Eurogames - Helsinki Pride - Closing Party - July 2, 2016, Cable Factory, helsinki
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Miss Gay Finland 2016
Mr. Gay Finland 2016
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Decoart sisustustaulut
Decoart on käsintehtyihin sisustustauluihin erikoistunut myymälä ja nettikauppa. Paljon kokoja, värejä ja aiheita, enimmäkseen abstraktia käyttötaidetta. Öljyväritöitä alkaen 60 e. Tervetuloa katsomaan sopivia vaihtoehtoja satojen taulujen valikoimasta!

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

USA: New Yorkin Stonewall Inn -baarin ympäristöstä kansallinen muistomerkki

Sami Mollgren • 26.06.2016 01:08 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Pride-liikkeen käyntiin polkaisseiden tapahtumien miljöö on saamassa kansallisen muistomerkin aseman USA:n New Yorkissa. Asiasta ilmoitti perjantaina Yhdysvaltain presidetti Barack Obama.

Stonewall on kansallisista muistomerkeistä ensimmäinen, joka kertoo hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta käydystä kamppailusta. Obama sanoo, että kansallispuistojen on heijastettava maan historiaa kokonaisvaltaisesti, sen rikkautta ja monimuotoisuutta.

Greenwich Villagen kaupunginosassa sijaitseva Stonewall Inn, sen vieressä oleva puisto ja lähialueet olivat näyttämönä vuoden 1969 tapahtumille. Tuolloin jatkuviin ratsioihin kyllästyneiden Stonewall Inn -baarin asiakkaiden aloittamat usean päivän mittaisiksi venyneet mellakat synnyttivät hlbti-vähemmistöille parempaa asemaa vaatineen ruohonjuuritason liikkeen.


Valkoisen talon ilmoitus kansallisesta muistomerkistä annettiin vain muutama päivä ennen korkeimman oikeuden homoavioliitot koko liittovaltiossa sallineen päätöksen ensimmäistä vuosipäivää.

Tasan vuotta aiemmin, kesäkuussa 2015 New Yorkin kaupungin ”Landmarks Preservation Commission” päätti yksimielisesti nimittää baarin kulttuurimuistomerkiksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: Transsukupuoliset päässevät pian palvelemaan asevoimissa

Sami Mollgren • 26.06.2016 00:21 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvaltain puolustusministeriön odotetaan pian päättävän siitä, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa.

USA Today kertoo puolustusministeriön lähteisiinsä viitaten, että Pentagon ilmoittaisi uusista toimintatavoista heinäkuun alussa.

Mikäli päätös sallia transsukupuolisten palvelus toteutuu, on päätös tuotava käytäntöön vuoden kuluessa kaikissa asevoimien haaroissa. Päätös vaikuttaa esimerkiksi rekrytointiin, univormuihin ja majoitukseen.

Transsukupuolisten sotilaiden aseman suhteen on tehty töitä runsaan vuoden verran. Keskustelua asiasta on käyty useita vuosia.

Kaikkiana USA:n armeijassa palvelee 1,3 miljoonaa sotilasta, ja transsukupuolisia arvellaan olevan muutama tuhat. Vuosittain kymmeniä henkilöitä pyrkii sukupuolenkorjausprosessiin.

Nykyisin seksuaali-identiteetistään avoin transsukupuolinen sotilas voidaan erottaa palveluksesta.

Avoimesti homoseksuaalisten henkilöiden palveluksen kieltäneen Yhdysvaltain armeijan DADT-käytännön päättynyt laki astui voimaan 20.syyskuuta 2011. Käytäntö ehti olla voimassa vuodesta 1993, jolloin silloinen presidentti Bill Clinton myöntyi tekemään kompromissin tahojen kanssa, jotka halusivat pitää homojen asepalveluksen kokonaan kiellettynä. Kaikkiaan noin 13 000 homoseksuaalisesta suhteesta kiinnijäänyttä tai muuten homoseksuaaliseksi paljastunutta henkilöä erotettiin USA:n asevoimien palveluksesta 18 vuoden aikana.


» Jutun oma sivu
David Cameron - yksi hlbti-liikkeen vahvimmista tukijoista

Britannia äänesti EUsta eroamisen puolesta ja pääministeri Cameron ilmoitti erovansa virastaan. Hlbti-liike menettää yhden vahvimmista puolestapuhujistaan. Cameron sai Britanniassa läpi tasa-arvoisen avioliiton vuonna 2013.

Cameron tuli parlamenttiin 15 vuotta sitten 34-vuotiaana. Konservatiivipuolue oli siihen aikaan tiukasti vastustanut englantilaisen kehotuskiellon eli Section 28 poistamista. Section 28 kielsi mm. koulujen opettajilta kaiken homoseksuaalisuudesta puhumisen. Cameronkin oli vastustanut Section 28 poistamista kansanedustaja-aikanaan vuonna 2003. Mutta aika oli hitaasti muuttumassa. Kun Cameronista tuli 2005 puoluejohtaja, hän alkoi ajaa hlbti-väestön oikeuksia. Hän yritti pehmentää konservatiivipuolueen kovaa imagoa. Ensimmäisessä puoluekokouksessaan hän puhui avioliitto-oikeuden puolesta.

Samoihin aikoihin EU-tasolla konservatiivipuolue oli perustamassa EU-ryhmää, johon mukaan tuli Puolan supervanhoillinen Laki ja järjestys -puolue. Vuonna 2014 Suomen perussuomalaiset mepit halusivat samaan ryhmään: Euroopan konservatiivien ja reformistien europarlamenttiryhmään eli ECR:ään. Tunnetusti Soinilla on vahvoja sympatiatunteita Englannin suuntaan. Mutta toisin kuin Soini tai Puolan Kaczynskin veljekset Cameron alkoi edistää hlbti-ihmisten oikeuksia. Vuonna 2010 Cameron lausui PinkNewsille, että hän on avoin aviolittolain muuttamiselle tasa-arvon varmistamiseksi. Hän lupasi myös kumota lailla homouden vuoksi langetetut vanhat rikostuomiot.

Cameronista tuli pääministeri vuonna 2010. Puoluekokouksessa 2011 hän vahvasti puolusti homojen avioliitto-oikeutta. Vuonna 2012 joissakin mielipidekyselyissä yli 60 brittivastaajista kannatti homoavioliittoja, mutta toisissa tutkimuksissa enemmistö oli mies-nais-avioliiton kannalla. Jopa monet parlamentin liberaalit takapenkkiläisetkin pelkäsivät, että Cameronin myönteinen kanta aiheuttaisi puolueelle vahinkoa vaaleissa, ja lisäksi puolue oli hajalla. Pelättiin kovasti konservatiivisia kansalaisia. Vaikka ajatus homoavioliitoista oli jalo, se ei poistanut konservatiivipuolueen imago-ongelmia.

Tammikuussa 2013 Cameron piti puheen, jossa hän kertoi kansanäänestyksestä. Ensin neuvotellaan parempi sopimus EU:n kanssa ja sitten kansa saa päättää. Hän lupasi väsymättä seuraavina vuosina puhua EU:n puolesta. Kansanäänestyksellä Cameron halusi pelastaa oman hallituksensa ja puolueensa maineen.

Pari viikkoa myöhemmin helmikuun 5. päivänä 2013 parlamentin ensimmäisessä äänestyksessä päätettiin homojen avioliitto-oikeudesta suurella äänten enemmistöllä. Mutta: yli puolet konservatiiveista äänesti lakiesitystä vastaan. Cameronia haukuttiin siitä, että asia ei ollut vaaliohjelmassa eikä hallitussopimuksessa, joten se tuli "puskan takaa". Nyt jälkikäteen Cameron on sanonut, että tasa-arvoinen avioliitto oli yksi hänen uransa hienoimmista saavutuksista.


Entä nyt?

Ennen Englannin avioliittolakia vain Ruotsisssa konservatiivinen pääministeri, Reinfeldt, oli ajanut läpi homoavioliiton. Nopeasti Englanti on noussut Rainbow Europe -listalla kärkisijoille. Listan laatii ILGA Europe, ja siinä vertaillaan eri maiden lainsäädäntöä hlbti-näkökulmasta. Saksa on sijalla 16. Merkel on kertonut haastattelussa, että näissä homokysymyksissä hän saa vatsanväänteitä (tarkemmin: Bauchgefühle). Täysin auki on, miten eri maista naimisiin menneitä jatkossa Isossa-Britanniassa kohdellaan.

Isossa-Britanniassa homokielteinen politiikka saa vahvistusta EU-eron takia. Useimmat EU-eroa halunneet kuulunevat konservatiivisiin ihmisiin, joita homojen oikeudet kaihertavat. Pääministeriehdokkaaksi on jo povattu Lontoon entistä pormestaria Boris Johnsonia, joka nyt on homoystävällinen, mutta aikaisemmin päivitteli, että tuleeko seuraavaksi kahden miehen ja koiran avioliitto. EU-eron myötä jotkut poliitikot ovat vaatineet, että Englannin on syytä erota Euroopan ihmisoikeussopimuksesta eikä riita-asioita enää käsiteltäisi ihmisoikeustuomioistuimessa. Aikaisemmin sieltä on saatu tärkeitä päätöksiä hlbti-ihmisten kannalta, esim. armeijan homokielto kumottiin 1999. Lähikuukaudet näyttävät, mihin suuntaan Englanti on menossa. Jos vanhoilliset näkemykset valtaavat laajemmin alaa, homo-oikeuksien puolustaminen on entistä tärkeämpää. Nyt kannattaa kuunnella, mitä Lontoon pridessä puhutaan.


» Jutun oma sivu
FBI ei ole löytänyt todisteita Orlandon murhaajan homoyhteyksistä

vaeltaja2006 • 25.06.2016 10:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YLEISET
Parin viikon ajan lehdissä on ollut spekulaatioita Orlandon verilöylyn tekijän homoudesta. On mm. haastateltu hänen "entistä rakastajaansa". FBI torjuu nämä huhut. Mitään todisteita ei ole löytynyt.

Amerikkalainen espanjankielinen tv-kanava Univision haastatteli miestä, joka kertoo olleensa joukkosurmaajan, Omar Mateenin, ystävä ja ex-rakastaja. Miguel-niminen mies ei näyttänyt kasvojaan, vaan hänellä oli naamio. Hän kertoi pari kuukautta kestäneestä suhteesta. Seksiä oli harrastettu parikymmentä kertaa eräässä hotellissa. Miguelin mukaan Omar Mateen vihasi puertoricolaisia homoja, koska hänellä oli ollut seksisuhde puertoricolaiseen, ja myöhemmin paljastui, että tällä oli HIV. Orlandolaisessa yökerhossa oli paljon "latinoja", ja verilöyly johtui vihasta.

Lehdissä on laajemminkin pohdittu verilöylyn motiiveja. Kolme vaihtoehtoa on tullut esiin: hän oli solidaarinen ISISille, hän vihasi homoja tai oli psyykkisestsi sairas. Monet haastatellut olivat nähneet murhaajan yökerhossa edellisten viikkojen aikana. FBI on vahvistanut ainoastaan sen, että murhaaja kävi yökerhossa samana iltana ennen surmatöitä ja poistui. Siitä ollaan yksimielisiä, että murhaajan isä oli hyvin homofobinen. Mahdollisesti pojalla oli asian kanssa ongelmia.

FBI on torjunut väitteet Omar Mateenin homoudesta. Mitään todistseita ei ole löytynyt. LA Times -lehden mukaan ei ole löytynyt valokuvia, ei tekstiviestejä, ei pornoa, ei puhelimen homokontaktiaplikaatioita. Miehen menneisyyden tutkinta jatkuu. Hänellä on takanaan kaksi avioliittoa. Verilöylyä edeltävänä päivänä hän oli ostanut lentolipun San Franciscoon, jossa hänen entinen vaimonsa ja 3-vuotias lapsi asuvat. FBI ei usko "ex-rakastajan" tarinaa ja muutkin todisteet ovat hataria. Henkilöstä on erehdytty. Omar Mateenin puhelu hätäkeskukseen on totta. FBI on julkaisssut puhelun sisällön kokonaisuudessaan. Puhelussa Mateen vakuuttaa uskollisuuttaan ISISin jihadistijohtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lontoo valmistautuu lauantain pride-paraatiin

Sami Mollgren • 24.06.2016 23:40 UUTISET: PRIDE • EU

Pride näkyy Lontoon Oxford Streetilla (kuva: Mikko Kivinen)

Lontoon meneillään oleva pride-viikko huipentuu lauantaina 25. kesäkuuta järjestettävään pride-paraatiin.

Kulkuereittiä on koristettu esimerkiksi sateenkaarilipuin. Kaupungissa myös jalankulkijoiden liikennevaloissa ollaan pride-tunnelmissa: vihreänä valona nähdään erilaisia hlbti-symboleja ja homopari. Liikennevalojen kuvituksesta huolehti Siemens maksutta.

Lontoossa järjestettiin ensimmäinen varsinainen pride-tapahtuma vuonna 1972.


» Jutun oma sivu
Myös suomalaislukijat pääsivät tutustumaan Bamse-lehden Veeraan ja Friidaan

Bamse-sarjakuvalehden kesänumerossa saadaan tutustua Veeraan ja Friidaan - pariskuntaan, joka muuttaa kaupungin hälinästä maalle.

Veeran ja Friidan seikkailujen takana on Jimmy Wallin.

Suomessa lehteä edustavan Egmont Kustannuksen Bamse-lehdestä vastaava tuotepäällikkö Sari Isotalo kertoo ranneliike.netille, että suomenkielisen Bamse-lehden lukijat tapaavat Veeran ja Friidan tuoreimmassa numerossa 8/9-2016, joka on myynnissä 28.6. asti. Ruotsin ja Suomen Bamse-lehtien sisältö on identtinen; Suomessa julkaistun painoksen tekstit on käännetty ruotsinkielisestä alkuperäisversiosta.

Jo vuonna 2007 Bamse-sarjakuvassa nähtiin ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta oleva pari. Pompin veljeen Höppyyn ja hänen puolisoonsa Santeriin on Suomessa tutustuttu numerossa 13-2007, jossa he muuttivat saman katon alle. Pariskunnan elämään palattiin pienen tauon jälkeen numerossa 10-2010, jossa he adoptoivat pienen löytökanin, Pörrön.

- Me täällä Egmontissa uskomme, että tuoreiden roolimallien tarjoaminen lapsille sarjakuvalehdessä edesauttaa osaltaan suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa, toteaa Isotalo.

Isotalo kertoo, että lehdessä on käsitelty vuosien varrella muitakin tärkeitä teemoja, kuten syrjintää, kiusaamista, eriarvoisuutta ja erilaisuutta ylipäänsä.

- Bamsen maailma on muuttunut ja kehittynyt aivan kuten todellinen maailmakin. Bamse on humanisti ja puolustaa kaikkien ihmisarvoa tasavertaisesti, sanoi Bamse-lehden päätoimittaja Charlotta Borelius Aftonbladet-lehdelle kesäkuun puolivälissä.

Boreliuksen mukaan palaute Fridasta ja Verasta on ollut myönteistä - ja hänen mukaansa Bamse-lehti pysyy jatkossakin eturintamassa.

Bamse (Världens starkaste och snällaste björn) tunnetaan Suomessa myös nimellä Maailman vahvin Nalle. Isoäitinsä valmistamasta jymyhunajasta supervoimat saavan nallen loi ruotsalaisen Rune Andréasson vuonna 1961. Sarjakuvan ilmestyminen alkoi vuonna 1966 Allers-lehdessä ja omana lehtenään Bamse alkoi ilmestyä vuonna 1973.» Jutun oma sivu
HKL poisti – ja palautti – Tom of Finland -näyttelyn mainokset

vaeltaja2006 • 23.06.2016 14:16 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Tom of Finland -näyttelyssä on monenlaisia Tomin töitä, mm. kansainvälisten tapahtumien julisteita.
Helsingin Sanomat kertoo, että Tom of Finland -näyttelyn ulkomainokset poistettiin tänä aamuna JCDecauxin ylläpitämistä mainostauluista. Mainoksista oli tehty rikosilmoitus, aiheena pornografia. Mainokset palautettiin parin tunnin päästä.

Mainokset liittyvät Helsingin Taidehallin Tom of Finland -näyttelyyn. JCDecaux poisti mainokset HKL:n eli Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kehotuksesta. HKL:stä hallintojohtaja Yrjö Judström myöntää, että tapahtui ylilyönti. Tutkintapyynnön tehnyt henkilö ei ollut edes nähnyt mainoksia. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli yhteydessä HKL:ään, kun kuuli tapahtumasta.

Taidehallin johtaja Jan Förster on Helsingin Sanomien mukaan ”äärimmäisen tuohtunut” tapahtumasta. ”Välikohtaus paljastaa, että erilaisuutta ei vieläkään niin vain hyväksytä”.

Ensi maanantaina alkaa Helsingissä pride-viikko. Viikon ohjelmassa on tapahtumia myös Taidehallissa Tomin taiteen äärellä. Tiistaina 28.6.2016 on elävän mallin piirustusta Tom of Finlandin hengessä – mallina nahkaan puettu mies! Keskiviikkona on taiteilijapersoona Leila Halkeaman humoristinen performanssiopastus Tom of Finlandin näyttelyyn. Torstaina on keskustelutilaisuus jossa pohditaan, onko Tomin taide taidetta, fantasiaa vai pornoa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Italia: Samaa sukupuolta olevan puolison lapsen sisäisestä adoptiosta oikeuden ennakkotapaus

Sami Mollgren • 22.06.2016 20:08 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Italiassa hyväksyttiin toukokuussa samaa sukupuolta olevia koskeva parisuhdelaki, mutta ilman sisäistä adoptio-oikeutta. Keskiviikkona oikeus teki ennakkopäätöksen, joka mahdollistaa sisäisen adoption myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheessä.

Uutistoimisto AFP:n välittämästä uutisesta kertoi Suomessa ensin Yle.

Vuodesta 2014 lähtien Rooman perheoikeus on tehnyt samaa sukupuolta olevien parien kohdalla ainakin 15 puoltavaa päätöstä kumppanin lasten adoptiosta. Huhtikuun lopossa sateenkaariperheiden yhdistyksen johtaja Marilena Grassadonia voitti oikeudenkäynnin, jonka tuloksena hän sai adoptoida puolisonsa kaksospojat. Nyt kassaatiotuomioistuin - ylin oikeusaste - vahvisti päätöksen.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan lapsen edun on käytävä edellä kaikissa adoptiotapauksissa, eikä äidin ja adoptiota hakevan puolison seksuaalinen suuntautuneisuus voi olla ratkaiseva kysymys, kun kyse on vakiintuneesta perheestä.

Käytännössä jokainen sisäinenkin adoptio harkitaan myös jatkossa erikseen .Päätöksen myötä perheoikeuksien tuomareilla on kuitenkin entistä vähemmän liikkumavaraa asiassa. Jatkossa yksittäisiä adoptiopäätöksiä peilataan keskiviikkoiseen ennakkopäätökseen.


» Jutun oma sivu
Helsingin ytimeen jättimäinen sateenkaarilippu pride-viikon ajaksi

Sami Mollgren • 22.06.2016 17:19 • 2 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

GLounge Skybar&Club sijaitsee Forumin kauppakeskuksessa Helsingin ydinkeskustassa (kuva: GLounge)
Suomen suurin sateenkaarilippu ripustetaan kauppakeskus Forumin Lasikulmaan Pride-tapahtuman kunniaksi. Liputuksen takana on Forumissa sijaitseva GLounge Skybar&Club.

Sateenkaarilippu on määrä ripustaa näkyville pride-viikon avajaispäivänä 27. kesäkuuta, ja lipun luvataan olevan esillä kaksi viikkoa.

Yökerho GLounge Skybar&Club kertoo järjestävänsä Helsinki Priden ja hlbti-urheilukilpailu EuroGamesin aikana erilaisia tapahtumia ja teemailtoja.

- Viikon jokaisena yönä jatkuvien bileiden lisäksi maanantaina GLoungessa esiintyy dragtaiteilija Pola Ivanka, ja keskiviikkoiltana päästään Drag Bingon pariin. Päivisin terassina toimiva 9. kerros muuttuu iltayöstä DJn avulla klubiksi. Tarjolla on aivan ainutlaatuinen bailupaikka kattojen yllä Helsingin yöttömässä yössä, luvataan keskiviikkona lähetetyssä lehdistötiedotteessa.

G Lounge skybar&club avasi ovensa syyskuussa 2015 Kukon korttelissa eli Forumin korttelissa, Helsingin ydinkeskustassa, osoitteessa Simonkatu 8. Näköalabaarin tilat ovat rakennuksen 8. ja 9. kerroksessa, ja paikka on auki päivittäin kello 14-04.

- Vaikka baarin perusta on hetero-friendlyssä gay-kulttuurissa, asiakaskunta on laaja: kaikki avarakatseiset ja monimuotoisuutta tasavertaisesti kunnioittavat ihmiset ovat tervetulleita nauttimaan kattobaarin tunnelmasta, kerrotaan tiedotteessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa kansalaisaloite eduskunnalle

Sami Mollgren • 22.06.2016 10:16 • 13 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Aito avioliitto -yhdistys keräsi nimiä myös Helsingin rautatieaseman katveessa (kuva: JuhaniV)
Aito avioliitto ry on antanut tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteensa eduskunnalle. Runsaan sadantuhannen allekirjoittamalla aloitteella haluttaisiin kumota 1.3.2017 voimaantuleva avioliittolain uudistus.

Eduskunnan puhemies Maria Lohelalle (ps) aloitteen luovuttivat sen vireillepanijat keskiviikkona kello kymmenen aikaan. Vireillepanijat ovat Patmos Lähetyssäätiön piirissä toimiva Aito avioliitto ry:n entinen tiedotussihteeri Pasi Turunen ja aiemmin Aito avioliitto ry:n puheenjohtajana toiminut Jukka-Pekka Rahkonen.

Eduskunnan arvioidaan käsittelevän aloitetta syksyllä.

Rahkonen väistyi puheenjohtajan tehtävästä marraskuussa 2015. Rahkonen kertoi tuolloin, ettei voi siinä roolissa samaan aikaan ja riittävän vapaasti tuoda muita mielestään tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun haluamallaan retoriikalla. Rahkonen on esimerkiksi vaatinut islamin harjoittamisen kriminalisointia Suomessa. Hänen mielestään maassa tarvitaan "uusi vahva konservatiivinen rintama, jonka agenda on paljon laajempi kuin avioliittoinstituution säilyttäminen". Rahkonen on myös kritisoinut uskonnonvapautta.

Turusen tilalle tiedotussihteeriksi puolestaan valittiin kesäkuun puolivälissä Sarah Rizzo, joka toimii myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja näiden perheitä vastustavan EU-kansalaisaloitteen Suomen-koordinaattorina. Turunen jatkaa yhdistyksessä yhä tiedotustehtävissä.

Aito avioliitto ry kiihdytti keväällä kampanjointia, jossa se esitti avioliittolain muutoksen heikentävän lasten oikeuksia vanhempiinsa. Avioliittolain uudistus ei kuitenkaan vaikuta lapsen ja vanhempien väliseen juridiseen suhteeseen. Kampanjointiin kuului myös professori Tapio Puolimatkan kirjoittaman kirjan jakaminen kansanedustajille.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1.3.2017

Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa 2014 äänin 101-90. Siihen johtaneen kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut noin 165 000 suomalaista. Ennen avioliittolain uudistuksen voimaantuloa eduskunnan hyväksyttäväksi jäi joukko ns. liitännäislakeja, joista ensimmäinen paketti hyväksyttiin äänin 106 - 42 keväällä 2016.Turunen kertoi aamulla MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä Aito Avioliitto ry:n katsovan, että tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin, vaikka Suomessa ei ollut käyty keskutelua avioliiton alkuperäisestä merkityksestä. Turusen mukaan avioliitto on ollut olemassa siksi, että se tuo yhteen miehen ja naisen, jotta lapsella olisi isä ja äiti.

Aito avioliitto ry aikoo tehdä valituksen YK:n lasten oikeuksien komitealle siitä, että avioliittolain uudistuksen vaikutuksista ei tehty lapsivaikutusten arviointia.

Samassa ohjelmassa haastateltu kansanedustaja Sanna Marin (sdp) totesi vielä nyt voimassa olevan avioliittolain jakavan perheet kahden kerroksen väkeen. Marin on itse kasvanut kahden äidin vanhemmoimassa perheessä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finlandille esitetään katua Turkuun

Sami Mollgren • 21.06.2016 18:11 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen (vihr) esittää, että Turun ja Kaarinan välinen tie- tai katuyhteys nimettäisiin Tom of Finlandin mukaan.

Asiasta kertoo paikallislehti Aamuset.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen syntyi Kaarinassa vuonna 1920 ja opiskeli Turussa.

Ratilainen toteaa, että Suomen satavuotisjuhlaan valmistautuessa monessa kaupungissa on vireillä rakennetun ympäristön nimeämistä kaupungin historiaan liittyvän merkkihenkilön mukaan.

- Touko Laaksonen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita ja vaikka kulttuuripääkaupunkivuonna Turussa nähtiin merkittävä Tom of Finland näyttely ja vuonna 2017 Turun kaupunginteatteri luo itsenäisyyden juhlavuoden virallisessa ohjelmassa Laaksosen elämästä ja työstä kertovan musikaalin, ei Turussa ole omistettu taiteilijan kunnioittamiseksi omaa paikkaa.

Ratilainen muistuttaa Laaksosen olleen maailmalla hyvin arvostettu taiteilija, mutta Suomessa tuntematon.

- Tom of Finlandin taide on merkittävä tasa-arvon edistäjä, ja Laaksosen työ rohkaisi ja loi uutta kuvaa seksuaalivähemmistöistä aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos. Tom of Finland on ollut suuri vaikuttaja homojen aseman ja vapauden edistämisessä.

Ratilainen esittää, että ensisijaisena vaihtoehtona nimeämiselle on löytää Kaarinan kaupungin kanssa yhdessä katu tai tie, joka muutetaan Tom of Finlandin tieksi kuvaamaan Touko Laaksosen tietä Kaarinasta Turun kautta yhdeksi maailman tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Eduskunta saa "Aito avioliitto" -aloitteen ennen juhannusta

Sami Mollgren • 20.06.2016 10:30 • 19 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Aito avioliitto -yhdistys keräsi nimiä myös Helsingin rautatieaseman katveessa (kuva: JuhaniV)
KD-lehti kertoo, että "Aito avioliitto" -kansalaisaloite etenee ennen juhannusta eduskuntaan. Lehdessä väitetään, että "vielä ei ole vahvistettu sukupuolineutraalia avioliittolakia" ja nostetaan esiin kysymys lapsivaikutusten arvioinnista.

- Suomen eduskunta päätti joulukuussa 2014 hyväksyä avioliittolain muutoksen sukupuolineutraaliksi liitoksi. Jos lakimuutos vahvistetaan 1. maaliskuuta 2017, voivat myös nais- ja miesparit solmia avioliiton Suomessa., kirjoittaa KD-lehti.

Tasavallan presidentti on kuitenkin vahvistanut tasa-arvoisen avioliittolain jo keväällä 2015.

KD-lehden haastattelema kristillisdemokraattien Helsingin piirin puheenjohtaja Tuulikki Tepora myös katsoo, että "lapsivaikutukset jäivät tutkimatta ja se on laiminlyönti avioliittolakimuutoksen yhteydessä".

Aito avioliitto -yhdistyksen toteuttama ja esimerkiksi kristillisdemokraattien tukema kansalaisaloite sai vuoden 2015 aikana 106 195 allekirjoittajaa. Kansalaisaloiteen pääsy eduskunnan käsiteltäväksi vaatii 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloite on määrä luovuttaa eduskunnalle keskiviikkona 22.6. aamupäivällä. Aloitteen luovuttavat eduskunnan puhemiehelle Aito avioliitto ry:n entinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen ja entinen tiedotussihteeri Pasi Turunen, jotka ovat aloitteen vireillepanijat. Luovutustapahtuman jälkeen aloitteen kannattajat aikovat kokoontua Kansalaistorille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Poliisi hajotti trans-tapahtuman väkivalloin Istanbulissa

Sami Mollgren • 19.06.2016 20:59 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT
Turkissa mellakkapoliisi hajotti sunnuntaina Trans Pride -tapahtuman Istanbulissa käyttäen kumiluoteja ja kyynelkaasua. Satojen poliisien kerrotaan piirittäneen Taksim-aukiolla runsaan sadan hengen kokoontumisen ja estäneen puheet sekä kulkueen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Kun poliisin operaatio käynnistyi, väkijoukko hajaantui lähikaduille uutistoimisto AFP:n mukaan. Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan ainakin kaksi ihmistä pidätettiin, mutta Amnesty kertoo jopa 11 pidätetystä.

Taksim-aukiolla kaikki mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2013.

Sunnuntainen Trans Pride -tapahtuma oli Istanbulin pride-viikon lähtölaukaus. Viikon on määrä huipentua sunnuntaina 26. kesäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen. Jo perjantaina kuitenkin kerrottiin, että pride-kulkuetta ei sallita turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen vedoten.

Tapahtuman järjestäjät katsovat kiellon olevan räikeästi ristiriidassa perustuslain ja lainsäädännön kanssa. Järjestäjien mielestä viranomaiset eivät täytä velvollisuuttaan suojella kansalaisten oikeutta käyttää oikeuksiaan. Päätöstä vastaan on suunnitteilla oikeustoimia.

- Jalkafallofanit voivat tässä maassa olla kaduilla milloin haluavat. Me aioimme osoittaa mieltä rauhanomaisesti, sanoo Istanbulin hlbti -solidaarisuusjärjestön edustaja Ebru Kiranci.

- Ramadan on vain tekosyy. Jos kunnioitatte ramadania, kunnioittakaa meitäkin. Heterot ajattelevat, että kaksi tuntia 365 päivässä on liikaa, sanoo Kirachi.

Aiemmin sunnuntaina noin kymmenen homovastaista mielenosoittajaa pidätettiin lähellä Taksim-aukiota.

Kesällä 2015 poliisi käytti Istanbulissa kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä pride-kulkueen hajottamiseksi. Lukuisilta nettiin ladatuilta videoilta on nähtävissä, että hyökkäys alkaa varoittamatta. Joidenkin tietojen mukaan hyökkäystä olisi edeltänyt presidenttiin kohdistuva nimittely. Tuolloin oli käynnissä islamin pyhä kuukausi ramadan.

Ennen vuotta 2015 on Istanbulissa järjestetty pride-tapahtuma ainakin 12 vuoden ajan ilman välikohtauksia. Tapahtumissa on ollut mukana jopa tuhansia ihmisiä.

Perjantai-iltana Istanbulissa tapahtui yhteenotto levykaupassa, kun noin 20 miestä hyökkäsi pahoinpitelemään asiakkaita, koska kaupassa juotiin alkoholia ja kuunneltiin musiikkia. Miesten kerrotaan hermostuneen meneillään olevan ramadanin vuoksi

Muslimienemmistöinen Turkki on perustuslakinsa mukaan maallinen valtio. Homoseksuaaliset suhteet eivät ole monista muslimienemmistöisistä maista poiketen ole kiellettyjä Turkissa. Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan ovat kuitenkin laajalti kielteiset.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy