliittolain muutos, joka sallii homo- ja lesbopareille avioliiton. Sen jälkeen voidaan luopua rekisteröidystä parisuhteesta, joka avautuessaan heteroille heikentäisi avioliiton merkitystä ja arvokkuutta.
Suomessa vastaavanlaista tilannetta ei luultavasti voi syntyä, koska avioliittolain muutosten tullessa voimaan 2017 todennäköisesti uusia rekisteröityjä parisuhteita ei enää voida solmia. Kaikkia vanhoja rekisteröityjä parisuhteita ei kuitenkaan automaattisesti muuteta avioliitoiksi, jos asianomaiset eivät sitä halua. Uusi hallitus joutuu näitä asioita tarkentamaan.


» Jutun oma sivu
Finlaysonin verkkokaupan myynti kasvoi viime vuonna 96%


Näyteikkuna Helsingin Esplanadilla tammikuun lopussa 2015
Talouselämä-lehti kertoo, että Finlaysonin Tom of Finland -kuosit ovat olleet suuri menestys verkkokaupassa. Joulukuussa myynnin kasvu oli jopa 151%. Tom of Finland -tuotteita on mennyt 21 maahan.

Syksyn aikana suosittuja kuoseja ovat olleet myös Otso ja pesue, joissa on luontoaiheita. Tom of Finland -tuotteet esiteltiin marraskuussa 2014. Tuotteina oli ainakin satiinipussilakanoita, froteepyyhekitä ja keittiötekstiilejä. Tammikuussa ehti olla jo talven alennusmyyntikin.


» Jutun oma sivu
Broadway Backwards 2015 hyväntekeväisyystapahtumassa repäisevä miestanssijoiden versio Cell Block Tangosta

Camille • 26.03.2015 00:40 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
Osana New Yorkissa järjestettyä hyväntekeväisyystapahtumaa Broadway Backwards 2015 nähtiin maaliskuun alussa Broadway-ohjaaja Robert Bartleyn ohjaama versio tunnetun Chicago-musikaalin kappaleesta Cell Block Tango. Erikoista tässä versiossa on, että alkuperäisen naiskokoonpanolla esitetyn version sijaan esitys oli muutettu komeiden miestanssijoiden revyyksi.

Tanssijat Joshua Buscher-West, Marty Lawson, Alfie Parker Jr., Waldemar Quinones-Villanueva, Alex Ringler ja Ryan Steele todella antavat mahtavan (ja melko homoisan) vastineen alkuperäiselle versiolle.

Broadway Backwards on vuosittain järjestettävä juhla, jossa homot ja lesbot saavat kokea heille tuttuja tarinoita musikaaliteatterin esitysten kautta tunnettujen Broadway-esiintyjien esittämänä.

9. maaliskuuta järjestetyssä loppuunmyydyssä hyväntekeväisyystapahtumassa kerättiin yhteensä ennätyssumma 466 717 dollaria Broadway Cares/Equity Fights AIDS järjestölle ja New Yorkin The Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Community Centerille.

Katso koko esitys:


» Jutun oma sivu
KD teki Susanna Huovisesta tasa-arvon sankaria

jnsto • 25.03.2015 22:15 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Susanna Huovinen ajankohtaisessa vaalikuvassaan. Äänestysnumeron olemme rajanneet kuvasta.
Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä yritti oikeututtaa KD:n päätöstä kampittaa tasa-arvokehitys hallituksen viime kuukausina ministeri Susanna Huovisen (sd) toiminnalla. - Kun Huovisesta tuli peruspalveluministeri, hän aloitti heti aihepiirin valmistelun salassa. - Meidät pidettiin tästä sivussa, kertoi Maanselkä Helsingin Postitalolla järjestetyssä vaalikeskustelussa.

Maanselkä sanoi, että translain kaataminen jo esitysvaiheessa oli mahdollista, kun kristillisdemokraatit olivat saaneet vaankieliaseman vihreiden lähdettyä hallituksesta. Tähän vihreiden Jani Toivola huomautti puolueen ydinarvoihin kuuluneiden seikkojen aiheuttaneen hallituksesta lähdön. Katainen-Stubb -hallitusten sisäisen veto-oikeusperiaatteen puitteissa esityksellä olisi ollut kuitenkin vaikeuksia joka tapauksessa.

Vaimean naurun sai yleisössä aikaan toisen keskustelijan huomautus, että sosialidemokraateilla ja kokoomuksella ei ollut keinoja tai mahdollisuuksia vastustaa KD:n vaikutusvaltaa hallituksessa. Keskustelussa muistutettiin myös kuvaposeerauksesta, jossa translain puolesta kampanjoineet olivat esiintyneet Alexander Stubbin seurassa, kun lain muuttamisen oletettiin vielä olevan tulossa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri vakavoitui jossain osassa keskustelua korostamaan puolueensa "oikeutta toimia arvojensa mukaan", mutta valitsi hetkittäin myös keskustelun "pellen roolin" pyöritellen panelistien käyttöön annettua vihreä-punaista äänestyslappua. Pääasiassa muihin leireihin kuuluneessa yleisössä tämä käytösmalli saattoi olla myös pehmentävä pr-tekijä. - Eihän täällä minun äänestäjiäni ole, totesi Maanselkä.

Maanselkä totesi, että Huovisen "salainen toiminta" ei ehkä ollut kaikkien tiedossa, "mutta tulkoon nyt kerrotuksi".

Huovinen on ehdolla Keski-Suomen vaalipiirissä, josta pyrkii myös Maanselkä. He eivät ole kilpailijoita. Kristillisdemokraattien pienestä vetoavusta voi Huoviselle olla hyötyäkin sikäli, että kokoomuksen edistykselliseen siipeen kuuluneen Henna Virkkusen jäljiltä on tasa-arvohakuisia ääniä kotia vailla ja kokoomuksen arvokonservatiiveihin kuuluvan Palolan nousu Virkkkusen seuraajaksi on havahduttanut maakunnassa kokoomuksen äänestämisen epävarmuudesta.

Susanna Huovinen kuului syksyllä 2011 siihen suppeaan kansanedustajien ryhmään, joka edustaja-aloitteella yritti saada muutosta Suomen avioliittolainsäädäntöön. Aloite ei saanut riittävästi tukea muilta kansanedustajilta ja raukesi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Hlbti-teemainen vaalipaneeli järjestettiin keskiviikkona Helsingissä

Sami Mollgren • 25.03.2015 21:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Panelistit kahdeksasta puolueesta (kuva: Mikko Kivinen)
Kansanedustajaehdokkaat kahdeksasta puolueesta keskustelivat keskiviikkona 25.3. Helsinginssä Kirjasto 10:ssä järjestetyssä valtakunnallisessa vaalipaneelissa. Keskustelun järjestivät Amnesty International – Suomen osasto, Seta, Sateenkaariperheet ry ja Trasek ry.

Valtakunnallisessa vaalipaneelissa keskusteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksista. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa translakia, turvapaikanhakijoita ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi vanhempaa.

Tilaisuutta oli seuraamassa yli sata henkilöä. Vilkasta keskustelua käytiin myös Twitterissä aihetunnisteella #SateenkaariSuomi.

Kaikki panelistit kristillisdemokraatien edustajaa lukuun ottamatta kannattivat itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Tämä tarkoittaisi, että juridisen sukupuolen vahvistamiseksi ei enää edellytettäisi esimerkiksi pitkiä tutkimuksia, vaan sukupuolimerkinnän voisi korjata maistraattiin tehtävällä ilmoituksella.


Johan Ekman (rkp) totesi, että juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus on erotettava toisistaan.


Tapio Huttula (kesk/sit) sanoi haluavansa translakiuudistuksen hallitusohjelmaan.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat Amnestyn puoluekyselyssä ilmoittaneet vastustavansa lakiuudistusta.


Viimeaikaisten tutkimusten mukaan erityisesti transnuoret kokevat itsensä usein näkymättömiksi koulussa ja muussa yhteiskunnassa.

- Translaki suojaisi nimenomaan lapsia ja nuoria, kun he tulisivat näkyviksi esimerkiksi koulussa. Ammattilaiset tarvitsevat pelisäännöt – nyt sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ei aina osata puhua, Jani Toivola (vihr) sanoi.


Perheoikeuksista paneelissa käsiteltiin muun muassa äitiyslakia ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi juridista vanhempaa.

- Äitiyslaki ei ole keltään pois vaan vahvistaa lasten oikeuksia, Pilvi Torsti (sdp) totesi.


Kaikki ehdokkaat kristillisdemokraatteja lukuunottamatta ilmoittivat kannattavansa Suomeen toimintaohjelmaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi.

- Ratkaisevaa on, mitä todella tehdään ja osoitetaanko toimintaan myös resurssit, sanoi Vasemmistoliiton Mai Kivelä.


Jaana Pelkosen (kok) mukaan on ihme, ettei tällaista ohjelmaa jo ole.


- Myös muiden ryhmien ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta tulee edistää ihmisoikeusohjelmalla, totesi Ritva Elomaa (ps).


Asmo Maanselkä (kd) ilmaisi puolueensa arvopohjaisen vastustavan kannan tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan. Maanselkä myös sanoi, että translakia ei tulisi säätää, koska sen tuloksena syntyisi ns. kolmas sukupuoli, jolloin juridisesti miespuolinen voi synnyttää.
» KD teki Susanna Huovisesta tasa-arvon sankaria

- Puolueiden välillä on eroja, mutta myös useimpien puolueiden sisällä ehdokkaiden kannoissa on suuria eroja. Vaadimmekin, että puolueet sitoutuvat eduskuntavaaleissa selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksiin, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo.Kuuntele äänitallenne vaalipaneelista (pituus 1 tunti, 53 minuuttia).
Johan Ekman (rkp) (kuva: Mikko Kivinen)
Tapio Huttula (kesk/sit) (kuva: Mikko Kivinen)
Jani Toivola (vihr) (kuva: Mikko Kivinen)
Pilvi Torsti (sdp) (kuva: Mikko Kivinen)
Mai Kivelä (vas) (kuva: Mikko Kivinen)
Jaana Pelkonen (kok) (kuva: Mikko Kivinen)
Ritva Elomaa (ps) (kuva: Mikko Kivinen)
Asmo Maanselkä (kd) (kuva: Mikko Kivinen)
Panelistit Johan Ekman (rkp), Ritva Elomaa (ps), Tapio Huttula (kesk/sit), Mai Kivelä (vas), Asmo Maanselkä (kd), Jaana Pelkonen (kok), Jani Toivola (vihr) sekä Pilvi Torsti (sdp) kertoivat myönteisen tai kielteisen kantansa erinäisiin paneelin teemaa sivuaviin kysymyksiin. (kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Avoimesti homoseksuaalisia poliitikkoja – erityisesti lesboja – on edelleen hyvin vähän

Tuula Juvosen tänään julkaistu kirja ”Kaapista kaapin päälle” selvittelee, miksi Suomessa homojen ja lesbojen asemaan on ollut vaikea saada parannuksia lainsäädännön kautta. Politiikassa heteromiehet ovat yhä määrittäneet sen, mikä on hyväksyttävää. Naiset ja homot ovat vuosikymmeniä olleet paitsiossa. Vasta viime vuosina on tilanteeseen alkanut tulla parannusta. Mutta vaikka homomiehiä on päässyt politiikan huipulle, ”julkilesbojen” on ollut vaikeampaa nousta esiin.

Tuula Juvonen tarkastelee politiikan ilmaston muuttumista homonäkökulmasta 1980-luvulta 2010-luvulle. Kirjassa hän vertaa Suomen tilannetta Saksaan, jossa on huomattava määrä homo- ja lesbopoliitikkoja, ja monet ovat merkittävissä asemissa, Westerwelle oli jopa ulkoministerinä.

Kirjan julkistustilaisuudessa tänään kuultiin kolme erilaista arviota kirjasta. Puhujina olivat politiikan tutkija Jaana Kuusipalo, yhteiskuntatieteen maisteri, feministi ja kirjailija Rosa Meriläinen ja SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen. Heidän puheenvuoronsa ovat seuraavassa lähes kokonaan. Puheenvuorot eivät ole helppoja. Niiden kuunteleminen vaatii syventymistä.

Kirjan tekijä Tuula Juvonen kertoo aluksi ranneliike.netille omasta tutkijan työstään ja tänään julkaistun kirjan teemoista.
Julkistamistilaisuuden aluksi Tuula Juvonen kertoi laajemmin kirjansa sisällöstä.
Rosa Meriläinen kuvasi värikkäästi tuntemuksiaan kirjasta ja naisesta poliitikkona. Yllä olevassa kuvassa Rosa Meriläinen.
Tutkija Jaana Kuusipalo on tutkinut mm. naista poliitikkona.
Reijo Paananen aloitti SDP:n puoluesihteerinä Jutta Urpilaisen kaudella ja jatkaa nyt edelleen Antti Rinteen kaudella. Hän on politiikan huipulla, vaikka ei olekaan ollut kansanedustajana. Paanasen puheenvuoron jälkeen Tuula Juvonen kommentoi kuultuja puheenvuoroja.

» Jutun oma sivu
YK hyväksyi puolisoille kuuluvat edut myös homopareille - vastoin Venäjän kantaa

Sami Mollgren • 24.03.2015 20:18 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
YK:n budjetista vastaava komitea on päättänyt äänin 80-43, että jatkossa myös homoavioliitossa ja muunlaisessa rekisteröidyssä parisuhteessa eläville kuuluvat puolison sairausvakuutus- ja eläke-edut, riippumatta siitä, tunnustetaanko liitot paikallisesti siinä maassa, jonka kansalainen työntekijä on.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia näkyvästi tukenut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti asiasta heinäkuussa 2014, mutta muutosta vastustanut Venäjä vaati, että asiasta järjestetään äänestys. Venäjän edustaja vetosi ennen äänestystä siihen, että YK:n pitäisi kunnioittaa eroja eri maiden kulttuurissa sekä valtioiden oikeutta päättää itsenäisesti omista linjauksistaan.

Budjetista vastaavan komitean oli hyväksyttävä uudistus, koska muutos vaikuttaa puolisoiden etuuksien budjettiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA:n suurkaupunkien hlbti-asukkaiden määrää selvitetty

Sami Mollgren • 24.03.2015 19:56 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
New Yorkissa ja Los Angelesissa on USA:n suurimmat hlbti-yhteisöt, mutta San Franciscossa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien osuus väestöstä on korkein.

San Francisco, New York ja Los Angeles

San Franciscon suurkaupunkialueella itsensä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaksi määrittelee 6,2 prosenttia väestöstä. Oregonin Portlandissa vastaava prosenttiluku on 5,4, Texasin Austinissa 5,3 ja Louisianan New Orleansissa 5,1.

Lukumääräisesti eniten hlbti-vähemmistöihin itsensä kuuluvaksi katsovia on kuitenkin New Yorkissa. Vaikka vähemmistöihin kuuluvia on vain neljä prosenttia, arvioidaan suurkaupungissa olevan kaikkiaan 756 000 hlbti-vähemmistöihin kuuluvaa. Los Angelesissa hlbti-vähemmistön osuudeksi arvoidaan 4,6 prosenttia väestöstä - kaikkiaan 590 000 ihmistä.

Gallupin selvityksen tulosten ohessa julkaistussa kommenttiosiossa San Franciscon kärkipaikkaa ei ihmetellä; kaupungin hlbti-yhteisö on ollut pitkään näkyvä ja poliittisesti aktiivinen. Historioitsijat myös nostavat esiin kaupungin merkityksen homojen turvapaikkana. Portland, Seattle, Los Angeles ja Boston nostetaan myös esimerkeiksi alueista, joissa on yhteiskunnallinen ilmasto ja aktiivinen hlbti-yhteisö.

Austin, New Orleans ja Denver taas ovat keskellä konservatiivisia alueita, ja niille nähdäänkin mahdollinen rooli paikkana, jonne hlbti-väestöä muuttaa ympäröiviltä seuduilta. Myös konservatiivisen Utahin osavaltion Salt Lake Cityssä hlbti-väestön osuus on tutkimuksen huippua.

Etelän osavaltioissa ja Keskilännessä hlbti-väestön osuus pienempi

Pienin hlbti-väestön osuus on Alabaman Birminghamissa, 2,6 prosenttia. Pennsylvanian Pittsburghissa luku on 3,0 ja Memphisin Tennesseessä 3,1.

Selvityksen kommenttiosiossa todetaan, että kahdeksan peränpitäjä-kymmeniköstä sijaitsee etelässä ja Keskilännessä, joissa hlbti-vähemmistöihin suhtaudutaan erityisen kielteisesti. Pittsburghissa iäkkään väestön osuus on erityisen suuri, ja tutkimusten mukaan juuri iäkkämmässä väestönosassa on vähemmän henkilöitä, jotka katsovat kuuluvansa hlbti-vähemmistöihin.

Hlbti-myönteisten teknologiayritysten kotina tunnetun Piilaakson San Josen päätyminen häntäpään kymmenikköön sen sijaan herättää huomiota: kommenttiosiossa arvioidaan, että piilaaksossa työskentelevät hlbti-vähemmistöihin kuuluvat olisivat valinneet asuinsijansa lähempää San Franciscoa.

Viidenkymmenen suurimman kaupunkiseudun ulkopuolisessa USA:ssa hlbti-vähemmistöön kuuluvien osuus on noin kolme prosenttia. San Franciscossakaan hlbt-vähemmistön osuus ei ole tähän verrattuna kuin kaksinkertainen. Monissa suurkaupungeissa hlbti-väestö on keskittynyt pieniin yhteisöihin, joissa vähemmistön esilläolo on leimallista. Sen sijaan vähemmistön osuus laajalla suurkaupunkiseudulla ei välttämättä ole koko maan keskiarvosta poikkeava.

Tähän asti laajin selvitys

Gallupin tekemä selvitys koski kaikkiaan 50 suurkaupunkiseutua Yhdysvalloissa. Tutkimuksen haastattelut on tehty kesäkuun 2012 ja joulukuun 2014 välillä. Kaikkiaan haastateltiin 374 000 ihmistä; kaupunkiseudusta riippuen New Orleansin 2 674:stä New Yorkin 36 947:ään. Haastatelluilta kysyttiin, katsovatko nämä olevansa lesboja, homoja, biseksuaaleja tai transsukupuolisia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot