Jääkiekkoilija Harri Tikkanen on Vuoden Hetero (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • Ossi Halme
  • 25.1.2014 1:25
Harri Tikkasen valinta on hieno asia. Haastattelua kirjoitettaessa ei koko gaalasta saati ehdokkuudesta ollut mitään tietoa. Samassa palkintokategoriassa oli myös muita tunnettuja nimiä, joten valinta oli yllätys. Itse palkinnon takaa voi halutessaan nähdä myös kaksi syvällisempää pointtia:

- Tikkasen sanat ja teot on noteerattu laajalti. Hän ei ole poliitikko tai minkään muunkaan sellaisen ammatin edustaja, jossa joutuu kalastelemaan yleisön suostiota. Lisäksi hänen ei olisi ollut mikään pakko antaa koko haastattelua, jos ei olisi halunnut. Hän tiesi että vastapuolen pelaajat voivat yrittää ns. "päästä ihon alle" huutelulla ja vihjailulla, mutta tämäkin asia mietittiin ennakkoon, eikä Harri Tikkanen edusta sitä neanderthal-tyyppiä, joka provosoituu kaikesta.

Tässä kohtaa on hyvä pitää mielessä hiljattain tehty STT:n juttu, jossa yksikään STT:n tavoittama urheilija ei halunnut edes yleisellä tasolla sanoa mitään aihepiiristä "urheilu ja homot". Tikkasen arvomaailman me kaikki tiedämme, muiden arvoja voimme vain arvailla ja päätellä. Ainakin minä haluan tietää, että millaista ihmistä kannustan.

- Seksuaalivähemmistöt ja urheilu on yhdistelmä, jonka käsittely Suomessa on vasta alussa. On täysin turha stereotypia, että urheilu ei kiinnostaisi vähemmistöjä. Tämän romutti tutkimusjätti Nielsenin USA:ssa tekemä tutkimus, jossa todettiin että seksuaalivähemmistöjen edustajat lukevat urheilu-uutisia heterovastineitaan enemmän, samoin myös käyvät urheilutapahtumissa enemmän, käyttävät enemmän rahaa urheilutapahtumissa (asia jota suomalainen urheilumarkkinointi ei tajua, vaikka sen kirjoittaisi tavuviivojen kanssa) sekä myös itse harrastavat urheilua hieman aktiivisemmin. Tässä QX Gay Gaalan äänestyksessä machoheterolaji jääkiekon edustaja voitti yleisöäänestyksessä euroviisuedustajan, näyttelijän ja kaksi ministeriä.
En lainkaan innoissani ole jostain homogaala-konseptista, enkä varsinkaan tuolla vastenmielisellä toteutuksella. Tuon takia juuri nyt taas hävettää olla homo, mutta ainakin erittäin positiivisena yllätyksenä palkinnot menivät poikkeuksellisen kovalla prosentilla niille, jotka ne ansaitsivatkin.

Esimerkiksi juuri tämä Harri Tikkasen valinta. Ehdottomasti ainoa oikea vaihtoehto, ei kahta sanaa. Ennennäkemätön ja tärkeä haastattelu ja avaus.

Hienoa myös, että vuoden homo palkinto meni edes melko maltilliselle ja asialliselle taholle. Pääasia kuitenkin, että ei ainakaan Sauli Koskiselle tai Toivolallekaan.

Tahdon2013-kampanja sai myös ansaitsemansa palkinnot. Kilpailijaehdokkaista nyt ei voi edes puhua samassa lauseessa tuon kanssa.

Kategorioista "vuoden dragin" voisi heittää helvettiin.

Kommenttia muokattu: 25.01.2014 klo 03:22
Tikkasen palkinto oli enemmän kuin ansaittu. Vuoden hetero olisi voinut olla jopa Vuoden superhetero? Sen verran raikkaan tuulahduksen Tikkanen puhalsi hlbti-asioissa vaikenevaan suomalaiseen joukkueurheiluun.

Salkkareiden Lari ja Elias - Larias - on myös ollut mediailmiönä omiaan arkipäiväistämässä homoasiaa.

Tahdon2013-kampanjan voittokulku oli ehkä ennakkoon tähtiin kirjoitettu - ja sekin tietysti ansaitusti.
  • 4 / 9
  • human
  • 25.1.2014 10:26
HLBT-teemaisia ja Homo-Miehisiä tapahtumia ei ole Suomessakaan koskaan liikaa, eli hyvä että saatiin eka GGaalakin aikaiseksi.
Tuostahan sitä on hyvä kehittää jatkossa lisääkin, oikein kansanperinteeksi. Olemmehan me HLBT-ihmiset sentään hyvä osa suomalaista kansanidentiteettiä myös : )

Näytettiin myös Ruotsille, että komeesti perässä tullaan. Ja etenkin Lähinnä-Idälle, että meillä ei olla niin kuin siellä putinoidaan ja orttoluostareissa nyhjötetään torahampaita kirskutellen.

Pelkäsin itse että tuosta ekasta GayGaalasta tulee ylenpalttisen NaisEnergiaGaala, kun esiintyjäkaarti oli niin naisvaltainen, mutta kohtalaisen hyvinhän se meni ja tunnelmaa löytyi.
Ajattelin sitten, että eihän se ole naisten vika, jossei niitä Homo/Bi-miesRock-bändejä ja -lavaStaroja saada aikaiseksi.

Tapahtumaan olisi ehkä hyvä saada palkintokategoriat selvemmin eri ryhmillekin, eli vuoden Homo, vuoden Lesbo, vuoden Hetero (tai vuoden HLBT-Ystävä tms nimellä), vuoden Bisse, vuoden Trans, niin tulisi näkyvyyttä nimellisesti eri ryhmille - niin kovin yleistähän on vielä edelleenkin sekoittaa noita muita ryhmiä, tekemisineen muka-Homoiksi.

HLBT-tapahtumia voisi pukata pystyyn lisää myös kesäaikaankin, esim. Kallion Karhupuiston Bear Drag Race :a laajentaa "urheilullisesti" ja lajeiksi mukaan esim. bi-aviomiehen kaapista ulos kärräyskisa (eukonkantokisan vastinpariksi, siis).

Kommenttia muokattu: 25.01.2014 klo 10:30
  • 5 / 9
  • SaintJudy
  • 25.1.2014 12:14
Onnittelut Elias Koskimiehelle ja muillekin palkituille homotoimijoille!
  • 6 / 9
  • Arppa
  • 25.1.2014 12:59
Hieno juhla oli, kiitos järjestäjille ja innokkaalle yleisölle. Palkinnot menivät pääosin täysin oikeisiin osoitteisiin, mutta seuraavana vuonna voisi hieman selkeyttä kategorioita, kuten joku jo edellä mainitsi. Esim Vuoden Homotapahtuman palkinto Tahdon2013 kampanjalle on hieman kyseenalainen: tapahtuma jota ei oikeastaan tapahtunut. Ehkä Mediatapahtuma olisi ollut oikeampi nimi.