Ihmisoikeudet: Suomi kuuntelee - Ruotsi toimii aktiivisemmin (juttukommentit)

  • 2 / 10
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 9.12.2012 12:25
Itse en kutsuisi Niinistöä homofobiseksi. Hänhän kannattaa tasa-arvoisen avioliittolain sisältöä, myös adoptiota - vaikka taktisesti ilmoittikin haluavansa säilyttää instituutiot erillään. Tuskinpa nimikkeillä on hänelle sen suurempaa merkitystä kun hän kaudellaan luultavasti saa jossain vaiheessa allekirjoitettavakseen eduskunnan säätämän tasa-arvoisen avioliittolain.
  • 3 / 10
  • Ossi Halme
  • 9.12.2012 16:09
Kalenterissa on kahdetkin eri lajin MM-kisat, jotka pidetään ihmisoikeustilanteeltaan hyvin kyseenalaisissa paikoissa. En kaipaa Kylmän sodan vuosia muussa kuin siinä, että silloin osattiin protestoida. Nyt urheilujohdon suurta selkärankaa osoittava linja on "meillä ei ole kantaa, emme sekoita urheilua ja politiikkaa" (vaikka se sekoitetaan surutta esim. urheilun johtopaikkoja arvottaessa). 30 vuotta sitten olisi uskallettu suoraan lasauttaa ultimaatumi, että takuita asioiden korjaamisesta ei ole, niin meidän joukkueen majoitusvaraukset voi purkaa. Kun mennään nykypäivästä 10-20 vuotta eteenpäin ja nuo diktatuurit ovat kaatuneet, niin (vielä elävät) johtajat sanovat, että "niin piti tehdä, se oli sen ajan tapa / maan tapa tuolloin".

Suomen linjaa leimaa edelleenkin se ajattelutapa, että jos johonkin asiaan tartutaan, niin Leningradissa suututaan ja sinkkiämpärien vientikauppa tyrehtyy. Fakta on kuitenkin se, että Suomen painoarvo maailmalla on väkiluvun pohjalta reilut puoli promillea. Jos me profiloidumme kastemadoiksi, niin ei kannata odottaa tuon vaikutusvallan kasvavan. Talouden rakenne siirtyy vientiteollisuudesta palveluihin, vaikka kansantalous ei sillä pyöri, että me täällä vain pestään toistemme paitoja.

Suomen "mitä ulkomaalaiset meistä ajattelevat?" -mentaliteetin oppikirjasta otettu ilmenemismuoto on se, kun joku ulkomainen talkshow-isäntä mainitsee Suomen, niin se on molempien iltapäivälehtien luetuin juttu.

Suomi on kansakuntana yli 200v vanha (v. 1809) ja valtiona pian satavuotias. Suomen on aika kasvaa aikuiseksi.
  • 5 / 10
  • Havainnoija
  • 11.12.2012 1:32
Ei ole paljon lisättävää, sillä Ossi kertoi yllä olevassa sekä eräässä toisessa kommentissaan oleellisimman.

Suomen oli tarkoitus kasvaa aikuiseksi, mutta iski näivetystauti tai vastaava.
Niinistön kannanotot kuvaavat hyvin Suomea vaivaavaa tautia, joka on johtanut suoranaiseen henkiseen taantumaan. Suomi on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista sekä muista edistyksellisistä länsimaista ihmisoikeus- ja kansalaisoikeusasioissa. Nykyään ei enää uskalleta olla avoimesti ihmisyyden puolella, ettei vaan kukaan loukkaantuisi.

Vähemmistöjen oikeuksien puolestapuhujia löytyy onneksi muista maista, mutta ei olisi lainkaan pahitteeksi, jos noin 16 miljoonaa euroa vuodessa törsäävä presidentti-instituutio vaivautuisi tekemään edes jotain. Niinistön kannanottoja kuunnellessa selviää, ettei rahoille saada vastinetta.
---
Tämä seuraava ei liity kansainväliseen toimintaan. Olen välillä selaillut Ruotsin valtion ja kuntien sivustoja ja mielestäni siellä valtio ja kunnat tiedottavat laeista ja asetuksista selvästi. En nyt tiedä, onko tämä hyvä esimerkki, mutta esimerkki kuitenkin. Suomenkielinen ymmärtää tekstin, mutta pari selvennystä: kläpitten, kläppiile = lasten, lapsille; häätyy = täytyy.
http://www.pajala.se/sv/Minoritetssprak/Tervetuloa-MM/Information-om-minoritetsspraken-och-minoritetsspraklagen/

Kommenttia muokattu: 11.12.2012 klo 02:59
  • 6 / 10
  • Riquman1990
  • 12.12.2012 2:02
"Suomi on kansakuntana yli 200v vanha (v. 1809) ja valtiona pian satavuotias. Suomen on aika kasvaa aikuiseksi."

Mä oon muuten samaa mieltä, mut kansa nimeltä suomalaiset on todellisuudessa ainakin 2000 vuotta vanhaa. Meidän kielikin on noin pari tuhatta vuotta vanhaa.
  • 7 / 10
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 12.12.2012 7:54
Suomalaiset eivät ennen 1800-lukua olleet tottuneet näkemään itseään erillisenä kansakuntana. Olimme Ruotsin ja Venäjän alamaisia, jotka puhuivat suomen kieltä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kieli ja kansalisuus yhdistettiin ideologisesti toisiinsa vasta 1800-luvulla - ainakin siinä muodossa miten ne nykyään yhdistetään toisiinsa.

Suomi syntyi omana kansakuntanaan vuonna 1809, jolloin syntyi Ruotsista erillinen Suomi, jota ei oltu täysin liitetty Venäjään. Tuolla kansakunnalla oli kaksi (tai oikeastaan kolme) kieltä. Kaikki kansakunnat syntyvät tahdosta ja ovat alunperin olleet kuviteltuja yhteisöjä, jotka ovat realisoituneet. ;)
  • 8 / 10
  • Riquman1990
  • 12.12.2012 10:57
Kansa ja kansankunta on kaks eri asiaa. Kansana suomalaiset on ainakin pari tuhatta vuotta vanhaa ja meidän kultuuri vähintään yhtä vanhaa.
Ja taas ollaan asian ytimessä...

Ihan esimerkin vuoksi tätä itse juttua kommentoiden:
Minunkin mielestäni Ruotsi ja ruotsalaiset ovat osanneet sekä voittaa että hävitä.
Eivätkä vähiten jääkiekossa...

Mutta oisko kumminkin vähän tekopyhyyttä Ruotsissa tässä mukana?
Ruotsi on pitkään esim. myynyt isosti aseita sinne tänne...
Aktiivisuutta on riittänyt moneen suuntaan.