Euroopan unioni: Turkki jatkaa homojen syrjintää (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • human
  • 18.2.2013 0:33
Turkin EU:hun liittyminen on ehkä käytännössä kuollut ja kuopattu asia.
EU ei ole enään siinä kunnossa, ei etenkään Etelä-EU, verrattuna Turkin melko hyvin menestyvään nykytalouteen, että Turkin omakaan into EU:hun liittymiseen olisi lisääntynyt, vaan päinvastoin.

Tunnettuhan tosiasia on myös se, että EU:ssa tietyt tahot eivät oikeastaan ole halunneet ottaa suurta islaminuskoista maata EU:hun. Perusteluina on toki käytetty jaetun Kyproksen tilannetta, itäisen Turki Kurdien asemaa ja ihmisoikeusdemokratia-näkemyksiä - tosin Britannialla on samalla ollut Pohjois-Irlannin ongelmansa ja Espanjalla Baskimaan tilanne, eivätkä vähemmiistö-ihmisoikeus- ja demokratia-asiat ole kunnossa myöskään muutamissa EU:hun liitetyissä itäisen Euroopan maissa.

Samalla Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan esitti vastikään, että EU:n sijaan Turkin pitäisi pyrkiä Shanghain yhteistyöjärjestöön (SCO), jonka kanssa Turkilla jo on virallinen keskusteluyhteys. Siihen kuuluu Venäjä, Kiina ja entisiä neuvostotasavaltoja. Siellä ei ole EU:n taloushuolia niin ja siellä Turkki on ihmisoikeuksissa parhaasta päästä muihin verrattuna.
SCO: http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation , http://fi.wikipedia.org/wiki/Shanghain_yhteisty%C3%B6j%C3%A4rjest%C3%B6 ja http://www.sectsco.org/

Tuo tietenkin ei lupaa kovin hyvää hlbt-ihmisen aseman paranemiselle Turkissa.

Ainoa kimurantti asia Turkin osalta on se, että Turkki kuuluu Natoon, johon Venäjä, Kiina yms eivät taas kuulu - ja Turkin maantieteellinen, strateginen asema on erittäin keskeinen, etenkin Euroopalle - etenkin kun Euroopan "pelimerkit" maailmassamme ovat olleet hupenemaan päin.

Ehkä Turkki olisi pitänyt ottaa aiemmin EU:n jäseneksi, vuosituhannen vaihteessa, näin hbtl-ihmisten näkökulmasta. Siten sen yhteiskunnallista kehittymistä olisi ehkä voinut EU parantaa nykyistä paremmin, ikään kuin "perheen jäsenenä", eikä vain naapurina. Mutta mene ja tiedä.

Kommenttia muokattu: 18.02.2013 klo 13:37
  • 2 / 3
  • puppeliassi
  • 18.2.2013 11:33
eu on hajoamaisillaan ja turkin ottaminen olisi typerää. ja eu ei voisi parantaa hlbt asemaa varsinkaan kun eu on kaaoksessa.
  • 3 / 3
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 18.2.2013 17:34
Turkki toisi kieltämättä EU:lle erittäin paljon lisää vaikutusvaltaa, mutta sitä ei tule missään nimessä ottaa jäseneksi ennen kuin se noudattaa ihmisoikeuksia kaikkien kansalaistensa suhteen.

Lisäksi on tämä uskonto/kulttuuriseikka, tosin Turkki on islamilaiseksi maaksi poikkeuksellisen maallistunut ja sillä on pitkä eurooppalainen historia. Joka tapauksessa mahdollinen jäsenyys monien vuosien päässä, jos ollenkaan mahdollinen.