LGBT-lyhenteestä GSD? (juttukommentit)

  • 3 / 7
  • kooditon
  • 23.2.2013 16:50
Miksi täytyy määritellä ihmisiä erilaisilla nimityksillä? Eikö me voitaisi olla kaikki ihan ihmisiä vain ihan ilman sen kummempia koodeja?
  • 4 / 7
  • human
  • 23.2.2013 19:09
GSD ... äärikristityillä sitten Gomorra Sodoma Doomed (Go.. So.. Tuomitut)
... no huh huh :P

Toiseksi tuosta GSD:stä (Gender and Sexual Diversities) tulee mieleen heti tietenkin se, että eivätkö heterotkin sitten kuulu sukupuoliseen ja seksuaaliseen moninaisuuteen? Ja jos kuuluvat, niin tuo ei voi siten merkitä vain pelkästään nykyistä GLBT/HLBT-merkitystä. Toki sinällään se kattaisi kaikki - mutta sitten jos puhutaan "ei-heteroista", pitäisi sanoa että "GSD:stä muut kuin heterot" tms.

Toisaalta seksuaali-enemmistöstä ja seksuaali-vähemmistöistä puhuminen ei ole mitenkään leimaavaa sinällään (verrattuna "normaali"/"poikkeava"-erotteluun tms).
Seksuaali-enemmistö on aika lailla sama kuin maailmassa mustatukkaisten ihmisten enemmistö (Liki kaikki Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, sekä iso osa Euroopassakin), verrattuna muiden hiusvärien vähemmistö-poppooseen (vaalea-, ruskea- ja puna-tukkaisiin).

Olisiko sitten tarpeellista käyttää GSD:n lisäksi GSDA- ja GSDI-lyhenteitä, eli Gender and Sexual Diversities mAjority ja Gender and Sexual Diversities mInorities. Tuontyyliset termit olisivat hyvät siinä mielessä, että niissä on pääosin yhteinen runko ja vain pieni, mutta juuri sillä olennaisella tavalla merkityksellinen ero.

Toisaalta seksuaalivähemmistöjen erottelulle pitäisi olla yhtä vähemmän relevanssia ja seksuaalivähemmistöjen asiatkin ovat monesti erilaiset. Otetaan esimerkiksi vaikka Iran, jossa lesboja kivitetään, homo/bi-miehiä hirtetään, mutta transsukupuolisille Iranin valtio järjestää sukupuolenkorjausleikkauksia kattavassa määrinkin. Iranin osalta ei voi siis puhua HLBT-ongelmista, vaan enempi Iranin ongelmat kohdistuvat HLB-ihmisiin.

GLBT:ssä T tarkoittanee sekä transsukupuolisia että transseksuaaleja, eli lajeemin kuin jutussa kerrotaan. queer:hän on kutakuinkin synonyymi biseksuaaleille tai sen osaryhmä.

Ja nykyään kun heterot menee naimisiin, niin siitä tulee liki het ero.

Mutta sitähän se kaikki on; niin hyvää, etteivät sanat ja lyhenteet riitä kertomaan.

Kommenttia muokattu: 23.02.2013 klo 21:32
  • 5 / 7
  • Guybrush
  • 23.2.2013 21:39
Idea on kyllä hyvä, jotenkin toi inflaatiosta pahoin kärsinyt LGBT alkaa jo käydä epäkäytännölliseksi.

Parempi olisi Gender and Orientation Diversities = GOD? ;)
GLBT:n T tosiaan viittaa transsukupuolisten lisäksi muihinkin sukupuolisen moninaisuuden t-alkuisiin ilmiöihin, etenkin transvestismiin.

Transsukupuolisuus on nykyisin suositellumpi ilmaus siitä, mitä aiemmin kutsuttiin transseksuaalisuudeksi. Ne ovat siis yksi ja sama asia.

Joissain yhteyksissä transseksuaalisuudeksi on kuitenkin kutsuttu seksuaalisen suuntautumisen kaltaista kiinnostusta transsukupuolisiin ihmisiin. Siitä kuitenkin käytetään nimitystä transsuunntautuminen.
  • 7 / 7
  • Torontosta
  • 24.2.2013 17:12
Euroopassa ei tarvi mainita meidan yhdesta isosta yhteisosta,Two Spirited. Native First Nations gay people , meilla ne myos huomioidaan.