ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Alfa-Maalaus
Olemme pääkaupunkiseudulla toimiva pieni maalausalan yritys. Meillä on yli 10 vuoden kokemus korjausrakennusmaalauksesta. Asiakkaitamme ovat kotitaloudet, yritykset ja taloyhtiöt, joille tarjoamme maalauspalveluitamme monipuolisesti.

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Unkari: Terrroristiryhmä sai pitkät vankeusrangaistukset

Äärioikeistolainen ja kansallismielinen terroristiryhmä rakenteli pommeja ja räjäytteli niitä keskeisten vasemmistopoliitikkojen talojen vierellä. Kaksi pommia heitettiin Budapestin homobaareihin. Eilen 17 terroristin ryhmän johtaja György Budaházy sai 13 vuotta vankeutta.

"Unkarilaiset nuoliristiläiset" -niminen terroristiryhmä toimi aktiivisimmin vuosina 2007-2008. Molotovin cocktaileilla yritettiin pelotella hallituspuolueiden johtoa. Pommeja räjähteli puoluetoimistojen vierellä ja poliitikkojen kotien lähellä. Siinä sivussa poltettiin kommunistien vapaa-ajanviettopaikka ja räjäytettiin pankkiautomaatti varainhankintamielessä. Kaksi pommia heitettiin homobaareihin. Toinen niistä oli vaarallinen, koska sisällä oli ihmisiä ja pommi ja savu sulkivat uloskäynnin. Budapestin Priden yhteydessä kerrottiin ,että poliisi oli pidättänyt pommeja askarrelleet miehet reitin varrella. Nyt oikeudenkäyntiuutisissa sellaista ei mainittu.

Terroristiryhmä oli aatteellisesti lähellä äärikansallista Jobbik-puoluetta. Käräjäsali oli täynnä terroristijohtaja Budaházin kannattajia, ja kun hänet tuotiin sisään, hän lausui ääneen: "Vapaus" ja sai raikuvat applodit. Heille Budaházy oli sankari. Kun kerrottiin, että terroristeille tullaan vaatimaan kovennettua rangaistusta, alkoi huutaminen ja metelöinti. Välillä laulettiin kansallishymniä. Ulkona odottavat alkoivat tulla väkisin sisään ovien läpi. Budaházyn tärkein puolestapuhuja on ollut Jobbik-puolueen europarlamentaarikko Krisztina Mordvay. Hän joutui suukopuun tuomarin kanssa. Sali jouduttiin epäjärjestyksen vuoksi tyhjentämään.

Terroristiryhmässä oli sotilaallinen kuri ja hierarkia. Sen vuoksi tuli kovennettu rangaistus. Budaházy oli ollut kaksi vuotta tutkintovankeudessa ja vuoden kotiarestissa ja ne lyhensivät hänen vankeustuomiotaan. Yhteiskunnallisiin asioihin hän ei saa osallistua kymmeneen vuoteen, joten hän ei pääse vaikuttamaan seuraaviin vaaleihin.

Budaházyn suvun historia ulottuu menneisyyteen, 1300-luvulle saakka.

(Lähde: Népszabadság-lehti)


» Jutun oma sivu
Piispat: Homopareille ei kirkkovihkimistä eikä avioliitoille siunausta

Sami Mollgren • 31.08.2016 17:11 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Helsingin tuomiokirkossa ei vielä toistaiseksi vihitä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää avioliittoa jatkossakin vain miehen ja naisen välisenä liittona. Papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.

Pappi tai seurakunnan muu työntekijä voi kuitenkin rukoilla maistraatissa avioliiton solmineiden puolesta. Tätä varten piispainkokous antoi helmikuussa pastoraalisen ohjeen vapaamuotoisesta rukouksesta.

Kirkon piispainkokous antoi keskiviikkona kirkolliskokouksen siltä pyytämän selonteon voimassa olevasta avioliitto-opista seurakuntien ja papiston tueksi avioliittolain uudistumista 1.3.2017 silmällä pitäen.

Kirkon tiedotteen mukaan avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta naisen ja miehen välisenä liittona, eikä uudistus myöskään vaikuta papin oikeuteen vihkiä kirkolliseen avioliittoon. Kirkko muistuttaa, että avioliittoon vihkimisestä evankelis-luterilaisessa kirkossa määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa, ja näiden mukaan papin tulee vihkiminen toimittaa. Tiedotteen mukaan tämä koskee myös avioliittoon siunaamista.

- Avioliittoselonteon tavoitteena on selkiyttää avioliittolain muutokseen liittyvää keskustelua kirkossa, todetaan asiaa koskevassa tiedoteessa.

Keväällä kävi ilmi, että papin avioliittoon vihkimän homoparin liitto on juridisesti pätevä, vaikka se onkin vastoin kirkon käsitystä avioliitosta. Mikäli pappi vihkii homoparin, käsitellään tapaus hiippakunnassa ja pappia mahdollisesti rangaistaan. Avioliiton juridiseen voimassaoloon toimenpiteillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Seta saa vuoden 2017 alusta uuden puheenjohtajan

Sami Mollgren • 30.08.2016 18:15 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Seta ry:n puheenjohtajan toimikausi on kaksi vuotta.
Setan nykyinen puheenjohtaja Panu Mäenpää on ilmoittanut, ettei asetu ehdolle seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Uusi puheenjohtaja valitaan syksyllä Turussa järjestettävässä Setan edustajakokouksessa. Mäenpää on toiminut järjestön puheenjohtajana vuoden 2015 alusta.

Mäenpää kommentoi luopumispäätöstään ranneliike.netille antamassaan haastattelussa, ja hän samalla summaa kulunutta runsasta puoltatoista vuotta.

Vuosittain marras-joulukuun taitteessa järjestettävässä edustajakokouksessa valtaa käyttävät kattojärjestö Setan jäsenjärjestöjen edustajat. Aloiteoikeus on Setan jäsenjärjestöillä ja niiden jäsenillä. Puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja muut hallituksen jäsenet valitaan edustajakokouksessa aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan, siten että puolet hallituksesta vaihtuu vuosittain.

Ihmisoikeusjärjestö Seta on perustettu vuonna 1974, ja sillä on kolmattakymmentä jäsenjärjestöä eri puolilla maata. Osa jäsenjärjestöistä on alueellisia ja osa tiettyyn aihepiiriin keskittyviä. Seta kertoo tavoitteekseen sen, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina osana suomalaista yhteiskuntaa - riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sápmi Pride -tapahtuman kulkue Norjan Kautokeinossa lauantaina

Sami Mollgren • 29.08.2016 20:39 UUTISET: PRIDE
Lauantaina 27.8. Norjan Kautokeinossa järjestettiin pride-kulkue. Kulkueessa oli noin kaksisataa osallistujaa. Sápmi Pride -tapahtuma käynnistyi torstaina ja jatkui sunnuntaihin.

Ylen mukaan Kautokeinossa kirkon merkitys on muita saamelaiskeskuksia suurempi. Tapahtumaan liittyi esimerkiksi keskustelutilaisuus homojen ja kirkon suhteesta. Sunnuntain ohjelmaan kuului osallistuminen Kautokeinon kirkossa järjestettyy jumalanpalvelukseen.

Yle kertoo tapahtumaan liittyvässä paneelikeskustelussa todetun, että homokielteisten asenteiden vuoksi monet hlbti-vähemmistöihin kuuluvat saamelaiset muuttavat etelään, jonka seurauksena on yhteyden heikentyminen omaan kulttuuritaustaan ja sulautuminen valtaväestöön.

Nelipäiväinen tapahtuma sujui rauhallisesti.

Kautokeinossa järjestetty Sápmi Pride -tapahtuma oli järjestyksessään kolmas. Taoahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Ruotsin Kiirunassa vuonna 2014. Kesän 2015 tapahtuma oli puolestaan Norjan Kaarasjoella.

Vuonna 2017 tapahtuma on määrä järjestää Suomessa, Inarissa.

Kesän 2016 tapahtuma oli alkuaan määrä järjestää Inarissa. Tapahtuma päätettiin kuitenkin siirtää Kautokeinoon, sillä paikallisen seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kesäkuussa, ettei se hyväksy homoparien vihkimistä Kautokeinon kirkossa. Seurakunnan pappi Bjarne Gustad on todennut homouden olevan Raamatun mukaan syntiä ja väittänyt homouden olevan asian, josta voi päästä eroon. Lisäksi tämä on vaatinut homoja "taistelemaan tunteita ja syntiä vastaan".» Jutun oma sivu
Mr. Leather Europe valittiin Helsingissä - Voittajaksi Britannian edustaja

Sami Mollgren • 28.08.2016 19:20 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Britannian Joe King on Mr. Leather Europe 2016 (kuva: MSC Finland)
Britanniaa edustava Joe King voitti myöhään lauantaina Mr. Leather Europe 2016 -tittelin. King on ollut Mr Leather UK -tittelin haltija. Kilpailu käytiin Helsingissä Kulttuurikeskus Korjaamolla.

Asiasta kerrotaan MSC Finland - Tom's Club -yhdistyksen verkkosivuilla.

Kilpailu järjestettiin Helsingissä viikonloppuna vietetyn Finlandization 30 -tapahtuman yhteydessä. Eurooppalaisten nahka- ja fetissikerhojen kattojärjestö ECMC piti lauantaina vuosikokouksensa Helsingissä. Tänä vuonna on vietetty myös MSC Finland Tom’s Club ry:n 40-vuotisjuhlaa.

Lauantaiaamuna ECMC:n kokouksen alussa pidettiin kahden minuutin hiljainen hetki Orlandon uhrien muistolle. Muistohetkeen osallistuivat myös kaikki Mr Leather Europe -kilpailun ehdokkaat, jotka nousivat lavalle.

Perjantaina alkanut tapahtuma päättyy sunnuntai-illan päätösbileisiin.


» Jutun oma sivu
Useamman tuhannen osallistujan Turku Pride -kulkue vaati äitiyslakia ja translakia lauantaina

Sami Mollgren • 27.08.2016 15:30 • päivitetty: 27.08.2016 18:22 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku Pride 2016 -kulkue valmistautumassa lähtemään matkaan. (kuva: Mikko Kivinen)

Teksti: Sami Mollgren, kuvat Mikko Kivinen

Turussa lauantai-iltapäivänä 27. elokuuta järjestetty pride-kulkue keräsi järjestäjän ennakkoarvion mukaan lähes kolmetuhatta osallistujaa kaupungin keskustaan. Kulkuereitti oli Vanhalta Suurtorilta puistojuhlapaikalle Puolalanpuistoon.

Kulkueen järjestäytyminen Vanhalla Suurtorilla alkoi ennen yhtä, ja kulkue lähti liikkeelle kello 13.30 kohti Puolalanpuistoa. Ajoneuvoja tai musiikkia ei kulkueessa ollut, lukuunottamatta joitain yksittäisiä äänentoistolaitteita.

Kulkueen iskulauseissa ja kylteissä uuden translain tarve oli esillä voimakkaasti, sekä siihen liittyvä oikeus omaan kehoon. Myös äitiyslain voimaansaattamista vaadittiin. Muistutettiin myös rakkauden kuulumisesta kaikille.

Puolalanpuistossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla, jonne järjestäjät ennakkoon kehottivat ottamaan viltin mukaan. Elävää musiikkia esittivät punk-yhtye Sammuneet Katulyhdyt, folk-rock -henkisempi yhtye Harmi sekä vuoden 2016 virallisen pride-kappaleen taustalla oleva Mia Renwall.

Ohjelmaan kuului myös puheenvuoroja, kuten varapuheenjohtaja Viima Lampisen esittämä valtakunnallisen Setan tervehdys. Priden historiasta kertoi Camille Auer. Esimerkiksi pelosta ja pelkoa vastaan kamppailemisesta, hlbti-yhteisöllisyydestä puhui Miss Gay Finland -kilpailussa ranneliike.netin järjestämässä äänestyksessä yleisön suosikikseen äänestämä Tuuli Kamppila, joka on ensimmäinen transnainen kilpailun finaalissa. Myös Turku Pride ry:n puheenjohtaja Enni Rasimus ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ovat puhujina. Puistojuhlan juontajana oli Rätt Queen.


Puistojuhlapaikalle oli pystytetty myös järjestäjän infoteltta, eri järjestöjen esittelykojuja sekä ruoka- ja muita myyntikojuja. Myös Hiv-tukipisteen maksuton pikatestauspiste oli paikalla. Lapsillekin oli järjestetty ohjelmaa; tarinankerrontaa ja leikkejä.

Puistojuhlan ohjelma sai joiltain paikallaolijoilta myös kritiikkiä; artistivalintoja pidettiin yksipuolisina ja ranneliike.netin toimittajan mukaan eräät osallistuneet kokivat tapahtuman juontajan kielenkäytön olleen kyseenalaista, varsinkin ottaen huomioon paikalla olleen nuoremman väen ja lapsiperheet. Järjestäjien ilmoitus puistojuhlan ruoanmyynnin rajaamisesta vain kasvisruokaan synnytti tapahtuman alla myös keskustelua. Puistojuhlassa oli kuitenkin makkaran grillausta ja saatavilla muutakin kuin kasvisruokaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on yksi Turku Priden kummeista

Turussa opiskeluaikana asunut Pimiä muistutti puheessaan, että pride-tapahtumat ovat suuria ilon ja vapauden juhlia - mutta toisaalta samalla voidaan kysyä, että millä tolalla ovat ihmisoikeudet. Ollaanko menty ylöspäin vai alaspäin. Pimiän mielestä viime vuosina on otettu edistysaskelia, mutta edessä on vielä paljon tehtävää. Näköpiirissä on myös uhkia ja on mietittävä, mitä on tehtävä seuraavaksi, jotta kaikki voisivat elää yhdenvertaisesti ja kaikilla olisi samat oikeudet.

Pimiä esitteli myös yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviä. Hän kertoi, että vuoden 2015 alussa uudella yhdenvertaisuuslailla perustetun viran toimivalta koskee kaikkia syrjintäasioita. Syrjintäilmoitusten määrä on hänen mukaansa kasvussa, mutta hlbti-syrjintää koskevia kanteluita ei tule kovin säännöllisesti. Pimiä arvioi, että kanteluiden suhteellinen vähäinen määrä ei tarkoita sitä, etteikö syrjintää tapahtuisi. Hän arvioi, että syrjinnän kohteeksi joutuneet ja sellaista havainneet eivät välttämättä tiedä, että on taho, jolle asiasta voi ilmoittaa. Pimiä muistutti, että uuden lain myötä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille tuli velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.

Pimiä piti syrjinnän vastaisten lakien suhteen tilannetta hyvänä, mutta käytäntöjen jalkautumista hän piti haastavana. Yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintaan hän kehotti ottamaan mukaan heidät, keitä asia koskee. Hän toivoi yhdenvertaisuusasioiden nousevan esille esimerkiksi seuraavissa kunnallisvaaleissa - ja kampanjoinnin olevan sanankäytöltään siistiä. Pimiä otti esiin myös sen, että uutta translakia ei edelleenkään ole saatu säädettyä. Pimiä otti esiin myös kansainvälisen tilanteen: monissa maissa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat edelleen laittomia, turvapaikkaa haetaan myös seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumiselta vainolta.


Turku Pridesta kasvoi nopeasti suuri tapahtuma

Aurinkoisella mutta erittäin tuulisella puistojuhlapaikalla Turku Priden pääkoordinaattori Panda Eriksson kertoi ranneliike.netin Mikko Kiviselle Turku Priden infoteltan lähteneen tuulessa aiemmin lauantaina lentoon.

Eriksson kertoi ranneliike.netille, että pride-viikko on sujunut hyvin. Viikon ohjelmista hän nosti esiin erityisesti paljon yleisöä keränneen "tarinaklubin", jossa osallistujat saattoivat jakaa esimerkiksi kaapistatulotarinoita. Eriksson pohti myös havahtumista siihen, että Turun pride-tapahtuma on kasvanut isoksi tapahtumaksi. Hänen mukaansa Turku Pride on saanut selvästi poliittisemman tapahtuman leiman kuin esimerkiksi Helsinki Pride.

Järjestyksessään kolmatta Turku pride -viikkoa on vietetty maanantaista 22. elokuuta alkaen. Tapahtuman päätöspäivä on sunnuntai 28. elokuuta.

Maanantaina pride-viikon avajaistilaisuudessa Turun kaupungin edustaja kertoi kaupungin suhtautuvan tapahtumaan myönteisesti. Kaupungin puolesta on esimerkiksi järjestetty sateenkaariliputus. Lisäksi kaupunki omasta aloitteestaan oli päättänyt valaista lauantai-iltana Kirjastosillan sateenkaaren väreillä.

Turku Priden Panda Eriksson kertoi ranneliike.netille, että aiemmin yksinomaan sponsorituloilla ja varankeruutapahtumilla rahoitettu Turku Pride on tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakenut ja myös saanut rahallista avustusta Turun kaupungin kulttuurilautakunnan myöntämänä.

Sateenkaariliputusta kaupungintalon tuntumassa (kuva: Mikko Kivinen)
Pride-kulkue järjestäytymässä lähtöön (kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
Puistojuhlaa Puolalanpuistossa (kuva: Mikko Kivinen)
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä (kuva: Mikko Kivinen)
Turku Priden puistojuhlan juontaja Rätt Queen. (kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kirkko tiivistää sääntöjä vihkimisrikkuruuden estämiseksi

jnsto • 26.08.2016 09:17 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kirkkohallitus on varmistanut, ettei papiston ohjeistuksesta löydy epäselvyyttä tai tulkintamahdollisuuksia, kun todennäköistä vihkimisrikkuruutta ensi vuonna käsitellään.

Hallinnollisia sääntöjä on täsmennetty. Seurakuntiin on saapunut virastonhoidon päivitetty säännöstö. Siinä korostetaan, että avioliittoon vihkiminen edellyttää avioliittolain ja kirkkolain noudattamista. Sen tulee täyttää kirkkolainsäädännössä määritellyt ehdot ja muodot eli esimerkiksi noudattaa kirkkokäsikirjassa määriteltyä kaavaa. Ohjeessa myös todetaan, että vihkiminen on mitätön, jos vihkijällä ei ole vihkimisoikeutta.

Sanomalehti Kotimaa tiivisti ohjeistuksen viestiksi sen, että pappi ei voi toimittaa siviilivihkimistä.

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja kiisti Kotimaalle, että ohjeiden täsmentäminen jotenkin liittyisi avioliittolain muuttumiseen. Kyse on Pihlajan mukaan "aivan tavallisesta ohjeen päivitysprosessista". Virastonhoidon ohje otettiin evl-kirkossa käyttöön 2013. Tässä mainittu päivitys hyväksyttiin kirkkohallituksen virastokollegiossa huhtikuussa. Kotimaa otti aiheen esille elokuun alussa.

Julkisuudessa on kerrottu yksittäisten pappien aikovan evl-kirkon linjasta riippumatta vihkiä samasukupuolisia pareja lain muututtua. Hallinnollisin ohjein kirkko varmistuu siitä, että samasukupuolisten parien vihkimisille ei löydy säädösaukkoja, joilla vihkimisiä voitaisiin perustella tai suorittaa kirkollinen vihkiminen siviilivihkimisenä.

Kirkon julkisuuskuvassa eri asteinen tasa-arvomyönteisyys on esillä. Kirkkohallitus organisaationa kuitenkin toteuttaa kirkon yksiselitteisesti kielteistä asennetta tasa-arvoiseen avioliittolakiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Äitiyslaki-kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle 9.9.

Sami Mollgren • 26.08.2016 08:18 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Äitiyslain säätämistä koskeva kansalaisaloite on määrä luovuttaa eduskunnan puhemiehelle 9. syyskuuta.

Asiasta kertoo Sateenkaariperheet ry uutiskirjeessään.

Väestörekisterikeskus on vahvistanut kesäkuun alussa tarkistettavaksi jätettyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707.

Kun eduskunta aloittaa aloitteen käsittelyn, siitä käydään aluksi lähetekeskustelu, jonka jälkeen asia lähetetään todennäköisesti lakivaliokuntaan jatkokäsittelyyn. Lopullinen päätös aloitteen hyväksymisestä on odotettavissa vuoden 2017 puolella.

Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.

Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.


» Jutun oma sivu
Suomenuskoiset vihkivät myös samasukupuolisia kunhan laki on voimassa

jnsto • 26.08.2016 01:19 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomalaista muinaisuskoa elvyttävä Karhun kansa -yhdyskunta tarjoaa lainmukaiset mahdollisuudet avioliiton solmimiseen myös uuden avioliittolain aikana. Viranomaiset ovat äskettäin myöntäneet Karhun kansan jäsenelle Miika Vanhapihalle vihkimisoikeuden. Toinen oikeushakemus on vielä kesken.

Uuspakanallinen Karhun kansa sai uskonnollisen yhdyskunnan aseman vuoden 2013 lopulla. Maistraatin myöntämä vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo nimeämälleen henkilölle uskonnollinen yhdyskunta.


Ensimmäisiä suomenuskoisia häitä vietetään syyskuussa, kertoo aiheesta uutisoinut Kotimaa24. Avioliittolain muutosten astuttua voimaan ensi keväänä yhdyskunta ilmoittaa vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Karhun kansa edellyttää vihittäviltä, että ainakin toinen heistä on suomenuskoinen. Yhteisön jäsenyyttä ei vaadita, vaan oman suomenuskoisuutensa voi osoittaa esimerkiksi keskustelemalla vihkioikeuden haltijan kanssa. Avioliittolaissa määriteltävien ehtojen on oltava voimassa.

Vihkikaavaa ei ole. – Vihkimisen suunnittelussa lähdetään liikkeelle avioliittoon aikovien tarpeista, ajatuksista ja tunteista, Vanhapiha sanoi Kotimaalle.

– Kotoperäisen uskomusperinteen ja kansanuskoisen hääperinteen tarkastelu antaa aineksia sen pohtimiseen, minkälaisia juttuja toimitukseen voidaan ottaa mukaan.

Syyskuiseen vihkimiseen on Kotimaan mukaan tulossa esimerkiksi rituaali, jossa hääpari polvistuu karhuntaljalle ja Vanhapiha lyö kirveellä parin ympärille suojaavaa väkeä tai voimaa edustavan ringin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy