Veikkausliigan pelaaja kirjoitti suuntautumisestaan Urheilulehdessä (juttukommentit)

Olisikohan tämä lähtölaukaus sille, että Suomen huippu-urheilun piirissä asioista ruvetaan puhumaan ääneen?
  • 2 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.3.2013 13:03
Tuollaisia kirjoituksia tarvittaisiin myös muiden lajien edustajilta, vaikka sitten ilman nimeä. Ne havahduttavat kenties miettimään, että joku joukkuekaveri voikin olla vaikka homo. Sen jälkeen havahtuja joutuu miettimään omia asenteitaan ja sitä, mitä on tullutkaan pukuhuoneessa huudeltua.

Nuo asenteet on saatava julkiseen keskusteluun vaikka pikkuisen tuuppaisemalla. Myös huippu-urheilun on muututtava. Se ei ole mikään erillinen saareke yhteiskunnassa.
  • 3 / 8
  • Ossi Halme
  • 7.3.2013 17:11
"Olisikohan tämä lähtölaukaus sille, että Suomen huippu-urheilun piirissä asioista ruvetaan puhumaan ääneen?"

Olisi aika. Suomen huippu-urheilun piirissä nämä keskustelut ovat saaneet lähtölaukauksen sijasta niskalaukauksen. Vertauskuvaa jatkaakseni, siinä yleensä onnistutaan ampumaan myös omaan jalkaan. Tällä hiljaisuudella on jääty jälkeen muiden maiden urheilukulttuurista paljon. Tietysti muistakin syistä on jämähdetty aikaan, jolloin presidentiksi valittiin kaljupäinen mies poikkeuslajilla, Leningradissa sai mitä vaan sukkahousuilla ja Saksan-matkan jälkeen piti tarkentaa, että kummassa Saksassa tuli käytyä vaiko peräti molemmissa Saksoissa.

Jos Veikkausliiga, Palloliitto ja varsinkin lajin parissa työskentelevät (varsinkin pelaajat) haluavat päivittää menon nykyaikaan, niin se hetki on juuri nyt. Vastaava tilannehan nähtiin pari vuotta sitten jääkiekon puolella (muistaakseni A-junioreiden tasolla pelanneiden anonymisoitu haastattelu) ja Jääkiekkoliitto, sen lapsipuoli SM-liiga Oy ja kaikki seurat (ja pelaajat) ampuivat itseään jalkaan olemalla hiljaa. Jääkiekko on valinnut linjakseen akrobaattisen ihmeen eli istutaan käsien päällä sormet korvissa. Toivottavasti jalkapallo ei aja samaan miinaan. Ainakin jalkapallo on sikäli globaali laji, että MM-kisat ei ole muotoa "Eurooppa ja pari muuta".

Vertailua kannattaa tehdä Ruotsiin, vaikka Ruotsi onkin selvästi länsimaa. Suomessa väkeä on n. 5,2 miljoonaa, Ruotsissa n. 9,5 miljoona eli ero ei ole ihan tuplaten. Silti Ruotsin urheilussa yksityisen rahoituksen määrä on viisinkertainen. Ruotsissa yli 1000 katsojan katsojakeskiarvoon pääsee yli 1000 joukkuetta. Suomessa alle 50. Ruotsi on siinäkin pelannut viisaasti, että siellä on monia kiinnostavia lajeja ja sarjatasoja. Joitain lehtiä lukemalla voi tulla siihen tulokseen, että Suomessa on vuodenajasta riippumatta vain yksi urheilulaji. Tähän pätee vanha viisaus "älä laita kaikkia (kanan)munia samaan koriin, jotta kaikki ei mene rikki jos kaadut". Yksittäisessä lajissa ei voi tulla menestystä kovin pitkiä putkia eikä yksittäinen laji voi olla ikuisesti trendikäs. Jos maan ykkös- ja kakkoslajin välinen ero on valtava, tuo ykköslajin titteli pysyy vaikka heikollakin suorituksella.

Suomen olisi hyvä pyytää urheilukulttuurin kehitysapua ulkomailta, jos tämä(kin) tilaisuus onnistutaan haluttomuudella ja osaamattomuudella taas kerran mokaamaan. Näitä tilaisuuksia tulee n. 2-3 vuoden välein. Muutaman tilaisuuden kun missaa putkeen, niin sitä ollaan äkkiä 10 vuotta muita jäljessä. Kuten nyt olemme.
  • 4 / 8
  • human
  • 7.3.2013 20:00
"Tuollaisia kirjoituksia tarvittaisiin myös muiden lajien edustajilta, vaikka sitten ilman nimeä. Ne havahduttavat kenties miettimään, että joku joukkuekaveri voikin olla vaikka homo. Sen jälkeen havahtuja joutuu miettimään omia asenteitaan ja sitä, mitä on tullutkaan pukuhuoneessa huudeltua."

Tai sitten uteliasta selvittelyä siitä, kuka se / keitä ne on, tai äänekkäämpää "homottelua" niiltä, jotka sitä ovat harrasteneetkin.
Eli parasta olisi saada joukkueiden omistajat ja valmentajat asennoitumaan niin, että he viestittäisivät ettei peli-miesten ja naisten nälviminen pelissä ole käypää touhua. Ilman sitä esilletulijat joutuvat ottamaan kovat riskit ja kantamaan mahdollisesti seuraukset. Toki tuosta oli jokunen vuosi sitten kampanjakin, mutta saatiinkohan sillä merkittävästi petrausta aikaan?

Laitoin itse tuossa juuri viestiä muutamaan median urheilutoimitukseen, tulevana kesänä, elokuun alussa Belgiassa Antwerpenissä järjestettävistä World OutGamesista, josta voisi ehkä ehkä uutisoidakin, koska edellisistä kisoista 2009 Kööpenhaminasta Suomeen tuli melkoinen mitalisaalis: 16 mitalia - 6 kultaa, 8 hopeaa ja 2 pronssia.

http://www.woga2013.org/index.php/en/sports

Viestitin samalla myös http://youcanplayproject.org/ -kampanjasta.

Yhdestä tuli palautetta että olivatkin saaneet tiedotteen jostain HOT Gamesista 2016 Helsinkiin, mutta "asia ei ollut oikein auennut heille" - eli hohhoijaa; mutta palautteessa todettiin YouCanPlayn kuulostavan ehkä uutisjutuksi sopivalta, kunhan perehtyvät aiheeseen.

Ehkä noille urheilutoimituksille pitäisi viestiä aktiivisemmin, eikä odottaa ihan liikaa että ne omatoimisesti hoksaavat seksuaalivähemmistöjen urheilutoimintaa ja asemaa urheiluharrastuksissa, urheiluammattilaisina, perusseurojen piirissä. Ehkä ne taannoiset kampanjatkin on sivuutettu urheilutoimituksissa, kun jossei asia ole siellä oikein auennut. Ehkä olemme tuudittautuneet liikaa vain "katsomaan komeita urheilutoimittajia" ja odottamaan että he mainitsisivat "taikasanat" seksuaalivähemmistöistä urheilussa. Eli ehkä olemme olleet liian "laiskoja lahnoja" asian esilletulon edistämisessä - jos siis sitä haluamme.

Ehkä jonnekin HOT ry:n sivuille tarvittaisiin kattavampikin infopaketti.

Ranneliikkeen vas. laidan navigaatiossa on toki Ajankohtaista > Urheilu
Ehkä sijansa olisi myös urheiluharrastustoiminnalla Sateenkaariteemat - tai Muut teemat -osiossa, varsinkin kun noissa on Muut teemat > Hyvinvointi > Ihonhoitovinkitkin :P

Saattaa jäädä huomaamatta ehkä mm.:

http://www.eglsf.info/
http://www.eurogames.info/eurogames-welcome.html
http://www.glisa.org/
http://gaygames.org/wp/
http://www.gg9cle.com/
http://www.essda.eu/
http://youcanplayproject.org/
http://www.outsports.com/out-gay-athletes

etc järjestöt ja kampanjat

http://www.huffingtonpost.com/jim-buzinski/30-gay-lesbian-and-bi-athletes-who-have-come-out-in-the-past-year_b_1956453.html

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lesbian,_gay,_bisexual,_and_transgender_sportspeople

Googlettamalla "gay sport" kärkitulos on tämä http://www.youtube.com/watch?v=pnjQuDwRDMA
... joten ehkä jokunen urheilutoimittaja jättää asian tuohon.

Kommenttia muokattu: 07.03.2013 klo 21:06
  • 5 / 8
  • Ossi Halme
  • 7.3.2013 20:56
Uutisoinnilla ei kannata pitää kiirettä <ironiasymboli tähän>. You Can Play -kampanja täytti juuri vuoden. Eräänkin alueen valtalehti siis tulee kirjoittamaan siitä ensimmäisen uutisensa hetkenä minä hyvänsä. Robbie Rogersin tapaus on vasta pari viikkoa vanha, joten siitä kuulllaan vasta ensi vuosikymmenellä.

Ironian takana on kyllä faktaakin. Jos hiukan vähemmän oletettaisiin asioita, tai vaikka jätettäsiin lakaisematta maton alle kysymyksiä, joihin ei haluta ja/tai osata tarttua, niin suomalainen urheilukulttuuri olisi päässyt jo pois 1900-luvulta, joskaan ei kyllä vielä tälle vuosikymmenelle. Pahinta mitä voi sattua on joku tilapäinen suonenveto (yllättävä menestys), joka tuudittaa virheelliseen hyvään oloon. Yhtä paha on tämä lähinnä ammattitaidottomuudesta ja kyvyttömyydestä viestivä käsite "aika ei ole kypsä, tarvii odottaa vielä muutama vuosi". Noita aikalisiä on nyt raavittu kymenen vuotta putkeen. Miksi muualla ei tarvita Kalle Päätalon tuotannon verran tekosyitä ja selityksiä? Ymmärrän menneet ajat, jolloin suomea puhuttiin vain Suomessa ja kv-uutisia tuli harvakseltaan, jos niitä ei kukaan täällä kääntänyt suomeksi. Mutta nyt on kielitaitoista väkeä ja internet. Pojat hei, ei tää oo näin vaikeeta.
  • 6 / 8
  • human
  • 7.3.2013 21:29
Toisaalta itse ymmärrän kyllä ne tietyt "hämmentyneet" reaktiot, mitä esim. joidenkin jalkapalloilijoiden keskenään suutelut yms pelikentillä ovat aiheuttaneet - sillä onhan niissä toki erivapauksien ottoa, koska eiväthän heterotkaan harrasta mitään niin suoraa erotiikka pelikentällä, koska eihän heillä ole siihen edes mahdollisuutta.

Muutenkin etenkin joukkuelajeissa ja vaikkapa painissa on tavallaan aina ollut same sex -seksuaalista ulottuvuutta enempi tarjolla homoille, kuin heteroille.
Tietyt lajit, kuten pariluistelu tms ovat sitten heteromaisempia ja niihin olisi ihan hyvä saada kisoihin mukaan vaikkapa oma samesex-sarja, kuten kilpatanssiinkin. Se olisi ihan riittävää varmasti useimmille.

Ehkä homojen, bissejen ja lesbojen pitäisi tuoda seksuaalisuuttamme esille avoimesti pelikentän ulkopuolella tai lanseerata, ujuttaa, positiivisessa mielessä sanontoja peliin, esim kiihkeen tiukan kovasta pelistä että "nyt pelataan ihan homona!" : ) Ja tietenkin kitkeä pois se pukkareitten yms homofobia, jotta siellä voi olla oma itsensä, eli yhtä hyvin tokaista lesbo että "nyt pitää lähteä kotiin tyttöystävän luokse, kun panettaa ihan vitusti" ; )

Ja heteromiesten kannattaa pukkareissa ymmärtää se tosiasia, että ainakaan homot ei heiltä naisia vie - ja homoa myös kiinnostaa mies, joka kans ymmärtää hyvän eli miehen päälle, joten ei siellä heteroista siinä suhteessa "ole mihinkään", turha pelätä.

Kommenttia muokattu: 07.03.2013 klo 21:43
  • 7 / 8
  • Hyväksyntä alkaa opetuksesta
  • 1.6.2013 19:25
Niinpä, siinä missä tervejärkinen heteromies ei ole kiinnostunut naisista jotka eivät osoita kiinnostusta eivät tervejärkinen homomies ole kiinnostunut heteromiehestä joka ei osoita kiinnostusta.

Tosin homofobiassa on kyse ennakkoluuloista ja vihasta, pitihän Hitlerkin äitiään hoitavaa juutalais lääkäriä poikkeustapauksena ja tokaisi "jos kaikki juutalaiset olisivat sellaisia kuin äitini lääkäri on, ei juutalais ongelmaa olisi".

Ennakkoluulot ovat irrationaalisia harha luuloja joita ei helposti rikota, tämän takia minusta on erittäin tärkeätä edetä varovaisesti kun puhutaan homoseksuaalisuuden yleisen hyväksynnän kasvattamisen puolesta.

Esim. Homoavioliitto tulee laillistaa maistraatin alaisuuteen ja papin henkilökohtaisen ja vapaaehtoisen siunauksen muotoon, mutta ilman kirkon siunausta.

Minusta homoilla tulisi olla oikeus adoptoida lapsi, mikäli henkilö kykenee tarjoamaan lapselle tämän tarvitseman kasvatuksen, suojan ja valmiudet itsenäistymiseen.

Avioliitto ja adoptiolaki ovat vielä asioita jotka ovat niin arkoja asioita, että avioliitossa olevat homovanhemmat ja lapset mahdollisesti joutuisivat etenkin pienissä paikkakunnissa vainon uhreiksi kuin tulisivat hyväksytyiksi yhteiskuntaan, näin se vain on ja siitä saadaan kiittää ennakkoluuloja homoseksuaaleja kohtaan.

Ennen kuin voidaan puhua seksuaalineutraalista adoptio oikeudesta ja sukupuolineutraalista avioliitto oikeudesta tulisi ensin järjestää kouluihin seksuaalivalistusta jossa käsitellään niin homo,bi,hetero ja trans-seksuaaleja ja näiden jokaisen tasa-arvoisuutta sekä erilaisuuden normaaliutta.
  • 8 / 8
  • Havainnoija
  • 2.6.2013 0:19
"Esim. Homoavioliitto tulee laillistaa maistraatin alaisuuteen ja papin henkilökohtaisen ja vapaaehtoisen siunauksen muotoon, mutta ilman kirkon siunausta."

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei muuta kirkon oikeutta millään tavalla, sillä se saa päättää, kuten ennenkin, keitä se vihkii tai siunailee. Kirkko ei sitä paitsi päätä avioliittolaista eikä määräile mitään, sillä kirkko toimii pelkästään valtion virastona eli valtio on antanut kirkolle oikeuden vihkiä avioliittoon. Esimerkiksi Ranskassa kirkoilla ei ole vihkioikeutta.

Nyt on siis kyse siitä, että kaikilla sukupuolesta riippumatta tulee olla oikeus solmia avioliitto maistraatissa. Tasa-arvoisessa avioliittolaissa mies ja nainen on korvattu kahdella henkilöllä.

"Minusta homoilla tulisi olla oikeus adoptoida lapsi"

Adoptiolaissa ei ole mitään kieltoja homoille eli homous ei ole este adoptiovanhemmaksi tulemiselle.

"Ennen kuin voidaan puhua seksuaalineutraalista adoptio oikeudesta ja sukupuolineutraalista avioliitto oikeudesta"

Sinun kannattaisi lukea avioliitto- ja adoptiolaki, koska tekstisi osoittaa, ettet ole perehtynyt kumpaankaan.

Kommenttia muokattu: 02.06.2013 klo 00:54