Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 18.5.2017 10:59
Vierailin muutama vuosi sitten Maltalla ja tapasin paikallisen sateenkaarijärjestön jäseniä. Tunnelma oli silloin varsin pessimistinen. Kuulin, että nuoret homot eivät näe tulevaisuutta Maltalla, vaan koettavat muuttaa Englantiin työhön ja Maltaa vapaampaan ilmapiirin. Heidän etunsa on se, että molemmilla saarivaltioilla on käytössä sama kieli.

Silloin järjestön edustajat katsoivat katolisella kirkolla olevan niin paljon vaikutusvaltaa mm. politiikassa, etteivät esimerkiksi homojen oikeudet juurikaan etene.

Toisin on käynyt. Minua hämmästyttää, kuinka ripeästi Maltalla on pystytty torjumaan ja ohittamaan vanhoillisten jarrutus. Viime vuoden puolella jopa kiellettiin nk. eheytysterapiat, eli vahingolliset yritykset muuttaa homoja heteroiksi.
Itse kuvailen tuollaista muutosta nimellä "pihvin kääntyminen". Se liittyy etenkin yleiseen mielipiteeseen. Jossain vaiheessa vallan kahvassa istuvat huomaavat yleisen mielipiteen jossain ns. arvokysymyksessä muuttuneen niin laajasti ja radikaalisti, että oma kanta on pakko tarkistaa. Toki yhtäaikainen isompi muutos poliittisissa valtasuhteissa yhdistettynä edes pieneen sukupolvenvaihdokseen auttavat kypsymisprosessia.
  • 3 / 8
  • Havainnoija
  • 18.5.2017 16:34
Tuore uutinen: Saksan parlamentti pakotetaan äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista (?)

Saksan parlamentin eli liittopäivien lakivaliokunnassa/oikeuskomissiossa on maannut vuosia kolme (3) aloitetta tasa-avoiseksi avioliittolaiksi (vasemmiston, vihreiden ja liittoneuvosten eli osavaltioiden edustajien kokouksen), saksalaisittain Avioliitto kaikille (Ehe für alle). Vasemmiston aloite on maannut komiteassa pisimpään, peräti 3,5 vuotta. Saksan nykyinen hallituskoalitio kristdemit ja sosdemit (CDU ja SPD) on estänyt aloitteiden tuomisen parlamentin täysistunnon äänestykseen.

Kanne perustuslakituomioistuimeen
Vihreiden eduskuntaryhmä toimitti tänään Saksan perustuslakituomioistuimelle kanteen, jolla pyritään pakottamaan liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kanteen tänään oikeuteen vienyt vihreiden kansanedustaja Volker Beck sanoo kanteessa vedottavan perustuslain pykälään 76, jonka mukaan liittopäivien on käsiteltävä aloitteet tietyssä ajassa. Lisäksi pykälä 38 antaa kansanedustajille täyden oikeuden äänestää omantuntonsa mukaisesti.
Tavoitteena on saada liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista vielä tämän istuntokauden aikana ennen syksyn vaaleja.

Opposition eli vasemmiston (Linke) ja vihreiden (Grüne) pinna oli katketa eilisessä parlamentin istunnossa, kun CDU ja SDP estivät 38. kerran avioliittolakialoitteen tuomisen suuren salin äänestykseen. Vastustajat esittivät perusteeksi mm. ”biologiset erot” ja väitteen, että eihän homoja syrjitä Saksassa ja ”erilaisia asioita on käsiteltävä erilaisesti” yms. Vihreiden edustaja sanoi luulleensa, että D-kirjain kristdemien lyhenteessä CDU tarkoittaa demokraattista, mutta sehän tarkoittaakin diskriminoivaa.

Saksan yleisradioyhtiön uutinen, jossa pari virhettä, mutta muuten oikein:
http://www.tagesschau.de/inland/gruene-ehe-fuer-alle-101.html
Tässä Volker Beck on viemässä asiakirjanippua perustuslakituomioistuimeen:
http://www.queer.de/detail.php?article_id=28854
(Suomensin pikaisesti ilman apuvälineitä ja selvittämättä virallisia termejä, mutta pääasiat lienevät oikein.)

Kommenttia muokattu: 18.05.2017 klo 17:00
  • 4 / 8
  • Havainnoija
  • 6.6.2017 0:12
Malta saa tasa-arvoisen avioliittolain heinäkuussa (?)

Maltan toissapäiväisissä parlamettivaaleissa kävi niin, että työväenpuolue PL voitti ja Joseph Muscat nimitettiin pääministeriksi. Muscat ilmoitti virkaanastujaispuheessaan, että hallitus nimitetään tällä viikolla ja uuden parlamentin ensimmäisiin tehtäviin kuuluu tasa-arvoinen avioliittolaki (”A marriage equality bill will be the first piece of legislation tabled in parliament once it is convened later this month”).
https://www.timesofmalta.com/articles/view/20170605/local/live-blog-muscat-to-be-sworn-in-as-pl-supporters-celebrate-victory.650018
Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttäneen lähes yksimielisesti, sillä asia on molempien parlamentissa edustettuina olevien puolueiden ohjelmassa.
-----
Itävalta: Ei edistystä lähiaikoina

Itävallassa samantyyppinen tilanne kuin Saksassa. Vihreät yrittivät saada kansalliskokousta päättämään tasa-arvoisen avioliittolain käsittelystä vielä ennen kesälomia, mutta hallituspuolueet eivät suostuneet. Lokakuussa on parlamenttivaalit ( https://de.wikipedia.org/wiki/Nationalratswahl_in_%C3%96sterreich_2017 ) ja äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen menestys voi johtaa siihen, että seuraavassa parlamentissa tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat ovat vähemmistössä.
http://derstandard.at/2000057718416/Opposition-bleibt-geeint-misstrauisch
Tässä suurimpien puolueiden kannatus kyselytulosten mukaan:
SPÖ = sosialidemokraatit
ÖVP = konservatiivit
FPÖ = äärioikeisto (rasismi ja homoviha)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Austrian_Opinion_Polling%2C_30_Day_Moving_Average%2C_2013-2017.png

Kommenttia muokattu: 06.06.2017 klo 00:44
  • 5 / 8
  • Havainnoija
  • 18.6.2017 0:08
Liettua: Parlamentti tyrmäsi parisuhdelain

Liettuan parlamentti Seimas äänesti torstaina 15.6. opposition liberaalisiiven laatimasta parisuhdelakialoitteesta. Äänet jakautuivat
59 vastaan
29 puolesta
20 pidättäytyi äänestämästä
Liettuan sateenkaarijärjestö LGL oli kuitenkin ilahtunut tuloksesta, joka osoitti parisuhdelain kannatuksen lisääntyneen. Parisuhdelaki olisi koskenut sekä homo- että heteropareja.
http://www.lgl.lt/en/?p=17539
Tässä uutisessa on kerrottu parlamenttiryhmittymistä ja parisuhdelakia kannattaneiden nimet:
http://www.lgl.lt/en/?p=17529
------
Saksa: Ei äänestystä avioliittolaista
Liittohallitus ilmoitti, että äänestystä tasa-arvoisesta avioliittolaista ei tule, koska sen mielestä epätasa-arvo ei ole syrjintää. Avioliitto on kuulemma sellainen instituutio, jossa on tietty asiasisältö, jonka mukaan samaa sukupuolta olevia pareja ei tarvitse käsitellä samalla tavalla kuin eri sukupuolta olevia. Jotenkin näin, en vaivautunut perehtymään tarkemmin.
Sosialidemokraatit ovat välillä kovastikin kannattaneet avioliittolain muutosta, mutta nyt on selvinnyt, että he eivät tuo vaatimusta mahdollisiin hallitusneuvotteluihin syysvaalien jälkeen.
  • 6 / 8
  • Havainnoija
  • 27.6.2017 16:27
Saksa: Äänestys avioliittolaista tällä viikolla?

Sosialidemokraatit (SPD) haluaa parlamentin eli liittopäivien äänestävän tasa-arvoisesta avioliittolaista (Ehe für alle = avioliitto kaikille) ennen kesälomia eli ylihuomenna torstaina tai sitten perjantaina. SPD on luvannut äänestää huomenna keskiviikkona lakivaliokunnassa pitkään maanneen lakialoitteen puolesta, jotta se tulisi viimein vihdoin suuren salin äänestykseen. Mikäli myös kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kansanedustajat saisivat äänestää omantuntonsa mukaisesti, kuten liittokansleri Angela Merkel on hieman lupaillut, aloite hyväksyttäisiin melko suurella enemmistöllä.
Yleisradioyhtiöiden uutisia
ARD saksaksi
http://www.tagesschau.de/inland/ehe-fuer-alle-113.html
Deutsche Welle englanniksi
http://www.dw.com/en/after-merkel-hints-at-gay-marriage-rival-schulz-calls-for-speedy-vote/a-39433106
Sateenkaariverkkolehti
http://www.queer.de/detail.php?article_id=29145

Kommenttia muokattu: 27.06.2017 klo 17:57
  • 7 / 8
  • Havainnoija
  • 27.6.2017 17:59
Päivitys: Äänestys avioliittolaista perjantaina (?)

Liittokansleri Angela Merkel on uutisten mukaan luvannut, että kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kansanedustajat saavat äänestää vapaasti eli omantuntonsa mukaan tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Parlamentti äänestää laista ilmeisesti perjantaina.

Yleisradioyhtiön uutinen englanniksi
http://www.dw.com/en/bundestag-vote-on-gay-marriage-expected-in-coming-days/a-39440879
saksaksi
http://www.tagesschau.de/inland/ehe-fuer-alle-115.html
Sateenkaarilehti
http://www.queer.de/detail.php?article_id=29147

Kommenttia muokattu: 27.06.2017 klo 18:02
  • 8 / 8
  • Havainnoija
  • 29.6.2017 0:23
Saksa: Lakivaliokunta hyväksyi aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Lakivaliokunta hyväksyi päivällä vihreiden, vasemmiston ja sosialidemokraattien äänin aloitteen tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, jonka ovat laatineet vuonna 2015 osavaltioiden liittoneuvostoon kuuluvista Baden-Württemberg, Brandenburg, Bremen, Hampuri, Niedersachsen (fi Ala-Saksi), Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Schleswig-Holstein ja Thüringen. Pikaisen silmäyksen perusteella aloite vastaa Suomen nykyistä avioliittolakia eli rekisteröityjä parisuhteita ei voi solmia avioliittolain muutoksen tultua voimaan ja rek parisuhteet voi muuttaa avioliitoksi ilmoituksella paikalliseen maistraattiin (Standesamt). Sellainen erikoisuus kylläkin, että muutettaessa rek parisuhde avioliitoksi, avioliitto tulee voimaan takautuvasti sisältäen mahdollisesti saamatta jääneen aviopareille kuuluvan verohelpotuksen. Asiasta lisää myöhemmin.
Tässä lakialoite, alussa perusteluja, varsinainen aloite alkaa sivulta 5:
http://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/18/066/1806665.pdf

Äänestykset parlamentissa eli liittopäivillä huomenna pe 30.6. alkaen kello 9 Suomen aikaa

Tulee tiukka paikka, kaksi äänestystä. Ensin äänestetään siitä, otetaanko avioliittolakialoite asialistalle ylipäätään. Puoltajilla eli vihreillä, vasemmistolla ja demareilla on yhteensä 320 kansanedustajaa, vastustavilla kristillisdemokraateilla 309 eli eroa vain 11 edustajaa (homovihamielisellä AfD-puolueella ei ole edustajia liittopäivillä). Puoltajista ei monen tarvitse olla poissa, jolloin koko avioliittoaloitetta ei oteta asialistalle lainkaan. Jos asialistalle ottaminen onnistuu, sitten vasta keskustellaan itse aloitteesta noin 40 minuuttia ja lopuksi äänestetään. Saas nähdä.
(Lähteinä mm. Saksan yleisradioyhtiöiden uutiset.)

Lisäys
Parlamentin mahdollisen hyväksymisen jälkeen tarvitaan vielä liittoneuvoston käsittely ja presidentin allekirjoitus, joten avioliittolain muutos voisi tulla voimaan marraskuun alussa.

Korjasin tekstiä kello 15.09

Kommenttia muokattu: 29.06.2017 klo 15:09