ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukanaOlemme piha- ja puutarharakentamiseen erikoistunut yritys. Suunnittelemme ja rakennamme toimivan pihan juuri omalle asumistavallesi ja tarvittaville toiminnoille räätälöitynä. -Viihtyvyyttä ja ulkonäköä unohtamatta. Tutustu myös kotisivuihimme tai soita!

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Uutiset viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.
Uutiset voit tilata myös RSS-syötteenä.

Pinkkipartio edistää hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta partiossa

Sami Mollgren • 23.01.2017 15:44 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Pinkkipartion tunnuksessa partiolilja on saanut väreikseen vaaleanpunaisen lisäksi sateenkaarilipun värit.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta partiossa edistävä yhdistys Pinkkipartio ry – Pink Scouter rf perustettiin tammikuun puolivälissä.

Asiasta kerrotaan Suomen partiojärjestön verkkosivuilla.

Pinkkipartion perustava kokous pidettiin sunnuntaina 15. tammikuuta. Kokoukseen osallistui osallistui 15 partiolaista eri puolilta Suomea.

- Yhdistyksen tarkoituksena on perustamiskokouksessa hyväksyttyjen sääntöjen mukaan edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Yhdistyksen päämääränä on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat olla mukana partiotoiminnassa avoimesti omana itsenään.

Pinkkipartion on määrä toimia tukena, asiantuntijana sekä keskustelunavaajana ja tulee näkymään erilaisissa partiotapahtumissa ympäri Suomea.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisön kerrotaan saaneen alkunsa Suomen Partiolaisten suurleirillä Taruksella vuonna 2004, jonka jälkeen yhteydenpito tapahtui aluksi sähköpostilla ja myöhemmin Facebookissa.

Suomessa partiolaiset ovat jo pitkään sitoutuneet yhdenvertaisuuteen

Kesällä 2011 Suomen Partiolaisten johto totesi haluavansa, että Suomessa kaikki lapset ja nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai alkuperästään riippumatta. Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n piirineuvosto puolestaan hyväksyi saman vuoden kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Vuonna 2013 partiolaiset nähtiin ensimmäistä kertaa Helsinki Pride -kulkueessa.


» Jutun oma sivu
Uusi Amerikan uhka vähemmistöille sai liikkeelle myös Helsingissä

jnsto • 21.01.2017 19:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Naisten marssin Helsingin-tapahtuman alussa yleisöä oli viitisensataa. Loppuun asti kuunnelleet kerääntyivät lavan eteen ryhmäkuvaan.

Kansainvälisten naisten marssien suomalainen versio nähtiin Helsingissä Kansalaistorilla. Lyhyellä varoitusajalla järjestettyyn tapahtumaan oli lähetetty kutsuja kaikille puolueille, mutta paikalla esiintyi puhujia vain vihreistä, vasemmistosta ja liberaalista oikeistosta.

Ainoana puoluejohtajana paikalla ollut Ville Niinistö (vihr) sanoi Trumpin tarjoavan vastauksena, että ongelmat olisivat heikompiosaisten, kuten naisten ja vähemmistöjen vika. Tällainen puhe on vain rikkovaa. Niinistö huomautt, ettei Trump voi romuttaa esimerkiksi kansainvälisesti maiden välistä yhteistyötä yhdessä yössä. Hänestä Trumpia pitää yrittää sitouttaa ilmastonmuutoksen torjumiseen ja yhtäläisiin arvoihin.
- Ihmiset voivat omilla toimillaan rakentaa parempaa huomista. Jokainen voi vaikuttaa, ja se on se toivon viesti, jonka haluamme antaa, Niinistö sanoi.

Muut puhujat olivat Eva Biaudet (sfp) Paavo Arhinmäki (vas) ja Ozan Yanar (vihr).

Naisten marssia Yleisradiossa paikan päältä kommentoinut Aija Salo korosti, ettei kyse ole vain Trumpista, vaan jo pitkään jatkuneesta populististen poliitikkojen esiinmarssista. Hän sanoi, ettei työssä käyvä keskiluokkainen väestö ehkä huomaa tilannetta niin selkeästi, kuin ne jotka ovat ”polttoaineena populistien retoriikalle” ja joutuvat itse vihapuheen kohteeksi. Tällaisina hän mainitsi etniset vähemmistöt ja HBTL-ihmiset

Salo sanoi olevan hienoa, että tartutaan toimeen eikä vain hyväksytä tilannetta ja surra kotona, vaan vaihtoehtoja tuodaan esille. Salo ei sortunut pessimismiin, vaan totesi kauniin talvipäivän viittaavan viihen, että ”kevät tulee”.

Aija Salo toimi pitkään Setan pääsihteerinä ja on nykyisin ylitarkastaja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.


» Jutun oma sivu
Gambian homovihamielinen presidentti Jammeh luopui vallasta

Sami Mollgren • 21.01.2017 10:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambiassa vaalit hävinnyt Yahya Jammeh on vahvistanut siirtyvänsä syrjään.

Jammeh hävisi joulukuussa vaalit oppositiojohtaja Adama Barrow'lle. Kun vaalilautakunta julkisti 2. joulukuuta vaalituloksen, ilmaisi Jammeh tyytyvänsä tulokseen ja väistyvänsä.

Aluksi kerrottiin Barrowin voittaneen Jammehin yhdeksän prosentin äänierolla, mutta muutamaa päivää myöhemmin eron kerrottiin olevan neljä prosenttia. Taustalla oli yhden alueen virheellisesti lasketut äänet.

Tämän jälkeen Jammeh puhui vaalien vilpillisyydestä, vaati uusia vaaleja ja kieltäytyi luopumasta vallasta.

Erityisesti Afrikan unioni otti tiukan linjan Jammehin haluttomuuteen hyväksyä vaalitulosta. Se vaati Jammehia väistymään. Tilanne ehti kiristyä erityisesti pääkaupungissa Banjulissa Noin 45 000 gambialaista ehti paeta levottomuuksien pelossa Senegaliin. Turisteja evakuoitiin ja kehotettiin poistumaan maasta.

Länsi-Afrikan maiden joukot marssivat torstaina Gambian rajan yli tukeakseen uutta presidenttiä ja ajaakseen Jammehin virasta väkisin, jos tämä ei suostuisi väistymään. Barrow vannoi virkavalansa jo torstaina Gambian lähetystössä Senegalissa. Perjantaina Jammeh neuvotteli Guinean ja Mauritanian presidenttien kanssa, ja varhain lauantaina Jammeh ilmoitti lopulta väistyvänsä. Hän sanoi valtiollisella televisiokanavalla, että "ei ole tarpeen vuodattaa tippaakaan verta".

Jammeh hallitsi Gambiaa 22 vuoden ajan, vuoden 1994 sotilaskaappauksesta lähtien. Hän oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Nyt hän oli ehdolla viidettä kertaa.

Jammehin valtakautta ovat leimanneet monet ihmisoikeusrikkomukset. Joidenkin arvioiden mukaan vallasta luopumiseen voisi liittyä sopimus syytesuojasta, jolloin hänen valtakautensa toiminta ei päätyisi oikeuden käsiteltäväksi.

Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut maassa vaikea. Jammeh itsekin on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Hän on esimerkiksi todennut katkaisevansa homoilta kaulat omin käsin. Jammeh on myös ajanut maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.

Barrow on ilmaissut toimivansa siirtymäkauden presidenttinä. Hän aikoo jättää presidentin viran kolmen vuoden jälkeen. Sinä aikana hän aikoo ajaa läpi demokraattisia uudistuksia. Barrow on luvannut toteuttaa oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuden sekä vapaan kansalaisyhteiskunnan.

Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.


» Jutun oma sivu
Trumpin aikakausi alkoi

vaeltaja2006 • 21.01.2017 00:19 • 13 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Kuvakaappaus Valkoisen talon etusivulta. Aikakausi on vaihtunut.
USAn uusi presidentti Donald Trump on vannonut virkavalansa ja pitänyt linjapuheensa. Erilaiset vähemmistöt ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja perjantaina ja lauantaina kaduilla USAssa ja muualla on mielenilmauksia Trumpia vastaan.

Valan vannominen tapahtui perjantaina klo 19 Suomen aikaa. Sitä seurasi 21 tykinlaukausta. Sen jälkeen tärkeänä kohokohtana oli Trumpin virkaanastujaispuhe. Helsingin Sanomat kuvasi virkaanastujaispuhetta näin: ”Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus”. Ruotsalainen Svenska Dagbladet otsikoi: ”Suora isku Obaman kasvoihin”. Saksassa Spiegel kirjoitti: ”Häpeämätön julistus”. Ylen suorassa lähetyksessä erikoistoimittaja Reijo Lindroos totesi: ”Tällaista puhetta en ole koskaan ennen kuullut”.

Trump ei sanonut sanaakaan siitä enemmistöstä ja kansanosasta, joka ei kannattanut Trumpin valintaa presidentiksi. Trump ei sanonut sanaakaan demokraateista tai Hillary Clintonista, ja hän ei sanonut sanaakaan sellaisista vähemmistöistä kuin naiset tai hlbtiq-ihmiset. Mutta Trump puhui Capitol-kukkulan eliitistä, joka nyt menettää valtansa, ja valta siirretään kansalle. Nyt kansa saa äänen ja tuota kansan ääntä edustaa monimiljardööri Trump. Hän lupasi aina muistaa kansan, kun tekee päätöksiä. Sivustakatsojia ihmetyttää: mitä on kansa? Ketkä kuuluvat kansaan eli ”pieniin ihmisiin”? Paikalla virkaanastujaisissa oli Trump-kansaa. Trump-kansa oli laiskaa suosionosoituksissaan. Kun Trump piti tauon suosionosoituksia odotellen, kukaan ei aplodeerannutkaan.

Trump lupaa olla myös sillanrakentaja, mutta hän rakentaa oikeita siltoja laaksojen ja jokien yli, ei ihmisryhmien välillä.

Trump julisti kuin helluntaiherätyksen saarnaaja, joka lupaa syöpäpotilaalle parannuksen NYT. Trump lupasi, että monet ongelmat, mm. rikollisuus ja huumeongelmat loppuvat maassa NYT. Huumeet, rikokset, terrorismi häviävät maapallolta Tumpin toimesta. "Miten", kysyi Ylen kommentaattori puheen jälkeen.

Trumpin puhe ei ollut sellaisen valtiomiehen puhetta, joka raastavan vaalitaistelun jälkeen haluaisi yhdistää ja parantaa haavat. Se oli vallankumousjohtajan puhetta ja se oli suunnattu Trump-kansalle.

Trump aloittaa kautensa hyvin epäsuosittuna. Vain 37% kyselyn vastaajista antaa hänelle tukensa.

Ylen tv-lähetyksessä yhtenä kommentaattorina oli Mikko Silvennoinen. Häntä häiritsi mm. raamatun siteeraaminen. Koko kansahan ei ole uskovaista.

Puheessaan Trump mainitsi huomiota herättävän monta kertaa Jumalan, joka tarjoaa suojaansa Amerikalle. Trumpin tiimi oli valinnut tilaisuuteen useita pappeja suorittamaan rukouksia. Mukana oli mm. New Yorkin homofobiseksi sanottu arkkipiispa, kardinaali Timothy Dolan. Mukana oli myös Franklin Graham, joka on iäkkään saarnaajan Billy Grahamin poika. Billy Graham saarnasi 1980-luvulla useita kertoja Helsingissä olympiastadionilla, ja niiden tapahtumien innoituksena syntyi Helsinki-missio. Billy Grahamin kotisivulla on jo kuva Trumpin virkaanastujaisista, joten Grahameille Trump on oikea valinta. Sen sijaan kristityt homot ovat olleet Billy Grahamille ”vihollisia”.

Valkoisen talon nettisivut

Valkoisen talon verkkosivusto on uudistunut. Kaikki Obaman aikainen on poissa ja tilalla ovat Trumpin tiimin luomat, toistaiseksi suppeat nettisivut. Obaman ajan sivuilla oli omat kohtansa hlbtiq-oikeuksista ja kansalaisoikeuksista. Nyt ne kaikki löytyvät enää arkistoista.


Protesteja

Tv-uutisissa on nähty kuvia protesteista eri puolilla USAta. Lauantaina on naisten protestimarsseja eri kapungeissa. Myös Suomessa järjestetään lauantiana ns. Women’s March -tapahtuma kansalaistorilla Helsingissä klo 13. Samoihin aikoihin marssitaan myös esim. Berliinissä ja Tukholmassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin DocPoint-festivaalin ohjelmistossa hlbti-teemaa

Sami Mollgren • 20.01.2017 05:22 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Maanantaina Helsingissä käynnistyvän DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmiston LGBT-kategoriaan kuuluu viisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavaa filmiä. Festivaali järjestetään 16. kertaa 23.-29. tammikuuta 2017.

Grey Violet – Odd One Out
Suomi 2016.
Ohjaus: Reetta Aalto.

Dokumentti seuraa venäläiseen Voina-ryhmään kuuluvan aktivisti Grey Violet turvapaikanhakuprosessia Suomessa.

The Pearl
Yhdysvallat 2016.
Ohjaus: Jessica Dimmock, Christopher LaMarca.

Elokuva seuraa neljää transsukupuolista päähenkilöä Yhdysvaltain luoteisrannikon pikkupaikkakunnilla. Samalla käsitellään transidentiteetin muovautumista ja sukupuoliroolien tukahduttavuutta.

The Pearl of Africa
Ruotsi, Kenia, Thaimaa, Uganda 2016.
Ohjaus: Jonny von Wallström.

Elokuvan aiheena on Ugandan hlbti-vihamielisen lainsäädännön varjossa eläminen.

Uncle Howard
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2015.
Ohjaus: Aaron Brookner

Aidsiin vuonna 1989 kuolleen ohjaaja Howard Brooknerin veljenpojan arkistofilmeistä koostama dokumentti setänsä urasta ja 1980-luvun taiteilijaelämästä New Yorkissa.

What He Did / Det Han Gjorde
Tanska 2015.
Ohjaus: Jonas Poher Rasmussen.

Elokuvassa seurataan näytelmän harjoituksia. Tositapahtumiin perustuvan näytelmän kirjoittaja surmasi 1980-luvun lopulla kumppaninsa, tunnetun kirjailijan.


» Jutun oma sivu
TV-sarja Will & Grace saa uusia jaksoja

Sami Mollgren • 19.01.2017 22:03 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Televisiosarja Will & Grace saa jatkoa. Asian ovat vahvistaneet sarjaa Yhdysvalloissa esittänyt NBC sekä sarjan näyttelijät. Usaita Emmy-palkintoja voittaneelle tilannekomedialle kerrotaan olevan tulossa uusia jaksoja kymmenen. Kaksi muuta vakiohahmoa ovat Gracen assistentti Karen Walker (Megan Mullally) ja Willin ystävä Jack McFarland (Sean Hayes).

Heidän lisäkseen säännöllisesti mukana on ollut joukko päähenkilöiden lähipiiriin kuuluvia hahmoja. Lisäksi sarjassa on esiinynyt esimerkiksi Madonna, Britney Spears, Matt Damon, Elton John, Kevin Bacon ja Demi Moore.

Sarjaa tuotettiin alkuaan kahdeksan kauden verran vuodesta 1998 vuoteen 2006.

Syksyllä 2016 sarjan näyttelijät tekivät Hillary Clintonia tukevan minijakson, jota on katsottu lähes seitsemän miljoonaa kertaa. Tämän jälkeen alkoivat keskustelut NBC:n edustajan kanssa» Jutun oma sivu
Nostetaanko kissa vihdoin pöydälle? Voidaanko PrEP-estolääkityksen avulla ehkäistä hiv-tartuntoja myös Suomessa?

Sami Mollgren • 19.01.2017 18:45 • 8 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Lontoossa homomiesten uusien hiv-tartuntojen määrä on romahtanut hivin estolääkitys PrEPin ansiosta

Neljä Lontoon johtavaa seksuaaliterveysklinikkaa julkaisi viime kuussa uutisen, jonka mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä homoseksuaalisten miesten keskuudessa on romahtanut dramaattisesti, jopa 40 % vuoden 2016 aikana. Romahduksen päällimmäiseksi syyksi arvellaan hivin estolääkitys prepin käytön yleistymistä. Koska lääkettä ei vielä ole mahdollista saada Brittien julkisesta terveydenhuollosta, suurin osa tilaa sitä netistä.

Lontoossa seksuaaliterveyden asiantuntijat suhtautuvat ilmiöön myönteisesti ja pyrkivät auttamaan prepin tarpeessa olevia ihmisiä löytämään luotettavat nettisivustot lääkkeen tilaamiseen. Lisäksi he tarjoavat mahdollisuuden veri- ja virtsakokeisiin, joiden avulla varmistetaan, että lääkkeet ovat aitoja eikä niistä ole aiheutunut sivuvaikutuksia käyttäjille. Ohjauksen ja neuvonnan avulla Lontoossa on tähän mennessä vältetty lääkkeiden nettitilauksiin liittyvä lääkeväärennysten mahdollisuus. Suosittuja prepin käytössä ja tilaamisessa ohjeistavia sivustoja ovat London School of Hygiene and Tropical Medicinen ylläpitämä PrEPster-sivusto sekä iwantprepnow.co.uk, jota ylläpitää joukko lontoolaisia prep-aktivisteja. Greg Owen, yksi nettisivun ylläpitäjistä arvioi, että yli 2000 ihmistä tilaa lääkettä sivuston kautta.

Ennen seksiä otettava prep-lääke, kauppanimeltään Truvada, estää oikein otettuna jopa 90 % hiv-tartunnoista. Lontoon klinikoiden asiantuntijat toteavat, että täyttä varmuutta prepin ja vähentyneiden tartuntojen yhteydestä ei vielä ole, mutta he eivät keksi ilmiölle muutakaan selitystä. Käsitystä tukee se, että prepin käyttö Lontoossa lisääntyi huomattavasti seksuaalisesti aktiivisilla homomiehillä viime vuonna. Lontoon 56 Dean Street -klinikalla työskentelevän Sheena McCormackin mukaan kondomin käytön lisääntymisellä ei voida selittää hiv-tartuntojen määrän laskua, koska muiden seksitautitartuntojen määrä on säilynyt ennallaan.

Prepin käyttö lisääntynyt ympäri maailmaa – Truvadan hinnasta huolimatta

Prepin käyttö on lisääntynyt myös muualla maailmassa. Euroopassa Truvada on ilmaista sitä tarvitseville Ranskassa ja Norjassa. Yhdysvalloissa se on ollut saatavilla jo neljä vuotta ja osa vakuutuksista korvaa lääkkeen kustannukset. San Franciscossa vuonna 2016 todetut hiv-tartunnat vähentyivät 17 % verrattuna vuoteen 2015. Tätä on prepin lisäksi selitetty myös tehokkailla matalan kynnyksen testauspalveluilla. Kun hiv-tartunnan saanut saa diagnoosin ja hänellä aloitetaan lääkitys mahdollisimman pian tartuntatilanteen jälkeen, laskee todennäköisyys hivin edelleen tartuttamiseen lähes olemattomaksi.
Truvadan käyttö prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän EU:ssa viime vuoden lopulla. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksen prepin käytöstä riskiryhmille. Se on tällä hetkellä ainoa Euroopassa tarjolla oleva prep-lääke, jonka suurena ongelmana on sen kallis hinta. Euroopassa sen hinta vaihtelee 400–800 euron välillä. Siitä johtuen Lontoossa homomiehet ovat ryhtyneet tilaamaan Truvadan rinnakkaislääkkeitä kaukomailta.

Suomessa lääkkeiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta on laitonta. Prepiä kuitenkin hankitaan jo tälläkin hetkellä kierrättämällä lääkkeet esim. Brittien kautta. Estolääkettä käyttäviä homomiehiä löytyy siis jo Suomestakin.

Milloin PrEP käyttöön Suomessa?

Suomen hiv-strategiasta vastaa kansallinen asiantuntijaryhmä, johon Hivpoint kuuluu yhdessä viranomaistahojen ja muiden hiv-työtä tekevien järjestöjen kanssa. Asiantuntijaryhmässä alkaa keväällä 2017 virallisen ohjeistuksen laatiminen siitä, miten prepiä tullaan jatkossa käyttämään, kenelle sitä voidaan määrätä ja millä perusteella, mikä terveydenhuollon taho vastaa lääkehoidosta sekä siihen olennaisena osana kuuluvasta seurannasta ja säännöllisestä hiv-testauksesta. Työ on vasta alussa ja vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä prepin kohtalo Suomessa tulee olemaan. Vastauksia saadaan vuoden 2017 aikana.

Hiv-säätiön hallituksen jäsen, infektiolääkäri Jussi Sutinen arvelee Ylen 14.1. julkaisemassa artikkelissa, että prep-lääkitys olisi mahdollista saada käyttöön Suomessa, kun EU-markkinoille tulee ensimmäisiä edullisia rinnakkaislääkkeitä. Truvadan lääkepatentti raukeaa vuoden 2017 puolessa välissä, jolloin rinnakkaislääkkeet tulevat myyntiin myös EU:n markkinoille. Sutinen on perehtynyt prepin haittoja ja hyötyjä selvittäneisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka kiistattomasti osoittavat, että lääkityksellä on erittäin hyvä vaste hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn silloin, kun sitä käytetään ohjeiden mukaan.

Sutinen pitää turhana huolta siitä, että riskikäyttäytyminen lisääntyisi hurjasti, jos prepiä on helposti saatavilla. Tutkimuksissa sellaisesta on havaintoja vain vähän. Myös lontoolaisten klinikoiden kokemus vahvistaa tätä käsitystä. Muiden seksitautien määrä homomiehillä ei ole lisääntynyt. Tämä näyttäisi johtuvan siitä, että Lontoossa prep-lääkitystä ovat käyttäneet nimenomaan ne ihmiset, joilla seksitautien kannalta riskikäyttäytymistä olisi joka tapauksessa. Voidaan siis todeta, että silloin, kun lääkityksen piiriin saadaan ohjattua sen todellisessa tarpeessa olevat henkilöt, prepin käyttö ei näyttäisi lisäävän muiden seksitautien määrää, mutta estää muuten hyvin mahdollisen hiv-tartunnan. Se on merkittävä asia niin yksilön oman hyvinvoinnin kuin kansanterveydenkin kannalta. Hiv on koko elämän mittainen krooninen sairaus, jonka hoidosta aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle. Estolääkityksen lisääminen hivin ennaltaehkäisyn keinovalikoimaan on siis tervetullut kehitys.

Arktikkelin on tuottanut Hivpoint

Lähteet:


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Taidekoti Kirpilä aloittaa opastukset queer-näkökulmasta

vaeltaja2006 • 19.01.2017 17:21 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Taidekoti Kirpilä aloittaa keväällä 2017 uudenlaiset opastukset. Kirpilän taidekokoelmia tarkastellaan heteronormatiivisesta näkökulmasta poikkeavilla tavoilla. Keväällä tulee joitakin sateenkaariväen näkökulmaa tarjoavia opastuksia.

Taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tiitinen on aikaisemmin opastanut pride-viikoilla joidenkin taidemuseoiden teosten tarkasteluun sateenkaari-näkökulmasta.

Reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) tunsivat monet vieläkin elävät iäkkäämmät miehet. Kirpilän entinen elämäntoveri elää yhä. Upeassa asunnossa vietettiin muinoin hienoja juhlia. Töölöläisasunto muuttui taidekoti Kirpiläksi, kun Juhani Kirpilä lahjoitti kotinsa, taidekokoelmansa ja muun omaisuutensa Suomen Kulttuurirahastolle, ja taidekoti avattiin yleisölle kesäkuussa 1992.

Ranneliike.netin blogissa nimim. ”Hulivilipoika” viime kesänä kertoi vierailustaan Taidekoti Kirpilässä. Blogissa hän kirjoitti: ”Museo voisi ottaa mallia esimerkiksi queer-henkisistä opastetuista kierroksista, joita Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat viime vuosina järjestäneet Pride-viikolla. Queer-näkökulma olisi hyvä huomioida myös teosesittelyissä ja taidekodin tulevissa julkaisuissa. Tarvitaan vain Harri Kalha tai Juha-Heikki Tihinen puhumaan ja kirjoittamaan, niin avot!”

Nyt se on tapahtunut! Taidekotiin voi mainiosti ensi alkuun tutustua tämän blogin avulla.

ranneliike.net


Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään keväällä 2017 sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina

Taidekoti Kirpilän kotisivut:

www.taidekotikirpila.fi

Tässä talossa 6. kerroksessa, Pohjoinen Hesperiankatu 7. Nyt tammikuun iltana maisema on synkkä.

» Jutun oma sivu
EU-parlamentille uusi äärikonservatiivinen puheenjohtaja

vaeltaja2006 • 19.01.2017 14:23 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Europarlamentti valitsi tiistai-iltana uudeksi puheenjohtajakseen konservatiivisen, italialaisen Antonio Tajanin. Vastaehdokkaana viime metreillä oli italialainen sosialidemokraatti Gianni Pitella. Nyt valittu Tajani (63v) on vuosien mittaan ollut hlbti-vähemmistön tasa-arvon vastustaja. Tajanin valinnan turvasi europarlamentin suurin ryhmä, EPP-ryhmä (Euroopan kansanpuolue), johon kuuluvat meiltä Suomesta kokoomuslaiset ja kristillisdemokraattiset edustajat.

Antonio Tajani on ollut hlbti-oikeuksien vastustaja pitkään. Vuonna 1993 hän oli mukana perustamassa puoluetta ”Forza Italia”. Se oli Berlusconin puolue. Vuonna 1996 Tajani vastasi Italian parlamentissa kirjalliseen kysymykseen homopariskuntien lasten tulevaisuudesta, että keskimäärin näillä lapsilla on enemmän psyykkisiä ongelmia ja pystyvät vain huonosti sopeutumaan ympäröivään yhteiskuntaan.

Vuonna 2014, ennen EU-vaaleja, Tajani oli yhtenä allekirjoittajana äärikonservatiivien ”Lupaus”-nimisessä kirjelmässä, jonka yhtenä lupauksena oli pyrkiä homoavioliittojen kieltämiseen. Vuonna 2016 Tajani osallistui mielenosoitukseen Italian rekisteröityjä parisuhteita vastaan.

Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen verkoston kattojärjestö piti valitettavana Tajanin valintaa EU-parlamentin johtoon. Sateenkaariperhejärjestöt lupaavat nyt olla valppaina.

EU-parlamentin edellinen puheenjohtaja oli saksalainen sosialidemokraatti Martin Schultz. Hän oli hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta. Schultz muistetaan siitä, miten hän istunnoissa ”pöyristyi” ja näytti ilmeillään, kun joku puhuja esitti EU-vastaisia tai demokratian vastaisia näkemyksiä. Erityisesti hän pöyristyi Unkarin ja Puolan meppien puheenvuoroista.


» Jutun oma sivu
Obama määräsi Chelsea Manningin vapautettavaksi kansainvälisenä homo- ja transfobian päivänä

vaeltaja2006 • 18.01.2017 06:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Viime töinään presidentti Obama armahti 64 vankia, joukossa wikileaks-vuotaja Chelsea Manning. Hänet oli tuomittu vankeuteen vuoteen 2045 saakka. Vankeusaikanaan hän muutti nimensä ja sai luvan korjata sukupuolensa.

Kun amerikkalaissotilas Bradley Manning otettiin kiinni vuonna 2010, hän oli kopioinut salaa satoja tuhansia amerikkalaisia asiakirjoja ja videoita ja toimittanut Wikileaksiin. Hän osittain tunnusti tekonsa 2013 ja sai 35 vuoden vankeustuomion mm. asiakirjavarkaudesta ja vakoilusta. Häntä ei kuitenkaan tuomittu ”vihollisen tukemisesta”. Siitä olisi tullut 90 vuoden tuomio. Obama antoi nyt Manningille osittaisen armahduksen, ja Manning vapautetaan toukokuun 17. päivänä. Viime marraskuussa Manning oli lähettänyt Obamalle armonanomuksen. Toukokuun 17. on kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä.

Kun Manning vangittiin seitsemän vuotta sitten, hänet siirrettiin Fort Leavenworthin sotilasvankilaan. Olosuhteita kuvattiin lähes epäinhimillisiksi. Manning on kooltaan pienikokoinen ja hän sai maailmalta myötätuntoa: voiko tuollainen "pikku poika" olla suuri rikollinen. Sotilasvankilassa Manning esitti pyynnön sukupuolensa korjaamisesta. Aluksi se torjuttiin, mutta valituksen, nälkälakon ja itsemurhayrityksen jälkeen asia hyväksyttiin ja Pentagon suostui hormonikäsittelyyn.

Manning on nyt 29-vuotias. Hänen saamansa vankeusrangaistus oli laatuaan ankarin tähänastisista. Armonanomuksessaan Obamalle Manning kirjoitti, että hän oikeudessa tunnusti tekojaan, koska uskoi tunnustuksen lieventävän rangaistusta. Siinä hän oli erehtynyt. Obama oli jo viime viikkoina puhunut Manningista myönteiseen sävyyn. Olihan Manning asianmukaisesti ollut oikeudenkäynnissä ja tunnustanut. Seuraava askel voi olla toisen asiakirjavuotajan Julian Assangen antautuminen USAn viranomaisille. Hän on luvannut harkita asiaa, jos Manning armahdetaan.


» Jutun oma sivu
Orlandon verilöylyn tekijän vaimo pidätetty

Sami Mollgren • 17.01.2017 20:32 UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
FBI on pidättänyt orlandolaisessa Pulse-yökerhossa viime kesänä 49 ihmistä surmanneen ja yli 50 ihmistä haavoittaneen Omar Mateenin vaimon Noor Salmanin. FBI nouti Salmanin sunnuntaina huostaansa San Franciscon lähellä sijainneesta kodista, jossa tämä asuu poikansa kanssa.

Maanantaina viranomaiset kertoivat, että naista syytetään verilöylyn tutkinnan vaikeuttamisesta. Lisäksi häntä syytetään avunannosta ja aineellisen tuen tarjoamisesta rikokseen.

Tutkijat ovat kuulustelleet Salmania verilöylyn jälkeen toistuvasti. Hän on kiistänyt tienneensä ennakolta miehensä suunnitelmista. Salman oli todistetusti nähty miehensä kanssa Pulse-yökerhon ulkopuolella ennen kesäkuisia tapahtumia. Hän kuitenkin kertoo, ettei tiennyt matkan tarkoitusta. Lisäksi Salman on sanonut eläneensä parisuhteessa hyväksikäytettynä ja eläneensä pelossa.

Omar Mateen sai surmansa poliisin luodeista. Mateen viittasi ammuskelunsa yhteydessä yhteyksiinsä islamistijärjestöihin, mutta FBI ei ole tutkinnassa löytänyt suoria kytköksiä.


» Jutun oma sivu
RSS
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy