Ylen tutkimus: Suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittoon jakaa suomalaisia (juttukommentit)

  • 1 / 17
  • Public eye
  • 7.1.2014 14:31
Testasin Ylen sivustolla oman asennoitumiseni. Tulos oli (odotetusti) Pandakarhu, joka on "maailmanparantaja ja julkisen talouden ystävä. Hän on kaupungissa asuva eläkeikäinen nainen". Tuo määritelmän loppuosa kyllä tuli minulle yllätyksenä... :))
Leijonan sain tuloksekseni. Siis kuulun joukkoon "lakia ja järjestystä korostavat konservatiivit".
Minut yllätti ikähaarukka, johon vastausteni perusteella kuulun: 25-34 v.
Kuulun tuon mukaan ryhmään: Yksilökeskeiset talousliberaalit, eli Kettu.
Elämää nähneillä ihmisillä voi olla perusteet mielipiteelleen homoliitoista...
  • 7 / 17
  • Havainnoija
  • 8.1.2014 0:30
Joku kirjoitti:
”Elämää nähneillä ihmisillä voi olla perusteet mielipiteelleen homoliitoista...”

Näin tietenkin on. Ihmiset, jotka ovat avanneet silmänsä ja nähneet elämän ja ihmisten monimuotoisuuden, hyväksyvät ja kunnioittavat saamelaisia, homoja, mustaihoisia ja kaikkia muitakin sekä haluavat kaikille samat oikeudet lain edessä. Se ei ole iästä kiinni. Ne 65-77 -vuotiaat naapurini, joiden kanssa olen tekemisissä, ovat avanneet silmänsä jo nuorina ja pitävät itsestään selvänä, että kaikilla tulee olla samat oikeudet.

Sitten on tietenkin niitä, kuten entinen työkaverini, joka vastustaa kaikkia homojen oikeuksia. Hän vastustaa, vaikka ei ole kertomansa mukaan yhtään homoa elämässään tavannut. Onhan sekin saavutus, kyseenalainen tosin, että hän yli 60-vuotiaana ja koko elämänsä kaupungissa viettäneenä ei ole halunnut tai kenties kyennyt avaamaan silmiään oppimisesta puhumattakaan.
---
Pandakarhuihin eli vasemmistolaisiin arvoliberaaleihin kuulun testitulosten perusteella. Kuvaus piti melko hyvin paikkansa, joskaan en ole nainen.
  • 8 / 17
  • Jorma Hentilä
  • 8.1.2014 0:45
Kun lasketaan yhteen vahvasti ja jossakin määrin samaa mieltä olevat, samaa sukupuolta olevien avioliittoja kannattaa selvästi yli puolet kaikista vastaajista, ja vastaavasti eri mieltä olevista vastustaa vähän yli kolmannes kaikista vastaajista.

Pandakarhu, odotetusti.
  • 9 / 17
  • TeemuAleksi
  • 8.1.2014 4:42
Ajattelin ihan itsestäänselvästi olevani panda, mutta tulos olikin kettu.
Ylen uutisointi aiheesta johdattaa harhaan kannatuslukujen suhteen. Minäkin hieraisin ensin silmiäni: Vain kolmannes??
Toki lähempi tarkastelu osoitti sen josta Jorma Hentilä aiemmassa viestissäänkin kirjoitti. Reilu 50% kannatusta ja noin 31-33% vastustajia. Tätä samaa ovat gallupit kertoneet jo aiemminkin.
Onko sattumaa että kannatuslukemat näyttävät supistuneen vai onkohan jollain taholla taas oma intressi asian suhteen?
Nyt kun tästä kommenttiosioista on tullut tällainen hauska "Mitä sait testistä tulokseksi?"-kysely, niin vastataan omasta puolestani, että tuloksena oli Pystykorva (yksilökeskeiset konservatiivit).

Kommenttia muokattu: 08.01.2014 klo 16:16
Haastateltujen 104 kansanedustajan enemmistö (52%) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Vahvasti kannatteita oli 39% ja jonkin verran samaa mieltä oli 13%.

Suurimpien kysymysmerkkien, eli Kokoomuksen ja Keskustan kansanedustajat ovat vastanneet kyselyyn laiskasti (19/44 ja 14/35), joten tulokset vääristyvät siten että Keskustassa vaikuttaisi olevan enemmän kannatusta homo- ja lesboparien tasa-arvolle kuin Kokoomuksessa.

Kyseinen tulos siis vaikka Kokoomuksen liberaalisiipi on ilmeisesti vastannut laiskasti.

http://yle.fi/uutiset/kansanedustajien_ja_kansalaisten_arvot_erittain_lahella_toisiaan/7017781

Kommenttia muokattu: 08.01.2014 klo 17:53
Kuten Salty Dog kirjoitti, saattoivat kerrotut prosenttiluvut hämmästyttää.

Tässä varmasti joitakin hämäsi se, ettei tutkimuksen varsinaisena maalina ollut etsiä suoranaisesti tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannatus- ja vastustusprosentteja, vaan etsiä tietoa vastakkaisten mielipiteiden voimakkuudesta.

Syyskuussa tehdyssä "perinteisemmässä" kyselyssä tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kannatti 58 prosenttia, 34 prosenttia vastusti ja 8 prosenttia ei osannut tai halunnut ottaa asiaan kantaa.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa sekä kannatus- että vastustusprosentti olivat hieman pienempiä, ja "ei osaa sanoa" suurempi. Ja toki virhemarginaalikin voi vaikuttaa

Oletettavasti nyt kevätpuolella saadaan taas "perinteisemmän" kyselyn tuloksia.
Kysymyksenasettelulla saattaa olla joskus yllättävän suuri merkitys tutkimustuloksiin, ja sitä käytetään toisinaan (tahattomasti tai tahallisesti) myös kysyjien toivoman tuloksen aikaansaamiseksi.
Ihmisillä on tapana vastata kysymyksiin sillä perusteella, mitä he kuvittelevat niiden tarkoittaneen.

Esimerkiksi avioliitosta puhuttaessa joillekin tulee mieleen kahden ihmisen tekemä sopimus, toisile taas kirkkohäät huntuineen, seremonioineen ja siunauksineen.
Ekalla vastaamiskerralla olin pystykorva ja tänään kettu. Ero oli kiinni yhden ainoan vastauksen pykälän erosta. Kun vastasin väittämään "Naiset ovat Suomessa edelleen epätasa-arvoisessa asemassa miehiin nähden" "Jonkin verran samaa mieltä" tuli kettu. Sen sijaan kun valitsin vaihtoehdon "Ei samaa eikä eri mieltä", tuli pystykorva. Ja kun mä miellän itseni pikemminkin ultraliberaaliksi kuin konservatiiviksi...
Minäkin kyllä voisin pitää itseäni muuna kuin Kettuna.

Tämän kyselyn "ongelma" (tai yksi niistä) lienee se, että kysymyksiä on aivan liian vähän.

Toivottavasti kaikki tähän nettikyselyyn vastanneet ymmärtävät, että kyseessä on kuitenkin puhtaasti viihteellisestä kyselystä. Ehkä vähän huolestuttavaa on, että YLE ei tee kovin selväksi kyselyn ja tulosten luonnetta.
Musta kyselyn viihteellisyys tulee hyvin ilmi siinä, että tulosvaihtoehtoina on eri eläimiä.