Homoliitot ja kirkko Helsingin Sanomissa

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 9.12.2007 6:59
Vantaalainen Hakunilan kirkkoherra toivoo homopareille kirkollista siunausta. Helsngin Sanomat 9.12.2007 kertoo asiasta.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Vantaalainen+kirkkoherra+toivoo+homopareille+kirkollista+siunausta/1135232451699

Toisessa aiheeseen liittyvässä jutussa lesbopappi kertoo, että eniten hän pelkää tulevansa syrjityksi.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Lesbosuhteessa+el%C3%A4v%C3%A4+pappi+pelk%C3%A4%C3%A4+tulevansa+syrjityksi/1135232451708
  • 2 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.12.2007 10:53
Hesarin jutussa viitataan Vantaalla käytyyn keskusteluun. Tuohon keskusteluun en vielä ole törmännyt.

Vantaa Lauri -seurakuntasanomat on antanut aiemminkin tilaa homokysymykselle. Uutisessa "Homoliittojen siunaaminen jakaa kirkkoa" on pohdittu siunaamiskysymyksen nykytilaa ja sen käsittelyä luterilaisessa kirkossa. Siunaamiskaavan ottaminen käyttöön vaatisi kolmeneljäsosan määräenemmistön kirkolliskokouksessa.

http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2007/2007-12-05/uutiset/Homoliittojen_siunaaminen_jakaa_kirkkoa

Marraskuun lopulla pidetyn kirkon seminaarin puheenvuorojen tiivistelmät löytyvät pdf-tiedostoina osoitteesta:

http://www.evl.fi/kkh/ktk/parisuhde/Kirkotjahomoseksuaalisuus/seminaari2.html

Arcus-verkoston edustajana kirkon seminaarissa pastori Arja Penttinen puhui sateenkaarikansan elämän valinnoista. Hän toteaa pappien siunanneen kymmeniä rekisteröityjä parisuhteita silloin kun pari siunausta on toivonut. Penttinen toteaa: "Papin tehtävä on tuoda tilaisuuteen rukouksen ja kiitoksen ilmapiiri sekä hyvän toivottamisen eli siunaamisen sanat."

Aslan oli myös esittämässä oman näkökulmansa seminaarissa. Lyhyt tiivistelmä on vain joukko otsikoita. Esittäjän nimeä ei edes mainita. Kiinnitin huomiota siihen, että nyt Aslan selvästi puhuu myös biseksuaaleista. Aslan uskollisesti toistaa liturgiaansa eli oli seminaarissa luetellut "Homoseksuaalisuuden muutoksen raportit tieteellisisssä julkaisuissa".

Evl:n sivuilla on laaja kokoelma aiheesta otsikolla: Kirkot ja homoseksuaalisuus - seksuaalietiikan verkkolähteitä

osoitteessa:

http://www.evl.fi/kkh/ktk/parisuhde/Kirkotjahomoseksuaalisuus/
  • 3 / 6
  • Napalmia
  • 10.12.2007 0:19
Hesarissa oli naispastorin haastattelu salanimellä. Minä olen tullut hieman allergiseksi " kokea " sanalle. Naispappi kertoi, että hän kokee itsensä jumalan kuvaksi. Se on paljon sanottu. Toinen samanlainen on tämä luominen sanan käyttö. Melko latautuneita käsitteitä ja sanoja.

Sitten on tämä homoseksuaalisuuden tuoma " lisä " sielunhoitoon. Koska on homoseksuaali, osaa ymmärtää ja plää plää. Minusta sekin voi olla päinvastoin. Jos on kovia kokenut, voi myös olla vihoviimeinen henkilö antamaan sielunhoitoa, koska kovista kokemuksista saattaa jopa jäädä sielullisia vammoja.

Minusta voisi jalat maassa hyväksyä oma epätäydellisyytensä ja rajallisuutensa.
  • 4 / 6
  • martin
  • 10.12.2007 3:00
Napalmia!

Kirjoituksessasi oli monta hyvää lähtökohtaa. Minulle jäi kuitenkin tunne, että vierastat homoseksuaalisuuden "lisää" (miten niin lisää?) sielunhoidossa. Otat esille epätäydellisyytemme ja rajallisuutemme.
Minun on vaikea nähdä, että me hl-ihmiset olisimme erityisesti epätäydellisiä ja rajallisia homoseksuaalisuudessamme. Olemme niitä koko ihmisyydessämme. Tässä sielunhoito voi olla hyvästä. Konkreettisemmin rajallisuutemme näkyy mm. käsityksissä homoseksuaalisuudesta ja näiden käsitysten seurauksissa.
Sielunhoidossa tuskin voi olla hyvä ohittaa sitä hakevan ihmisen kokonaispersoonallisuutta ja tilaa elämässä. Vaikeaa voi olla juuri hyväksyä ihmisyyden lähtökohtia - siis esim. rajallisuuttamme.
  • 5 / 6
  • Napalmia
  • 10.12.2007 14:45
Tarkoitin tällä lisällä sitä asennetta tai pikemminkin luuloa, että homoseksuaalisuus sinänsä ja ikävät syrjintäkokemukset pätevöittäisivät jotenkin paremmin sielunhoidollisiin kysymyksiin tai toisivat jotenkin enemmän rakkaudellisuutta työhön ja työpaikan välisiin ihmissuhteisiin tai asiakaspalveluun. Onko tämä totta? Ollaanko rehellisiä? Uskon nimittäin, etteivät ne mene yksi yhteen.

Liittyy kysymykseen empaattisuudesta. Ovatko homoseksuaalit empaattisempia kuin valtaväestö keskimäärin? Enpä usko. Voi olla päinvastoin.
  • 6 / 6
  • martin
  • 10.12.2007 21:12
Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että ei mene yksi yhteen. Ihmiset ovat erilaisia ja he reagoivat eri lailla ja eri määrin.
Ovatko homot ja lesbot empaattisempia kuin valtaväestö keskimäärin? On toki niin, että homot ja lesbot joutuvat pohtimaan seksuaalisuuttaan hyvin syvällisesti - varmasti kaapissakin elävät. Tämä seikka ei kuitenkaan mitenkään suoraan johda suurempaan empaattisuuteen hl-väellä. On myös esim. hl-ihmisiä, jotka katsovat olevan hyvä käydä kova koulu läpi tai hl-ihmisiä, jotka eivät jaksa välittää muiden ongelmista ja murheista. Heidän empatia-kykyään ei voi luodata.