Kokoomusteltta sai myötätuntoa

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 7

- Monet ovat tässä esittäneet myötätuntoaan. Tämä oli paikallisen kokoomusvaikuttajan toteamus puolueen teltalta Jyväskylän Half Pridessa.

HLBT-oikeuksia ajaneilta puolueaktiiveilta meni hallitusneuvotteluissa matto alta ja eri kautta on tihkunut viestejä siitä, että ei "Räsäsen linja lopulta niin kaukana kokoomuksen" tavoitteista ole.

Vaaleihin saakka Suomessa perinteiseksi oikeistoksi mielletty kokoomus ilmaisi olevansa oikeastaan liberaalipuolue. Puoluekokous oli ottanut kantaa tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Kokoomus oli ikäänkuin poikkeus kansainvälisten verrokkiensa joukossa. Hallitusneuvottelujen jälkeen on kaikki toisin.

Tasa-arvokehityksen ajajiksi leimaantuneiden kokoomusaktiivien tulevaisuus on mielenkiintoinen. Seuraaviin vaaleihin on ainakin senverran aikaa, että tasa-arvokelkasta pois haluavat voidaan profiloida uudelleen ja pitää kokoomuksen listoilla. Ainakin jos on sekä nostetta että pyrkyä. Loput hankkiutunevat johonkin uuteen poliittiseen kotiin.

Kokoomuksen perustason järjestörakenne on monimuotoinen. Pohjalle mahtuu hyvin erilaisia kansallisseuroja. Esimerkiksi Jyväskylässä niitä on yhdeksän, kerrottiin kokoomuksen teltalla. Kattojärjestönä sitten paikallinen kokoomuksen kunnallisjärjestö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallituskoalition piirissä vallitsee tasa-arvoasiasta melkoinen koheesio. Kansanedustaja Tynkkynen perusteli ohjelmaratkaisua sillä, että muutoin KD olisi jäänyt hallituksen ulkopuolelle. Ja tämä olisi siis ollut ilmeisesti mahdoton vaihtoehto.

Aloitehankkeen ongelmiin kuuluu Tynkkysen mukaan mm se, että osa ministereistä katsoo, etteivät voi asemansa takia aloitteisiin nimeään laittaa. Varmaan kuulemme, keitä ne ministerit ovat.

Kuvassa alla Lounaispuiston esittelyaluetta. Kokoomuksen sininen teltta kauempana, edessä oikealla vasemmistoliitto ja vihreät.

7 kommenttia

Ministerillekin tämä on enemmän omantunnon kysymys, eikä varsinkaan juridisia esteitä ole. Poikkeuksellisen jumiutuneet hallitusneuvottelut oli jotenkin ratkaistava ja varmasti oli selvää, että tämän yksittäisen asian osalta omaan taantumukseensa hiipuvalle pienpuoleelle riitti, että heidän hallitusaikanaan asiasta ei anneta hallituksen esitystä (HE) laiksi. Tämä uskonnon auktoriteetin ja tulkinnan väärinkäytön voimalla toimiva pienpuolue ei ole niin vaa'ankieliasemassa, että se voisi ottaa koko hallituksen panttivangikseen (pelottava skenaario).

Jos jotkut ministerit eivät halua erillistä lakialoitetta allekirjoittaa, niin syyn voi sanoa suoraan. On sitä sitä huonojakin hallituksen esityksiä puolusteltu hampaat irvessä, joten miksei sitten järkevää lakialoitetta.
Koko hallitus KD:n panttivankina tässä aihepiirissä on pelottava skenario, mutta ei mahdoton.

Kommenttia muokattu: 20.07.2011 klo 18:34